疫情期間個個都冇得走被逼留喺香港,少不免一定會掛住啲外地嘅美食嘅,香港日本菜就真係好多 ,不過台灣菜比日本菜要少好多。今次路過銀湖天峰呢邊,見到門口開咗兩間新嘅食店,呢間台北日記好搶眼,因為佢成個感覺, 啲門面呀, 招牌個啲,全部都好有台灣地道嘅感覺,Menu都好多台式嘢食,各種嘅便當, 小食鹽酥雞, 台灣香腸,仲有台灣滷味。今次買咗兩個便當試下賣相唔錯,肉燥超濃味,而且塊豬扒大得超誇張,好唔容易見到有台式滷味嘅外賣檔就當然滷味都要試埋喇,滷水汁超濃, 呢個汁襯咩都好好食。下次會再幫襯
疫情期間個個都冇得走被逼留喺香港,

少不免一定會掛住啲外地嘅美食嘅,

香港日本菜就真係好多 ,

不過台灣菜比日本菜要少好多。

今次路過銀湖天峰呢邊,

見到門口開咗兩間新嘅食店,

呢間台北日記好搶眼,

因為佢成個感覺, 啲門面呀, 招牌個啲,

全部都好有台灣地道嘅感覺,

Menu都好多台式嘢食,

各種嘅便當, 小食鹽酥雞, 台灣香腸,

仲有台灣滷味。

今次買咗兩個便當試下

賣相唔錯,

肉燥超濃味,

而且塊豬扒大得超誇張,

好唔容易見到有台式滷味嘅外賣檔就當然滷味都要試埋喇,

滷水汁超濃, 呢個汁襯咩都好好食。

下次會再幫襯
外賣自取
2020-11-25 74 瀏覽
有時想食台灣便當都會係度買外賣,如果你期望係度食到台北車站便當好惹味ge味道,就勸你唔好試,但又唔代表完全唔好食喔,相反我欣賞佢夠「原味道」,因為健康關係,我好怕d野食好濃味,我都幾肯定佢無落味精,一般出面d滷肉都比較鹹,但佢就味道適中,不過如果隻蛋做到溏心就好啦。總括而言,間唔中食下都係唔錯啊。
古早滷雞翼香菇滷肉蛋飯
2020-11-25
5 分鐘 (外賣自取)
新開的鋪頭諗住試下,一試之下真係比佢嚇襯!首先我中午 12 點去買係無人排隊,我叫個雞扒肉燥飯,佢比咗鹽酥雞。唔忙之下都可以出錯都好難架啦!唔緊要啦照食。一開蓋個心就沉咗 8 成!炸雞係淋嘅,而且個味係除咗咸味之外就無架啦。d 耶菜好似無洗過咁樣。最極品係 d 肉燥。我估計係就咁用生抽老抽加肉碎撈出嚟。100% 係無台灣嘅味道!咁樣嘅質數唔通個老闆覺得見得人?真係好難想象得到!唔好話要我比 $58 去買,就算佢送 $100 超市禮卷我都唔會再食!😤
新開的鋪頭諗住試下,一試之下真係比佢嚇襯!

唔緊要啦照食。一開蓋個心就沉咗 8 成!

炸雞係淋嘅,而且個味係除咗咸味之外就無架啦。
d 耶菜好似無洗過咁樣。

咁樣嘅質數唔通個老闆覺得見得人?真係好難想象得到!
鹽酥雞香菇肉燥便當
2020-11-14
5 分鐘 (外賣自取)
2020-10-31 85 瀏覽
行過見到新開,而老公係台灣人一路都好掛住台灣野食,所以問左老公後即刻買左返屋企食。 是次叫左香酥排骨香菇肉燥便當加滷肉,仲有杯台式特飲(原來只有冬瓜茶)仲有台式滷味(百頁豆腐、高麗菜、白蘿蔔、豆皮)加左個冬粉(粉絲)我老公食排骨便當,佢同我講如果十分滿分既話,佢只會比一分。首先肉燥係完全見唔到,滷肉得少量,排骨完全係港式炸排骨,配菜好少,而所謂既肉燥(只有汁)係只有醬油味,會令我覺得好似老抽加糖整成! 完全唔值呢個價!冬瓜茶又唔凍又熱,味道尚可,但加左八蚊,只係得八成滿。到我食既滷味冬粉,我真係以為淨係豉油煮! 得甜味同顏色!首先冬粉比左米粉! 蘿蔔既顏色深到我以為係浸左醬油!夠淋既但得醬油味,百頁豆腐係咁多樣之中最正常,高麗菜不過不失,但豆皮居然係炸枝竹? 究竟係咪我地對豆皮既定義唔同?定原來我一直台灣食緊既豆皮都唔係豆皮?豆皮好硬,真係食唔落。總結:呢間野我地一定唔會食第二次!除左極伏我諗唔到第二個字去形容。仲要收銀員一路剝雞蛋一路收錢唔洗手⋯ 然後等既時間都用左25分鐘,同埋佢話無膠袋,求其搵左個膠袋就包住野食比我拎走。如果店家會睇食評,希望改善下衛生!無膠袋時其實可以試下問其他

我老公食排骨便當,佢同我講如果十分滿分既話,佢只會比一分。

冬瓜茶又唔凍又熱,味道尚可,但加左八蚊,只係得八成滿。

到我食既滷味冬粉,我真係以為淨係豉油煮! 得甜味同顏色!
豆皮好硬,真係食唔落。

如果店家會睇食評,希望改善下衛生!無膠袋時其實可以試下問其他店睇下可唔可以借住先!
香酥排骨香菇肉燥便當加滷肉
2020-10-31
30 分鐘 (外賣自取)