2016-08-14 1500 瀏覽
During holiday afternoon hours and they had the rice or noodle so i tried the rice  The rices were too  thick and  mushroom were bland.

2014-12-03 775 瀏覽
每逢去睇戲前時間又唔多唔少,唔知食乜好嘅時候,就會諗起吉野家架喇,去打個快邊爐後去睇戲時間就啱啱好喇。呢晚我地7點去到都有好多位揀下,好快就買野食開始打喇,同樣都係第一次食呢個鍋添。① 海鮮鍋-大醬湯底 配 雞、白飯 ($62.9)② 海鮮鍋-清湯底 配 雞、粉絲 ($62.9)- 餐加檸檬百事 22oz ($6)- 響鈴 ($7.5)- 泡菜二份 ($10)Total = $149.3我地揀嘅鍋都係一樣,材料有:厚肉藍青口、墨魚仔、原隻大蝦、粟米墨魚餅、豆腐、粟米、藍瓜、金菇和紹菜。我比較鍾意清湯,真係清到冇乜味嘅,但我就是喜歡佢夠清。反而佢個微辣大醬湯雖然紅紅的,不過唔辣嘅,係有一點點失望嘅...。藍青口肉真係好鮮甜,算大隻,好味;墨魚仔都幾爽口唔韌;大蝦都新鮮都算大隻喎;粟米墨魚餅就唔乜味,炸魚旦咁囉~厚厚的雞肉雖然大舊要滾耐D先熟,不過肉質都唔會好實,有雞味冇雪味的,算唔錯啦。其他蔬菜也新鮮冇爛,係粟米較乾而已;另加的響鈴就...好麻麻,唔知食左乜咁?泡菜2小盒份量少得可憐,一啖食得哂!我覺得韓式粉絲比早期的日本粉絲好食喎!
① 海鮮鍋-大醬湯底 配 雞、白飯 ($62.9)
② 海鮮鍋-清湯底 配 雞、粉絲 ($62.9)
- 餐加檸檬百事 22oz ($6)
- 響鈴 ($7.5)
- 泡菜二份 ($10)
Total = $149.3
我比較鍾意清湯,真係清到冇乜味嘅,但我就是喜歡佢夠清。
我覺得韓式粉絲比早期的日本粉絲好食喎!
- 響鈴
$7.5
2014-12-01
$149.3 (晚餐)
2014-10-06 1001 瀏覽
晚上無咩野想食之下,同一個朋友去左吉野家食飯。吉野家好就好在唔洗等位等好耐,同埋經濟實惠。我就食左芝火士BINNO,而我個FD就食左個牛飯。個BINNO我覺得最好食係D牛,比起大X樂同大X活D BINNO更為好食。而我個FD既牛飯就普通。不過,以係香港地食晚餐既價錢,吉野家係真係食得過既。
晚上無咩野想食之下,同一個朋友去左吉野家食飯。
吉野家好就好在唔洗等位等好耐,同埋經濟實惠。

我就食左芝火士BINNO,而我個FD就食左個牛飯。
而我個FD既牛飯就普通。
不過,以係香港地食晚餐既價錢,吉野家係真係食得過既。
2014-09-30
2012-10-10 368 瀏覽
記憶中以前吉野家的即食麵是用出前一丁的出品,這天早上想吃個出前一丁麵,於是便來吉野家吃個早餐。要了個牛肉即食麵早餐配上凍奶茶,拿到早餐的時候真的有點意料之外,原來現在吉野家的即食麵是用上公仔的出品,心裡即時冷了一截。這個麵看上去問題不大,但吃入口則十分之淋,不彈牙之餘連用筷子夾也很斷,應該是本身公仔麵的麵質問題。牛肉則依舊是用上肥牛片,幸好這次的牛肉不太肥,而且也夠入味。凍奶茶則不太有茶味,但奶下得足夠,仍算可以的一杯凍奶茶。
轉了用公仔的即食麵

凍奶茶則不太有茶味,但奶下得足夠,仍算可以的一杯凍奶茶。
2012-10-08
2012-09-27 178 瀏覽
Went during afternoon hours and they had the udon or glass noodles so I tried the Udon.The udon noodles were too soft and the broth was bland.
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $2X [b]Service:[/b] OK ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-08-22 49 瀏覽
上星期六經過吉野家, 看見他們最近新推出了一個極上旨味鍋~~配料竟然有翡翠螺, 也有芝士竹輪(芝士獅子狗卷)於是便決定了進去吃晚餐~我們叫了兩個也有翡翠螺的火鍋, 一個要日式濃湯湯底, 一個要蕃茄湯底因為太喜歡吃他們的烏冬, 除了本身兩個鍋跟烏冬外, 另外再加了一個~整個火鍋$59.9有兩隻翡翠螺, 兩條蟹柳, 又有一大碟牛肉, 加上一粒芝士竹輪及其他火鍋配, 跟一碗烏冬及汽水價錢好像越來越貴....不過食材質數都算提高了~翡翠螺很大隻, 不會韌及不會腥, 一讚~另外那個芝士竹輪也是值得一讚的, 咬開後芝士從竹輪的內外皮之間滲出, 很好味此餐最失色的便是蕃茄湯底...看上去很紅, 但其實沒什麼蕃茄味, 只是有點酸的水...以後也不會再點蕃茄湯底~~~ 始終還是配日式濃湯最match!

