2025-05-02 0 瀏覽
今次同朋友聚會揀左食雞煲打邊爐, 叫左滋補螺片花膠雞煲一隻,雞肉嫩滑、花膠及螺片份量足,湯底鮮甜且天然,愈煲愈香不會過鹹,十分滋補養生! 可以食左啲雞同花膠先~ 西班牙頂級黑豚豬梅肉用來打邊爐,肉質嫩滑、油花分布均勻,入口鮮甜帶有淡淡堅果香,無豬羶味,厚切大塊食落滿足感高! 脆肉鯇片用來打邊爐,魚肉超爽脆彈牙、入口細膩無腥味,薄切片只需涮10秒,原味鮮甜,蘸醬後更提鮮,魚腩部位油花豐富,肥而不膩,食落好脆!

2025-05-02 0 瀏覽
我真係好鍾意返工😂,所以做嘢從來唔會吞pop,但係放咗工就會去吞POT😆。位於旺角嘅吞POT 雞煲火鍋 @lazypot,晚市主要食雞煲🐓同埋打邊爐🍲,窗邊位置可以望到日落🌅,感覺都幾chill下😍。辣酒花螺雞煲 (半隻) $238選擇BB麻辣,但真實幾辣😅,半隻雞份量足,雞肉🐓十分嫩滑又入味😋,花螺雖然嬌滴滴,但係肉質緊緻彈牙,肉味鮮香,香香辣辣越食越想食,加上勁多乾蔥、薑及蒜等配料,味道零舍香又惹味。點選辣雞煲可另加鹵水大腸 (半份) $60大腸非常肥美,鹵得十分入味,煮得啱啱好😋,入口質感軟腍得黎又有咬口,仲滲出陣陣油脂香味,鍾意食肥腸嘅話,必點👍。頂級安格斯牛小排 $218牛小排🥩肉質軟腍嫰滑,肉味突出,帶微微油脂香味😋。
我真係好鍾意返工😂,所以做嘢從來唔會
吞pop,但係放咗工就會去吞POT😆。

辣酒花螺雞煲 (半隻) $238

點選辣雞煲可另加鹵水大腸 (半份) $60

頂級安格斯牛小排 $218
牛小排🥩肉質軟腍嫰滑,肉味突出,帶微微油脂香味😋。

試食活動
重要嘅事要講先 19:30前離座/21:30後入座火鍋配料同小食係半價㗎‼️就啱時間食就最抵啦~鍾意呢度好近地鐵站🚉方便就腳而且仲可以居高臨下咁望住街景食 好寫意胡椒豬肚雞煲 上菜嘅時候雞件已經煮熟一上枱就食得 唔使等 雞肉好嫩滑豬肚煮到好腍 湯底有濃郁嘅胡椒香 好暖胃跟粟米、芹菜同枝竹 配料好豐富手打牛丸有成粒乒乓波咁大 有濃郁嘅牛肉香味 夠晒彈牙 又充滿肉汁豬頸肉肥瘦均勻 冇豬臊味 好爽口象拔蚌好新鮮 份量好足 記住唔好淥咁耐啊 最後淥埋個烏冬 吸晒啲汁食就一流唔記得咗講 呢度嘅麻辣醬真心好食 係最大嘅亮點🤤
重要嘅事要講先 19:30前離座/21:30後入座
火鍋配料同小食係半價㗎‼️
就啱時間食就最抵啦~

