2020-03-16 88 瀏覽
點了醬油雞翼滷肉便當加半份甜不辣甜不辣有6塊,還是比想像中少味道一般,比較期待有辣的醬之類滷肉飯是好吃的雞翼有4隻,好像煮過頭肉偏硬配菜比較酸,不對我的口味但可以接受奶茶正常整體來說會再光顧以這個價錢的質素還是不錯的另外店員都很有禮貌很親切看我推著單車會幫我開門即使她不知道我是來光顧的人
點了醬油雞翼滷肉便當加半份甜不辣
甜不辣有6塊,還是比想像中少
味道一般,比較期待有辣的醬之類
滷肉飯是好吃的
雞翼有4隻,好像煮過頭肉偏硬
配菜比較酸,不對我的口味
但可以接受
看我推著單車會幫我開門即使她不知道我是來光顧的人
滷肉便當
醬油雞翼加甜不辣
2020-03-16
10 分鐘 (外賣自取)
優惠券
滷肉便當
醬油雞翼加甜不辣
2020-02-21 236 瀏覽
舖頭細細地 如果唔係附近住 好難會入去試。不過食過一次之後就覺得呢見嘢好有心機,配菜少少地當樣樣都有,有蛋有蔬菜有酸甜既開胃蘿蔔。50,60一個餐都算不錯。尤其雞粒好香口。 外賣翻屋企食一流。

外賣自取
2019-12-02 624 瀏覽
台北巷弄將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖今日經開將軍澳廣場發現呢間小店,應該似係新開張左無幾耐,所以就入黎試下呢到位置唔算太大,係自助形式自己埋counter落單,跟住再自取食物見到餐牌午餐選擇唔多,得3款A. 手切滷肉便當B. 醬油雞翼滷肉便當C. 排骨滷肉便當最後揀左醬油雞翼餐,雞翼整得幾入味不過如果對於男仔黎講個飯就少左D飯盒好有係台灣火車站先買到既鐵路便當感覺值得一提既就係呢到既餐具呢對筷子雖然係木製即棄嘅但好精緻有晒花款不過唔好處就係呢到所有器皿同餐具都係即棄,好唔環保
台北巷弄
將軍澳唐德街1號將軍澳廣場1樓006號舖

見到餐牌午餐選擇唔多,得3款
A. 手切滷肉便當
B. 醬油雞翼滷肉便當

C. 排骨滷肉便當

最後揀左醬油雞翼餐,雞翼整得幾入味
不過如果對於男仔黎講個飯就少左D

飯盒好有係台灣火車站
先買到既鐵路便當感覺

值得一提既就係呢到既餐具
呢對筷子雖然係木製即棄嘅
但好精緻有晒花款
不過唔好處就係呢到所有器皿
同餐具都係即棄,好唔環保

2019-10-23 512 瀏覽
今天到將軍澳運動場拿選手包,途經將軍澳廣場,發現原本的馬天奴咖啡不見了,換成了一家台式小食店《台北巷弄》。餐牌上主食種類不算多,以飯餐為主。小食選擇倒也豐富,主要是煎炸類食物:由鹽酥雞、甜不辣、到地瓜條也有。另供應芋圓類甜品,一場來到當然要嚐嚐。點了"手抓餅"及"招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓",下單後分獲取餐呼叫器。店員提醒由於食品即叫即製,需等候十數分鐘。"手抓餅"預先切成4件,吃下熱辣辣,兩邊煎得酥脆而不油膩,帶點點蔥香。隨餐附上的即棄筷子蠻有古典氣息,質量也不俗,甚有驚喜。吃完了捨不得扔掉,洗淨拿回家留念。"招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓"標明是2人份,果然堆頭十足。底層是牛奶沙冰,上面有三色芋圓(芋頭丸、南瓜丸及紫薯丸) 、珍珠、仙草、紅豆及芋泥球。牛奶沙冰甜度不高,比傳統台式刨冰來得細滑。雖然賣相稍遜於綿綿冰,但不易溶掉,吃罷手抓餅也不會變得水汪汪。芋圓Q彈帶嚼勁,其中芋頭丸食味最突出,內裡有芋頭粒粒。仙草滑溜味甘,芋泥球綿密中帶點顆粒。唯紅豆比較甜,要混著沙冰吃才可。整體來說小店食品質素不俗,但一人挑戰二人份量的沙冰實在過於飽撐。下次與朋友再來,可以分享更多小吃。

招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓

2019-10-23
招牌黑糖牛奶沙冰綜合手工芋圓
  • 手抓餅
2019-10-14 377 瀏覽
伏已中。。。。。。。。平日去食都要等成半個鐘先有,間鋪都已經冇人。而且唔好食,不值一試。所謂沙冰都冇冰送黎已經溶晒,芋圓好一般,而且d 甜度好假。我勸大家唔好中伏
伏已中。。。。。。。。
2019-09-28 378 瀏覽
新開店舖,試食兩次。鹽酥雞好好味,但係個飯真係好差劣。每一啖飯都有生米煮不熟。連續兩次都是生米飯套餐。 一個飯影響了整個套餐的味道,希望可以唔好咁求其。希望可以用點心思在熟飯方面。套餐價錢有點貴,主食鹽酥雞只有5粒配一整個白飯。份量嚴重不足,對比其他台灣餐廳的份量,極度不推薦吃套餐。因為吃完整個飯盒,其實只能是半飽。肉燥飯味道不錯,同樣是肉燥份量真的太少太少。明白商家需要賺錢,但是份量太少,你確定會有回頭客人?飲品方面就大同小異,不過價格都算親民。沒什麼特別。

飲品方面就大同小異,不過價格都算親民。沒什麼特別。
2019-09-21
30 分鐘 (外賣自取)
  • 鹽酥雞
2019-09-21 389 瀏覽
今日搵朋友交收, 就黎呢度一齊LUNCH, 好可惜SUNDAY 太多人.我地見到呢度有位就黎呢度啦,. 因為朋友得一個鐘LUNCH, 唔想浪費排隊時間就試下啦.睇落, 可以揀既野真係唔多, 少之又少.我地黎到時2點, 冇LUNCH 揀, 又冇飯揀?!朋友就叫左小食餐-- 鹽酥雞$42+ 台式腸.我試左一粒聯酥雞, 就有D 台灣風味啦... 不過份量就少左D....而我就叫左花枝丸+甜不辣配熱冬瓜茶. $38圖中係夾走左2片甜不辣先記得影, 不過都係覺得少GA LA..而杯熱既冬瓜菜就出哂事....雖然佢已畀左DOUBLE 杯我, 但係用凍飲杯, 熱到會辣親.....最後我要叫佢地畀杯冰我先搞掂...如果佢唔係新開, 我應該會畀差評...希望佢地只係試業中, 有改善空間~

睇落, 可以揀既野真係唔多, 少之又少.
我地黎到時2點, 冇LUNCH 揀, 又冇飯揀?!
朋友就叫左小食餐-- 鹽酥雞$42+ 台式腸.

而我就叫左花枝丸+甜不辣配熱冬瓜茶. $38

但係用凍飲杯, 熱到會辣親.....
最後我要叫佢地畀杯冰我先搞掂...

如果佢唔係新開, 我應該會畀差評...
希望佢地只係試業中, 有改善空間~
2019-09-15