2018-01-09 2049 瀏覽
其實上個月都試過這間晚餐,好好味這天我們一行三人去食早餐, 其實半年前試過早餐都係唔太好食 ,都見好耐冇試過, 諗住個日晚餐都好味可能有改進,所以大膽再試多次早餐🤔這間餐廳以快餐店形式去櫃面購買嘢食, 買完之後會有人送餐到你枱面, 當時叫咗三個早餐因為其中有一個係小朋友,所以要求可否加錢轉其他飲品比小朋友 例如朱古力奶或鮮奶, 而當其時侍應生態度一般又唔耐煩咁答我.......係唔可以😑後來我答: 我之前來食過,係可以加錢轉鮮奶🤔佢扮聽唔到冇答我, 那麼我唯有叫咗一個檸檬水俾小朋友 早餐到咗先來一個腸仔煙肉奄列, 味道可以唔係太鹹 ,但係塊多士"微暖", 第二份早餐 賣相唔差 但係所謂嘅出前一丁係用水浸林咗拿出來, 完全感覺唔到佢係一個出前一丁,仲要又係"微暖"而又淋謝謝既麵湯底係淡而没有豬骨味嘅豬骨湯, 最嚇人就係嗰個佈滿鍋屎既餐肉炒蛋, 第三份早餐就係都係"微暖"炸菜肉絲 唔使講多士都係"微暖 ", 仲要跟咗一條 浸到一噠噠怪有味變色嘅腸仔 😖😖😖之後再嚟埋一個清茶一般的暖奶茶,全個早餐過程,最正常嘅一樣東西,就是熱咖啡~總括嚟講呢間野唔會再食😝😝😝😝😝😖講真😋我相信出面以呢個價錢
其實上個月都試過這間晚餐,好好味

這天我們一行三人去食早餐
後來我答: 我之前來食過,係可以加錢轉鮮奶🤔
佢扮聽唔到冇答我, 那麼我唯有叫咗一個檸檬水俾小朋友
湯底係淡而没有豬骨味嘅豬骨湯
, 最嚇人就係嗰個佈滿鍋屎既餐肉炒蛋
~
總括嚟講呢間野唔會再食😝😝😝😝😝😖

講真😋我相信出面以呢個價錢大把好嘅早餐,最重要嘅係要夠熱, 冇諗到開喺咁多旅客住嘅地方嘅餐廳,竟然出啲咁嘅品質食物,已經唔係好多客,真係估唔到仲差過半年前嚟食, 最基本食肆嘅熱誠都冇,員工常常坐喺度仲要懶洋洋😤😤 問多一句都好似煩住佢哋咁😡😡😡
我真係冇諗到早餐同晚餐,簡直一個天堂一個地獄🤔🤔🤔🤔 奉勸各位如果食就食晚餐

2018-01-01 1275 瀏覽
想試幾耐、見食評好似幾好,點知午餐黎有d失望,午餐勁少選擇,老公揀左羊扒,我就無選擇下唯有單點啦,叫左個卡波尼意粉其實羊扒份量算得上多,老公表示味道好食,但小食多滋味,食到好漏、而且其中一件全部肥膏黎,而個薄荷啫哩醬老公唔太欣賞,點芥辣食,薯角個感覺都好滯個意粉就幾好味,但份量則較少、單點無野飲之餘仲要份量少就算午餐都只係包茶/咖啡,其他要加錢但想點個朱古力都無,包同湯都欠奉,好唔抵食lo,相比較鐘意4樓果間!

個意粉就幾好味,但份量則較少、單點無野飲之餘仲要份量少
就算午餐都只係包茶/咖啡,其他要加錢
2017-12-30
睇到開飯介紹呢間有視障咖啡師,諗住去幫襯下呢啲顧用視障人士既社企。點知應該無左了。連個“顧用視障人士咖啡師”牌都無埋。咁唔緊要啦,橫掂上到去,就照食啦。推開門,已經見到幾張四人枱都無人,但張張枱都好多食完既杯碟未清。諗住搵個挨牆的一排櫈,放低個大背囊方便啲。期間有個女人行過,其實我唔知佢係負責執枱既(職員B),因為圍裙都無條,以為只係顧客。我見到張枱都幾污糟,厠紙,食物殘渣滿枱都係。心諗咁多枱都未清,可能佢忙,清唔切,就自己郁手執咁啲。但清完,我又唔見有位擺, 於是叫友人問職員A(係水吧入面,唔出黎既)執好擺邊。職員A點答會有人過黎執架啦。咁好啦,唯有擺過隔離。跟住職員B問職員A野,職員A大聲答:『佢要自已執就由佢執飽佢!』 呢句遠話我係最遠張枱,有成四米都聽到。 我真係未試過去啲社企餐廳,服務質素連茶記都不如。幫佢執埋仲大聲夾惡。食左個午餐,係好味,但我係女人都覺得細碟左少少。咖啡係好好飲,環境係好靚。但真心希望餐廳注意下員工質素,未食我已經一肚氣了。

