珍珠奶茶店在香港🇭🇰熱潮從沒減退,只見越來越多台灣品牌到港開設分店前陣子又有一間在太古開業🎊,甫開店不久就成為人氣店這次在銅鑼灣🛍逛街時看到這間的分店,當然要來一杯signature試試黑糖珍珠鮮奶 $33店家主打黑糖珍珠系列,搭配奶茶或鮮奶這個並非新鮮事💁🏻‍♀️,這間還有黑糖珍珠厚奶可選,原來是加入忌廉的牛奶🍼來做成奶霜,由於個人完全🙅🏻‍♀️不喜歡忌廉就選擇來一杯傳統的黑糖珍珠鮮奶🧋跟很多茶飲店一樣,牛奶用上日本的明治牛奶🥛,味道方面已經想像得到而珍珠方面店家標明使用🇯🇵日本沖繩黑糖,天天現炒黑糖煮糖,專人手工熬煮珍珠,堅持✊🏻2小時未售出就倒掉重煮本來對這店甚為期待😚,可惜實在不似預期先說冰粒🧊真的太多,雖然我並非即時飲用,但炎熱🥵天氣底下冰粒很快便溶掉,鮮奶被稀釋後味道已經不太好,奶香沒了😩像奶水一樣至於黑糖珍珠,口感尚算煙韌有𡁻頭,味道還算不錯,份量蠻多的,這個板回不少分數🤌🏻值得一讚👍🏻的客人可選三分甜,罪惡感即時減低📉 不過自己不太喜歡這杯🥤,個人來說這杯的黑糖味不是我喜歡💕的那種,加上價錢💰亦不便宜,試過一次便好了回訪機會不大店家位置在銅鑼灣核心❤️地段,非常易找這家來自台
前陣子又有一間在太古開業🎊,甫開店不久就成為人氣店

黑糖珍珠鮮奶 $33
本來對這店甚為期待😚,可惜實在不似預期
值得一讚👍🏻的客人可選三分甜,罪惡感即時減低📉

店家位置在銅鑼灣核心❤️地段,非常易找
這家來自台灣🇹🇼的品牌,雖然在香港的人氣🔥不減,不過在台卻被爆出因經營困難只剩下台北一門市😳
暫且不評論店家的經營手法,但說到飲品的質素,這杯實屬普通,試或不試就看你們了😅
2021-07-10
5 分鐘 (外賣自取)
2021-07-31 92 瀏覽
🐝☀️causeway bay有好多台式手搖店,今次就嚟左試呢間吉龍糖。✧٩(ˊωˋ*)و✧🤍喺門口同店名已經睇得出呢間係專賣黑糖珍珠嘅野飲,所以我就嗌左一杯黑糖珍珠奶茶同黑糖珍珠鮮奶啦!╰(*´︶`*)╯🤍講真,個人覺得呢個價錢係比較貴,要$3x一杯,但杯size又唔係大。d(ŐдŐ๑)🤍啲冰有啲太多,真係飲料嘅份量可能幾淡就飲完。(ಥ_ಥ)🤍不過黑糖珍珠就非常唔錯嘅,好有黑糖味,都好彈牙。(〃'▽'〃) 🤍飲落就知真係會好肥,回頭率應該唔高,因為cp值唔高,但大家一試都無妨嘅!(๑•́ ₃ •̀๑)🐝🐝

🤍啲冰有啲太多,真係飲料嘅份量可能幾淡就飲完。(ಥ_ಥ)

