2021-11-10 451 瀏覽
在食評開始之前,我需要在此先發表聲明,由於我在光顧「馬鞍山」商場「新港城中心」大街「三期」地舖粉麵食店「味來喇沙專門店」的時候,分別點了「珍寶海鮮喇沙米線」和「滑蛋雞扒蕃茄湯出前一丁」。但是「味來喇沙專門店」的侍應,在處理我的點餐記錄的時候,一時不小心把我點的食品,「滑蛋雞扒蕃茄湯出前一丁」裡面的「出前一丁」弄錯變成「米線」,直至我享用時我一時大意忘記了,照樣食光「滑蛋雞扒蕃茄湯米線」。結果我在去到尾聲才想起自己的「滑蛋雞扒蕃茄湯出前一丁」,最後「出前一丁」變成了「米線」,但是餐廳點餐記錄卻依然是「出前一丁」,食客選擇「出前一丁」需要另加四元,「米線」反而不需要加錢,結果總價錢變成一百四十元。於是我急忙詢問「味來喇沙專門店」裡面的侍應,侍應當然也是剛剛發現自己處理點餐記錄發生失誤,最後侍應臨時用筆在點餐記錄紙上原本總價錢「港幣一百四十元」,改回正確價錢「港幣一百三十六元」。所以我今次需要在食評裡面再三聲明,我這餐的總價錢本來應該是「港幣一百三十六元」才對,可惜「味來喇沙專門店」侍應和廚房也一時大意,把食品做錯變成「滑蛋雞扒蕃茄湯米線」,還把點餐紙總價錢變成多收四元的「港幣一百四十元」。

於是我急忙詢問「味來喇沙專門店」裡面的侍應侍應當然也是剛剛發現自己處理點餐記錄發生失誤,最後侍應臨時用筆在點餐記錄紙上原本總價錢「港幣一百四十元」,改回正確價錢「港幣一百三十六元」。

我急於想在這裡再三聲明,純粹擔心我如果不在這裡解釋清楚事實由來的話,到審核食評的時候,可能會引起各位「開飯喇」編輯的誤會,也可能會對我這篇食評的實際刊登機會構成不必要的影響。

說回「味來喇沙專門店」的實際舖位位置所在,是在「馬鞍山」「新港城中心」「三期」,我最初以為「味來喇沙專門店」在「新港城中心」主商場裡面。

但是「味來喇沙專門店」實際位置「新港城中心」「三期」,「新港城中心」「三期」其實跟我上次光顧的「五期」「漢堡包」店一樣,跟「新港城中心」主商場之間,有一段頗為遙遠的距離,要徒步走和上落行人天橋才找得到。

所以作為非「馬鞍山」居民的我,跟大部分食客一樣,如果想光顧在「馬鞍山」「新港城中心」商場裡面的食店,真的需要事前再三了解食店實際位置所在,然後才去光顧會比較好一點。

因為我發現「馬鞍山」購物商場「新港城中心」實際規模和建築物分布範圍頗為大和分散,即使「新港城中心」各座之間有行人天橋連接,但是「新港城中心」商場裡面卻欠缺地圖和指示牌,為有意光顧的客人提供清楚指引。

結果我光顧享用「味來喇沙專門店」下午茶的實際過程,因為「新港城中心」場地分布、地圖指引問題,和「味來喇沙專門店」侍應點餐過程問題而變成一波三折。

說回「味來喇沙專門店」餐牌裡面的食品,餐廳招牌食品「喇沙粉麵系列」,一共有七款口味的「喇沙」湯底粉麵食品供食客自己去選擇,價錢以我選擇的「珍寶海鮮喇沙米線」最昂貴,賣港幣六十八元一碗。

至於飲品方面,「味來喇沙專門店」裡面雖然是有製作提供不少手調茶餐廳飲品跟台式飲品,包括「珍珠奶茶」飲品在內,但是我最後在食店裡面只點了兩款米線食品,所以我亦享用了兩款飲品而已。

結果我為我選擇享用的第一款米線食品「珍寶海鮮喇沙米線」,選擇享用一般「凍奶茶」飲品,至於另一款食品「滑蛋雞扒蕃茄湯米線」,則選擇享用台式飲品「水蜜桃紅茶」。

「味來喇沙專門店」兩款飲品的實際味道感覺也偏向比較甜,「凍奶茶」裡面的「淡奶」給我整體甜味濃度感覺尚可,至少還能夠把茶底「紅茶」裡面的大部分甘澀味道,都暫時掩蓋住。

