台灣麵

台灣麵 (已結業)

Taiwan Kitchen
台灣麵 (已結業)
2K
lotsoeat
[勞蘇食] 人哋叫台灣麵你咪叫返台灣麵囉
lotsoeat
2021-06-27
1K 瀏覽
關注
途經旺角見到依間台灣野好eye catching而食評幾唔錯即刻去懷念一下台灣味先,裝修真心讚,好多台灣用語靚靚裝飾,令人好有台灣feel餐牌就以台灣主食為主,肉燥飯、牛肉麵等等,加埋啲街頭小食,鹽酥雞等水吧亦有手搖飲品,一應俱全紅燒牛筋牛肉麵(如果改埋叫半筋半肉就更更更台灣lu),賣相唔錯湯底好濃既感覺,粗麵有手打口感,有咬口既麵身,個湯都幾有牛味既同紅燒味都配合得唔錯牛腩好腍好入味,調味同肉質都相當唔錯非常值得一試牛筋都好大舊但非常腍,入口溶化,好似食花膠咁真心高質既半筋半肉椒鹽排骨肉燥飯,肉燥飯好乾身同較硬,飯都好硬(而其實點解係台灣食肉燥飯好食啲其中一個原因就係台灣全部都係珍珠米,夾肉燥同魯肉都會好食好多),椒鹽排骨真係唔明椒鹽左係邊但味道又算唔錯,改做「秘制汁煮排骨」就完美飲返啖芝士奶蓋,有沉積物(如果你整過奶蓋就知係未打得匀晒即)飲返另一杯藍莓紅茶反而仲好,最後試埋鹽酥雞,不過不失正正常常炸雞粒總結一句,「人哋叫台灣麵你咪叫返台灣麵囉」其他食物質素真係好大出入,台灣麵應該正既,當係港式台餐食既佢都唔貴既查看更多
紅燒牛腩牛筋麵
人生最難食既牛肉麵
xxcarmentangxx
2021-06-13
關注
首先完全唔明點解rating 咁高...hahaha... totally fake jor 我。牛肉麵同炸雞最係人生食過最差既一次。牛肉味既公仔麵既牛肉味最strong 過佢 😅 ...其實見到碗麵個湯底啲色已經知道伏伏哋。簡單啲來講好似係雞湯再加辣椒油..炸雞係乾。一個字都講曬.....服務員係OK⋯⋯唯一嘅優點.....so, overall, don’t think I will be coming back again.....查看更多
KennyCheng3592
台灣味
KennyCheng3592
2021-05-17
關注
過得去既台灣小菜同食品 無骨 口感超級肥膩 睇到全部都係肥肉 真係唔係個個接受到 紅油抄手 啲油就足 但唔多夠辣 啲雞扒煎到好老 有啲煎燶既口感 啲面口感唔錯 不過叫左個幹撈既面 都好似跟湯咁😅😅查看更多
Raffaella cheung
香芋奶ok
Raffaella cheung
2021-05-12
關注
店的名字是台灣麵,但其實看餐牌這是台灣+上海菜?就是什麼都有一點,是有點雜亂,但勝在小食選擇多。飯和麵可以雙拼,適合我這種什麼也想嚐嚐的人。台式豬手腳飯併紅燒牛肉麵,豬腳很硬很硬,很難咬。豬腳是這樣硬的嗎?軟的是豬手?搞不清,總之這樣硬很評價什麼味道。牛肉麵是真的辣,個人而言算不上小辣,而且還是死辣,即是只感受到灼熱卻嚐不出香味的辣。麻油拌牛肚爽口,算是比較好吃。真心讚好只有香芋奶,起碼是真的芋頭,不是紫色化學品。其餘食物是茶餐廳質素。查看更多
香芋奶
香芋奶茶
Happy_me
Cp值極高之台灣風味!
