2021-07-29 347 瀏覽
終於試到呢間人氣北京填鴨店一入到去環境非常舒服今次叫左好多唔同款嘅菜式不過有機會都會再去試埋其他推薦菜🔥🐤 烤北京填鴨 半隻 ($188)重點主打北京全聚德傳統烤北京填鴨 掛爐方式去烤 食落口真係皮脆肉嫩 超級香嘅油脂味🤤食烤鴨一定要加上清新嘅配菜好似哈密瓜就比較特別仲有佢地秘製嘅蜂蜜黃梅醬和京醬咁樣絕對可以減輕油膩感🔥另外仲有一小碟一口酥其實就係片皮 揀左烤鴨最脆嘅部份 點砂糖食真係好正🤍重點想讚一讚塊皮 上左枱一陣都仲係熱辣辣 仲要好煙韌💯🐟 風味松子魚 ($238)鍾意食咕嚕肉就一定會鍾意呢個醬汁松子魚炸得好香脆 糖醋汁極開胃😋🦀️ 蟹粉撈麵 ($168)蟹粉味道唔夠濃 同出邊食開嘅有啲唔同而且麵質比較淋 同埋食落油膩感好重呢個有好大嘅進步空間💪🏻🦐 黃金明蝦球 ($188)蝦球好爽口彈牙 亦都鋪滿晒鹹蛋黃去炸可惜蝦球非常鹹 食一舊要飲好多茶先解到😭🍲 砂鍋醃篤鮮 ($168)呢個湯都幾有驚喜 充滿着鹹鮮味道用左鹹肉鮮肉同埋冬筍去燉令到鮮味更加出 湯底非常奶白🤤🥢 精美四小拼 ($168)揚州水晶肉同花雕醉雞味道唔錯醉雞肉質非常嫩皮帶有一層透明啫喱😋水晶肉晶瑩剔透入口開胃
終於試到呢間人氣北京填鴨店
一入到去環境非常舒服
今次叫左好多唔同款嘅菜式
不過有機會都會再去試埋其他推薦菜🔥

🐤 烤北京填鴨 半隻 ($188)
超級香嘅油脂味🤤
食烤鴨一定要加上清新嘅配菜好似哈密瓜就比較特別
仲有佢地秘製嘅蜂蜜黃梅醬和京醬
咁樣絕對可以減輕油膩感🔥
重點想讚一讚塊皮 上左枱一陣都仲係熱辣辣 仲要好煙韌💯

🐟 風味松子魚 ($238)
鍾意食咕嚕肉就一定會鍾意呢個醬汁
松子魚炸得好香脆 糖醋汁極開胃😋

🦀️ 蟹粉撈麵 ($168)
蟹粉味道唔夠濃 同出邊食開嘅有啲唔同
而且麵質比較淋 同埋食落油膩感好重
呢個有好大嘅進步空間💪🏻

🦐 黃金明蝦球 ($188)
蝦球好爽口彈牙 亦都鋪滿晒鹹蛋黃去炸
可惜蝦球非常鹹 食一舊要飲好多茶先解到😭

🍲 砂鍋醃篤鮮 ($168)
呢個湯都幾有驚喜 充滿着鹹鮮味道
用左鹹肉鮮肉同埋冬筍去燉
令到鮮味更加出 湯底非常奶白🤤

🥢 精美四小拼 ($168)
揚州水晶肉同花雕醉雞味道唔錯
烤北京填鴨 半隻
砂鍋醃篤鮮
  • 松子魚
2021-07-29 221 瀏覽
星期日晚同屋企人去灣仔QRE樓上餐廳食中菜之前試過古琴雅苑既外賣好高質今次一於book枱食晚飯前菜方面叫左蔥油海蜇拌青瓜 ($79)中式餐廳我最鍾意就係叫海蜇食所以今日叫左海蜇青瓜海蜇份量都唔少配埋脆口既青瓜就perfect砂鍋雲吞雞 ($178)砂鍋雲吞雞可以分到六碗每碗都有一至兩隻雲吞湯底好清甜雞肉又夠嫩滑帶子賽磅蟹 ($138)賽磅蟹撈飯一流配上珍寶帶子片令到鮮味更突出開洋蔥油拌麵 ($78)呢個提提大家要趁熱食掛住影相攤凍左麵身就比較乾不過味道係好食既蝦乾都幾多古琴鴨肉炒飯 ($98)食北京填鴨之前食左古琴鴨肉炒飯炒飯鑊氣十足又夠大碟唔會好油膩烤北京填鴨 (半隻 $188)店員上碟時叫我地食左個一口酥先可以點砂糖食一口酥係烤鴨最酥脆、油花最多既部分配菜方面除左有青瓜、蔥、烤鴨醬之外仲有哈密瓜同蜂蜜黃梅醬好特別

