2022-07-29 1349 瀏覽
今日收得早,6點就落到觀塘食日本野 - 古今二,餐廳位於官塘工業中心第四期一樓餐廳門口放滿咗左餐牌:可能今日早到,唔駛點等位,唔算係好多人,但係我哋食下食下,周圍嘅座位呢都坐滿左人啦坐低之後店員就幫我哋斟了熱茶,枱面放咗兩本餐牌:翻開餐牌,見到餐牌裏面有好多嘢食,有前菜、沙律啦有燒物啦當然仲有唔少特色卷物可供選擇我們點了5樣野先上的有柚想蝦仔沙律,餐廳玩食字,有意思。沙律size好大,清新清爽,入邊有牛油果、蘋果、生菜、車厘茄仔、生蝦、蟹子。材料係好豐富,都好好食。富士山是蟹柳絲堆砌出的日本富士山火山,入面有燒鰻魚壽司飯團,除左視覺上的享受,味道都唔錯。午夜牛郎都係一個好出色嘅卷物,有香脆的外層,卷物入面有熟左嘅三文魚、仲有牛油果,上面點了忌廉芝士,好特別。埼玉網燒牛舌就好厚身,好爽口,呢碟牛舌,佢地處理得好出色,五片牛舌太好味唔太夠就真😂😂日式炒烏冬,上面鋪滿了木魚絲,上既時候木魚絲郁下郁下,好有動感。餐廳仲有好多卷物好想試,下次再約一班朋友試下😄😄
餐廳門口放滿咗左餐牌:

坐低之後店員就幫我哋斟了熱茶,枱面放咗兩本餐牌:

翻開餐牌,見到餐牌裏面有好多嘢食,有前菜、沙律啦

有燒物啦

當然仲有唔少特色卷物可供選擇

我們點了5樣野

富士山

埼肉網燒牛舌

日式炒烏冬

餐廳仲有好多卷物好想試,下次再約一班朋友試下😄😄
2022-07-29
富士山
埼肉網燒牛舌
日式炒烏冬
2022-07-02 2478 瀏覽
今日收工約咗朋友喺觀塘食飯佢帶咗我去一個我住喺觀塘咁耐都唔知嘅餐廳,原來係係一個工廈入面叫(古今二)幾隱蔽嘅日式🇯🇵料理餐廳。上到去一出𨋢門都唔知原來入面係有餐廳。如果冇朋友帶去都唔知原來別有洞天。坐低咗之後朋友二話不說已經點曬嘢食好快就到左個前菜開開胃。龍捲風沙律🥗:係一個蟹柳🦀中華律蟹籽🦀沙律,真係超級足料同大份,蟹柳🦀絲鋪滿曬成個沙律🥗面,蟹籽同埋中華沙律嘅份量都好多,食落都好清新。蜘蛛🕷️/金龍🐉卷:原來係一個有兩款唔同壽司造成嘅拼盤,其實係一個軟殼蟹壽司,軟殼蟹🦀炸得好脆一啲都唔油配埋入面嘅牛油果🥑青瓜🥒食,好夾。金龍捲原來係一個炸蝦🦐芝士🧀卷,炸蝦炸得好金黃同香脆亦好新鮮,個捲入面啲材料配搭非常之配合。我一個人已經好快咁食曬半條。櫻花蝦茄子🍆燒:燒茄子🍆就食多,但櫻花蝦🦐茄子🍆燒就真係好少見同好少食,茄子🍆燒得好滑甜甜鹹鹹真係好惹味。雜錦天婦羅🦐🦀🍆🥔(炸蝦/紫薯仔/茄子):呢個雜錦天婦羅真係好考師傅技術同心機,我個炸漿剛剛好厚薄適中,個炸蝦炸得剛剛好冇過龍,天婦羅紫薯仔,好甜好好食。茄子就入口即溶。朋友今次真係冇介紹錯,喺工廈入面有間咁高質嘅日式餐廳,仲要係價錢唔貴食物質素
今日收工約咗朋友喺觀塘食飯