至於「味來喇沙專門店」裡面的手調台式飲品,「水蜜桃紅茶」裡面的「水蜜桃」糖漿甜味跟「紅茶」茶味,比起港式茶餐廳飲品「凍奶茶」而言,就更加是有過之而無不及了。

而且「味來喇沙專門店」廚房店員製作的手調冰凍飲品「水蜜桃紅茶」實際製成品裡面,還另外加入了雜果,以為類似「珍珠」的配料,配料大多已經預先加入糖漿調味,所以這些配料令飲品本身味道變得很甜。

「味來喇沙專門店」廚房店員再把這些味道偏甜的配料加入「水蜜桃紅茶」裡面之後,令「味茶喇沙專門店」製造的冰凍飲品「水蜜桃紅茶」實際味道,包括「水蜜桃」果汁跟糖漿味道都很甜,還有少許來自配料的回彈口感。

至於食品方面,算是招牌菜的「珍寶海鮮喇沙米線」實際味道裡面,除了有一般「海鮮喇沙」湯底應有鮮甜味道之外,我還意外從「海鮮喇沙」湯底裡面食到少許辣味。
珍寶海鮮喇沙米線

不曉得是否因為「味來喇沙專門店」廚房師傅在製作「珍寶海鮮喇沙米線」的時候,在「喇沙」湯底裡面加入例如「辣椒」的配料調味,結果令我意外從「喇沙」的鮮甜味道裡面食到辣味。

至於「珍寶海鮮喇沙米線」裡面的「海鮮」配料,我發現我食到「鮮蝦」、「青口」、「魷魚」、「豆腐卜」和半片「水煮蛋」,雖然食不到「魚肉」,但是配料陣容已經稱得上算是「海鮮喇沙米線」了。

而且我利用匙羹從「珍寶海鮮喇沙米線」裡面刮起「青口」的時候,還發現「青口」雖然不是連殼一起上,需要我還能夠從「青口」裡面食到鮮甜味道,「青口」實際口感感覺仍算新鮮。

證明「味來喇沙專門店」的「青口」屬於新鮮貨色,「青口」實際口感仍然有彈牙感覺,沒有食到任何明顯雪藏味道,當然「青口」浸在「喇沙」湯底,理應首當其衝吸收到「喇沙」湯裡面的辣味和甜味。

至於我從「珍寶海鮮喇沙米線」裡面找到「蝦肉」的時候,「蝦肉」雖然已經完全被食店廚房脫殼,但是我至少還有沒有從「蝦肉」裡面食到任何雪味,而且「蝦肉」也已經吸收「喇沙」湯裡面的辣味,口感也算是彈牙。

最重要的配料還是「豆腐卜」,「豆腐卜」除了已經吸收「喇沙」湯裡面的辣味之外,我食從「豆腐卜」裡面食到來自其他「海鮮」配料裡面的鮮甜味道。
滑蛋雞扒蕃茄湯米線

至於另一款食品「滑蛋雞扒蕃茄湯米線」,由於「雞扒」屬於曾經被廚房以油煎的方式處理過,所以「雞扒」裡面的雞肉實際味道沒有沾上太多油味,也沒有令「蕃茄湯」湯底裡面的酸味受到影響,「雞扒」口感正常,不算太硬。

至於「滑蛋雞扒蕃茄湯米線」表面上的「滑蛋」,是以油炒方式製作而成的「炒滑蛋」,「炒滑蛋」實際製成品裡面的味道偏甜,味道不算很鹹,「炒滑蛋」裡面的油味也都不算是很重。

所以即使「炒滑蛋」曾經輕微接觸過「蕃茄湯」,但是「炒滑蛋」沒有完全陷入「蕃茄湯」裡面,令「蕃茄湯」的實際酸甜味道感覺仍然保持純正狀態。

但是享用「炒滑蛋」,卻偏偏能夠從炒「雞蛋」裡面,食到來自新鮮「蕃茄」裡面的酸甜味道,「炒滑蛋」實際製成品口感感覺仍然很幼滑,配滑溜强牙「米線」一起享用是理想選擇。

「味來喇沙專門店」裡面的「米線」食品實際味道感覺尚算濃厚,「米線」套餐裡面的手調飲品套餐價錢也尚算合理程度,而且餐廳也有「咖喱牛腩飯」提供,價錢尚算合理,將來如果有機會還會考慮再光顧。
2021-11-07
珍寶海鮮喇沙米線
滑蛋雞扒蕃茄湯米線
2021-08-04 376 瀏覽
嗯,作為一個芫茜控來說,湯係可以再濃啲,同埋加多啲fresh大塊芫茜鋪滿就會吸引啲。宜家略嫌唔夠濃,同埋冇咗咬芫茜時嘅草香。呢間食喇沙就唔錯☺️ 未必滿足到芫茜控🙈$60送羅漢果茶

