2021-10-20 1151 瀏覽
已經唔記得有幾多年歷史,最少應該30年。名寶石餐廳,位於太子道西,女人街附近,是上世紀高消費的扒房。點了兩個精選午餐 HKD 168一位忌廉湯或羅宋湯,我的選擇一向都是羅宋湯,這裏的紅湯味道濃郁,真材實料。配上圓轆轆餐包,傳統扒房的味道出晒黎。對上一次來食早餐,點了牛仔骨,十分滿足。今次選了肉眼扒跟蒜蓉汁, 賣相唔做作,牛扒大大件又厚身,有水準。最後來一客啫喱甜品,加花奶是指定動作。今日跟老友記來名寶石餐廳共進午餐,回味花樣年華。

點了兩個精選午餐 HKD 168一位

最後來一客啫喱甜品,加花奶是指定動作。

今日跟老友記來名寶石餐廳共進午餐,回味花樣年華。

• 肉眼扒
2021-10-04 1319 瀏覽
⭐️名寶石餐廳⭐️📍:太子太子道西148號地下⏰:8:00am-10:00pm💰:人均$101-$200(設加一)⭕️: 現金、信用卡👉🏻紐西蘭肉眼/西冷牛扒💰238🌜配薯蓉/飯/意粉+忌廉湯/羅宋湯+咖啡或茶+麵包+甜品👉🏻鹹牛脷沙律💰75👉🏻炸蝦多士💰68🌜配咖啡或茶🌟餐廳每一個餐份量都好大 👧🏻🍼最鍾意食佢個鹹牛脷沙律 有四大塊鹹牛脷 好冧 食完會好飽 完全唔似下午茶既份量 加上係我鍾意食嘅沙律(無生果)!再配埋一杯高質嘅朱古力 好濃朱古力味 係我每次去到都好滿足嘅下午茶 屋企人會叫炸蝦多士 炸得好酥脆 唔會油到落唔到口 之後我哋share食都好夠飽🤤🌟細細個開始屋企人已經成日帶👧🏻🍼去食 傳統裝修嘅餐廳 價錢較貴 每次去都人均$100埋單 但係食物質素好高 環境都好寬敞舒適 唔會好似啲師奶餐廳咁嘈吵 比較多外國人去食 所以我好享受嗰度嘅環境 真係俾錢去食寧靜 店員都好有禮貌 唔似普通餐廳嗰啲都唔休做😂#香港美食 #平民美食 #太子 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies
⭐️名寶石餐廳⭐️
📍:太子太子道西148號地下
⏰:8:00am-10:00pm
💰:人均$101-$200(設加一)
⭕️: 現金、信用卡

👉🏻紐西蘭肉眼/西冷牛扒💰238
🌜配薯蓉/飯/意粉+忌廉湯/羅宋湯+咖啡或茶+麵包+甜品
👉🏻鹹牛脷沙律💰75
👉🏻炸蝦多士💰68
🌜配咖啡或茶

#香港美食 #平民美食 #太子 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #太子美食 #名寶石餐廳 #紐西蘭牛扒 #傳統餐廳
2019-06-22
  • 名寶石忌廉湯
2021-09-22 1240 瀏覽
今日係2個人既晚市晚餐 係太子附近搵食,呢條街多數都係茶餐廳,想食扒只有呢間每人一客晚市套餐 跟焗多士,忌廉湯一客忌廉湯夠濃滑,多士係麵包切半烘脆,食之前抹牛油或配湯食煎牛柳配沙律薯條 心型牛柳咁有趣 但切開左一半心型牛扒係牛柳位,特別嫩滑有肉汁,5成熟已經非常鮮嫩味美配以粟米薯角,份量好足好飽呢~魚柳薯蓉配燒汁 煎魚柳一份,煎得微焦脆,魚肉厚嫩,配燒汁食味道剛好不搶味薯蓉焗田螺 傳統焗田螺食法,仍帶點脆爽口感 薯蓉外面脆脆地,入面仍然好滑身Tiffany Restaurant148 Prince Edward Road West, Prince Edward消費$400
今日係2個人既晚市晚餐
係太子附近搵食,呢條街多數都係茶餐廳,想食扒只有呢間
每人一客晚市套餐 跟焗多士,忌廉湯一客
忌廉湯夠濃滑,多士係麵包切半烘脆,食之前抹牛油或配湯食
煎牛柳配沙律薯條 心型牛柳咁有趣 但切開左一半
心型牛扒係牛柳位,特別嫩滑有肉汁,5成熟已經非常鮮嫩味美
配以粟米薯角,份量好足好飽呢~

