入到間餐廳,燈光偏暖色,環境乾淨整潔,枱椅擺得整整齊齊,感覺好舒服🤗。背景音樂係輕鬆嘅爵士樂,音量適中唔會嘈,啲服務員態度友善又細心,仲會主動問你要唔要加水添💧。花雕麻油雞湯麵 💋💋💋💋呢碗湯麵真係一流!麻油香濃郁但唔會過火,入口嗰陣已經聞到陣陣麻油同花雕酒嘅香味🍶。湯底清甜鮮美,喝落去暖笠笠,特別適合天氣凍嘅時候飲🔥。雞肉嫩滑多汁,咬落去完全唔柴,連埋湯同埋幼細嘅麵條一齊食,簡直完美!不過如果可以再落少少薑片會更加夠喉啦~總體嚟講,呢碗麵絕對唔會令人失望!肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 💋💋💋💋💋滷肉飯真係好好食呀!滷汁夠味唔會太鹹,滷肉肥瘦均勻,入口即化,搭配埋粒粒分明嘅白飯,每一啖都充滿滿足感🍚。上面灑咗一層薄薄嘅肉鬆,增加咗口感同層次感,唔會單調。溏心蛋煮得恰到好處,蛋黃流出來嘅一刻真係令人心動😍。整體嚟講,呢碟飯實在係超級正,保證你會舔曬碗底!玉米起司蛋餅 💋💋💋💋蛋餅外層煎得金黃酥脆,切開見到裡面包住滿滿嘅玉米同拉絲芝士🧀,賣相已經加分!蛋餅本身滑嫩唔膩,玉米粒依然保持爽口清甜,同起司嘅鹹香味道非常合拍🌽。雖然分量算係中規中矩,但勝在配料比例平衡,食完一舊之後會想即刻再食第二舊😋。唯
花雕麻油雞湯麵 💋💋💋💋
肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 💋💋💋💋💋
玉米起司蛋餅 💋💋💋💋
蛋餅外層煎得金黃酥脆,切開見到裡面包住滿滿嘅玉米同拉絲芝士🧀,賣相已經加分!蛋餅本身滑嫩唔膩,玉米粒依然保持爽口清甜,同起司嘅鹹香味道非常合拍🌽。雖然分量算係中規中矩,但勝在配料比例平衡,食完一舊之後會想即刻再食第二舊😋。唯一建議係可以加多啲芝士,變成爆炸拉絲效果就更誘人啦!
呢頓晚餐真係超值,每樣菜式都用心製作,味道出色又有自己特色✨。無論係一個人慢慢享受定係朋友聚餐,呢間餐廳都係一個唔錯嘅選擇👍。下次經過附近,不妨進去試下佢哋其他菜式,相信都會帶俾你好心情😄!
我哋昨日下午喺荃灣一間叫台蔡滷肉飯嘅細細間舖頭,用餐氣氛輕鬆。整個環境雖然樸實,但舒服得嚟又恰到好處,適合小聚。【花雕麻油雞湯麵】  💋💋💋💋  呢碗湯麵入面雞肉滑嫩,湯頭用花雕酒同麻油調味,帶住淡淡香氣。麵條適中,有勁但又不硬,配上雜菜口感更佳。湯味均衡唔會太咸,食落暖胃又舒服,令人口感踏實,係個午後小食嘅佳選。【爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)】  💋💋💋💋💋  滷肉飯入面滷製得剛好,肉質分外嫩滑,與香甜醬汁配合得天衣無縫。配上一隻溫泉蛋,蛋黃稍為流出,令整碗飯更加滑順。蔥花嘅點綴又添清新,成碗飯食落層次分明,飯香肉汁齊齊迸發,令人滿足。【甜不辣】  💋💋💋💋  外皮炸得金黃酥脆,內裡保留住咀嚼嘅彈性。沾上特製醬料,帶少少微辣,平衡咗炸物嘅油膩感,食感多重,好似嚐到小食檔會友嘅味道。雖然份量平平,但味道充滿地道小食風格。【大紅袍珍奶(凍)】  💋💋💋💋  大紅袍嘅香氣融入凍珍奶之中,奶味濃郁同茶香互補,食落順滑唔膩。配合凍飲嘅冰涼感,正好可以解暑,同時又能感受到茶香微妙嘅層次感。每一口都有茶同牛奶嘅濃厚韻味,令人忘返。  【百香果鳳梨烏龍茶+寒天】  💋💋💋💋  呢款果茶以百香果同鳳梨調成,酸
【花雕麻油雞湯麵】  💋💋💋💋
【爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)】  💋💋💋💋💋
【甜不辣】  💋💋💋💋
【大紅袍珍奶(凍)】  💋💋💋💋

