同朋友黎新蒲崗攀石,唔食飽啲又邊有力爬呢?不過附近工廈大廈多,都系啲普通茶記,冇咩特別,見依間裝修得比較特別就去馬了。見餐牌都係賣燒味,加啲台灣野,以為冇咩特別,點知食落又幾多食。叫左個半肥瘦叉燒撈丁,舊豬肉揀得好,脂肪分佈好平均,一層肉隔住一層肥膏,唔會太柴或太油膩。個太陽蛋煎得剛剛好,流心。可能呢啲就係所謂嘅職人精神,將最簡單既野做到極致。只可惜... 個撈丁冇咩味... 雞扒肉燥飯舊雞買煎的好嫩,肉燥好夠味,但碟茶心莖多葉少,有啲硬。飲左杯幾特別既爆脆阿華田,好飲但好重罪疚感。

下午茶
  • 叉燒丼飯
2021-07-10 285 瀏覽
午餐價錢好抵食,蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯($48)跟餐飲凍檸茶(+$3)。個貌相好吸引🤩,鰻魚好大塊,係日本餐廳叫鰻魚定食應該要超過$100,但呢到咁大塊都只係$50以內。以前我係唔中意食鰻魚,食日本野都唔會叫鰻魚壽司食,但呢個鰻魚飯令我對鰻魚徹底改觀。個汁撈飯都好好食,加埋滑蛋🍳多左一重口感,令到個飯更加好食。配菜有沙律菜🥗加芝麻醬,開胃得黎又好食。個飯底🍚超多,叫左少飯都好似冇少到咁,所以好多地盤工人都黎食,又平又大份。​😋午餐價錢好抵食,蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯($48)跟餐飲凍檸茶(+$3)。個貌相好吸引,鰻魚好大塊,係日本餐廳叫鰻魚定食應該要超過$100,但呢到咁大塊都只係$50以內。以前我係唔中意食鰻魚,食日本野都唔會叫鰻魚壽司食,但呢個鰻魚飯令我對鰻魚徹底改觀。個汁撈飯都好好食,加埋滑蛋多左一重口感,令到個飯更加好食。配菜有沙律菜加芝麻醬,開胃得黎又好食。個飯底超多,叫左少飯都好似冇少到咁,所以好多地盤工人都黎食,又平又大份。​​

2021-06-29 428 瀏覽
第一次試。*肥叉燒丼*。雖然是下午茶細碗,但都夠份量。肥叉是爽口那種,白飯口感甚好,豉油好味,蔥油是驚喜,可惜隻蛋煎得太熟。整體來說是不過不失的一碗叉燒飯,無特別優勝的地方,價錢是抵的,$38連熱飲。*番茄芝士炸洋蔥圈叉燒漢堡包*。個名夠晒長,全部材料用兩片麵包夾着,無可能一啖咬落去,結果是分拆來食。叉燒非常非常瘦,未至柴但都幾硬,芝士無嘢講,洋蔥圈ok,片蕃茄夠厚最好食。個麵包好似烘完放咗好耐咁,口感和賣相都甚差,仲有薯條炸得太硬又無落鹽。$48連冰底可樂。叫餐時阿姐話「一定」要飲可樂,雖然唔知點解但不敢抗議,所以飲了可樂。
第一次試。
肥叉丼+熱飲
番茄芝士炸洋蔥圈叉燒漢堡+可樂
2021-06-29
肥叉丼+熱飲
2021-06-21 391 瀏覽
新蒲崗工業區,大有街一直走。午餐時間好多人,等到呢個時間兩點後就通常是下午茶時間,但呢個西式日式風味餐廳就好似又大份又抵食。|蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯^滑蛋顏色好靚,鰻魚色澤搭配側邊沙律菜,一大塊鰻魚,鋪在白飯上面,多少少鰻魚汁,魚汁浸入米飯。口感感覺既有营,噴香美味,口感有佳。|黑松露炒蛋牛角包^呢個要講下炒蛋,同蓋飯一樣。炒蛋更加細膩。下午茶系要14:30之後,如果趕時間就不要等下午茶,因為午餐實在太抵。
新蒲崗工業區,大有街一直走。
午餐時間好多人,

