3天前 0 瀏覽
每次食飯時間經過台蔡滷肉飯都見到大排長龍,今次終於有機會試到啦。原本諗住兩點半唔使排隊,但點知都要等半個鐘左右先入到座,睇得出呢間餐廳嘅人氣果然犀利。入到餐廳店員都提醒我地1個鐘用餐時間,我哋都把握時間即刻叫嘢食。我哋就叫咗個招牌九層塔鹽酥雞套餐同埋爆蔥溫泉蛋滷肉飯,當然唔少得肉鬆芝士蛋餅啦~鹽酥雞炸得香脆,入邊仲好Juicy,滷肉飯肥瘦適中仲有啲酸菜可以平衡返個滷肉飯嘅油膩感。爆蔥溫泉蛋滷肉飯撈埋啲蔥同蛋汁一齊食味道更加豐富同有層次,食落超級順口,大推必叫,必叫,必叫呀。蛋餅餅底就夠脆,肉鬆多到瀉晒出嚟,每一啖都好滿足。但就略嫌蛋餅有點硬。總結而言,入嚟荃灣一定要嚟試吓啊!

鹽酥雞炸得香脆,入邊仲好Juicy,
滷肉飯肥瘦適中仲有啲酸菜可以平衡返個滷肉飯嘅油膩感。
九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯

肉鬆起司蛋餅

總結而言,入嚟荃灣一定要嚟試吓啊!
2025-06-14
60 分鐘 (堂食)
九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯
  • 九層塔鹽酥雞餐
2025-07-21 0 瀏覽
好耐冇去台灣旅行,個心掛住嗰啲滷肉飯同藥膳湯,今日專登去咗荃灣「台蔡滷肉飯」食個lunch!餐廳唔算大,但裝修簡單乾淨,木色枱凳加啲台灣風情壁畫,燈光夠光猛,坐得幾舒服。👌 午市時間都幾多人,有啲OL、街坊同後生仔,氣氛幾熱鬧,唔會太靜,又唔會嘈到傾唔到計咁。爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) ⭐⭐⭐⭐ (4/5)  一上枱就聞到滷肉嘅香氣,滷肉肥瘦適中,醬汁濃郁得嚟唔會太鹹,撈飯真係一流!🍖 爆蔥冇講大話,真係鋪滿咗炸香嘅蔥花,脆脆哋好過癮。溫泉蛋一篤就流心,撈勻啲飯更加滑溜。藥膳排骨湯 ⭐⭐⭐✨ (3.5/5)  湯底藥膳味幾出,飲落有少少當歸同杞子嘅甜味,唔會苦澀,冬天飲應該幾暖胃。🍲 排骨有4-5舊,肉質算嫩,但有一兩舊偏瘦有啲韌。湯嘅份量都合理,配滷肉飯啱啱好。如果藥膳味再濃啲就更加正!整體來講,「台蔡」嘅滷肉飯確實幾出色,夠味又唔膩,溫泉蛋係加分位!藥膳湯就中規中矩,但性價比唔錯。如果想喺香港食到接近台灣風味嘅滷肉飯,呢間值得一試~🇭🇰❤️ #台式滷肉飯 #荃灣美食 #藥膳湯 #香港台灣菜
爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) ⭐⭐⭐⭐ (4/5)
藥膳排骨湯 ⭐⭐⭐✨ (3.5/5)
#台式滷肉飯 #荃灣美食 #藥膳湯 #香港台灣菜
2025-07-19 0 瀏覽