【百香果鳳梨烏龍茶+寒天】  💋💋💋💋
呢款果茶以百香果同鳳梨調成,酸甜適中,帶住果香又有烏龍茶嘅韻味。仲加入少少寒天,口感有層次,令飲品唔單調。冰鎮過後更係解渴,飲落有清爽感,適合餐後輕鬆消食。

今日嘅用餐體驗好平易近人,唔浮誇但極有特色。每樣菜式都表現出熟練手藝,味道自然分明互相襯托,令人食得安心。同事邊食邊分享笑談,個午後就咁溫暖咁過,正合朋友間輕鬆相聚嘅氛圍😋。
上個禮拜日,同女朋友喺屋企附近食咗個午餐。餐廳環境幾乾淨,氣氛都幾輕鬆,適合同朋友或者另一半慢慢食個飯。🍜🍚 更重要的係呢間竟是米芝蓮餐廳!!!藥膳排骨麵 🌕🌕🌕🌕🌑藥膳湯底幾香濃,飲落去有啲回甘,感覺幾滋補。排骨煮得夠淋,肉質唔會太柴,咬落去幾入味。麵條就普通咗啲,唔算特別彈牙,但整體都算唔錯。🍖🍜爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) 🌕🌕🌕🌕🌑滷肉飯嘅肉碎肥瘦適中,滷得幾入味,加埋爆蔥嘅香氣,食落去幾開胃。溫泉蛋嘅蛋黃流心,撈埋飯一齊食,口感更加豐富。飯粒都煮得幾好,唔會太硬或者太軟。🍚🥚九層塔鹽酥雞 🌕🌕🌕🌑🌑鹽酥雞炸得幾香脆,外皮唔會太厚,咬落去有啲juicy。九層塔嘅香氣都幾突出,但係味道就偏鹹咗少少,食多幾件會覺得有啲膩。🍗🌿大紅袍珍奶(凍) 🌕🌕🌕🌑🌑珍珠煮得幾Q彈,奶茶嘅茶味都幾濃,但係甜度就偏高咗啲,飲到最後會覺得有啲膩。如果甜度可以調低啲,會更加好飲。🧋🍬冬瓜茶 🌕🌕🌕🌕🌑冬瓜茶清甜解渴,飲落去有啲涼涼嘅感覺,幾適合食完滷肉飯之後飲。甜度適中,唔會太甜,飲完都唔會覺得膩。🍵🍉環境都幾舒服,適合慢慢食個飯。不過鹽酥雞同珍奶就偏鹹同甜咗啲,如果可以調節一下會更加好。整體嚟講,都係一個唔
藥膳排骨麵 🌕🌕🌕🌕🌑
爆蔥滷肉飯(溫泉蛋) 🌕🌕🌕🌕🌑
九層塔鹽酥雞 🌕🌕🌕🌑🌑

