2016-04-08 1900 瀏覽
位於美孚的小店,晚晚座無虛席,終於找機會一試究竟,果然不失我所望,不論是食物質素、環境和服態度均屬良好,但價錢的確是偏貴。食物款式算多,令我有驚喜的是鵝肝雜菌脆餅、拖羅魚生飯和日式炸雞。先說鵝肝雜菌脆餅,鵝肝外脆內軟,鵝肝應有的油分配以燒汁煮菌,油香加上微甜的菇菌又帶點肉的油分,外面一層脆餅加上不少分數。我本來是頗怕魚腥的人,基本上只吃煮熟的魚,但這個魚生飯除了用上新鮮拖羅還配以一wasabi,大量蔥末和芝麻伴之,令飯生息不少,除了加強飯的層次感,還令魚生飯得以減去膩感,因拖羅吃下去油分和口感實在,伴之令飯的層次昇華。日式炸雞,實在太平凡不過,但平凡愈難弄得不平凡,坊間的炸雞一般較油和易乾,但這次吃的炸雞能做到雞肉外皮乾身,不油膩,而裏面的雞肉保有本身的肉汁,而且不乾,質素相當高,可隨意吱一點檸檬汁或佐以沙律醬,依然保持脆身但不油膩。

2016-03-09
遲來的生日食評! 生日當日十分興奮啊! 老闆和同事們帶我來到友樂亭,給了我一大驚喜!話說老闆和同事們打算帶我去酒樓午飯慶祝生日, 但沒想到竟然帶到我來這裡其實, 我老闆很喜歡光顧友樂亭, 說這裡的食物新鮮, 質數好但沒想到他們帶我來到友樂亭, 害我八達通都沒有帶就由荔枝角走到過來美孚啊!到達友樂亭後, 我老闆就神神秘秘地走去點餸, 接著就是驚喜一浪接一浪!首先來了兩客蟹子沙律, 雞泡魚乾等做餐前小食接著就有刺身拼盤, 包括有三文魚, 吞拿魚腩, 和海蝦刺身師傅切出來的三文魚和吞拿魚腩刺身都十分厚實, 而且肥美不得不大讚吞拿魚腩刺身, 入口即溶, 十分滿足嫌刺身不夠凍, 味道和質數都沒有問題再來有雞軟骨串, 南瓜天婦羅其實我很喜歡南瓜天婦羅, 味道香甜, 不油膩, 而且十分香脆雞軟骨串 熱騰騰的之後還有燒大蝦, 燒雞中翼燒大蝦真的很肥美, 啖啖肉, 蝦頭有些蝦膏, 燒起來吃,另有一番味道燒雞中翼賣相贏了, 師傅在燒雞翼時有獨特的醬汁把雞翼燒得金黃送上枱後, 我們加上檸檬汁, 令雞翼更加美味, 難怪我老闆每次都點燒雞中翼吧然後還有雞腎炒芽菜, 和燒牛肉燒牛肉配上醬汁, 酸甜美味, 牛肉十分
遲來的生日食評! 生日當日十分興奮啊!
老闆和同事們帶我來到友樂亭,給了我一大驚喜!

首先來了兩客蟹子沙律, 雞泡魚乾等做餐前小食
刺身拼盤, 包括有三文魚, 吞拿魚腩, 和海蝦刺身
接著就有刺身拼盤, 包括有三文魚, 吞拿魚腩, 和海蝦刺身
師傅切出來的三文魚和吞拿魚腩刺身都十分厚實, 而且肥美
不得不大讚吞拿魚腩刺身, 入口即溶, 十分滿足
刺身不夠凍, 味道和質數都沒有問題
雞軟骨串
再來有雞軟骨串, 南瓜天婦羅
雞軟骨串 熱騰騰的
燒海蝦
燒雞中翼
之後還有燒大蝦, 燒雞中翼
燒牛肉
然後還有雞腎炒芽菜, 和燒牛肉
燒牛肉配上醬汁, 酸甜美味, 牛肉十分稔, 又不黏牙
燒倉魚
炸倉魚骨, 炸蝦頭
接著還有燒倉魚, 炸倉魚骨, 炸蝦頭
倉魚好像燒得有點燶吧, 魚肉是熱騰騰, 而且鮮嫩
其實我很愛這個炸倉魚骨炸蝦頭, 雖然看起來不太特別, 但味道不錯, 有點鹽味
炸出來又不肥膩, 而且香口!
刺身拼盤, 有鮑魚刺身, 金線魚, 海螺
原來驚喜在後, 主角就是這個刺身拼盤, 有鮑魚刺身, 金線魚, 海螺
鮑魚刺身真的很鮮味, 鮑魚味十分香濃!
金線魚刺身好像很矜貴啊, 魚肉不但鮮嫩, 而且很滑!
海螺刺身同樣美味, 而且爽口, 十分清新呢!
北海道馬糞海膽
還有北海道海膽, 天啊! 這是馬糞海膽啊! 我最愛吃海膽, 就是喜歡入口即溶的感覺
每件青瓜上面有四, 五件完整的海膽, 顏色美得很, 吃下就有新鮮和溶化
唯獨是紫菜變稔了, 不夠脆, 最後就只是一件件海膽放入口裡溶化^^
壽司併盤
另外, 還有壽司併盤等食物作結
每件壽司都精美, 新鮮, 可惜, 大家都實在太飽了
我就只吃了吞拿魚腩壽司, 同樣都是入口即溶, 十分滿足
綠茶, 芝麻和咖啡雪糕
到最後當然有飯後甜品, 就是雪糕啦, 來到友樂亭不得吃雪糕啊!
三款味道包括有綠茶, 芝麻和咖啡, 由於大家都吃得太飽得關係, 都把雪糕讓給我
我一個人吃了三個雪糕, 三款味道都吃了, 十分滿足啊!