上週六同女友去荃灣覓食,夜晚街頭特別熱鬧 🌃 台蔡滷肉飯店面唔算大,但佈置幾有台灣夜市嘅感覺。暖黃燈光 💡 加上牆上台灣風景畫,令人即刻聯想到士林夜市、逢甲夜市嘅氣氛!餐廳內外都聽到人哋講緊粵語同國語,真係幾有親切感 😊台味滷肉飯(溏心蛋) 🍚 8/10  呢碟滷肉飯份量適中,對我嚟講剛好夠飽。滷肉炆得入味,帶少少甜味,配上粒粒分明嘅白飯真係一流!溏心蛋半熟狀態控制得不錯,蛋黃滑溜溜,蛋白煙韌。不過滷汁偏鹹,如果加多啲配菜可能會更平衡。藥膳排骨湯 🥣 7.5/10  呢煲湯味道濃郁,藥材香氣撲鼻,飲落去暖笠笠,冬天嚟碗真係好舒服。排骨肉質唔算太柴,但骨邊肉略少咗啲。湯嘅分量夠兩三人share,整體OK,不過如果藥材味可以再淡啲會更加好。玉米起司蛋餅 🧀 8.5/10  呢款蛋餅真係正!外層煎得微脆,內裡卻保持住蛋餅嘅嫩滑口感。玉米同起司完美融合,芝士拉絲效果一流 🧀✨。份量對於兩個人嚟講剛剛好,做前菜或者下午茶都幾適合。總結嚟講,台蔡滷肉飯係間舒服嘅小店,環境輕鬆自在,價錢合理 💸 雖然部分菜式仲有進步空間,但整體體驗幾滿意!尤其推薦佢哋嘅蛋餅,下次經過都可以試吓。希望佢哋繼續保持水準
台味滷肉飯(溏心蛋) 🍚 8/10
藥膳排骨湯 🥣 7.5/10
玉米起司蛋餅 🧀 8.5/10
總結嚟講,台蔡滷肉飯係間舒服嘅小店,環境輕鬆自在,價錢合理 💸 雖然部分菜式仲有進步空間,但整體體驗幾滿意!尤其推薦佢哋嘅蛋餅,下次經過都可以試吓。希望佢哋繼續保持水準啦!😄
#台式美食 #荃灣美食 #滷肉飯控
上個周末我同男朋友黎食滷肉飯。入門即見柔和燈光、清潔環境同精心佈置,座位唔多但攪到大家都覺得舒服。牆上嘅啱心水畫作,帶嚟輕鬆氣氛,令人開心傾計。店內背景音樂低調悠揚,整體感覺溫暖親切🍜😊。真好!肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🩶🩶🩶🩶:呢碗飯係店裡嘅招牌之一,滷汁醬料浸透每粒飯,散發住香料同淡淡嘅甜味,加上溏心蛋流出嘅金黃蛋汁,令食落口感滑順又有層次。肉鬆均勻鋪上後,更添咗鹹香味,和飯香互補。整體份量充足,夠晒飽肚,無論一餐定係配搭其他小菜都相當適用,平實中帶有滿滿嘅用心。花雕麻油雞湯 🩶🩶🩶:這碗湯以清淡高湯為底,加入花雕酒同麻油帶出獨特香氣,雞肉煮得軟嫩入味。湯底唔算濃烈,但每一口都透露出雞肉同香料嘅原味,令人覺得健康又溫暖。份量方面屬中規中矩,適合喺食嘢之餘暖暖身,平和又實在,能夠滿足基本嘅湯點需要,係一款樸實無華嘅選擇。大腸包小腸 🩶🩶🩶🩶:  呢道小食呈現出雙重口感,外層濃厚嘅大腸經過燒烤處理,邊緣微焦帶彈性,而包裹住嘅小腸則保有彈牙嘅口感同煙燻風味。調味係偏鹹中帶出啲香氣,各自嘅特質互相襯托,令到每一口都有獨特嘅驚喜。份量設計得當,既可單食亦可同其他小點互補,滿足唔同時段嘅食慾。大紅
肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🩶🩶🩶🩶:
花雕麻油雞湯 🩶🩶🩶:
大腸包小腸 🩶🩶🩶🩶:
大紅袍珍奶(凍
) 🩶🩶🩶🩶:
呢杯凍奶茶採用大紅袍茶葉熬製,茶香濃郁中帶住絲絲果香,加上順滑奶香融合得剛剛好。Q彈珍珠更係加添咗咀嚼口感,飲起上嚟冰涼清新,正中消暑需要。份量充裕,杯身大大,令一個午後既飲得爽快,又解口渴,係午後小憩嘅好夥伴。

今次嘅台蔡滷肉飯下午茶令我哋感到滿足。各款菜式口感都各顯特色,無論係飯、腸、湯定係奶茶,都能夠互相補充。份量設計得宜,食落實在夠飽,令心情都變得輕快愉悅🍹。呢段美食時光真係用心享受,好開心呢啦!