大紅袍珍奶(凍) 🌕🌕🌕🌑🌑

冬瓜茶 🌕🌕🌕🌕🌑
環境都幾舒服,適合慢慢食個飯。不過鹽酥雞同珍奶就偏鹹同甜咗啲,如果可以調節一下會更加好。整體嚟講,都係一個唔錯嘅午餐選擇。🍽️😊
6天前 0 瀏覽
上個禮拜日,同男朋友去咗荃灣嘅台蔡滷肉飯食下午茶。餐廳嘅環境幾舒服,燈光柔和,唔會太刺眼,坐低之後感覺幾放鬆。🍽️ 枱與枱之間嘅距離都算闊落,唔會覺得逼夾。👫 服務員都幾友善,落單同上菜都幾快手,唔使等好耐。藥膳排骨麵 🥰🥰🥰🥰呢個藥膳排骨麵嘅湯底好濃郁,藥膳味好出,飲落去暖笠笠,好啱呢排涼涼哋嘅天氣。🍜 排骨煮得好淋,一咬就骨肉分離,肉質幾嫩滑。麵條係粗麵,有咬口,吸晒湯汁嘅味道,食落好滿足。整體嚟講,呢個麵幾有台灣風味,食完之後個胃好舒服。肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🥰🥰🥰🥰🥰滷肉飯係台蔡嘅招牌,果然冇令我失望。滷肉肥瘦適中,醬汁濃郁,撈飯食好正。🍚 肉鬆嘅鹹香同滷肉嘅甜味好夾,食落去層次豐富。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心,撈埋飯一齊食,口感更加滑溜。呢個飯真係好有台灣嘅風味,食完之後仲想再encore。百香果鳳梨烏龍茶+寒天 🥰🥰🥰呢杯飲品幾清新,百香果同鳳梨嘅酸甜味好突出,同烏龍茶嘅茶香好夾。🍹 寒天嘅口感幾特別,咬落去有啲彈牙,增加咗飲品嘅層次感。飲落去唔會太甜,幾解膩,適合食完滷肉飯之後飲,感覺幾清爽。茉香仙草奶茶 🥰🥰🥰🥰茉香仙草奶茶嘅茶香幾濃郁,茉香味好出,飲落去有啲回甘。🥤 仙
藥膳排骨麵 🥰🥰🥰🥰
肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🥰🥰🥰🥰🥰
百香果鳳梨烏龍茶+寒天 🥰🥰🥰

茉香仙草奶茶 🥰🥰🥰🥰
茉香仙草奶茶嘅茶香幾濃郁,茉香味好出,飲落去有啲回甘。🥤 仙草嘅口感滑溜,同奶茶好夾,飲落去唔會太甜膩。整體嚟講,呢杯奶茶幾有台灣特色,飲完之後個口仲留有淡淡嘅茶香,幾舒服
下午茶體驗幾好,食物同飲品都幾有台灣風味,食落去好滿足。🍴 餐廳嘅環境同服務都唔錯,適合同朋友或者另一半一齊嚟慢慢食、慢慢傾。👫 如果你鍾意台灣菜,呢度絕對值得一試。下次有機會,我都會再嚟試吓其他菜式。😋
上個禮拜日,同女朋友行過荃灣,見到呢間「台蔡滷肉飯」,諗起IG上面好多人分享,話佢好有台灣風味,就入去試吓。餐廳環境幾乾淨,燈光柔和,坐得幾舒服,唔會太嘈,啱晒兩個人慢慢食。牆上掛咗啲台灣嘅風景相,幾有feel,好似去咗台灣咁。🍜🍚🍗台味滷肉飯(溏心蛋) 🌕🌕🌕🌕🌑滷肉飯係呢度嘅招牌,果然冇令人失望。滷肉肥瘦適中,醬汁夠香,撈飯食真係一流。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心,同滷肉一齊食,口感更加豐富。飯粒都煮得幾好,唔會太硬或者太軟,整體來講係幾好食嘅。🍚🥚藥膳排骨麵 🌕🌕🌕🌗🌑呢碗藥膳排骨麵,湯底幾濃郁,有啲中藥味,飲落去暖笠笠,幾適合呢排涼涼哋嘅天氣。排骨煮得幾淋,肉質唔會太柴,但係藥膳味有啲重,可能唔係個個都接受到。麵條就普通咗啲,冇乜特別,整體來講算係中規中矩。🍜九層塔鹽酥雞 🌕🌕🌕🌕🌗鹽酥雞炸得幾香脆,外皮唔會太厚,咬落去仲有啲juicy。九層塔嘅香味好突出,同鹽酥雞好夾,食落去唔會覺得膩。份量都幾足,兩個人食啱啱好。如果鍾意食炸嘢嘅話,呢個真係值得一試。🍗🌿呢間「台蔡滷肉飯」整體表現唔錯,尤其係滷肉飯同鹽酥雞,幾有台灣風味。環境同服務都幾好,價錢都算合理,係一個幾好嘅晚餐選擇。不
台味滷肉飯(溏心蛋) 🌕🌕🌕🌕🌑
藥膳排骨麵 🌕🌕🌕🌗🌑
九層塔鹽酥雞 🌕🌕🌕🌕🌗
呢間「台蔡滷肉飯」整體表現唔錯,尤其係滷肉飯同鹽酥雞,幾有台灣風味。環境同服務都幾好,價錢都算合理,係一個幾好嘅晚餐選擇。不過藥膳排骨麵就未必個個都鍾意,可以試吓其他菜式。
2025-06-03 558 瀏覽
見網上有片話台灣人去台蔡滷肉飯,仲話好有台灣味,所以我約左個荃灣友,慕名而來。平日傍晚6點幾去排隊,已坐滿客,前面有20個人排隊,我地等左大約8個字,食左大約8個字,建議餐廳派籌,客人便不用在室外排長龍。鋪頭細但樓底高,所以感覺舒適。芋泥燒排骨餐$80芋泥重芋頭味,好食,如果芋泥份量更多會更好,跟餐有一碗滷肉飯,面頭鋪左有酸菜,我地2個人食一碗不夠食,2碗又好似太多,店員話可以加飯,係加分位。滷肉唔會過咸或過甜,唔油膩,唔會太重口味,味道適合香港人。玉米起司蛋餅$48質感不錯。大腸包小腸$40糯米煙韌,好食。跟餐飲品加$15朋友飲,我無試。總共 $190 (已包加一)見餐牌有花雕麻油雞湯麵,好吸引咁,想下次試下。

