所有食物都好垃圾,d 肥牛得肥膏無肉,d 羊肉腥到入唔倒口,d 丸好似雪左好多年,又細粒又啞色,連金姑都可以又梅又有雪味,除左粟米同菜呢d 唔洗現成野基本上所有野都係垃圾。真係好好好好好後悔黎食,大家入黎前真係要三思😖
真係好好好好好後悔黎食,大家入黎前真係要三思😖
2017-08-26 421 瀏覽
喺元朗嚟緊,呢間酒樓算係正正常常,平時都會黎食吓,但係朝早同晏晝飲茶都冇乜特別。今日同阿爸阿媽來食晚飯,三個人嗌咗一個冬瓜盅同西蘭花炒帶子,估唔到會好有驚喜。事實上個冬瓜盅一嚟到我已經覺得好好笑,唔知點解要將啲餸鋪晒係面條邊度😂😂😂🤦🏻‍♀️成件事好滑稽。但佢大個到一個點,Ching,佢一百蚊都唔洗啊💩💩💩咁落個湯都唔錯,雖然有啲dd鹹,但係啲冬瓜肉好多好厚,配合起嚟就啱啱好啦。店員仲好好服務,主動幫我地百幾次湯 😂食左兩碗湯已經有少少飽既感覺😂(我比較細食😂)之後同阿媽share一碗飯,西蘭花帶子都幾好食,帶子算係幾大粒,又爽爽地+唔鹹~之後個盅好似食極唔完咁,媽咪啊😂😂😂!我地三個人食左十幾碗都仲有係入面😂😂😂仲要多謝冬瓜強大既heat capacity,食左成個鐘佢都仲標緊煙💩💩💩🙊最後食埋碗紅豆沙,真係飽到上心口LOL結論係黎依度一定要食冬瓜盅#完

冬瓜盅

~

最後食埋碗紅豆沙,真係飽到上心口LOL

結論係黎依度一定要食冬瓜盅
#完
西蘭花帶子
冬瓜盅
西蘭花帶子
2017-07-13 228 瀏覽
今年生日我很想吃龍蝦伊麵和炸乳鴿,於是便來到名門吃。龍蝦伊麵要了上湯煮的,再來兩隻乳鴿及兩碟小菜。龍蝦非常新鮮,很好味!炸乳鴿亦好味道。但那個鮮菇牛柳粒就鹹左D喇。。。另一碟小菜主要都係芹菜黎,同牛柳粒一樣有芹菜。個名無講芹菜的,但大部分係我唔食的芹菜。最後仲有糖水送,有紅豆沙,綠豆沙和麥米粥揀,我揀左紅豆沙,唔甜,很好味。那個serve我地的待應也很好,俾建議我地,又有禮貌!其實呢間酒家我成日黎,大碟抵食好味,我會再來的!

