must try viral Michelin-star quality boba chichasanchen.hk 🧋 awarded the International Taste Institute’s (iTi) Crystal Taste Awards, equivalent to 3 Michelin stars 🎖️explore their new limited-edition “condensed milk with mango and sakura konjac” - creamy and tangy with floral notes 🥭 or enjoy popular signatures 🍵必試人氣米其林星級品質手搖茶飲店 chichasanchen.hk 🧋 榮獲國際風味評鑑 (iTi) 水晶風味獎章,食品界米其林的三星最高殊榮🎖️品嚐期間限定「櫻花雪芙芒果 」 奶滑果甜 濃厚酸爽 淡淡花香 🥭 人氣熱銷 「國皇珍珠奶茶」及 「水仙佳花蜜」🍵🥭 青檸雪芙芒果 + 櫻花果子 HKD$39condensed milk with mango and sakura

🥭 青檸雪芙芒果 + 櫻花果子 HKD$39
期間限定 青檸牛乳 芒果果露
奶原果甜 濃厚酸爽 櫻花果子
淡淡花香 漸層吸睛 層次豐富

🧋國皇珍珠奶茶(少甜少冰) HKD$38
bubble milk tea
鳯眉紅茶 茶香回甘 尾韻醇厚
順滑厚奶 國皇珍珠 煙韌彈牙

🌼 水仙佳花蜜 + 纖玉菓子 (少甜少冰) HKD$34 + $4
osmanthus oolong honey + konjac
茶味柔和 淡淡花香 甜蜜芬芳
纖玉菓子 口感柔軟 富有彈性

📍中環金融街8號國際金融中心商場1樓1062號舖 (various locations) 🇭🇰*
  • 櫻花雪芙芒果
  • 國皇珍珠奶茶
每周都會喝的吃茶三千,最近種草了新款台灣鳳梨系列!真的太適合夏天了🧊正宗台灣金鑽鳳梨🍍限量150杯,所以要早點去哦!吃完午餐來IFC這家已經開始排隊了😂要等40分鐘!因為茶底都是用萃茶機現萃茶葉而成,所以再久都值得等待⌛️點完單去旁邊逛了一圈,半個多小時取茶🍵點了鳳來蜜冰茶,好清新的鳳梨🍍金鑽梨湯混合了水仙桂花也太香了吧,配上爽口脆脆的織玉果子,嘴裡都是花香和果香,清清爽爽很適合夏天!除了我點的還有鳳來雪霜和鳳來厚奶,都是鳳梨打底,準備明天來試試~唯一建議就是錯峰下單哦免得排隊很久🙋‍♀️
40 分鐘 (堂食)
午餐
同朋友喺中環行街,行到有啲口痕😆見到吃茶三千!買咗兩杯熔岩黑糖波霸鮮奶🤤煙煙韌韌啲珍珠最啱一邊行一邊飲🩵佢哋嘅獨特設計——手提攜帶非常方便~一邊行一邊飲㗎啦!而家仲出咗特別包裝可以旋轉設計,好似旋轉木馬甘!非常靚😍 茶底是用萃茶機現萃茶葉而成,所以茶飲值得等待👍🏻美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵熔岩黑糖波霸鮮奶黑糖經過熬煮,會散發濃鬱的焦糖香氣,帶有微苦的甜味,類似太妃糖或烤布丁的風味,比普通糖漿更醇厚。鮮奶的絲滑醇厚!鮮奶的清涼感與黑糖的溫暖感形成對比。波霸珍珠的嚼勁~外Q內軟,裹挾黑糖糖漿後,每一顆都充滿甜香,咀嚼時增加趣味和飽足感。

美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵熔岩黑糖波霸鮮奶
2025-04-30 0 瀏覽
係中環做完野, 同事話去飲野, 大家一致決定去吃茶三千, 因為佢嘅茶係新鮮整嫁, 每次見佢整都好似沖咖啡甘, 佢哋啲茶葉喺度滴漏, 好治瘉療嘅感覺! 我哋叫左金鑽鳳梨系列嘅鳳來雪霜, 係金鑽鳳梨湯+香醇鮮奶+慕思+香酥脆餅, 個樣好靚, 有層層奶蓋甘, 飲落好清新唔會太甜, 而且好香滑! 另外叫左寶島經典水果茶, 水果係新鮮嫁, 而且種類又多, 佢係鳳眉紅茶 +水果百匯, 哩杯係水果味會比茶味更突出嘅, 但又唔會太搶茶味! 重點係又健康唔太甜呢!

