2021-04-25 699 瀏覽
早午晚餐都食過好幾次 野食來講 中下喇 不過價錢合理既 自問自己食量都叫大既 叫左個咖喱牛腩飯 包中湯同杯凍奶茶 🥤 但都食唔晒 份量足👍👍 不過次次都係食佢既快餐 下次有機會試試小菜 再分享
2020-06-15 950 瀏覽
屋企人生日,食好嘢!美味功夫菜!雖然冇得出街會錯失左好多美食,但係俾我發現呢間餐廳,令我覺得平凡中加上了一點喜悅。問左老闆,佢話有得外賣添,下次試下先!冷鮑魚:好味丶軟熟。海蜇牛抗腩:炸得好好,唔會太油膩焗羊排:草香入味、一大啖肉、軟孰多汁 羊肚菌燉雞湯:飲得出好保
屋企人生日,食好嘢!美味功夫菜!
冷鮑魚海蜇
冷鮑魚:好味丶軟熟。
海蜇

酥炸牛抗腩,洋蔥圈
牛抗腩:炸得好好,唔會太油膩

焗羊排
焗羊排:草香入味、一大啖肉、軟孰多汁

羊肚菌燉雞湯
  • 酥炸牛抗腩
  • 洋蔥圈
  • 泠鮑魚海蜇
2018-10-13 1681 瀏覽
估吾到做左老襯,昨日叫左四個餸,四個餸都別具風格。首先,咖哩牛腩煲,冇未道,都吾知想點。咕嚕肉,整得太乾,有d硬。再來,班頭腩,味道奇差,最後,西蘭花班塊,西蘭花有洒味,而班塊鞋口。總括來說,奇差,冇下次。
2018-04-18 1401 瀏覽
今時今日150蚊 2送一湯 連白飯,仲有飯後糖水送而且味道唔錯,算係咁啦。今睌叫左個二人小菜套餐,對兩個人黎講,個套餐都幾大份,兩個人食都幾飽。先有一個咸蛋滾芥菜湯,個湯就清左少少,啲菜滾得唔夠耐,未出味又未夠腍身,滾耐啲就好,依架有啲似 鹽水 湯。湯雖然唔好飲,不過都叫有菜有肉,好似多左個送咁啦。至於兩個小菜就好有驚喜,先係個京都上肉排,酥脆香甜得黎唔會好酸,加埋菠蘿,十分fresh又開胃至於個咖哩牛腩呢就少少辣,十分惹味。 啲牛肉又夠腍同入味,加埋啖汁撈飯簡直一流
今時今日150蚊 2送一湯 連白飯,仲有飯後糖水
而且味道唔錯,算係咁啦。

