餐廳: 周記點心
資訊:

2021-05-31 282 瀏覽
事關好想食流沙奶黃包,點知一上網search居然揾到呢間鼎鼎大名既流沙西多,山長水遠攀山涉水過黎,好在值回票價🥇-奶皇流沙西多士🍞$36-熱辣辣外貌十足西多士,一切開流沙奶皇醬漏哂出黎,原本仲以為會有牛油🧈/糖漿🍯有得點,點知一食落去,超級夠味,heavy得黎又唔會太漏,方包皮沾滿蛋漿🥚炸到好脆口!果然名不虛傳👍🏻鴛鴦燒賣🍄$32-黑松露燒賣🍄面頭有一大督黑松露醬,入面有大大隻蝦🦐,肉質彈牙爽口,夠曬大粒👍🏻什醬蒸鳳爪$28-相對呢個就濃味好多,食落醬略顯有啲多偏重口味但都十分惹味😚黑松露湯餃$26-推薦👍🏻餃子🥟入面好多縣聊,黑松露味意想不到既濃郁,湯底都好重黑松露忌廉湯味,好少係點心店有呢類crossover菜式!fusion野黎講做得出色!煎蛋牛肉飯🍳$32-牛肉餅🐂味道感覺同整扁左既牛肉球一樣味,煎蛋非常流心🍳米飯軟硬度適中🍚原味樽裝奶茶🧋$24-奶味濃郁🥛茶味香濃🍵比例完美,雖然無冰底🧊但都十分冰凍,好高質推薦推薦👍🏻
奶皇流沙西多士🍞$36

鴛鴦燒賣🍄$32

什醬蒸鳳爪$28
相對呢個就濃味好多,食落醬略顯有啲多偏重口味但都十分惹味😚

黑松露湯餃$26

煎蛋牛肉飯🍳$32

原味樽裝奶茶🧋$24
  • 鴛鴦燒賣
  • 黑松露湯餃
  • 凍奶茶
2021-05-27 256 瀏覽
.📍周記點心📍香港西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖這家店從開業到現在客人一直都源源不絕,疫情前的下午時間偶爾經過都是在排隊,這次點了個XO醬炒腸粉(43hkd)跟巧克力流心西多士(42hkd),我建議重口味人士如果點腸粉要叫他們稍為做重口一點,不然自己加點豆瓣醬也可以,西多士炸的很酥很脆,但盤子還不會油膩膩的,巧克力用的不是死甜的那種,是偏黑巧克力的味道,很推薦大家試試看❣#foodiblum中式
📍周記點心
📍香港西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖

#foodiblum中式
2021-05-13 230 瀏覽
以前就會食多啲周記,呢幾年就少咗,嗰日心思思想食個流沙西多士,所以就嗌左外賣。但係唔知係今次失水準嘅,定佢真係轉變左風格。。。個樣其實都係好靚嘅,都係炸到金黃色,令人好有食慾,但係一切呢。。。佢係有超級爆汁嘅感覺,爆汁梗係正啦,但係佢真係好似over曬🤣🤣 因為佢啲汁係超級水,仲要係超級多,漏到個發泡膠盒好似水浸咁。。。可能我影嘅相睇唔出啦,但係佢流出黎嘅真係過分多,同埋佢啲味就變咗超級稀,冇咗個種流沙的味道🥲🥲🥲 變得唔好食我明明記得以前都唔係咁㗎!咁個麵包皮炸得就好食嘅,但係入邊的餡真係令人大失所望啊!但係個魷魚就好食嘅,咖喱好正,魷魚都好好味,呢個值得嗌!
但係個魷魚就好食嘅,咖喱好正,魷魚都好好味,呢個值得嗌!
外賣送餐
2021-04-09 767 瀏覽
周記點心喺Kong U學生來講,都算幾出名,我哋間唔中都會去食下佢入邊個蝦多士同流沙多士😋😋真係最正!我就好鍾意食流沙包之類嘅嘢,所以次次去都一定要嗌流沙多士,價錢都算合理,同朋友share的就每樣都可以試少少。位置啊都算舒適,環境都算係衛生,同埋有陣時都會再嗌啲點心一齊食,質素都係唔錯㗎,如果一班同學想去飲茶,又想食有特色嘅嘢,就可以去周記。價錢就唔算好貴,如果對蝦多士或者流沙多士有興趣嘅,去到西環可以試吓~
2021-04-09 556 瀏覽
本身同老公諗住去Cafe度飲杯咖啡,最後行過見到周記點心就好想試吓,我哋叫咗蝦多士,燒賣, XO醬炒蘿蔔糕。首先嚟燒賣,佢有兩粒係黑松露燒賣,但我哋覺得味道好一般,同出邊嘅燒賣差唔多,之後就嚟蝦多士,呢個真係值得一試,一樓脆卜卜,加上面頭有芝麻,更加好食,而家都好回味, 哈哈😄最後就係XO醬蘿蔔糕,呢個都好食但係如果表面趣卜卜會好一點
最後就係XO醬蘿蔔糕,呢個都好食但係如果表面趣卜卜會好一點
2021-04-08 599 瀏覽
平日放假想食下點心,就搵咗呢間周記點心。點心種類未算好多,但都有啲特式點心。茶方面就同酒樓唔同,無茶葉揀,只係好似茶餐廳咁有杯茶。芝麻蝦多士 📌$45蝦多士比一般既大件,所以都幾飽肚。上枱時熱辣辣,又唔會太油,蝦膠都夠味,可以一試。XO醬炒蘿蔔糕📌$43蘿蔔糕份量唔算好多,XO醬幾惹味。可惜蘿蔔糕外層唔夠脆,所以無乜口感。鴛鴦燒賣(黑松露拼蟹子) 📌$32傳統豬肉燒賣既質素,每次飲茶必吃,無乜特別驚喜,但下次再嚟的話都會再叫。子薑皮蛋蝦卷 📌$38呢款點心比較特別,喺其他地方未食過。脆既外層包住子薑皮蛋同蝦。雖然我平日唔食子薑,但都覺得好易入口。鐘意子薑既,仲有額外一小碟子薑可以食。懷舊糯米包 📌$30 糯米包味道都Ok,可惜口感比較乾,如果再多啲料同無咁乾就好喇。因為係平日接近下午茶時候去,所以客人唔算好多,店員態度還算可以。但舖頭冷氣有啲大,如果想去試就最好帶件外套喇。

