2025-08-17
煲仔飯控注意!新蒲崗呢間小店,佢哋既招牌「台山黃鱔煲仔飯」上埋新聞📰 仲被封為「今年食過最好味既煲仔飯」添 我地梗係即刻衝去朝聖啦!🐟招牌黃鱔飯😋呢煲「招牌黃鱔飯」好足料,黃鱔舖滿成個飯,揭蓋時香氣四溢,濃郁既胡椒香氣令黃鱔既鮮味更加突出 鱔肉完全冇腥味,飽滿既飯粒吸收晒黃鱔汁 最特別係!通常煲仔飯要落豉油增加鹹香,一開始我地發現枱面冇豉油樽仲好疑惑? 試完就知,呢碗煲仔飯夠哂濃味,根本唔使豉油救場都一樣咁風味十足~🐓酸辣無骨鳳爪😝無骨鳳爪脆嫩彈牙,軟骨咬落口感好正,每啖都好爽脆!辣度非常OK,完全唔會辣得滯 鳳爪吸收晒啲醬汁,入味之餘酸爽解膩,夏天食好過癮~ ☀️🍲廣式鹹雞湯丸🤩呢碗鹹湯丸絕對係「大雜燴之王」 用料豐富到眼花撩亂 有蝦乾、肉片、娃娃菜、雞、臘腸同冬瓜~ 湯底鹹香中帶有芫荽特別既香氣 味道即刻昇華,令人想飲多幾啖湯!係正宗家鄉菜既味道🦴排骨臘腸飯😐飯粒乾爽,吸收咗臘腸同排骨既油份,不過整體味道驚喜不大,係想像中既味道,相較起招牌黃鱔飯唔算特別 加分位係煲底既飯焦!呈微微焦黃既狀態,咬落卜卜脆🥟迷你餃子外皮比較厚,以至於吃唔太出係咩餡料 建議點埋附上既辣椒豉油,味道會更鮮香
🐟招牌黃鱔飯😋
🐓酸辣無骨鳳爪😝
🍲廣式鹹雞湯丸🤩
🦴排骨臘腸飯😐
🥟迷你餃子
外皮比較厚,以至於吃唔太出係咩餡料 建議點埋附上既辣椒豉油,味道會更鮮香 口感偏煙韌,整體不過不失~