當晚我們走入「吳留手」,坐在吧檯前,看見那古雅的筷子和碟子,就連那小小的豉油碟子,也寫上富哲理的「不爭」字樣,真令人發思古之幽。(文青來了!)我們先點選了一瓶酒(大吟釀),侍應慇懃地奉上不同的酒杯,讓客人選用。我們選用其中的銀製的小酒杯子,是以12生肖來陶鑄的,別具特色!這令我不禁想起了頤和園的12生肖獸首銅像~~古代文化遺產與藝術!銀製的小酒杯反過來,竟是金色的呢!很高貴和古雅!We like it ❤️之後,侍應又送上些餐前開胃菜。嘩!前菜盛得很美、很有藝術感呀!而且真的可以增添食慾的呢!那是一個高腳的小碟子盛放的,尤如古代盛放食物的「豆」(食具)。(日本文化源自中國!沒料到今天幸得日本,保留了中國文化呢!)再來的是一條日本空運來港的紅鯛魚。廚師在我們面前,展示原條原貌的紅鯛魚,並講解給我們知道這魚的珍貴價值; 然後便揮刀切成一盤活生生的、超薄(透明的)、鮮美的魚生!原本附上酸汁的,但我們覺得無需沾醬,已非常可口,一吃難忘!廚師的刀工簡直是非凡呢!還有日本「大分蠔」,非常飽滿,不止帶有海水味,還富有creamy的口感!(值得一試的!)當然,壽司和魚生是少不了的。原來,「炙燒三文魚」是
當然,壽司和魚生是少不了的。原來,「炙燒三文魚」是入口即溶的呀!豐滿油脂的「大拖羅」是會令人捨不得吞進肚子去的呢!盤上的沙律菜和蘿蔔彫花藝術(蝴蝶和白鶴),襯托出高雅的 “美”、“食” 文化!我們很是欣賞這份心思呀!
居酒屋的「串燒」是最佳的下酒伴侶,所以「黑啤」出場喇!不苦不澀的黑啤,原來是此店獨賣的!另外,「炭燒銀雪魚」連不愛吃魚的人都話好好味!
當晚,我們擁著歡欣、感謝、欣賞、熱情、新奇(有點不知所措)的情懷,來享受這頓文化美食,所以極力推介「吳留手」。
2022-06-09
  • 日本空運來港的紅鯛魚
2022-05-20 369 瀏覽
對於而家5月仲係work from home緊既我👩🏻‍💻,落街食到高質素既日式店,實在非常難得😍🌈北帝街呢度好多選擇,今日放假就落街食late lunch💕🐒想坐得舒適一點,今次係我第一次去呢度探店🗺這間門面低調、面積小小的店,裝潢得非常有格調,進到店內,感覺非常舒服,有吧枱位,亦有闊落嘅座位✨🎑🎋黑色既玻璃型格門面,估唔到入面裝潢用上明亮既白色設計,🈶有好大既對比感🔰店員帶位後,介紹是日推介既🐟魚生丼&壽司🍣,但今日想食熱食,揀左照燒雞扒定食🐣❤️‍🔥照燒雞扒定食❤️‍🔥非常推薦,因為呢間係串燒店,所以我揀左燒物既item☺️師傅燒到整塊雞扒層皮極之香脆,咬落索索聲,好似食緊薯片咁❤️‍🔥❤️‍🔥而雞肉非常嫩滑,每一啖都令到味蕾爆發❤️‍🔥❤️‍🔥前菜細細碟,有冷盤既牛舌、白蘿蔔、麵豉湯本身不太喜歡食到牛舌既味道,食左2啖後問左店員這是什麼肉來,如不吃牛既朋友可先問問店員前菜是什麼肉類🙃🙃🙃🫶🏻💕不收加一收費,店員服務好~非常難得🤟🏻同隔離枱傾計,佢地咁岩揸車🚗經過土瓜灣,被吳留手既門面吸引左入店,門面都幾重要😎土瓜灣小有既有裝修小店,真係極力推薦比土瓜灣既街坊🌈🫶🏻
北帝街呢度好多選擇,今日放假就落街食late lunch💕

