2013-08-28 133 瀏覽
之前寫過早餐, 而家再寫個comment 比個午餐先!!!!  麻辣雞翼米粉: 我最鐘意個麻辣醬, 又香又夠麻辣!!!!  這個麻辣醬真是個米粉的靈魂!!!  雞翼炸得好脆又唔油!!! 碗麵內仲有兩件非常入味的鹵豆腐, 半隻鹵水蛋, 椰菜和芽菜, 非常豐富!!!  不過$38一碗就貴了點, 如果要凍飲就要加$3.  Total: $41!!!  雖然好味, 但都覺得唔係好值!!!! 唔可以常常食!!!露筍牛柳扁意粉: 這是一個健康的選擇!!!  一點也不油!!!  意粉又煮得剛剛好, 非常彈牙和有口感! 讚!!!!  牛柳粒也剛剛熟, 非常林!!!  露筍也相當嫩和脆口!!!  整體來講, 味道充滿蒜蓉和蔬菜味! 牛肉粒也配答得好!!!  Surprisingly Good!!!!

2013-08-28
  • 露筍牛柳扁意粉
2013-01-28 38 瀏覽
早晨...一碗沙嗲牛麵加香腸和太陽蛋!!!! 要多杯熱0水!!!! 好似好普通, 但碗麵大碗, 湯底唔咸!!! 沙嗲牛肉多, 加埋太陽蛋和腸, 真係好豐富!!!! 仲有D麵煮得剛好, 好彈和有口感!!! 好好味 雖然週圍都食到, 但係價錢都係$26蚊!!! 抵! 希望唔好係短時間內加價啦! 服務也很好和有禮貌!

服務也很好和有禮貌!
2013-01-25
2012-09-27 63 瀏覽
今晚要上班,晚飯時間較平時的晚了一點。今晚來到天水圍新北江商場,在一樓較經濟的食店都關門了。我只好選擇地下的食店,結果,隨意的走進了這間食店。進店時的時間,已經是晚上九時半後了。看過餐牌,一般都要四十多元以上。晚上九時半後,有五款指定餐就較便宜。我點了豉椒班球炒河班球味道還好,河粉就較碎。另外,點了凍奶茶。凍奶茶有很濃的茶味,奶味較其他餐廳的少,也不算太甜。食物水準好,店員服務可以接受。
今晚要上班,晚飯時間較平時的晚了一點。

今晚來到天水圍新北江商場,在一樓較經濟的食店都關門了。
我只好選擇地下的食店,結果,隨意的走進了這間食店。

進店時的時間,已經是晚上九時半後了。
看過餐牌,一般都要四十多元以上。
晚上九時半後,有五款指定餐就較便宜。

我點了豉椒班球炒河
豉椒班球炒河
班球味道還好,河粉就較碎。

另外,點了凍奶茶。
凍奶茶有很濃的茶味,奶味較其他餐廳的少,也不算太甜。

食物水準好,店員服務可以接受。
2012-09-23
2011-12-13 21 瀏覽
宵夜時段來光顧, 遺憾只有一兩組食客, 老闆應該知道大事不妙, 是時候檢討食物質素所謂的宵夜時段(AFTER 9:30)其實與晚餐價格相差不遠點了斑球炒河, 麻辣雞排麵斑球是厚炸粉COAT魚柳, 河粉零零碎碎的, 汁料稀如水, 像吃湯麵的感覺麻辣雞排辣而不香, 最基本的花椒八角味沒有, 只有辣得刺鼻的澀味.總而言之這家餐館不合格老闆唯一興幸的是他還有一班勤勞而賣力的好伙計
點了斑球炒河, 麻辣雞排麵
總而言之這家餐館不合格
老闆唯一興幸的是他還有一班勤勞而賣力的好伙計
2010-12-02 21 瀏覽
而家d大連鎖餐廳不斷靜靜加價,於是都轉移四維搵其他選擇啦~叻哥係天水圍都係早餐既一個選擇佢同燉奶佬係同一個集團,不過價錢同款式都略有不同,同一款食物,唔同組合,燉奶佬可能地理佔優,價錢因此較高,等候入位既時間,叻哥也較快,入左去有個小背心既女職員,即刻走黎招呼,其他幾個都好似愛理不理…後來多左兩個男職員(著shirt , 應該高級d)整體服務即時提升,叫人都爽快左...以食物既質素,一碗粉面加魚柳既價錢同叫豬扒既一樣,哩個係不錯既選擇,好多食店都會因為配選是魚柳都會將價錢略加,這間店就沒有這個分別,對於喜歡食魚柳既人,也是一個好推介假期都好多人幫襯架,經常性要排隊,不過編排好多時都比較亂,號碼可以有兩個相同食物既質素都平穩,不過份量好似靜靜扣左...
而家d大連鎖餐廳不斷靜靜加價,

