海鲜拼盘,每个都很好吃,尤其是里面的虾,虾是法国的,很大只,很多汁。然后再吃红虾,是来自西班牙的红虾,虾味很浓,尤其是虾头,里面的虾膏很浓郁。还有三文鱼等。推荐来体验。
海鲜拼盘,红虾是刺身哦,很新鲜。虾味很浓,赞。推荐来试试哈。
2023-12-25 205 瀏覽
食左個Christmas set . ———————————————————————有seafood platter . 西班牙紅蝦剌身,好鮮甜既青口,煙三文同爆膏蝦。 一揭開紅蝦刺身, 見到爆膏! ———————————————————————芒果沙拉🥗 ——————————————————————洋蔥湯—————————————————————-主菜選了 龍蝦。龍蝦 好香檸檬牛油味, 又爽又嫩。好想食多隻😆😆______________________________紅蝦paella 齒頰留香😌😌——————————————————————紅莓蛋白餅每次黎都要食,今次聖誕造型好可愛。
食左個Christmas set .
———————————————————————
有seafood platter .
西班牙紅蝦剌身,好鮮甜既青口,煙三文同爆膏蝦。
一揭開紅蝦刺身, 見到爆膏!
———————————————————————
芒果沙拉🥗
——————————————————————
洋蔥湯
—————————————————————-
主菜選了 龍蝦。
龍蝦 好香檸檬牛油味, 又爽又嫩。好想食多隻😆😆
紅蝦paella 齒頰留香😌😌
——————————————————————
紅莓蛋白餅每次黎都要食,今次聖誕造型好可愛。
2023-12-25
  • 法式芝士焗龍蝦
  • 野梅杏仁蛋白脆卷
2023-12-15 138 瀏覽
环境很好,红酒很好喝,jazz music很优雅,菜品也相当不错,大力推荐。第一道菜是水果based,口感和味道都很独特,第二道是scallop 沙拉,第三道是味道很好的汤,然后是一盘巨大沙拉。主菜环节是各种各样的牛肉,大概五分到七分熟的样子,我自己不是一个爱吃生肉的人,但这里的味道还不错。总的来说很推荐大家带朋友来尝试。
2023-09-16 359 瀏覽
位於火炭工廈的吉祥酒莊,環境優美,坐位闊落,仲有一隻好乖的黑貓🐈‍⬛歡迎我地。交通上搭地鐵或坐小巴都算方便,比較近工廠區,坐位的景觀十分開揚。頭盤焗無花果芝士有無花果的清香,加上芝士的陪襯,十分有層次感,加上餐前酒的微甜,令我胃口大開,十分期待接下來的主菜餐湯口感味道十分,餐包剛焗好,十分暖胃,為之後的大餐做準備,加上沙律🥗,已經急不及待叫主廚上主菜。主菜就在我哋附近煮,色香味俱全,已經準備和家人們大吃特吃

2023-07-26 668 瀏覽
別以為吉祥是一間普通的酒莊,她除了有很多靚酒賣之外,其實她是一間非常美味的西餐私房菜。首先不得不提就是餐廳環境,大廚Lok哥把很多飲完既酒樽自制成別緻的燈飾,配以柔和的暖黃色燈膽,播放著輕鬆的音樂,在此用餐已經感覺好輕鬆舒服。食物方面,Lok哥真的好厲害,由頭盤,湯,主菜及甜品,全都由他一手包辦,仲要樣樣都煮得好好食。我尤其喜歡食牛的菜式,不論是慢煮牛肋骨,斧頭扒或香煎西班牙牛扒,生熟情度剛剛好,非常軟熟,灑上少許特製的花椒鹽,味道十分惹味可口,真的不得了!而另一道我很喜歡的主菜,就是西班牙炒飯,米飯的質感是平時食意大利麵時所需要的Al dente (嚼勁十足) ,Lok哥完全做得到,味道就不用多說,當然好好味啦!特別一提是頭盤的沙律菜,蔬菜新鮮度極高,加上大廚調配的醬汁,真的非常美味開胃。一句到尾,不能不去吉祥試一試。最後,餐廳菜式選擇也不少,而每月都會更新set menu,還間中創出新菜式,所以每個月去開餐,都仍然好有新鮮感和滿足感。
2023-07-22
  • 西班牙炒飯
  • 慢煮牛肋骨
2023-07-11 449 瀏覽
如果我有聚會,第一選擇都會揀佢,私隱度好高👍餐廳景觀開揚☺️餐廳內環境寧靜舒適,打理得井井有條,還有可愛高傲的小黑貓🐈‍⬛雖然有貓兒但整間餐廳整潔度高食材質素新鮮,食材配合時節,而且呢每個月會定時因應時節,編制唔同Menu廚師用心製造👍又精心又細心賣相同食物相符這間餐廳招牌歷史悠久,喜歡飲酒嘅朋友值得一試還有窩心的甜品,餐廳主理人的女兒製造曲奇餅有驚喜美酒佳餚冇得輸😊👍👍👍👍👍👍
廚師用心製造👍又精心又細心
賣相同食物相符
這間餐廳招牌歷史悠久,喜歡飲酒嘅朋友值得一試
還有窩心的甜品,餐廳主理人的女兒製造曲奇餅有驚喜
美酒佳餚冇得輸😊