鋪頭細但樓底高,所以感覺舒適。

芋泥燒排骨餐$80
芋泥重芋頭味,好食,如果芋泥份量更多會更好,
跟餐有一碗滷肉飯,面頭鋪左有酸菜,
滷肉唔會過咸或過甜,唔油膩,唔會太重口味,味道適合香港人。

玉米起司蛋餅$48
質感不錯。

大腸包小腸$40
糯米煙韌,好食。

跟餐飲品加$15
朋友飲,我無試。

總共 $190 (已包加一)

見餐牌有花雕麻油雞湯麵,好吸引咁,想下次試下。

2025-06-02 533 瀏覽
🍱 芋泥燒豬軟骨 配 小碗滷肉飯特別的配搭,但不是很入味,不過豬軟骨真的慢功出細貨的軟和嫩.🍱 涼拌蒜泥豬頸肉 配 小碗滷肉飯喜歡吃涼拌朋友可以一試,小辣醬油是另上,不能吃辣的也可以點☝🏻 豬頸肉很爽口.🫔 酥脆手工蔥抓 - 肉鬆起司蛋餅非常酥脆、足料,份量也剛剛好,也是店裡 👍🏻推薦的食物.不能說非常好吃,但部份食物是挺特別跟好吃,能在香港吃到這水平的美食已很好👍🏻 可是個人覺得不是很划算,所以沒有特別的想二刷,地方也不是很大,所以要互相遷就空間
🍱 芋泥燒豬軟骨 配 小碗滷肉飯
特別的配搭,但不是很入味,不過豬軟骨真的慢功出細貨的軟和嫩
🍱 涼拌蒜泥豬頸肉 配 小碗滷肉飯
🫔 酥脆手工蔥抓 - 肉鬆起司蛋餅
非常酥脆、足料,份量也剛剛好,也是店裡 👍🏻推薦的食物
2025-06-01
  • 肉鬆起司蛋餅
2025-06-01 493 瀏覽
🥢平時行開荃灣經過呢間台菜滷肉飯餐廳,都見到出邊大排長龍。難得今日早收工,嚟荃灣搵嘢食,見到入邊仲有位就二話不說入咗去坐低。🥢餐廳環境比較細,餐枱之間亦都比較窄,而且只係限食一個鐘。🥢睇完餐牌,我叫左涼拌蒜泥豬頸肉餐。足足等咗20分鐘先上枱,應該係等齊幾台人嗌先整。蒜泥用咗生蒜,加上仲有好多京蔥,味道都幾搶,好在有啲青瓜平衡下。豬頸肉份量唔算多,白烚過都幾有咬口。滷肉飯味道的而且確係好味,但係份量就真係細咗啲,如果唔叫埋嘢飲我係唔夠飽既。🥢男友就叫左九層塔鹽酥雞餐。因為最出名係呢個餐,所以好快就上碟。鹽酥雞份量都幾多,細細粒,咬落都幾鬆脆,炸得啱啱好,入面雞肉都係厚實。🧋嘢飲我哋叫咗凍百香果鳳梨烏龍茶,入面仲有細細粒嘅寒天,百香果味、鳳梨味同烏龍茶味都好突出。另外仲叫咗熱珍珠茉香奶茶,入面啲珍珠係咪你size都幾特別,珍珠唔算太多,但係飲完就覺得幾飽。

