這天繼續在將軍澳四出尋找美食,在將軍澳廣場內,不遠處已經看到大大個藍色招牌,上面寫著「台北巷弄」四個字,顧名思義,就是吃台菜,就試試吧~餐廳佔地不太,沒有待應服務,全都是在櫃檯點餐那一款~而餐牌上的食物選擇不算很多,台式便當晚餐有6款,全都附送滷肉、滷糖心蛋、是日配菜及台式湯品~鹽酥雞扒便當鹽酥雞扒入口酥脆,內層雞肉嫩滑,不會因煎炸過而變得乾巴巴,便當附送滷肉及滷糖心蛋,非常適合佐飯,而餐廳特意用上台灣米,飯粒分明有咬口,不會糊在咀裏~台式排骨便當另一款是排骨便當,廚師貼心地將排骨切好,方便進食,而排骨肉汁挺多,味道不會過鹹,而滷肉用上半肥瘦,入口甘香油潤,配上酸酸甜甜的配菜,有效中和滷肉的膩滯感~滷肉汁油菜以HK$13加配油菜,滷肉汁份量極多,滷水味濃,而生菜口感爽脆,與滷肉絕對是perfect match~半份甜不辣及花枝丸說實,個人認為甜不辣及花枝丸的口感有點相信,兩款都是QQ彈彈的,甜不辣帶有魚香,而花枝丸更有咬口~仙草2號這裏的芋圓糖水選擇非常多,仙草凍、紅豆湯及沙冰,而仙草凍芋圓系列更分了3款~我揀了仙草2號,內容豐富,包括仙草凍、紅豆、綠豆及手工芋圓,芋圓份量挺多,口感Q

餐廳佔地不太,沒有待應服務,全都是在櫃檯點餐那一款~

半份甜不辣及花枝丸

仙草2號

我揀了仙草2號,內容豐富,包括仙草凍、紅豆、綠豆及手工芋圓,芋圓份量挺多,口感Q彈,煙煙韌韌,仙草凍入口透心涼,配上紅豆及綠豆來提升甜度,令整個甜品變得更吸引,更好吃~

2020-06-17
2020-06-04 167 瀏覽
2020年6月2日 星期二最近開始要復工,唔再係home office,講真真係唔太習慣,希望可以盡快適應啦。晏晝同一班同事去遠少少食飯,搵下啲新餐廳食,所以就去到將軍澳廣場一上電梯到一樓就見到呢間餐廳,睇裝修既簡約風格已經聯想到台灣既小店,係充滿回憶嘅感覺,於是就決定食呢一間餐牌可以由大型顯示屏睇到,雖然便當午餐既選擇唔算太多,不過每一款都好似好吸引咁,而且呢到仲有我最鍾意食既芋圓添!!我哋分別要左幾個便當、小食同甜品share黎食,首先有台式排骨便當,店員已經剪好左排骨,所以食嘅時候好方便,而且便當分開咗一格格,食物同滷肉汁唔會撈到亂晒仲有醬油雞翼便當,雖然雞翼份量唔係太多,不過好入味,咬落去雞肉已經被醬油浸到變成啡色,但係唔會太過鹹,送飯一流至於飲品,我要左冬瓜茶加少甜,因為唔想落太多糖水,希望飲到冬瓜既自然甜味。果然,真係透心涼而又唔會過甜,十分解渴小食方面我哋得一份鹽酥雞粒,炸得好香脆而唔多油膩,食到停唔到口,好快我哋就已經清晒最後當然唔少得有甜品,呢個係紅豆綠豆仙草芋圓,估唔到全部一齊食又幾配合,既食到芋圓嘅煙韌,又有紅綠豆嘅甜味如果可以送外賣既話,我相信我一定會每個星期最
2020年6月2日 星期二