鍾意呢度好近地鐵站🚉方便就腳
而且仲可以居高臨下咁望住街景食 好寫意

胡椒豬肚雞煲 上菜嘅時候雞件已經煮熟
一上枱就食得 唔使等 雞肉好嫩滑
豬肚煮到好腍 湯底有濃郁嘅胡椒香 好暖胃
跟粟米、芹菜同枝竹 配料好豐富

手打牛丸有成粒乒乓波咁大
有濃郁嘅牛肉香味 夠晒彈牙 又充滿肉汁

豬頸肉肥瘦均勻 冇豬臊味 好爽口

象拔蚌好新鮮 份量好足 記住唔好淥咁耐啊

最後淥埋個烏冬 吸晒啲汁食就一流

唔記得咗講 呢度嘅麻辣醬真心好食 係最大嘅亮點🤤
2025-05-01 0 瀏覽
今日同friend去旺角打邊爐,試咗個蕃茄薯仔濃湯鍋,一上枱就聞到超香蕃茄味,湯底濃郁得嚟帶啲微酸,好開胃!薯仔煮到淋晒,索晒湯汁,正到爆! 叫咗幾款料都幾高質,潮洲魚蛋彈牙有魚香,頂級雪花肥牛油脂分布均勻,淥兩淥就食得,入口即化!冬瓜片同娃娃菜吸晒湯底精華,清甜得嚟又解膩。飲品叫咗大檸茶,酸甜冰凍,同火鍋好夾,飲完即刻冇咁熱氣! 成餐飯食得好滿足,湯底同配料都keep到水準,價錢合理,旺角區算係抵食。餐廳枱同枱之間算係闊落,適合同朋友吹水聚餐。下次一定會再encore!

2025-04-23
2025-04-30 0 瀏覽
吞POT 雞煲火鍋.住家菜好耐都冇食雞煲,早排有幾日凍凍地就約埋朋友去呢間食雞煲/打邊爐既店🤣-🥢 重慶麻辣雞煲 (半隻) $208揀左小辣,一打開蓋已經有好香既麻辣味🥰辣味岩岩好,靈魂醬汁真係不得了!超級惹味🤤雞件唔算多骨,雞肉好嫩滑啖啖肉👍另外洋蔥都炒到好淋好甜💕食到咁上下就可以加湯轉打邊爐😛-🥢 自家炸響鈴 (6件) $68即叫即炸,吸晒湯汁好好味😝-🥢 水魷 $68正常發揮,勝在份量夠多好抵食👍-🥢 炸午餐肉 $58-🥢 冰菜 $52冬季限定,烚一烚已經食得,脆卜卜既菜好特別😋-🥢 十全大寶丸 $170五款手打丸類各兩粒,不同顏色每款都好吸引。分別有手拆蟹粉墨魚丸/手打黑松露墨魚丸/手打黃金黑墨丸/手打香煎鵝肝蝦丸/手打芝心牛丸🥰覺得蝦丸最有驚喜😝鵝肝味好香有油脂💕
吞POT 雞煲火鍋.住家菜

🥢 重慶麻辣雞煲 (半隻) $208

🥢 自家炸響鈴 (6件) $68
即叫即炸,吸晒湯汁好好味😝

🥢 水魷 $68
正常發揮,勝在份量夠多好抵食👍

🥢 炸午餐肉 $58

🥢 冰菜 $52
冬季限定,烚一烚已經食得,脆卜卜既菜好特別😋

🥢 十全大寶丸 $170
試食活動
If you’re a spice lover, look no further than Lazypot in Mongkok!I recently dined here and indulged in their Stirred Chicken Pot, and it was absolutely divine! 🌶️😋The chicken is perfectly tender, marinated with a blend of spices that create a mouthwatering kick. The rich, flavorful broth is infused with chili oil and aromatic herbs, making each bite an explosion of savory heat.Once I polished off the chicken, the staff added more broth to create a hot pot experience.This is where the fun really b

🌶️😋

This is where the fun really begins!

I chose some amazing side dishes:
🔸Handmade Shrimp Dumplings: Fresh and bursting with flavor! That was hand made and as large as a ping pong!

