家姐生日是一個充滿愛與關懷的日子,亦是共享美食的時刻。當然需要吃餐好,不少人會選擇酒樓的中式套餐,雖然是穩陣之選,但就缺乏新意。家姐喜愛食日本菜,迎合她的口味,上網得知「古今」食物質素良好,位置很方便,最後決定去歡聚一番。進入古今,環境很雅緻舒適,佈置和擺設都十分美觀,餐廳服務細心,充滿日式的格調。店內空間感很好,環境整齊優美,舒適很寫意,乾淨整潔,氣氛輕鬆。餐牌分門別類,十分有心思的設計,詳細介紹店中的美食,食品的種類很多,享受日本菜的滿足滋味。蜘蛛壽司好有特色,單單看樣子已經令人唾涎,咀嚼後第一個感覺是彈牙有咬口,中間的牛油果很香,蟹柳嫩滑,我們都很鍾情,齒頰留香,值得推介。海老天婦羅我點選了海老天婦羅,口感脆口細膩,嫰滑有彈性,我食不停口,正合我的口味,令人食指大動。蟹膏帶子炒飯蟹膏帶子炒飯賣相吸引很開胃,帶子切粒,肉質鮮嫰爽滑,紮實彈牙,加入鮮味的蟹膏,炒飯很香氣撲鼻,整體很配合,恰到好處,非常滋味。安格斯牛柳粒安格斯牛柳粒鮮嫩彈牙,帶有牛味,軟硬度適中,口感十足,肉汁豐盈,煙靱有咬口,不會過淋,食落不會太過油膩,香氣四溢,味道可口。古今(銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳

蟹膏帶子炒飯

安格斯牛柳粒

古今(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

2021-03-15
2021-03-17 2306 瀏覽
星期六放假想揾一間坐得舒服又好味既日式居酒屋坐底慢活食下野,朋友推薦左呢間樓上店既古今一齊試試.胡麻豆腐沙律份量豐富,一片片充滿豆香味既頭腐上加上濃香胡麻醬及鮮甜既蟹籽及三文魚籽,底下再以新鮮翠綠既生律菜鋪底.整體層次感豐富,而且朸開胃.醬汁漬鮑魚及活赤貝刺身刺身新鮮甘甜唔會腥,質感爽彈而且鮑魚一點都唔會韌.海老天婦羅天婦羅炸得夠乾身唔會過份油膩,海老肉質彈牙帶淡淡蝦香.沾上蘿蔔蓉天婦羅醬汁味道清爽膩膩.煙肉蘆筍串充滿燻香既煙肉咬開充滿陣陣豚脂香味,配上爽脆充滿水份既蘆筍味道相當搭配.面上灑上黑椒增添一陣椒香辣味.燒牛舌牛舌充滿牛甘香,入口唔會過韌,彈牙帶嚼勁.日和豬頸肉串豬頸肉上塗上一層香甜燒烤醬,入口帶出微微焦香感.肥瘦相間的豬頸肉入口外脆內嫩,香口惹味又多汁.燒酒煮蜆&青口湯頭盡是青口同蜆既鮮甜,再配燒酒淡香先甜後甘.味道清清地又唔會過heavy.食完咁多口味較重既食品後飲返啖湯清一清味蕾.

胡麻豆腐沙律

醬汁漬鮑魚及活赤貝刺身
刺身新鮮甘甜唔會腥,質感爽彈而且鮑魚一點都唔會韌.

煙肉蘆筍串

燒牛舌
牛舌充滿牛甘香,入口唔會過韌,彈牙帶嚼勁.