2025-07-12 277 瀏覽
今日放假,一個人喺荃灣亂咁行,行到肚餓就撞入「台蔡滷肉飯」食個台式午餐。間鋪頭細細哋,裝修簡單,牆身貼滿台灣街景相,播住啲國語歌🎵。雖然係平日中午,都坐滿七成,有啲OL、有啲後生仔,個個都係嚟快食嘅,氣氛幾輕鬆,唔會逼得好緊要😌。爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)💚💚💚💚份量夠晒一個女仔食,男仔就可能要加底。滷肉肥瘦適中,煮到好淋,啲汁撈飯一流,唔會太鹹。爆蔥真係無呃人,鋪滿成個面,咬落去脆卜卜,加埋隻溫泉蛋嘅蛋汁,撈勻嚟食真係好正🤤!不過如果鍾意重口味嘅,可能會覺得滷肉香味可以再濃啲。蒜片香腸💚💚💚💚💚呢個好抵讚!香腸煎得外皮微脆,咬落去爆油香,蒜片炸到金黃,脆得嚟又唔會苦,夾埋一齊食,蒜香同肉香撞到嘭嘭聲💥。份量都幾多,有成六七片,一個人食晒會有點膩,但好味到停唔到口😋!茉香仙草奶茶💚💚💚杯野飲好大杯,仙草QQ哋,奶茶茶底唔太甜,有淡淡茉莉花香,解膩一流。不過如果冰可以少啲就更好,飲到後面會變淡咗🧊。呢餐食得好滿足,滷肉飯同蒜片香腸都係高水準,奶茶就正常發揮。價錢合理,環境舒服,適合一個人靜靜哋食或者同朋友吹下水💬。如果經過荃灣想食台式,呢間可以放入名單👌!
爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)💚💚💚💚
蒜片香腸💚💚💚💚💚
茉香仙草奶茶💚💚💚
上晝同同事收工,特登去咗荃灣呢間「台蔡滷肉飯」試水溫🍚。舖頭唔算大,白色瓷磚牆掛住啲懷舊鐵牌同木製餐牌,燈光黃黃哋有種街頭小食檔嘅親切感,坐位排得密麻麻但勝在冷氣夠勁❄️。中午時段人龍排到出門口,好在唔使等太耐~!🌕🌕🌕🌗🌑 肉鬆滷肉飯(溏心蛋)滷肉肥瘦比例算均勻,啲汁撈飯夠晒濃味,不過略嫌啲肉碎切得唔夠細,食到一半有啲「漏」🤏。肉鬆鋪到成座山咁高,脆口得嚟帶甜味,撈埋半流心嘅溏心蛋🥚,整體口感豐富。飯量對女仔嚟講夠飽,但男同事就偷偷哋加多碗白飯🍚。🌕🌕🌕🌑🌑大腸包小腸 糯米腸外皮煎得香脆,包住條油潤潤嘅台式香腸,咬落去「啵」一聲幾過癮👅!可惜腸衣有少少韌,要用力扯開,同埋啲蒜片唔夠多,食到最尾兩啖淨係得油味🫢。一客得四件,兩個人分略嫌唔夠喉,當小食試味就ok👌。總括嚟講,呢度嘅滷肉飯算係合格嘅comfort food,大件夾抵食($50有找),但未至於要山長水遠過海嚟朝聖🚶。如果喺附近返工想醫肚,可以一戰;想坐得鬆動啲就建議外賣🥡。
🌕🌕🌕🌗🌑 肉鬆滷肉飯(溏心蛋)
🌕🌕🌕🌑🌑大腸包小腸
2025-07-08 224 瀏覽
星期日三點左右嚟到,大約等咗10分鐘就有得入座。點咗一個套餐係芋泥燒豬軟骨配滷肉飯(小碗)芋泥燒豬軟骨-味道一般,芋泥並冇令到成個餸菜增添風味,亦冇為口感帶嚟唔同嘅變化。我認為可以唔使試。滷肉飯-肥瘦均稱嘅滷肉配上特製嘅榨菜,味道不錯,同坊間食到嘅滷肉飯味道唔同,鹹甜適中。米飯選用了珍珠米,熟度剛剛好。有一點略嫌不足,滷肉同滷肉汁份量唔夠配成碗飯大腸包小腸-煎香左嘅糯米飯好煙韌同有米香,夾住對半切開嘅外皮酥脆內𥚃多汁台灣腸,口感一流。濃郁的蒜香同鮮甜肉汁配埋醬油膏真係超級好食!