坐低咗之後朋友二話不說已經點曬嘢食
好快就到左個前菜開開胃。

朋友今次真係冇介紹錯,喺工廈入面有間咁高質嘅日式餐廳,仲要係價錢唔貴食物質素非常高。

2022-06-28
2022-07-02 1457 瀏覽
講開日式卷物🇯🇵,當然不得不提近年分店越開越多嘅「古今二」🏮將食材演變到出神入化,推出各式各樣創意卷物,不論視覺味覺都帶來一番衝擊✊🏻.🍣金龍卷💰$98混合黑白芝麻嘅壽司米包裹著炸蝦🍤&忌廉芝士🧀,再鋪上三文魚🐟刺身,加點點沙律醬🥢入口首先係三文魚刺身嘅魚油香👅再來就係炸蝦嘅香脆,加上芝士奶香creamy😚口感層次豐富,味道亦相當夾,絕對令你一口接一口停唔到😆.🍣午夜牛郎💰$95原諒🐻嘅膚淺,真係純粹因為個名而叫😂甚至連食材係咩都冇仔細睇,所以開頭以為牛係指牛肉😅但原來係將牛油果🥑、忌廉芝士、已煎熟三文魚🐟卷上,再將整條飯卷油炸🔥香脆可口嘅外層,內裡柔軟食材,口感豐富😍煎熟後嘅三文魚魚味更突出,加埋芝士鹹香好好味😋.🍴龍捲風沙律🥗💰$76堆到成座山咁高嘅沙律,色彩繽紛見到已經好開胃😍喺沙律菜上放滿大量蟹柳絲、蟹籽、中華沙律,再淋上特製醬汁😙沙律菜新鮮爽脆,蟹籽喺口腔中爆開嘅感覺超過癮🤣整道菜式令人非常清爽開胃😉.🍴煎豆腐💰$58將豆腐香煎後再淋上燒汁,做到到付愛情脆卜卜,內裏超軟滑😆豆腐本身比較淡味,加埋甜甜地嘅燒汁調味就啱啱好😌.🍴櫻花蝦茄子燒🍆💰$68茄子燒好後再放上超多櫻花蝦&燒

🍣金龍卷

💰$58
煎豆腐

🍴櫻花蝦茄子燒🍆
💰$68
茄子燒好後再放上超多櫻花蝦&燒汁🔥茄子口感軟腍,帶極濃櫻花蝦🦐鹹香味,醬汁亦非常入味😚
櫻花蝦茄子燒

食完絕對會令你想回頭嘅餐廳😆今次人少少所以叫唔到好多菜式,仲有勁多卷物想試🤪好適合同朋友一大班人聚會,然後每樣都可以試啲😎
龍捲風沙律
煎豆腐
  • 龍卷風沙律
火山🌋 ($128)視覺系嘅衝擊🔥🔥 睇menu唔知餐廳會玩到噴火咁有型,上枱嘅時候見到店員ready火槍,秒速準備好打卡🤳 大約燒一分鐘左右就會慢慢熄滅,熄咗之後塊板仲會熱熱辣辣,大家小心唔會辣親手仔🙌🏻講翻食物本體,外型好似一大舊壽司🍣,上面鋪滿蟹柳同蟹籽加埋有少少辣嘅沙律醬,但其實入面都包住一個個小卷物,內料主要都係青瓜同蟹柳🥒超級龍卷風🌀 ($88)餐廳啲卷物名全部都好有新意,好似叫綠野仙蹤🧚🏻‍♂️、青龍卷🐉、倫敦橋🌉而超級龍卷風就有鰻魚、青瓜、芝士、吉列蝦🍤,最特別係佢上面放咗啲好似咸咸地嘅脆片🍟整體口感幾豐富👍🏻日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗($78)豆腐好滑嫩,配埋麻醬真係冇得輸💯但估唔到秋葵配埋麻醬比平時就咁炒黎食好味好多,亦都好易入口,有驚喜👍🏻 另外小蕃茄🍅同沙律菜都幾新鮮💦用黎做前菜就啱哂😋雞泡魚干 🐡 ($68)好少叫雞泡魚干黎食,食落好似魷魚油干咁,咬落會有少少甜味,而且口感幾煙韌,配埋美滋醬食又幾惹味👍🏻椒鹽雞腎🍗 ($48)椒鹽雞腎食落就係正常嘅雞腎🤣 椒鹽都幾足👍🏻Extra Comment🖍•餐廳入座會提供menu同點餐紙,點餐紙上面先有價錢,menu單純用黎
火山🌋 ($128)