等到呢個時間兩點後就通常是下午茶時間,

但呢個西式日式風味餐廳就好似又大份又抵食。
|蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯^
蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯

|黑松露炒蛋牛角包^
下午茶黑松露炒蛋牛角包

呢個要講下炒蛋,同蓋飯一樣。
炒蛋更加細膩。
2021-06-21
午餐
蒲燒鰻魚滑蛋蓋飯
首先,整體賣相係唔錯,幾吸引人去吃。然後就係個叉燒好淋好吃,有陣炭烤嘅味道👍🏻  吃落唔柴有咬口  。  白飯方面,  去親燒味店最驚就係吃又硬又乾嘅白飯,而佢呢個白飯係恰到好處,軟硬適中;  個流心蛋更加加分,  蛋汁同白飯撈埋一齊吃,即使個飯都幾多都唔太覺得dry;最覺得驚喜嘅地方係飯入面有蔥油,平時燒味點只有叫雞先會附上,但我呢啲蔥油愛好者其實係吃咩都可以落蔥油!!  整體黎講都好好!  (平時吃少少飯嘅記得叫少飯喇!)美中不足嘅係,侍應態度唔好🥲 所以未必會有下次:(
首先,整體賣相係唔錯,幾吸引人去吃。

美中不足嘅係,侍應態度唔好🥲 所以未必會有下次:(
叉燒井飯
2021-05-15
叉燒井飯
  • 叉燒丼飯
2021-04-08 494 瀏覽
下午茶時段,首先入到餐廳沒有招呼沒有人叫你數安心出行,隨便自己坐低都算,叫咗三次落單都冇人應,然後落單好似阻住佢工作咁都算,坐低發現位置冷氣好大風好凍,連隔離枱食緊個客都話突然之間好凍,我哋異口同聲一齊同待應講,但係完全唔理會我哋的說話,就話而家拖緊地,完全當聽唔到,態度係不理你,結果只有自己移位,呢位侍應我了解咗應該係餐廳經理(用唔鹹唔淡的廣東話回應)餐廳食品幾好食都好,服務態度超差不會再去
2021-03-22 455 瀏覽
平日黎試食個早餐一早睇食評都知呢間態度差但都想試下 因為見餐牌幾多野食八點鐘都有多張空枱 甚至有幾張卡位都係一個人坐 也未有人等位點知就唔俾我坐卡位 要我坐長枱 坐低咗都要叫我起身不過我都一粒聲冇出過 算啦..都係食餐飯 唔想嘈交好啦想叫個B1,轉炒蛋點知佢大聲喝話 冇得轉喎點知俾我聽到隔離枱叫B5又可以轉炒蛋快快脆食完就走俾錢食飯都要受氣一定冇下次
平日黎試食個早餐

快快脆食完就走

俾錢食飯都要受氣
一定冇下次

2021-03-22
$34 (早餐)
2021-03-09 442 瀏覽
忍唔住重係餐廳打去富臨客服投訴,點解?因為一個下午茶餐等左一個鐘,大把時間!不過唔係投訴耐,係態度!等左30分鐘第一次崔四個人差三個餐未到,阿姐(唔想理我咁既樣)邊行左去邊講:「係咁耐ga la ,今日多單啊!」望哂成間餐廳得一半人都唔知有無.好,算!我地見隔離台遲過我地既食客食物都到咗,以為漏左單,再追,個個扮睇我地唔到,明明有眼神接觸都唔理我地,調頭走,再三問個阿姐,隔住個 位大聲喝幾次你食咩啊(真心嬲個時已經超過左50分鐘)講完食咩。走左去同廚房講左d 野,就走左去,完全無諗過交代d 野未落單,整緊或等多機耐!‼️忍唔住問「阿姐,咁即係點」即刻同我講「我都成日比人罵慣balabilibala」呢個阿姐,佢係迫d 食客罵佢,我都未罵,痴痴地線‼️即刻上網搵富臨 service hotline 投訴。重點係,野食遲來有好多解決方法,可以直接解釋唔夠人,安排落場唔開門做生意,無啦啦明明野食成個鐘都唔來重要發個客爛湴!唔係得我地呢台出事,有兩台已想走,個員工竟然係"喝"係啊真係用"喝"個客食埋先好走啊‼️重有d 沙律係結冰重有味,最遲來個餐竟然係炒蛋牛角包薯條,個蛋同牛角包係凍既。唔係d 員工
忍唔住重係餐廳打去富臨客服投訴,點解?
因為一個下午茶餐等左一個鐘,大把時間!
不過唔係投訴耐,係態度!