🐒想坐得舒適一點,今次係我第一次去呢度探店

❤️‍🔥照燒雞扒定食❤️‍🔥

前菜細細碟,有冷盤既牛舌、白蘿蔔、麵豉湯

🫶🏻💕不收加一收費,店員服務好~非常難得

土瓜灣小有既有裝修小店,真係極力推薦比土瓜灣既街坊🌈🫶🏻

2022-05-12 462 瀏覽
之前喺銅鑼灣已經食過好多次架啦,好鍾意啲串燒,好味嘅居酒屋,不過home office之後已經好少過海食。疫情已經好耐冇出街食飯啦,今日放假俾我發現原來唔知幾時屋企樓下竟然開咗間分店呀,我開心到即刻book位嚟食啊,裝修好舒服,樓底好高,員工態度好殷勤有禮,嘢食好味,所有野都非常好。雞扒定食 $88不過可能新新地有啲嘢可以改進,例如侍應上菜嘅時候,個方向錯咗,個盤有一盤唔係對住客人,係對咗佢自己,變咗唔係好靚,不過好小事,我自己調返個位就得。例如喱盤,就係錯左方位了,我坐對面,竟然對住我?一睇就唔順眼了,不過我係好挑剔的客人,可能其他人唔會care😅西京銀雪魚燒 $148另外,我哋已經講明咗咖啡一定要最尾食完嘢收咗托盤先後上,因為我好唔鍾意咖啡一早嚟咗之後凍晒,同埋我唔鍾意一路食一路飲,啲味撈亂晒,不過唔知點解都係食食下上咗嘢飲,當時我碗飯仲有1/3,生果未食,雞扒仲有一舊,碗湯未開始飲,所以最尾食哂飲咖啡都係唔係好熱,可能員工誤會咗尾聲就上得,都係好小事。👌🏼仲有唔知點解個廁所度門係關唔到,度門肥過個門框,閂唔埋,不過所有員工都係非常之好,啲嘢好好味,仲唔介意帶我上去睇下樓上雅座,辛

雞扒定食 $88

西京銀雪魚燒 $148

仲有唔知點解個廁所度門係關唔到,度門肥過個門框,閂唔埋,不過所有員工都係非常之好,啲嘢好好味,仲唔介意帶我上去睇下樓上雅座,辛苦晒員工落雨為我撐傘,將來都可以考慮包個場同啲朋友食個飯。

三色井 $258

總括而言,用餐經驗非常好,一定會再返黎,土瓜灣有喱啲質素嘅餐廳基本上係一間都冇,好開心🥳不過lunch見得我哋一枱,可能喱度舊區,唔係太多人識食喱啲,希望你哋加油喔,我會介紹俾街坊黎,好味啊。^_^
2022-04-27 636 瀏覽
晚市終於開返,當然要岀去飲返杯,見裝修不錯,那裏環境舒服,就試一試,因為疫情啱啱開返嘅關係,好多飛機貨都未有,唯有試下其他野,壽司,串燒都有驚喜,感受到心機作品👍🏻下次會再次光顧。特別一提,餐廳自家出咗一款辣椒粉,如果食得辣嘅你一定要試吓,真係(好狠辣),呢個係辣椒粉個名,果然名不虛傳👍🏻👍🏻愛辣的我即刻想買一瓶回家,可惜沒有貨,下次光顧再去買回家🤗
2022-02-09 564 瀏覽
It is regular afternoon, hving set lunch with friend in this new Japanese restaurant. No question for the food quality, taste good, the setting is very pretty. You could feel that they put all the effort to serve the best, even it is just a set lunch. It is a small but very warm restaurant. Everyone is very nice and helpful I wish them all the best.

I wish them all the best.
2022-02-09