餐廳:古今地點:銅鑼灣澳門逸園中心菜式:日式居酒屋餐牌:主打特色創意卷物。主餐牌有前菜沙律,刺身,壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯類,清酒同飲品,仲有二人套餐。落單用QR code。埼玉網燒牛舌 $78 另加一琦玉網燒牛舌一客4大件,熱辣辣上枱,有返相當厚度。咬落去完全唔韌,口感超彈牙,味道夠鹹,伴有椰菜絲沙律可解膩同減鹹度。另外仲有酸汁可平衡鹹味。日式章魚小丸子 $48 另加一日式章魚小丸子一客6粒,熱辣辣上枱。面頭滿滿木魚花同紫菜絲,居然加埋椰菜絲同生菜。章魚小丸子整得脆皮,入面就滑溜,真係食到煙韌章魚粒,如果多d邪惡沙律醬就perfect啦。超級龍卷風 $98 另加一超級龍卷風一客8件,兩件尾六件身,飯卷包住紫菜,入面有啖啖肉炸蝦,加上鰻魚,忌廉芝士,青瓜絲同脆脆,面頭再加上脆脆同醬汁。食落口感好豐富,有脆口脆脆同滑溜忌廉芝士,而炸蝦都好脆口,味道口感豐富,又唔會過鹹或者膩。我特別鍾意有忌廉芝士。蜘蛛 $103 另加一蜘蛛一客5件,兩件尾三件身,紫菜外皮包住飯卷,飯卷加有好多蟹籽,入面就係炸軟殼蟹,加上蟹柳,青瓜絲,牛油果。食落口感有脆口炸軟殼蟹又有爽口
餐廳:古今
地點:銅鑼灣澳門逸園中心
菜式:日式居酒屋
餐牌:主打特色創意卷物。主餐牌有前菜沙律,刺身壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯類,清酒同飲品,仲有二人套餐。落單用QR code。

埼玉網燒牛舌 $78 另加一

日式章魚小丸子 $48 另加一

蜘蛛,超級龍卷風

超級龍卷風 $98 另加一
超級龍卷風

蜘蛛 $103 另加一
蜘蛛一客5件,兩件尾三件身,紫菜外皮包住飯卷,飯卷加有好多蟹籽,入面就係炸軟殼蟹,加上蟹柳,青瓜絲,牛油果。食落口感有脆口炸軟殼蟹又有爽口青瓜絲,感覺都唔會太膩。
兩款卷物一齊上碟,伴有日式芥末,酸薑片同食用花瓣,賣相不俗。
裝修係以木材為主,非常日式,座位舒服,食物質素唔錯。
2024-01-28
蜘蛛,超級龍卷風
超級龍卷風
2024-01-27 1081 瀏覽
呢排忙住搬屋,大哥話好耐都冇同我食嘢,佢今日係希慎附近做嘢,所以近近地黎呢邊食…成棟都係食嘢嘅大廈😋😋好掛住佢哋嘅牛舌!食物埼玉網燒牛舌🔥必食!🫨佢唔點汁反而食到好香牛味🫢最緊要係佢個質感😂我會形容係𡁻緊一個咕𠱸😂一個有彈簧嘅cushions 😂😂😂自家玉子燒滿滿嘅蟹籽😳加上燒過嘅沙律醬🤭成個玉子燒好有質感😀我好怕食實的的個啲玉子🙄佢哋呢個好係海綿咁軟🤭好味火山🌋哥哥話天氣凍😂嗌個火山暖下🫣其實真係好暖…個一刻不過我肚餓🤤影好相下個卡就吹熄佢食😀我呢個角度😂望落好似火化緊🥹sorry超級龍捲風最鐘意佢呢個炸蝦🍤脆卜卜壽司🍣🥹🥹🥹啖啖幸福感🤭其他呢度開12點,我哋上去嘅時候,12點未到😂然後坐咗外面櫈一陣就入得去食!貪佢呢度地方舒服,又近地鐵站,又有地方行🩷🩷望住岀面好繁忙嘅步伐,自己坐喺咁休閑嘅地方,真係好講放鬆