日和豬頸肉串

燒酒煮蜆&青口

• 胡麻豆腐沙律
  • 日和豬頸肉串
  • 燒牛舌
  • 煙肉蘆筍卷
2021-03-13 43 瀏覽
疫情剛開始時同細妹去過古今食晚飯覺得好唔錯,難得晚市重開可以出街食飯,特登搵日再食順便試多幾款未食過嘅嘢🤟🏻😚。.📍龍卷風沙律($78)Crazy Salad(Lettuce, Seaweed, Crab Fillet, Chips)呢個沙律已經食過一次,唔只大堆頭,味道仲好好😚❤️。沙律除咗有生菜🥬,上面仲加咗中華沙律、一大球蟹柳絲🦀、脆蒜片,材料同份量都相當足料👍🏻!沙律新鮮爽口,加上沙律醬帶少少辣味,滋味無窮∞。.📍金龍卷($98)Golden Dragon Roll金龍卷可以話喺舖頭嘅Signature Dish🙌🏻,壽司卷入邊有炸蝦、三文魚、芝士同沙律醬。三文魚肉質柔潤🐟,炸蝦香脆可口🍤,沒有令人不喜歡的理由吧🥳。.📍海老天婦羅($52)Shrimp Tempura 4pcs蝦天婦羅一客4件🍤,顏色呈淺黃色,炸得香脆唔油膩,做得唔錯。.📍蟹膏帶子炒飯($168)Scallop Crab Tomalley Fried Rice為咗飽肚點左個充滿澱粉質嘅蟹膏帶子炒飯🍚。老實講食唔到落咗蟹膏,不過飯內有不少帶子粒🌊,炒飯粒粒分明,而且調味剛好👌🏻,充滿鑊氣🔥,味道都唔錯,但價錢偏貴。

📍龍卷風沙律($78)

📍金龍卷($98)
Golden Dragon Roll

📍海老天婦羅($52)
Shrimp Tempura 4pcs

📍蟹膏帶子炒飯($168)

📍雞中翼串($30)
Chicken Wing Skewers 2pcs
雞翼燒得乾身入味🐥,都幾好食。

下次再嚟要試吓啲大堆頭嘅特色卷物先得!
2021-03-08 2243 瀏覽
已經年多冇得去日本旅行,又想食日本料理,一於約朋友去銅鑼灣古今二食午餐😄居酒屋在21樓,一出就到,座位唔多,三十多左右,木系裝修,設計舒適簡約,乾淨整潔😄特色卷物係佢哋嘅招牌菜,一定食啦😅,要咗金龍卷,另外仲要咗幾款串燒同炸物😋我哋見有活赤貝刺身,就要咗一份刺身好新鮮,食落爽脆,好鮮甜🤩炸物有什錦天婦羅,明太子鷄翼同炸芝士年糕什錦天婦羅有茄子,冬菇,小甜蕃薯同蝦,炸漿薄脆,冬菇有驚喜,食落又滑又唔乾😍,明太子雞翼有好多明太子,雞肉嫩滑,炸芝士年糕,年糕中間有芝士醬,煙韌好食😋串燒有燒牛舌、日和豬頸肉串、牛油燒帶子同燒冬菇燒牛舌厚身大片,配特色柚子醬,同日和豬頸肉串都爽口彈牙,各有風味,牛油燒帶子,火喉啱啱好,微燶,仲食到鮮甜味,燒冬菇同天婦羅冬菇都係咁爽滑好食,唔油膩😋金龍卷形態龍形嘅卷物,有八件,香脆炸蝦,芝士,同三文魚嘅配搭,層次豐富,好食到停唔到口😂侍應殷勤有禮,執碟,加茶都爽快,要俾讚👍

我哋見有活赤貝刺身,就要咗一份
刺身好新鮮,食落爽脆,好鮮甜🤩

炸物有什錦天婦羅,明太子鷄翼同炸芝士年糕

串燒有燒牛舌、日和豬頸肉串、牛油燒帶子同燒冬菇

金龍卷

侍應殷勤有禮,執碟,加茶都爽快,要俾讚👍
2021-03-06
2021-03-01 2092 瀏覽
趕及拜年兼同大姐慶祝生日,我帶她來到銅鑼灣一間樓上日本餐廳~古金-餐廳位於澳門逸園中心21樓,打開電梯門及內裡裝修完全感受到日本風味,真心令人勾起去日本旅行的回憶⋯⋯⋯⋯這裏的壽司的名字非常特別及有不同玩味類型的壽司🍣真是吸引好多外國人來吃。-HK$78龍捲風沙律~新年當然要做一個好意頭動作~撈起來。這個龍捲風沙律正合我們心意材料非常之多~中華沙律、蟹子、青瓜絲、沙律菜、蛋絲及蟹柳等多款材料,份量非常大可以做出了一個小山丘。我們二人一起撈起來,希望牛年大家撈起、撈起、撈得風生水起!-HK$98辣妹~在餐牌上是廚師推介的壽司🍣。這個壽司來包着外脆內彈牙的炸蝦及軟綿的忌廉芝士,頂層是辣味吞拿魚,非常惹味又有三種不同的口感,真令人讚嘆⋯⋯⋯-HK$228安格斯牛肉喜燒鍋~非常軟熟又有牛肉味的安格斯牛肉配上大量蔬菜冬菇金菇及豆腐不會覺得油膩還有內藏粉絲吃完非常飽肚。喜燒鍋的湯比較濃一點,所以豆腐及粉絲給滿了湯的精華非常好吃😋-這次我們下單的份量非常滿足有魚有菜有肉又有澱粉質吃後不會有罪惡感。