於是都轉移四維搵其他選擇啦~

叻哥係天水圍都係早餐既一個選擇
佢同燉奶佬係同一個集團,
不過價錢同款式都略有不同,
同一款食物,唔同組合,
燉奶佬可能地理佔優,價錢因此較高,
等候入位既時間,叻哥也較快,
入左去有個小背心既女職員,
即刻走黎招呼,其他幾個都好似愛理不理…
後來多左兩個男職員(著shirt , 應該高級d)
整體服務即時提升,叫人都爽快左...

以食物既質素,一碗粉面加魚柳既價錢同叫豬扒既一樣,
哩個係不錯既選擇,
好多食店都會因為配選是魚柳都會將價錢略加,
這間店就沒有這個分別,
對於喜歡食魚柳既人,也是一個好推介

假期都好多人幫襯架,
經常性要排隊,
不過編排好多時都比較亂,
號碼可以有兩個相同

食物既質素都平穩,
不過份量好似靜靜扣左

...
2010-07-17 11 瀏覽
下班後累極了,也沒餘力煮飯,刻意下車到新北江商場--這個開滿食肆的商場隨意買些東西放進肚子裡去,看到"叻哥"店子外的餐牌寫著:星加坡滑蛋海鮮河,於是走進店內點了外賣自取。一步進店內,此時客人不算多。入座率只有三分一,我只看到收銀員正埋頭苦幹地算著單據,等了一分鐘,她才叫侍應過來替我寫單。我在店外流連了約十分鐘,外賣才弄好。我把外賣便當盒打開,發現海鮮與滑蛋汁跟河粉是分開的,這可以保持河粉乾身,做法細心,但我嗅了一下,發現有著輕輕燒焦了的氣味,可能是炒河時燶了些吧。滑蛋汁似乎太多了,我沒有把汁液與河粉混合,否則一定會把原有河粉的味道弄淡。海鮮方面,有龍脷柳、蝦和魷魚,三者都可口,只略為淡了些。忌廉湯的表面浮著一層黃色的油,怕胖的女生如我則不敢把它全都掉進肚裡去了。整體來說,不過不失,味道有進步空間

海鮮方面,有龍脷柳、蝦和魷魚,三者都可口,只略為淡了些。

整體來說,不過不失,味道有進步空間
忌廉湯
河粉
2010-07-15
10 分鐘 (外賣自取)
2010-07-15 11 瀏覽
自已真係無乜幾何在天水圍食早餐,難得無野做。就食個早餐啦。呢度同燉奶佬唔同既係,可以幾蚊加個粉麵或麥皮。而且人流唔太多,坐得算舒服架。麥皮呢隻係港式麥皮,因為加左煉奶。不過都唔算太甜既,食麥皮可以清腸胃。消化都好d。雞扒早餐個雞扒味道唔錯,個皮煎到好香。雞扒又唔鞋口,真係唔錯。炒蛋都係犯上老毛病,唔夠滑之餘,仲要無乜蛋味。呢個煙肉就唔使點講,無乜野既。而個餐包算唔錯,係因為個牛油夠香滑。凍奶茶茶味算香濃, 比我預期既好。有下次既,因為我覺得間中食都唔錯。而且人流唔多,可以坐好耐都得。
舒服架。