2017-07-06
慶祝紀念
生日
2017-07-01 240 瀏覽
打邊爐任食 點野次次都要追單先有野上 職員好似全部係後場 樓面得兩個 叫完佢當你同佢say hi 咁 佢又同你say bye ,開頭點個雞煲之後換湯打邊爐又話要加錢 火鍋任食火鍋又要加錢 我真係比個叻你👍呢間野一級棒 同邊個夠老友 真係可以推薦佢去
2017-07-01
2017-04-29 1249 瀏覽
工作中午餐,有位同事要調職,大家豪啲去飲茶,附近搵咗呢間酒樓歡送佢!地方幾大,紫色幾何圖形地氊,灰色牆嘅酒樓,去到即刻入座涼瓜煎蝦餅:我平時唔食苦瓜,估唔到脆脆地苦瓜嘅甘,配蝦肉彈牙,夾埋好好味!完全唔覺苦瓜好苦!正!手拍青瓜:青瓜爽脆,醋味唔夠濃,酸酸地,幾好味!如果辣辣地仲好!灼生菜魷魚柏葉:柏葉同土魷魚煙韌,不過無乜味,只可以靠點辣椒豉油嘅味!生菜爽脆!椒鹽魷魚鬚:魷魚鬚煙韌,炸漿唔厚,脆脆哋好味!點埋喼汁酸酸地減低油膩感!好味!叉燒腸粉:腸粉滑,叉燒有咬口,甜豉油比教鹹!燒鴨餐($138)燒鴨半隻:鴨皮雖然唔脆,鴨肉濃味,最好淋面嘅豉油汁,點埋酸梅醬,減低咗鴨嘅膻味!好味!米粉一窩:米粉爽口,湯底鹹香!好味!灼西生菜:生菜爽口,正常太子奶黃包:包身鬆軟,好奶黃極少,奶黃唔流心!差!蟹籽燒賣皇:豬肉餡為主,有肉汁唔乾,蟹籽蒸過無卜卜脆口感,皮薄煙韌!北菇棉花雞:棉花好厚,索晒啲雞湯,海綿一樣!花菇好厚煙韌,好味!麻蓉合桃包:蒸得鬆軟,麻蓉香,居然流心(反而流心包唔流心🙄)芝士海鮮卷:外皮網網炸得香脆,海鮮即係蝦粒,唔覺芝士味!名門蝦餃皇:外皮蒸得煙韌,蝦爽口,加啲荀絲好味!香煎臘
地方幾大,紫色幾何圖形地氊,灰色牆嘅酒樓,去到即刻入座
叉燒腸粉:腸粉滑,叉燒有咬口,甜豉油比教鹹!
燒鴨餐($138)
米粉一窩:米粉爽口,湯底鹹香!好味!
灼西生菜:生菜爽口,正常
太子奶黃包:包身鬆軟,好
奶黃極少,奶黃唔流心!差!
芝士海鮮卷:外皮網網炸得香脆,海鮮即係蝦粒,唔覺芝士味!
名門蝦餃皇:外皮蒸得煙韌,蝦爽口,加啲荀絲好味!
香煎臘味蘿蔔榚:煎得香脆,雖然蘿蔔味唔勁,臘味唔多!
山竹牛肉球:牛肉幾滑,加咗馬蹄粒爽口,腐皮滑,加埋喼汁酸酸地,正!
豉蒜蒸鳳爪:無食

食物幾好味,店員爽手,上菜啲姐姐幾nice有時叫佢地幫手剪下,佢哋都好nice(真係有啲個樣,係叫你唔好阻住晒😓)其他店員爽手勤快!

阿頭請食飯!唔知價錢✌🏼
2017-04-19
午餐
2017-03-18 442 瀏覽
屋企人請食飯, 近近地黎到名門, 貪佢唔洗上樓梯/電梯。 叫左個套餐, 上菜其快, 一道菜未完第二道又來, 抵讚。龍蝦伊面, 味道ok, 可惜略油膩乳豬皮烤得好脆翡翠象拔蚌,象拔蚌新鮮,蜜糖豆好甜,唔錯,但始終有啲油膩蒸龍躉,蒸得無過火,冇腥味,最緊要唔多骨瑤柱蛋白炒飯炒得幾乾身,不過啲瑤柱就比較硬重點推介呢個千層馬拉糕,奶黃香味,不枉我留肚食。要講一講佢座位比較細,話晒都係一圍枱,坐12個人(當中有3個小朋友),擺12張櫈都好似有啲迫,又唔夠位上菜。
屋企人請食飯, 近近地黎到名門, 貪佢唔洗上樓梯/電梯。
叫左個套餐, 上菜其快, 一道菜未完第二道又來, 抵讚。
龍蝦伊面, 味道ok, 可惜略油膩
乳豬皮烤得好脆
翡翠象拔蚌,象拔蚌新鮮,蜜糖豆好甜,唔錯,但始終有啲油膩
蒸龍躉,蒸得無過火,冇腥味
,最緊要唔多骨
瑤柱蛋白炒飯炒得幾乾身,不過啲瑤柱就比較硬
重點推介呢個千層馬拉糕,奶黃香味,不枉我留肚食。