星期日晚同屋企人去灣仔QRE樓上餐廳食中菜
之前試過古琴雅苑既外賣好高質
今次一於book枱食晚飯

前菜方面叫左
蔥油海蜇拌青瓜 ($79)
中式餐廳我最鍾意就係叫海蜇食
所以今日叫左海蜇青瓜
海蜇份量都唔少
配埋脆口既青瓜就perfect

砂鍋雲吞雞 ($178)
砂鍋雲吞雞可以分到六碗
每碗都有一至兩隻雲吞
湯底好清甜
雞肉又夠嫩滑

帶子賽磅蟹 ($138)
賽磅蟹撈飯一流
配上珍寶帶子片令到鮮味更突出

開洋蔥油拌麵 ($78)
呢個提提大家要趁熱食
掛住影相攤凍左麵身就比較乾
不過味道係好食既
蝦乾都幾多

古琴鴨肉炒飯 ($98)
食北京填鴨之前食左古琴鴨肉炒飯
炒飯鑊氣十足又夠大碟唔會好油膩

烤北京填鴨 (半隻 $188)
店員上碟時叫我地食左個一口酥先
可以點砂糖食
一口酥係烤鴨最酥脆、油花最多既部分
配菜方面除左有青瓜、蔥、烤鴨醬之外
仲有哈密瓜同蜂蜜黃梅醬好特別
2021-07-28 215 瀏覽
一直都好想食北京填鴨,今次就同屋企人去咗灣仔呢間京菜餐廳試吓環境闊落,座位舒適食物選擇都幾多北京填鴨有得全隻或者半隻有唔同配料同埋醬汁,店舖仲會好細心咁提供手套鴨肥瘦適中,都幾入味包住京蔥、哈密瓜同埋青瓜一齊食唔會好膩味道啱啱好,值得一試佢哋新出左夏日嚐鮮套餐,都幾抵食有多款精選菜式可以選擇不過自己食唔晒所以就散叫未試過松子魚,見到佢幾推介就試埋佢一上枱就望到就知好食,勁大條魚上面淋左好多醬汁,食落酸酸甜甜幾開胃條魚都炸得幾滑,唔會好乾個人幾鍾意雞絲粉皮夠爽口,花生醬好好味夏天食一流醉雞賣相好靚,食落好入味而且好滑皮蛋豆腐味道相對較其他普通如果可以再多少少醬就會更加好食小籠包大小適中,一咬落去好多湯汁味道不過不失自己好少會見到油燜筍咬落去夠爽脆,調味啱啱好栗子白菜幾特別,啲菜吸晒啲湯汁味道唔錯飲品方面試咗冬瓜薏米水,唔會好甜有啲冬瓜同埋薏米粒,解暑一流屋企特別鍾意佢嘅酸梅茶,飲落唔甜飲到少少甘草味,味道天然,非常好飲整體上都唔錯,特別係松子魚同埋北京填鴨服務態度親切,環境同埋食物質素都幾好推介比鍾意京菜嘅人,有機會會試埋佢其他嘢
環境闊落,座位舒適
食物選擇都幾多
北京填鴨有得全隻或者半隻
有唔同配料同埋醬汁,店舖仲會好細心咁提供手套
鴨肥瘦適中,都幾入味
包住京蔥、哈密瓜同埋青瓜一齊食唔會好膩
味道啱啱好,值得一試
佢哋新出左夏日嚐鮮套餐,都幾抵食
有多款精選菜式可以選擇
不過自己食唔晒所以就散叫
未試過松子魚,見到佢幾推介就試埋佢
一上枱就望到就知好食,勁大條魚
上面淋左好多醬汁,食落酸酸甜甜幾開胃
條魚都炸得幾滑,唔會好乾
個人幾鍾意
雞絲粉皮夠爽口,花生醬好好味
夏天食一流
醉雞賣相好靚,食落好入味
而且好滑
皮蛋豆腐味道相對較其他普通
如果可以再多少少醬就會更加好食
小籠包大小適中,一咬落去好多湯汁
味道不過不失
自己好少會見到油燜筍
咬落去夠爽脆,調味啱啱好
栗子白菜幾特別,啲菜吸晒啲湯汁
味道唔錯
飲品方面試咗冬瓜薏米水,唔會好甜
有啲冬瓜同埋薏米粒,解暑一流
屋企特別鍾意佢嘅酸梅茶,飲落唔甜
飲到少少甘草味,味道天然,非常好飲
整體上都唔錯,特別係松子魚同埋北京填鴨
服務態度親切,環境同埋食物質素都幾好
推介比鍾意京菜嘅人,有機會會試埋佢其他嘢
2021-07-20 226 瀏覽
早幾日同4位朋友聚下,我哋都想食片皮鴨,咁就係 @openrice_hk 睇下有邊間多好評,就搵到呢間「古琴雅苑」,順手就訂埋枱😬我哋book左夜晚8:00,去到已經好多人等緊拎枱,場面有啲混亂,好彩有book到枱,同職員confirm左之後就好快安排入座,因為朋友們都好肚餓啦😝我哋叫左個4人餐 + 小籠包 + 半隻片皮鴨 + 花雕醉雞(訂座4-5人送的)4人餐 $1198花雕醉雞好香酒味,亦都好入味😋津白雲吞湯 好鮮味,雲吞皮薄餡靚🤤烤北京填鴨全場嘅皇牌,無可挑剔😋風味松子魚酸酸甜甜好開胃,起哂啲肉出黎啖啖都係肉👍京醬爆肉絲(配荷葉包4件)好入味,夾埋入荷葉包度,都好配😬乾煽四季豆呢個餸就基本水準😊杞子桂花榚好清甜,好香桂花味👍南翔小籠包$62呢個餸係咁多個餸較為差嘅一個,啲皮有啲厚,上湯欠缺熱度🙈

