2024-04-11 70 瀏覽
🎈 建議場合:#即興食飯 👤 建議人數:4人(最多可容納8人檯)💸 人均消費:$50-100【3個人食咗啲咩?】- 乾炒牛河- 蝦醬豬肉炒小白菜- 叉燒菜脯粒炒飯⭐⭐⭐⭐「好味茶餐廳」早幾日同朋友求其搵左間茶餐廳醫肚,叫左碟乾炒牛河、蝦醬豬肉炒小白菜,同埋叉燒菜脯粒炒飯,整體而言,美食充滿左濃厚的家常滋味。每一道菜都烹調得相當出色,調味恰到好處,夠曬鍋氣,係港式茶餐廳開嘅味道。首先,乾炒牛河真的是一道美味嘅經典。牛肉與河粉炒得剛剛好,味道鮮美,而且唔會過分油膩。搭配蝦醬豬肉炒小白菜,味道更加豐富多樣。尼道小白菜炒得嫩綠爽口,而豬肉搭配蝦醬,簡直是完美嘅組合,超級餸飯。最後,叉燒菜脯粒炒飯實在係一級棒。這道炒飯的米飯非常鬆軟,而且份量十足。叉燒肉的香糯口感與菜脯粒嘅香脆相得益彰,令人回味無窮。除了美食,也要表揚一下侍應員們的服務。他們非常友善,服務態度極佳,為整個用餐體驗增色不少。這次的用餐真是令人滿意,希望未來還有機會前來品嚐更多美味佳餚。📍 可可店西灣河筲箕灣道156號地舖 (港鐵西灣河站A出口 約3分鐘路程)
🎈 建議場合:#即興食飯
👤 建議人數:4人(最多可容納8人檯)
💸 人均消費:$50-100

【3個人食咗啲咩?】

- 乾炒牛河
- 蝦醬豬肉炒小白菜
- 叉燒菜脯粒炒飯

⭐⭐⭐⭐「好味茶餐廳」

📍 可可店
2024-03-23 65 瀏覽
红红火火又爱住了香煎肠粉加蛋每次必点🔥,鸡蛋让肠粉多了些焦香,而外焦里嫩的口感被麻酱又一次升华,除了这里真的哪都吃不到🥹豉油酿苦瓜吃起来只保留了丝丝的苦味🥒,在嘴里更多的是豉油的香醇,肉馅的饱满和淡淡的苦瓜的清香味苦,吃的很上头🫓香煎薄饼倒是蛮一般,纯纯就是个煎饼,里面加了点小葱火腿肠啥的,不推荐❌便宜经济实惠,还是很爱!#手机库存里的年味# #香港美食# #小吃# #宵夜吃什么# #宵夜时间# #我在这里吃#
红红火火又爱住了
便宜经济实惠,还是很爱!
#手机库存里的年味[话题]# #香港美食[话题]# #小吃[话题]# #宵夜吃什么[话题]# #宵夜时间[话题]# #我在这里吃[话题]#
2023-10-13 184 瀏覽
让夜晚变得美丽🔥干炒牛河据说是香港最好吃的干炒牛河!🍜每根河粉都超级的顺滑,Q弹软嫩却毫不互相粘黏,紧实饱满的牛肉让鲜香再上一个台阶🌀,没有复杂的调味,但是又让人吃的上瘾豉汁蒸排骨🥢纯纯的豉油香沁透在排骨的每个肉丝之间,吃起来油润鲜香🍖,而且一呡脱骨只留下无尽的回味吃饱回家美美睡觉咯
让夜晚变得美丽
吃饱回家美美睡觉咯
2022-10-13 602 瀏覽
近排黎到西灣河返工,午飯時間路經可可店有咸魚雞粒炒飯,就入去試試。估唔到有驚喜,大大碟炒飯之餘,仲有大大杯餐飲,亦都有送餐湯。凍飲雖然要加$3,但大大杯飲品已經抵消了。午餐連飲品餐湯不過$50,已經算抵食了。
2022-10-12
昨天幫襯外賣,叫咗晚餐四個,點知返到屋企發現通菜啫啫煲,成煲只得通菜一舊雞都冇,收$70買淨菜,好笨;味菜魷魚又係味菜多個魷魚,魷魚數埋得小小5件;由於外賣關係要加$12外賣錢,都唔緊要,但係咁樣嘅食物質素真係咪鬼幫襯
通菜啫啫煲味菜魷魚
外賣自取
2021-06-04 960 瀏覽
欖菜肉鬆炒飯即叫即炒,份量多,足料,配料新鮮,有欖菜、洋蔥、香蔥、蛋和肉碎,炒得很香。梅菜扣肉梅菜入口即溶,不咸,沒有沙和菜渣,處理得很好。餸飯一流。扣肉半肥瘦,皮和脂肪很鬆軟,肉身煙刃重豬腩味。
欖菜肉鬆炒飯