如果可以送外賣既話,我相信我一定會每個星期最少食一次,以解想去台灣之苦
2020-06-02
冇得去旅行,但又好掛住台灣嘢食,就去咗樓下嘅呢間台式餐廳食飯😇店舖採用開放式設計,可以自己搵位,同朋友閒談之下,好快就有嘢食🤤鹽酥雞扒便當~原來鹽酥雞扒淨係夜晚先有,外皮炸得夠香脆,調味粉份量適中,咬落去有兩種層次,既食到香脆嘅外皮,亦食到內裏嫩滑的肉質,肉汁亦夠豐富,食落不乾身~配菜亦十分豐富,有滷肉可以配飯食,亦有糖心蛋及菜,湯品有蟲草花雞湯,味道香濃,卻沒有平時雞湯般油膩🤤台式排骨便當~好掛住台灣嘅排骨,估唔到呢度嘅排骨煎得幾好食,富油香,咬落亦不乾身,反而帶有筋位咬落幾爽口,分量亦夠多🤤配菜亦有滷肉,糖心蛋,菜及蟲草花雞湯,非常足料🤤炸甜不辣~好掛住台灣夜市的炸甜不辣,估唔到呢度食到嘅味道同台灣食到嘅有幾分相似,啱啱炸起熱辣辣,食落口又不會太油膩,反而食到香濃嘅魚味,少少鮮甜,肉質軟滑,忍唔住食多咗幾舊🤤油菜~食咗咁多肉點可以冇碟菜中和下,油菜配合滷肉味道不會太寡,而滷肉嘅汁亦可以做少少調味,味道不錯~胚芽奶茶~平時飲開嘅台式奶茶都係凍飲,今次就試吓熱飲嘅胚芽奶茶,打開見到粒粒胚芽,食落亦非常有質感,配合熱嘅奶茶味道幾夾~台式奶茶~估唔到熱飲嘅台式奶茶口感比凍飲嘅更幼滑,甜度控

鹽酥雞扒便當~

台式排骨便當~

炸甜不辣~
炸甜不辣

油菜~
油菜

胚芽奶茶~

台式奶茶~
估唔到熱飲嘅台式奶茶口感比凍飲嘅更幼滑,甜度控制亦十分好,比外面嘅台式奶茶甜度稍為低少少,適合香港人嘅口味多啲🤤
台式奶茶

仙草3號~
點可以少得甜品,仙草加入紅豆,芋泥及芋圓,畫面十分豐富,味道亦十分驚喜,仙草有透心涼嘅感覺,配合紅豆味道較為清甜,而且加入近期比較流行嘅芋圓,質感增添了多一份煙韌的感覺,而且芋泥亦夠綿密,食落味道不錯~
2020-05-26
炸甜不辣
油菜
台式奶茶
  • 仙草三號
今晚到將廣, 想快快買外賣回家.  因為小米肚餓了!!!   打電話來 ~ 索食聲吱吱!!!  等著我買食物回家呢!!!!    看到這小巷中的台北餐館, 有多個外賣袋, 看來很受街坊歡迎. 再細看餐牌, 價格OK, 於是快快付款, 再等職員為食物打包. 食物到手後, 要秒速回家! 不過這份外賣真的很墜手. 附送的筷子很特別呢! 鋪好枱布, 放好碗筷, 開飯!    宜蘭三星蔥餡餅     宜蘭名物三星蔥.  無奈聖誕宜蘭之旅, 未有親身到三星食SAMSUNG蔥, 今晚就來一份三星. 這二件煎出來的三星蔥餡餅, 到手仍是熱辣辣. 餡料: 有肉, 有椰菜, 也有蔥. 不過餡餅十分熱, 要慢慢地享用. 手切滷肉便當    蛋蛋, 醃菜&滷肉, 我來也!  我喜歡溏心蛋, 獨吞二粒. 醃菜 = 酸蘿蔔&酸椰菜  因為夠酸, 可以解去滷肉的油膩.  圓圓的白飯有飯味, 口感煙韌, 個人覺得: 比較接近台灣的米, 不是劣質肥仔米!   註: 曾在港式日本餐廳(大集團), 遇過無米味的劣質肥仔米, 飯粒口感鬆散, 煙韌欠奉, 毫無米味.再到手切滷肉  這滷肉加了絲絲啡色的東西, 似炸蒜, 又似炸洋
今晚到將廣, 想快快買外賣回家.  因為小米肚餓了!!!
打電話來 ~ 索食聲吱吱!!!
等著我買食物回家呢!!!!
食物到手後, 要秒速回家!
不過這份外賣真的很墜手.
附送的筷子很特別呢!
鋪好枱布, 放好碗筷, 開飯!
宜蘭三星蔥餡餅
今晚就來一份三星.
這二件煎出來的三星蔥餡餅, 到手仍是熱辣辣.
餡料: 有肉, 有椰菜, 也有蔥.
不過餡餅十分熱, 要慢慢地享用.
手切滷肉便當
蛋蛋, 醃菜&滷肉, 我來也!
我喜歡溏心蛋, 獨吞二粒.
醃菜 = 酸蘿蔔&酸椰菜
因為夠酸, 可以解去滷肉的油膩.
圓圓的白飯有飯味, 口感煙韌,
個人覺得: 比較接近台灣的米, 不是劣質肥仔米!