🐝🐝
📍吉龍糖黑糖茶飲專賣店📮銅鑼灣景隆街2D號地舖.食完lunch成個下午流流長想飲啲野, 天氣熱又廢事再行出去買, 今次決定偷懶俾多少少錢叫delivery😎.古龍糖來自台灣, 最出名係黑糖珍珠鮮奶, 除此之外仲有烏龍茶, 紅茶, 綠茶俾你選擇.黑糖珍珠厚奶 HKD30因為之前未飲過又怕太甜, 所以只係揀左3分甜, 結果岩岩好正正係我喜歡既甜度🙂飲落去奶味香濃, 珍珠有咬口, 只可惜冰太多, 令啲奶好快就溝淡左, 愈飲愈無味, 另外唔知係咪太多冰既關係, 啲珍珠好難啜到上黎, 浪費左好多係個底到.最遺憾既係飲完覺得還可以之際, 發現呢間原來係一間藍店, 完全唔洗再俾機會, 直接可以放棄了.好味道:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳性價比:🧐🧐🧐.#nonstopeatingdiarytaiwanese #nonstopeatingdiary台灣菜 #nonstopeatingdiarycausewaybay #nonstopeating銅鑼灣
📍吉龍糖黑糖茶飲專賣店
#nonstopeatingdiary台灣菜
#nonstopeating銅鑼灣
2021-07-27
2021-02-20 459 瀏覽
建議: 舖頭除左飲品,仲有珍奶味爆谷🤣🍿 位置唔難搵,係正Sogo後面街,周末4,5點 都幾多人排。係之前(黑糖珍奶突然爆紅時) 有Fd子買過吉龍糖既 黑糖珍珠厚奶比#試伏專員 試,當時茶底濃 、黑糖唔會過甜,所以都打算如果有一日會到店Encore 😌今次試左:黑糖珍珠烏龍鮮甜茶 (大,HK$33) 少冰少甜唔知係咪真係有期望會失望🤣 整體質素一般,揀左既烏龍茶底好淡🤔 見佢地係網站寫係用鮮奶 同 深焙炭燒烏龍茶,但飲落茶無咩味,奶又無味。相反,珍珠就正常水平。黑糖珍珠唔知會過甜,口感夠煙韌,唔會炒過龍。佢地既簡介寫:使用日本沖繩黑糖,天天現炒黑糖煮糖,專人手工熬煮珍珠,堅持2小時未售出就倒掉重煮。可能因為甘珍珠既水准keep到
建議: 舖頭除左飲品,仲有珍奶味爆谷🤣🍿

今次試左:
黑糖珍珠烏龍鮮甜茶 (大,HK$33)
少冰少甜

可能因為甘珍珠既水准keep到

2020-08-10 701 瀏覽
黑糖珍珠鮮奶 成杯都係冰 又無黑糖味又少奶 同飲奶水有咩分別?啲珍珠唔彈 好似生淋病咁 又無味 似食緊膠黑糖紅茶 唔甜 唔夾 你都係落普通果糖算啦黑糖炭燒烏龍茶無烏龍茶味 淡到得返陣水炭味飲一啖就頂唔順 俾杯野飲回歸大地買完先見到啲明治奶放哂係地 問個員工點解要放係地唔放雪櫃 佢話要等老闆分配先可以放🙄🙄有冇常識架? 放啲奶係室溫唔理?仲要放最污糟嘅地下?衛生問題更令十分擔憂!!🤮🤮上網search返資料原來間公司好黑心 仲要扮黃不可一 不可再 抵制藍店 平心而論貢茶都好飲過呢間所謂台灣過江龍🤮🤮
啲珍珠唔彈 好似生淋病咁 又無味 似食緊膠
黑糖紅茶 唔甜 唔夾 你都係落普通果糖算啦
黑糖炭燒烏龍茶無烏龍茶味 淡到得返陣水炭味
飲一啖就頂唔順 俾杯野飲回歸大地

有冇常識架? 放啲奶係室溫唔理?仲要放最污糟嘅地下?

衛生問題更令十分擔憂!!🤮🤮

上網search返資料原來間公司好黑心 仲要扮黃

不可一 不可再 抵制藍店
平心而論貢茶都好飲過呢間所謂台灣過江龍🤮🤮

2020-08-10
15 分鐘 (外賣自取)
2020-06-22 464 瀏覽
吉龍糖店舖小,我是看見飲料圖片很吸引才買。包裝膠袋希望有待改善,搖搖晃晃好危險。飲料可要求甜度。櫻花檸檬爆爆珠$24甜度不能要求,但阿女很喜歡檸檬酸酸甜甜,尤其是爆珠,她說很好味!醇香荔枝紅茶$18荔枝味配搭紅茶是絕配,淡淡清香,而且少冰少糖要求,味道是很好的。
吉龍糖