星期日三點左右嚟到,大約等咗10分鐘就有得入座。

點咗一個套餐係芋泥燒豬軟骨配滷肉飯(小碗)

依家啱啱收工,行咗去荃灣嗰間台蔡滷肉飯,真係一路聞住陣陣滷肉香入去😋 店鋪唔算大,但幾乾淨整潔,燈光黃黃暖暖💡 墻身貼滿台灣街頭嘅相片同字句,好似坐咗時光機飛去台灣咁✈️ 音樂播緊台灣老歌,輕鬆又舒服🎵 街坊客絡繹不絕,氣氛熱鬧得嚟唔嘈雜。台味滷肉飯配溏心蛋💙💙💙💙呢碟滷肉飯真係好正!滷肉炆得好入味,入口即溶,滷汁濃郁甘香👍 溏心蛋熟度剛剛好,蛋黃流心滑溜溜✨ 白飯用嘅係珍珠米,粒粒分明夠煙韌,份量對我嚟講啱啱好,食完有飽肚感,唔會太飽亦唔會唔夠飽🍚九層塔鹽酥雞💙💙💙💙💙呢碟鹽酥雞真係出色之作!外皮炸得香脆金黃,肉質嫩滑多汁🍗 九層塔香味撲鼻,增添咗獨特香氣🌿 舂粉唔算太厚,吃得出雞肉本身嘅鮮甜,分量大概有十件,夠三個人一齊share,唔會太少亦唔會太多👌冬瓜茶💙💙💙💙呢杯冬瓜茶清甜解渴,入口順滑清爽🥤 冬瓜味濃郁自然,唔會太甜膩,飲完仲有回甘感覺🍃 份量係普通玻璃杯大小,夠一個人慢慢飲,天氣熱飲住真係透心涼❄️呢間店嘅出品保持到台灣地道風味,價錢合理,服務態度都友善💁‍♂️ 店員會主動加水,環境乾淨企理🧴 整體體驗令人滿足,值得一試👏 下次經過荃灣都想再嚟幫襯啦!
台味滷肉飯配溏心蛋💙💙💙💙
九層塔鹽酥雞💙💙💙💙💙
are,唔會太少亦唔會太多👌
冬瓜茶💙💙💙💙
🥢花雕麻油雞湯麵 $74無咩花雕味 都無咩麻油味 正正常常嘅米線雞嫩嘅 有入味比上不足比下有餘咁啦$74就未必需要食🥢九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 $73滷肉飯好食嘅 但同台灣嘅味道有啲唔同鹽酥雞ok 值得試下但overall食完係唔會飽嘅價錢不便宜仲要排隊半個鐘先有得食 無咁嘅性價比同樣味嘅台灣嘢 香港比比皆是
🥢花雕麻油雞湯麵 $74

價錢不便宜仲要排隊半個鐘先有得食
無咁嘅性價比
同樣味嘅台灣嘢 香港比比皆是
2025-06-30 295 瀏覽
上個禮拜同女朋友喺荃灣行街,突然好掛住台灣夜市嗰陣滷肉飯香,就搵到間藏身街角嘅「台蔡滷肉飯」🍚。鋪頭門口掛住紅燈籠🏮,入面貼滿手繪台灣風景海報,木枱凳排得密麻麻,冷氣夠凍但油煙味有少少攻鼻👃。下晝兩點幾都坐滿晒打工仔同街坊,阿姐托住啲滷汁飯係咁穿梭枱與枱之間,成間舖頭好似台灣路邊攤咁熱鬧又帶啲逼夾~🍚爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)💛💛💛💛肥瘦參半嘅滷肉粒煮到淋身,啲豬油撈埋甜鹹滷汁掛晒喺飯面,爆香嘅紅蔥頭碎脆卜卜咁吊味🌰。最正係篤穿溫泉蛋嗰下,蛋漿溝埋飯粒即刻滑溜度爆升🥚!不過食到碗底略嫌油份多咗啲,要飲多兩啖冬瓜茶沖一沖~🍚肉鬆滷肉飯(溏心蛋)💛💛💛💛💛呢碗係女友至愛,肉鬆鋪到似座金山咁高🗻!滷肉汁比上一碗濃稠啲,撈埋肉鬆嘅鹹香同芝麻粒,啖啖飯都有脆脆哋嘅口感👅。溏心蛋醃得入味,蛋黃流心程度啱啱好,仲要加咗啲酸菜解膩,呢個配搭真係諗起都流口水🤤🐽涼伴蒜泥豬頸肉💛💛💛冰鎮住上枱嘅豬頸肉切到薄片,蒜泥醬多得誇張成pat白色嘅山🗻。肉質爽脆有炭燒香,不過蒜味霸道到食完要即刻食香口膠🧄!底層嘅青瓜絲吸晒啲蒜醋汁,酸咪咪咁幾醒胃,但份量少到夾兩箸就冇咗🥒食完成個口腔由頭蒜到尾🧄,行出門口仲打咗個滷肉味嘅
