2014-09-25 468 瀏覽
一大班人有d話想食火鍋,有d想食飯,所以去左吉野家。個火鍋套餐都幾多野食,牛肉有肥有瘦,一d都唔靱。個湯底好夠味,浸d烏冬落去簡直一流,好入味。個芝麻醬好香,更加可以帶去d野食嘅味道。另外,個和風牛肉飯都唔錯,牛肉好淋,唔肥膩,好夠味,牛肉汁撈飯仲更加好食。
2014-09-10
2014-09-14 468 瀏覽
咁多間連鎖快餐店既火鍋之中,我最愛就係吉野家.原因好簡單,佢啲牛好食同埋個芝麻醬一流,所以成日都會黎幫襯.呢晚經開又前往食下,但令人失望.....個湯一向都知要等好耐先滾...今次等左差唔多15分鐘....隔離枱都食完走左啦....今次啲牛肉完全沒有解凍,全部黏在一起.....搞到我要將全部一次過放落鍋內......烏冬就依然咁正,放左入濃湯浸一陣已經好入味好彈牙!
咁多間連鎖快餐店既火鍋之中,我最愛就係吉野家.

呢晚經開又前往食下,但令人失望.....

烏冬就依然咁正,放左入濃湯浸一陣已經好入味好彈牙!
2014-08-03 825 瀏覽
第一次光顧吉野家好像係10年前,今日來到屯門戲院睇下有咩電影睇見到隔離有間吉野家就入咗去睇餐牌後就點了咖哩牛肉菜飯配日本茶,今日可能係星期六人客比較多所以選購食物前已去霸定位,睇見份餐賣相都幾好而食落就覺得味道算可以,而咖哩汁帶小小辣,牛肉就係肥牛,這個價錢也可以接受,而這裡環境衛生及服務員嘅禮貌都幾好。
咖哩牛肉菜飯
2014-08-02
2 分鐘 (堂食)
咖哩牛肉菜飯
今個月有張coupon係買2客下午茶,第2客享半價優惠,好抵~ 點知去到付款果陣,職員話 呢張coupon唔可以用於新推出的食品, 但之前明明無咁o既rule 架喎,所以都話俾個職員聽….可能佢做得耐,睇佢個樣都話得下事…唉..算啦,唔同佢嘈喇,但之前明明有試過向呢間分店的其他職員買新推出的套餐都可以同呢款coupon的… 唯有照正價買黎食吧…粟米雞扒掛烏冬(配日本茶) $22雖然食得出粟米汁係來自罐頭湯,但整體的味道仍是不錯的,共4切件的雞扒,烏冬相當爽滑~口感一致!日本茶100%熱~

唯有照正價買黎食吧…
粟米雞扒掛烏冬(配日本茶) $22
日本茶100%熱~

5 分鐘 (堂食)
2014-06-27 751 瀏覽
見到吉野家出左個芝士鍋,諗住貪新鮮試下,但有少少失望一開個煲,就見到有4隻青口,比我預期多,但本身都唔係好鐘意食青口,所以冇乜特別跟住就食左啲娃娃菜個啲,都冇乜特別個湯底雖然話就話係泡菜湯,但其實啲所謂既泡菜湯係睇唔到有完整既泡菜,得啲碎,冇乜驚喜去到重頭戲,就係食個麵,泡完麵,加芝士碎,但食落口冇乜芝士味惟一要讚既係個年糕,煮左好耐都冇溶到,食落去覺得好軟,不過食落去都冇乜泡菜湯味惟一要講既係牛加seasame醬好好味service方面,d員工都ok,會主動問你駛唔駛加湯底總括而言,呢個鍋要$62.9,但唔值呢個價,如果貪新鮮既可以試下
見到吉野家出左個芝士鍋,諗住貪新鮮試下,但有少少失望
跟住就食左啲娃娃菜個啲,都冇乜特別
惟一要講既係牛加seasame醬好好味

