2025-05-12 0 瀏覽
🩵雞煲全隻雞煲,雞肉唔會煲到無曬水份,配菜既青椒、洋蔥炒得好香,越煲越入味😛🩵蔬菜籃有金菇、菜心、腐皮、響鈴,份量唔少既蔬菜籃,食完呢籃都差唔多飽左一半🫢🩵椒鹽鮮魷晚市小菜都係$60起就有,性價比極高😍 椒鹽份量岩岩好!炸得好香脆,唔會成張索油紙都係油,完全無油膩既感覺,魷魚好新鮮,好軟淋👍🏻👍🏻🩵燒脆皮雞(半隻)皮薄多汁燒雞,撕開係會滴汁既燒雞🤤 肉質完全唔會鞋口,值得一試!
🩵雞煲

🩵蔬菜籃

🩵椒鹽鮮魷

🩵燒脆皮雞(半隻)

2025-05-08 0 瀏覽
街坊推介,晚市小菜六十至八十幾蚊包飯、例湯同飲品,超抵食,而且味道非常唔錯,簡直係高CP值代表。佢哋嘅雞三味——燒雞、雞煲、蒸雞——係個個街坊都讚好,幾乎冇踩過地雷。今晚同屋企人食飯,喺皇牌燒烤雞同荷葉蒸雞之間猶豫咗一陣,最後決定試燒雞,加埋三味小菜,成餐飯個個都食到好滿意。皇牌脆皮燒烤雞配薯條~皮脆肉嫩!皮脆肉嫩!真係講三次都唔夠。雞胸位都滑到唔信,香味撲鼻,一上枱就搶晒鏡。豉汁蒸䱽魚~豉汁鹹香入味,魚肉嫩滑,唔腥,啖啖鮮味,送飯一流。節瓜蝦米肉絲粉絲煲~家常風味十足,節瓜爽甜,蝦米提鮮,粉絲吸晒精華湯汁。雖然媽媽煮的唔會有咁多肉絲,不過叫店員煮腍啲節瓜,真係煮出咗阿媽嘅味道。紅燒豆腐~微焦嘅豆腐外皮吸晒醬汁,入口軟嫩又夠味,簡單但唔平凡。

皇牌燒烤雞一隻配薯條

皇牌燒烤雞一隻配薯條
豉汁蒸䱽魚
節瓜蝦米肉絲粉絲煲
紅燒豆腐
見呢度有蛋包飯嗌就試下。❤️嗌左個「吉列魚柳蛋包飯」。吉列魚柳幾大塊,外炸得金黃香脆,內裏魚肉雪白一片片😋👍🏻。炒蛋份量和飯的比例成正比,夠送飯👍🏻。炒蛋炒得恰到好處,保留到一些蛋汁😋,上面還有一些木魚絲和紫菜碎。$60有找就食到一個高質蛋包飯,唔洗專登去日本餐廳食咁貴啦👍🏻😍。可選配日式燒汁/咖喱汁/茄汁/蒜蓉汁/黑椒汁,揀左日式燒汁。奉送熱飲一杯,凍飲+$3/汽水+$7/特飲+$10。加左$10嗌左杯特飲:凍檸檬🍋可樂。一罐可樂和一杯檸檬配冰分開上。飲一啖——檸檬的酸加上可樂的氣——爽呀!👏🏻❤️嗌左個必點招牌菜式 (製作需時15-20分鐘):「皇牌脆皮燒烤雞」。有半隻($80)和一隻($150)揀,我和朋友揀左半隻試試。半隻都已經好大件!真係即叫即製,夠熱辣辣,上枱時重出晒煙!😮雞烤得金黃,皮薄而香脆,肉嫩多汁😍,啖啖肉!❤️《全日炒粉麵飯》嗌左個「XO牛肉炒烏冬」。同樣即叫即炒,上枱時出晒煙,夠晒熱!👍🏻👏🏻炒得夠鑊氣👍🏻😋。以上奉送熱飲一杯及例湯一碗(送完即止)凍飲+$3/汽水+$5/特飲+$8。加左$8嗌左杯特飲:椰汁紅豆冰。好多椰汁🥥呀!椰香滿腔~🥰紅豆🫘夠粉唔會過甜👍🏻。見餐
見呢度有蛋包飯嗌就試下。