2025-04-30 0 瀏覽
每次當經過中環IFC這茶飲店時,心中都會不其然地想著,買一杯台式飲品來喝,但店的人氣度相當高企,常常都是人客不斷,今天終於可來嘗鮮了~今次還出了期間限定旋轉木馬杯,木馬杯有數個木馬圖案,可在杯轉動時顯示不同的圖案,超特別;而茶底更是用上萃茶機現萃茶葉而成,所以茶飲令人更值得等待~鳳來雪霜~固定冰度,也不太甜,剛剛好,內裡有香酥脆餅、金鑽鳳梨湯、鮮奶及慕絲,鮮奶味道較香濃,其次是鳳梨,最後是脆餅味道,層次分明~熔岩黑糖波霸~也同樣是固定冰度,珍珠Q彈,黑糖味道香甜,整體甜的味道適中,鮮奶味道亦相當香濃,濃厚,整體是完美配搭~

成日聽人講吃茶三千係手搖飲品界既Hermes 之前係apm都飲過 但見到復活節出左旋轉杯 咁岩今日放工樓下就有 所以都飲下先佢地個新品旋轉杯其實係個雙層杯 將佢轉一轉就會有唔同色既旋轉木馬 靚到一路飲覺得飲緊個藝術品咁 打卡一流 我地飲左 玉露青檸係玉露青茶加青檸原汁飲落去好清新 青茶味好濃 亦都有回甘味 茶底是用萃茶機現萃茶葉而成 所以茶飮值得等待熔岩黑糖波霸鮮奶係香酵鮮奶 加古法黑糖 加國王珍珠店員都提醒我地要搞一搞個杯底先飲 呢個都令到我好surprised 鮮奶味既奶香味好香 佢係固定糖度同冰量 但其實飲落去個味岩岩好 珍珠都好有咬口

我地飲左

玉露青檸
係玉露青茶加青檸原汁

熔岩黑糖波霸鮮奶
係香酵鮮奶 加古法黑糖 加國王珍珠
佢係固定糖度同冰量 但其實飲落去個味岩岩好 珍珠都好有咬口
2025-04-22 0 瀏覽
喜歡吃茶三千因為佢用萃茶機現場萃取茶底,茶味新鮮濃郁,雖然要等少少,但真係值得!佢哋茶底好多選擇,例如清爽玉露同濃香凍頂烏龍,仲有榮獲國際大獎嘅松針綠茶,唔同口味都啱飲。今次飲左玉露清茶 + 青檸原汁!玉露茶清新甘甜,帶草香,加咗青檸原汁後酸甜開胃,飲落好解渴。照舊凍頂烏龍鮮奶茶 + 仙草凍,凍頂烏龍茶香濃郁,配鮮奶順滑唔膩,加仙草凍仲有Q彈口感,層次豐富發現復活節出限定新杯,杯身有可愛兔仔同彩蛋圖案,仲有「Happy Easter」字樣同旋轉木馬設計,米色配金色好有春日feel,拎住飲茶超有節日氣氛,仲啱打卡!

今天就是特意來一品味來自台中茶飲界既名牌「吃茶三千」🌟!呢間由冠妍餐飲集團打造嘅茶飲品牌,憑住「現萃茶藝」同「米其林三星茶葉」 嘅光環🌿,喺國際金融中心商場開設分店,吸引咗唔少OL同遊客打卡🍂。作為一個飲遍港台嘅奶茶控,今次就同大家深度評測佢嘅招牌飲品,睇下係咪真係值回票價啦~🔸 國王珍珠奶茶(凍/正常糖)⚡️ 好味指數:★★★★☆ (4/5)🧀️ 卡路里:約450kcal/杯 (參考同類型珍珠奶茶平均值)💰 價格:HKD 37👉 :茶色呈深琥珀色✨,珍珠粒粒分明,睇落飽滿有光澤,但份量偏少,沉底後約佔杯身1/5,視覺上未夠「澎派」😕。👉 :茶底用咗鳳眉紅茶,烘焙香氣濃郁🍂,但奶香稍弱,未達到「茶奶交融」嘅誘人層次。👉 :第一啖茶味突出,帶微微炭燒焦香,可惜甜度偏高(正常糖似其他品牌7分糖),飲到半杯後喉嚨有膩滯感❌。珍珠屬於「彈牙派」,中心稍硬,黑糖風味唔算突出,同茶底有啲「各自為政」🤔。👉 :諗起台中老字號「春水堂」嘅珍珠,煙韌度同蜜糖香更勝一籌,呢杯嘅珍珠似急住出餐未浸夠時間💦。🌱 :性價比是比較偏低⭕,雖然茶葉質素唔錯,但整體調配未夠圓滑,同集團標榜嘅「米其林級體驗」有段距離。適合