Tiffany Restaurant
消費$400
2021-09-15 892 瀏覽
今晚搵左間好有歷史既扒房食飯試下佢既牛扒有冇退步 大牛肋肉排 連骨煎香 5成熟 鮮果田園沙律 燒美國牛肋骨 (燒焗25分鐘),紅湯對面朋友減肥,今晚改食沙律 一份鮮果沙律要價也不便宜先上紅湯 飲到牛肉碎洋蔥等唔同配料,煲到食材都近乎溶化既質感入口香辣帶酸濃番茄味道 幾好飲夠開胃 配2件多士麵包 脆口沾湯食一流主菜要煎焗等25分鐘,先試沙律 配以鮮芒果 青瓜 西瓜 火龍果 大蝦3隻 仲有墊底既雜果沙律豐富而清新,沙律醬也不多,就係食新鮮水果切片既甜味 健怡之選等到招牌美國牛肋上菜了 份量誇張勁超 連骨上接近一磅重 肉份量差不多有400克牛肋焗至中間仍然粉嫩,油脂豐富 骨邊肉係特別味濃香醇香有肉味入口嫩滑之餘口感係好柔軟非常美味 只需加少少燒汁配埋一起食已經好滋味平均消費$400評分8/10太子太子道西148號地下
今晚搵左間好有歷史既扒房食飯
試下佢既牛扒有冇退步 大牛肋肉排 連骨煎香 5成熟
鮮果田園沙律 燒美國牛肋骨 (燒焗25分鐘),紅湯
對面朋友減肥,今晚改食沙律 一份鮮果沙律要價也不便宜

平均消費$400
評分8/10
太子太子道西148號地下
2021-09-09 618 瀏覽
撐枱腳食午餐 難得同一日放假約埋出黎食午餐去左間懷舊西餐食飯 佢午市一樣可以食煎扒餐 不過就無鐵板午市套餐全包餐湯飲品 西冷牛扒配薯角粟米燒汁 煎美國大雞扒配燒汁粟米薯角西冷可選熟度,要7成,想食熟少少,肉味濃得黎油花唔重,啖啖肉又無筋咁先好食美國大雞扒煎到2面都脆,中間切開有肉汁,雞皮好脆好好食 本身已經有醃過調味,所以唔洗配汁都好食跟餐都幾多野食,有4片多士,烘得好脆身仲要配果醬同2杯果汁,成個感覺好似返左20年前一樣整結味道,環境都係幾好既,服務一流 食物又夠大碟又好食名寶石餐廳地址: 太子太子道西148號平均消費$120評分7/10
撐枱腳食午餐 難得同一日放假約埋出黎食午餐
去左間懷舊西餐食飯 佢午市一樣可以食煎扒餐 不過就無鐵板
午市套餐全包餐湯飲品
西冷牛扒配薯角粟米燒汁
煎美國大雞扒配燒汁粟米薯角
整結味道,環境都係幾好既,服務一流 食物又夠大碟又好食