2017-12-20 952 瀏覽
假日接近中午時分來到很清靜的柴灣,清靜的青年廣場,清靜的餐廳,一行三人找了個微微被太陽折射著的角落坐下三個女人一個堆,餐廳內只有小貓數隻,我們三人應該是最多話的客人了… 三個人都像餓鬼般點了一堆食物,先是點了兩個套餐然後一個PIZZA和一客甜品😂😂😂喇沙海鮮湯米線($68) - 材料非常豐富:有青口、蟹柳、蝦、魚、雞蛋、豆卜、栗米粒…顏色豐富使人胃口大開~湯底亦不是帶辣的,米線不會煮過頭而太軟,份量亦頗充足,性價比而言還算高。烤雞菠蘿PIZZA($58) - 平常比較愛吃厚身芝心批的我也覺得這個薄批很好吃~它不會像餅乾底般又硬身又乾巴巴,材料也算是蠻多,而且還有拉絲的效果!香煎雞扒伴黑椒汁($68) - 雞扒肉嫩而且大塊厚身,不會吃到雪味,黑椒汁不會過濃及太咸,加上薯角香脆可口,以午餐而言是化算之選了!餐飲方面,則加錢點了一杯姜橙茶及一杯玫瑰花茶,雖然我都沒有喝上一口,但聞起來的味道都得香,暖暖的飲了該會很舒服吧這裡的甜品都是跟BLACK & WHITE合作,早已在大角咀一嚐其店,襯著胃內還有空間,最後還點了個朱古力棉花糖班戟($38)作最後的結尾~要注意的是甜品供應會在下午一時後才有

喇沙海鮮湯米線

香煎雞扒伴黑椒汁

這裡的甜品都是跟BLACK & WHITE合作,早已在大角咀一嚐其店,襯著胃內還有空間,最後還點了個朱古力棉花糖班戟($38)作最後的結尾~要注意的是甜品供應會在下午一時後才有(是因為師傅還未上班啦LOL) 。班戟皮薄粉漿不會過多,我很喜歡那略有煙韌的口感,配著軟綿綿的忌廉和甜甜的朱古力醬,甜度適中,又不會令人過飽。
朱古力棉花糖班戟
喇沙海鮮湯米線
香煎雞扒伴黑椒汁
朱古力棉花糖班戟
2017-12-19 558 瀏覽
食物份量同價錢都ok兩個人食到好飽晚餐黎講唔算好貴食物種類多 前菜 湯 pizza 甜品 蛋糕好多選擇蛋糕dessert好特別 唔係平時出街見到pizza皮薄多料唔太頂胃 非常好意粉味道都幾好同份量適中不過如果有多d套餐組合或可以加錢配野飲 甜品會吸引人叫多啲野食🤤自己倒水飲幾環保 要先攞 唔洗晒水環境幾好 聖誕裝飾幾靚同應節環境衛生張枱唔會癡納納 坐得幾舒服😌唔知係咪做左成日野好攰 服務員cool cool地😂不過上食物都會細心提醒小心熱整體來說都幾滿足 會再黎食
食物份量同價錢都ok