🔸 國王珍珠奶茶(凍/正常糖)
⚡️ 好味指數:★★★★☆ (4/5)
💰 價格:HKD 37
🌱 :性價比是比較偏低⭕,雖然茶葉質素唔錯,但整體調配未夠圓滑,同集團標榜嘅「米其林級體驗」有段距離。適合想試台灣茶底嘅新手,但珍珠愛好者可能會失望~
🙆‍♀️ :如果路過想試,建議點「輕糖」+「加厚奶蓋」平衡茶澀味,或者直接挑戰佢家嘅青檸系列更清爽🍋!老實講 它們自我介紹寫2019年時六款基底茶與青心烏龍茶獲得國際食品界米其林iTi · 風味絕佳認證三星/二星肯定, 當中食品界米其林呢個字好似有些令人覺得是米其林💦。
✈️ :飲完諗起台北「陳三鼎」嘅黑糖珍珠鮮奶——啊,果然珍珠嘅靈魂,在於時間同耐心啊~(茶)
國王珍珠奶茶
題外話/補充資料: 📍 吃茶三千 - 中環國際金融中心商場IFC 1樓1062號舖
2025-03-27
30 分鐘 (外賣自取)
國王珍珠奶茶
2025-02-24 281 瀏覽
通常我都會揀啲限定版試下,貪新鮮,可以試下唔同啲味道,吃茶三千第一次試,平時見佢好多人排隊,今日咁啱行過唔算多人,就揀咗個情人節限定,青檸雪芙芒果$39(有櫻花、果子)睇個名好似幾sweet咁😆😆我揀咗少甜,少冰,味道酸酸甜甜,甜度適中,我覺得幾好飲!😋😋而且啲果子幾好食,食完會不斷想食多幾粒!😂😂朋友就揀咗熔岩黑糖波霸鮮奶$39因為無茶嘅關係,所以無咁濃,係固定糖度,冇得揀少甜,但都唔會太甜,味道啱啱好!好飲👍🏻👍🏻

朋友就揀咗熔岩黑糖波霸鮮奶$39
2025-02-14 271 瀏覽
吃茶三千一直是我的愛店,原來情人節仲推出咗期間限定嘅青檸雪芙芒果櫻花果子($39),好好飲呀!由青檸原汁 + 特濃牛乳 + 芒果果露組成,味道酸酸甜甜,果香十足,清新開胃,櫻花果子口感Q彈,每一啖都好有口感!如果keep住推出呢款就好啦!慢熟芋見國王($42)我最愛嘅吃茶三千飲品,上次特登走去買,點知珍珠售罄,撲咗一場空,今次終於飲到啦,開心!由鳳尾紅茶+皇家厚奶+慢熟芋泥+國王珍珠組成,慢熟芋泥濃郁軟綿,茶味同奶香平衡得好好,加上非常Q彈軟糯嘅國王珍珠,絕對是comfort food !店舖正正在cotysuper對面,好易搵到!.

口感Q彈,每一啖都好有口感!如果keep住推出呢款就好啦!

慢熟芋見國王($42)

店舖正正在cotysuper對面,好易搵到!