食物

我呢個角度😂望落好似火化緊🥹sorry

超級龍捲風
最鐘意佢呢個炸蝦🍤脆卜卜壽司🍣🥹🥹🥹啖啖幸福感🤭

其他

望住岀面好繁忙嘅步伐,自己坐喺咁休閑嘅地方,真係好講放鬆

• 火山
  • 超級龍卷風
  • 崎玉網燒牛舌
2024-01-17 1009 瀏覽
之前去過尖沙咀 "古今二" 食日本菜,最近得悉銅鑼灣也有店舖,於是就試名物既日式卷物及料理,有好多款式選擇,好特別架。店內環境充滿日式風格及簡約嘅設計,地方雖然唔係好大,但都有些空間感,唔算擠逼,餐廳設有bar枱同2-4人枱,同朋友傾偈食吓飯都唔錯嘅選擇。嚟睇吓餐牌先,款式好多有刺身、特色卷物、壽司、鐡板燒、鍋物、丼飯、天婦羅、串燒、小食炸物、燒物、特色飲品、日本酒等等,日式卷物更是與別不同,值得一試!壽司薄餅 (辣味三文魚) $108圓圓Pizza形狀既壽司,底層外面係脆脆飯焦,中間軟糯口感,上面鋪滿帶少少辣既三文魚蓉同爽脆既蟹籽,食材新鮮,淋上自家醬汁,食落口感豐富,有創意既特色日本料理。蜘蛛 $103這款高質日式卷物壽司,軟殼蟹炸得酥脆但冇油膩感,即使放在飯卷入面都冇變腍,再加上蟹柳、牛油果同青瓜增加層次,口感更滋味。琦玉 網燒牛舌 $78每片牛舌都有一定既厚度,口感十足!燒烤至焦香,外脆內軟,牛舌嫩滑爽口,沾上特製日式醬汁,好美味。日式章魚小丸子 $48鋪上滿滿既木魚同紫菜,與小丸子一齊食,多重口感。小丸子外層脆口,入面軟綿綿,章魚好彈牙,配合日式醬汁好夾,

壽司薄餅 (辣味三文魚) $108
壽司薄餅 (辣味三文魚)

蜘蛛 $103

琦玉 網燒牛舌 $78
琦玉 網燒牛舌

日式章魚小丸子 $48
鋪上滿滿既木魚同紫菜,與小丸子一齊食,多重口感。小丸子外層脆口,入面軟綿綿,章魚好彈牙,配合日式醬汁好夾,唔錯。

日式章魚小丸子

壽司薄餅 (辣味三文魚)
琦玉 網燒牛舌
2天前 0 瀏覽
古今最主打是日本風創作卷物壽司,今次同朋友來吃點了2款卷物和2款小食青龍卷青龍卷其實是鰻魚,牛油果,蟹柳整成的卷物,本人很喜愛食牛油果,所以大愛這款卷物蜘蛛蜘蛛其實是炸軟殼蟹卷物,入面配有牛油果,青瓜,蟹柳等,因有炸軟殼蟹所以食入口好香脆,配著其他很清新的材料一起食一定不會過膩埼玉網燒牛舌燒牛舌香口之餘,因是厚切,所以食入口好多肉汁,好juicy可能因為是炭燒,香氣十足芝麻雞翼雞翼是經過油炸的,所以食入口好香脆,配上芝麻來別更香口古今地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

青龍卷

埼玉網燒牛舌

燒牛舌香口之餘,因是厚切,所以食入口好多肉汁,好juicy

可能因為是炭燒,香氣十足

芝麻雞翼

雞翼是經過油炸的,所以食入口好香脆,配上芝麻來別更香口

古今

地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
2天前 0 瀏覽
今日同fd行完街食飯,於是係sogo附近揀咗間連鎖餐廳,方便同地方寬敞呢間食過都ok,坐落幾舒服。見佢主打卷物,我哋叫咗兩個卷物,黑龍卷同富士山。富士山上面有好多蟹柳沙律,附近有薯片脆脆做裝飾都幾得意,食落都幾match。另外我哋叫咗幾串串燒,鹽燒白鰻、紫蘇雞腿肉、黑豚豬頸肉同黑豚荔枝卷串燒。白鰻燒得剛剛好,脆身唔腥,略嫌有少少咸。其他都不過不失。📍古今 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