Happy_me
2021-04-24
關注
可能地理位置既影響星期五晚8點幾黎到都仲有好多位 好正! 唔洗排隊!仲驚無人食係伏野但食完真係看得啲野食係好味! 性價比高!- 你所看到的是不完整的2人餐!因為野食太吸引 都忘了影後來的炸豆腐同香酥雞🥲-呢個set 份量十分!樣樣野食都好味!-我地3 個人食都抱住肚走☺️前菜乾撈粗麵(可選湯/撈 粗/幼麵)另外果碗就叫左肉操飯時菜主食:雞扒查看更多
+ 1
Heidi0717
性價比高的台灣風味
Heidi0717
2021-03-04
關注
早幾天自製了台式肉燥飯,雖然美味,但總是缺了點台灣的風味!今天還是忍不住,找間台式食店,尋找台灣的味道!.一踏進「台灣麵」的門口,就被門口的摩天輪吸引著(話說,我是個有旋轉木馬和摩天輪情意結的港女🤣)。一坐下,就看中了天花懸掛著的天燈燈飾,哎丫~很想去台灣丫😩😩.在店長介紹下,點選了一份「夜市牛扒」,我沒看錯吧?加$1可以多一份「夜市牛扒」😱~太抵了吧!下次要找個牛魔王朋友一起吃才行。.。「夜市牛扒」:是肉質嫩口的西冷,配上台灣夜市必備的太陽蛋,以及香滑的忌廉薯仔,我只花了廿分鐘就吃完!CP值超高👏🏻👏🏻。「原味牛肉麵」:牛肉湯很香濃,牛肉炆煮得很淋身,入口即溶。「黑橋香腸」:一貫台灣腸的味道,好吃。「雲朵芒芒」:其實是芒果沙冰,芒味很香,好看又好喝。「白桃烏龍茶芝士奶蓋」:我是芝士奶蓋 + 白桃味的粉絲,所以這杯,我喜歡~.臨離開前,店長還替我和天花上的天燈燈飾拍照,很好看👍🏻查看更多
紅燒牛肉麵
夜市牛扒
letsgocrazyjanet
台式夜市牛排
letsgocrazyjanet
2021-01-29
2K 瀏覽
關注
餐廳環境光猛,而且感覺整潔乾淨,店內仲有好多台灣特色嘅擺設。試左最新嘅 台式夜市牛扒 ($108)配牛油忌廉薯 同黑椒汁。第二份嘅夜市牛扒,加多一蚊就食到,但因為同朋友仔食量唔算大,所以加一蚊轉配左 鮮茄濃湯雲呑麵。(雲呑可以揀 白菜雲呑 / 韮菜雲呑,幾細心)。侍應拎住夜市牛排黎到,牛排擺嚮鐵板上面,發出滋滋聲響,相當誘人。牛排質感唔會太過韌,煎得好香口。牛油忌廉汁好香濃,配上外面微脆,裡面粉粉嘅薯仔粒,幾滿足。仲有一大件蕃茄同埋煎太陽荷包蛋,夠曬豐富。呢份夜市牛排份量充足,食量較為大嘅男士食都會夠飽。。鄭叻就食左鮮茄濃湯雲呑麵,揀左菜肉雲呑。蕃茄湯底味道唔會太過酸,而且仲會有片片蕃茄肉。菜肉雲呑Size幾大粒,肉餡同雲呑皮比例適中,麵嘅款式就揀左稍為有咬口嘅粗麵,軟硬適中。。另外,點左三款前菜,鄭叻呢一輪想食多D蔬菜,所以就點左兩款蔬菜類前菜。涼拌小青瓜 - $29小青瓜比想像中有驚喜,有預先拍過,令青瓜更入味,整體感覺清新開胃。。涼拌海帶絲 - $29蔥油海蜇 - $48呢兩款前菜嘅感覺都係好Fresh💧💧朋友特別喜愛海蜇,覺得整體蔥油好香口,海蜇好爽脆💕😋查看更多
台式夜市牛排
Amelia125
夜市牛扒餐超抵又高質
Amelia125
2021-01-26
關注