火山

超級龍卷風🌀 ($88)

超級龍卷風

日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗($78)

日式麻醬秋葵豆腐沙律

雞泡魚干 🐡 ($68)

雞泡魚干

椒鹽雞腎🍗 ($48)

椒鹽雞腎食落就係正常嘅雞腎🤣 椒鹽都幾足👍🏻
椒鹽雞腎

Extra Comment🖍
•餐廳入座會提供menu同點餐紙,點餐紙上面先有價錢,menu單純用黎介紹食物✨

•另外餐廳係工廈入面,如果搭客𨋢,出𨋢之後直接左轉就到✅
超級龍卷風
日式麻醬秋葵豆腐沙律
雞泡魚干
椒鹽雞腎
觀塘工廈區中 藏有好多特色食店今次食到一間質素好 食材新鮮 又有創龍嘅日式食肆打開menu 真係好多款都好靚又好想食🥢金龍卷🌟🥢蜘蛛✨👉🏻古今二嘅壽司卷有好多唔同嘅款式配搭 第一之到訪食左金龍卷 亦都係古今最完始嘅主打👉🏻飯卷外面有三文魚鋪面 三文魚香之餘加左少少美乃滋嘅甜味 內裡包裹著好酥脆嘅炸蝦 會好想不停再食嘅一道卷👉🏻蜘蛛即係炸軟殼蟹牛油果蟹柳卷 因為有軟殼蟹嘅蟹腳伸哂出黎 所以就係蜘蛛了👉🏻軟殼蟹亦都香脆 配牛油果嘅壽司卷亦都有一種食緊魚生味嘅感覺🥢埼玉網燒牛舌🌟👉🏻必點燒牛舌 牛舌口感超爽脆牛味濃 點鹽醬食一流👉🏻雖然只有四片 但每片size都大片又厚切🥢豚肉泡菜鍋✨👉🏻滿鍋嘅泡菜和豚肉 惹味辣度頗高 鍾意食辣和泡菜嘅朋友好岩食👉🏻豚肉肥瘦參半 油脂香被酸辣味中和番👉🏻唔係好食得辣嘅都唔緊要 仲有壽喜燒鍋、三文魚頭鍋嘅選擇🥢龍卷風沙律👉🏻蟹籽、蟹柳、中華沙津、蛋絲、沙津菜配料份量蛋又新鮮👉🏻配沙律醋味就酸酸地開胃解膩🍹熱情果芒果沙冰🍹士多啤梨益力多👉🏻古今除左有特色卷之外仲有好蟹款特色飲品👉🏻比較清爽 和唔太甜嘅熱情果芒果沙冰 係夏天裡透心涼嘅選擇👉🏻士多啤梨糖味再加益力
觀塘工廈區中 藏有好多特色食店