從未試過吃刺身和小食吃得如此滿足和飽肚, 這個生日十分驚喜
不但有美味的食物, 更有一個好老闆和一班好同事陪著我渡過!
難得各位用心為我打造一個驚喜難忘的生日, 真的十分感動, 多謝大家!
題外話/補充資料: 聽說友樂亭將會搬遷, 請大家留意啊!
2012-04-30
燒倉魚
壽司併盤
(非會員)
2012-02-22 399 瀏覽
見成日好多食客, 有時仲要等位, 以為食物一鳴驚人, 但其實過譽左, 可能我只叫湯烏冬, 沒有叫其他食物, 覺得烏冬普通到唔普通, 湯底的味道同其他小型日式街坊舖無分別, 仲要豬骨湯要加錢. 以美孚呢個地區做街坊舖黎講價錢貴左少少少少啦.特別一提係佢地的服務, 可能唔憂無生意, 侍應小姐唔識serve客, 諗住留order枱俾其他人掛, 所以就叫我同朋友兩個坐吧枱. 當時係晚上8:00左右. 我入去時都見有起碼兩張order枱係無人坐, 不過到我食完都未見有其他人坐order, 所以可見侍應小姐心地唔多好, 專登俾差位人坐. 我諗我無下次.

2011-11-23
2011-09-28 285 瀏覽
上週二的中環小局因老友發燒改期;可得知之時已太夜來不及回家食飯,結果餘下飯腳齊齊轉移地點,在美孚吃頓家常晚餐。習慣了清淡飲食後,對日本菜的喜愛日增,這晚也選了OR上好評如潮的友樂亭開餐。其實每天下班,搭巴士都幾乎會這掛著紅燈籠的門面;這晚正式進到店內,小小地方甚有70-80年代的和風氣息,環境懷舊而舒適,予人感覺良好。除了裝修懷舊,店內又播著80-90年代流行的廣東金曲的原日文版,給人濃濃的熟悉感。是晚一行三人就坐在牆隔下面,邊聽歌邊用餐,相當寫意。 一坐下,侍者細心詢問我要茶還是水,我要了茶;之後又為每位食客送上濕紙巾同前菜小食。是晚小吃為煮南瓜,幾甜美可口,沒有多餘油分又健康,我幾喜歡。 說好了吃家常晚餐,大家並沒有點刺生等貴價食物,改而每人選點一份主食來填肚。老公要了咖哩牛肉烏冬($70),要讚咖哩湯底味道香濃,同時不會過杰過鹹,配以勁滑又彈牙的烏冬,吃來很有驚喜! 友人也是吃烏冬,不過她的選擇是較清淡的鍋仔烏冬($62)。這款以鐵鍋上檯的烏冬,配料豐富包括冬菇、嗚門卷、炸蝦天婦羅、玉子(可自選生熟度),而且較清的湯底下,同樣爽滑彈牙的烏冬清而不寡,又是相當的美味。試過這兩味,其