奉送熱飲一杯,凍飲+$3/汽水+$7/特飲+$10。

❤️《全日炒粉麵飯》

加左$8嗌左杯特飲:椰汁紅豆冰。
好多椰汁🥥呀!椰香滿腔~🥰紅豆🫘夠粉唔會過甜👍🏻。

見餐牌有《晚市精美小菜套餐》都係$6x起(包飯湯飲品),性價比真係極高!👍🏻😍😮
朋友介紹佐敦有間街坊小廚,性價比極高,晚飯小菜包飯湯飲品都係$6x起,超級抵食,今晚經開冇理由唔試吓。荷葉大盤蒸滑雞(半隻$80 / 1隻$150)呢個荷葉大盤蒸滑雞真係好入味,雞肉蒸得軟腍入味,肉汁鎖得好好,咬落多汁,荷葉包住雞肉再加埋紅棗、杞子、蟲草花一齊蒸,帶出陣陣清香同微甜,唔會搶咗雞嘅原味,果然係招牌菜瑤柱扒西蘭花 ($85)西蘭花爽脆帶點甜,炒得恰到好處,唔會太熟爛,瑤柱醬汁濃滑,帶微咸同鮮味,啖啖瑤柱絲,食落清新又唔膩蝦米肉鬆蒸水蛋 ($68)蒸水蛋非常滑溜,蛋香濃郁又軟嫩,蝦米帶出陣陣咸香,加埋肉鬆味道更添層次,又唔會太鹹,配飯一流!📌名誠小廚 (佐敦)地址:佐敦文蔚街25-32號文耀樓地下29號舖#foodie #美食 #知己相聚 #foodielife #關注 #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #吃貨 #吃貨人生 #香港好去處 #香港打卡 #香港美食 #香港探店 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #foodblogger #foodiegram#名誠小廚 #香港茶餐廳推薦

荷葉大盤蒸滑雞(半隻$80 / 1隻$150)

瑤柱扒西蘭花 ($85)

蝦米肉鬆蒸水蛋 ($68)

📌名誠小廚 (佐敦)
地址:佐敦文蔚街25-32號文耀樓地下29號舖

2025-04-27 0 瀏覽
每次揸車覓食,都要諗邊度有位泊車!但又唔想成日都食商場嘅大集團餐廳~~💡佐敦文英街附近比較容易泊車🤩一落車,聽到岩岩係餐廳出嚟嘅街坊大讚呢間並不起眼嘅茶記,呢度有5大款招牌菜式,脆皮燒雞、脆皮燒豬手、荷葉大盤蒸雞、麻辣雞煲、烤魚‼️脆皮燒雞非常吸引,有幾檯都食緊,不過天氣咁熱,唔想食得咁熱氣,就揀左「荷葉大盤蒸雞」荷葉蒸雞一嚟到已經好香,好重雞味,肉質非常嫩滑,雞汁都唔好浪費,用嚟撈飯好好食「大盤花菜」炒得好有鑊氣,味道好惹味❤️
每次揸車覓食,都要諗邊度有位泊車!
但又唔想成日都食商場嘅大集團餐廳~~
💡佐敦文英街附近比較容易泊車🤩
一落車,聽到岩岩係餐廳出嚟嘅街坊大讚呢間並不起眼嘅茶記,

呢度有5大款招牌菜式,
脆皮燒雞、脆皮燒豬手、荷葉大盤蒸雞、麻辣雞煲、烤魚‼️
脆皮燒雞非常吸引,有幾檯都食緊,

不過天氣咁熱,唔想食得咁熱氣,就揀左「荷葉大盤蒸雞」
荷葉蒸雞一嚟到已經好香,
好重雞味,肉質非常嫩滑,
雞汁都唔好浪費,用嚟撈飯好好食

「大盤花菜」
炒得好有鑊氣,味道好惹味❤️
2025-04-25
  • 荷葉大盤蒸雞
2025-04-25 0 瀏覽
早兩日係八文樓個邊做完野,見到呢間街坊小廚都幾多人食就諗住試下,見枱枱客都叫左個雞煲,梗係跟風叫反個啦#麻辣雞煲-我唔係好食得辣,所以叫左BB辣,食得辣既朋友可以叫小辣或中辣,應該會更惹味,因為BB辣其實都好多香料,好夠味,我尤其鍾意佢煲面有一大執芫茜,浸左落湯勁香,兩個人叫左一隻雞,都差唔多食晒#豆豉鯪魚炒油麥菜-油麥菜同豆豉鯪魚真係好夾,簡簡單單咁炒個菜,點知我朋友搶晒我d菜#蒜子茄子班腩煲-又係煲類野,班腩炸好即刻落煲仔煮,外皮仲係穌脆,裡面就嫩滑,茄子無煮得好爛,食到外皮仲係少少脆身,整體就係即煮即食,熱辣辣,或者就係街坊小廚既優勢總括黎講,呢間街坊小廚性價比極高,晚市小菜先$60鬆d有埋飲品同湯,係附近食飯可以黎試下