店舖小,我是看見飲料圖片很吸引才買。
包裝膠袋希望有待改善,搖搖晃晃好危險。
飲料可要求甜度。

櫻花檸檬爆爆珠

櫻花檸檬爆爆珠$24
醇香荔枝紅茶

醇香荔枝紅茶$18
櫻花檸檬爆爆珠
醇香荔枝紅茶
2020-06-19 348 瀏覽
叫左杯中size黑糖炭燒烏龍鮮奶茶 3分甜微冰第一,微冰但半杯都係冰,想像唔到正常冰係點。第二,成杯野茶無茶味,奶無奶味,更加唔好講黑糖😂,直頭feel到feel唔到我嘗試形容下杯野個味,係有d似無印果枝味道淡某某既烏龍茶溝鮮奶再溝水同加冰我覺得我都形容得幾貼切成廿八蚊杯,又唔係平,點解可以咁既水準?本身諗住佢開左咁耐都未汁笠應該ok點知我錯哂杯野真係差差差差差!飲藍店喜茶都無咁嬲!飲完心情超級差
叫左杯中size黑糖炭燒烏龍鮮奶茶 3分甜微冰
第一,微冰但半杯都係冰,想像唔到正常冰係點。

我覺得我都形容得幾貼切

成廿八蚊杯,又唔係平,點解可以咁既水準?
本身諗住佢開左咁耐都未汁笠應該ok
點知我錯哂

杯野真係差差差差差!
飲藍店喜茶都無咁嬲!

飲完心情超級差
黑糖炭燒烏龍鮮奶茶
黑糖炭燒烏龍鮮奶茶
2020-05-27 349 瀏覽
頭先食完飯去睇戲, 而家戲院唔俾飲食,睇完戲要即刻去買杯嘢飲。但係今日好多想去嘅飲品店都唔開,行行吓行到嚟呢間。我飲咗荔枝紅茶加仙草,少甜。 fd就飲黑糖奶茶。 我嗰杯荔枝紅茶少甜嘅甜度啱啱好, 好正~ 仙草好好味! 個fd話杯奶茶都好好飲。 先地邊行邊飲, 話咁快就行到灣仔食第二餐!杯嘢飲係凍飲,少甜少冰, 真係啱啱好, 甜度啱啱好,冰度都啱啱好,真係唔錯~ 我平時飲完凍嘢要即刻著褸, 但係呢杯啱啱好, 真係好神奇 茶底都好好飲, 下次經過都會再試其他茶
。但係今日好多想去嘅飲品店都唔開,行行吓行到嚟呢間。

茶底都好好飲, 下次經過都會再試其他茶
2020-05-27
  • 荔枝紅茶
我而家先知原來一杯珍珠鮮奶既重點係D冰☺️首先我期望既一杯黑糖珍珠鮮奶唔係全杯都係冰!搞到d珍珠都啜唔上!圖中係已經成攤左30分鐘都仲有咁多冰!後來我唔份氣走去問番d staff點解可以多冰到咁,佢竟然答我正常份量既冰係全杯冰,而小冰就係半杯冰(要加$3)。我真係O左咀,就算真係幾好飲都好我都唔會再幫襯佢,真係比個staff既回答搞到我有小小嬲!點解可以答得我咀理直氣壯!我係飲珍奶唔係飲冰!😡真係有沒搞錯!
周不時經過銅鑼灣都見到呢間茶飲店,橙色嘅門面都幾揚眼,但我成日以為店名係「古龍糖」,原來係「吉龍糖」先啱。依日行開街口痕痕經過就幫襯下😛!茶飲店有同唔少餐廳優惠折扣或者訂台App合作,所以我輕鬆地就搵到優惠平幾蚊,勁師奶的行為🙈。我要咗🍵炭燒烏龍(原價$18),大杯加$4;好彩我有問清楚,原來經典茗茶系列都係有黑糖的,所以即刻嗌返微糖少冰。估唔到杯烏龍茶幾好飲喎,首先夠哂凍消暑,第二甜度啱啱好,最後就係陣炭燒味好香🤤。依方面比較難得,唔係周圍飲到。另外,我買咗包珍珠黑糖厚奶風味爆谷(原價$24)。自己本身幾鍾意食爆谷,特別係甜嘅口味。每粒爆谷都均勻地黏上厚厚嘅黑糖,食落甜甜脆脆的😋。不過份量唔算太多,性價比唔高。總括嚟講,呢間茶飲店唔錯啵,依日淨係試咗炭燒烏龍茶,有機會試下其他先😊。以銅鑼灣大街小店來講,價格定位都算大眾化啊,而且記住用App買😛。