👍👍👍👍👍👍
2023-07-09
生日
  • 立麟燒金馬頭魚
  • 蜜餞合桃香梨沙津
  • 香橙鴨胸配法國藍蝦
2023-06-24 335 瀏覽
絕對性價比之選🥳,我同我老友係覓食者,食盡四海美食,唯「吉祥」深得我心。無論係服務或是食物質素都係極致享受😍,尤其係甜品(蛋白脆卷)!另外都值得一提既係西班牙海鮮飯都係一流!連我唔鍾意食甜既人都讚不絕口!見到大廚整嘢食已經垂涎三尺🤤,都可以睇得出大廚對食物既認真態度😎。餐廳雖然只有兩人打理,但仍然井井有條。可見餐廳係臥虎藏龍👍🏻👍🏻👍🏻。
蛋白脆卷
Wellington Steak
沙律
西班牙海鮮飯
2020-09-03 2737 瀏覽
今次同幾位朋友一齊叫咗600蚊一set嘅私房菜,因為廚房就喺座位隔離,你可以一直見到老闆好有心機咁樣喺度煮,食到差唔多先至再上另一個course,成個節奏都好慢活嘅感覺。終於搵到間餐廳,唔使幾千蚊一個人頭,先至可以食個飯唔洗趕頭趕命 😭每個course 其實都係跟人頭去預分量嘅,可能因為我哋幾個女仔,去到後面第5個course 已經開始飽,不過最後嘅蛋白杏仁卷真係好好食😍,女人果然係有兩個胃。環境雖小,但係我哋坐梳化位坐得好舒服,而且我哋仲帶咗幾支紅、白酒去飲,係免收開瓶費嘅,當然佢哋果到都有唔少靚酒㗎,係真係9成都靚酒莊(唔太貴,afford到的入門級別),識飲飲開,去到見到就會明☺️。到10點幾,我哋食完繼續喺度飲,老闆都冇催我哋或者趕我哋走,仲同我哋傾計,依個態度值得加分👍❤️,令客人覺得舒服同埋賓至如歸,有家嘅感覺,我覺得係每一個私房菜都應該學習嘅地方。

慢煮牛
Risotto
蛋白杏仁捲
蛋白杏仁捲
  • 慢煮牛
第二次來吃私房菜~私房菜的好處就是私隱度高,而且不需要擔心要夠鐘交枱這個問題,當然不是勸誘你們吃飯吹水到通宵,你不想勿勿忙忙的吃頓飯,私房菜也是不錯的選擇選擇在工廠大廈吃私房菜,一方面我們付出的錢大多數都會盡可能花在食材和大廚的功架上,同時我們真的需要專心的慢慢的吃頓飯這頓晚餐大約要花費3個鐘,我有留意Chef Lok期間都有不時出外,不是走去打邊爐/躲懶,而是走去自家的天台農場去採摘新鮮的rosemary,所以我都可以確定絕大部分的食材都是新鮮的,的確吃私房菜是要有所預備:預先至少1-2星期左右確實餐單再付訂金落實訂座,有心思的食物(好東西)都不會一日建立起來。法國洋蔥湯 ~我就覺得較咸法國BB菠菜柚子汁蝦沙律 ~BB菠菜非常鮮嫩,我就覺得完全是gist炙烤澳洲和牛斧頭牛扒配原條甜粟~斧頭扒入口即化,非常嫩滑,甜粟非常鮮甜西斑牙八爪魚risotto~我本身沒什麼意見,因我對risotto 麻麻芒果蛋白脆脆 ~ 脆脆是Chef Lok的魔法,既不甜,又鬆脆
第二次來吃私房菜~