不過上食物都會細心提醒小心熱
整體來說都幾滿足 會再黎食
2017-12-19
2017-09-28 1664 瀏覽
這幾天的情緒一直處於負面狀態,低落和焦慮交雜,為著一些工作上的事情。難得有機會獨個兒外出,要把握機會好好關顧一下自己。一個寧靜的角落配上美食是我一向慣用的療心法,萬試萬靈。我其實是位於柴灣青年廣場的Cocoa Lab的常客。我非常喜歡餐廳的環境。即使它位處12樓, 從餐廳的落地玻璃能見到一小片綠油油的草地。平日客人不多,會來光顧的大部分也是樓上青年旅舍來自世界各地的住客。Ravioli with spinach and parmesan cheese: 這是一道素食,意式雲吞的餡料是菠菜和 芝士,再配上白汁,味道很搭。底層鋪了生菜,讓意式雲吞看來沒那麼單調。只是份量偏少,如果是女生的話還可以,男生的話只可能要搭配多一道食物。Cappuccino: 這杯泡沫咖啡的溫度剛剛好。上層的奶泡軟綿綿,很豐富。下層咖啡濃稠。咖啡杯的設計簡潔利落。值得一提的是Cocoa Lab是一間社企。他們請的咖啡師是視障人仕。絕對值得大家大力支持的

Cappuccino

2017-08-15
Cappuccino
2017-09-23 1046 瀏覽
去完西環碼頭拍照,餓了,走到了這間街坊茶餐廳。選擇很多,從粥粉麵飯到小食甜點都有。喜歡吃撈麵的我點上了水餃撈粗。我估起碼2個麵底,略嫌皂水味重,值得一讚是水餃超大粒,皮薄餡多!還有5隻量,抵食👍🏻炸雞肶香口多肉,$17是性價比高。雖然茶記形式經營,選擇欲如food court,感覺很有規模😂讚!
水餃撈粗

炸雞肶香口多肉,$17是性價比高。
炸雞肶

讚!
2017-09-23
水餃撈粗
炸雞肶
2017-09-04 1076 瀏覽
可可研究室位於柴灣青年廣場,餐廳三面用落地玻璃,採光非常充足,可以望到青年旅舍內嘅一片小草地,感覺好relax。Egg Benedict整體味道唔錯,薯餅香脆份量比一般all day breakfast少。
Egg Benedict
整體味道唔錯,薯餅香脆
份量比一般all day breakfast少。

2017-08-26 1153 瀏覽
見到食評柴灣青年廣場有新店,就慕名而來,來到12/f,環境玻璃為主,有假草地,吸到很濃書卷味道,中午來到,有媽媽與孩子客人,同office OL。先到Cashier 點單,我選了假日午餐的2和3號餐,分別係2號吉列龍利魚柳伴他他汁薯餅 $68,3號新西蘭西冷牛扒伴白菌燒汁薯菜 $98。另外加了一杯朱古力實驗,朝聖影相都為了它。 服務員會俾一個號碼牌,自己搵位放在枱上,食物完成會送到。餐廳很整齊乾淨當日天氣比較熱,打1號風球,冷氣方便覺得有點熱。食物比想像中有水準,首先牛扒好有牛味,幾厚身有1.5cm. 我們點了8成熟,居然都軟腍,白菌燒汁比普通黑椒,洋蔥,蒜蓉更特別,磨菇碎更夾更有特色。吉列龍利魚柳 ,炸耐左表面深色了,但內裡白雪雪,點上他他醬都無破壞味道,魚沒有腥味,應該解凍後醃好才炸,所以味道無問題。最重要主角登場啦!佢成個設計有木盤,實驗警告字眼,小形打蛋器,2個實驗室玻璃量杯,分別一杯冰,一杯濃朱古力,一個實驗室三角角玻璃瓶放鮮奶,造型很驚喜,影埋自己,因為忘了獨立幫實驗影相,哈哈味道方便,朱古力同鮮奶加冰溝,味道不太甜,朱古力味濃,適合不喜歡甜健康朋友,至於我,我估計熱飲會