$60送羅漢果茶
2021-07-15
2021-07-03 297 瀏覽
一日一黃店-馬鞍山良心喇沙專門店 呢日黎到呢區 望望wolipay 良心食店寥寥可數 果然係美食沙漠 假日黎到唔洗排隊 店面細細 得幾張台 今日黎到 已經冇同任何 文宣 或貼紙sad (餐牌睇圖).⭐️招牌喇沙米線$54先講配料 配料方面算多有紅腸 扎肉 魚片 豆卜 菜 熟蛋半隻👌🏻湯底方面 ok啦 個人覺得可以再濃d重口味d👌🏻鍾意成日食喇沙既我表示 評價一般.⭐️咖喱雞扒飯$55咖喱雞扒 有切細 同飯分開上👍🏻咖喱唔係港式口味 似大快活果隻咖哩口味😋個汁送飯唔錯 .⭐️茉香珍珠$7👌🏻冰量適中 👍🏻珍珠好軟熟👍🏻奶味重 但仍然飲到茶香味⭐️青蘋果綠茶$7😋偏甜 常見紙包蘋果綠茶味👍🏻底下三色椰果好咬嘢飲做得比其他餐廳好.總結 馬鞍山真係美食沙漠 選擇唔多 得連鎖店.#味來喇沙專門店 (馬鞍山)地址:馬鞍山鞍誠街8號新港城中心大街(3期)地下02A號舖.⭐️評分:味道:3/5環境:3/5服務:3/5抵食:2.5/5
⭐️招牌喇沙米線$54
😋偏甜 常見紙包蘋果綠茶味
👍🏻底下三色椰果好咬
嘢飲做得比其他餐廳好
總結 馬鞍山真係美食沙漠 選擇唔多 得連鎖店
#味來喇沙專門店 (馬鞍山)
地址:馬鞍山鞍誠街8號新港城中心大街(3期)地下02A號舖
⭐️評分:
味道:3/5
環境:3/5
服務:3/5
抵食:2.5/5
2020-07-10 1660 瀏覽
第二次食呢間喇沙,應該唔會再有第三次午飯時間一點去食,只有一枱客入面有一位亞姐負責點餐我同姐姐講,麻煩寫野,我話想要雞翼喇沙...小辣,當我想講埋我想要米粉,我仲未講哂兩個字,亞姐突然走左去另一枱話人地,「你而家要咩,再比碗你囉」我突然呆左,真係好無禮貌5分鐘左右,我碗雞翼喇沙米粉到左,不過係由亞姐勁大力放係枱度比我,碗內有三隻雞翼同豆腐,不過雞翼係凍的喇沙湯係微暖的,所以無咩喇沙味成碗最好味係半隻蛋食野中途,隔離有個小朋友想要水,但姐姐睇緊電視,佢自己行出黎加水,最後姐姐仲罵佢最好比錢個陣,亞姐好悔氣咁收左我錢,多謝光臨都無句就繼續睇電視我無同亞姐投訴,因為我知道投訴都無用唯有以後都唔去亞姐連基本尊重人都未識
第二次食呢間喇沙,應該唔會再有第三次
午飯時間一點去食,只有一枱客
入面有一位亞姐負責點餐
我同姐姐講,麻煩寫野,
我突然呆左,真係好無禮貌

雞翼同豆腐,不過雞翼係凍的
喇沙湯係微暖的,所以無咩喇沙味
成碗最好味係半隻蛋

我無同亞姐投訴,因為我知道投訴都無用
唯有以後都唔去
亞姐連基本尊重人都未識

2020-06-26 948 瀏覽
第一次來,除咗喇沙,都有好多嘢食揀,因為我唔食喇沙,但又想幫襯下,我叫左豬軟骨小窩米線,豬軟骨入味。我最愛嘅網紙春卷,裡面係芋泥加芋頭粒🥰,勁好食,網紙春卷呢個組合係最好食,好開心呢度竟然有得食😍好多茶樓都冇左呢個小食麻醬手撕雞撈淮山麵,以為冷麵,原來係熱食,唔錯,下次食口水雞,或者都可以試吓喇沙有台式飲品,珍珠奶茶同埋水蜜桃紅茶,水蜜桃紅茶有好多蒟蒻,呢間都幾多嘢食揀,食喇沙唔一定淨係食喇沙