芝麻蝦多士 📌$45

XO醬炒蘿蔔糕📌$43

鴛鴦燒賣(黑松露拼蟹子) 📌$32

子薑皮蛋蝦卷 📌$38

懷舊糯米包 📌$30

2021-04-08
2021-04-08 497 瀏覽
平日好少夜晚飲茶,緣由買咗復活節萬怡酒店山頂大富翁套票Staycation,唔包晚餐,剛好可以試試西營盤附近美食,Openrice評分都唔錯,唔光係點心,亦有飯食,就選呢家啦,我哋7點半左右到,店入面好少人,原來夜晚8點Close,午餐一定要排隊啦,點了芝麻蝦🦐多士,上菜好快,非常好食,老少皆宜,蝦肉選料新鮮,蝦肉超級厚,多士炸的剛剛好,芝麻夠多夠香口,馬拉糕亦有水準,鬆軟唔粘牙,仔姜皮蛋蝦肉卷都好食,頗有創意,口水雞就唔夠正宗,但都好味,其他食物都話可以,總體性價比都不錯,很滿意的晚餐,有機會會再去食蝦多士,試試邪惡嘅流心西多士。
2021-04-02
2021-03-15 564 瀏覽
周記點心奶黃流沙西多士網上流傳多時的流心奶黃多士,幾乎每張枱也點上一份,外型吸引,色澤誘人,金黃香脆的多士,流沙奶黃滿溢,但吃兩三件也飽。沒有期望中特別,可以一試,不過店內座位狹窄,其他食品也不太出色。周記點心地址: 西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖(港鐵香港大學站 B1 出口, 步行約4分鐘)電話: 25592389營業時間: 星期二至日 08:00-18:00 (星期一全日休息)
周記點心
奶黃流沙西多士

周記點心
地址: 西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
(港鐵香港大學站 B1 出口, 步行約4分鐘)
電話: 25592389
2021-01-06 1214 瀏覽
I heard about this restaurant for so long and I purposely went there on yesterday. The French toast is really surprise me. Dim sum are yummy and sizzling hot, love it!
2020-12-17 1075 瀏覽
每次諗唔到食咩,胖侶都會提議去食點心😂。呢日weekend 我地去到西環呢間點心+茶記fusion既餐廳。🥢蝦多士- 麵包炸得香脆可口,蝦肉彈牙,沾沙律醬同食, good😋🥢蝦餃- 皮夠薄, 蝦肉彈牙,一定要沾辣油同食,好正😋。🥢鳳爪排骨飯- 鳳爪夠淋,排骨醃得夠入味,配上豉油撈飯同食,好正👍。🏠周記點心🛤️西環西營盤水街東利大廈地下H1號📍港鐵香港大學站B1出口,步行約4分鐘
每次諗唔到食咩,胖侶都會提議去食點心😂。