註:
再到手切滷肉
這滷肉加了絲絲啡色的東西, 似炸蒜, 又似炸洋蔥.
直到最後, 都是猜不透這是什麼東西.
台式排骨便當
這排骨便當盒分上下二層,
上層是排骨, 蛋蛋, 醃菜, 下層是滷肉&白飯.
排骨 = 豬扒
没有鹽酥雞那地瓜粉炸皮, 反而似上海菜系的排骨.
非油炸, 感覺更健康.
小米食滷肉飯, 啖啖肉, 已經覺得很滿足呢!!
熱冬瓜茶 & 凍冬瓜檸檬
熱冬瓜茶 & 凍冬瓜檸檬
那些年, 在台北美麗華的家樂福買了多個冬瓜茶茶磚, 作為台灣手信.
這2款冬瓜飲品没有牛奶, 可以放心讓對牛奶敏感的小米飲用.
凍冬瓜檸檬
大熱天時, 小米選擇了凍冰冰的冬瓜檸檬.
自己不喜歡凍飲, 就來一杯熱冬瓜茶.
甜甜的冬瓜茶, 入口甘甜.
熱冬瓜茶
仙草2號
成份仙草凍, 紅豆, 綠豆, 手工芋圓, 都是没有牛奶.
即使小米發現外賣袋中有甜品, 也可安心享用.
這就是選擇這甜品的原因了!
不過小米嚐過大碗飯及冬瓜檸檬已經很飽, 最後是自己獨吞了!
仙草是涼粉, 没有甜味,
但有帶甜的紅豆作提味, 還有那手工芋圓,
整體甜度不高, 可嚐到各材料的原味.