豬軟骨小鍋米線

網紙春卷
麻醬手撕雞淮山麵
珍珠奶茶,荔枝紅茶
2020-03-03 1726 瀏覽
💛💛💛黃店推介💛💛💛星期日同朋友喺馬鞍山行完山煩惱食乜好,就黎到新港城中心附近揾黃店食,見呢間味來喇沙都多嘢食揀,出面又貼住黃店幫襯貼紙就入咗去😋小店入面只有兩個staff,所以要比較有耐性🙈叫主食會送一個羅漢果茶或菊花蜜,加3蚊可以加大;其他跟餐嘢飲就可以半價。我叫咗個招牌喇沙米線($56)再加凍檸茶少甜少冰($8)喇沙可以揀 小、中、大辣,我呢個係小辣,用辣油整嘅,朋友叫嘅中辣就有少少麻嘅😋招牌喇沙入面超多配料,有蛋、紅腸、生菜、魚片、豆卜 等等。米線都好多,行完山咁肚餓都絕對夠飽☺️呢個小辣對我黎講都有少少挑戰性,食到流曬鼻水,不過食完中辣嘅朋友就話一啲感覺都冇🤣除咗主食,我哋仲叫咗啲小食share~包括豬頸肉、魯水拼盤、豬手、煎餃子。不過因為我個喇汝竹已經好多餸我就冇乜點食啦,留返比大食嘅男仔啦👻
💛💛💛黃店推介💛💛💛

星期日同朋友喺馬鞍山行完山煩惱食乜好,
就黎到新港城中心附近揾黃店食,
見呢間味來喇沙都多嘢食揀,
出面又貼住黃店幫襯貼紙就入咗去😋
小店入面只有兩個staff,所以要比較有耐性🙈

我叫咗個招牌喇沙米線($56)

再加凍檸茶少甜少冰($8)

招牌喇沙米線

喇沙可以揀 小、中、大辣,
我呢個係小辣,用辣油整嘅,
朋友叫嘅中辣就有少少麻嘅😋

招牌喇沙入面超多配料,
有蛋、紅腸、生菜、魚片、豆卜 等等。
米線都好多,行完山咁肚餓都絕對夠飽☺️

呢個小辣對我黎講都有少少挑戰性,
食到流曬鼻水,
不過食完中辣嘅朋友就話一啲感覺都冇🤣

除咗主食,我哋仲叫咗啲小食share~
包括豬頸肉、魯水拼盤、豬手、煎餃子。
不過因為我個喇汝竹已經好多餸我就冇乜點食啦,
留返比大食嘅男仔啦👻

魯水拼盤
豬手
煎餃子
2020-02-22 993 瀏覽
入到去落單。呀姐好無禮貌,態度超差。幫我落落下就接第二個落外賣。。我叫一個米線,一個炒烏冬,一個鹵水拼盤,兩杯野飲。。但就無落到個拼盤,都唔緊要。。先黎一杯香芋珍珠,佢一放低。。我已經叫返個呀姐。。有舊塵喺杯野飲面。。係一舊!個呀姐仲扮睇唔到,我話你望清楚d先。佢先拎返去換。。。換完返黎杯香芋珍珠係無味既!唔緊要。。我明白口味好個人。。。。之後我碗小鍋米線到左。。一飲個湯係唔夠熱既。。仲要係無辣味。。落單嗰陣已經問左個呀姐可唔可以要勁辣。佢話可以。加兩蚊。。加錢無問題。。但加左係無辣味。。。譚仔既十小辣都不如。。都唔緊要。。口味好個人。。我就問呀姐有無辣椒油。。我自己加。。問佢係無反應。。跟住佢行完一輪先拎俾我。。喂。。即係你聽到我問啦。你都應一句丫。。已經燥燥地。。。咁落完辣油就食第二啖啦。。我叫蘿蔔豬勁肉米線。。我就食舊蘿蔔。。一啖落去係冰黎既。。。大佬呀。。味道係好個人既口味。。。但食材係冰。我真係接受唔到囉。叫個呀姐。。同佢講。。佢態度仲要勁差咁就問我想點,我就話唔需要喇。。幫我取消左佢。。而男朋友叫的豬頸肉炒烏冬。。望落去根本只係豬頸肉豉油撈烏冬。勁咸,仲要無炒過咁。。第一次
第一次出街食野食到咁火滾!
2020-02-08 745 瀏覽
成日經過呢條街都好少入去呢啲餐廳幫襯,家下疫情嚴重,就要搵間小人嘅店舖,隔開少少安全啲。經過見到店內得兩個人,就入去試。招牌喇沙:喇沙配米線,湯底是基本喇沙湯味,配上紅腸、魚片、扎肉,少量豆卜和半隻烚蛋,自選大辣,味道一般。送1小杯菊花蜜。配菜不是名貴,所以$60有點貴。建議可加入芽菜,口感更加豐富。豬手喇沙:一碗有三舊豬手,豬手烹調時間足夠,所以淋身且入味,不太吃辣的話選小辣也可以吃到。米線軟硬度適中。