• 麻辣雞煲
2025-04-25 0 瀏覽
今日朋友帶路嚟咗佐敦搵食,呢間茶記嘅晚市小菜六十零蚊起,仲要包埋白飯+熱飲+例湯,超抵食!😯同朋友們叫左幾樣野share~⭐️中式牛柳牛柳嘅份量非常多👏🏻 肉質唔算好腍但係亦都唔韌個汁嘅酸甜度同濃稠度都調校得幾啱我心水😬⭐️節瓜蝦米粉絲煲可能細個媽咪成日煮呢個餸,所以對佢有種情意結🫶節瓜保留住少少硬身口感,同粉絲都夠入味❤️皇牌脆皮燒烤雞(一隻)配薯條即叫即整所以等咗大概廿分鐘,不過好值得!👍塊皮超級香脆,帶啲五香椒鹽粉嘅味好香口😋裡面肉質勁嫩滑,即使係雞胸部位都唔鞋,出色!💯佢比起婚宴菜單嘅炸子雞更出色更新鮮熱辣🤤#燒雞 #沙嗲牛 #香港茶餐廳 #雞煲 #烤魚 #名誠小廚 #香港茶餐廳推薦 #佐敦美食 #柯士甸美食 #西九龍站 #香港旅遊攻略 #香港必食 #寶藏餐廳分享
同朋友們叫左幾樣野share~

⭐️中式牛柳

牛柳嘅份量非常多👏🏻
肉質唔算好腍但係亦都唔韌
個汁嘅酸甜度同濃稠度都調校得幾啱我心水😬

⭐️節瓜蝦米粉絲煲

可能細個媽咪成日煮呢個餸,所以對佢有種情意結🫶
節瓜保留住少少硬身口感,同粉絲都夠入味

❤️皇牌脆皮燒烤雞(一隻)配薯條

即叫即整所以等咗大概廿分鐘,不過好值得!👍
塊皮超級香脆,帶啲五香椒鹽粉嘅味好香口😋
裡面肉質勁嫩滑,即使係雞胸部位都唔鞋,出色!💯
佢比起婚宴菜單嘅炸子雞更出色更新鮮熱辣🤤

2025-04-24
  • 燒雞
2025-04-17 8 瀏覽
是晚去到朋友家樓下食下野,揀左新開的名誠小廚,見佢店內光猛又幾濶落,就試試呢間。點左兩個煲,慢慢等食先🤤⭐例湯跟餐的例湯,是晚係南瓜湯,清清甜甜幾好飲。⭐麻辣雞煲(半隻)雞煲要小辣,一打開就香噴噴,鹹香惹味🤤雞件入味,食食下覺得都幾辣,越食越上引🤤⭐蒜子枝竹豆腐班腩煲另一樣叫左班腩煲,班腩外脆內嫩,豆腐用上玉子豆腐好軟嫩。⭐白飯兩個煲鹹鹹辣辣咁啱晒送飯,食晒成大碗😆⭐凍檸茶 & ⭐凍鴛鴦餐飲要左走甜,夠凍又啱口味。見隔離街舖叫烤魚外賣,好似幾正咁喎,下次試下先😋

點左兩個煲,慢慢等食先🤤

⭐例湯
跟餐的例湯,是晚係南瓜湯,清清甜甜幾好飲。

⭐麻辣雞煲(半隻)