🔸Handmade Beef Balls: Juicy and satisfying! 🍖these beef balls add a satisfying texture that complements the spicy broth beautifully.
🔸Cheese Bean Curd Rolls: A must-try! So unique and hard to find elsewhere—definitely my favorite! 🧀

🔸Sweet Potato Noodles: Chewy and delightful, soaking up all that spicy goodness! 🍜

Lazypot is not just about the food; it’s about the whole experience. The vibrant atmosphere and attentive staff make every moment enjoyable.
2025-04-29 0 瀏覽
Signature snail and chicken soup 招牌螺片濃雞湯鍋 🍗 $118呢一個招牌螺片濃雞湯鍋相當受食客歡迎,雞湯嘅味道濃郁🐓,清甜得來又天然,仲有爽口嘅螺片🐚、雞髀菇做湯底配料,湯底夠晒濃香🤤,真係唔錯Chiu Chow fish balls 潮州魚蛋 🍢 $70Dumpling combo 餃餃陣 🥟 $130後面呢一個店主推介一共八粒嘅餃子分別有四款,包括有自製香噴噴韭菜餃、自家製鮮蝦雲吞餃🦐、自家製原隻元貝雲吞同埋魚皮餃🐟,一次過滿足幾個願望,前面嘅一碟十幾粒潮州魚蛋,口感超級彈牙,食落去又夠鮮甜Bamboo piths 野生竹笙 $90Udon noodles 稻庭烏冬 🍜 $38竹笙同火鍋永遠都係最佳組合,竹笙浸滿龍雞湯嘅精華,食落去健康又好味😍,而口感彈牙嘅稻庭烏冬飽肚得來又高質素,而且性價比高,同樣值得推介👍🏻Fried tofu with spicy salt 椒鹽豆腐🌶️ $70即叫即炸嘅椒鹽豆腐夠晒熱辣辣🔥,一大碟適合同朋友share食,點埋自家製醬汁都幾match !Lazy Pot signature salad 🥗 吞Pot 招牌沙律
招牌螺片濃雞湯鍋 🍗 $118

Dumpling combo 餃餃陣 🥟 $130

Bamboo piths 野生竹笙 $90
Udon noodles 稻庭烏冬 🍜 $38

Lazy Pot signature salad 🥗 吞Pot 招牌沙律 $62
餐廳嘅招牌沙律裏面有充滿口感嘅蟹籽🦀、蟹柳絲、大量爽脆嘅鮮甜蘋果🍎同埋清甜生菜,撈埋開胃嘅胡麻醬汁一齊食,係一個開胃嘅前菜

Veggie basket 蔬菜籃🥬🧺 $80
有唔同蔬菜款式嘅蔬菜籃可以適合唔同朋友喜好,包括有冬菇🍄、一疏疏嘅金菇🍄‍🟫、雞髀菇、爽口嘅生菜同埋清甜白菜仔,充滿健康嘅食物纖維啊

Sliced celtuce 萵筍片 $44
萵筍片簡單得來又健康好味,滲滿湯底嘅精華,唔使點任何醬汁已經夠入味
2025-04-28 0 瀏覽
朋友話呢間吞Pot既雞煲好正,搵我一齊試下,今日就去左呢間係旺角既雞煲火鍋店,食下佢既雞煲我地兩個人食得唔多胡椒豬肚雞煲半隻 $208呢個胡椒豬肚雞好正,先煲滾可以飲啖湯先,胡椒味好濃,雞湯夠鮮甜,十分出色,雞肉滾地剛剛熟,夠哂嫰滑,豬肚都好爽口,仲有枝竹夠哂入味白鱔片 $108白鱔片賣相好靚,超級新鮮,肉質彈牙爽脆有咬口,配埋個雞湯好清甜手打四寶丸 $130四寶丸有牛丸、墨魚丸,黑墨丸同埋蝦丸,全部都新鮮打起,大大粒好爽口,墨魚粒彈牙,蝦丸爽口juicy特大咸檸樂 $36飲品超大杯,夠哂解渴

我地兩個人食得唔多
胡椒豬肚雞煲半隻 $208

白鱔片 $108

手打四寶丸 $130

特大咸檸樂 $36
飲品超大杯,夠哂解渴
2025-04-26 0 瀏覽
除了火鍋/火鍋配料小食外,熱乎乎有肉質嫩滑味濃喜歡啖啖肉既就啱啦全隻「重慶麻辣雞煲」有辣有唔辣而且辣度、材料和口味選擇更自由讓客人享受美味,翻炒至均勻雞煲醬炒至香料出味,無論聚會或宵夜理想之選更適合不同預算的食客!以五款共十粒Q彈爽口既「十全大寶丸」索曬重慶雞煲個汁十分軟諗惹味,軟諗啖啖一試香濃(含:蟹粉/黑松露/海膽/鵝肝/芝心)等「爆芝響鈴」即叫即炸大大件,配埋一大杯特飲咸檸七和大檸樂簡單無得彈