。建議可加入芽菜,口感更加豐富。

豬手喇沙:一碗有三舊豬手,豬手烹調時間足夠,所以淋身且入味
,不太吃辣的話選小辣也可以吃到。米線軟硬度適中。
2019-11-21 976 瀏覽
放工經過,見新開了呢間小店,打正旗號食喇沙,就不妨入去試試喇! 一入去見到有8張枱,接近全部滿座,幸好還有一張枱可以坐低,然後叫了一個海鮮喇沙。等咗接近25分鐘,個喇沙先到😓可能因為樓面只有老闆娘一腳踢,廚房都只有一個人,所以真係要有時間有耐性先得。 幸好個喇沙非常足料,青口、蝦、魷魚⋯都有,湯底味道適中,唔會太咸,係有心機製作嘅椰汁喇沙湯。雖不能說係好好食嘅喇沙,但依然係一碗良心之作。所以為咗支持小店,值得一試👍🏻

海鮮喇沙
2019-11-21
海鮮喇沙
2019-10-21 809 瀏覽
位於馬鞍山三期地下的街坊小店。主要接待街坊及學生食客。食品有喇沙系列、米線系列及台式肉燥飯。店內只有4x4共16個座位,有電視供食客觀看。今次試了煎蛋台式肉燥飯($42),跟芒果珍珠奶茶($11),因跟餐可半價叫飲品類。肉燥飯份量都幾多,味道不俗。芒果珍珠也夠濃味,珍珠數量也不少。另叫了清湯米線配豬手及豬頸肉($22+$12+$7)及朱古力珍珠奶茶($11)米線湯味道濃郁,豬手及豬頸肉都很入味。朱古力珍珠也味度香濃。

2019-07-20 814 瀏覽
通常收工之後,我都會落去食,因為收10:00番到馬鞍山都成11:00,其實周圍好像都係無咩野好食。早2晚落去,食左個生牛肉炒烏冬,都幾好食啊!其實而家係香港,食咩都係要50以上,大家都知道,鬼叫地產霸權,我都想可以食番30蚊一個下午茶,不過我已經唔知道邊到有啦!我都覺得野食唔係全部野好食!不過我自己鐘意食生牛肉/海鮮炒烏冬,喇沙我自己都係一般。因為我自己都唔係好鐘意食!雞翼尖,豬手都算好食,好入味!有時間黎就去試下!正正常常,因為香港食野唔到159以上,都真係無咩要求!

2019-07-15
$80 (宵夜)
  • 炒烏冬,豬手,雞翼尖
2019-07-10 618 瀏覽
最近發現戶戶送有這間新餐廳,抱住即管一試嘅心態,叫咗咖喱豬扒飯,羅漢果飲品。點講好呢,佢嘅咖喱唔係海南咖喱、亦都唔係一般茶餐廳嘅咖喱,感覺係介乎兩者之間,調味剛剛好唔會太咸,稀杰適中,有用椰汁,雖然未算係我食過最好味嘅,但以價錢論質數,我會俾佢有9分!豬扒應該係用新鮮的,用煎的、不是油炸的,雖然唔係厚,但軟身一啲都唔硬,帶骨和脂肪,加分!另外豬扒有切細件,方便進食,加分!薯仔切角,能夠同沾上更多咖喱汁,加分!希望小店繼續加油,為馬鞍山居民服務!
2019-07-10
外賣送餐
  • 咖喱豬扒飯
見到無人幫呢間鋪打食評,咁我就黎做第一個啦。初初見到呢間野開張,諗住近近地入去食個午餐。初時餐牌價錢都偏貴,平均要50~60一個人。叫左功夫豬手飯,同埋牛肉炒烏冬。先講整體食物質素,味道都偏咸,唔太岩我。豬手炆得係幾好,軟淋淋,有口感,入口即溶。另外烏冬份量偏小,過咸,感覺落左好多醬油,牛肉肉質差,似係低級牛肉。食完呢次之後,永遠再唔會返轉頭。因為真係貴夾唔抵食,後來見到食物價錢調低,又出左午市套餐,附近幾間餐廳都坐滿人,但係呢間就仍然無乜人入去食。
見到無人幫呢間鋪打食評,咁我就黎做第一個啦。