梅菜扣肉
梅菜入口即溶,不咸,沒有沙和菜渣,處理得很好。
餸飯一流。
扣肉半肥瘦,皮和脂肪很鬆軟,肉身煙刃重豬腩味。
2021-05-14
2021-04-24 661 瀏覽
路經西灣河,正是晚飯時間,在這小店門口,見餐牌蒸餸小菜非常經濟,即管入去試試,叫咗個金針雲耳蒸雞,諗住這價錢粗粗地食一餐,竟然有驚喜,味道唔錯,雞件也很滑,白飯仲可以任添,連埋大大杯凍檸茶都祇不過50大元,認真大件夾抵食,店內員工非常繁忙但很友善,下次會再來。
2021-03-09 626 瀏覽
  這晚因為家有電燈公司送的 COUPON, 所以來這間 '可可' 試一下, 之前沒來吃過的, 我跟太上皇&皇太后 來試一試, 我們叫了 : 1. 胡椒豬肚雞 / 2. 肉絲炒麵 / 3. 炸云吞 / 4. 煎蠔餅.  胡椒豬肚雞 : 味道 OK 的 (師父到), 但沒什麼 胡椒味, 豬肚不算硬, 我太上皇剛拔了牙也能吃, OK 的. 雞就...有點 嚡口. 肉絲炒麵 : OK 一般正常, 這個淡口些少, 這我們覺得好, 不要太師父到. 炸云吞 : 初吃的時後 OK 脆口 (它是用錦鹵云吞那隻皮的), 但涼了之後, 吞皮硬到一個點.... 煎蠔餅: 哇哇哇.... LEE 個'驚'典呀... 這個真是明符其實的 煎蠔餅...全是 '煎粉餅' , 我都未吃過  煎蠔餅, 全個都是 粉的,  旦都不覺有, 不知是否我之前吃的不正中, 這個 '粉餅' 才是正中的 煎餅, 小蠔有的, 都有幾隻的. 我們走時跟那姐姐提下, 她說 煎餅 呀嫲...
煎蠔餅
題外話/補充資料: 不過這間也有唯一合格, 餸菜很熱, 夠熱上桌, 什麼也好味的.
2021-03-03
店名:可可店 (筲箕灣道)地點:G/F, 156 Shau Kei Wan Road,Sai Wan Ho港鐵西灣河站 B 出口,電話2790 7090(1)            上海粗炒,$34;(2)          鹹魚雞粒炒飯,$45;(3)           杏汁燉豬肺湯(跟餐$28,原價$34),共二人享用本餐,合共一百零七元。食物的色香味如何: 鹹魚味道鮮明,而且很大碟;上海粗炒彈牙度普通,但味道配以韭菜和肉絲,很有鑊氣。杏汁燉豬肺湯杏仁味濃且鮮甜食物的種類: 選擇多樣,粥粉麵飯+小菜。環境:並不闊大,但勝在卡位多,有較多私人空間和防疫較好。黑板餐單的手寫書法很工整漂亮,今時今日,人們主要用電腦打字,做到不會執筆忘字已經不錯了,何況字體端正漂亮?服 務:好。衛生:可以。抵食:街坊價格。店名:可可店 (筲箕灣道)地點:G/F, 156 Shau Kei Wan Road,Sai Wan Ho港鐵西灣河站 B 出口,電話2790 7090(1)            上海粗炒,$34;(2)          鹹魚雞粒炒飯,$45;(3)           杏汁燉豬肺