真心令人勾起去日本旅行的回憶

我們二人一起撈起來,希望牛年大家撈起、撈起、撈得風生水起!
龍捲風沙律

辣妹

安格斯牛肉喜燒鍋

2021-02-26
龍捲風沙律
辣妹
安格斯牛肉喜燒鍋
5天前 0 瀏覽
古今係我係銅鑼灣嘅居酒屋首選,因為無論串燒同手卷都用心製作,冇得輸,耐唔耐要食一次🤗西京燒銀鱈魚銀鱈魚燒得外魚脆內軟,肉質細緻、油脂豐厚、好多汁,用簡單的味噌醬醃漬後,甜甜鹹鹹的西京燒味道,超正!串燒雞軟骨及雞中翼所有串燒係慢工出細貨,但絕對值得等。雞軟骨燒到卜卜脆,咸香惹味,送酒一流!燒雞中翼燒到外皮超脆,另外十分细心將雞翼骨拆開方便食用蜘蛛賣相超靚,用料豐富,其實係軟殼蟹,蟹柳,牛油果,青瓜卷物,多重口感的味覺享受!

西京燒銀鱈魚

串燒
  • 西京燒銀鱈魚
  • 串燒雞翼
2021-04-06 0 瀏覽
好友相聚, 本來約好了在觀塘的古今二dinner, 因朋友臨時有事在銅鑼灣見客。 所以轉戰 銅鑼灣店 古今😀。沒有book位的情況, 差點就不能在這裏品嘗美食, 幸好店員非常友善, 盡力為我們編排座位。 第一次來銅鑼灣店, 環境畀觀塘店更舒適,裝修優雅燈光明亮, 環境整潔。 日式磯煮鮑魚磯煮鮑魚襯托出鮑魚的鮮甜味道, 肉質柔軟有彈性 , 微鹹微甜又帶點醬油香味。安格斯牛肉壽喜燒非常抵食的牛肉鍋 , 牛肉分量絕不吝嗇, 配料十分豐富, 滑嫩的豆腐、淋甜的娃娃菜 、日式粉絲 、韭菜、 金菇、洋蔥......甜甜的壽喜燒湯底, 牛肉和配菜吸收了湯底的味道, 非常美味。燒牛舌+燒帶子燒物味道不錯, 香口得嚟又唔會乾身, 牛舌完全沒有騷味, 平日也不太喜歡吃牛舌, 今天也忍不住口。蜘蛛( 軟殼蟹牛油果卷物🥑)最後當然要點這裡的卷物, 卷物款式繁多, 蜘蛛也是我們常點的款式, 首先是喜歡牛油果, 而軟殼蟹份量很多, 炸得非常鬆脆又多汁 ,每次也非常滿足。

日式磯煮鮑魚

安格斯牛肉壽喜燒

燒牛舌+燒帶子

蜘蛛( 軟殼蟹牛油果卷物🥑)

• 安格斯牛肉壽喜燒
  • 蜘蛛
2021-04-03 0 瀏覽
估唔到星期日都有lunch set,揀咗銀雪西京燒定食,銀雪魚燒得好靚,冇腥味冇雪味但有少少魚骨,食嘅時候要小心,肉質好滑好味!! 追加兩個小食分別係芝麻雞翼同吉列蠔,兩個炸物上枱熱辣辣,隻蠔好好食裏面好creamy同有汁!! 蜘蛛聽聞呢度出名創意卷物,揀咗一個嚟試吓,有炸軟殼蟹青瓜牛油果同蟹柳,食得出亦睇得出係用日本米,擺盤亦好靚,味道唔錯但份量多番少少會更加好!! 大食嘅我哋食咗咁多嘢都未飽,最後再追加吉列蝦,炸粉一啲都唔厚蝦肉好彈牙!! 呢度嘅裝修幾cozy,可以俾人放鬆慢慢享受美食!!

