餐廳: 周記點心
資訊:

2021-01-06 196 瀏覽
I heard about this restaurant for so long and I purposely went there on yesterday. The French toast is really surprise me. Dim sum are yummy and sizzling hot, love it!
2020-12-17 289 瀏覽
每次諗唔到食咩,胖侶都會提議去食點心😂。呢日weekend 我地去到西環呢間點心+茶記fusion既餐廳。🥢蝦多士- 麵包炸得香脆可口,蝦肉彈牙,沾沙律醬同食, good😋🥢蝦餃- 皮夠薄, 蝦肉彈牙,一定要沾辣油同食,好正😋。🥢鳳爪排骨飯- 鳳爪夠淋,排骨醃得夠入味,配上豉油撈飯同食,好正👍。🏠周記點心🛤️西環西營盤水街東利大廈地下H1號📍港鐵香港大學站B1出口,步行約4分鐘
每次諗唔到食咩,胖侶都會提議去食點心😂。

🥢蝦多士
- 麵包炸得香脆可口,蝦肉彈牙,沾沙律醬同食, good😋

🥢蝦餃
- 皮夠薄, 蝦肉彈牙,一定要沾辣油同食,好正😋。

🥢鳳爪排骨飯
- 鳳爪夠淋,排骨醃得夠入味,配上豉油撈飯同食,好正👍。

🏠周記點心
🛤️西環西營盤水街東利大廈地下H1號
📍港鐵香港大學站B1出口,步行約4分鐘
2020-12-13 208 瀏覽
諗住喺附近想食下西多士,點知見到呢一間個賣相唔錯,就入咗去食。咁就坐低嗌左個奶黃流心西多士。冇錯係好流心啊,打卡真係一流,但係冇咗原本食西多士嗰種味道,同埋有啲唔抵食,所以食一次真的夠了。
奶黃流心西多士
2020-11-03 794 瀏覽
快快樂樂吃點心❣️❣️疫情之後,都已經唔太敢去茶樓食點心。邊傾計邊飲茶邊嘆點心絕對係香港生活既一大樂事:)不過自從疫情,係街輕鬆除口罩有時少不免都有啲心理壓力同負擔,出街飲茶既勇氣都少之又少🤦🏼‍♀️好在變通既食肆即使外賣都保持住應有水準!難得去西環,好想再會當年一試難忘既流心奶皇西多😋叫左6個點心外賣,樣樣都好出色😍😍~XO醬炒銀針粉~香口XO醬配上香蒜,帶微辣而又彈牙既口感令人一口接一口!好香好惹味!~懷舊糯米包~一見到童年回憶就返哂嚟😂細個隨處可見,而家見得返的確係喜出望外。大大個糯米飯包住成糯米包,糯米炒得濕潤入味,咬開好香糯米飯味,正😋~雙色燒賣~有黑松露味同蟹籽,正常水準,係粒燒賣偏肥膏左啲。~醬汁鳳爪~惹味掛汁之選:)~山竹牛肉~偏向唔爽口既山竹牛肉,都幾腍,不過唔係好夠芫茜香。~流心奶黃西多~絕對係其中一樣周記名物。一切開奶黃醬係中心源源爆開,每一口都有充足奶黃醬,西多唔算油,混合奶黃醬一流!闊別數年,依然出色❣️❣️能解點心之癮,開心:)😋😋
快快樂樂吃點心❣️❣️

叫左6個點心外賣,樣樣都好出色😍😍

~XO醬炒銀針粉~

~懷舊糯米包~

~雙色燒賣~
有黑松露味同蟹籽,正常水準,係粒燒賣偏肥膏左啲。

~醬汁鳳爪~
惹味掛汁之選:)

~山竹牛肉~
偏向唔爽口既山竹牛肉,都幾腍,不過唔係好夠芫茜香。

~流心奶黃西多~

能解點心之癮,開心:)😋😋
外賣自取
  • 鴛鴦燒賣
  • XO醬炒銀針粉
2020-11-03 542 瀏覽
西營盤的周記點心有流心西多士,揀咗奶黃味,切開的確好流心,但將流心奶黃連埋油炸西多一齊食,其實都幾漏,食返奶黃包會適合啲。蝦多士反而有驚喜,芝麻好香,蝦膠都唔少,係塊多士腍咗啲。點心都中規中矩,牛肉球落得太多粉,口感都幾差。總結:試一次就夠

蝦多士反而有驚喜,芝麻好香,蝦膠都唔少,係塊多士腍咗啲。

點心都中規中矩,牛肉球落得太多粉,口感都幾差。

總結:試一次就夠

流心西多
蝦多士
2020-10-29 410 瀏覽
個流心奶皇西多唔記得影相好味ge,不過大家share開心d一個人食真係太膩春卷超級好食入面啖啖蝦肉!蝦餃、燒賣、咖喱魷魚都好正路銀針粉都幾特別_(:з」∠)_個人覺得都可以再食不過d瓶裝飲料真的太甜了(/ω\)平時全糖ge我都頂唔順
個流心奶皇西多唔記得影相
好味ge,不過大家share開心d
一個人食真係太膩

春卷超級好食
入面啖啖蝦肉!