🥢餐廳環境比較細,餐枱之間亦都比較窄,而且只係限食一個鐘。

2025-05-30
  • 九層塔鹽酥雞餐
今日中午同同事到荃灣台蔡滷肉飯食午餐,入門既時刻,見到店內陳設古色古香,木質傢俱同細膩燈光互相輝映。牆上掛住傳統水墨畫,空氣中瀰漫住淡淡香料味,環境清幽,氣氛平靜,令人心情舒暢😊。大家感溫暖快活時光。藥膳排骨麵評分:🥰🥰🥰🥰🥰。呢碗麵散發淡淡藥材香味,湯底濃郁但唔油膩,排骨軟嫩入味,好食又健康。麵條筋道彈牙,加上藥草獨特風味,微苦帶甜,口感豐富。整碗湯頭味道層次分明,調味恰到好處,十分合乎預期,令人食完覺得暖心又舒服。每啖都充滿傳統風味同現代創意,係一款平衡之選。細細品嚐之後,每口都顯示大廚用心,令人口感層次更加立體,係中午好選擇。整體來講,味道豐富,令人覺得滿足愉快。真係好味!好滿意。頂呱呱肉鬆起司蛋餅評分:🥰🥰🥰🥰🥰。呢款蛋餅外層金黃脆口之餅皮,內裏包住滑嫩蛋液同豐富起司味,仲有香甜肉鬆點綴,口感層次多變。餡料火候掌握恰到好處,蛋香同咸香完美融合,令人口齒生香。每一口都帶住暖意同實在滿足感,令人食咗之後心情愉快。再添少許特製醬汁,令餅香更加襯托出蛋香。每咬一口,肉鬆嘅鹹香與起司嘅濃郁互相輝映,令人食完仍留齒頰留香。真係好正,令人滿足!超級讚喇大紅袍珍奶(凍)評分:🥰🥰🥰🥰🥰。杯裝珍
大紅袍珍奶(凍)評分:🥰🥰🥰🥰🥰。杯裝珍奶色澤透亮,茶香充盈,奶味與茶味相互融合,並帶有一絲果香。冰凍飲品入口冰涼,順滑細膩令人口感清新。珍珠Q彈有韌性,吸吮時香甜浸潤,甜度適中。整體調配得當,既保留茶香又兼顧奶香,令人口飲後覺得精神爽利,夏日解渴之選。飲落口感溫潤均衡,茶香奶味互相襯托得天衣無縫,飲品冰鎮感十足,正合夏日飲用。每一口入喉皆覺得清新怡人,令人心情振奮。真係好正,超開心。頂呱呱!好飲喇
三款餐點各具特色,各有滋味。食物呈現出廚師認真手藝,口味層次清晰,令人齒頰留香。午餐體驗十分滿意,平實而充實,令人感受實在嘅美好時刻😊。每一道菜品都展示咗用心與實力,令人有種滿足感心情愉快。
🌇 荃灣|台蔡滷肉飯|米芝蓮推薦台式小店,滷肉飯配鹽酥雞!連續2年入選港澳米芝蓮指南,平日經過都排長龍,今次終於試到!主打台灣地道風味,餐牌選擇多元,不過整體評分普通。🔥 必試推介
✔ 九層塔鹽酥雞餐 (鹽酥雞+滷肉飯) $73
鹽酥雞炸得鬆脆,外脆內嫩又唔油,九層塔略為乾身唔算香;滷肉飯比較普通,滷味唔算濃。✔ 麻油雞湯 $52
湯底夠熱又唔油膩,麻油香氣突出,飲落暖笠笠,非常舒服!✔ 玉米起司蛋餅 $38
蛋餅外皮鬆軟唔易爛,粟米同芝士餡料飽滿,口感豐富。💡 總結
整體味道唔錯,特別推薦麻油雞湯同蛋餅;價格合理,性價比高~不過如果排好耐隊就未必太值。
🌇 荃灣|台蔡滷肉飯|米芝蓮推薦台式小店,滷肉飯配鹽酥雞!