4人餐 $1198

花雕醉雞
好香酒味,亦都好入味😋

津白雲吞湯
好鮮味,雲吞皮薄餡靚🤤

烤北京填鴨
全場嘅皇牌,無可挑剔😋

風味松子魚
酸酸甜甜好開胃,起哂啲肉出黎啖啖都係肉👍

京醬爆肉絲(配荷葉包4件)
好入味,夾埋入荷葉包度,都好配😬

乾煽四季豆
呢個餸就基本水準😊

杞子桂花榚
好清甜,好香桂花味👍

南翔小籠包$62
呢個餸係咁多個餸較為差嘅一個,啲皮有啲厚,上湯欠缺熱度🙈
2021-07-18 197 瀏覽
想食片皮鴨好耐,終於有日OT嗌咗古琴雅苑,第一次食~ (之後自己都有去堂食,集合兩次食評一齊寫~)食物:- 北京填鴨:(外賣+堂食)外賣黎到意外地都幾好食;鴨唔老,醬料好食,配料都好夾~- 金腿濃湯津白:(外賣+堂食)好食!唔會好咸,菜煮得啱啱好,推薦!- 上海炒年糕:(外賣+堂食)好好食,年糕夠滑夠入味,唔會死咸,推薦!- 瑤柱蛋白炒飯:(堂食)唔錯!會再食~- 螞蟻上樹:(外賣)還好,得過且過啦,不過下次未必會再嗌哈哈- 雞絲粉皮:第一次食個陣好驚艷,覺得好好食(堂食個次去食就覺得一般,冇第一次食個陣咁好食,不過我覺得都可以一試)- 京醬大蝦:(堂食)唔錯,夠入味~- 腰果露:(外賣+堂食)我就覺得一般,不過有其他人覺得好好食,所以都係睇自己喜好+取向~總結:食物大致都唔錯,幾好食,會再食!