🍚爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)💛💛💛💛
🍚肉鬆滷肉飯(溏心蛋)💛💛💛💛💛
🐽涼伴蒜泥豬頸肉💛💛💛
食完成個口腔由頭蒜到尾🧄,行出門口仲打咗個滷肉味嘅嗝~呢間嘅滷肉飯算係還原到七成台灣味,最抵讚係份量夠大碗,打工仔嚟食絕對夠頂肚!
2025-06-28 245 瀏覽
放工攰到趴街,同男友兩個懶癌發作,直接衝去荃灣「台蔡」醫肚。間舖細細哋,有少少似台灣街邊小店feel~台味滷肉飯(溏心蛋) 🐽🐽🐽🐽滷肉肥瘦啱啱好,醬油香濃得嚟唔會死鹹,撈飯一流!🍚 溏心蛋流心程度完美,蛋黃撈埋啲肉汁,食落去有種「罪惡但幸福」嘅感覺。唯一挑剔係飯量可以再多啲,男友好快清晒成碗,眼甘甘望住我嗰份⋯⋯😤爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) 🐽🐽🐽🐽🐽男友嗌呢款真係冇得頂!🧅 爆蔥炸到金黃脆口,撈埋半熟溫泉蛋同滷肉,口感層次多到爆—脆嘅蔥、滑嘅蛋、淋嘅肉,一啖塞入口,個嘴忙到冇時間講嘢!🤯 佢仲話「呢個蔥多到好似唔使錢咁」,抵食到喊!玉米起司蛋餅 🐽🐽🐽普普通通啦~🌽 蛋餅皮煎得香脆,芝士拉絲效果合格,但玉米粒冇乜甜味,食落有啲「孤單」。如果加多啲醬或者肉鬆可能會生動啲?不過當小食頂吓肚都OK嘅~呢間絕對值得排隊!
台味滷肉飯(溏心蛋) 🐽🐽🐽🐽
爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) 🐽🐽🐽🐽🐽
玉米起司蛋餅 🐽🐽🐽
呢間絕對值得排隊!
2025-06-25 277 瀏覽
同班同事放工前偷雞去咗荃灣「台蔡滷肉飯」tea一tea 🍵。鋪頭細細卻是米芝蓮推介餐廳,擺咗幾張木枱膠凳,燈光黃黃哋幾溫馨,牆身貼滿台灣夜市海報,播住啲台語歌,幾有地道feel㗎~👀 雖然逼逼哋,但望住師傅即叫即整滷肉飯,熱辣辣出爐,已經流晒口水🤤!台味滷肉飯(溏心蛋)💕💕💕💕滷肉肥瘦啱啱好,醬汁濃得嚟唔會死鹹,撈飯一流!🍚 溏心蛋正到爆,一篤穿蛋黃流心,同滷肉夾到絕配~👌 不過飯量偏少,大食佬可能要叫多碗先夠喉。肉鬆滷肉飯(溏心蛋)💕💕💕滷肉同上,但加咗肉鬆後口感多咗層次,鹹香脆脆哋幾過癮~😋 不過肉鬆搶咗少少滷肉風頭,如果份量減半可能仲balance。肉鬆起司蛋餅💕💕💕💕💕全場MVP!蛋餅皮煎到微脆,入面芝士拉絲拉到成米長🧀,肉鬆嘅鹹香同芝士嘅奶香撞到嘭嘭聲💥,熱辣辣食真係無得輸~呢度嘅滷肉飯夠地道,蛋餅更加係隱藏寶藏!💰 雖然環境唔算闊落,但價錢親民(人均$50有找),同同事吹下水、食下嘢,hea足一粒鐘都抵~👯‍♂️ 唯一挑剔係冷氣唔夠猛,食到身水身汗囉🔥!