麥皮
呢隻係港式麥皮,因為加左煉奶。不過都唔算太甜既,食麥皮
可以清腸胃。消化都好d。

雞扒早餐
個雞扒味道唔錯,個皮煎到好香。雞扒又唔鞋口,
真係唔錯。炒蛋都係犯上老毛病,唔夠滑之餘,仲要無乜蛋味。

呢個煙肉就唔使點講,無乜野既。而個餐包算唔錯,係因為個牛油
夠香滑。

凍奶茶
茶味算香濃, 比我預期既好。

有下次既,因為我覺得間中食都唔錯。而且人流唔多,可以坐好耐
都得。

雞扒炒蛋
2010-07-12
雞扒炒蛋
2010-07-12 8 瀏覽
今天朋友約我去叻哥吃早餐,呵呵,很少會來耶。因為之前都去鄰間的燉奶佬進餐。就看看此間早餐的質素如何了~===============.石班煎蛋配煙肉腸,石班比鄰間的好吃得多了,份量十足,又大塊。不像別的那麼小件,被騙錢般!吃下去,沒有魚腥味~感覺不錯阿!煎蛋雖然沒大家樂其他快餐店那麼大塊,但是比較好的是煎得漂亮。至於煙肉腸反而普普,沒有什麼特別,只是味精多了點?.蘑菇雞絲通粉,整體上配搭得不錯阿。湯底好喝但似乎過多味精了,蘑菇配雞絲又不會令人感到怪怪的,所以都ok,還不錯。跟燉奶佬相比,這間較抵食,而且服務很好。不會像鄰間,侍應生只顧聊天,不理會我們客人的需要。兩間相比下,我寧願去叻哥吃好了~!
今天朋友約我去叻哥吃早餐,
呵呵,很少會來耶。
因為之前都去鄰間的燉奶佬進餐。
就看看此間早餐的質素如何了~

===============

煎蛋雖然沒大家樂其他快餐店那麼大塊,

跟燉奶佬相比,
這間較抵食,而且服務很好。
不會像鄰間,
侍應生只顧聊天,不理會我們客人的需要。
兩間相比下,
我寧願去叻哥吃好了~!
2010-07-12
$30 (早餐)
2009-12-22 4 瀏覽
真的很少會來大西北的,今天由於某些特別的原因,走了來位處大西北的天水圍城,做了點事後,就和朋友去醫肚,友人吃得隨便,其實在大西北這區,隨想起了那間客家菜之外,也沒有什麼其他特別的地方,所以最後來了經濟實惠的茶記。大家也是各吃各的,最後我點了一個芝士咖哩雞球焗飯,喝的當然是熱奶茶,逢到茶記例點。在眾友人當中,我碟飯是最遲上桌的,也是非常理所當然的,因為焗飯始終也是要焗製,時間長一點實屬正常,當店員端了此飯上桌時,此飯也吸引了他們的目光,因為其賣相真的挺不俗,或許是它們點的賣相太差吧。咖哩味不是太濃,沒有撲鼻而來的氣味,也是港底茶記有味無香兼無神的咖哩,而面頭的芝士有厚厚的一層,咖哩汁豐厚,也難怪友人的垂青,而用匙羹舀了一口來吃,真的很是熱騰騰呢,太心急一定會燙咀,這就是焗飯其中一大必勝元素,至於另一重要元素飯底又如何?飯底沒有炒底,沒有蛋絲而且飯的顆粒也不分明,加上有大量的汁液充斥在飯粒間,吃起來反較像濕身的碟頭飯,這點是可以改善的地方,也是大部份茶記做焗飯缺得不好的地方。另外配料有薯仔、雞球、甘荀及芝士,芝士是普通的片裝芝士,但看其表面的焦度,很明顯也是用了點心機去焗的;甘荀吃起來硬腍

另外配料有薯仔、雞球、甘荀及芝士,芝士是普通的片裝芝士,但看其表面的焦度,很明顯也是用了點心機去焗的;甘荀吃起來硬腍的程度適中,而薯仔粉腍有薯香,美味!雞球是普通雪藏貨,是雞腿起肉的雞扒切成球狀而成的貨色,沒多大的雞肉味,但至少肉質不嚡口,更難得的沒有雪味,可能是咖哩味辟味吧,也可能是焗飯時的高溫去除了此味道,但也不能武斷說廚子是沒有下心機去等融雪的。

最後的熱奶茶用上一隻金屬杯去盛,真的不專業,最弊的是奶茶茶溫本身不夠,剛上枱的奶茶,也可以看到奶脂浮現的可見一班,店家下得多奶,喝起來挺有奶香也是徙然,因為茶的質感已是被破壞了,加上其茶味差了一點,喝一口到尾,在口中只有一丁點茶的餘韻,味道不甘不醇,茶香更是奢求吧,也是匆匆的喝光了便算。

吃了一個份量很大的焗飯及熱奶茶,以我這個食量也是很飽,只是三十八元,在香港區來說一定是便宜,但不知道大西北的朋友們又有何看法。
叻哥開的茶記?
熱奶茶用上一隻金屬杯去盛,真的不專業
剛上枱的奶茶已可看到奶脂浮現,破壞了茶的質感
咖哩味不是太濃,沒有撲鼻而來的氣味
飯底沒有炒底,吃起來反較像濕身的碟頭飯
看芝士表面的焦度,很明顯也是用了點心機去焗的
2009-12-20
叻哥開的茶記?
看芝士表面的焦度,很明顯也是用了點心機去焗的
2009-02-25 4 瀏覽
今日闖入天水圍, 當然要試下當地有冇新嘢食啦~地胆話呢間好味喎~ 咪呢試下食呢度款式多, 我同男友一齊叫一個set lunch share ~雞扒餐肉意粉 配 珍珠奶茶 $30 蚊喳~ 好抵味道都幾好呀....但珍珠奶茶就好似無乜味囉~但係係呢度食飯都幾平呀~
今日闖入天水圍, 當然要試下當地有冇新嘢食啦~