富士山

📍古今 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
媽咪同我都鐘意日式料理,帶埋媽咪一齊去試吓一直好想食嘅古今二🤩銅鑼灣分店喺D 2出口右邊行少少就到的逸園,好方便👍🏻店舖充滿木系和風氣式,令鐘意日本嘅我地好愉悅😆 店鋪好衞生乾淨,店員禮貌。👍🏻🥘大板自家製炸雞(6件)第一樣上枱!熱辣辣!炸雞香脆肉滑,非常juice😋肉內亦非常入味,美味🤤加上個醬,係日本嘅味道!🍡黑豚豬頸肉串燒賣相好整齊靚仔,有精緻感!咬下肉實淨彈牙!味道微咸!🍡鹿兒島豚肉露筍豚肉簿簿包住BB露筍,味道微咸而清新!🍣辣妹(辣味吞拿魚、芝士、炸蝦)🍣搖滾樂(鰻魚、牛油果、芝士、炸蝦)兩款創意卷物同碟上,有擺碟,色彩繽紛,-睇已經食慾大增❤️辣妹上辣味吞拿魚比例同飯係1:1,飯卷內包著芝士同炸蝦,嘩!味蕾充滿不同的美味享受❤️搖滾樂上有鰻魚、牛油果,飯卷包著芝士同炸蝦,肉肉的內容令胃部非常滿足👍🏻太開心的假日午餐🤩期待下次試吓其他分店

銅鑼灣分店喺D 2出口右邊行少少就到的逸園,好方便👍🏻

🥘大板自家製炸雞(6件)

🍡黑豚豬頸肉串燒
賣相好整齊靚仔,有精緻感!咬下肉實淨彈牙!味道微咸!

🍡鹿兒島豚肉露筍
豚肉簿簿包住BB露筍,味道微咸而清新!

🍣辣妹(辣味吞拿魚、芝士、炸蝦)
🍣搖滾樂(鰻魚、牛油果、芝士、炸蝦)
兩款創意卷物同碟上,有擺碟,色彩繽紛,-睇已經食慾大增❤️

太開心的假日午餐🤩期待下次試吓其他分店

2024-04-13
4天前 0 瀏覽
今日同閨蜜約左去銅鑼灣行街,血🩸併左好多衣服。行到累就去附近餐廳坐底休息下。平日都十分滿座,我地好好采時間尚早唔使等位就坐到。首先我地叫左啲小食,鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串),紫蘇雞腿肉串燒(1串),埼玉 網燒牛舌(4件),呢個三樣野合咪一碟上,我最欣賞既係牛舌,入口即溶,非常之入味。點啲醬汁食令味道更加提升。口感一流。跟住主食方面就選左蜘蛛,呢個有啲脆脆,口感十足,而且表面有一層秘製醬更加提鮮。都係幾唔錯既選擇。同碟上既重有倫敦橋(4件),呢個係海膽壽司,海膽份量都十分滿足。一啲都唔會有雪味,非常新鮮。世界級享受。

以創意卷物為主打嘅居酒屋𓂁古今𓂄✦富士山𓄢賣相同menu有少少出入,但係都隱約見到個山形嘅,不過味道先最重要,本身包含左鰻魚、牛油果嘅卷物已經好夠味,加上用燒汁同沙律醬調味過嘅蟹柳條,就真係好濃味,用嚟佐酒係唔錯✦東京爆脆𓄢味道被燒汁同明太子沙律醬略為搶左少少風頭,不過呢個卷物嘅口感會再豐富啲,有薄薄嘅炸衣包住内裡嘅蟹柳卷,炸衣酥脆唔油膩,外層再包埋熟呑拿魚碎,整體食落幾得意✦埼玉網燒牛舌𓄢大推網燒牛舌!薄切牛舌口感彈牙無筋,一入口牛脂味湧出✦大阪自家製炸雞𓄢炸衣酥脆,炸雞肉質幾嫩,而且保留到肉汁唔乾身,本身已經有調味,所以就算唔點附上嘅沙律醬都已經好唔錯𓄢古今銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