「爆芝響鈴」
即叫即炸大大件,配埋一大杯特飲咸檸七和大檸樂簡單無得彈
2025-04-17
  • 爆芝響鈴
  • 重慶麻辣雞煲
2025-04-24 0 瀏覽
好鍾意食麻辣雞煲🥳今次嚟咗喺旺角嘅吞Pot雞煲火鍋.住家菜🙌今次點咗一隻重慶麻辣雞煲(小辣)🌶️一嚟到已經聞到好香嘅麻辣味,醬汁濃郁,雞肉嫩滑入味,麻辣又帶有少少甜香,辣度適中,超開胃呀😍食完雞煲之後,仲可以用雞嘅醬汁加湯打邊爐,超級正!我哋另外點咗極品手切封門牛柳🐄肉質細嫩,油脂分布均勻,涮煮後口感柔軟多汁,搭配雞煲嘅麻辣湯底更加好味🔥餐廳仲提供多種醬料選擇,好似沙茶醬、蒜蓉辣椒醬、芝麻醬等,可以自由配搭,增添層次感😚我哋仲點咗Asahi!🍻一路打邊爐一路飲酒,簡直係人生一大樂事!cheerssss🥳🥳

2025-04-24 0 瀏覽
重慶麻辣雞煲無疑是這裡的招牌,雞肉鮮嫩多汁,裹著一層紅艷油亮的麻辣醬汁,入口先是花椒的麻,繼而是辣椒的烈,最後回甘的甜讓人欲罷不能。特別值得一提的是,這麻辣不單是刺激,更有層次分明的韻味,想必是經過精心調配的秘方。西班牙頂級黑豚豬梅肉片得極薄,在沸騰的湯底中輕涮數秒即可食用。肉質細膩,脂肪分布均勻,入口即化,帶著淡淡的甜香,與麻辣湯底形成絕妙平衡。貢丸彈牙有勁道,咬開後肉汁四溢,顯見是用心手打的誠意之作。莴笋片切得薄如蟬翼,在湯中稍燙便清脆可口;鮮淮山則保留了些許爽脆,帶著山藥特有的黏滑口感,為這頓火鍋增添了幾分清新。餐廳裝潢簡約溫馨,23樓的視野讓人在大快朵頤之餘,還能透過玻璃窗俯瞰彌敦道的車水馬龍。

2025-04-16 1 瀏覽
耐無出旺角行下 行完街下午茶與晚餐之間 又想飲個熱辣辣嘅湯食少少嘢醒起係附近嘅呢間雞煲火鍋 19:30前埋單嘅話火鍋配料同小食都有半價 醬料 $12/位🫕滋補螺片花膠雞煲(半隻) $248我特別鐘意飲呢D奶白奶白嘅濃雞湯 呢個湯都唔錯嘅我哋每人飲咗3碗 飲夠先再加湯再開始打邊爐🥩頂級雪花肥牛 $188牛見到有幾款 我揀咗個平平哋嘅試下大大碟雪花紋嘅油脂分佈都唔錯 半價後$94 認真咁呢個都幾抵🦐蟹籽蝦滑 $98半價後$49 望落細細碟但我正常分都分左成10粒 口感都OK因為我哋真係諗住食少少嘢嘅姐2個人折後埋單$471 但其實都幾飽當然如果食滿足D晚餐咁食 就要叫多幾個火鍋配料啦ANYWAY 19:30前埋單有半價真係幾抵食嘅