餐廳很整齊乾淨

當日天氣比較熱,打1號風球,冷氣方便覺得有點熱。

味道方便,朱古力同鮮奶加冰溝,味道不太甜,朱古力味濃,適合不喜歡甜健康朋友,至於我,我估計熱飲會比較好,因為可以自己加糖,今次我們叫了凍朱古力。

另外餐茶latte 很滑溜,如果可以拉花就更好了。

總括柴灣很少選擇,現在有一間特色咖啡店,一定會再來吃
2017-08-26
2017-08-20 1267 瀏覽
柴灣俾人一種好舊嘅感覺,去到呢個地方有時諗食咩嘅時候都係諗到啲燒味飯,食魚蛋河呢啲比較傳統嘅餐廳或者食物,而今日我就搵到一間唔似喺柴灣會出現嘅café.間餐廳叫"CocoaLap"入到去好舒服餐廳入面有高櫈可以俾食客選擇!有小朋友嘅就可以選擇矮櫈見佢個餐牌都好多選擇而我媽媽就揀咗假日lunch嘅牛扒餐加杯凍檸水牛扒唔韌啱老人家食,再加上一個野味嘅黑椒汁(如果怕辣就可考慮轉汁 因為同比出面食到嘅黑椒汁比係較辣一啲)媽咪大人食得好開心而我就叫咗個水牛雞翼, 雞翼外層炸得好鬆軟入面就好啲啲乾如果做到多啲肉汁就更加好!不過都叫好食嘅食完雞翼就想嘆返杯朱古力奶, 嗰侍應擺喺張枱上面嘅時候,我心諗我叫杯朱古力啫,咩事咁大陣仗...仲棟住個牌叫我Keep away原來呢杯叫" Lab-Chocolate"好有趣呢杯嘢可以因應客人對朱古力唔同嘅味道要求而去自己調較味道。我就鍾意冇咁重奶味所以我加晒成杯朱古力小朋友見到一定會好開心因為啲小魔怪最鍾意好似我咁搞Lee搞路~整體呢間café唔錯!

入到去好舒服

餐廳入面有高櫈可以俾食客選擇!有小朋友嘅就可以選擇矮櫈

扒新西蘭牛肉眼拼黑椒汁
2017-08-20
扒新西蘭牛肉眼拼黑椒汁
2017-07-27 1216 瀏覽
平時好小去到柴灣搵食~一搵之下,原來柴灣都有幾多特色既餐廳/cafe 👍🏿萬中挑選之一就去左呢間cocoa lab 😀係青年旅舍入面叫左個:班尼迪蛋早餐 hkd75 ✨成個係好full!啲蛋半熟加埋啲特調醬汁配埋多士好好食☺️but 啲沙律菜就有啲苦...麻麻地除左個蛋,佢啲腸都整到好好食!唔同平時食開個啲~幾抵食架💕啲蛋汁真係!!!圖右係我食個個😀圖左:朋友叫左個安格斯芝士漢堡 hkd88💰我自己覺啲肉有啲散,比較散,不過都算juicy唔太乾! 野飲要額外再加錢冇套餐。我叫左個凍既green tea latte hkd29💰朋友係叫左latte我覺得我杯綠茶全部都係粉😂好乾啲茶味濃但都係因為啲粉多...一般般
叫左個:班尼迪蛋早餐 hkd75 ✨

圖右係我食個個😀

圖左:朋友叫左個安格斯芝士漢堡 hkd88💰
我自己覺啲肉有啲散,比較散,不過都算juicy唔太乾!

野飲要額外再加錢冇套餐。
我叫左個凍既green tea latte hkd29💰
朋友係叫左latte
2017-07-08 1139 瀏覽
話說一到星期六就想周圍出去食野前排係網站見到介紹呢間位於青年廣場既社企餐廳,見到有鴨鴨甜品正吖就二話不就咁book左黎一上到黎就見到環境光猛,都算寧靜但竟然見到Tea Set架係4點先開始有好彩經過朋友同Staff傾左一陣最後都可以叫左兩樣食物先,Tea set架包既兩杯飲品就黎左黎實行先食先等個tea set架我地三個人一共叫左一個Egg Benedicts, 安格斯牛肉漢堡, 兩杯咖啡,一個tea set架,一兩自家製朱古力每人都係$150都品洗勁抵吖!
話說一到星期六就想周圍出去食野