以創意卷物為主打嘅居酒屋𓂁古今𓂄

✦富士山

✦東京爆脆

✦埼玉網燒牛舌
𓄢大推網燒牛舌!薄切牛舌口感彈牙無筋,一入口牛脂味湧出

✦大阪自家製炸雞

𓄢古今
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
2024-04-09 0 瀏覽
今晚自己食飯,終於可以去一間想試咗好耐嘅日本餐廳,呢間同一般嘅日本餐唔同,佢係主打創意壽司,配搭新鮮多變,今次就獨自試新野先!餐廳幾忙,但職員都保持到友善嘅服務態度,幾好。《 蜘蛛(炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳) $103 》有5件,炸軟殼蟹幾香口,整體味道豐富有口感~《 埼玉 網燒牛舌(四件) $78 》好嫩稔呀!調咗味帶咸香,蘸埋師傅自家製嘅蒜汁仲特別提味~除咗創意壽司同燒物,我見都有唔少人食鍋物,等我下次都試吓先!

餐廳幾忙,但職員都保持到友善嘅服務態度,幾好。

《 蜘蛛(炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳) $103 》
有5件,炸軟殼蟹幾香口,整體味道豐富有口感~

《 埼玉 網燒牛舌(四件) $78 》
好嫩稔呀!調咗味帶咸香,蘸埋師傅自家製嘅蒜汁仲特別提味~

2024-04-08
2024-04-09 0 瀏覽
聽過呢間日本fusion餐廳好耐,今晚終於同朋友去試吓。手機落單,亦有餐牌參考圖片,都幾方便。有成20款創意壽司,款款都幾特別。《 搖滾樂 (鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果) $113 》 呢個配搭幾新鮮,鰻魚香甜,炸蝦香口,牛油果香滑,芝士香郁,加上鰻魚汁,入口幾香濃。《 午夜牛郎 (三文魚、牛油果、芝士) $98 》芝士味道最出,牛油果同三文魚比較油潤,有膩感,但配上廚師自家製嘅辣味三文魚醬汁就即時減膩又開胃。《 大阪自家製炸雞(六件) $78 》 有6大件熱辣辣嘅炸雞,外層薄薄哋而肉就好香滑,蘸埋沙律醬好惹味~

聽過呢間日本fusion餐廳好耐,今晚終於同朋友去試吓。

手機落單,亦有餐牌參考圖片,都幾方便。

有成20款創意壽司,款款都幾特別。

《 搖滾樂 (鰻魚、芝士、炸蝦、牛油果) $113 》

《 午夜牛郎 (三文魚、牛油果、芝士) $98 》

《 大阪自家製炸雞(六件) $78 》

2024-04-08
2024-04-07 0 瀏覽
古今地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓=====================創作卷物壽司是古今最出名的本打菜式,來過一次,心思思想試埋menu 上其他創意卷物口味。點了個創作壽司之一(東京爆脆 )材料有三文魚,蟹柳同辣醬點啜在面組合出來味道好好食蟹膏帶子炒帶 ,好香又濕潤,香噴噴,清淡炒飯很健康。仙台牛舌尖,聞到好濃郁的黑椒醬汁香,切成丁很彈牙,脆蒜片如虎添翼,辣辣地開胃更香。以上份量偏重澱粉質,岩女生或者食量唔大架人!除了串燒同卷物,都有刺物呢類野食架蛋白質唔係好夠,之後再去食炸雞補下
古今

地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

=====================

點了個創作壽司之一(

蟹膏帶子炒帶 ,好香又濕潤,香噴噴,清淡炒飯很健康。

蛋白質唔係好夠,之後再去食炸雞補下
2024-04-04 0 瀏覽
今日我食既餐廳叫古今,位於銅鑼灣既一間日式居酒屋。我地一行人一共嗌左三樣食物。搖滾樂好有創意,鰻魚同芝士搭配,味道非常特別,炸蝦同牛油果口感豐富,好食!富士山蟹柳同鰻魚味道非常搭,牛油果同脆片口感鮮明,味道很好!串燒牛舌烤得恰恰好,肉質嫩滑,黑豚荔枝卷同豬頸肉都好好食!古今特色係非常近地鐵站,日式裝潢很有感覺,食物比起一般既日式居酒屋較特別,絕對係一個好地方同朋友仔傾計同食嘢!而食物既選擇都多,傳統同創新既都有,very nice

搖滾樂

富士山

蟹柳同鰻魚味道非常搭,牛油果同脆片口感鮮明,味道很好!