service方面,d員工都ok,會主動問你駛唔駛加湯底

2014-06-25
2011-09-27 20 瀏覽
現在屯門有兩分店,但這邊主要做學生午市,晚間還是坐得較舒適,約八成滿。操練過後餓昏了,但運動後又不能多吃,心裡卻一心想大比運動後多吃一點,長肉長肉XD 所以自已就吃野菜飯,而著他點火鍋,那我就可分吃綠葉一吃,呵呵。新一季的Shabu包括了枝豆丸、飛魚籽福袋 和魚板,算是有點變化,但自已還是愛芝士年糕多一點。賣相色彩各樣也滿意,買滿$108又可升級大可樂,以街坊連鎖店的質素,已經合格有餘,而且這裡加湯的話也會因應本身的湯底而加回那湯,而非加熱水,所以吃到尾尾的粉麵湯底也相當濃厚的。吉野家的牛肉算是不俗,加多一pack二人分吃,Good Choice。
2011-03-23 20 瀏覽
我叫左個學生餐野菜煎雞飯,細ge,飲茶~$24.5因為係快餐,所以真係出得極快,個飯有菜有雞肉,仲有我最中意ge茶!size好啱女仔~夠飽又唔會太飽^^d汁好好味但比得唔多,食到尾時冇乜汁,不過我都冇咩所謂ge我諗呢餐應該唔會好肥食左個送ge喜之郎啫哩,都幾好食$24.5唔平唔貴啦~如果遲去就會冇位喇
我叫左個學生餐野菜煎雞飯,細ge,飲茶~$24.5
因為係快餐,所以真係出得極快,
個飯有菜有雞肉,仲有我最中意ge茶!
size好啱女仔~夠飽又唔會太飽^^
d汁好好味但比得唔多,食到尾時冇乜汁,不過我都冇咩所謂ge
我諗呢餐應該唔會好肥
食左個送ge喜之郎啫哩,都幾好食
$24.5唔平唔貴啦~
如果遲去就會冇位喇
2011-03-23
$24.5 (午餐)
2010-12-25 21 瀏覽
今日同朋友仔好遲先食野,,食個陣都係下午茶1u~於是同朋友諗諗去邊到食好,,之後我地決定去吉野家食,,因為聽講都幾平入到去,,好多人,,不過吾洗等位~so good!!^_^之後我叫左個'野菜煎雞飯'(細)日本茶~朋友叫了個'牛肉飯'(細)汽水~等野食個陣都要幾分鐘,,個人認為耐左小小,,-u-;首先講下啲野菜先,,味道吾錯~佢有西蘭花,椰菜花,蘿蔔,豆角~健康!!之後個雞扒,真係超正~!!啲肉好滑~不過就冇乜味,,所以要連日式燒汁食xD我係叫左汁另上,,廢事佢們哂落成碗飯到,-3-至於啲啲珍珠米,,味精吾錯,,幾香幾鬆軟~粒粒分明^___________^最後一個完美既下午茶,,好滿足地吃完了XD
今日同朋友仔好遲先食野,,食個陣都係下午茶1u~
於是同朋友諗諗去邊到食好,,
之後我地決定去吉野家食,,因為聽講都幾平

入到去,,好多人,,不過吾洗等位~so good!!^_^
之後我叫左個'野菜煎雞飯'(細)日本茶~
朋友叫了個'牛肉飯'(細)汽水~

等野食個陣都要幾分鐘,,個人認為耐左小小,,-u-;
之後個雞扒,真係超正~!!
啲肉好滑~不過就冇乜味,,所以要連日式燒汁食xD
我係叫左汁另上,,廢事佢們哂落成碗飯到,-3-

最後一個完美既下午茶,,好滿足地吃完了XD
2010-12-22
$17.5 (下午茶)
  • 野菜煎雞飯
2010-08-30 21 瀏覽
試左佢新出個芝士牛肉鐵板燒d芝士加牛肉.........太好味喇>v<隻蛋加芝士落去煎.........好香呀>v<牛肉汁煎青椒..........惹味到暈@v@加多份芝士同粟米就成十蚊喇又加多支橙汁, 又十蚊囉不過, 原價四十幾蚊一份, 去元朗韓燒都係貴少少, 但任食任飲喎, 咁就唔多經濟囉
試左佢新出個芝士牛肉鐵板燒
d芝士加牛肉.........太好味喇>v<
隻蛋加芝士落去煎.........好香呀>v<
牛肉汁煎青椒..........惹味到暈@v@
加多份芝士同粟米就成十蚊喇
又加多支橙汁, 又十蚊囉