👉🏻必點燒牛舌 牛舌口感超爽脆牛味濃 點鹽醬食一流
👉🏻雖然只有四片 但每片size都大片又厚切

🥢豚肉泡菜鍋✨
👉🏻豚肉肥瘦參半 油脂香被酸辣味中和番
👉🏻唔係好食得辣嘅都唔緊要 仲有壽喜燒鍋、三文魚頭鍋嘅選擇

🥢龍卷風沙律
👉🏻蟹籽、蟹柳、中華沙津、蛋絲、沙津菜配料份量蛋又新鮮
👉🏻配沙律醋味就酸酸地開胃解膩

🍹熱情果芒果沙冰
🍹士多啤梨益力多
👉🏻士多啤梨糖味再加益力多味 酸酸甜甜 滿足小朋友口味
  • 蜘蛛
  • 網燒牛舌
  • 金龍卷
3天前 0 瀏覽
觀塘地鐵站d3出口,觀塘工業中心四期有一間出名食物精緻嘅日本菜餐廳叫古今二。今日終於得閒經過去試一試佢!樸素嘅工業中心間裝修精美嘅日本餐廳形成咗一個特別嘅對比! 今次我哋叫咗蜘蛛,壽司薄餅,龍捲風沙律,埼玉網燒牛舌同埋豚肉泡菜鍋。龍捲風沙律,真係好大份!底下嘅生菜夾住中華沙律,面有大量嘅蟹柳絲同埋蟹子加上薯片脆脆,口感層次一流。埼玉網燒牛舌,鮮嫩爽口牛脷心油脂滿滿!相對比較滑溜!好香牛味三文魚壽司薄餅呢個真係整得好靚,吉列炸壽司底免頭有好多三文魚碎,非常飽肚好味!蜘蛛,初初聽呢個名有啲怪唔知咩嚟原來佢係一份軟殼蟹卷,裏面仲有少少蟹膏添非常香口!最後再叫咗一份豚肉泡菜鍋,亦都係非常大份,偏辣。如果吾食辣要注意啦!

4天前
4天前 0 瀏覽
官塘工業中心有好多餐廳選擇,經朋友介紹,今次就簡左古今二😆日式餐廳服務方面都正常,經常會有服務員斟茶俾你👍🏻柚想蝦你沙律 $98沙律份量都好大份,勁大個碗😬有蝦同沙律菜,仲會用柚子調下味,令到成個沙律都好fresh 🤪搖浪樂 ($82)其實就係鰻魚壽司!💕 整到細細舊,幾靚!埼玉網燒牛舌 ($78)燒到有油感!雖然厚切,但咬落都有口感既🤣配有醬汁,令肉更升華!日式鍋烏冬鍋 ($148)呢個鍋物係屬於烏冬類!都幾抵食!味道方面就好清!岩哂d唔鐘意重口味既人😆古今二 觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室

服務方面都正常,經常會有服務員斟茶俾你👍🏻

柚想蝦你沙律 $98

搖浪樂 ($82)
其實就係鰻魚壽司!💕 整到細細舊,幾靚!

埼玉網燒牛舌 ($78)

日式鍋烏冬鍋 ($148)

古今二

觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
4天前 1 瀏覽
今日都係地頭蛇帶路先至知道有間咁嘅樓上餐廳,餐廳面積唔算太大,但坐起嚟都闊落舒服。我哋今日好早就已經食夜晚,但係都已經見到餐廳不斷有啲外賣包好咗等人拎好似幾受歡迎咁,menu 影左比大家睇~先講吓我今餐嘅最愛:清酒煮蜆。唔知點解我喺啲蜆入邊食到有牛油味,其實清酒味都有夾埋起嚟又有啲特別。啲蜆一啲沙都冇,煮又唔會煮過龍,所以仲係好嫩滑飽滿。入面仲有洋蔥絲同埋菇夾埋一齊~食完之後個朋友勁玩嘢咁叫我影咗以下呢張相真係好多多多蜆哈哈哈。。。明明佢平時都唔鍾意食貝殼類海鮮,今日又喺度同我爭嘢食...依個係燒茄子,上面有啲櫻花蝦,茄子燒到好淋,用筷子一夾就拉絲咁。因為有咗啲櫻花蝦同埋啲醬汁喺上邊,啲味索晒入去個茄子裏邊,如果齋食嘅話可能會有少少鹹。但配埋我哋之後個沙律就啱啱好~沙律真係一大兜,呢度啲食物份量真係大件夾抵食。一大堆嘅蟹柳絲喺生菜上面。如果唔鍾意食辣嘅朋友記得唔好咁快就將成兜沙律撈埋一齊,因為佢啲醬汁係偏辣少少嘅~~而下邊冇掂到啲醬汁嘅生菜就好爽脆好食衣蝶壽司裏便其實係有兩款一個係金龍卷一個係蜘蛛. 大家應該都估到有三文魚係上面嘅就係金龍卷,金龍卷裏面夾住左炸蝦,(我覺得)仲有少少芝士
好似幾受歡迎咁,menu 影左比大家睇~