蜘蛛

呢度嘅裝修幾cozy,可以俾人放鬆慢慢享受美食!!
2021-04-02 0 瀏覽
近排成日開會, 收工有啲攰今晚大食妹就同朋友去古今食好啲補償一下自己<時令生蠔>我地嗌左個時令生蠔古今嘅生蠔新鮮水嫩, 雖然未至於好肥美, 但有滿滿嘅海水鮮味<安格斯牛肉壽喜燒>安格斯牛肉壽喜燒都幾大份壽喜燒湯底超濃郁, 配咩都好好味肥牛肥瘦適中, 份量都唔少仲有配一隻生蛋俾你沾肥牛黎食, 又幾正宗喎其他配料例如豆腐、米茹、白菜同洋蔥同料都好新鮮<金龍卷>最後就係大家黎到古今必食嘅卷物呢份金龍卷嘅口感層次非常豐富面頭嘅三文魚油脂滿滿, 夠晒肥美裏面嘅炸蝦新鮮炸出嚟, 超脆, 好好食金龍卷仲要排得超整齊, 打卡一流
近排成日開會, 收工有啲攰
今晚大食妹就同朋友去古今食好啲補償一下自己
<時令生蠔>
我地嗌左個時令生蠔

<安格斯牛肉壽喜燒>
安格斯牛肉壽喜燒都幾大份壽喜燒湯底超濃郁, 配咩都好好味

肥牛肥瘦適中, 份量都唔少
仲有配一隻生蛋俾你沾肥牛黎食, 又幾正宗喎

其他配料例如豆腐、米茹、白菜同洋蔥同料都好新

<金龍卷>
最後就係大家黎到古今必食嘅卷物
呢份金龍卷嘅口感層次非常豐富
面頭嘅三文魚油脂滿滿, 夠晒肥美
裏面嘅炸蝦新鮮炸出嚟, 超脆, 好好食

金龍卷仲要排得超整齊, 打卡一流

• 時令生蠔
  • 金龍卷
2021-03-29 5 瀏覽
🍲安格斯牛肉壽喜燒 $228🐮牛肉粉嫩 有大概4-5片 整個壽喜燒鍋份量頗多 有洋蔥、娃娃菜、豆腐、粉絲、東菇、金菇等食材 食材新鮮 湯底好鮮甜沾上🥚生蛋既醬汁,好味🤤🍣金龍卷 $98招牌特色卷物8件一條飯卷 入面包住既係炸蝦同香滑既芝士 有小小煙韌 加上面頭既三文魚、千島醬、燒醬汁。炸蝦係即炸 食落去仲係熱 而且仲係脆卜卜🍤炸物海老天婦羅 $52 。日式炸雞 $48炸粉唔厚,炸得香脆可口,口感鬆脆蝦本身肉質彈牙。雞肉嫩滑 內裡多汁整體黎講,CP值高鐘意食飯卷可以黎試一試
🍲安格斯牛肉壽喜燒 $228

🐮牛肉粉嫩 有大概4-5片
沾上🥚生蛋既醬汁,好味🤤

🍣金龍卷 $98

招牌特色卷物
炸蝦係即炸 食落去仲係熱 而且仲係脆卜卜

🍤炸物
海老天婦羅 $52 。日式炸雞 $48

炸粉唔厚,炸得香脆可口,口感鬆脆
蝦本身肉質彈牙。
雞肉嫩滑 內裡多汁

整體黎講,CP值高
鐘意食飯卷可以黎試一試
2021-03-29 0 瀏覽
今日同朋友相聚想食下日式野,諗起這間日式餐廳😎😎餐廳裝修好有居酒屋感覺,座位都闊落👍🏻天花仲有唔少日式燈籠,好靚😆好岩傾下計🥰店員好細心不時會幫客人嘅熱綠茶加水❤️餐點方面有唔少特色卷物,壽司🍣,刺身,小食等等,熟食都有炒飯同鍋物🤩我地點左以下幾樣🥰🌸海老天婦羅天婦羅熱辣辣,食落脆卜卜,蝦仲好彈牙😎🌸芝士魚餅芝士魚餅,睇落好普通,但食落,魚好彈牙配埋芝士一齊食,好有口感🤗🌸辣妹(辣味吞拿魚,炸蝦,芝士)卷物面係辣味吞拿魚係魚容黎,味道唔特別辣,入面係炸蝦同芝士,有層次感,唔錯🙌🏻🌸蟹膏帶子炒飯,飯粒粒都沾左蟹膏嘅鮮味,又唔會太咸😋帶子都好鮮甜🤓🌸安格斯牛肉壽喜燒壽喜燒湯底,好香又濃,牛肉仲要滿滿,配埋個湯底食,真係絕配🤩配料仲有豆腐,菇類同紹菜,日本葛粉等,全部都吸哂湯汁,好好味😋