🔥 必試推介
✔ 九層塔鹽酥雞餐 (鹽酥雞+滷肉飯) $73

✔ 麻油雞湯 $52
湯底夠熱又唔油膩,麻油香氣突出,飲落暖笠笠,非常舒服!

✔ 玉米起司蛋餅 $38
蛋餅外皮鬆軟唔易爛,粟米同芝士餡料飽滿,口感豐富。

💡 總結
麻油雞湯
玉米起司蛋餅
麻油雞湯
玉米起司蛋餅
今日收工同女友去咗荃灣嘅台蔡滷肉飯食下午餐,呢間餐廳位於荃灣嘅一條小巷入面,門口掛住個大大嘅招牌,好易搵到。餐廳播住啲輕音樂,氣氛都幾放鬆,啱晒同女友慢慢食個下午餐。🍜🍴花雕麻油雞湯麵 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻呢碗花雕麻油雞湯麵真係幾正,湯底好香濃,花雕酒同麻油嘅味道好突出,飲落去暖笠笠,好啱呢啲涼涼地嘅天氣。雞肉都幾嫩滑,唔會太柴,麵條就係普通嘅幼麵,但吸晒啲湯汁,食落好入味。整體嚟講,呢碗麵係一個好暖胃嘅選擇。🍜🍗藥膳排骨麵 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻女友叫咗個藥膳排骨麵,湯底有啲藥材味,但唔會太濃,飲落去都幾舒服。排骨煮得幾淋,肉質都幾鬆軟,咬落去唔會太韌。麵條同花雕麻油雞湯麵一樣,都係幼麵,吸晒啲湯汁,食落都幾有味道。呢碗麵比較清淡啲,啱晒鍾意食藥膳嘅人。🍜🍖蒜片香腸 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻呢碟蒜片香腸真係好正,香腸煎得啱啱好,外皮脆脆地,咬落去好香口。蒜片炒得金黃色,香氣撲鼻,同香腸一齊食,味道更加豐富。呢碟小食真係好開胃,食完仲想再encore多碟。🌭🧄今次喺台蔡滷肉飯嘅用餐體驗都幾好,食物質素唔錯,價錢都算合理。餐廳環境都幾舒服,啱晒同朋友或者另一半嚟食個下午餐。如果你鍾意台灣風味嘅嘢食,呢
花雕麻油雞湯麵 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
呢碟蒜片香腸真係好正,香腸煎得啱啱好,外皮脆脆地,咬落去好香口。蒜片炒得金黃色,香氣撲鼻,同香腸一齊食,味道更加豐富。呢碟小食真係好開胃,食完仲想再encore多碟。🌭🧄今次喺台蔡滷肉飯嘅用餐體驗都幾好,食物質素唔錯,價錢都算合理。餐廳環境都幾舒服,啱晒同朋友或者另一半嚟食個下午餐。如果你鍾意台灣風味嘅嘢食,呢間餐廳都值得一試。🍽️👍
2025-05-24 218 瀏覽
琴日下午見完客,行過荃灣,見到間「台蔡滷肉飯」,心思思就入去食個下午茶。餐廳裝修簡簡單單,有啲台灣街頭小店嘅feel,燈光柔和,坐得幾舒服。花雕麻油雞湯麵 🤩🤩🤩🤩呢碗湯麵一上枱就聞到好香嘅花雕酒同麻油味,湯底濃郁得嚟唔會太油膩。雞肉煮得啱啱好,嫩滑得嚟唔會柴,麵條彈牙,吸晒湯汁嘅味道。整體嚟講,味道幾平衡,食完個胃暖笠笠,好適合呢啲涼涼哋嘅天氣。🍲大腸包小腸 🤩🤩🤩呢個台灣小食幾有特色,外層係糯米腸,入面包住一條香腸,口感層次豐富。糯米腸軟糯,香腸鹹香,加埋啲蒜蓉醬,味道更加突出。不過食多兩啖會覺得有啲膩,可能係因為糯米比較飽肚。整體嚟講,味道唔錯,但係唔建議一個人食晒成份。🌭茉香仙草奶茶 🤩🤩🤩🤩呢杯奶茶幾清新,茉香味突出,仙草滑溜溜,加埋奶茶嘅香濃,飲落好順口。甜度適中,唔會太甜,飲完之後口腔仲留有淡淡嘅茉香,幾舒服。呢杯飲品絕對係解膩嘅好選擇,食完嘢飲返杯,成個人即刻refresh晒。🧋「台蔡滷肉飯」嘅食物質素幾好,味道正宗,價錢合理,環境都算舒適。雖然唔係咩高級餐廳,但係勝在夠地道,食得出台灣嘅風味。如果你鍾意台灣菜,呢間絕對值得一試。下次經過荃灣,我都會再嚟食返碗花雕麻油雞