🥢蝦多士
- 麵包炸得香脆可口,蝦肉彈牙,沾沙律醬同食, good😋

🥢蝦餃
- 皮夠薄, 蝦肉彈牙,一定要沾辣油同食,好正😋。

🥢鳳爪排骨飯
- 鳳爪夠淋,排骨醃得夠入味,配上豉油撈飯同食,好正👍。

🏠周記點心
🛤️西環西營盤水街東利大廈地下H1號
📍港鐵香港大學站B1出口,步行約4分鐘
2020-12-13 847 瀏覽
諗住喺附近想食下西多士,點知見到呢一間個賣相唔錯,就入咗去食。咁就坐低嗌左個奶黃流心西多士。冇錯係好流心啊,打卡真係一流,但係冇咗原本食西多士嗰種味道,同埋有啲唔抵食,所以食一次真的夠了。
奶黃流心西多士
2020-11-03 1319 瀏覽
快快樂樂吃點心❣️❣️疫情之後,都已經唔太敢去茶樓食點心。邊傾計邊飲茶邊嘆點心絕對係香港生活既一大樂事:)不過自從疫情,係街輕鬆除口罩有時少不免都有啲心理壓力同負擔,出街飲茶既勇氣都少之又少🤦🏼‍♀️好在變通既食肆即使外賣都保持住應有水準!難得去西環,好想再會當年一試難忘既流心奶皇西多😋叫左6個點心外賣,樣樣都好出色😍😍~XO醬炒銀針粉~香口XO醬配上香蒜,帶微辣而又彈牙既口感令人一口接一口!好香好惹味!~懷舊糯米包~一見到童年回憶就返哂嚟😂細個隨處可見,而家見得返的確係喜出望外。大大個糯米飯包住成糯米包,糯米炒得濕潤入味,咬開好香糯米飯味,正😋~雙色燒賣~有黑松露味同蟹籽,正常水準,係粒燒賣偏肥膏左啲。~醬汁鳳爪~惹味掛汁之選:)~山竹牛肉~偏向唔爽口既山竹牛肉,都幾腍,不過唔係好夠芫茜香。~流心奶黃西多~絕對係其中一樣周記名物。一切開奶黃醬係中心源源爆開,每一口都有充足奶黃醬,西多唔算油,混合奶黃醬一流!闊別數年,依然出色❣️❣️能解點心之癮,開心:)😋😋
快快樂樂吃點心❣️❣️

叫左6個點心外賣,樣樣都好出色😍😍

~XO醬炒銀針粉~

~懷舊糯米包~

~雙色燒賣~
有黑松露味同蟹籽,正常水準,係粒燒賣偏肥膏左啲。

~醬汁鳳爪~
惹味掛汁之選:)

~山竹牛肉~
偏向唔爽口既山竹牛肉,都幾腍,不過唔係好夠芫茜香。

~流心奶黃西多~

能解點心之癮,開心:)😋😋
外賣自取
  • 鴛鴦燒賣
  • XO醬炒銀針粉
2020-11-03 985 瀏覽
西營盤的周記點心有流心西多士,揀咗奶黃味,切開的確好流心,但將流心奶黃連埋油炸西多一齊食,其實都幾漏,食返奶黃包會適合啲。蝦多士反而有驚喜,芝麻好香,蝦膠都唔少,係塊多士腍咗啲。點心都中規中矩,牛肉球落得太多粉,口感都幾差。總結:試一次就夠

蝦多士反而有驚喜,芝麻好香,蝦膠都唔少,係塊多士腍咗啲。

點心都中規中矩,牛肉球落得太多粉,口感都幾差。

總結:試一次就夠

流心西多
蝦多士
2020-10-29 539 瀏覽
個流心奶皇西多唔記得影相好味ge,不過大家share開心d一個人食真係太膩春卷超級好食入面啖啖蝦肉!蝦餃、燒賣、咖喱魷魚都好正路銀針粉都幾特別_(:з」∠)_個人覺得都可以再食不過d瓶裝飲料真的太甜了(/ω\)平時全糖ge我都頂唔順
個流心奶皇西多唔記得影相
好味ge,不過大家share開心d
一個人食真係太膩

春卷超級好食
入面啖啖蝦肉!

蝦餃、燒賣、咖喱魷魚都好正路

銀針粉都幾特別_(:з」∠)_

個人覺得都可以再食

不過d瓶裝飲料真的太甜了(/ω\)
平時全糖ge我都頂唔順
2020-10-28 554 瀏覽
食過好幾次嘅點心,每次質素都好穩定!果斷encore~🦁✅ 奶黃流沙西多士 ($34):係食過最正既西多士🤤 爆多奶黃醬 加埋熱辣辣既西多真係一流!🦁✅ 芝麻蝦多士 ($42):滿滿既芝麻超級香!多士炸到超級脆!蝦🦐餡都好香 撈埋沙律醬真係好惹味!🦁➡️ 鴛鴦燒賣 (黑松露/蟹籽) ($30):正常🦁✅ XO醬炒蘿蔔糕/ 銀針粉($40):兩碟個味都係一樣XO醬 所以叫其中一樣都夠 個人覺得銀針粉比較好食 質感煙韌 XO醬夠辣好香🦁✅ 黑松露湯餃 ($26):黑松露味好香 餡料醃得夠香 餃皮夠薄🦁➡️ 煎蛋牛肉飯($30):正常 好彩份量唔係好大🦁✅ 樽裝原味奶茶($22):好飲!🦁 周記點心 (西環)西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖🦁 人均消費:$130, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
食過好幾次嘅點心,每次質素都好穩定!果斷encore~

🦁➡️ 鴛鴦燒賣 (黑松露/蟹籽) ($30):正常

🦁➡️ 煎蛋牛肉飯($30):正常 好彩份量唔係好大

🦁✅ 樽裝原味奶茶($22):好飲!

🦁 周記點心 (西環)
西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
🦁 人均消費:$130, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️