唔係得我地呢台出事,有兩台已想走,個員工竟然係"喝"係啊真係用"喝"個客食埋先好走啊‼️重有d 沙律係結冰重有味,最遲來個餐竟然係炒蛋牛角包薯條,個蛋同牛角包係凍既。唔係d 員工要笑對客人,最基本禮貌都應該要有吧,雖然個分區經理有打來係咁講對唔住,幫d 員工講好說話,話d 員工太辛苦!最慶幸呢個集團仲有呢一個經理,但我唔會再去呢一間店lor 。希望大家唔會好似我同我老闆同事咁經歷呢d 不快事情。
I ordered take away food (2 lunch boxes) from the restaurant. When I discovered that there is no roasted pock in one of the box, I called the restaurant and told them there is no roasted pock. They insisted it has even I told them I can take photo to prove. Additionally, their manner were really bad and replied like I lied to them. They did not even say sorry or regret to cause us any unhappiness or inconvenience. I can say it is the worst experience I have ever encountered. I won’t order any food from there anymore.
外賣送餐
2021-02-28 285 瀏覽
今天叫了這家餐廳叉燒井家的肥叉蛋飯外賣。來到了盒內只有蛋沒有叉燒!打電話給餐廳,態度非常差,還堅持有加叉燒。最後叫我自己去餐廳取,那我為什麼要叫外賣,不知所謂的餐廳!
肥叉燒井飯
2021-02-28
外賣送餐
午餐
2021-02-22 221 瀏覽
早餐食十次,有9次要等10 分鐘先出杯野飲,15分鐘先有野食,所以有時間慢等先好去。無人想唔想次次催單,但係個個食完就番工,唔想迫住快食胃頂唔順呀。公平一點既係要報告,蔥花炒蛋係好食,所以我都要去過咁多次仲要去。希望快d 調整下出餐時間啦。
希望快d 調整下出餐時間啦。
2021-02-20 193 瀏覽
呢間用叉燒做賣點嘅茶餐廳其實啲蛋都好好味😋 今次特登過嚟食早餐🥣叉燒通配炒蛋多士叉燒用嘅肉好似同以前唔同咗,但依舊帶少少肥同夠淋,通粉上面嗰啲蔥完全有點精作用,成碗粉即刻變得勁香炒蛋顏色好靚,都炒得算滑,成餐食材顏色又黃又紅又綠,真係好豐富同養眼,即刻好有食慾🤤🤤🤤🤤最後加多杯奶茶,係完美嘅早餐啊🤩見到人地食蔥花炒蛋多士,都好想食啊!鍾意食蔥同蛋嘅表示呢兩樣嘢加埋一齊真係好吸引🤤🤤🤤下次要嚟試吓🤣

叉燒通配炒蛋多士

最後加多杯奶茶,係完美嘅早餐啊🤩

2020-11-12 504 瀏覽
肚餓餓去吃下午茶咁啱睇見呢間,見評分都唔錯就入來試下一句話:冇中伏且有驚喜入到來,環境都幾舒服,可能係因為下午茶時間,冇乜人,上菜都係差唔多5分鐘,都幾香港特色,叉燒碗都係經典公雞頭。叫得叉燒家,個叉燒自然唔會差到去邊,驚瘦叉會柴,就試肥叉,唔錯,肥瘦啱啱好,口感都彈牙,不過最後一兩夠就開始有少少滯,除左叉燒,都好想表揚下佢地嘅飯,配合特製醬油,真系粒粒齒留香,令人食慾大增,而且個蛋煎得都好靚,雖然係叫細叉飯,但其實都唔細份。下次會再同屋企人來試下!
肚餓餓去吃下午茶
咁啱睇見呢間,見評分都唔錯就入來試下
一句話:冇中伏且有驚喜