配料竟然有翡翠螺, 也有芝士竹輪(芝士獅子狗卷)
於是便決定了進去吃晚餐~

日式濃湯~正
蕃茄湯~差
特別喜歡吃吉野家的烏冬

加上一粒芝士竹輪及其他火鍋配, 跟一碗烏冬及汽水

價錢好像越來越貴....不過食材質數都算提高了~
不韌不腥的翡翠螺
翡翠螺很大隻, 不會韌及不會腥, 一讚~

以後也不會再點蕃茄湯底~~~
始終還是配日式濃湯最match!
不韌不腥的翡翠螺
特別喜歡吃吉野家的烏冬
日式濃湯~正
2011-07-25 36 瀏覽
稱得上飯桶, 當然是無飯不歡...甚至早餐, 亦希望有飯下肚。就這樣, 我就成為了吉野家早餐時段的常客。坦白說, 它的牛肉飯不算得上很好吃, 但作為早飯的水準來說, 已是上佳的選擇。細牛飯 + 5.50 T記鮮橙汁 , 飽肚又健康!另外, 早上的吉野家比較(比一般茶記)寧靜, 舒服~

就這樣, 我就成為了吉野家早餐時段的常客。

細牛飯 + 5.50 T記鮮橙汁 , 飽肚又健康!

另外, 早上的吉野家比較(比一般茶記)寧靜, 舒服~
2011-07-25
$25 (早餐)
  • 細牛飯 + 5.50 T記鮮橙汁
2011-04-27 36 瀏覽
在商場睇完玩具,就去吉野家食少少野啦。咁岩下午茶時間,叫左個牛肉飯(細)+牛肉牛仔麵,分別係15蚊同17蚊咋(不同地區不同價錢,我樓下就冇15蚊飯吃了)。兩碗都熱辣辣,公仔麵好彈牙,牛肉另外用碟上,唔會比湯浸到淋哂。抵食!
吉野家越做越衰啦!!!依個至瀛牛肉煎雞雙拼飯+16安士汽水牛肉普普通通,,,煎雞就...雞肉太老啦燒汁太咸,,,根本唔好食,,,整體黎講$36.5這個價錢唔抵食牙!!!所以食吉野家,,,都係食番特盛牛肉飯比較好!!!
吉野家越做越衰啦!!!
依個至瀛牛肉煎雞雙拼飯+16安士汽水
牛肉普普通通
,,,
煎雞就...雞肉太老啦燒汁太咸,,,根本唔好食
,,,
整體黎講$36.5這個價錢唔抵食牙!!!
牛肉煎雞雙拼飯

所以食吉野家,,,都係食番特盛牛肉飯比較好!!!
2010-11-23
$36.5 (午餐)
  • 特盛牛肉飯
2010-11-05 17 瀏覽
前陣子得到了四張免費的鐵板牛燒肉定食光劵, 於是襯限期前來了這間分店吃掉. 星期日的晚上, 人客很多,要找位子也艱難, 幸好等了不久便有位子坐下. 點好後, 要自己從柜枱拿整盤食物回坐位, 之後才有阿姐來弄爐火. 這個鐵板牛燒肉就像PEPPER LUNCH一樣, 要自己烹煮, 我不大喜歡這樣的吃法, 因為一來自己不太懂烹飪, 二來就是火力不足, 就像當晚的牛肉和雞蛋, 煮了十多分鐘仍然未熟, 而同行其他人已經吃得八八九九! 牛肉燒所用的牛肉正正就是平常吃牛肉飯的那種牛肉, 只是份量比平常的還要多, 但味道卻因為少了平日的調味, 感覺沒那裡好吃! 其他附帶的如泡菜, 蔬菜等, 味道只是一般而已.所以, 如果真的要吃牛肉的話, 不如單吃牛肉飯, 應該會好吃些.