看到小米開心地享用没有牛奶的晚餐, 真是老懷安慰.
題外話/補充資料: 從前這個鋪位是馬天X咖啡館, 現在變成台灣菜館了!
2020-05-06
10 分鐘 (外賣自取)
  • 冬瓜茶
  • 宜蘭三星蔥餡餅
2020-05-09 207 瀏覽
唔知大家有冇發現Facebook 有一個功能係會彈出多年前今日你所post 過的相片呢?無錯!係想當年的好機會。今早就發現原來九年前的今日我已在台北,今年不能飛卻令人更想飛、更懷念當地的美食...故今日揀了間台式小店來重拾台灣風味。小店開放式的設計,以白色配海藍色為主,是我很喜歡的顏色,感覺好舒適。L型設計,分兩邊,一邊是下單區,另一邊用膳區,設有兩張六人枱和四張面牆的單人位。******************看看餐牌,有下午茶餐、飲品、小吃和甜品。下午茶由2:30pm-5:30pm,贈送一杯$17飲品,剛好5:30pm趕得上。在七款選擇中揀了手抓餅+蛋($39),即點即製,熱辣辣。手抓餅厚度適中,外表煎得金黃微脆,完全無油淋淋之感,口感煙韌,蔥花分佈平均,加埋雞蛋,啖啖滿有蔥香和蛋香,再配上台式的醬汁,風味十足。飲品就點了杯凍芋泥奶茶(+$13/補差價),指定少甜走冰。喝前先拌一拌,啜一口,啖啖綿綿的芋泥,充滿芋頭香,仲有茶香,甜度又岩岩好,飽肚卻不甜膩。******************另加兩款小食,同放在一起,夠環保。滷肉汁油菜($22)份量足,油麥菜摘成一細段,易於入口。色
手抓餅+蛋配芋泥奶茶
凍芋泥奶茶
另加兩款小食
滷肉汁油菜
另加兩款小食,同放在一起,夠環保。滷肉汁油菜($22)份量足,油麥菜摘成一細段,易於入口。色澤翠綠,爽脆嫩口,配上少許肥瘦相間的嫩滷肉,再淋埋鹹香的滷汁,更添美味,味道剛好。
滷溏心蛋
還有這隻滷溏心蛋($8),一見到已令人喜悅。蛋黃鮮橙亮麗,非常靚仔,口感黏滑兼富蛋香,加埋滷汁,烹調入味,喜歡!
熱紅豆4號(走椰奶)
台式甜品又是我最愛,當然不能錯過。在仙草、紅豆和沙冰中,我選了熱紅豆4號($40),即是有紅豆湯、芋泥和手工芋圓(走椰奶),滿滿一大碗,落足料,好滿足。甜美的紅豆相當粉綿,配上煙煙韌韌的三式手工芋圓,當然不少得我最喜歡的芋泥,綿滑兼滿有芋頭香,整體甜度剛好,飽肚得來又會令人感到甜膩,很好吃!
---------------------------
邊吃着這些滿有台式風味的小吃,邊回想着遊台北的情境,真的好懷念台灣,但為安全起見,我相信自己一段時間也不會外遊,那只好繼續在港尋找異國美食吧!
2020-05-05
5 分鐘 (外賣自取)
手抓餅+蛋配芋泥奶茶
凍芋泥奶茶
另加兩款小食
滷溏心蛋
熱紅豆4號(走椰奶)
呢度位置黎講都方便,商場入面好易就搵到了。呢度既便當又幾好食~🔸鹽酥雞扒便當 ($72 - 包飯、湯) 主角雞扒炸得好好好酥脆!炸粉唔會太厚,雞扒好厚肉,食落去唔會係皮厚過肉先啦。魯肉汁都唔錯,有好多半肥瘦肉,重點係包埋半隻糖心蛋!流心程度我覺得可以再流心d,配菜方面有酸菜(好開胃!),同埋有麻醬菠菜,全部既配菜都係我鐘意食既~🔸台式排骨便當 ($70 - 包飯、湯)雖然排骨無我想像中咁酥軟,但唔乾,同埋調味方面都幫佢拉返唔少分數!份量都好多,女仔黎講食唔哂 不過個湯個人覺得清少少就好,可以平衡返便當偏重既調味。🔸炸花枝丸 ($29) 有四粒炸墨魚丸,彈牙,脆口,但係唔知點解無粟米係入面😭 🔸仙草3號 ($40)好足料!呢度仲有平時出面比較少見既芋泥,落足本。唔會死甜,仙草微微的甜味加上芋圓粒粒既自然甜味,買碗兩個人share食就岩岩好。🔸冬瓜檸檬 (跟餐+$12)酸酸甜甜十分開胃,平衡返魯肉飯同炸物帶黎既油膩感就岩,個人推薦呢個,但記得叫少甜!🔸珍珠奶茶 (跟餐+$10)普通,珍珠彈牙,都幾好飲既!埋單晚餐每人一百蚊左右,但真係飽死,都幾抵~

🔸鹽酥雞扒便當 ($72 - 包飯、湯)

🔸台式排骨便當 ($70 - 包飯、湯)
不過個湯個人覺得清少少就好,可以平衡返便當偏重既調味。

🔸炸花枝丸 ($29)
有四粒炸墨魚丸,彈牙,脆口,但係唔知點解無粟米係入面😭

🔸仙草3號 ($40)

🔸冬瓜檸檬 (跟餐+$12)

🔸珍珠奶茶 (跟餐+$10)
普通,珍珠彈牙,都幾好飲既!