咸蛋瘦肉芥菜湯

京都上肉排

咖喱牛腩煲

2018-04-10
京都上肉排
咖喱牛腩煲
2017-06-30 1363 瀏覽
加完班喺屋企附近搵食,見到呢間餐廳九點半已經開始宵夜時段,而且仲有我最鍾意嘅梅菜扣肉飯,梗係即刻衝入去啦。點完單,個飯差唔多即刻到,當然我預咗,亦都唔抗拒個餐係一早整定,但係點計都實在太快喇。天口㷫,即時啜兩啖一早叫咗少冰嘅檸檬茶之後先至望下杯飲品,以人嘅身高嚟比喻既話,冰既份量已經去到我嘅腰。三塊薄切嘅檸檬完全符合一般嘅快餐廳標準,檸檬出乎意料地夠味,唔錯。碟飯上枱時竟然從見到布甸放上枱時晃動嘅感覺,可能係因為幾塊充滿油脂嘅肉疊埋一齊,總之視覺效果滿分。萬料唔到梅菜扣肉飯身上見到布甸嘅影子。肉唔算鞋,但係味道好寡,肥膏嗰部分係滿意嘅。梅菜依個大配角分量太少而且唔夠味,汁亦都唔夠,飯有啲乾,可能焗耐咗。但係,每啖飯配少少汁,少少梅菜,一小塊肥膏,真係不得了呀。呢個時候,所有不滿都忘記晒啦。最後埋單嗰陣,收銀阿姐唔記得咗收宵夜嘅價錢,好彩我即時發現, 記住睇單呀。
凍檸茶
梅菜扒肉飯
2017-06-05
$39 (宵夜)
2017-01-18 1723 瀏覽
名廚位置偏僻在紅磡村內, 區外人睇怕都好少摸到這裡來, 我反而間中會到來午餐. 今晚和朋友共5人是第一次來晚餐等齊人期間見到牆上貼了馳名椒鹽豆腐相片, 就先來一客吧 ! 皮脆內軟, 2條友飲住啤酒送豆腐, 眨眼食哂.齊人開飯點了: 台式三杯雞, 不要理會正不正宗, 祗可以說汁濃雞滑, 送飯一流臘味炒芥蘭, 冬天嘛 ! 當然要點冬天必食的家常菜, 芥蘭夠嫩 (不過冬天芥蘭基本都一定靚), 這店選用的潤腸相當不錯, 鮮鴨潤腸入口充滿玫瑰露香金沙大蝦球 -放上枱時見樣都已經知佢熱辣辣脆卜卜, 但 因當晚喉嚨有點不妥所以我放棄了, 但朋友說需咸蛋王少了點但雪藏大蝦也有蝦鮮味,  佢一個食咗3件菠蘿咕嚕肉 - 聽聞是這店的皇牌之一, 咁食落真係比好多大酒樓和食店出色, 梅頭肉肯定是即點即炸, 咬入口是鬆脆的, 酸甜汁適中沒一般太醋酸搶喉的弊病. 生炒糯米飯 - 寫是咁寫, 但大家都明白一般坊間小店怎可能是生炒, 但這店的糯米飯真係做到不用太多油去炒也能飯粒分明, 所以入口油膩感不大, 反而有點令我錯覺也想是不是生炒呀?! 需然臘味是少了點, 但味道調得相當不錯, 高手水準, 以 $78 的價錢係
, 2條友飲住啤酒送豆腐, 眨眼食哂
齊人開飯點了:

生炒糯米飯 - 寫是咁寫, 但大家都明白一般坊間小店怎可能是生炒, 但這店的糯米飯真係做到不用太多油去炒也能飯粒分明, 所以入口油膩感不大, 反而有點令我錯覺也想是不是生炒呀?! 需然臘味是少了點, 但味道調得相當不錯, 高手水準, 以 $78 的價錢係好抵食好好食
因為糯米飯咁出色, 大家要來一個相當普通但也相當考功夫的乾炒牛河, 可以說這小店的乾炒牛河勝過一般大酒樓, 用的河粉夠薄夠滑, 師父功力足條條河粉獨立分明沾滿醬油香.

另要讚一讚這茶記的樓面伙記個個好笑容好招呼
, 反而老闆木口木面好木訥

埋單 $630 抵食好食
台式三杯雞
菠蘿咕嚕肉
  • 乾炒牛河
2016-07-01 1336 瀏覽
和朋友午飯,上網揾到呢間,好評如潮,即管去試下,果然有驚喜,睇餐牌就知有誠意,好多菜式都未聽過,我地兩個揀左兩個餸,花雕蛋蒸蟹,無花果咕噜肉,聽名就已經好吸引…個花雕蛋黃蒸蟹,真係拍手叫絕,淡淡花雕香味和蟹嘅鲜味互相交織,蛋黃好滑,是味覺上一種超然享受無花果咕嚕肉,也不錯,酸酸甜甜好醒胃,但我就食唔出係無花果蟹肉結實鮮味