食完之後個朋友勁玩嘢咁叫我影咗以下呢張相
真係好多多多蜆

衣蝶壽司裏便其實係有兩款一個係金龍卷一個係蜘蛛. 大家應該都估到有三文魚係上面嘅就係金龍卷,金龍卷裏面夾住左炸蝦,(我覺得)仲有少少芝士~味道又幾夾下。炸蝦食得出係即炸所以好爽脆,唔會淋晒

蜘蛛都好好食,佢入面有軟殼蟹,啲蟹肉係你咬落會好明顯地食得出!口感一流❗️另外佢入邊都有啲牛油果同埋蟹柳

比呢間嘅卷物圖吸引左黎食,佢賣相真係好吸引,所以特地去試試佢啲卷物。其實已經唔記得左叫嘅卷物叫咩名了,都係問侍應解釋的哈哈。印象中中間嘅卷物係炸蝦,左邊係鰻魚,右邊就忘記了。佢地啲配搭都好吸引好好食。

2022-08-11 10 瀏覽
星期五與朋友收工來到古今二食日本野已經第二次來 古今二有很多款式的卷物今次可以試吓不同的款龍卷風沙拉 $76先來一個頭盤沙拉 簡單的配搭 包括有蔬菜 蟹柳 海藻 脆片 加上沙拉醬十分開胃叫了兩款卷物富士山$88好豐富的壽司 材料包括有蟹柳 鰻魚 牛油果 脆片料多到爆哂出黎 而且味道配搭得非常出色熟食壽司之選蜘蛛$96另一款一樣咁出色 炸軟殼蟹好香脆 配上青瓜 牛油果 蟹柳 有清爽味道的中和豚肉泡肉鍋$138呢個真係要推介 豚肉味道口感好爽 泡菜湯好濃厚 夠辣 食得好刺激下邊有唔同款嘅蔬菜 吸晒湯嘅泡菜味 一流 有個爐滾下滾下 可以慢慢食櫻花蝦茄子燒$68原條茄子去燒 燒到岩岩好熟 茄子可以一絲絲咁抽出黎食加上上面有大量櫻花蝦 燒計 好入味熱辣辣好好食😋總括來講 古今二性價比好高 食物款式多 坐得舒服價錢唔算貴 下次會再來食其他款
星期五與朋友收工來到古今二食日本野

熱辣辣好好食😋
總括來講 古今二性價比好高 食物款式多 坐得舒服
價錢唔算貴 下次會再來食其他款
2022-08-11 6 瀏覽
柚想蝦你沙律個碗大到好似一人lunch咁,入面超多料海草、車厘茄、蘋果、柚子、蟹子、牛油果、甜蝦柚子汁非常多,雖然量多但好清爽開胃。火山帶子、青瓜、牛油果、蟹柳叫得火山,當然有火焰啦,不過估唔到係成個壽司前後都點火,好壯觀!燒好耐可以慢慢打卡👏🏻上面超多帶子蟹柳絲,仲有蟹子添,多到一夾就滿瀉。搖滾樂鰻魚、炸蝦、芝士、牛油果有驚喜,同餐牌賣相唔同,砌咗個星形出嚟🤩鰻魚+炸蝦夾埋食冇得輸,勁快清左碟。清酒煮蜆一放上枱就聞到好香酒味,蜆好大隻啖啖肉,而且好入味。仲有好多本人好鍾食的海帶,食唔停口。食食下壽司暖下胃啱晒☺️櫻花蝦茄子燒滿滿櫻花蝦鋪滿原條茄子,燒到金黃色好靚。平時燒茄子多數係咸味,哩度係甜味好特別👍🏻由於冇諗過份量咁大,我地食到超飽,爭啲要打包🙈上菜好快,好多選擇,建議多啲人去食就可以叫多啲野食。
柚想蝦你沙律
個碗大到好似一人lunch咁,入面超多料
海草、車厘茄、蘋果、柚子、蟹子、牛油果、甜蝦
柚子汁非常多,雖然量多但好清爽開胃。
火山
帶子、青瓜、牛油果、蟹柳
上面超多帶子蟹柳絲,仲有蟹子添,多到一夾就滿瀉。
搖滾樂
鰻魚、炸蝦、芝士、牛油果
清酒煮蜆
食唔停口。食食下壽司暖下胃啱晒☺️
櫻花蝦茄子燒
由於冇諗過份量咁大,我地食到超飽,爭啲要打包🙈