友人也是吃烏冬,不過她的選擇是較清淡的
鍋仔烏冬($62)。這款以鐵鍋上檯的烏冬,配料豐富包括冬菇、嗚門卷、炸蝦天婦羅、玉子(可自選生熟度),而且較清的湯底下,同樣爽滑彈牙的烏冬清而不寡,又是相當的美味。試過這兩味,其實將此店稱為烏冬專門店,並不為過!
大肚媽媽需要吃點米飯,在燒鯖魚(價錢忘記,總之加$18可轉定食) 及
親子丼($58)中猶豫一會,最後聽取老公意見選了後者。親子丼連同漬物同麵豉湯上檯,以這價位來講都幾豐富的。不過我向來不好漬物,麵豉湯就隨便喝了兩口,普通水準啦。
至於主角的滑蛋雞肉飯,當中的蛋遠不及丼丼屋食堂的出品豐盛及滑溜,底下的白飯因欠了高湯的襯托,顯得淡而無味,我要自行添加一些醬油來調味。還好是雞肉都算嫩滑,另外面層的紫菜也添了一絲風味,然而吃時心中都幾掛念丼丼屋食堂的!
雖然只是便飯一頓,為食的我最後也忍不住要了少量串燒,來過一過口癮。首先是
燒牛舌($35),成品厚薄平均又適中,肉質充滿咬口,調味雖簡單,卻鹹香有致很美味,滿意收貨!
燒茄子($35)又是另一驚喜位,原來廚房會起燒起的茄子會起蓉,加上木魚及薑蓉上檯,效果既特別又美味,在此也要推介一下!

要讚這裡添茶很密,最後埋單時店方又會送上每位小
甜點;雖然那只是簡單的啫喱小方,但味道也不錯的。

連每位$10的茶/前菜費(我覺得幾抵俾的),這頓家常晚餐埋單$319,感覺不俗,最緊要吃完並無口渴的味精反應。離開前留意隔離還有一間八佰屋日本料理,或者遲些也去一試吧!
2011-09-20
  • 咖哩牛肉烏冬
  • 鍋仔烏冬
  • 燒牛舌
  • 燒茄子
2010-11-08 203 瀏覽
週六 lunch, 位於美孚想不到也頗滿場。分別點了個西京銀雪魚及海膽吞拿魚蓉 set lunch, 先來些漬物開動味蕾,再來小碟薯仔沙律,一吃驚覺無來錯地方,薯仔蓉挺滑而不膩,不錯。麵豉湯一嚐便知不是隨便沖成的,鹹味適中,只是稍欠鮮味。海膽吞拿魚蓉飯中海膽份量算足,也無腥味夠鮮甜;吞拿魚蓉混和著海膽伴飯入口確實回味,若然能有些細蔥定必更好。而芝麻冷烏冬非常有咬口,夠韌度。西京銀雪魚配白飯夠風味,夠滑夠香,但稍為油膩。整體來說,水準不遜於尖沙咀區的日式料理,但對位處美孚的價錢就嫌貴了少許,份量也偏細了點。
週六 lunch, 位於美孚想不到也頗滿場。

分別點了個西京銀雪魚海膽吞拿魚蓉 set lunch, 先來些漬物開動味蕾,再來小碟薯仔沙律,一吃驚覺無來錯地方,薯仔蓉挺滑而不膩,不錯。

麵豉湯一嚐便知不是隨便沖成的,鹹味適中,只是稍欠鮮味。

2010-11-06
容許我大爆粗 我勁耐無寫過食評 真係未試過咁火 8件壽司 唔鮮 仲要紫菜都"林"哂 飯仲熱 $240!!!! menu有少少陰 雜錦個有8款 sushi 上面散叫一款有兩件 點知每樣一件 個仲話係兩人份量?! 之後仲有叫左一個雜菜堝 $80 真係得好少菜 同無味 仲要加一 又唔知咩錢 加埋要$374!! 真係想爆粗!! 在下少少係文化人只係心裡講 仲有o係呢度講你貴好食都話 我叫得$300幾o野 都想食好好d呢餐咁慘o既 我真係覺得$100都嫌多!!!! 我真係未試過咁衰咁難食 仲要咁貴 真係好氣憤!!!!!我誠實的同大家講 呢餐係我咁多年來食完 覺得不值得過份的一餐!!!!仲俾20個好評對1個劣評fake左我一個咁o既劣評 仲要新新地手... 又無影低相但好想話俾人知有幾衰真係唔想咁多人中伏!!

容許我大爆粗
我勁耐無寫過食評
真係未試過咁火

8件壽司
唔鮮 仲要紫菜都"林"哂 飯仲熱
$240!!!!
menu有少少陰
雜錦個有8款 sushi
上面散叫一款有兩件
點知每樣一件
個仲話係兩人份量?!