蝦餃、燒賣、咖喱魷魚都好正路

銀針粉都幾特別_(:з」∠)_

個人覺得都可以再食

不過d瓶裝飲料真的太甜了(/ω\)
平時全糖ge我都頂唔順
2020-10-28 390 瀏覽
食過好幾次嘅點心,每次質素都好穩定!果斷encore~🦁✅ 奶黃流沙西多士 ($34):係食過最正既西多士🤤 爆多奶黃醬 加埋熱辣辣既西多真係一流!🦁✅ 芝麻蝦多士 ($42):滿滿既芝麻超級香!多士炸到超級脆!蝦🦐餡都好香 撈埋沙律醬真係好惹味!🦁➡️ 鴛鴦燒賣 (黑松露/蟹籽) ($30):正常🦁✅ XO醬炒蘿蔔糕/ 銀針粉($40):兩碟個味都係一樣XO醬 所以叫其中一樣都夠 個人覺得銀針粉比較好食 質感煙韌 XO醬夠辣好香🦁✅ 黑松露湯餃 ($26):黑松露味好香 餡料醃得夠香 餃皮夠薄🦁➡️ 煎蛋牛肉飯($30):正常 好彩份量唔係好大🦁✅ 樽裝原味奶茶($22):好飲!🦁 周記點心 (西環)西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖🦁 人均消費:$130, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
食過好幾次嘅點心,每次質素都好穩定!果斷encore~

🦁➡️ 鴛鴦燒賣 (黑松露/蟹籽) ($30):正常

🦁➡️ 煎蛋牛肉飯($30):正常 好彩份量唔係好大

🦁✅ 樽裝原味奶茶($22):好飲!

🦁 周記點心 (西環)
西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
🦁 人均消費:$130, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
  • XO醬炒銀針粉
  • 黑松露湯餃
  • 凍奶茶
2020-10-27 279 瀏覽
呢間比較新潮既點心專門店😎一直大獲好評👍🏻 好多唔同款式既流心西多士好吸引🥰 除左招牌點心之外 其他傳統小點質素都好唔錯架😋⭐️ 奶皇流沙西多士 💛一開始最招牌既點心💕 切開金黃既西多🍞 邪惡既奶皇餡慢慢流曬出黎😈 將脆脆既麵包浸到奶皇漿裡面👑 好滿足🥰 兩個人分黎食 出奇地唔膩😛⭐️ 鴛鴦燒賣 🥟蝦仁🦐大大粒 同魚肉一樣好新鮮好彈牙🐟 好似係大海裡面游水既感覺🌊 鴛鴦係指點綴既蟹籽同松露醬🍄 個人比較喜歡蟹籽既鮮味🦀⭐️ 懷舊糯米包 🍘好似糯米飯感煙煙韌韌🍚 但係比較濕潤D💦加上粒粒臘味既鹹香🥓 好有懷舊既滋味⭐️ 子薑皮蛋蝦捲 🦐蝦肉十分彈牙🤪 酸薑同皮蛋既配搭好Match😍 酸酸辣辣中和左皮蛋既濃郁🥚 仲有一小碟酸薑 🌶岩曬鍾意口粒濕既你🤣 包住既外皮好酥脆 但係唔會成口油😋

⭐️ 奶皇流沙西多士 💛

⭐️ 鴛鴦燒賣 🥟

⭐️ 懷舊糯米包 🍘

⭐️ 子薑皮蛋蝦捲 🦐
2020-10-02 575 瀏覽
好食的章魚肉餅飯鹹度適中 佈滿章魚碎椰汁奶皇包 內餡較少 而且不流心係凝固嘅奶皇個人比較喜歡流心的奶皇 鮮竹卷同燒賣都唔錯不過不失的炒銀針粉 大大件🍤多士熱辣辣仲係好鬆脆好食但係稍有點油膩
好食的章魚肉餅飯