早排去左呢間台灣麵超級推介!..........見到佢呢排啱啱出咗個新嘅餐單就係個夜市牛扒$108加$1仲有多份姐話$109就可以有兩份牛扒 超級抵😱😱仲要牛扒好高質冇根唔韌之餘 熟度調味都啱啱好😍拍得住西餐廳嘅牛扒👍🏻👍🏻..........另外我哋仲試咗腐皮蝦卷呢個又係好好食外脆內軟👍🏻另外鴨舌同埋台灣三寶肉燥飯味道都係非常出色👍🏻👍🏻好有台灣特色飲品方面 我哋叫咗芝士奶蓋烏龍茶仲有黑糖珍珠鮮奶令我好驚喜嘅係佢呢度嘅飲品同出面嘅茶飲店質素差唔多好好飲👍🏻仲要唔會好甜..........整體而言 我個人非常推介食物質素高 價錢超值!!性價比一流依家仲會送一個餐廳定制嘅小天燈裝飾真係有得食又有得拎🤣🤣咁正仲唔快啲推介俾朋友一齊去試吓!..........台灣麵 地址:太子始創中心B1查看更多
+ 4
cuisine_revolution
超值 台式夜市牛扒😋
cuisine_revolution
2021-01-24
關注
吃貨召集!太子始創中心嘅台灣麵做緊一個超荀優惠 $108一份台式夜市牛扒第二份只需加$1 無加一 無隱藏收費🤩每份台式夜市牛扒都會配牛油忌廉薯如果第二份想試下其他台式飯麵 都可以轉嫁成餐食夠$109 會有兩張茶飲$10現金卷食夠$168 仲會送兩個小天燈掛飾 好有去左台灣嘅感覺!😋依個台式夜市牛扒套餐真係超正 鐵板上菜牛扒好大份 無縮水 食落肉質嫩滑 唔會有雪藏味飲品揀左炭燒烏龍水果茶 入口有新鮮水果鮮味飲落去又感受到烏龍茶香 非常推介🧋📍台灣麵 (太子)➡️太子彌敦道750號始創中心B1樓B02-B06號舖查看更多
chioyan
抵食台灣麵
chioyan
2021-01-20
關注
有時都會去始創地庫食野,[台灣麵]曾經去過,今次再去見到店內裝潢很新,門口有摩天輪,餐廳內有天燈燈飾,食桌上有小天燈擺設,甚有台灣的特色,每處都可以跟朋友打卡,享受美食。見到餐牌上有台式夜市牛扒,非常吸引,加$1就有第二份,又或者改選後頁的飯,小食,麵都好抵食。兩個人食真係好抵,配搭又多樣化,仲可以開心share台式夜市牛扒配上黑椒汁很惹味,牛肉有肉汁,微紅,肉質嫩滑。仲有太陽蛋流心很滋味,薯仔切角去皮,很creamy又有口感。紅燒牛肉麵是我最常吃的台式料理,牛肉入味,半筋半肉充滿骨膠原,麵質彈牙,湯底微辣,我覺得唔錯。小食點了酥炸腐皮蝦卷,我對香口野情有獨鍾,餡料是爽口墨魚膠及蝦膠,酥炸腐皮很滋味。特飲都唔錯,四季春水果茶用上台灣高山特級茶葉,茶味香濃,配上繽紛的水果,味道酸甜。黑糖芋芋鮮奶奶味香,仲有芋泥很幼滑,加入黑糖很香甜。查看更多
winnie7011
一個價錢享受四拼
winnie7011
2021-01-18
關注
每次去台式店我都有選擇困難。想食牛肉麵又想食肉燥飯,想食鹹酥雞又想食炸雞扒。{台灣麵}舖頭既好處係可以食咧個拼盤。多選擇又唔貴,講係雙拼,但我覺得係四拼,因為主食同配菜可以揀四款我揀左雞腿乾拌麵,同韭菜雲吞米粉。魔鬼與天使既組合乾拌麵上黎既時候有D失望,以為係幼個款麵。但食落發覺口感煙韌,拌麵汁都好好味。雞腿份量足,啖啖肉。推介相比之下韭菜雲吞米粉就普普通通,米粉係一般米粉個只味。啊....原來哩個就係「天使」與「魔鬼」既分別「魔鬼」食落係好罪惡,但好味阿嘛下次有機會再試下其他搭配。查看更多
酥炸雞腿乾拌麵
肥髀媽
生日外賣餐
肥髀媽
2021-01-16
關注