名寶石餐廳
地址: 太子太子道西148號
平均消費$120
評分7/10
🍔食物質素: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價: 👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數: 👍🏻👍🏻👍🏻  🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 名寶石餐廳係一間歷史悠久的懷舊餐廳,你去到門面會感覺到好似去左酒樓,內裡裝修就好有懷舊feel名寶石餐廳8:00-12:00都供應早餐,fai.lok 推介大家係12點前可以去試下個早餐,因為午餐同早餐價錢都相差好多,所以早餐相對抵食。Grilled Fillet Steak ( Black Pepper Sauce )   ( $88 )  👍🏻煎牛柳粒 ( 黑椒汁 )一開始fai.lok以為牛柳粒係一粒粒正方形個種,雖然佢係大大舊,但你真係會食到牛柳粒感覺,每一舊都好彈口,好有肉味。至於粟米就有啲乾,我加左餐包的牛油就好食好多了除左餐飲之外,精美早餐都會有細細杯果汁,一種另類健康,值得一讚!餐包用上普通方包,但脆度岩岩好,而且你發現好少有果醬提供,而且仲要係darbo果醬真係夠晒懷舊餐飲方面,如果你飲得到苦澀奶茶,一定要試下奶茶,侍應都話好多長輩都係為左依杯奶茶黎食早餐,果然飲落除左奶茶香滑,仲會帶點苦澀餐單:
 🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

名寶石餐廳係一間歷史悠久的懷舊餐廳,
你去到門面會感覺到好似去左酒樓
內裡裝修就好有懷舊feel
名寶石餐廳8:00-12:00都供應早餐,
fai.lok 推介大家係12點前可以去試下個早餐,
因為午餐同早餐價錢都相差好多,所以早餐相對抵食。

煎牛柳粒 ( 黑椒汁 )
Grilled Fillet Steak ( Black Pepper Sauce ) - 煎牛柳粒 ( 黑椒汁 )
一開始fai.lok以為牛柳粒係一粒粒正方形個種,
雖然佢係大大舊,但你真係會食到牛柳粒感覺,
每一舊都好彈口,好有肉味。
至於粟米就有啲乾,我加左餐包的牛油就好食好多了
除左餐飲之外,精美早餐都會有細細杯果汁,
一種另類健康,值得一讚!
餐包用上普通方包,但脆度岩岩好,
而且你發現好少有果醬提供,
而且仲要係darbo果醬真係夠晒懷舊
餐飲方面,如果你飲得到苦澀奶茶,一定要試下奶茶,
侍應都話好多長輩都係為左依杯奶茶黎食早餐,
果然飲落除左奶茶香滑,仲會帶點苦澀

餐單:

2021-08-27
$100 (早餐)
2021-08-29 651 瀏覽
今日同阿媽行花墟行行下竟然落大雨唯有食午餐先啦!仲諗住行完先至食嘅😅點知落咁大雨唯有行住一半先竟然地面都可以坐位真係未見過我見到好多人排隊原來要上一樓攞飛都等咗10分鐘左右已經有位我哋兩個人好彩坐一樓唔使坐地面地面黑蚊蚊好似好污糟咁之前一直都有食開嘅坐一樓疫情關係我覺得一樓坐到好密密麻麻不過服務員都係熱情招待(冇變過)我就嗌咗個芝士焗三文魚牛脷飯+羅宋湯+凍奶茶+甜品我媽就嗌咗個吉列魚配薯條+羅宋湯+熱檸水+甜品我同阿媽個甜品都冇食啊拎走⋯侍應生都好好呀佢話等一陣間你埋單之後先至攞我個芝士焗三文魚牛脷飯超好食裏面仲有好多菠菜添!以前一向我都有食開嘅但係今次食有好大嘅改變就係牛脷裏邊只係一條條唔係一塊塊啦已經😔羅宋湯唔使講勁多湯渣好好味!阿媽吉列魚有兩大塊佢勁讚😂兩個餐食飽飽離開三百幾蚊(其實我覺得貴㗎兩個午餐三百幾蚊😅)反而我阿媽就話好超值🤪我哋走嘅時候都仲有好多人排隊應該食下午茶😝疫情下人頭湧湧!
今日同阿媽行花墟行行下竟然落大雨唯有食午餐先啦!
仲諗住行完先至食嘅😅
點知落咁大雨唯有行住一半先
竟然地面都可以坐位真係未見過
我見到好多人排隊原來要上一樓攞飛
都等咗10分鐘左右已經有位我哋兩個人
好彩坐一樓唔使坐地面地面黑蚊蚊好似好污糟咁
之前一直都有食開嘅坐一樓
疫情關係我覺得一樓坐到好密密麻麻
不過服務員都係熱情招待(冇變過)
我就嗌咗個芝士焗三文魚牛脷飯+羅宋湯+凍奶茶+甜品
我媽就嗌咗個吉列魚配薯條+羅宋湯+熱檸水+甜品
阿媽吉列魚有兩大塊佢勁讚😂
我哋走嘅時候都仲有好多人排隊應該食下午茶😝
疫情下人頭湧湧!
2021-08-28
2021-08-16 777 瀏覽
同屋企人去花墟,佢地話要食「紅寶石」仲話以前呢間餐廳好出名,專食港式扒餐而我就聽都未聽過,抱住10萬個問號去試。餐廳有兩層,卡位就只有下層先有入座卡位後開始睇menu 發現好多選擇,真係你講得出既combination都有,最後叫左幾個扒餐同焗飯🥘落完單,waitress好快就送上暖粒粒既餐包牛油夾係中間慢慢溶化配埋好鮮茄味既羅宋湯,已經覺得間餐廳好正扒餐黎到,份量大到嚇親羊扒併比目魚一塊魚柳x五塊羊扒比目魚香嫩,羊扒帶有油脂配上蒜香🧄完全唔會覺得膩再黎焗飯,豬扒好鬆化茄汁同蘑菇舖滿面,如果冬天食食完一定唔會覺得凍最後仲有甜品送添,飽哂!多謝屋企人介紹呢間餐廳比我(收費比想像中貴,可能始終係旺區)
同屋企人去花墟,佢地話要食「紅寶石」
仲話以前呢間餐廳好出名,專食港式扒餐
而我就聽都未聽過,抱住10萬個問號去試。

餐廳有兩層,卡位就只有下層先有
入座卡位後開始睇menu

落完單,waitress好快就送上暖粒粒既餐包
牛油夾係中間慢慢溶化
配埋好鮮茄味既羅宋湯,已經覺得間餐廳好正

扒餐黎到,份量大到嚇親
羊扒併比目魚
一塊魚柳x五塊羊扒
比目魚香嫩,羊扒帶有油脂
配上蒜香🧄完全唔會覺得膩

再黎焗飯,豬扒好鬆化
茄汁同蘑菇舖滿面,如果冬天食
食完一定唔會覺得凍

最後仲有甜品送添,飽哂!

多謝屋企人介紹呢間餐廳比我

(收費比想像中貴,可能始終係旺區)
2021-08-07 1527 瀏覽
以前成日搭車經過見到呢間野,今日同男朋友去完花墟買花,就入黎試下😏個餐包形狀好似個cupcake咁😆,餐湯正常,塊扒好大件🙈,食唔曬🤣最後有啫喱做甜品,好滿足❤️
最後有啫喱做甜品,好滿足❤️

2021-08-05
  • 黑椒牛柳
2021-06-17 1810 瀏覽
細細個已經跟婆婆黎鋸過扒,最近再訪,依然覺得出色👍🏻精選午餐 $168💎羅宋湯配餐包呢個羅宋湯真係不得了🤩
超超超濃茄味,輕輕辣辣地提高味道層次,入面仲有不少雜菜❤️
再配埋個餐包 (當然要厚抹牛油),一開始已經滿足到爆☺️💎煎肉眼牛扒配飯 (蒜茸汁)一上枱,我呆左😨塊扒洗唔洗咁大呀,話說呢餐係我星期六既第一餐 (brunch黎架大佬),見到咁大塊真係嚇親... (然後即刻送左3分1塊比屋企人)無菜不歡的我亦被碟上頗多的雜菜滿足到😊塊扒雖然唔係高級酒店扒房質素,但勝在唔會用醃肉粉攪到淋pat pat,有番牛扒應有的肉質口感,牛味亦唔差😌蒜茸汁加左100分😀呢個份量,lunch的話男士都食唔曬呢... 介紹番💁🏻‍♀️ 呢個餐只係$168💎青檸啫喱甜品可以揀芒果布甸或啫喱,食到好好好飽的我想食d fresh少少幫助消化😄啫喱加花奶,童年回憶中之天下無敵,不用多說~套餐仲包一杯餐茶,真係抵到呢.......
細細個已經跟婆婆黎鋸過扒,最近再訪,依然覺得出色👍🏻