花雕麻油雞湯麵 🤩🤩🤩🤩
呢杯奶茶幾清新,茉香味突出,仙草滑溜溜,加埋奶茶嘅香濃,飲落好順口。甜度適中,唔會太甜,飲完之後口腔仲留有淡淡嘅茉香,幾舒服。呢杯飲品絕對係解膩嘅好選擇,食完嘢飲返杯,成個人即刻refresh晒。🧋「台蔡滷肉飯」嘅食物質素幾好,味道正宗,價錢合理,環境都算舒適。雖然唔係咩高級餐廳,但係勝在夠地道,食得出台灣嘅風味。如果你鍾意台灣菜,呢間絕對值得一試。下次經過荃灣,我都會再嚟食返碗花雕麻油雞湯麵,飲返杯茉香仙草奶茶。😋👍
今個中午我行咗去荃灣台蔡滷肉飯食午餐,店入面環境整潔又明亮,燈光柔和到剛剛好,令到入到店嘅人都覺得好舒服😄。坐喺位上,背景音樂悠然低唱,氣氛亦十分平和,令人唔覺得時間匆促,好適合同友仔輕鬆傾下偈、慢慢享受個餐時光。【花雕麻油雞湯麵】 評分:🤩🤩🤩🤩呢碗花雕麻油雞湯麵以濃郁嘅湯底打頭陣,雞肉嘅清香同花雕酒嘅獨特氣息完美融合,麻油嘅滑順更令湯頭變得豐滿,吸引住食客每口都充滿驚喜。麵身彈牙之餘又唔失柔韌,湯中隱隱帶有香料味,令整體口感層次分明。每一口都令你感受到用心烹調嘅痕跡,係一個中規中矩但又令人滿意嘅選擇,極適合想喺平凡之中尋找點小樂趣嘅人。【涼伴蒜泥豬頸肉】 評分:🤩🤩🤩🤩🤩呢道涼盤以豬頸肉為主角,入口質地軟嫩且極易滑落齒頰,搭配上充滿蒜香嘅蒜泥醬汁,令到每一片肉都有咗層次感。肉片輕輕散發著醃製嘅醬香,經過細膩調味後,帶出一種微辣輕爽嘅感覺,刺激住味蕾而又唔會過份重口。加埋底下佐以新鮮蔬果點綴,不單止平衡咗油脂感,仲令整道菜睇落色澤繽紛,令人一見就有食慾,真係絕配開胃之選。【百香果鳳梨烏龍茶+寒天】 評分:🤩🤩🤩呢杯特調飲品係以烏龍茶為底,加上百香果同鳳梨果汁調配而成,先係香氣撲鼻,再
【花雕麻油雞湯麵】 評分:🤩🤩🤩🤩
呢杯特調飲品係以烏龍茶為底,加上百香果同鳳梨果汁調配而成,先係香氣撲鼻,再到入口帶出豐富層次。初嚐之下,果香酸甜交織,但茶味略重,有時會蓋過部分果香嘅清新感。飲起來整體感覺稍嫌平凡,果味同茶香之間嘅平衡尚有潛力可挖,雖然未必能夠令人一試難忘,但絕對適合餐後輕鬆解渴,作為解膩小飲料亦都幾合適,特別係配合同伴邊閒聊邊飲時,好似能夠稍微帶出夏日輕盈嘅氣息。呢次午餐體驗,唔係追求華麗,但係將每一味都做到恰到好處,正正適合想喺繁忙日常中搵個輕鬆時刻享受美食嘅你😋。
2025-04-19 255 瀏覽
台蔡滷肉飯每次經過海壩街,都見這店人龍滿滿。今日實在太想念台灣滷肉飯,所以在午飯時間後(大約一點九)試試排隊,排隊在店外對出欄杆,要等六組才有得入,不過最後等了十五分鐘就入到店內,算快趣了。叫了九層塔鹽酥雞餐(鹽酥雞加滷肉飯)九層塔乾炸過,脆脆的,不過不太香鹽酥雞炸得鬆脆,外脆內嫩,炸的時間剛剛好,已將大部份油迫了出來,所以食了不太油膩,好好食,味道平均不太鹹。滷肉飯就非常地道,半肥半瘦滷肉,不太重滷味,味道平衡度很高,很易送晒成碗飯,正。王米起士蛋餅同滷肉飯一樣咁出色,外皮鬆軟但不易爛,內涵滿滿的粟米同芝士很飽肚,味不重,又係剛剛好,係近年係香港食嘅蛋餅中數一數二咁好食。可能會為了這個蛋餅會覆桌
台蔡滷肉飯

