2025-05-02
古今二位於觀塘工廈,距離地鐵站出口1分鐘路程,位置非常方便!前菜揀咗章魚燒,平時都鍾意食~上面鋪咗勁多木魚同埋紫菜碎,醬汁夠晒份量,每一啖都超滿足九條蔥汁燒豚腩 配上芥辣八爪魚做前菜,牛油果莎莎醬粟米沙律,甜品係日本黑糖麻糬燒豚腩的脂肪比例適中,唔會切得好厚令感覺過分油膩,芝麻加埋dressing食落有少少鹹香龍蝦湯麵配卷物蝦湯味道非常濃郁,配上半熟糖心蛋,每條彈牙嘅烏冬都掛上蝦湯,湯底仲有好多蝦仔~飲落非常鮮味前菜係日本溫室南瓜沙律,日本南瓜嘅味道特別鮮甜龍捲風沙律配梅素麵套餐係特色沙律拼蕎麥麵或者梅素麵~入邊有龍捲風沙律、章魚小丸子、鱈魚乾~沙律入邊有蝦、中華沙律、柚子配飛魚子…仲有我最鍾意嘅牛油果加蘋果,整體嚟講酸酸地幾開胃,卡路里亦都唔高出面未試過梅素麵,麵條有梅味,少少柚子碎帶啲清新嘅感覺火山🌋價錢絕對對得上視覺嘅享受😋擺盤嘅setting好吸引,再點埋火,靚到隔籬都望住😆上面有好厚嘅芝士,仲有無數嘅蟹柳包住,真係可以當飯食飲品方面,揀咗柚子蜜同埋熱情果芒果特飲,熱情果梳打入邊有清新嘅薄荷葉加埋檸檬,味道好濃郁
龍蝦湯麵配卷物
前菜係日本溫室南瓜沙律,日本南瓜嘅味道特別鮮甜
龍捲風沙律配梅素麵
出面未試過梅素麵,麵條有梅味,少少柚子碎帶啲清新嘅感覺
上面有好厚嘅芝士,仲有無數嘅蟹柳包住,真係可以當飯食