精選午餐 $168

💎羅宋湯配餐包
呢個羅宋湯真係不得了🤩
超超超濃茄味,輕輕辣辣地提高味道層次,入面仲有不少雜菜❤️
再配埋個餐包 (當然要厚抹牛油),一開始已經滿足到爆☺️

羅宋湯

💎煎肉眼牛扒配飯 (蒜茸汁)
一上枱,我呆左😨
無菜不歡的我亦被碟上頗多的雜菜滿足到😊
蒜茸汁加左100分😀

煎肉眼牛扒

💎青檸啫喱
啫喱加花奶,童年回憶中之天下無敵,不用多說~

青檸啫喱

套餐仲包一杯餐茶,真係抵到呢.......
羅宋湯
煎肉眼牛扒
青檸啫喱
2021-06-03 1340 瀏覽
叫左個豬手 等左成9個字先有 攞岀嚟仲要岀面暖入面凍😡經理又唔肯換 連行過嚟親自過嚟道歉都冇 really bad services need to improve and reflect on themselves

2021-05-20 1430 瀏覽
聽過餐廳名,睇過餐廳門口都知道呢間餐廳應該有返咁上下歷史。員工服務態度幾好,價錢亦都唔貴,味道就不過不失,但係唔會好味道想再返轉頭食。✨✨兩塊扒我哋都叫咗medium rare,不過一切開就睇到兩者分別好大,證明廚師控制火候同時間唔Standard😅😅✨✨我本來好鍾意食龍蝦,不過龍蝦用厚粉再炸,浪費食材之餘完全係over cook,d肉仲好霉,反而食大蝦個肉質更加爽口彈牙。✨✨今次將男朋友細個食過嘅美好回憶摧毁左🙈🙈

今次將男朋友細個食過嘅美好回憶摧毁左🙈🙈
2021-05-16 1509 瀏覽
住在這區一段時間,但一直都未光顧過這餐廳。原因很簡單,價錢一點不吸引。這早上與家人食早餐,價錢一點也不便宜,但經驗有好有不好,值得點評一下。首先,價錢雖然不便宜,早餐幾乎80元,我相信是貴絕太子了。但我家兩個大人一個小朋友,吃得飽甚至有餘。重點是食物份量夠,有落足料,八十元一份早餐有一杯果汁,多士有果占加牛油。我點了燴免治牛肉天使麵,免治牛肉本身已經難得在一般茶餐廳吃到,而菠菜份量足夠,還有蕃茄,配天使麵是一流。老婆食珍寶腸配炒蛋,有粟米及薯條,份量也算可以。另外可以算入價錢當然是樓上雅座的街景了,可以說油尖旺可以從二樓望落街看路人的餐廳一定不多,甚至是絕無僅有呢。最後想說服務是一般了,香港人太有錢,尤其是那些「收成期」,這價錢竟然都幾乎坐爆,侍應都做到無停手。服務難以說是理想。總結,性價比一般,但整體食物質素理想,月頭出糧有閒錢不妨一試開心一下。