⭐蒜子枝竹豆腐班腩煲
另一樣叫左班腩煲,班腩外脆內嫩,豆腐用上玉子豆腐好軟嫩。

⭐白飯
兩個煲鹹鹹辣辣咁啱晒送飯,食晒成大碗😆

⭐凍檸茶 & ⭐凍鴛鴦
餐飲要左走甜,夠凍又啱口味。

見隔離街舖叫烤魚外賣,好似幾正咁喎,下次試下先😋

2025-04-15
2025-04-16 0 瀏覽
🍗New gai bo go-to!🐷overall: 8/10🐤Chicken pot (雞煲)If you're a fan of bold and flavorful food, this Hong Kong-style chicken pot (Gai Bo) is something unexpected in a local cha chaan tang. The dish comes bubbling hot in a big pot, filled with tender chicken pieces, onions, peppers, and a rich, spicy sauce that smells amazing. The chicken is juicy and full of flavor because it’s been cooked in a mix of garlic, dried chilies, and special spices. Every bite has just the right amount of heat—not too cr
🍗New gai bo go-to!
🐷overall: 8/10
🐤Chicken pot (雞煲)
If you're a fan of bold and flavorful food, this Hong Kong-style chicken pot (Gai Bo) is something unexpected in a local cha chaan tang. The dish comes bubbling hot in a big pot, filled with tender chicken pieces, onions, peppers, and a rich, spicy sauce that smells amazing. The chicken is juicy and full of flavor because it’s been cooked in a mix of garlic, dried chilies, and special spices. Every bite has just the right amount of heat—not too crazy, but enough to keep things exciting. This is an impressive quality for a local cha chaan tang.
Worth to mention is that, this gai bo is such a good deal as it also came with a big basket of vegetables so you can also enjoy the hotpot after bai bo.
🍛omelette rice with hamburger steak is
The dish starts with soft, fluffy eggs that are perfectly cooked and laid over a bed of warm rice. The eggs are creamy and rich, wrapping the rice like a cozy blanket. On top of that, there's a juicy hamburger steak and a crispy golden pork cutlet, both drizzled with a sweet and savory sauce that pulls everything together.
The burger patty is well-seasoned and tender, with a nice grilled flavor. The pork cutlet adds a satisfying crunch, creating a great contrast with the soft eggs and rice. There’s also a topping of shredded seaweed that adds a little extra umami and texture.
🍜stir-fried udon with pork chop
The sauce is rich with a slightly sweet and smoky flavor. The pork chop pieces are juicy on the inside. You also get some fresh veggies mixed in, like red onions, leafy greens, and bean sprouts.
#jordanfood
#名誠小廚
  • 雞煲
今日同大家分享一間隱藏佐敦嘅平民飯堂——名誠小廚!佢哋啲嘢食真係平靚正,六十幾蚊就有交易,仲包埋湯同飲品,性價比高到癲啊! 🍗 **半隻燒雞** 一上枱就聞到超香燒雞味,皮脆肉嫩,咬落去仲有肉汁爆出嚟!個皮燒到金黃色,脆得嚟唔會油膩,雞肉又夠滑,點少少淮鹽已經超正~ 🍟 **炸薯條** 即叫即炸,熱辣辣脆卜卜!粗身薯仔味好出,唔會成口油,送啤酒或者汽水都一流! 🥢 **梅菜扣肉飯** 呢個真心驚喜!梅菜鹹香十足,扣肉肥瘦適中,入口即化又唔會太膩。啲汁撈飯真係無得頂,轉眼就清晒成碗! 📍 **名誠小廚** 佐敦文蔚街25-32號文耀樓地下29號舖 #佐敦美食 #平民之選 #燒雞控 #抵食套餐 如果經過佐敦想搵間又快又抵食嘅小店,名誠真係唔錯選擇~六十幾蚊有齊主食、小食同飲品,飽到捧住個肚走!下次試埋佢哋嘅招牌小炒先😋

🍗 **半隻燒雞**

🍟 **炸薯條**

🥢 **梅菜扣肉飯**

📍 **名誠小廚**
佐敦文蔚街25-32號文耀樓地下29號舖
#佐敦美食 #平民之選 #燒雞控 #抵食套餐

2025-04-14 26 瀏覽
一家四口出街食飯最啱叫餸食飯,四個人叫咗三個餸,大家都食到捧住個肚走望住個餐牌眼多撩亂,唔知食咩好,店主哥哥推介原隻炸豬手抵食原隻脆皮豬手$98果然冇介紹錯,豬手一上枱大家都嘩咗一聲冇諗過$100唔使的炸豬手可以咁大份,四個人share要食晒都有難度豬皮同埋豬肉幫你分開,炸豬皮相當脆口,豬手少少鹹鹹地,唔點沙律醬都已經好好食瑤柱扒西蘭花$85西蘭花相當有鑊氣,大大嚿好爽口唔會煮得太腍枝竹豆腐火腩煲$75豆腐用咗玉子豆腐大食妹最鍾意火腩半嚿肥膏半嚿肉,送飯食啱啱好