每次經過海壩街,都見這店人龍滿滿。

叫了
九層塔鹽酥雞餐(鹽酥雞加滷肉飯)

九層塔乾炸過,脆脆的,不過不太香

王米起士蛋餅

可能會為了這個蛋餅會覆桌

王米起士蛋捲
2025-04-19
15 分鐘 (堂食)
王米起士蛋捲
  • 台味滷肉飯
  • 起司蛋餅
2025-04-14 292 瀏覽
冇滿座情況下叫外賣,等咗25分鐘,俾錢時又唔交代需要等得耐。等咗20分鐘問佢有得拎未,有個男店員聽完唔回應,再問第二次先淨係揮手表示未得,唔係期望要非常好嘅服務態度,但係正常溝通同交代都做唔到。如果有啲食物真係要等得耐嘅話,建議俾錢時同客人交代聲。明白做服務業好攰,但係應有嘅禮貌都要有。太多時間唔知做咩好推薦你去呢度叫外賣太好心情想挑戰吓自己都可以去Btw等左咁耐出嚟又唔覺真係太好食😅唔明有乜咁特別
如果有啲食物真係要等得耐嘅話,建議俾錢時同客人交代聲。
明白做服務業好攰,但係應有嘅禮貌都要有。

太多時間唔知做咩好推薦你去呢度叫外賣
太好心情想挑戰吓自己都可以去