埋單晚餐每人一百蚊左右,但真係飽死,都幾抵~

2020-06-23 2 瀏覽
✨ 鹽酥雞排便當($60) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)成個便當入面除左鹽酥雞排之外仲有糖心蛋、鹵肉汁、配菜同埋老火湯。鹽酥雞排大大塊,炸得香脆鬆軟,雞排依然可以維持juicy既感覺,好有台北士林夜市既feel~-✨ 澎湖花技蝦排拼甜不辣便當($70) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)同鹽酥雞排便當一樣,便當入面除左主菜花技蝦排同甜不辣之外,仲有糖心蛋、鹵肉汁、配菜同埋老火湯。花技蝦排同甜不辣份量唔算好大塊但勝在味道高質!! 花技蝦排用蝦膠打成,好彈牙同有蝦既甜味~甜不辣圓餅形狀,都煎得幾好味~-✨ 鹵肉汁油菜 (餐+$13) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)呢份鹵肉汁油菜份量真係好多,多到食唔哂lol 鹵肉汁既香味滲入油菜入面,令到d菜十分香,令唔中意食菜我都食左唔少~-✨ 紅豆5號 – 二人份($55) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)超級好食既甜品!! 紅豆5號係二人份量,入面包括仙草、芋泥、芋圓同紅豆湯等等。極多配料食落好幸福haha 最中意d芋圓,好有咬口好高汁~
✨ 鹽酥雞排便當($60) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨ 鹵肉汁油菜 (餐+$13) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨ 紅豆5號 – 二人份($55) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)
2020-06-21
疫症之下不能去台湾旅行,心思思很想吃些台湾美食。今午路經將軍澳廣場,見到賣台湾美食的餐廳,叫台北巷弄。便買了兩份下午茶餐和甜品,回家和爸媽分享。手抓餅加蛋很香滑,醬汁少少甜很好味,令人吃完想再來一件。宜蘭三星葱餡餅一客兩件,葱味香和肉碎很夾味,餅煎得香脆不油膩。套餐包一杯17元的飲品,可補差价轉其他飲品。我補了錢轉芋泥奶茶和三宝奶茶。芋泥奶茶有淡淡茶香味不太甜,加上芋泥很有特色,值得一試。三宝奶茶內有红豆,仙草凍和珍珠,大大杯易入口,有茶味又解渴。仙草2号是甜品。內有入口嫩滑有仙草香的鲜草凍,微甜的红豆,綠豆及芋圓。炎炎夏日,吃完這個愜意消暑的下午茶,覺得生活其實可以很簡單快樂!
手抓餅加蛋很香滑,醬汁少少甜很好味,令人吃完想再來一件。
芋泥奶茶有淡淡茶香味不太甜,加上芋泥很有特色,值得一試。

宜蘭三星葱餡餅,手抓餅加旦,芋泥奶茶
外賣自取
宜蘭三星葱餡餅,手抓餅加旦,芋泥奶茶
2020-06-11 16 瀏覽
◾️今次要介紹嘅餐廳係位於將軍澳嘅台北巷弄,主打台式美食。我哋係下午茶時段去食嘅,價錢相對相宜,而且質素唔錯,近將軍澳嘅朋友可以去試下堂食或外賣都得。Taipei Alley is located in Tseung Kwan O, specializes in Taiwanese dishes. We visited during tea time and found that snacks are quite price-competitive and in high quality. You can choose either to dine-in or take-away.◽️鹽酥雞 (Taiwanese Fried Chicken) $43平時好少食鹽酥雞,因為好多都係炸粉厚過雞。但係依到嘅外皮相對較薄,著重返雞塊本身,依點係值得欣賞。調出嘅鹹味恰到好處,有種令人食到上癮嘅感覺。We seldom eat Taiwanese fried chicken, because the common one is overly-deep fried. But for this fried
鹽酥雞