望住個餐牌眼多撩亂,唔知食咩好,店主哥哥推介原隻炸豬手抵食

原隻脆皮豬手$98
果然冇介紹錯,豬手一上枱大家都嘩咗一聲

瑤柱扒西蘭花$85
西蘭花相當有鑊氣,大大嚿好爽口唔會煮得太腍

枝竹豆腐火腩煲$75
豆腐用咗玉子豆腐大食妹最鍾意
火腩半嚿肥膏半嚿肉,送飯食啱啱好

2025-04-14 19 瀏覽
餐廳本身不算太大間不過都好好坐乾淨企理舒適 餐廳小菜為主6x蚊左右好多街坊都喺度食仲係咁推介比我地好搞笑有四款招牌菜:雞煲/烤魚/炸雞/豬手 🍚原條烤魚套餐條魚好大條魚肉好滑就算食到尾段都可以保持香滑口感仲要非常易夾唔會散不懂吃魚都不怕骨微微辣香味不會太刺激 套餐跟響鈴+蔬菜仲有肥牛切到超長身大大碟可以平均都沾到辣油香味剛剛好仲食到好香牛味一口一啖牛正!套餐份量剛剛好二人都食剩少少菜 🍚生炸乳鴿紅燒乳鴿嘅舖頭就多生炸乳鴿嘅餐廳真係難得保持皮非常香脆肉質非常嫩 小菜非常大碟外賣個盒都蓋不到性價比極高餐廳!!今晚決定再去食小菜
餐廳本身不算太大間

生炸乳鴿

小菜非常大碟

外賣個盒都蓋不到

吉列豬扒蛋包飯

性價比極高餐廳!!
今晚決定再去食小菜
原條烤魚
生炸乳鴿
吉列豬扒蛋包飯
2025-04-08 63 瀏覽
好用心的一家餐厅,菜品用嘅食材都好好,菜系都好丰富,老闆介绍的都好仔細對客人都好熱情,贴心,推薦我们点的东西不会太多,不希望浪费,纸巾,餐具卫生,处处都很细节,值得一嚐,体验是真心不错,每道菜的分量都挺多的,而且点的菜都没有踩雷。服务员每次上菜,都会很贴心的介绍菜品,下次一定要带家人来吃一次!性价比很高,菜品量足,味道也好,已经想好下次来要点什么了!超級推薦燒雞,烤魚,麻辣雞煲,超大份超抵食!!好正好正!!而且人均都50左右

2025-04-03
2025-04-08 105 瀏覽
呢間餐廳既碟頭飯好抵食性價比極高餐廳,晚飯小菜$60起有交易(包飯湯飲品),湯仲要係自助任飲,餐飲熱飲唔駛加錢,凍飲都係加3蚊好抵飲,仲有多款特飲。我地叫左烤雞,烤雞外皮勁香脆即時整既,仲配埋手套俾客人用好用心,皮脆肉嫩,咬落啖啖雞肉香味,好多人叫,預訂會比較好,職員友善。咖哩豬扒蛋包飯份量超大碟,咖哩配埋蛋既香滑好夾,豬扒勁脆又大塊超抵食晚餐。餐廳資料🏠名誠小廚(香港)地址:香港香港佐敦文蔚街25-32號文耀樓地下29號舖

餐廳資料🏠
名誠小廚(香港)
地址:香港香港佐敦文蔚街25-32號文耀樓地下29號舖
2025-04-07 116 瀏覽
渡船角嘅茶記一般都係舊式,近日朋友介紹新開咗一間新嘅茶餐廳,朋友推介荷葉蒸雞好好食,有荷香味雞滑,今日經過,大膽同屋企人入去試吓,竟然小菜嘅味道出色,選擇亦很多,老闆態度親切,廚房上菜速度超快。價錢又抵食。見到隔籬枱食雞煲同爐燒魚。好鬼死香下次一定要試吓。睇一睇佢個餐牌早餐有糯米雞,西式茶餐仲配牛角包都只係30幾蚊真係好鬼抵食下午茶炒嘢都係40幾蚊喺佐敦嚟講真係抵食到爆已經好耐冇寫食評見到一間咁用心嘅茶餐廳真係忍唔住要介紹俾大家
見到隔籬枱食雞煲同爐燒魚。好鬼死香下次一定要試吓。
下午茶炒嘢都係40幾蚊喺佐敦嚟講真係抵食到爆
京都豬扒