食物:

- 瑤柱蛋白炒飯:(堂食)唔錯!會再食~

- 京醬大蝦:(堂食)唔錯,夠入味~

總結:食物大致都唔錯,幾好食,會再食!
CP值:4/5 價錢:- 古琴酒糟烤北京填鴨 Zither Garden Vinasse Roasted Peking Duck (Half): $188- 風味松子魚Deep-fried Fish in Sweet and Sour Sauce:$238- 南翔小籠包Steamed Pork Dumplings: $68- 高力豆沙香蕉 Deep-fried Souffle Ball with Mashed Red Bean: $ 58- 柑桔酸梅茶 Tangerine and Plum Tea: $29(加一服務費 +10% service charge) 尼道嘅北京填鴨好出名,而且仲有酒糟嘅香味添, 好特別!😍所以就算我地得2個人,我地都叫左半隻黎試下🤣🤰🏻果然真係好好味!當我一擺佢入口,啲油就噴射式咁係個口道爆開!🤤而且尼道嘅片皮鴨唔係淨係得皮,會連肉有啲人可能會唔鐘意,但其實啲肉係好鬆軟,有肉汁,所以我係唔會抗拒架🤣值得一提嘅係呢度啲麵粉皮好煙韌👍🏻而且啲配菜都好特別,有成6碟,其中一野係哈密瓜,估唔到哈密瓜同片皮鴨係咁夾架😍 松子魚炸得勁脆!🤤而且仲去晒骨,完全唔洗擔
CP值:4/5

價錢:
(加一服務費 +10% service charge)

尼道嘅北京填鴨好出名,而且仲有酒糟嘅香味添, 好特別!😍
所以就算我地得2個人,我地都叫左半隻黎試下🤣🤰🏻
而且尼道嘅片皮鴨唔係淨係得皮,會連肉
值得一提嘅係呢度啲麵粉皮好煙韌👍🏻

松子魚炸得勁脆!🤤
而且仲去晒骨,完全唔洗擔心會喫骨👍🏻
不過,雖然啲甜酸汁好開胃,但有啲甜,可能太多汁啦🥲

小籠包有好多汁😍😍
雖然啲皮唔係超級薄,但絕對夠濕潤,所以唔會嫌棄成口粉皮🤣

高力豆沙絕對係中式甜品裏面最難整嘅
但呢間餐廳整得好好,唔會整得太甜或者太油👍🏻
如果冇食過高力豆沙嘅人,你可以想像係一個沙翁,裏面係加咗豆沙同香蕉🍌🤣

柑桔酸梅茶啱啱好可以中和片皮鴨嘅油膩感,正👍🏻

The Roasted Peking Duck here is so famous. Also, it is with the flavour of vinasse which is so special😍
Indeed, it is so tasty! Once I put it into my mouth, the oil spouted out!🤤
Also, each slide of Peking Duck is not just the skin of duck but also duck meat.
The duck meat was so tender!👍🏻
Worth mentioning that the wrap was chewy and the side dish was special👏🏻
One of the side dish was cantaloupe! Never thought that it could match with duck😍

The Deep-fried Fish in Sweet and Sour Sauce was so crispy👏🏻
There was no bone in this fish so that I don’t have to eat it carefully.👍🏻
Although the sweet and sour sauce was so appetising, it was a bit too sweet.🥲

The Steamed Pork Dumplings were so juicy😍😍
Although the dumpling skin was not so thin, it was so moist. So adorable🤣

The step of making Deep-fried Souffle Ball with Mashed Red Bean should be the most complicated among all Chinese desserts.
However, this restaurant did a good job 👍🏻👍🏻
The texture of deep-fried soufflé ball was like Chinese donut but it was filled with mashed red bean and banana🍌🤣