之後仲有叫左一個雜菜堝
真係得好少菜 同無味

仲要加一 又唔知咩錢 加埋要$374!!
真係想爆粗!!
在下少少係文化人只係心裡講 仲有o係呢度講

你貴好食都話
我叫得$300幾o野
都想食好好d
呢餐咁慘o既
我真係覺得$100都嫌多!!!!

我真係未試過咁衰咁難食 仲要咁貴
真係好氣憤!!!!!

我誠實的同大家講
呢餐係我咁多年來食完
覺得不值得過份的一餐!!!!

仲俾20個好評對1個劣評fake左
我一個咁o既劣評 仲要新新地手...
又無影低相
但好想話俾人知有幾衰
真係唔想咁多人中伏!!
2010-09-20
2010-06-07 39 瀏覽
Went there yesterday (6 June 2010) for dinner with the She Who Must be Obeyed and the little princess, as the little princess wanted to have Japanese food. We booked a table but arrived a lot earlier. Yet a table was arranged for us rather quickly. After we have settled down, the whole place was full.Again, I have to declare my interest - I have been patronizing this place since 1994 and really enjoyed dining here, and have been quite familiar with the waiters/waitress.Ordered a lot of food,

Ordered a lot of food, to name a few -
串燒雞軟骨 - reasonably seasoned with salt, dried and tasty. My daughter's favourite.
串燒牛舌 - thick and juciy.
明太子雞翼 - good taste
炒野菜 - hot when served, fresh.
日式炒飯 - again, my daughter's favourite. 粒粒分明
辣粥 - about 5 to 6 oysters, big in sizes, and tasted fresh. We did not ask for very spicy, as the She could not handle it.
燒牛仔骨 - juicy and tender. with a bit fat, which is great to me.
炒雞腎 - when the dish arrived, it did not look good and only tasted warm. When the She and I nevertheless had a few pieces, a waitress came up, suggested to replace with a new dish as the look of it did not look good to her. The new dish looked good and tasted good as well.

Ordered a bottle of 玉乃光大吟嚷(750ml) at $480, served cold, as well.

To conclude, though the place may not serving the most authenicated Japanese food but the food is good nevertheless. This is a good place to drink with friends after work before going home.

I ended up paid about $1,000.
2010-06-06
2009-10-13 29 瀏覽
小朋友說這裡的港式日本料理做得不錯,趁有些空檔,就獨個兒去光顧,吃一份日式set lunch....想不到平日下午會有那麼多人到訪,若人多一點來相信都要訂座才有得吃。自己才只一個人冒昧走進云,要安排一個近壽司吧枱的位置,應不是太困難吧.....先吃些漬黃蘿蔔片清一清味蕾及醒胃,再吃一小砵的薯仔沙律。萬料不到這兒的薯仔蓉是磨得挺細滑的,夾着些帶爽的切碎的紅蘿蔔粒而吃,令薯蓉有了滑中帶點爽的口感,很好吃...麵豉湯不很鹹,沒有令人討厭的咯喉之感,不過欠了點鮮甜之味....吃碗日式丼已是最近區區最喜愛的日式lunch set選擇。要了海膽及吞拿魚蓉雙併的。一向吃這類日本donburi都是重飯質多過配料的,可惜的是今日遇到的水平就不太理想飯身不帶光澤呈啞,正式是"出師未捷身先死"了。用的是溝米,進入味蕾時已全然失去了日本米的香甜,已是第二宗罪。海膽隱然帶丁點海水味,很軟身也夠creamy;吞拿魚蓉啄得細碎,有些微溶之感,尚肥美。有着如斯的配料,欲遇上了如此質素的米飯,都可算是"遇人不淑"了......沒有小友的敍述那般誇張,只屬一般的街坊港式日本料理的水準。若要再臨,相信極難矣....

...

......

2009-02-06 35 瀏覽
今日 LUNCH 同同事(4人)去食友樂亭, 2個同事食過都話幾好, 咪去食吓 lor !3 個 銀雪魚 SET LUNCH ($55/SET)1 個 鯖魚 SET LUNCH ($55/SET)包沙拉 + 少少前菜 + 白飯+綠茶雪糕食落真係幾好咪 wor ! 又好新鮮 ! 真係諗唔到美孚又禁好食 ga 野 ar !另外, 食食下好似好熱, 原來未開冷氣 ar ! 我望一望上面個冷氣機, 個 waiter 好醒禁問我係咪想開冷氣 ar ! 真係幾好人 wor !