We seldom eat Taiwanese fried chicken, because the common one is overly-deep fried. But for this fried chicken, the level of deep-fried is well control, which we could better appreciate the chicken itself. The salty flavour of the fried chicken is really addictive, where we simply cannot stop eating.
◾️
胚芽奶茶 (Milk Tea with Cereal Germ) +$3
胚芽奶茶

胚芽奶茶可選擇甜度,我哋就叫咗少甜,令茶味更突出,增添嘅胚芽都令質感更豐富,好適合解鹽酥雞嘅鹹味。
For the milk tea, you can choose your prefered level of sweetness. With less sugar, the flavour of tea becomes more outstanding. The cereal germ also enriches the layering of the milk tea. It is a perfect match with the fried chicken.
◽️
炸花枝丸 (Fried Cuttlefish Ball) $29
炸花枝丸

炸花枝丸用上椒鹽調味,鹹味同墨魚嘅味道好配合。
The fried cuttlefish ball is seasoned with salt and pepper. The salty taste escalates the taste of cuttlefish.
仙草3號 (Mesona No.3) $40
仙草3號

芋圓頗大粒,質感煙韌,而且芋頭嘅味道都幾突出,同仙草嘅滑溜溜同冰涼質感好襯。
Taro balls are large, chewy and rich in the flavour of taro. It matches well with the smooth and icy mesona.
台北巷弄
Taipei Alley
📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖
📍Shop 006, 1/F, TKO Plaza, 1 Tong Tak Street, Tseung Kwan O
#fooodninja_hk_tko
#photoninjasis
2020-06-10 7 瀏覽
冇得去旅行冇得食台灣野,好彩屋企附近有呢間台式小店,表面睇平平無奇,但食過之後真心覺得所有食物真係有心製造,完全有台灣水準。叫咗兩個便當,一個鹽酥雞扒便當,另一個炸蝦餅加甜不辣,先講鹽酥雞扒,份量十足,即叫即做新鮮炸起特別香脆,雞扒好入味,而且入口好juicy無乾爭爭感覺,便當內的滷肉用來撈飯食,好惹味呢。炸蝦餅咬開見到鮮蝦粒,難怪咁彈牙,啖啖鮮蝦味,正。甜不辣真係唔辣架,而係魚餅咁,好好味,另外加多左2隻雞亦,食完都咪話唔飽。除左主菜好味,我覺得連配菜都好出色,糖心蛋流黃好正,蕃茄仔原來用梅汁醃過所以食入口甜甜酸酸,好味又開胃。成個便當我竟然可以食得曬,因為真係太好味啦!台式飲品唔一定要係珍奶,今次我飲冬瓜檸檬加椰果,酸酸地我超鐘意,朋友飲芋泥奶茶,佢話好香好滑,呢間餐廳真係可以幫我解下對台北的相思之苦。