店名:可可店 (筲箕灣道)

Sai Wan Ho

港鐵西灣河站 B 出口,電話2790 7090

(1)
上海粗炒,$34;

(2)
鹹魚雞粒炒飯,$45;

(3)

食物的色香味如何:
鹹魚味道鮮明,而且很大碟;
上海粗炒彈牙度普通,但味道配以韭菜和肉絲,很有鑊氣。
杏汁燉豬肺湯杏仁味濃且鮮甜

食物的種類: 選擇多樣,粥粉麵飯+小菜。

環境:並不闊大,但勝在卡位多,有較多私人空間和防疫較好。

服 務:好。

衛生:可以。

抵食:街坊價格。

店名:可可店 (筲箕灣道)

Sai Wan Ho

港鐵西灣河站 B 出口,電話2790 7090

(1)
上海粗炒,$34;

(2)
鹹魚雞粒炒飯,$45;

(3)

食物的色香味如何: 味道香濃,鹹魚味道鮮明,而且很大碟;上海粗炒彈牙度普通,但味道配以韭菜和肉絲,十分香口,很有鑊氣。杏汁燉豬肺湯充滿杏仁汁的味道,色澤乳白,豬肺亦彈牙。整體來說,那些食物不會太油膩,適合輕口味至一般口味的食家。

食物的種類: 選擇多粥粉麵飯+多款小菜

環境:並不闊大,但勝在卡位多,有較多私人空間和防疫較好。

服 務:好。

衛生:可以。

抵食:街坊價格。
2020-10-25
2020-10-15 427 瀏覽
喺公司附近嗌外賣 好耐冇食菜啦呢度啲腩汁菜心係真係好好味 煎腸粉都係一粒 港式又平又大眾化嘅嘢真係二是回憶你嗌咗欖菜肉鬆炒飯冇我想像中咁可口南菜都冇乜味 幫我整體上個炒飯都係夠鑊氣嘅 埋單唔使一百蚊好經濟實惠
外賣自取
2020-04-24 621 瀏覽
這間茶餐廳只是我咁岩經過,隨便進入的,沒有事先準備找尋資料~隨便叫左個豆腐班腩飯,cot,免費加咖喱汁,大約10分鐘有得食~~一咬落去就知係即製即炒!!脆口個外皮,內嫰,質數相當不錯!!最令人驚喜係個免費加既咖喱🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰😋😋😋😋😋😋😋😋😋好正!!!!!!!!!!真係好正!!!附近街坊真係要多多幫襯,免得這間用心小店消失!價錢實惠,無花巧野~見到餐牌,晚上焗豬都係$50,抵!會找天試吓

一咬落去就知係即製即炒!!
脆口個外皮,內嫰,質數相當不錯!!
好正!!!!!!!!!!真係好正!!!
見到餐牌,晚上焗豬都係$50,抵!會找天試吓
2020-01-10 578 瀏覽
可可本來在西環是香港大學生有名的食堂,在半夜想吃宵夜就最好不過,他現在在西灣河開了分店,方便住東區既人去食。這次點了腸粉,混醬加上煎香的味道還不錯,口感不錯,加上用蛋煎香使整個煎腸粉生色不少。
2019-07-17 770 瀏覽
老乾媽嘅美味。可可店(西灣河分店)#西灣河美食#樂食人生1.老乾媽豆卜蒸豬頸肉$40-老乾媽辣椒醬源自於貴州,由花生、辣椒、花椒、菜籽油、蒜等多種材料製成,近年熱潮直捲香港,唔少港人都會托內地親友帶幾樽來港-由於辣椒醬味道偏濃,直接配粉麵飯或者過濃,而呢間特式茶餐廳配上豆卜、豬頸肉蒸,令辣椒醬味道更特出,一試難忘-配白飯一碗,抵食!2.生炒雞絲飯 $38-雞絲份量好多,唔會只有大量飯-炒飯夠乾身,絕對係粒粒分明,而且唔會油膩,幾好食!小結:店舖原來有兩層,因為家人嫌下層太多人太逼,店員主動安排我地坐2根,空間寬敞,又有電視睇(不是TVB),值得一讚!地址: 西灣河筲箕灣道156號地下電話: 27907090
老乾媽嘅美味。可可店(西灣河分店)
#西灣河美食
#樂食人生
1.老乾媽豆卜蒸豬頸肉$40
-配白飯一碗,抵食!