2017-03-18
2017-02-28 347 瀏覽
難得大清早系元朗飲早茶。特色是茶樓系地下。点了数个点心,包括:雞丝腸粉:夠滑山竹牛肉: 有味兼爽滑蘿蔔糕:一般货色迷李珍珠雞: 方形,餡料欠奉香煎薄餅:煎得夠香,咬落脆脆总体不错。
雞丝腸粉:夠滑
山竹牛肉: 有味兼爽滑
蘿蔔糕:一般货色
迷李珍珠雞: 方形,餡料欠奉
香煎薄餅:煎得夠香,咬落脆脆
总体不错。
2017-02-24
$45 (早餐)
2017-02-01 321 瀏覽
年初二同屋企人共15人去飲茶, 拿飛時已經清楚表明人數為15人, 已知有位的話, 係會被安排大枱.點知等到叫飛後, 就被安排坐最多只係坐到8人的枱.某男性樓面經理就態度惡劣地夾硬要15人坐張最多坐到8人的枱, 我表明就算全部坐圓櫈都無可能坐得落.呢位經理仲態度非常惡劣, 表明大時大節, 就坐啦, 唔願坐晒一枱, 無問題, 分2張枱坐 (呢2張枱的距離係隔左3張枱 = =)我火都黎埋, 去接待處氣憤地表明我的意思 --> 你們員工之間溝通有問題, 做錯野, 唔關個客事, 你們唔可以咁樣!!!!接待員見有客等梗, 望住, 就叫我們分2張痴埋的枱坐了.2張枱的號碼唔同, 但落order的食物就亂咁上枱 = =呢間野, 真係食到我一團火!!!!

點知等到叫飛後, 就被安排坐最多只係坐到8人的枱.

接待員見有客等梗, 望住, 就叫我們分2張痴埋的枱坐了.

2張枱的號碼唔同, 但落order的食物就亂咁上枱 = =

呢間野, 真係食到我一團火!!!!
2017-01-29
40 分鐘 (堂食)
午餐
2017-01-10 374 瀏覽
今日去到呢間酒樓訂枱,諗住訂5圍枱來團聚食飯。接待員來問我時,我講左我既要求,那個接待員什麼都無講,求求其其走左去了,之後交左比負責訂單比一個在玩手機既阿叔,那個阿叔一講起就令人發火,一d都無理人,只掛住玩pokemon遊戲,之後同我講無房比你,我即時想罵他,算了就算,走人好過
2016-12-26 429 瀏覽
今日係boxing day仲係假期,黎到茶樓飲下茶,意外地少人,因為個個出哂市區?定係未起身?點都好,唔使等位有茶飲真係唔錯,呢間名門假日居然仲有特價下午茶,同平時假期嘅價錢一樣,無趁火打劫喎,隨便叫左幾樣野食,主要係想黎飲啖茶啫。叫左碗叉燒米,轉左用茶餐廳啲早餐碗,勁細碗,得好少米粉,勝在叉燒都幾多,不過浸在湯中啲叉燒無哂味,個湯底都係無味,淡黃色的清水,$18.8係咁嘅貨式,真心唔好食。仲有咖哩魷魚,平時食好入味,今日咩事?又係完全無味,個咖哩汁勁稀,啲水魷好似啱啱擺落去咁樣,好硬,個底有芋頭,啲芋頭相反幾入味,$14.8不能有要求?呢間野啲點心唔好食一早知,貪佢平加唔使等位嘛,無估到今日啲野係難食,唉,失望ing……

2016-12-26
慶祝紀念
聖誕節
2016-12-18 293 瀏覽
我们两人第一次来这里,在元朗吃晚饭,酒楼不是很多,找到这家酒楼,打算试一下,点了烧鸡和豆腐,等了大半小时,共260元。味道和份量都是嘛嘛地,可能是近过节时期,一切都缩水了……
2016-12-18
30 分鐘 (堂食)
2016-12-10 324 瀏覽
晚市邊爐好難食,叫左個沙嗲鴛鴦湯底,一邊係無味既沙嗲湯底,另一邊係滾水。龍蝦丸、魚旦千年雪藏,完全無味,懷疑係咪大陸黎既千年雪藏丸。魚片勁多骨,肥牛既脂肪比例超過一半,總之就係難食。坐係度食簡直係受苦,全枱都係食物,但舉箸為艱,從未試過咁辛苦。