炭燒烏龍

珍珠黑糖厚奶風味爆谷

2020-05-03
炭燒烏龍
珍珠黑糖厚奶風味爆谷
//#黃店地圖系列間野叫:吉龍糖黑糖紅茶專門店邊度黎:將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G92號舖(仲有旺角及銅鑼灣分店)環境點:人煙罕至 零排隊人潮 說好的狠狠地懲罰呢🌝:616出FB Post遊行片段 並鼓勵香港人加油▪黑糖珍珠厚奶(三分甜) $307.2分呢間台灣過江龍係將軍澳開左無幾耐 黑糖珍珠鮮奶就見得多 厚奶真係未聽過 原來係加左忌廉黎整成奶霜 質感上同鮮奶分別不大 而牛奶係用明治鮮奶 絕對唔係用太子女集團個大股東牛奶公司 黑糖係用沖繩嘅 標榜無添加任何色素同焦糖 真材實料 店員仲好細心提醒飲用前要搖勻 珍珠份量好多 食極都仲有 偏甜左少少 大鄉里第一次飲黑糖系列表示 成日食甜野嘅quota已耗盡 黑糖愛好者可出力一戰▪黑糖珍珠炭燒烏龍鮮奶茶(三分甜) $287分相比起厚奶 呢杯嘅奶感絕對輕好多 所以同時質感上會稀一啲 烏龍茶味會比較出 黑糖同奶茶嘅契合度相比之下略顯失色 但係甜度就剛剛好(極少台飲店可以要求黑糖飲品調教甜度) 罪惡感當堂瞬間驟降 不過基於呢間係黑糖專門店 所以推薦配鮮奶/厚奶始終會夾啲 唔飲黑糖可以試下佢嘅茶類台飲喔~
#黃店地圖系列
間野叫:吉龍糖黑糖紅茶專門店
環境點:人煙罕至 零排隊人潮 說好的狠狠地懲罰呢
🌝:616出FB Post遊行片段 並鼓勵香港人加油
黑糖珍珠厚奶(三分甜)

黑糖珍珠厚奶(三分甜) $30
7.2分

黑糖珍珠炭燒烏龍鮮奶茶(三分甜) $28
7分
黑糖珍珠厚奶(三分甜)
2020-03-02 217 瀏覽
同樣台灣過江龍被食尚玩家喻為台中爆紅手搖飲品係老虎堂最強對手。主打各款黑糖飲品尤其熱門嘅黑糖珍珠厚奶 ,而黑糖每日經過3-4個鐘手工新鮮現炒!最初旺角開第一間分店時大排長龍,不過依家經過旺角同銅鑼灣都唔見太多人幫襯🤧⭐️醫護人員購買任何飲品可享半價💛黃店認證:6.16 fb有遊行影片寫住香港人加油!👓 黑糖珍珠厚奶 M $30依間黑糖珍奶勝在比例好出色!厚奶明顯係奶味強烈啲,香奶味而黑糖又唔係死甜味,小編唔鍾意黑糖嘅朋友都表示個比例好好飲甚至可以自己一個飲晒成杯😂不過佢個中size唔算太大杯又多冰所以好容易KO哂,記住一定一定要叫少冰!唯一美中不足係叫少冰要加三蚊,而餐牌係冇講到要加錢❗️話因為要加番多啲奶,但即使叫咗少冰冰嘅份量仲佔三份之一大杯,冰塊太大粒...唔知係依間分店定本身間舖嘅問題🤧評分:8/10👓黑糖炭燒烏龍鮮奶茶 M $24黑糖珍珠 +$4叫咗三分甜但建議不應該叫少甜❗️因為烏龍茶和奶味都好重,但如果正常甜度黑糖味會再香濃好飲啲。評分:8/10
⭐️醫護人員購買任何飲品可享半價
💛黃店認證:6.16 fb有遊行影片寫住香港人加油!