台味滷肉飯(溏心蛋)💕💕💕💕
肉鬆滷肉飯(溏心蛋)💕💕💕

肉鬆起司蛋餅💕💕💕💕💕
2025-06-19 590 瀏覽
琴日同老公懶得煮飯,就決定去外面食晚餐。餐廳嘅裝修幾有台灣風味,牆上掛住啲台灣街景相,感覺好親切。燈光柔和,唔會太刺眼,整體氣氛幾輕鬆,適合同朋友或者家人一齊嚟食。🪑✨花雕麻油雞湯麵 💛💛💛💛呢碗湯麵嘅湯底幾濃郁,花雕酒同麻油嘅香味好突出,飲落去暖笠笠,好啱冬天食。雞肉煮得幾嫩滑,唔會柴,麵條就普通咗啲,但吸晒湯汁嘅味道都幾好食。整體嚟講,係一碗令人覺得好滿足嘅湯麵。🍜🍗台味滷肉飯(溏心蛋) 💛💛💛💛💛滷肉飯係呢度嘅招牌,果然冇令人失望。滷肉肥瘦適中,入口即化,醬汁唔會太鹹,撈飯食真係一流。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心,撈埋滷肉飯一齊食,味道更加豐富。呢碗飯真係好有台灣嘅感覺,食完仲想再encore。🍚🥚蒜片香腸 💛💛💛香腸煎得幾香脆,蒜片嘅味道好突出,同香腸一齊食,味道更加有層次。不過香腸本身有啲偏鹹,如果配飯食會好啲。整體嚟講,算係一道幾惹味嘅小食,但未算好特別。🌭🧄九層塔鹽酥雞 💛💛💛💛鹽酥雞炸得幾香脆,外皮唔會太厚,雞肉依然保持嫩滑。九層塔嘅香味好濃郁,同鹽酥雞一齊食,味道更加有特色。雖然有啲油膩,但作為小食嚟講,真係幾好食,食到停唔到口。🍗🌿  環境同氣氛都幾舒服,適合同朋友或
花雕麻油雞湯麵 💛💛💛💛
台味滷肉飯(溏心蛋) 💛💛💛💛💛
蒜片香腸 💛💛💛
九層塔鹽酥雞 💛💛💛💛

環境同氣氛都幾舒服,適合同朋友或者家人一齊嚟食。雖然價錢唔算平,但以食物質素嚟講,都算係物有所值。下次再懶得煮飯,應該會再嚟幫襯。🍽️👫
入到間餐廳,燈光偏暖色,環境乾淨整潔,枱椅擺得整整齊齊,感覺好舒服🤗。背景音樂係輕鬆嘅爵士樂,音量適中唔會嘈,啲服務員態度友善又細心,仲會主動問你要唔要加水添💧。花雕麻油雞湯麵 💋💋💋💋呢碗湯麵真係一流!麻油香濃郁但唔會過火,入口嗰陣已經聞到陣陣麻油同花雕酒嘅香味🍶。湯底清甜鮮美,喝落去暖笠笠,特別適合天氣凍嘅時候飲🔥。雞肉嫩滑多汁,咬落去完全唔柴,連埋湯同埋幼細嘅麵條一齊食,簡直完美!不過如果可以再落少少薑片會更加夠喉啦~總體嚟講,呢碗麵絕對唔會令人失望!肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 💋💋💋💋💋滷肉飯真係好好食呀!滷汁夠味唔會太鹹,滷肉肥瘦均勻,入口即化,搭配埋粒粒分明嘅白飯,每一啖都充滿滿足感🍚。上面灑咗一層薄薄嘅肉鬆,增加咗口感同層次感,唔會單調。溏心蛋煮得恰到好處,蛋黃流出來嘅一刻真係令人心動😍。整體嚟講,呢碟飯實在係超級正,保證你會舔曬碗底!玉米起司蛋餅 💋💋💋💋蛋餅外層煎得金黃酥脆,切開見到裡面包住滿滿嘅玉米同拉絲芝士🧀,賣相已經加分!蛋餅本身滑嫩唔膩,玉米粒依然保持爽口清甜,同起司嘅鹹香味道非常合拍🌽。雖然分量算係中規中矩,但勝在配料比例平衡,食完一舊之後會想即刻再食第二舊😋。唯