地胆話呢間好味喎~ 咪呢試下食

雞扒餐肉意粉 配 珍珠奶茶 $30 蚊喳~ 好抵

味道都幾好呀....但珍珠奶茶就好似無乜味囉~

但係係呢度食飯都幾平呀~

2008-03-27
哩排有時會去下天水圍..哩間叻哥都食咗5~6次..因為味度真係幾好,同款式多選擇多..以往都係叫拉麵..都幾大碗架(1個女仔,應該食唔哂)..抵食..哩次就order 咗:1.海南雞飯(湯+ 菜1碟+ 雞+ 椰香飯)2.美式雜扒扁意粉(牛扒+ 豬扒+ 腸仔+ 雞翼)估唔到哩到既海南雞好好食,d 肉好滑..椰香飯好好味,好有椰香味..意想不到的好味...正..美式雜扒扁意粉..都好好食..
哩排有時會去下天水圍..哩間叻哥都食咗5~6次..
因為味度真係幾好,同款式多選擇多..

哩次就order 咗:
1.海南雞飯(湯+ 菜1碟+ 雞+ 椰香飯)
2.美式雜扒扁意粉(牛扒+ 豬扒+ 腸仔+ 雞翼)

美式雜扒扁意粉..都好好食..
2008-01-25
我覺得呢間餐廳最吸引我的地方是:款式多。有拉麵, 有烏冬, 有炒野, 有小菜, 有飯, 有多款飲品。唔知想食咩好, 去呢間餐廳再慢慢唸都ok。不過,,有時可能就係因為太多種類, 唔知最值得推介既係咩。我食過幾次, 覺得味道都唔錯, 有d仲幾惹味tim。好似雞煲、扁意粉、炒公仔面等...而且,,想食d 專業既野,,都唔會去茶餐廳啦,,係咪?總括而言,,我ok滿意叻哥,,而且我都成日叫人同我一齊去食既^^
我覺得呢間餐廳最吸引我的地方是:款式多。
唔知想食咩好, 去呢間餐廳再慢慢唸都ok。
不過,,有時可能就係因為太多種類, 唔知最值得推介既係咩。
我食過幾次, 覺得味道都唔錯, 有d仲幾惹味tim。
好似雞煲、扁意粉、炒公仔面等...
而且,,想食d 專業既野,,都唔會去茶餐廳啦,,係咪?
(非會員)
2007-12-27 1 瀏覽
放學同個fd去叻哥食下午茶,,,叫左火腿通粉& 豬扒包+薯條,,,味道一般,,,d豬扒包淋左唔好食,,,水準只屬一般,,唔會話一食就好正的感覺,,衛生情況嘛嘛,,,d員工好似無乜點理人咁,,
放學同個fd去叻哥食下午茶,,,
叫左火腿通粉& 豬扒包+薯條,,,
味道一般,,,
d豬扒包淋左唔好食,,,

水準只屬一般,,唔會話一食就好正的感覺,,

衛生情況嘛嘛,,,d員工好似無乜點理人咁,,
豬扒包+薯條
火腿通粉+奶茶
2007-12-11 3 瀏覽
食過1次佢既早餐勁多人等位我都係等左陣先有位叫左豬湯意粉仲有包同紅腸+egg唔覺得特別好食因為太迫既關係同身邊會有人企係到望住你食野所以食得好唔舒服同埋地下有一大達水好唔衛生同好卮險唔會再黎食
食過1次佢既早餐勁多人等位我都係等左陣先有位
叫左豬[爬]湯意粉仲有包同紅腸+egg
唔覺得特別好食因為太迫既關係同身邊會有人企係到望住你食野[個d人等梗位]所以食得好唔舒服
同埋地下有一大達水好唔衛生同好卮險
唔會再黎食
2007-08-20 3 瀏覽
我係到食好多次- -其實都住呢頭附近有時經過未食LUNCH都會去食下其實有人話好食有人話唔好食睇下你識唔識撰一D又平又正...間間餐廳都有好與唔好 而我覺得最正都係個百搭常餐31定33蚊, 又平又正, 又多野...真係唔錯架
我係到食好多次- -其實都住呢頭附近
有時經過未食LUNCH都會去食下