The Tangerine and Plum Tea was so refreshing which balanced with the oil of Peking Duck.👍🏻
南翔小籠包Steamed Pork Dumplings
柑桔酸梅茶 Tangerine and Plum Tea
南翔小籠包Steamed Pork Dumplings
柑桔酸梅茶 Tangerine and Plum Tea
  • 南翔小籠包
  • 風味松子魚
  • 香蕉高力豆沙
2021-07-10 214 瀏覽
本身都幾鍾意食片皮鴨,bookmark左幾間餐廳,古琴雅苑係其中一間,終於同屋企人去試咗!.茗茶:玫瑰荔枝茶 🌹🫖除咗供應普洱壽眉呢類一般嘅茶以外,仲有特別啲嘅玫瑰荔枝、桂花烏龍等。玫瑰荔枝茶味清新,帶淡淡玫瑰及荔枝香味,飲落幾順喉。.烤北京填鴨 $185半隻 $368全隻 🦆呢度嘅片皮鴨係鴨皮連肉,片得厚薄一致,鴨皮下帶有油脂,烤後逼出油脂,唔會覺得好油膩,皮脆肉嫩富油香,搭配傳統餅皮,餅皮薄薄的口感煙韌。配料有青瓜、京葱、哈蜜瓜等,可蘸傳統京醬或秘製蜂蜜黃梅醬。不過片皮鴨一定要趁熱食,凍咗就會有少少出油。另外有一碟「一口酥」,淨皮片自鴨胸位置,係全隻鴨最酥脆嘅部分,餐廳建議蘸白砂糖食,真係又鬆脆又酥香。.蟹粉撈麵 $168 🦀🍜而家雖然唔係大閘蟹嘅當造季節,但蟹粉味道尚算唔錯。蟹粉色澤橙黃,有蟹肉、蟹黃、蟹膏及蟹爪肉,質感濃稠份量都唔少,每一啖麵都沾滿蟹粉。.帶子賽螃蟹 $138 🦀蛋白炒得啱啱好,口感嫩滑,蛋白本身味道偏淡,加咗瑤柱及帶子增添了鮮味,配上鎮江醋更加分。.砂鍋雲吞雞 $178 🍲雞湯熬到奶白色,味道香濃,非常鮮甜。有半隻鮮雞,雞肉肉質都幾嫩滑,菜肉雲吞皮薄餡料飽滿,

茗茶:玫瑰荔枝茶 🌹🫖

烤北京填鴨 $185半隻 $368全隻 🦆

蟹粉撈麵 $168 🦀🍜

帶子賽螃蟹 $138 🦀

砂鍋雲吞雞 $178 🍲
雞湯熬到奶白色,味道香濃,非常鮮甜。有半隻鮮雞,雞肉肉質都幾嫩滑,菜肉雲吞皮薄餡料飽滿,最鍾意津白吸收晒湯汁嘅鮮味。

總括而言:餐廳裝修雅緻,用餐環境舒適。食物水準都唔錯,聽講佢哋嘅烤鴨係由北京全聚德師傅監製,味道應該好正宗。另外餐廳有個「夏日嚐鮮」menu,2至8人套餐都幾抵食,可以一試。
2021-07-09 190 瀏覽
🍴烤北京填鴨食填鴨之前,先上咗一口酥,真係好酥化同油香好重,侍應建議點砂糖食,但我鐘意點黃梅醬,可以解到陣油膩感(圖係半隻份量,但其實我地食咗一隻🤭)北京填鴨係皮連埋肉,師傅片出黎嘅厚度幾平均,食落外皮幾香口,鴨肉嫩滑,食落幾juicy,而且可以加青瓜,哈密瓜,京蔥,京醬,黃梅醬等等,口感相當豐富麵粉皮亦都幾薄,整體黎講都唔錯😋😋🍴砂鍋雲吞雞見佢有幾個夏日嚐鮮嘅推介餸,叫咗個雲吞雞試吓,有六粒雲吞同半隻雞左右,畢到大約五碗~湯底雞湯味幾濃,啲雞就算煲完湯都仲好滑,亦都唔會冇晒味,雲吞都幾好食☺️🍴南翔小籠包一籠有六隻,皮唔算超級薄,但可接受,湯汁都幾多,肉質實淨,點少少醋同薑絲可以提鮮😇🍴揚洲水晶肉🍴蝦仁蛋白炒飯🍴雪菜毛豆百頁豆腐味道唔錯,價錢都算實惠,想平平地食北京填鴨,呢間都係唔錯嘅選擇😇😇P.S. 食完飯埋單,有個QR code,填咗問卷會有coupon
🍴烤北京填鴨