上菜好快,好多選擇,建議多啲人去食就可以叫多啲野食。
蜘蛛 $96個名好特別😍 用嘅材料係炸軟殼蟹丶青瓜丶牛油果同蟹柳!呢個組合冇得輸🥰非常夾亦都好好味 軟殼蟹好新鮮脆卜卜 望落去個賣相都幾好!!金龍卷 $98係三文魚炸蝦同芝士 雖然呢個組合亦都非常常見 但加咗芝士個味道好突出 更加濃郁 三文魚新鮮☺️❤️豚肉泡菜鍋 $138分量好多 辣味比較重 但所有餸菜都好入味!燒牛舌 $78牛舌唔會太厚 所以個口感好好 多汁 唔會好硬好乾 幾好食☺️龍捲風沙律 $76呢個有驚喜 蟹柳同海蜇份量好多 所以個口感好爽 係幾清新開胃嘅沙律!😁😁
蜘蛛 $96
個名好特別😍 用嘅材料係炸軟殼蟹丶青瓜丶牛油果同蟹柳!

金龍卷 $98

豚肉泡菜鍋 $138
分量好多 辣味比較重 但所有餸菜都好入味!

燒牛舌 $78

龍捲風沙律 $76

2022-08-10
  • 金龍卷
  • 蜘蛛
  • 龍卷風沙律
  • 網燒牛舌
2022-08-10 6 瀏覽
古今二好耐以前Lunch幫襯過,印象唔錯,所以今日同事約放工食飯,就約左黎依道試下佢晚餐。餐廳6點岩岩晚市,不過入面已經有唔少人坐緊,果然係有D名氣。古今二係我眼中最出名嘅係創意卷物,一於要試下佢嘅特色卷物。火山 - 火山真係有火!如果要打卡真係一定要叫。賣相好睇唔夠味道都先最重要,火山大大件裡面有青瓜、牛油果、蟹柳、帶子。每啖都係料。非常滿足!搖滾樂 - 依款就冇禁花巧,平實又好食。係吉列炸蝦卷配鰻魚。 我諗係即叫即包因為吉列炸蝦仲脆,配鰻魚好味道。櫻花蝦茄子燒 - 櫻花蝦多到睇唔倒茄子肉!櫻花蝦自身唔係林啤啤,脆脆地好香口,適合我依D重口味人士🤤龍卷風沙律 - 沙律菜上面一座蟹柳絲蟹子山!調味係微辣嘅沙律汁,好fresh又開胃。沙律菜本身都好新鮮,加上份量巨大,適合唔想食飯又驚唔飽嘅女士。三文魚頭湯鍋 - 同事話想飲湯,就叫咗呢個湯鍋。裡面有兩舊三文魚頭,用娃娃菜、紅蘿蔔、豆腐、蔥煲。三文魚頭一D都唔腥,魚肉好滑,我依D唔好食魚嘅人都覺得唔錯飲左兩碗。