2.生炒雞絲飯 $38
-雞絲份量好多,唔會只有大量飯
-炒飯夠乾身,絕對係粒粒分明,而且唔會油膩,幾好食!

小結:

地址: 西灣河筲箕灣道156號地下
電話: 27907090
成10點幾先出來搵食,唔想熱辣辣掃太安樓,又唔想食麥記,醒起間可可店都未曾食過,成日聽人講西環嘅好味啲,又唔知係咪真係咁差。打開OpenRice 見唔到佢嘅營業時間,男友話西環果間開好夜,因為都有糖水食,可能呢間都唔會好早。當女人聽到糖水兩個字已經心心眼,然後就拉住男友衝咗入間舖。到店時還有幾檯客,由於肚餓,所以即刻打開menu睇食咩,完全冇睇到份menu封面已經寫咗營業時間係11:00-23:00,落晒order先感覺自己阻住人收工。不過啲員工都好nice,不但冇催過我哋,仲好好招呼。落單嘅哥哥仔好好笑容,仲同我哋介紹咗今晚有咩湯水,不過我哋冇叫到,下次可以再試下,聽佢講應該每日唔同款。本來係想要個東江豆腐煲,哥哥仔話我哋知個豆腐煲唔係乾身嘅,而係有啲湯水浸住,有鯪魚肉,問我哋啱唔啱食。男友覺得麻麻,所以最後冇叫到。經過一番研究,我哋發現佢哋嘅小菜有好多鮮魷,感覺上啲魷魚肯定新鮮先,然後揀咗個出邊少有嘅潮式鮮魷~因為係小菜即叫即整,我哋都等咗下~不過,美味係值得等待嘅!份量比想像中大好多,啲魷魚多到真係喺啲汁到游緊水咁,有好多唐芹,仲有啲菜脯粒,調味啱啱好,肉質仲好爽口,好味!怪唔得
當女人聽到糖水兩個字已經心心眼,然後就拉住男友衝咗入間舖。

不過啲員工都好nice,不但冇催過我哋,仲好好招呼。

因為係小菜即叫即整,我哋都等咗下~不過,美味係值得等待嘅!

潮式鮮魷

怪唔得個姐姐拎碟嘢出來比我哋嘅時候,一路行一路係咁講:“好靚啊,碟嘢好靚!”
當下覺得多麼令人羨慕。

回鍋肉

回鍋肉一擺上檯仲香噴噴,肉片唔會太薄,件數都唔少,讚一讚廚師好夠功力,鑊氣十足,而且有得揀大中小辣,我哋揀咗小辣,結果令人滿意。

佢哋仲有得送外賣,唔同區域價位都唔同,送貨嘅區域都好廣泛,價位都好合理。
啲員工仲好好咁叫我哋唔使心急,可以慢慢食。
宵夜時嘅心情都好似牆上太陽花咁燦爛,雖然最後女人冇食到糖水,有少少失意,但呢兩個餸,同埋啲貼心嘅服務,都好滿足,真心多謝!

潮式鮮魷
回鍋肉
2019-01-28 884 瀏覽
夜晚經過見到有新開餐廳,原來是西灣的可可店分店,即刻試試。舖內剛坐滿人,稍等5分鐘。我只點了豬骨蠔粥及蘿蔔糕,好味。店員也好禮貌。見到晚飯其他人點的套餐,一個餸一個飯都係$40,分量唔少,下次再試。
蘿蔔糕,豬骨蠔粥
蘿蔔糕,豬骨蠔粥