2025-01-15 360 瀏覽
吃茶三千,好像在香港很火🔥,每次經過都好熱鬧,我和朋友15:30下午茶🫖,二訪這家位於IFC的茶飲店,店員好友善認真講解茶底嘅分別同濃度,我們點了《期間限定》香橙🍊冰茶 $37,可以選茶底水:松針綠茶/水仙桂花/玉露青茶+香橙果露,好難決定全部都想試,吃茶三千的賣點就是有得自己做選擇,同一杯飲品,都可以有好不一樣的版本,我們選了松針綠茶🍵,因為茶味較濃!香橙清新開胃,消滯解油膩,淡淡的橙香味輕輕的滲入味蕾,唔會太甜,好refresh好精神!另一杯飲品,慢熟濃芋,鍾意芋泥嘅朋友就啱晒啦!台灣直送每日限量發售150杯,我選擇了慢熟濃芋厚奶🥰(鳳眉紅茶 + 皇家厚奶 +慢熟芋泥+慢熟小芋圓) 凍飲少冰少甜,$42,台灣奶茶味好香濃滑身,厚奶在飲品的頂部,十分有層次感,小芋圓有咬口夠煙靭,慢熟芋泥更加令成杯飲品錦上添花。之後會有吃茶三千保溫杯換領活動,有白色/黑白,下次我再嚟買茶就可以留意吓點樣換領啦!

2025-01-15
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2025-01-15 306 瀏覽
來自台中茶飲界既名牌「吃茶三千」,最近又出翻芋泥系列茶飲,芋頭控同事極力推介,人生必試。每到冬天就好多茶飲店會推出芋頭系列嘅飲品,但係唔係間間整得好飲,有啲係飲得出人工芋頭味道。今次試左佢既慢熟濃芋鮮奶茶,叫咗熱飲,半甜,香芋味濃郁,茶味突出,芋圓口感軟糯。 100%香醇鮮奶完全無咖啡因,營養健康,適合男女老少。國王珍珠奶茶係吃茶三千必飲系列,紅茶味香濃,奶香厚實,珍珠Q彈爽滑,每次飲吾停,飲完之後會念念不忘,下次都係會飲返呢款。

2024-12-31 286 瀏覽
經過IFC見到佢有限定嘅聖誕set,有呢個慢煮芋泥珍珠奶茶,檸香桂花蜜,兩杯都好好飲呀。而佢推介嘅黑糖黃豆麻糬磅蛋糕就標榜低糖健康個味道都唔錯,都係一個幾特別嘅體驗
2024-11-13 390 瀏覽
幾乎每次行過吃茶三千分店都會忍不住要點一杯🧋,重點是會不時地推出新口味或限定飲品,實在有驚喜。這次見少人排隊果斷要喝一杯啊!💜慢熟芋見國王 $42有四款芋頭的季節限定款,因台灣直送每日限定150杯,另外三款於下午1時多已售罄。因此點了這款,香滑的濃芋鮮奶,配上豐富的芋頭粒及巨有嚼口的珍珠-實在太Q彈😋!🫖凍頂烏龍鮮奶茶 $36烏龍茶味和鮮奶味🥛都很出色和濃滑。鮮奶自帶乳糖,所以點了走甜平衡一下就剛好。👍

💜慢熟芋見國王 $42

🫖凍頂烏龍鮮奶茶 $36

• 凍頂烏龍鮮奶茶
  • 慢熟濃芋鮮奶
1K
一直都好鍾意飲呢間來自台灣嘅茶飲品牌😋除左有股文青的感覺因為佢茶葉嘅品質特別高💚配搭嘅口味比起一般珍珠奶茶更有層次🎨 見到最近有個雙11的優惠活動🤣 1️⃣第一階段: 於11月5-10日購買第二杯飲品即享有$11折扣❗️2️⃣第二階段: 於11月11-12日買一送一指定4款飲品❕品質咁出色真係好抵飲🥹⭐️ 鳳芒柚粒厚奶 🥭用上鳳梨粒加上柚子果肉同埋芒果果醬🍍三種層次嘅果味酸酸甜甜好清新☀️配上招牌嘅皇家厚奶入口好細滑🥛 整體口味好有層次⭐️ 凍頂烏龍鮮奶茶 🧋今次特別唔加糖加珍珠飲得出凍頂烏龍嘅濃郁同回甘☕️入口醇香又解渴😋用上鮮奶健康又天然🍼
鳳芒柚粒厚奶

⭐️ 鳳芒柚粒厚奶 🥭