2025-06-14
上個禮拜日,同女朋友喺屋企附近食咗個午餐。餐廳環境幾乾淨,氣氛都幾輕鬆,適合同朋友或者另一半慢慢食個飯。🍜🍚 更重要的係呢間竟是米芝蓮餐廳!!!藥膳排骨麵 🌕🌕🌕🌕🌑藥膳湯底幾香濃,飲落去有啲回甘,感覺幾滋補。排骨煮得夠淋,肉質唔會太柴,咬落去幾入味。麵條就普通咗啲,唔算特別彈牙,但整體都算唔錯。🍖🍜爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) 🌕🌕🌕🌕🌑滷肉飯嘅肉碎肥瘦適中,滷得幾入味,加埋爆蔥嘅香氣,食落去幾開胃。溫泉蛋嘅蛋黃流心,撈埋飯一齊食,口感更加豐富。飯粒都煮得幾好,唔會太硬或者太軟。🍚🥚九層塔鹽酥雞 🌕🌕🌕🌑🌑鹽酥雞炸得幾香脆,外皮唔會太厚,咬落去有啲juicy。九層塔嘅香氣都幾突出,但係味道就偏鹹咗少少,食多幾件會覺得有啲膩。🍗🌿大紅袍珍奶(凍) 🌕🌕🌕🌑🌑珍珠煮得幾Q彈,奶茶嘅茶味都幾濃,但係甜度就偏高咗啲,飲到最後會覺得有啲膩。如果甜度可以調低啲,會更加好飲。🧋🍬冬瓜茶 🌕🌕🌕🌕🌑冬瓜茶清甜解渴,飲落去有啲涼涼嘅感覺,幾適合食完滷肉飯之後飲。甜度適中,唔會太甜,飲完都唔會覺得膩。🍵🍉環境都幾舒服,適合慢慢食個飯。不過鹽酥雞同珍奶就偏鹹同甜咗啲,如果可以調節一下會更加好。整體嚟講,都係一個唔
大紅袍珍奶(凍) 🌕🌕🌕🌑🌑
冬瓜茶 🌕🌕🌕🌕🌑