3 個 銀雪魚 SET LUNCH ($55/SET)
1 個 鯖魚 SET LUNCH ($55/SET)

包沙拉 + 少少前菜 + 白飯+綠茶雪糕

$60.50 (午餐)
2008-12-08 18 瀏覽
之前食過一次 set lunch.....$68 幾抵食尋晚同家人三大一小去食晚飯, 叫左兩個 $150 套餐, 另蟹籽沙律一客加清酒一支 茶壺湯 好味, 用茶壺仔上, 好精緻 石頭飯 ok啦 刺身 正, 不過得四片少左 d其他食物都有一定水準
之前食過一次 set lunch.....$68 幾抵食
茶壺湯 好味, 用茶壺仔上, 好精緻
石頭飯 ok啦
刺身 正, 不過得四片少左 d
其他食物都有一定水準

(非會員)
2008-08-04 13 瀏覽
啱啱食完,食了三文 魚手卷, 都好大塊, 唔錯雞串好軟孰好好 味, 日本炒飯都好爽口少少嘢都要百多蚊, 唔平嫁
啱啱食完,食了三文 魚手卷, 都好大塊, 唔錯
雞串好軟孰好好 味, 日本炒飯都好爽口
少少嘢都要百多蚊, 唔平嫁
2008-07-13 28 瀏覽
打完波本來就地Manhattan Hill 食, 眼見餐牌價錢比較高上, 大伙兒都係決定出返美孚食. 在美孚, 除了茶餐廳就是酒樓. 想找好食好坐一點的, 只能想起日本菜. 本來以食開, 食慣隔離間居食屋為目標, 但過了兩點, 打烊, 只好食友樂亭. 中午餐, 兩點後仍然有得供應, 別無他選後, 五人便登門而入. 兩種中午餐, 一種是便當式的, 一種是普通定食形式. 朋友們叫了便當, 有金菇牛肉, 三文魚刺身同鹽燒鯖魚, 燒鯖魚我試了一口, 沒有鯹的感覺, 三文魚也來得大塊新鮮. 自己豪少少, 食了個汁燒黑牛肉, 這個可與隔離的網燒牛扒對比...這個牛肉質感比較上等, 日本黑牛同普通牛肉的分別. 燒得有5至6成熟. 點一點沙律汁, 再放入口, 雖不及和牛, 但已是容易入口, 入口一咬即開的牛肉.午餐有味憎汁, 同一個 "大多牛奶味, 綠茶味冇定企"的綠茶雪糕.

兩種中午餐, 一種是便當式的, 一種是普通定食形式.

2008-04-27 11 瀏覽
星期五四人飯局,席設美孚友樂亭,為要多謝亞哥一直嘅愛護,感激菠蘿油王子之前拔刀相助,同歡送亞Sir 5月出差,所以由小秘書宴請三位食lunch。哩到老闆同廚師都係日本人,所以食物質素同衛生都可以放心,成日都好多人,記得要一早訂枱!各人叫了食物如下:(1)海膽吞拿魚魚生飯定食(亞哥話海膽細粒咗啲)(2)天婦羅定食(包括一碗冷麵及一碗吞拿魚魚生飯)(3)豬腩定食(最遲嚟,攪到菠蘿油王子要食得好急)(4)豆腐沙律(好大碗,豆腐香滑,好多生菜,最特別係有啲cheddar cheese同cornflake係面)定食仲有麵豉湯,沙律及雪糕,三位猛男都讚好食,我就好喜歡個豆腐沙律啦!下次亞哥請,又可以再嚟啦!

各人叫了食物如下:
(1)海膽吞拿魚魚生飯定食(亞哥話海膽細粒咗啲)
(2)天婦羅定食(包括一碗冷麵及一碗吞拿魚魚生飯)
(3)豬腩定食(最遲嚟,攪到菠蘿油王子要食得好急)

2008-02-21 14 瀏覽
以前成日同屋企人食,推介燒靖魚同石頭飯.靖魚新鮮,石頭飯料足有碢氣!
以前成日同屋企人食,推介燒靖魚同石頭飯.
靖魚新鮮,石頭飯料足有碢氣!
2008-01-15 10 瀏覽
我覺得它是在美孚中最美味的日本食店,價錢太貴,但午市去就ok,60元左右一個lunch,晚餐我食成200元...肉赤,但味道有水準,如果佢有discount就好了...
我覺得它是在美孚中最美味的日本食店,
價錢太貴,但午市去就ok,60元左右一個lunch,
晚餐我食成200元...肉赤,
但味道有水準,
如果佢有discount就好了...