(圖係半隻份量,但其實我地食咗一隻🤭)
麵粉皮亦都幾薄,整體黎講都唔錯😋😋

🍴砂鍋雲吞雞

🍴南翔小籠包

🍴揚洲水晶肉

🍴蝦仁蛋白炒飯

🍴雪菜毛豆百頁豆腐

2021-07-08 257 瀏覽
呢間除左環境坐得舒服之外 食物都好有水準 好適合家庭聚會 或者三五個知己一邊傾一邊品嘗🫖✾ 烤北京填鴨半隻🦆 (hkd185)賣相黎講幾吸引 有一碟鴨皮可以點砂糖食 趁熱食入口即融👍🏻 其他鴨肉就可以依照平常食法包係鴨卷餅度食 佢嘅特別之處係除左京葱 青瓜之外 仲有哈蜜瓜提供🍈 一齊食會令到成個味道fresh啲 而且好juicy! 不過隻鴨食到尾段有騷味 呢度要扣分🥲✾ 螞蟻上樹🍜 (hkd85)係最出色嘅一碟!粉絲保留到爽口煙韌唔會太淋身 而且非常惹味一啲都唔死鹹 係食幾碗都無問題😆✾ 無錫脆鱔🤎 (hkd88)好少餐廳會有呢味菜就即刻點左黎試 入口非常香脆 感覺似炸魚皮 但再多啲鮮味 做小食最適合~✾ 宮保雞丁🐓 (hkd118)雞肉半肥瘦 配埋腰果一齊食好夾 而且份量都好多 味道唔算太辣 但炒得好惹味好香 每一粒雞肉都好入味🌶✨

✾ 烤北京填鴨半隻🦆 (hkd185)

✾ 螞蟻上樹🍜 (hkd85)

✾ 無錫脆鱔🤎 (hkd88)

✾ 宮保雞丁🐓 (hkd118)

2021-06-27 287 瀏覽
訂咗位同兩老今日過嚟食中餐,叫咗片皮鴨,砂鍋雲吞雞。片皮鴨係餐廳主打,期望較高,但完全冇令我哋失望,鴨肉唔會太乾,仲好油鴨味,另外有啲揼別被位置要點酸莓醬食,職員都講解細心有耐性,令老人家都覺得服務周到。阿爸食完竟然覺得唔夠喉(通常係啲嘢好食嘅時候)仲睇餐牌, 再叫咗個豐富嘅甜品,有高力豆沙,羅漢果果凍, 驚喜之處係訂位有優惠,仲送每人一碗腰果露,非常滿意,另外每為職員都令兩老覺得賓至如歸,愉快的一餐
2021-06-27
  • 香蕉高力豆沙
  • 烤北京填鴨 (半隻)
2021-06-21 211 瀏覽
早兩日放低左仔仔俾爸爸,同兩老阿妹去左古琴雅苑提早食父親節飯。🌟北京填鴨(半隻)招牌菜!好食,皮脆內嫩,又有肉汁,仲可以點酸梅醬食,酸酸甜甜唔會膩🌟葱油海蜇拌青瓜好香蒜味,青瓜清甜🌟無錫脆鱔青媽同阿妹最鍾意食呢個小食,古琴雅苑個脆鱔做得好出色,唔幼,凍左都唔會硬,仲好脆🌟蟹粉鮮魚羹有魚既鮮甜味,仲有蟹肉,唔錯!🌟木桶包菜飯用木桶裝住,揭開蓋就聞到好香嘅老抽生抽鮮味,仲有臘腸粒同蝦米嘅咸香味🌟風味松子魚魚新鮮,肉質結實,外層炸到脆卜卜,味道酸酸甜甜,去埋魚骨啖啖肉另外,古琴雅苑係節日都會有一啲節日套餐,今次我都見到#雙親節 #淮陽美饌頌親恩套餐,下次可以去呢度做節!

🌟北京填鴨(半隻)

🌟葱油海蜇拌青瓜
好香蒜味,青瓜清甜

🌟無錫脆鱔

🌟蟹粉鮮魚羹
有魚既鮮甜味,仲有蟹肉,唔錯!