無花果咕嚕肉,也不錯,酸酸甜甜好醒胃,但我就食唔出係無花果
蟹肉結實鮮味
2016-05-27
  • 花雕蛋黃蒸蟹
2015-04-08 936 瀏覽
在一個天氣咋暖還寒嘅月份, 來了四次名廚, 好壞參半, 只能說十隻手指有長短, 唯有在未來的日子, 落柯打時盡量避重就輕吧!06Mar. 咕嚕肉飯 - 咕嚕肉新鮮炸出來當然夠香脆, 伴碟的菠蘿,雜椒, 洋蔥片稍嫌不夠, 汁亦是緊緊夠沾滿咕嚕肉, 咕嚕汁味道稍嫌不夠強列, 這種汁比較標準的味道通常應該是第一啖最好是吃時一股甜味而後迎上一陣酸味, 可惜的是通常那股酸味只會是沒有層次的酸, 這可能同廣東人一般不太愛吃醋有關,13Mar. 客家豬肉飯, 客家即是豉油炆豬肉, 豬腩肉連皮炆, 口感剛剛好沒有炆過了頭, 甜豉油汁好味, 內有咸菜加強味道,16/Mar. 葡汁海鮮烏冬 呢個比較上算是失手之作, 烏冬燙熱水後, 在面淋上一個葡汁, 海鮮只是幾件炸魚塊, 無味但爽口嘅版仔, 蘑菇片,甘荀片, 蟹柳都出埋, 葡汁只是個鮮黃色嘅椰味獻汁, 烏冬則是最行貨那種一咬即斷口感, 真的不行啊! 這個烏冬!30/Mar. 义燒撈麵, 撈的是粗麵, 個麵OK但义燒要切條還数不到有多少條, 其他的只能靠芽菜, 蔥段搭夠吧! 個撈麵汁味道都還可以的, 份量少得可以!
2015-03-06
在紅磡區內有兩間”名廚”,一間在黃埔紅磡灣中心, 另一間則位於紅磡村公屋地下的一個鋪位, 位置上同工廠區只一條樓梯之隔, 同我公司算係近, 這陣子去咗幾次, 每次都係試佢嘅午餐, 整體是味道不會太濃但某些材料會做得較出色而有某些又可能局限於材料一般犯的都是一些通病!但無論如何例湯是真材實料嘅貨色, 完全沒有用味粉搭夠的動作! 至於午間碟頭飯則好壞參半, 明白局限於賣餐的價格難免將貨就價, 無法強求!27 Dec. : 鳳爪排骨飯, $35 份量唔算多無論是鳳爪或者排骨, 不過將切散咗嘅鳳爪拼番埋都有一整隻嘅, 排骨是一字骨算有良心, 飯可能係最弱嘅一環- 好削呀d米! 同時因為個汁沒太多所以米飯又削又乾, 酒樓用嘅商業米都好難有要求囉!10/Dec. 味菜牛柳絲河, $36 賣相好豐富因為整個面都鋪滿汁, 汁嘅味道剛剛好沒有太重手有落豆鼓但豆鼓味並沒有太感覺到, 牛柳絲當然係被梳打粉醃過的牛肉絲不過還有些少牛味殘留嘅! 蔬菜類亦比想像中的多,芽菜/ 紅椒絲/ 青椒絲都有,12/Dec. 這天是同太座一起來, 叫了鮮茄雞絲飯$34 &芥蘭爽肉飯$36芥蘭爽肉飯, 菜份量夠多, 爽肉醃味夠
鳳爪排骨飯
味菜牛柳絲河
鮮茄雞絲飯
芥蘭爽肉飯
例湯
芥蘭爽肉飯, 菜份量夠多, 爽肉醃味夠而沒有Over, 汁沒有太多,
鮮茄雞絲飯, 鮮茄同一般嘅港版鮮茄汁一樣- 多甜少酸有色但沒太重茄汁, 雞絲沒有味, 主要是件雞扒沒有味, 洋蔥絲亦夠多!
滑蛋蝦仁飯
19/Dec. 自己一個來叫咗滑蛋蝦仁飯$36 , 呢個係在這裏食咁多次最差的一次,
碟飯賣相ok嘅, 蝦仁實在沒有味道只有爽口感, 好傳統的沖水蝦仁, 始終36蚊嘅蝦仁飯就會有呢d情況出現, 個汁是半透明嘅蛋汁, 再平均灑上蔥花, 漂亮嘅presentation!
2014-12-10
芥蘭爽肉飯
2014-03-23 777 瀏覽
江湖傳聞呢度老細們係退体美心大厨,每次都想求証,但每次因為掛住食都冇左件事,今次終於得到答案,吾怪得d菜式好味之餘,擺設都非常講究,一行13人到此食好野,今次已是第3次來食,海鮮要3日前預定,原本想吃火瞳翅(20両翅),但老細話做价好貴,要成2000先一窩,最後打消念頭,改為燉湯,每人4佰零蚊.汁燒大蝦,好味又夠大只,賣相好有心機擺.上湯焗龙蝦伊麵底,訂既時侯講明買到边种食边种,勝在新鮮不時不食.聖子皇今次冇上一次咁大只,過都夠新鮮.我最喜歡既凍食鮑魚還有清蒸沙巴龍躉,上湯浸菜,菜胆雞,脆皮豆腐拼大腸,而糖水同生果盆就是送的.
燒汁大蝦
汁燒大蝦,好味又夠大只,賣相好有心機擺.
上湯焗龍蝦跟伊麵底
蒜茸開边蒸聖子皇
聖子皇今次冇上一次咁大只,過都夠新鮮.
凍鮑魚
我最喜歡既凍食鮑魚