2021-05-15
2021-04-01 2433 瀏覽
復活節長假,蜜桃小丸子又要出外覓食了!今日來到位於太子的名寶石餐廳,一聽名字,大概估到餐廳開了一段時間。的確,餐廳有少少歷史,據聞住太子道西的老闆都喜歡來這兒用餐,當晚六時左右到達,已經頗多食客十分熱鬧,可見餐廳雖然走懷舊格局,但食物相信有一定質素。餐牌選擇十分豐富,牛扒、豬扒、羊架、雞扒、鵝肝、蝦魚、沙律都有,最好是它有不同的組合,梗有一款岩心水。講返食物先,羅宋湯係超級好飲。係街到平時飲嘅通常都係明顯嘅蕃茄溝蔬菜,一味得個酸字。但我可以好肯定話你知,嚟名寶石一定係飲羅宋湯,足料之餘,清楚見到佢係落足牛肉去煲,每碗都起碼有一兩件牛肉,佢嘅酸係好自然好香,十分美味。唔夠位放相,我地叫咗個牛肋骨,燒得剛剛好,外皮充滿焦香,肉質均勻夠嫩,唔會太肥膩,份量好大幾個女仔食都好飽,正!😋😋😋豬扒飯都好yummy,完全唔係街到個啲味道,啲豬扒整到好嫩,個汁似燒汁好香,啲飯係一粒粒嘅,好優秀!甜品必叫係芒果布甸,奶味較濃,好岩我!杯凍檸茶好足料,起碼有四片新鮮檸檬,唔係平時有啲暗暗地色唔知放咗幾耐嘅,好好飲。整體而言,用餐經驗愉快,侍應都好有禮貌,美中不足可能係人手有點兒唔夠,因為實在太多人幫襯,所

整體而言,用餐經驗愉快,侍應都好有禮貌,美中不足可能係人手有點兒唔夠,因為實在太多人幫襯,所以可能要稍等才有人理你,但值得再去!

2021-03-30 1340 瀏覽
平時我都好少來呢度食嘢,係間唔中一年一次咁,因為我唔食牛,所以對於扒房其實興趣不大。😅😅😅 不過今次星期一難得放假,朋友仔就Suggest 來個Breakfast Meeting...🤣🤣🤣 okay, 見你咁掛住我,一早起身就要見我,好啦,應承你啦,雖然要我放假早起🤣🤣🤣🤣約左9:30am , sorry 遲到😅😅 起唔到身again🤣🤣🤣 一來到己經坐滿左7-8成人,真係好誇張,今日係weekday 喎,都咁多人,好嘢好嘢👏🏻👏🏻坐低睇下食乜先,一拎起手,$70/$75/$80/$82 ..... 有啲雙蛋火腿粉,有啲魚柳/雞扒/牛扒配粟米薯條,老實講句,早餐來講一啲都唔平,我朋友話呢度牛扒早餐okay, well well well, 我唔食牛㗎😰😰😰之後朋友話呢度啲魚都唔錯,okay 咁就試下個煎魚囉,本身我想配薯條粟米,但又好肚餓下,所以叫左個米粉加$8 .....一個set 包一杯juice ,橙汁,蕃茄或西柚,我就揀左杯橙汁😋😋 ,仲有烘toast , 幾好食。朋友份牛扒米線先來到,雖然話係薄切但係感覺一啲都唔薄, 不過我無影相😅😅😅之後到我個煎魚柳,得一條,好似好細咁😩

一個set 包一杯juice ,橙汁,蕃茄或西柚,我就揀左杯橙汁😋😋 ,仲有烘toast , 幾好食。朋友份牛扒米線先來到,雖然話係薄切但係感覺一啲都唔薄, 不過我無影相😅😅😅之後到我個煎魚柳,得一條,好似好細咁😩😩,不過好在都幾好食,個燒汁好好食,魚又煎得唔乾,但佢同條魚一齊上個米粉,頭咁大碗咁,來到我都嚇一嚇,顯然呢條魚係送唔到個米粉,因為魚太細,米粉太大🤣🤣🤣🤣,米粉。。Um。。無乜comment , 就係米粉囉,我努力地食晒佢,之後我肚脹晒,飲唔到我杯熱檸水 。。。。。。

食完之後到晚上先食到飯,好飽好滯呀😩😩 下次都係叫返粟米薯條好了。。😢

P.S. # 食個早餐都成$100, 好在呢度好好,無趕客,可能佢知我食滯左,俾啲時間我地吹水同消化下。。😝