2016-12-10
5 分鐘 (堂食)
2016-07-20 988 瀏覽
夜晚唔知食乜好,突然想到打邊爐,就拉男朋友落樓搵下邊度有任食火鍋結果搵到呢間~ 任食之餘價錢仲好抵!一於試下啦!一坐低侍應姐姐就叫我地order咗湯底先再劃其他,唔洗我地等咁耐~讚劃咗啲肉類~我地呢啲無肉不歡嘅怪獸當然豬牛羊雞魚樣樣叫齊啦~好快就上菜lu另外蔬菜類就喺自助枱到拎,仲有熟食添!我地呢晚就有馬拉糕,春卷同蘿蔔酥,都好好味任食火鍋黎講算係多選擇,質素亦都唔差~呢個價錢黎講真係好抵食!讚一個

結果搵到呢間~ 任食之餘價錢仲好抵!一於試下啦!

任食火鍋黎講算係多選擇,質素亦都唔差~
呢個價錢黎講真係好抵食!讚一個
3K
2016-05-11 926 瀏覽
母親節呢啲日子到邊度食野都多人,茶樓更係等位等得利害,是日黎到名門,竟然唔使等就有枱,唔諗啦,即刻沖入去坐啦。無左特價下午茶外,其餘無邊,咁就梗係叫啲平時少食嘅野啦,阿媽話佢平時飲餐茶都係食點心,一個人又叫唔多,想食下味部小食喎,叫左幾樣大家試下。佛山燻蹄,上枱時似乎麻麻咁?!原來都唔係全部肥肉,下面啲都係半肥瘦,味道醃得唔錯,咸咸地,點少少醋食好正。椒鹽豆腐,炸到金黃色睇落唔錯喎,份量頗多。咬落好熱好燙咀,要小心食。豆腐炸得外邊香脆,入面好滑仲有豆香,好食!沙薑雞腳,媽媽至愛,基乎一齊人飲茶就點呢樣。用上新鮮雞腳特別有雞味,小小的咬落唔硬,雞腳本身已調味得咸咸地,點啲沙薑醬更香口。飲茶必叫叉燒包,熱辣辣軟綿綿,叉燒甜甜地,好味又飽肚。唯天氣太熱店內冷氣不夠,其他都好滿意了。

佛山燻蹄,上枱時似乎麻麻咁?!
飲茶必叫叉燒包,熱辣辣軟綿綿,叉燒甜甜地,好味又飽肚。

唯天氣太熱店內冷氣不夠,其他都好滿意了。
題外話/補充資料: 點幾兩點開始好多人等位,原來早小小黎就唔使等,下次知時間了
2016-05-08
2016-03-19 757 瀏覽
星期六難得阿女話得閒同我飲茶,我緊係開心到爆啦!所以揾間冇咁難揾位嘅啦!呢度岀名食燒鹅,不過晨咁早,冇食到點心係中等價錢啦!品種都吾少虾餃好大粒,皮厚左少少,不過虾夠多夠大,又爽口咖喱魷魚,咖喱味香濃,碗底有白蘿蔔索晒啲别喱汁,仲正過啲魷魚叉燒包,一般般啦!皮雖然厚但軟熟,叉燒好林,多汁阿女話想食蛋撻,樣就幾得,但個皮林左啲,吾脆,都係餐廳嗰啲好食啲
呢度岀名食燒鹅,不過晨咁早,冇食到
點心係中等價錢啦!
品種都吾少
虾餃好大粒,皮厚左少少,不過虾夠多

夠大,又爽口
咖喱魷魚,咖喱味香濃,碗底有白蘿蔔

索晒啲别喱汁,仲正過啲魷魚
叉燒包,一般般啦!
皮雖然厚但軟熟,叉燒好林,多汁
阿女話想食蛋撻,樣就幾得,但個皮林左

啲,吾脆,都係餐廳嗰啲好食啲

2016-03-19
早餐