串燒

牛舌烤得恰恰好,肉質嫩滑,黑豚荔枝卷同豬頸肉都好好食!

2024-03-28
古今居酒屋分店愈開愈多,主打特色卷物,色彩豐富又有創意,加上定價合理,自開業一直人氣高企~今晚係銅鑼灣做完FACIAL,約埋朋友一齊去嘆吓創意卷物,順便傾計聚吓舊~🔹火灸左口魚裙邊刺身左口魚裙邊經火灸後滲出甘甜魚油,既肥美又爽口,食落散發濃郁甘香,油分豐富,入口即溶!🔹西京比目燒比目魚肉嫩骨少,含油量高,滿滿Omega 3,啖啖肉軟嫰幼滑,味道鮮甜帶油脂香。🔹超級龍捲風大大個飯卷超吸晴!餡料有齊芝士、鰻魚、海老、青瓜等等,食材夠哂豐富,層次十足,食落大滿足!🔹龍捲風沙律堆成一大座山咁高既沙律,見到好震撼!底有大量爽脆新鮮生菜,加以中華沙律、蟹柳絲、蟹籽而成,配埋秘製醬汁,清新滋味夠開胃~古今✨📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
🔹火灸左口魚裙邊刺身
🔹西京比目燒
🔹超級龍捲風
🔹龍捲風沙律
古今✨
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
2024-03-29
2024-03-31 56 瀏覽
古今🍣銅鑼灣呢間古今Kokon主打創意日本料理店內係日式簡約裝修 空間感十足都坐得幾舒服👍 仲有獨立房間 成班朋友包房一齊食都好正叫野食先!款式都幾多選擇喎🤤頭盤、燒物、串燒、刺身、壽司、拉麵應有盡有 佢地嘅招牌菜係創意卷物就試下佢有幾創新先!分別嗌左兩款卷物▫️火焰海膽卷 ($187)海膽再加上蟹柳都係我嘅至愛😌加上蟹籽增加豐富嘅口感 滲出淡淡嘅鮮味▫️東京爆脆 ($98)紫菜飯卷內包住上有脆漿嘅吞拿魚及蟹柳咬內外軟內脆 都幾特別再配上日式燒汁及帶點微辣嘅沙律醬汁值得一試▫️埼玉網燒牛舌 ($78)網燒牛舌大件爽口 牛味同油香都幾突出
古今🍣

都坐得幾舒服👍 仲有獨立房間
成班朋友包房一齊食都好正

叫野食先!款式都幾多選擇喎🤤
頭盤、燒物、串燒、刺身壽司、拉麵應有盡有 佢地嘅招牌菜係創意卷物
就試下佢有幾創新先!分別嗌左兩款卷物

▫️火焰海膽卷 ($187)
海膽再加上蟹柳都係我嘅至愛😌
加上蟹籽增加豐富嘅口感 滲出淡淡嘅鮮味

▫️東京爆脆 ($98)
紫菜飯卷內包住上有脆漿嘅吞拿魚及蟹柳咬內外軟內脆 都幾特別
再配上日式燒汁及帶點微辣嘅沙律醬汁
值得一試

▫️埼玉網燒牛舌 ($78)
網燒牛舌大件爽口 牛味同油香都幾突出
2024-03-31 34 瀏覽
Maki-rolls: The sushi rice wasn't good at all. The texture was like rubber. They were stingy with the fillings of the rolls. There weren't much texture or taste to anything else than the rubber-rice. Sushi: Same as the maki. Stingy topping/filling with rubbery and wet rice. Egg/omelette: The omellette was also rubbery. The flavour was alright to be fair. Sashimi: The fish were still frozen inside. Lychee pork: Stingy with the pork.Beef tongue: The only good thing out of the 8 dishes we ordered.

Didn't feel full nor happy about this meal. Not worth the money at all.