題外話/補充資料: 其實這的菜式基本上你講得出都會幫你整,他們亦好坦白話食材都係街市買,不及大洒樓大量入貨,價錢會比出面偏貴,所以一定先報价,你話ok才去預備.份量十分足夠,而服務質數就一般但可以接受.係用錢食質數的地方.
2014-02-28
團年飯
  • 火瞳翅
2013-03-20 247 瀏覽
多年行走黃埔與紅磡, 時常在穿越紅磡村, 竟然無發現這間餐廳. 外觀是茶餐廳, 但餐牌供應鮑參翅. 第一次來, 還加上下午茶時間, 當然唔會試住, 下次啦. 試一試平價貨先, 平價貨都做得好, 貴價貨應無問題. 特餐: 牛油方包(多士加一元), 火腿奄列, 牛扒出前一丁, 凍茶少甜, 收$36. 多士唔夠燶, 尚脆, 奄列唔合格, 煎得全乾, 無濕潤水份, 蛋與火腿分離, 極無誠意之作.牛扒夠大塊, 可惜有三分一是超梗的根和肥肉, 不能入口, 唯出前一丁煮得不淋, 尚彈口.幸好, 另一碟三絲炒瀨補不足, 瀨粉彈牙是預咗的, 但炒得乾身少油, 材料足, 雞肉、火腿、叉燒、韮黃、洋蔥等, $34, 連熱飲, 物有所值.員工有禮貌, 但一位貌似老闆的人, 則態度唔多好, 查詢有關營業時間和晚飯資料時, 態度不友善, 顯出趕客的樣子.

2013-03-16
2012-11-18 302 瀏覽
所謂不時不食,為左老人家喜歡,亦為自己,正忙於張羅食蛇好地方,什麼工聯會,什麼業界,街坊福利會,都要排期到下個月中,真係等到頸都長......偶爾在朋友口中,得悉呢度都有攪,因好耐之前晚飯都幫襯過,老人家亦甚歡,一嚟老人家又唔洗行樓梯,人數又不多,一於膽粗粗試吓半席.........原來係有指定日期o架,唔係成日有得食! 是晚開席八時正,雖然係半席, 但都唔洗同人搭檯坐,菜單如下:1. 三小碟 : 冰鎮涼瓜 ,椒鹽豆腐,東坡肉2. 太史五蛇羹3. 七彩炒蛇絲4. 百花炸蛇丸5. 枝竹羊腩煲6. 豉汁蒸蟮7. 古法鹽焗雞8. 蛇汁娃娃菜9. 生炒臘味糯米飯10. 雪耳木瓜糖水11. 西瓜12. 1枝 啤酒及6 罐汽水 外脆內滑 , 份量每人兩碗, 因為太好味, 再即場加左個例牌$98.- ,有薄脆同菊花瓣,如果有檸檬絲更正....個蛇絲用即炸薄脆做底,面加左檸檬絲,好特別唔覺膩!我問左要碟浙醋,沾左紅醋一起食,簡直美味,似釀蟹魽feel!非常夠味, 完全唔洗薑蓉羊腩好腍兼羶味足,又有雙冬(冬菇同冬筍) 仲有生菜同唐萵跟,真係足料同好細心.....侍應們又一路加羊腩汁雖然食到好飽,見到咁
所謂不時不食,為左老人家喜歡,亦為自己