我地點左以下幾樣🥰

🌸海老天婦羅

天婦羅熱辣辣,食落脆卜卜,蝦仲好彈牙😎

🌸芝士魚餅

🌸辣妹(辣味吞拿魚,炸蝦,芝士)

🌸安格斯牛肉壽喜燒

2021-03-29 0 瀏覽
今日去銅鑼灣行街,發現原來古今係呢區有分店,佢位於SOGO隔離,係樓上鋪嚟嘅。鹽燒鯖魚定食佢有一份醃過嘅魷魚前菜,酸酸地又帶點芥辣嘅味道,味道幾得意。鯖魚燒得幾好,點上檸檬汁,已經好好食。佢嘅豉油唔算鹹,同鯖魚好夾,明明份量都唔算細,但就好想繼續食。金龍卷有三文魚同埋炸蝦嘅卷物,口感OK嘅,炸蝦ok不過啲三文魚就一般。明太子雞翼明太子釀左喺雞翼入面,而且冇骨,味道同肉質都非常好,誠意推介。迷你番薯天婦羅舊番薯細細粒,點上天婦羅嘅醬汁,唔會油膩,番薯仔仲幾甜。海老天婦羅新鮮炸,上碟時熱辣辣。炸得唔油膩,口感幾好。

鹽燒鯖魚定食
金龍卷
明太子雞翼
迷你番薯天婦羅
舊番薯細細粒,點上天婦羅嘅醬汁,唔會油膩,番薯仔仲幾甜。
海老天婦羅
新鮮炸,上碟時熱辣辣。炸得唔油膩,口感幾好。
2021-03-28 38 瀏覽
今日去咗銅鑼灣行街買嘢,午飯想食日本嘢就去咗呢度,食咗3款嘢食:磯煮鮑魚、角切魚生飯、牛肉壽喜燒。磯煮鮑魚$68鮑魚size幾大,已經切開4厚片,肉質柔軟,不會趙橡筋,味道調味剛好,淡淡醬油不會蓋過鮑魚鮮味。角切魚生飯$98好耐冇食過魚生,什錦角切魚生有齊三文魚、吞拿魚、鯛魚、八爪魚、三文魚子同埋蟹子,款款新鮮,可以食齊多種魚生。但係略嫌份量有點小,飯嘅份量只有平時的一半左右,食晒整碗都仲係舔舔脷。牛肉壽喜燒$108同樣係一人份量,但係呢一鍋份量就比較足。牛肉一片一片肥瘦剛好,質感鬆軟,有牛味,加上雞蛋,滑滑的。壽喜燒的味道令人難以抗拒,甜甜的,我哋加了$10加配烏冬,將烏冬到盡受喜燒鍋,每條烏冬都收晒醬汁,烏冬滑滑的,好煙銀。配料仲有豆腐、冬菇、黃芽白、金菇同埋粉絲。其中蔬菜和粉絲吸晒濃湯精華,我最鍾意。

磯煮鮑魚$68

角切魚生飯$98

牛肉壽喜燒$108
2021-03-27 36 瀏覽
今日同朋友相約銅鑼灣行街 先搵地方醫肚之前黎過幾次食dinner幾鍾意佢嘅創意卷物朋友仔竟然話未食過 所以決定帶佢黎食第一次lunch黎到 梗係嗌返份午市定食啦銀雪魚西京燒定食 ($138)銀雪魚燒得岩岩好 魚肉又香又嫩滑定食跟珍珠米 味噌湯 同餐前小食雜錦天婦羅 ($58)天婦羅炸粉夠薄脆 兩隻蝦蝦肉好爽彈蕃薯好粉好甜 冬菇多脆內爆汁 正呀蜘蛛 ($88)黎呢度點可以唔點佢地嘅卷物睇menu睇到花多眼亂 最後揀咗呢款有我最愛嘅軟殼蟹同牛油果perfect match軟殼蟹都幾多肉 牛油果夠creamy 加埋爽脆青瓜同蟹柳 口感好豐富!
今日同朋友相約銅鑼灣行街 先搵地方醫肚
之前黎過幾次食dinner幾鍾意佢嘅創意卷物
朋友仔竟然話未食過 所以決定帶佢黎食
第一次lunch黎到 梗係嗌返份午市定食啦

銀雪魚西京燒定食 ($138)