法國洋蔥湯 ~我就覺得較咸

2020-05-30 464 瀏覽
向來都知道在工廠大廈有不少卧虎藏龍的大廚,就是貪方便沒有前往。這間西餐私菜位於火炭站的深處,近山位置;店主選材主要來自法國,而所用香草是在天台自家種植,保證新鮮。生蠔🦪:第一次吃到新鮮開蓋,而不用加檸檬汁,我們不敢多吃,因為我們專心吃主菜 - 西斑牙豬扒從未試過這麼鮮嫩的豬扒,因為慢煮了1.5個小時,再配上清甜的焦糖蘋果,中和肉類的油膩感覺個人最喜歡自家製的麵包和招牌甜品 -野苺杏仁蛋白脆卷,大廚非常細心,脆卷不容易切開,讓我們拍好照再幫我們分成兩碟,還幫我寫上「抗疫成功」脆卷因夾雜了水果和杏仁,口感非常豐富和很鮮味。龍蝦🦞湯 - 較外面的餐廳的鮮味和香濃,我朋友最喜歡這個
脆卷因夾雜了水果和杏仁,口感非常豐富和很鮮味。
龍蝦🦞湯 - 較外面的餐廳的鮮味和香濃,我朋友最喜歡這個

手工鴨醬麵包
來自法國的生蠔
西斑牙豬扒配焦糖蘋果
野苺杏仁蛋白脆卷
2020-05-16 977 瀏覽
飲飲食食,三五知己,係呢度食私房菜,每次都有驚喜,大廚樂哥,談笑風生,事頭婆Ivy,招呼週到。無論海鮮豬牛羊雞,樣樣都高水準,今次龍蝦湯開頭,BB波菜大磨菇合桃沙律,即開生蠔,白灼蝦,廚師炒蜆,香料焗羔蟹,炙烤和牛斧頭扒,黑松露牛肝菌Risotto,最後仲有野苺杏仁蛋卷作完美結局.....無論食材同技巧都係超高水準。私房菜就係要食心機,呢度除咗大廚樂哥的心機,仲有Ivy從世界各地搜羅的精品食材,CP值超高,又係超滿足的一晚。

2020-05-16
2020-05-08 810 瀏覽
有驚喜私房菜環境舒適,服務周到,三五知己相聚好地方,食物質素優質,今晚斧頭排肉質嫩滑多汁 👍,黑毛豬筋肥美配餐紅白美酒,骨特別甜品蛋白脆指定必食推介😋😋😋
2020-05-08
2020-05-08 720 瀏覽
樂師傅既廚藝,Ivy 既閒話家常令整晚飯宴,生色不少樂師傅好好心機,尤其係佢整嘅甜品,每次帶新朋友上黎食都讚不絕口!連平日唔食甜野嘅都話好食!😋一個好好嘅私人地方比大家飲酒傾計食野!
2020-05-08
大個塊面既  斧頭扒
樂師傅
2019-12-21 638 瀏覽
一年一度舊同事聖誕聚餐,今年去呢間。有舊同暫來食過話好味高質素的私房菜 價錢與質素成正比火炭站再行15分鐘到工廈,有點遠。搭小巴的時間只慳少少時間我們包場沙律菜是法國空運到港,好味第一次食羽衣金藍,好好味牛夠肥美最好味是甜品,脆的!
2019-12-20
聖誕節
餐包
焗法國蠔
2019-03-30 731 瀏覽
知己良朋一齊聚餐特別正👍🏾環境又坐得舒服😌 野食又好食,服務又好。最主要食物新鮮,師傅用心製造。黎哩度食完,每次都會掛住師傅既美食。出去食紅蝦,斧頭扒都食唔返師傅煮得咁好食,正!正!正!
生蠔
2019-03-30
外賣自取
生蠔
  • 樹頭甜品,西班牙紅蝦,新鮮生蠔,斧頭扒😋