菜單如下:
椒鹽豆腐 - 外脆內軟
外脆內滑
半席份量 - 一窩
用料十足
,有薄脆同菊花瓣,如果有檸檬絲更正....

個蛇絲用即炸薄脆做底,
七彩炒蛇絲 -
面加左檸檬絲,好特別唔覺膩!
炸蛇丸
鹽焗雞
非常夠味, 完全唔洗薑蓉
羊腩煲

雖然食到好飽,
生炒糯米飯
見到咁個糯米飯賣相,點忍得口呀! 又再拼過! 糯米飯粒粒都炒到無朋友,擺明係大師傅出馬的傑作!

呢一刻仲嚟個雪耳木瓜糖水,咁潤咁窩心,攬住個肚離場都係$950+例牌$98,真係超值! 最緊要老人家開心!

唔記得問幾時再有呢D蛇席,不過呢D隨緣啦!

2012-11-16
鹽焗雞
羊腩煲
  • 蛇羹
2010-08-26 140 瀏覽
真的好耐無食凍蟹! 經朋友介紹, 原來可以響呢度預定.... 主角未出場, 先來個椒鹽豆腐, 好一個佐酒美食, 外脆內滑.. 果然得償所願, 見到我地今晚的主角, 三隻精神抖擻的等大家品嚐, 淨係盛著它們上檯的碟都起碼10吋x10吋, 好開心呀, 嗰d肉質好有質感, 絕不是水蟹, 單是個蟹魽已經有隻茶碟咁大, 大過隻匙羹, 有相片為証! ; .... 蟹蓋的蟹膏鮮味,令你齒夾留香;雖有浙醋備用, 但大家都棄之, 取嘗其鮮味.......三隻超大凍蟹十人食, 十分滿足, $$$$, 總之超抵.....大廚真係揀得好! 另一位主角是東瓜盅出場, 一個足夠4-5人份量, $90.-/個, 叫了兩個, 材料有帶子, 燒鴨, 蟹柳, 絲瓜, 蓮子..........好美味又夠料, 需預訂 還有的驚喜是蒜炒溫室翠苗, 呢d菜苗多數會做沙律菜式, 但今次上火炒, 翠苗仍好爽脆, 並沒有因過火而變得腍身, 當然係大廚的功力啦! 再者, 用蒜炒真的去了那份草腥味, 對於一些不愛吃菜者, 可以試試!:食完大蝦, 牛肉卷松子魚, 接近尾聲便是一個欖菜炒飯, 正式的名稱真的不知道, 因為甚麼都不重要, 只

果然得償所願, 見到我地今晚的主角,

:食完
大蝦,
牛肉卷
松子魚, 接近尾聲便是一個
欖菜炒飯, 正式的名稱真的不知道, 因為甚麼都不重要, 只知道嗰d炒飯係炒到一粒粒, 依家好難找到咁嘅炒飯, 廚藝非凡好招法! 欖菜入飯, 味道不錯

特備外賣 - 今晚公主很忙不能出席飯局, 便要求一個小菜攞走, 一時間想不到叫甚麼好; (今晚食過芝士牛油大蝦, 很好味都不錯)....
便想叫個一人份量外賣, 照用大蝦做菜, 大廚揸了主意做了美極蝦 - 蝦是虎蝦, 肉質好爽, 蝦殼香口而汁料好入味到蝦身, 整隻蝦由頭到尾去品嚐, 都咁美味,
雖然好飽, 點都要偷食一隻.
下次可試吓呢個食法........
小食 - 椒鹽豆腐, 外脆內軟
大隻凍蟹 - 肉質結實, 且好鮮味