醬料 $12/位

因為我哋真係諗住食少少嘢嘅姐
2個人折後埋單$471 但其實都幾飽
當然如果食滿足D晚餐咁食 就要叫多幾個火鍋配料啦
ANYWAY 19:30前埋單有半價真係幾抵食嘅
終於忙完成個星期既工作😵‍💫可以去食下好野,早排同事推介左呢間食雞煲😋見呢排天氣又涼左好多,收工就同老公去吞POT下😝一出lift,就比呢個大魚缸吸引左,大大條風水魚😍😍因為天氣涼左好多,就點左胡椒豬肚雞鍋,兩支公就點左半隻雞既份量都好夠食😋湯底非常濃郁😋兼且奶白色湯底😍令到胡椒香味滲透入每一口湯中🥳口感豐富,豬肚好Q彈,而且好爽口,加上雞肉啖啖肉,肉質亦都好嫩滑,呢個湯底無得頂👍🏻👍🏻然後點左幾款火鍋配料👇🏻花枝片: 師傅刀工很好👍🏻每片都有少少厚度,淥一淥就食得,花枝片肉質柔軟彈口又鮮甜😋棉花魚肚: 軟棉棉亦都吸滿了湯汁,鮮甜美味👍🏻脆肉鯇腩: 打邊爐又好,食雞鍋又好,呢個係必點,魚肉爽脆又鮮甜, 每一啖卜卜脆,亦都會食到”索索”聲😍特級美國肥牛: 大理石花紋超靚,而且油脂均勻不肥膩,淥幾秒鐘就好足夠,口感香嫩鮮滑😋

一出lift,就比呢個大魚缸吸引左,大大條風水魚😍😍

然後點左幾款火鍋配料👇🏻

棉花魚肚: 軟棉棉亦都吸滿了湯汁,鮮甜美味👍🏻

2025-04-12
2025-04-11 119 瀏覽
好耐都冇食過雞煲喇 朋友帶咗我試下旺角呢間好有人氣嘅吞pot 果然冇介紹錯餐廳位於23樓 景色好開揚望住下面繁忙嘅旺角打邊爐都幾好feel輕工業裝潢 兩個人都可以坐四人枱好夠闊落 夠晒位放嘢食店員主動有禮重慶麻辣雞煲 (半隻) $208一打開個蓋已經聞到好香嘅麻辣雞煲味 嗌咗bb辣所以辣到啱啱好惹味得嚟唔會太濃半隻雞份量都唔少 雞肉好嫩滑食到咁上下就可以加湯轉打邊爐手打香煎鵝肝蝦丸 $118手打蝦丸好有驚喜 咬落去爽口彈牙唔會太散 口感好滑中間仲包住咗香煎鵝肝 鵝肝口感細嫩 煎得好香口 令到成粒蝦丸味道更突出自創爆芝響鈴 (3件) $52響鈴大大嚿好香脆 入面包住車打芝士 原來芝士同響鈴都幾夾 響鈴酥酥脆脆再加埋半溶嘅芝士 口感層次好豐富娃娃菜 $44打邊爐我都幾鍾意食娃娃菜 貪佢可以索晒啲湯汁 娃娃菜份量都幾多仲好新鮮咸檸七 $36竹蔗茅根 $20咸檸七好大杯 加埋竹蔗茅根好清新解膩
輕工業裝潢 兩個人都可以坐四人枱好夠闊落 夠晒位放嘢食

娃娃菜 $44
咸檸七 $36
竹蔗茅根 $20
咸檸七好大杯 加埋竹蔗茅根好清新解膩
啲雞好少,好細,喺其他地方食半隻大好多😖唔抵食🥲本身仲諗住打邊爐,叫咗半隻雞,食完唔夠三個字即刻走咗🥲當初見到食評好高先嚟,點知真係幾失望😵‍💫除非大家鍾意同錢鬥氣,唔係嘅話都真係不了~
啲雞好少,好細,喺其他地方食半隻大好多😖唔抵食🥲
本身仲諗住打邊爐,叫咗半隻雞,食完唔夠三個字即刻走咗🥲
當初見到食評好高先嚟,點知真係幾失望😵‍💫
除非大家鍾意同錢鬥氣,唔係嘅話都真係不了~