正吖
就二話不就咁book左黎

一上到黎就見到環境光猛,都算寧靜
但竟然見到Tea Set架係4點先開始有

安格斯牛肉漢堡
下午茶甜品架
  • Tea  set
2017-07-02 698 瀏覽
星期日,原本打算同老婆找間CAFE悠閒地,靜靜的嘆杯咖啡.因上次此餐廳被包場而摸門釘,今天又再來一次.來到餐廳,大約七成滿座,環境不錯跟OPENRICE上的圖片沒大差別,但嘈吵聲似茶餐廳.職員招呼我們坐近門口的位置,但我倆見窗邊的卡位空著,要求到那邊的坐位.職員好像不太想我們坐了窗邊的位置,說明那裡是四人位,有必要時需要搭枱.(心想搭枱也沒所謂,總比坐近門口好).坐下看看MENU,點好餐,慢慢等食物上枱.但可能因為太嘈的關係,不太享受坐在餐廳的時間.突然間店員走過來,跟我倆說"不好意思,隔離枱有三位客人來,要麻煩你地換一換位"當時真的呆了,起初是"有可能"要搭枱.現在是換位.有兩大問題: 1)附近有一張客人剛離開的四人枱,其實職員可先叫"三位客人"(當時未人齊,只有一人)等一下,幫他們換到該處,又可配合他們,又不用影響到我們 2)其實我要求坐近窗邊,而坐位後有較高的枱子可以換給我們這個換枱行為,完全令我跟太太聯想起茶餐廳快手快腳食食食,客人配合餐廳做生意的情況.但很可惜,這間是CAFE價錢的餐廳.後來到餐後(太約20分鐘),跟店員反映,該店員的態度及回應使我不用思索到此寫下食評,如下:
"今日人多,你都見到,食物20幾分鐘上枱,好合理"
"咁樣換你地位,無辦法架,我地要做生意"
"客人在坐位安排上要配合下,因為我地唔知幾時會有人包場"
"係要掉枱架喇,我地餐廳係咁"
本人有一項建議給準食客,如果當係茶記咁黎呢度,個感覺會FIT晒.另有一頁建議給COCOA LAB,其實餐廳自身安排不完善,只需要一句真心的"不好意思",客人會明白的.
2017-07-02
2017-06-25 553 瀏覽
食物okay。。環境okay。。但係service就。。唉。。。i wanted to have a chilled and relaxed lunch so i picked this and thought .. hey.. western all day breakfast... pizza.. why not...but the thing is... i was stressed out by the place.. constantly plate smashing noise from the kitchen... like non stop from the whole hour... how can they expect customer to chill and relax under this condition??The other thing is.. one of the waitress kept on checking my plate every 5 minutes and keept on asking me am i finish.. hurry
食物okay。。環境okay。。
但係service就。。唉。。。
The other thing is.. one of the waitress kept on checking my plate every 5 minutes and keept on asking me am i finish.. hurry up and finish the last piece of food...so she can clean up..

so a bit of advice... If you are looking for a chilled and relaxed cafe.. dont come here..
if u are looking for a 茶餐廳 that serve western foods.. u can try here....有d失望。。。
2017-06-04 707 瀏覽
位於柴灣青年廣場12樓的咖啡店🤗第一次去,得兩個人,所以可以試的不多😌今天想吃點意粉,所以點了以下:白菌煙肉雞蛋汁意粉,德國香腸拼盤,白朱古力熱飲和朱古力咖啡☕️☕️意粉的蛋汁很香,但一個人食晒的話有點膩😜🙈德國腸肉汁豐富,我好鐘意食腸,所以覺得好正😍😍白朱古力熱飲很甜😂直情飲緊白朱古力落肚咁😂如果你本身鐘意食白朱古力,可能會好喜愛🤗🤗朱古力咖啡好香滑,我個人好喜歡👍🏻👍🏻依度環境光猛闊落,坐得好舒服嫁🌈🌈4樣野$250埋單,抵唔抵就見人見智啦🤗🤗餐廳仲有全日早餐、班尼狄蛋等選擇🤗🤗店員話佢地啲蛋糕係供應俾香格里拉的,下次會試下😜😜留意番:此食店晚上6點就關門嫁啦,小心摸門釘呀😜😜
位於柴灣青年廣場12樓的咖啡店🤗

第一次去,得兩個人,所以可以試的不多😌
今天想吃點意粉,所以點了以下:

意粉的蛋汁很香,但一個人食晒的話有點膩😜🙈
德國腸肉汁豐富,我好鐘意食腸,所以覺得好正😍😍
朱古力咖啡好香滑,我個人好喜歡👍🏻👍🏻

依度環境光猛闊落,坐得好舒服嫁🌈🌈

4樣野$250埋單,抵唔抵就見人見智啦🤗🤗

餐廳仲有全日早餐、班尼狄蛋等選擇🤗🤗
店員話佢地啲蛋糕係供應俾香格里拉的,下次會試下😜😜

留意番:此食店晚上6點就關門嫁啦,小心摸門釘呀😜😜