肥髀生日,疫情下晚餐在家攪,做好媽媽要出太子取蛋糕+買外賣,取咗蛋糕去到呢間地庫台灣菜餐廳(因為近西餅店)去到在商場電梯旁,去到餐廳唔繁忙,我落單時要求店員幫手幫我盡量將外賣包成兩袋,因為一個人連蛋榚先至攞到,個男經理好好幫我盡執!搭一程車回家,食物包得札實企理無變樣及倒瀉!發泡膠碗回家是微暖的!大家都肚餓無轉碗叮熱即食原味牛肉粗麵($61)牛腩、牛筋,牛腩炆得入味纖維很粗(比三寶麵嘅更粗嚡)會痴牙,牛筋炆得透入味,稔口有漿口嘅感覺,好味,粗麵浸一程車都唔會淋晒,彈牙有咬口!湯底很濃微辣,牛腩令我失望台灣三寶粗麵($65)牛腩、牛筋、牛肚,牛腩炆得入味纖維有點粗,會痴牙,牛筋炆得透入味,稔口有漿口嘅感覺,好味,牛肚是金錢肚,炆得入味,彈牙唔韌好味,粗麵浸一程車都唔會淋晒,彈牙有咬口!湯底很濃微辣,好味清湯牛筋牛肉粗麵($61)細路食黑橋香腸($51)肥髀最愛,無再加熱,鹹香油脂感夠!加蒜片食風味十足涼拌雞絲粉皮($33)太多麻醬,粉皮不算爽口,有點粉!一般鹽酥雞($42)可能在飯盒焗過水氣,無咁鬆脆,雞肉略實,ok珍珠奶茶(跟麵餐$4)肥髀飲百香果綠茶(跟麵餐$4)叫了少甜,百香果味唔假,酸酸甜甜清爽解膩食物搭一轉車返家都仲保持到好味!店員有應我要求幫我盡量執到方便我拎走!窩心生日外賣餐查看更多
+ 7
三寶粗麵
黑橋香腸
Yannis.bw
紗布米線?定膠布米線?
Yannis.bw
2020-10-16
關注
行到攰攰地諗住去食台灣野啦,岩岩到下午茶時段,叫左個米線食。點知食食下有塊紗布定膠布既野喺碗米線度,見到已經想嘔🤢🤮🤮。由於係叫蕃茄湯底,唔知塊紗布物體之前係咪貼過傷口,有冇血跡都同蕃茄湯融為一體喇。好嘔心🤢食物質素已經麻麻,仲要員工態度好差。同佢地店員講即收左碗野,仲話唔收我碗米線錢,收埋飲品正價錢算😡😤 查看更多
好同意!食物麻麻,店員態度差!琴晚去食完,真係唔會再幫襯!
2021-04-17
回覆
MG-Eddie
失望!
MG-Eddie
2020-10-14
關注
原本訂咗機票11月底去台灣, 依家去唔成, 唯有食個台灣麵頂頂引!首先, 點小籠包, 無!點蒜泥白肉, 又話無!即時俾我一個唔好印象!點個二人套餐, 紅燒牛肋腩又刪除咗, 唯有點個紅油抄手, 鹽酥雞, 台灣牛肉, 一個肉燥麵同肉燥飯.鹽酥雞雞肉唔夠juicy, 台灣牛肉肉質嫩而入味, 但份量明顯不足. 椰菜有成半碟份量! 而小食有油麥菜, 個人口味問題, 油麥菜同椰菜都唔係我杯茶!肉燥飯嘅豬肉入味但唔夠juicy.台灣麵口感似烏冬, 湯底清甜.紅油抄手皮薄餡料足, 係最正常嘅菜式.但成個餐最正係果碟餐前小食青瓜! 香脆又入味!成個餐, 可以用"平平無奇"四字形容, 同地道台灣比較的話... 失望. 查看更多
+ 4
apple8013
如何能有這麼多的好評?
apple8013
2020-09-22
關注
在OpenRice 找吃的。。。真不容易呢即興找著。看到這間有這麼多的好評。就一心來吃吃吧我們點了牛肉麵。滷肉飯。幾樣小吃先說我這牛肉麵吧牛肉跟湯麵是分開上的我所謂的分開上是牛肉跟前菜一起上再上了小吃過一會才上湯麵。。。通常湯麵我都習慣性會先喝一口湯再評論但。。。。。。。。。。。。。。我就第一口喝著。。。怎麼有點似史x生的湯味。再喝多口。。還是一樣。。。再吃麵條是正常好吧。到牛肉了。。。煮得一點也不”林”除了菜跟鹽酥雞是正常一點。。其他的我都不予置評除了服務員的態度可以一讚這店我就不會再去了查看更多