2010-08-29
2010-08-28 11 瀏覽
此店的日式牛肉火鍋是全港連鎖店最好吃的幾乎人所皆知前個半月和朋友在葵芳還吃得到上月來新墟,一心諗住吃火鍋,點知已經冇左, 已經是第一次了結果都要轉吃其他東西結果我吃了個細牛肉飯泡菜OK, 但飯都是一般, 覺得以前好食D有個朋友兩公婆成日來開餐,話無味精可是我的男友一吃就吃出味精味,特別是那個牛肉汁可能是火鍋太好了, 令我覺得牛肉飯十分一般N年前沙田有一間吉野家, 應該是最初的樣子當時我有個朋友好中意食, 次次都會去,那時候還有隻生蛋加落飯度,而家已經冇左了

此店的日式牛肉火鍋是全港連鎖店最好吃的
幾乎人所皆知

前個半月和朋友在葵芳還吃得到
上月來新墟,一心諗住吃火鍋,點知已經冇左, 已經是第一次了
結果都要轉吃其他東西

結果我吃了個細牛肉飯
泡菜OK, 但飯都是一般, 覺得以前好食D

有個朋友兩公婆成日來開餐,話無味精
可是我的男友一吃就吃出味精味,特別是那個牛肉汁

可能是火鍋太好了, 令我覺得牛肉飯十分一般

N年前沙田有一間吉野家, 應該是最初的樣子
2010-07-01
2009-11-21 7 瀏覽
今日人多人等位ar食下午荼唉!等咗成15分鐘ar,真係好多人ar,平時都無咁多人!我哋今日食牛飯同雞飯今次個雞飯,唉!我個碗飯d雞細咗而且佢d雞皮唔係咁好,無皮ard皮唔完整ar唉!但係都ok ar
今日人多人等位ar
食下午荼
唉!
等咗成15分鐘ar,真係好多人ar,平時都無咁多人!
我哋今日食牛飯同雞飯
今次個雞飯,唉!
我個碗飯d雞細咗
而且佢d雞皮唔係咁好,無皮ar
d皮唔完整ar
唉!
但係都ok ar

2009-11-21
  • 牛肉飯、雞肉飯
2009-01-08 22 瀏覽
十二月三十日﹙二﹚在香港,吉野家可算是其中一間光顧得最多而水準亦算不錯的大型連鎖快餐店。每馮到了冬天,各大集團也會推出其獨特風格的一人火鍋,其中吉野家的牛肉火鍋定食是每年必定奉場的一款。除夕前一晚到來,這分店店面細小人亦頗多,找坐位也不是易事。終等到一張六人枱安坐下來,兩人各點一個濃湯底牛肉火鍋,加$19便可以要多一客牛肉和芝醬,兩個也加了。製作需時,等了一會,待店員裝好爐子後便正式開始。坐的雖是六人枱,和另外二人搭枱即一張枱只坐了四人,但由於餐內的食物和用具均不少,東西已放滿一整張長桌,很難想像如果這六人桌真的坐了六個人,會是多麼擠迫。火鍋套餐內份量極多,先有主角肥牛肉片,一碗白飯,一杯汽水;火鍋內放得盆滿砵滿,鍋內有冬菇,秀珍菇,金菇,鳴門卷,豆腐,紹菜,芋絲…等等多種材料,吃到最底還有烏冬,先不要說質素,單是份量已經抵返晒。日式濃湯底做得不錯,味道濃旭,起初甜度適中,但由於水份不斷蒸發,味道愈吃愈濃愈甜;牛肉不會期望是甚麼上等貨色,但亦不算太差,夠肥有點牛肉味,配搭著送上的芝麻醬,絕配﹗﹗一份牛肉有六至七塊左右,份量蠻多;鍋內有兩件類似豆卜的物體,把湯底精華所在全都吸收了,一咬濃
十二月三十日﹙二﹚