👓 黑糖珍珠厚奶 M $30
評分:8/10
👓黑糖炭燒烏龍鮮奶茶 M $24
黑糖珍珠 +$4
評分:8/10
2020-01-12 317 瀏覽
簡單吃過午餐,還有少許時間才上班,在sogo附近閒逛的時候發現這家黑糖專門店店面當時沒人排隊,令我有點猶豫是不是質素一般,但心思思想喝珍奶,所以還是買了哈哈~一嚐才發現不得了!!黑糖味很足,少少焦香,珍珠非常軟糯!坊間可以做到黑糖味這麼濃的,某間XX堂是一間,其他的話...感覺都沒這家優秀(而且這家比XX堂還便宜一點點)由於我點的是厚奶而非鮮奶,整體口感比較厚身,但仍然很滑潤。個人一直偏好鮮奶茶,不過這杯厚奶的味道不會太假,或者很重奶精的感覺,我覺得非常可以!茶底方面,因為是黑糖珍奶嘛,所以茶味也不太重要了,想喝到茶香的就不會選擇黑糖珍奶啦~一杯小小的黑糖厚奶,不到十分鐘就喝完了,罪惡感超重!不過一定會encore!嘴饞又想試新口味的可以來喝一杯~
黑糖珍珠厚奶
2020-01-09
黑糖珍珠厚奶
2020-01-05 150 瀏覽
🇹🇼 台式飲品X珍珠奶茶系列 💕💛黄店支持‼️💛▫️餐廳:吉龍糖黑糖茶飲專賣店▫️地點:香港有3間分店(旺角、將軍澳)📍 銅鑼灣景隆街2D號地舖港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約1分鐘▫️營業時間:星期一至日—▫️價錢:~$30+—美味:💕💕💕💕環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼價錢:💰💰💰—👧🏻之前去台灣🇹🇼第一次飲吉龍糖(圖2)覺得佢幾似老虎🐯堂🤣🤣今次叫黑糖珍珠奶茶🤗🤗($36)覺得唔錯🤓👦🏻唔鐘意太大陣奶味,所以叫奶茶而唔係厚奶😋佢既黑糖味都夠濃,而且珍珠幾有咬口🥰黄店黎到香港🇭🇰就支持下❤️💛💛—#好西 #台灣 #珍珠奶茶 #黑糖珍珠鮮奶 #黑糖 #吉龍糖 #台式 #台式飲品 #台灣美食 #台灣菜#夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #ramen #台灣小吃 #黄店 #黄色經濟圈 #銅鑼灣美食 #amy_in_cwb
🇹🇼 台式飲品X珍珠奶茶系列 💕
💛黄店支持‼️💛
▫️餐廳:吉龍糖黑糖茶飲專賣店
▫️地點:香港有3間分店(旺角、將軍澳)
📍 銅鑼灣景隆街2D號地舖
港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約1分鐘
▫️營業時間:星期一至日—
▫️價錢:~$30+

美味:💕💕💕💕
環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼
價錢:💰💰💰

2019-12-28 133 瀏覽
聖誕夜前夕以為好多店都早點關門但在銅鑼灣見到這間珍珠奶茶店.老實講我覺得30幾蚊這杯細細的珍奶有少少貴.我叫的是熱飲,原本以為是紙杯但他竟然給了我飲凍飲同樣的膠杯雖然溫度不是太熱不過心入邊還是怕熱力會釋放膠有害的物質.不過味道真的很不錯珍珠煮得夠軟身有咬感黑糖味濃郁貫穿珍珠
聖誕夜前夕以為好多店都早點關門
但在銅鑼灣見到這間珍珠奶茶店
老實講我覺得30幾蚊這杯細細的珍奶有少少貴
我叫的是熱飲,原本以為是紙杯
但他竟然給了我飲凍飲同樣的膠杯
雖然溫度不是太熱不過心入邊還是怕熱力會釋放膠有害的物質