2010-08-29
2010-09-01 17 瀏覽
今天與朋友去看電影,未夠鐘食左飯先‥等了5分鐘就有位.. 好多人只有2人都要坐4人位...我們叫了雙拼食... D飯好少..雞好淡無味道..牛肉就OK!服務中等啦...只有1位員工...多人都可以加多位~~大概都可以,,希望下次D餱熱D..今次有點冷..
今天與朋友去看電影,未夠鐘食左飯先‥
等了5分鐘就有位.. 好多人只有2人都要坐4人位
...
服務中等啦...只有1位員工...多人都可以加多位~~
大概都可以,,希望下次D餱熱D..今次有點冷..
2010-08-31
2010-06-23 28 瀏覽
同男朋友行行下肚餓,見到吉仔下午茶開始..15蚊牛肉飯連野飲,正﹗但我身痕,見到佢新出個掛烏冬,於是叫來試下,,D 烏冬唔算太凍,有普通掛烏冬汁同芝麻醬汁揀....我揀左前者...D烏冬都算彈牙,有少少CARROT絲同青瓜絲,拌埋幾爽口幾清新仲連埋幾片牛肉/雞片,唔算好寡..21.5蚊算係咁
同男朋友行行下肚餓,
見到吉仔下午茶開始..
15蚊牛肉飯連野飲,正﹗

但我身痕,見到佢新出個掛烏冬,
於是叫來試下,,

D 烏冬唔算太凍,有普通掛烏冬汁同芝麻醬汁揀....
我揀左前者...

仲連埋幾片牛肉/雞片,唔算好寡..

21.5蚊算係咁
掛烏冬套餐
爽口掛烏冬﹗
2010-06-22
掛烏冬套餐
爽口掛烏冬﹗
  • 掛烏冬
2010-05-16 22 瀏覽
吃了吉野家既烏冬早餐都有一段時間,只係廿蚊,包埋咖啡,烏冬彈牙有勁,份量適中夠飽肚,咁好質素咁既價錢去邊到搵?呢朝地盤又開工,明知都係遲到但點都買埋個早餐先,見佢出左個新野叫做咩蕃茄湯烏冬,愛試新野的我就試番次﹗烏冬單叫要廿蚊,包埋野飲加兩蚊,有雞肉同牛肉俾你選擇,呢次要左雞肉。打開一試,與其說是湯烏冬不如說成掛烏冬,湯頭濃得不得了,結結的,恰好可掛在烏冬上,蕃茄是罐頭茄,帶來陣陣那種雪藏的苦澀化學味,我自己就唔多欣賞喇,一點鮮味也沒有,似酸非酸,似甜不甜,差啊﹗雞扒得三件,份量雖少卻煎得香脆好吃,只可說小食多滋味﹗烏冬依舊可愛好吃,係個茄底真係爭0的,下次都係食番平日食開既珍菌湯烏冬會更開心﹗

雞扒得三件,份量雖少卻煎得香脆好吃,只可說小食多滋味﹗

蕃茄湯烏冬
茄是罐頭茄,很重化學味
雞扒煎得香脆
雞扒煎得香脆
  • 烏冬
2010-05-07 15 瀏覽
第一次去教會, 就係呢間度買了個牛肉飯 25蚊, (2002年) 現在已升至....D牛肉好好食, 自第一次食了後, 到現在都成日幫襯吉野家牛飯雞飯,或雙拼, 連我女友, 堂姐都話好食.在下午茶時段食最抵, 不過大牛飯同細牛飯好似size差吾多, 但價錢差咁遠?

2010-05-02
$29.5
  • 全部飯都喜歡食
2010-05-06 20 瀏覽
之前見到吉野家推出新早餐,佢張poster又影得幾靚.就揾日去食啦.本身個餐就$19.x 幾..但好明顯唔夠食.就加多$2.5 要細米粉. 有茶.1黎到見到就好明顯知道同poster影出黎個d係2回事-_-腸仔係普通雞肉腸.無特別.雞件得3小塊.其實可以俾多小小...最想1試係佢ga海台炒蛋d炒蛋入面有粟米粒同火腿粒.其實我又覺得唔洗咁多粒粒.因為搶哂d蛋味...而且佢d海台其紫菜..好似唔岩d蛋.雖然唔係難食.因為d材料本身都係咁ga味.但我唔會再食lu..如果咁ga價錢我去大快活食d rich d早餐仲好!
之前見到吉野家推出新早餐,佢張poster又影得幾靚.
就揾日去食啦.

本身個餐就$19.x 幾..
但好明顯唔夠食.就加多$2.5 要細米粉. 有茶.

腸仔係普通雞肉腸.無特別.
雞件得3小塊.其實可以俾多小小...
最想1試係佢ga海台炒蛋
d炒蛋入面有粟米粒同火腿粒.
其實我又覺得唔洗咁多粒粒.
因為搶哂d蛋味...
而且佢d海台其紫菜..
好似唔岩d蛋.

雖然唔係難食.因為d材料本身都係咁ga味.
但我唔會再食lu..
如果咁ga價錢我去大快活食d rich d早餐仲好!