不過不失的炒銀針粉

大大件🍤多士
熱辣辣仲係好鬆脆
好食但係稍有點油膩
$100 (早餐)
2020-09-28 467 瀏覽
周記呢個名由細細個已經聽唔少,親切咁幾大💖💖,再加上印象中發現好似無乜邊間周記係唔好食要black list嘅✅✅,哈哈我自己會有個感覺周記應該都好old school style嘅餐廳,外表殘殘舊舊,內裡好好味,呢間周記出面睇係好靚仔,係新淨嘅Chinese Style,應該係裝修過嘅,我以前行過記憶中係白色門面,宜家係中國宮廷風裝修🐲🐲,幾特別今次無時間坐低食野,但係都有好好體驗,因為今次眼訓就嗌咗習慣嗌嘅😴😴<原味凍鴛鴦>一開蓋已經聞到好香嘅味道👃🏻👃🏻,飲落茶啡奶都各自有韻味,組合之後風味更甚,只係飲開少甜嘅我覺得有D甜姐,唔錯唔錯,加上凍飲原樽,飲到落後面都仲未淡味,認真正💪🏻💪🏻有時間一定要再去試埋其他野

<原味凍鴛鴦>

有時間一定要再去試埋其他野
2020-09-12
外賣自取
  • 原味凍鴛鴦
爆漿西多,蝦多士,灌湯餃都係必試既野!-蝦多士好足料,蝦肉彈牙,多士又夠脆,出面好少食到咁足料既蝦肉😍😍-奶皇流心西多,佢每件都係新鮮炸出黎,一上枱你會見到佢脹卜卜,就知佢啲醬都落足料,一切開既時候,佢啲奶皇醬真係爆出黎,仲好香咸蛋味,正!-黑松露灌湯餃,大大隻,啖啖肉,勁足料,吾似得出面啲餡勁空心,而且佢個湯都好好飲,一滴不留!-雙色燒賣都好食,但吾係特別,食吾到蟹肉味,2款燒賣既味道係無差別😂-芝士春卷無乜芝士味,菜苗餃足料好食!炒銀針粉都好食,但預左食呢啲係油啲
爆漿西多,蝦多士,灌湯餃都係必試既野!

• 黑松露湯餃
  • 菜苗餃
2020-09-18 434 瀏覽
泳池重開。好開心可以在西環進行一個簡單下午茶餐。有我最愛的XO醬炒下腸粉咁,呢個如果落多芝麻就真係正,而且銀芽菜很爽口,送飯一流。呢個餐屬於下午茶餐+8元有又有樽裝奶茶配送。之後就係朋友推薦的奶黃流沙多士,剛剛好原來有下午茶餐。服務員提醒下午茶餐優惠多啲,😊流心奶黃系列,多士好脆,上臺之後熱辣辣。切開之後奶黃慢慢流出,月餅都無咁流。提早過中秋的感覺,一切都是奶黃惹的禍😊不過另外蒜蒸排骨就普通少少。
泳池重開。

好開心可以在西環進行一個簡單下午茶餐。

有我最愛的XO醬炒下腸粉咁,
xo醬腸粉

流心奶黃系列,多士好脆,上臺之後熱辣辣。

切開之後奶黃慢慢流出,月餅都無咁流。
提早過中秋的感覺,一切都是奶黃惹的禍😊

不過另外蒜蒸排骨就普通少少。

蒜蒸排骨

xo醬腸粉
  • XO醬腸粉
2020-09-13 344 瀏覽
店家态度太差,等待时间很长。在food panda点餐让我们12:40分到店取餐,结果家人到场等候30分钟仍未准备好,打电话去问询,直接被店家挂断!尤其听到讲普通话,直接告诉我们听不懂,挂断电话。这种店再也不会光临
外賣送餐
2020-08-23 584 瀏覽
周記點心食完燒肉,因男朋友有急事要返公司,我就跟著去,我也順便用vpn check email 做好公司野。想起附近有出名的流心奶黃西多士,一直都想試架啦!做完野是tea time $40share, 因一份好肥好高熱量即叫即炸,一切開中心的奶黃醬就湧出來,麵包沾了蛋醬炸到香脆,個custard 比較甜,切成一粒粒方便沾著流心奶黃醬食,到custard 冷掉就開始變做固體,我估是加了粟粉之類的呢間真係好多custard 醬而且會流心,鐘意奶黃餡架要試下
周記點心

想起附近有出名的流心奶黃西多士,一直都想試架啦!

2020-07-14 829 瀏覽
同事話對呢間的流心多士好想試,滿足一下距啦。 多士唔脆,流心冇咩特別, 把刀🔪好難切👎! 燒賣好一般,唔明有咩好似特別好食咁~唯一特別少少的叫左個糯米飯,特別好食,欣賞!至於蝦多士就,唔新鮮, 又係失望lol. 而且個環境好多蚊,有烏蠅飛黎飛去。
同事話對呢間的流心多士好想試,滿足一下距啦。
多士唔脆,流心冇咩特別, 把刀🔪好難切👎!
燒賣好一般,唔明有咩好似特別好食咁~
唯一特別少少的叫左個糯米飯,特別好食,欣賞!
至於蝦多士就,唔新鮮, 又係失望lol.
而且個環境好多蚊,有烏蠅飛黎飛去。