🌟木桶包菜飯

🌟風味松子魚

2021-06-17
  • 北京填鴨
  • 風味松子魚
  • 木桶包菜飯
2021-06-18 252 瀏覽
🌟位於灣仔的古琴雅苑除了烤鴨外,還有正宗的淮揚菜。店內裝修清新舒適,一列的卡座令環境給人較年輕的感覺。適逢父親節更推出「雙親節•淮揚美饌頌親恩」套餐及精選菜式,價錢並不昂貴而又照顧到一家人的口味,非常適合親友聚會!🦆古琴酒糟烤北京填鴨(半$185)配鴨卷餅🫓皮脆肉嫩的烤鴨配上青瓜、京蔥、哈密瓜和京醬,煙韌的餅皮包着酸甜爽口的配料,降低油脂感之餘還提升了口感!🐔雞絲粉皮($75)👍🏻嫩滑的涼皮伴著雞絲、青瓜絲,還有大量芝麻醬,不禁讓人食慾大增。🥢京醬爆肉絲($138)👍🏻配荷葉包4件這是Nicole最喜歡的一道菜,肉絲外脆內軟,醬香微甜濃郁,風味獨特,用荷葉包裹著吃,一整口脆爽香濃的滿足!🍖意大利黑醋骨($98)一上桌就聞到撲鼻的醋香,趁熱吃了一塊,糖醋比例調的正好,裹著酸酸甜甜的芡汁非常濃稠。🪣木桶包菜飯($98)單是木桶造型已經值得加分,濃郁的生抽和老抽的鮮味,還有臘腸粒和蝦米的咸香,菜粒爽脆的口感,就算已經吃飽了,吃點飯也不會覺得太膩。🥬蒜子干貝時蔬($82)👍🏻上湯鮮味,而菜心爽甜好吃。🌸杞子桂花糕($45)👍🏻這是吃過覺得最好吃的桂花糕,桂花杞子分布均勻美觀,晶瑩剔透Q彈口感,
🌟

🦆
古琴酒糟烤北京填鴨(半$185)
配鴨卷餅🫓

🐔
雞絲粉皮($75)👍🏻

🥢
京醬爆肉絲($138)👍🏻
配荷葉包4件

🍖
意大利黑醋骨($98)

🪣
木桶包菜飯($98)

🥬
蒜子干貝時蔬($82)👍🏻
上湯鮮味,而菜心爽甜好吃。

🌸
杞子桂花糕($45)👍🏻
這是吃過覺得最好吃的桂花糕,桂花杞子分布均勻美觀,晶瑩剔透Q彈口感,而且還帶有陣陣紅棗清甜!
慶祝紀念
父親節
  • 雞絲粉皮
2021-06-13 441 瀏覽
有人話想響灣仔叫鴨,就黎咗呢度試星期六嘅晚飯。一早book 咗。去到發覺勁多人。好彩早到半粒鐘嘅我哋都安排到位。裏面唔係坐卡位嘅都真係好逼吓。Serve 我哋個姐姐擺餸響我哋檯都成日要企直俾其他職員過...睇過四人餐,覺得唔係特別抵食,尤其是鴨得半隻,唔夠喉。散叫。松子魚:其實炸得幾好,但個汁屬於甜,有朋友嫌甜得滯直情放棄。黑醋骨:骨冇事。汁杰,都係偏甜。重口味。北京填鴨:隻鴨有個特別點,就係佢切咗幾粒肥皮俾你點砂糖食,正如佢介紹,真係入口即溶兼香嘅。至於隻鴨都Ok. 半肥瘦咁。片得都夠薄。不過唔鐘意佢個皮,佢個皮好似加咗木薯粉咁,煙煙韌韌咁,連埋啲鴨同餸食好滯。醉雞:正常。雞滑。但酒唔夠香。紅油抄手:皮薄餡多,唔算辣。幾好味。環境黎講雖然佢裝修唔錯,但成個氣氛都非常趕。唔係啲職員趕你,係啲職員本身好似做緊茶餐廳咁,跑黎跑去,啲碗碟聲好勁。個餐廳叫古琴雅苑,但裏面完全唔係嗰回事。總結:嘢食唔差但啲汁好重口味,環境太趕,應該冇下次。