2020-06-09 10 瀏覽
接近下午茶同晚餐之間嘅時段肚餓有啲尷尬最後都係決定搵啲好嘢食呢間喺角落頭唔起眼嘅台灣小店,主打賣嘅都係一啲便當我同朋友一人叫咗一個便當,60蚊一個套餐好抵食 我叫嘅便當係排骨,黐住骨嘅豬扒永遠都係好食啲嘅,又嫩滑又腍大細同我手掌一樣大份量真係唔講得笑調味方面有五香粉同椒鹽,香酥惹味除咗排骨之外,便當仲配有滷肉、溏心魯蛋、醃蘿蔔同埋泡菜,色彩繽紛,真係好有喺台灣食便當嗰種豐富嘅感覺本身個餐跟例湯,今晚嘅湯係:蟲草花菜乾湯,飲落味道好濃郁,而且真材實料 朋友叫咗個鹽酥雞扒便當,塊鹽酥雞扒都同排骨一樣咁大塊而且炸得好香脆,真係同台灣食嘅一模一樣外脆內軟,入面嘅雞髀肉夠滑夠juicy調味適中唔會太鹹 當我哋將個啲手工鹵肉同醃蘿蔔放上去個飯上面,就發現同正宗台灣食嘅滷肉飯好相似 嘢飲方面叫咗一杯紅豆奶茶同埋一杯冬瓜茶 紅豆好綿密幼滑,口感豐富甜度適中 雖然食完個便當好飽,但係最開心嘅係,呢度有我最鍾意嘅芋圓同埋仙草芋圓份量都算多,而且食落qq,口感一流紅豆,綠豆煮到好甜,撈埋仙草嘅味道好夾順帶一提,都幾鍾意佢呢度嘅落單方法畀完錢之後,會有一個pager,上面會顯示你嘅單號碼當你嘅嘢食預備好嘅時候
接近下午茶同晚餐之間嘅時段肚餓
有啲尷尬
最後都係決定搵啲好嘢食
呢間喺角落頭唔起眼嘅台灣小店,主打賣嘅都係一啲便當
我同朋友一人叫咗一個便當,60蚊一個套餐好抵食
台式排骨便當

我叫嘅便當係排骨,黐住骨嘅豬扒永遠都係好食啲嘅,又嫩滑又腍
大細同我手掌一樣大
份量真係唔講得笑
調味方面有五香粉同椒鹽,香酥惹味

鹽酥雞扒便當

朋友叫咗個鹽酥雞扒便當,塊鹽酥雞扒都同排骨一樣咁大塊
而且炸得好香脆,真係同台灣食嘅一模一樣
外脆內軟,入面嘅雞髀肉夠滑夠juicy
調味適中唔會太鹹

芋圓份量都算多,而且食落qq,口感一流
紅豆,綠豆煮到好甜,撈埋仙草嘅味道好夾

順帶一提,都幾鍾意佢呢度嘅落單方法
畀完錢之後,會有一個pager,上面會顯示你嘅單號碼
當你嘅嘢食預備好嘅時候,佢會響到超級大聲,而個傳呼機四周仲會有兩粒紅色嘅燈轉下轉下,閃吓閃吓提你去拎嘢,唔會嘥時間

最後,雖然佢用嘅好多都係即棄嘅餐具,但係喺呢個疫情嘅時期,始終衛生啲都令客人放心

• 台式排骨便當
  • 鹽酥雞扒便當
2020-06-08 10 瀏覽
今日去了將軍澳行街!將軍澳現在真的好方便!可以商場穿商場有好多個商場連接!我們選了一間台灣菜!"台北巷弄"是一間快餐式的台灣菜!我們點了鹽酥雞扒飯套餐鹽酥雞扒外脆內軟,配的酸菜都好開胃!飯的質感好鬆軟糯香!澎湖花枝蝦排拼甜不辣飯套餐花枝蝦餅炸得香脆~分量小了一點!飲品三寶奶茶有仙草,紅豆,珍珠芋泥奶茶味道剛好濃郁!小食鹽酥雞細細粒,脆脆一粒一口!🤤😋😋甜品仙草芋圓👍🏻好足料!有仙草,芋圓,紅豆,芋泥。
今日去了將軍澳行街!
將軍澳現在真的好方便!可以商場穿商場有好多個商場連接!
我們選了一間台灣菜!
"台北巷弄"
是一間快餐式的台灣菜!
我們點了
鹽酥雞扒飯套餐
鹽酥雞扒外脆內軟,配的酸菜都好開胃!
飯的質感好鬆軟糯香!

澎湖花枝蝦排拼甜不辣飯套餐
花枝蝦餅炸得香脆~分量小了一點!