下次會再同屋企人來試下!
2020-11-12
5 分鐘 (堂食)
  • 肥叉燒丼飯
2020-11-10 2009 瀏覽
我最初聽聞位於「新蒲崗」「景福街」的燒味餐廳「叉燒丼家」餐牌裡面,出現了一款名稱叫做「牛叉燒溫泉蛋丼飯」,當時感覺有點驚喜。因為我光顧心想,難道坊間終於出現了,邊緣位置有微焦口感,厚度可以媲美豬肉半肥瘦「叉燒」的牛肉版本「叉燒」食品,又或者厚度媲美「牛腩」的牛肉食品?結果我光顧「叉燒丼家」之後,才發現所謂的「牛叉燒溫泉蛋丼飯」,實際上其實還是一般的薄切燒牛肉,雖然「牛叉燒」邊緣位置也有少許微焦,但是「牛叉燒」實際上的肉質,就只有一般薄切「燒牛肉」的偏薄感覺而已。而且「叉燒丼家」廚房把牛肉的肉質燒得太熟,導致「牛叉燒溫泉蛋丼飯」裡面的「牛叉燒」實際口感變得很乾很瘦,而且不是太能夠從「牛叉燒」裡面找到脂肪,所以也未能在牛肉裡面,食到有任何脂肪軟腍口感感覺。至於「牛叉燒溫泉蛋丼飯」醬汁的實際味道,也沒有我原本期望「豬肉叉燒」的「蜜汁」甜味感覺,反而從「牛叉燒」裡面食到少許的辣味。至於「叉燒丼家」裡面的炸雞髀,配炸薯條小食食品「炸大大雞髀薯條」,本來「雞髀」外層口感尚算香脆,而且雞肉裡面口感未算很乾身之餘,還夾雜有少許鹹味。可惜「炸大大雞髀薯條」裡面的炸薯條味道感覺有點淡,餐廳廚房師傅看來,很

可惜「炸大大雞髀薯條」裡面的炸薯條味道感覺有點淡,餐廳廚房師傅看來,很似沒有為雞髀和炸薯條加入足夠鹽分醃肉調味,雞髀的鹹味勉強還未至於很淡,但是炸粗薯條味道就出了問題。

幸好餐廳還有提供一大枝「茄汁」,所以還能夠擠出大量酸甜味道的「茄汁」出來,彌補「炸雞髀」和「炸薯條」食品裡面鹹味偏向比較淡薄的問題。

至於「叉燒丼家」裡面的飲品「紅豆好立克」,「紅豆好立克」裡面雖然是飲到來自「好立克」的胚芽甜味,可惜相對來說飲品裡面的淡奶份量就明顯有所不足,導致我只喝到「好立克」胚芽甜味,卻感覺不到淡奶甜味。

而餐廳為「紅豆好立克」表面加入太多甜味忌廉泡沫,忌廉泡沫間接吸收了「好立克」飲料,令飲品實際份量打了折扣,令我享用的整餐「叉燒丼家」食品飲品裡面,每個部分都出現容易抽秤的缺點。

尤其是「牛叉燒溫泉蛋丼飯」實際製成品裡面的牛肉份量和厚度,難以媲美中式「牛腩飯」食品,驅使我食完飯結賬之後,一直感覺有點不足。

紅豆好立克

牛叉燒溫泉蛋丼飯

炸大大雞髀薯條

2020-10-22
25 分鐘 (堂食)
2020-11-03 532 瀏覽
嗌左肥叉燒飯叉燒好似差啲喎.... 仲叫叉燒丼家..?係咪呢排轉左煮法?定係叉燒唔夠用?特意來吃叉燒,有點失望呢不過個蛋加豉油加飯都幾好味嘅😂葱油都好味但想嗌叉燒飯嘅就要諗諗了..見其他午市套餐都幾大份幾靚不過午市繁忙都不是招牌做得差的藉口吧?下次會試其他菜式要不要俾叉燒第二次機會?
嗌左肥叉燒飯
叉燒好似差啲喎....
仲叫叉燒丼家..?
係咪呢排轉左煮法?
定係叉燒唔夠用?
特意來吃叉燒,有點失望呢

不過
個蛋加豉油加飯都幾好味嘅😂
葱油都好味
但想嗌叉燒飯嘅就要諗諗了..
見其他午市套餐都幾大份幾靚
不過午市繁忙都不是招牌做得差的藉口吧?
下次會試其他菜式
要不要俾叉燒第二次機會?