2021-07-18
書展開鑼,凑凑熱鬧,增添書卷味後,到附近一所私房菜,慢慢chill住嚐美食! 菜館裝修明亮整潔,侍應有禮招呼,細心及親切地介绍菜式, 賓至如歸, 感覺良好🤗! 螺頭燉翅骨湯清甜燉湯配料有螺肉豬肉,而翅軟骨呢?已融入湯中,入口骨膠質濃,湯水無油清潤,啖啖滋味! 花膠扣鵝掌碟上大大件厚身花膠, 女士滋補恩物,大量蛋白質 ,能保持肌膚彈性 ,腍滑口感極佳,鵝掌夠軟腍,大厨控制火喉恰到好處,配上生菜咬落爽脆,正! 黃金蝦上枱已非常吸睛,侍應介紹大厨做法有別於一般的,就是加上麥皮減低鹹蛋王肥膩感食得更健康,香脆外層包著嫩嫩蝦肉,真係冇得輸😋😋😋! 欖角陳皮牛肉餅牛肉餅有欖角陳皮味,互相配合,用來送飯真一流 ,令人回味的一道菜。順德污糟雞汚糟雞純粹係黑白胡椒啫,彷彿污糟但味道極好, 嫩滑蒸雞吸收順德大頭菜,味濃的紅棗,再有荷葉做底, 增添一份清香。 上湯浸菜心翠綠的菜心用上湯浸再加上爆香蒜子, 看似簡單, 但並非人人做得到 ,真係好食。 木瓜雪耳糖水木瓜清香且甜,而雪耳就是平民燕窩,是一款有益清潤養顏的中式糖水,實在喜歡吃😍食到一餐好的, 人就開心多一點 ! 這餐令我非常非常開心及滿足🤗🤗🤗
螺頭燉翅骨湯
花膠扣鵝掌