日式濃湯底做得不錯,味道濃旭,起初甜度適中,但由於水份不斷蒸發,味道愈吃愈濃愈甜;牛肉不會期望是甚麼上等貨色,但亦不算太差,夠肥有點牛肉味,配搭著送上的芝麻醬,絕配﹗﹗一份牛肉有六至七塊左右,份量蠻多;鍋內有兩件類似豆卜的物體,把湯底精華所在全都吸收了,一咬濃湯就像擠毛巾一樣不斷湧出來,美味至極;烏冬和冬菇特意留待最後吃,兩者均已經完全入味,烏冬更變成了深深的啡色,吃起來是整個火鍋的精華所在;其餘的材料亦沒甚麼可挑剔之處。份量實在太多,本應有個意欲在最後把白飯加進鍋裏連湯一起吃,但實在太飽,白飯也只是吃了一半,唯有下次有機會再試。

$48可以一嘗打邊爐的樂趣,又可以吃到捧著肚子滿足地走,食物又可以接受。還哪需要去那些又吝嗇又取巧的酒家吃幾十元的任食火鍋呢。
火鍋放得盆滿砵滿的,令人不知從何吃起
每份牛肉份量適中,好吃牛的還可加錢換購
火鍋放得盆滿砵滿的,令人不知從何吃起
每份牛肉份量適中,好吃牛的還可加錢換購
  • 日式濃湯牛肉火鍋
2008-05-13 32 瀏覽
前幾天早上又到吉野家吃早餐今次放棄了一直支持的珍菌米粉轉食牛肉米粉到手後發現每塊牛肉都帶著肥膏不喜歡肥膩的我要挑走肥膏的部分吃得不暢快但牛肉挺入味的老實說一句味道是不錯的四圍的人大多在吃牛肉餐而且吃得津津有味可能是本人的問題吧....下次還是吃珍菌米粉好了~
前幾天早上又到吉野家吃早餐

老實說一句
味道是不錯的

四圍的人大多在吃牛肉餐
而且吃得津津有味

可能是本人的問題吧....
下次還是吃珍菌米粉好了~
2008-05-06 13 瀏覽
自從食過灣仔的吉野家發現都係家鄉(屯門)食野最好!再次黎呢到食早餐海苔野菌米粉+日本綠茶睇下!!!海苔野菌份量夠哂多!米粉份量都唔少!$14!!!又健康又抵食!冇味精!!仲有綠茶送...真係好鐘意食個餐....~(只限屯門分店)屯門分店!你係得o既!!!
自從食過灣仔的吉野家
發現都係家鄉(屯門)食野最好!

再次黎呢到食早餐
海苔野菌米粉+日本綠茶
睇下!!!
海苔野菌份量夠哂多!
米粉份量都唔少!
$14!!!
又健康又抵食!
冇味精!!
仲有綠茶送...
真係好鐘意食個餐....~

(只限屯門分店)

屯門分店!你係得o既!!!
米粉一大碗~
大大碗海苔野菌!
米粉一大碗~
大大碗海苔野菌!
2008-05-01 39 瀏覽
周圍早餐加哂價唯獨吉野家十年如一日價錢冇變~o係返學前黎呢到食個早餐先!唔鐘意一早起身食大量肉類食品於是叫左比較清淡的野菌米粉~野菌米粉+日本綠茶 = $14米粉夠哂多~野菌份量都唔少~好o岩鐘意清淡又煮唔切早餐o既朋友們~不過米粉o既質素較差~唔及太興、椰林莊~但係$14仲想有咩要求呢?一個人食完後夠飽肚~飲埋杯綠茶清清腸胃~感覺幾健康~下次再有機會黎食過~
周圍早餐加哂價
唯獨吉野家十年如一日
價錢冇變~
o係返學前黎呢到食個早餐先!

唔鐘意一早起身食大量肉類食品
於是叫左比較清淡的野菌米粉~
野菌米粉+日本綠茶 = $14
米粉夠哂多~野菌份量都唔少~
好o岩鐘意清淡又煮唔切早餐o既朋友們~
不過米粉o既質素較差~唔及太興、椰林莊~
但係$14仲想有咩要求呢?

一個人食完後夠飽肚~
飲埋杯綠茶清清腸胃~
感覺幾健康~
下次再有機會黎食過~
野菌米粉
  • 野菌米粉