黑醋骨:骨冇事。汁杰,都係偏甜。重口味。
醉雞:正常。雞滑。但酒唔夠香。
紅油抄手:皮薄餡多,唔算辣。幾好味。

總結:嘢食唔差但啲汁好重口味,環境太趕,應該冇下次。
松子魚
北京填鴨
松子魚
就快又到父親節😙 我屋企兩老自疫情之後都唔敢出街食飯,苦惱咗好耐點慶祝好😬 我老豆好鍾意食北京填鴨嘅,慶幸俾我揾到呢間有得做外賣,啱哂疫情下同我哋一樣唔去餐廳慶祝嘅朋友仔呀!🙆🏻‍♀️ 佢哋外賣自取主餐牌食品仲有8折優惠!抵呀!🤩適逢父親節,餐廳亦都有推出雙親節套餐「雙親節淮揚美饌頌親恩」💁🏻‍♀️ 2/4/6/8人餐都有,非常之彈性,之前都有食過佢哋其他套餐,份量多到要打包,所以今次都係散叫啦!😂❤️ 前菜個前菜係送㗎!都幾大兜🙈 青瓜酸酸哋,幾開胃👀❤️ 烤北京填鴨半隻 $148 (8折)佢有半隻同一隻揀,我哋想試多啲嘢所以就揀半隻鴨👀 外賣配料都非常齊全,有鴨卷皮,青瓜/哈蜜瓜/大葱/各種醬汁都俾齊,另外堂食時另上嘅脆鴨皮,都有分開裝住仲附上砂糖,好貼心👏🏻❤️ 蜜汁燒火方(配荷葉包6件) $188沾滿蜜汁嘅金華火腿同蓮子夾埋微甜軟口嘅荷葉包,甜中帶上金華火腿嘅微鹹,正!😆❤️ 十三香農家雞 $125十三香即係用咗十三種香料去整😲 開個蓋已經香氣撲鼻,辣度唔算好辣,亦都非常入味,全家一致讚好🙌🏻❤️ 外婆百葉結紅燒肉 $112我爸最愛肥豬肉😂 雖然望落好肥,但食落唔會太油膩👌🏻 百葉紮結增加口
佢哋外賣自取主餐牌食品仲有8折優惠!抵呀!🤩
❤️ 前菜
個前菜係送㗎!都幾大兜🙈 青瓜酸酸哋,幾開胃👀

❤️ 烤北京填鴨半隻 $148 (8折)
烤北京填鴨半隻

❤️ 十三香農家雞 $125
十三香農家雞

❤️ 外婆百葉結紅燒肉 $112
外婆百葉結紅燒肉
我爸最愛肥豬肉😂 雖然望落好肥,但食落唔會太油膩👌🏻 百葉紮結增加口感嘅同時更容易沾上汁,唔會食到好淡口。

❤️ 京醬爆肉絲 (配荷葉包4件) $138
京醬爆肉絲
京醬爆肉絲
我最愛呢道菜🥰 加咗啲洋蔥爆香,肉絲入口甜甜,再包埋荷葉包成件事好夾,忍唔住食多幾件🙈

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
外賣始終唔及上次堂食熱辣辣咁好食,不過都算唔錯😎 如果大家都唔想父親節去太密集嘅地方,呢間外賣都係一個唔錯嘅選擇架!💁🏻‍♀️
外賣自取
$149.5 (晚餐)
2021-06-11 272 瀏覽
好友聚會當然要去食好嘢!找到一間中菜館,主打京,淮掦菜。四人套餐不用茶錢免加一,相當抵食。拼盤是四款:麻醬雞絲粉皮,青瓜,餚肉和醉雞。北京片皮鴨一定要試,皮脆肉嫩,甘香,薄餅簡直薄到透明,細緻。蔥爆牛肉就麻麻地,牛肉過於醃製,沒有肉香。酸辣湯材料十足,不過如再辣少少,酸少少就更好。糖醋魚份量夠,酸酸甜甜好開胃,啖啖肉!炒四季豆不錯,鑊氣夠。炒肉絲配荷飽我就覺得肉絲過於硬。鴨肉炒飯也不錯,粒粒鮮明,不過有少少躁味!腰果露絕對是自家製,綿滑滋潤。
好友聚會當然要去食好嘢!找到一間中菜館,主打京,淮掦菜。
四人套餐不用茶錢免加一,相當抵食。
拼盤是四款:麻醬雞絲粉皮,青瓜,餚肉和醉雞。

蔥爆牛肉就麻麻地,牛肉過於醃製,沒有肉香。

酸辣湯材料十足,不過如再辣少少,酸少少就更好。

糖醋魚份量夠,酸酸甜甜好開胃,啖啖肉!

炒四季豆不錯,鑊氣夠。

炒肉絲配荷飽我就覺得肉絲過於硬。

鴨肉炒飯也不錯,粒粒鮮明,不過有少少躁味!

腰果露絕對是自家製,綿滑滋潤。