花雕麻油雞湯麵 💋💋💋💋
肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 💋💋💋💋💋
玉米起司蛋餅 💋💋💋💋
蛋餅外層煎得金黃酥脆,切開見到裡面包住滿滿嘅玉米同拉絲芝士🧀,賣相已經加分!蛋餅本身滑嫩唔膩,玉米粒依然保持爽口清甜,同起司嘅鹹香味道非常合拍🌽。雖然分量算係中規中矩,但勝在配料比例平衡,食完一舊之後會想即刻再食第二舊😋。唯一建議係可以加多啲芝士,變成爆炸拉絲效果就更誘人啦!
呢頓晚餐真係超值,每樣菜式都用心製作,味道出色又有自己特色✨。無論係一個人慢慢享受定係朋友聚餐,呢間餐廳都係一個唔錯嘅選擇👍。下次經過附近,不妨進去試下佢哋其他菜式,相信都會帶俾你好心情😄!
2025-06-15 711 瀏覽
我哋昨日下午喺荃灣一間叫台蔡滷肉飯嘅細細間舖頭,用餐氣氛輕鬆。整個環境雖然樸實,但舒服得嚟又恰到好處,適合小聚。【花雕麻油雞湯麵】  💋💋💋💋  呢碗湯麵入面雞肉滑嫩,湯頭用花雕酒同麻油調味,帶住淡淡香氣。麵條適中,有勁但又不硬,配上雜菜口感更佳。湯味均衡唔會太咸,食落暖胃又舒服,令人口感踏實,係個午後小食嘅佳選。【爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)】  💋💋💋💋💋  滷肉飯入面滷製得剛好,肉質分外嫩滑,與香甜醬汁配合得天衣無縫。配上一隻溫泉蛋,蛋黃稍為流出,令整碗飯更加滑順。蔥花嘅點綴又添清新,成碗飯食落層次分明,飯香肉汁齊齊迸發,令人滿足。【甜不辣】  💋💋💋💋  外皮炸得金黃酥脆,內裡保留住咀嚼嘅彈性。沾上特製醬料,帶少少微辣,平衡咗炸物嘅油膩感,食感多重,好似嚐到小食檔會友嘅味道。雖然份量平平,但味道充滿地道小食風格。【大紅袍珍奶(凍)】  💋💋💋💋  大紅袍嘅香氣融入凍珍奶之中,奶味濃郁同茶香互補,食落順滑唔膩。配合凍飲嘅冰涼感,正好可以解暑,同時又能感受到茶香微妙嘅層次感。每一口都有茶同牛奶嘅濃厚韻味,令人忘返。  【百香果鳳梨烏龍茶+寒天】  💋💋💋💋  呢款果茶以百香果同鳳梨調成,酸
【花雕麻油雞湯麵】  💋💋💋💋
【爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)】  💋💋💋💋💋
【甜不辣】  💋💋💋💋
【大紅袍珍奶(凍)】  💋💋💋💋

【百香果鳳梨烏龍茶+寒天】  💋💋💋💋
呢款果茶以百香果同鳳梨調成,酸甜適中,帶住果香又有烏龍茶嘅韻味。仲加入少少寒天,口感有層次,令飲品唔單調。冰鎮過後更係解渴,飲落有清爽感,適合餐後輕鬆消食。

今日嘅用餐體驗好平易近人,唔浮誇但極有特色。每樣菜式都表現出熟練手藝,味道自然分明互相襯托,令人食得安心。同事邊食邊分享笑談,個午後就咁溫暖咁過,正合朋友間輕鬆相聚嘅氛圍😋。