原味蒸氣石鍋海鮮專門店

原味蒸氣石鍋海鮮專門店 (已結業)

原味蒸氣石鍋海鮮專門店 (已結業)
CindyLau85
好差既體驗
CindyLau85
2017-08-23
關注
明明係樓下攞位話有小朋友半價,上到去坐低,個經理用吾咸吾淡既廣東話,話咩打風,今日係直通車價,全部收大人錢😑😑😑😑錢都吾係問題,問題係咩叫直通車價?咩叫小朋友收大人錢?價錢收費咁海鮮點解都可以打開門口做生意?無下次!垃圾!🙄🙄🙄:(查看更多
zoem
轉左廚師
zoem
2017-06-29
關注
有新菜就黎試試啦,聽講係轉左師傅 一行4人叫左5個菜菜名我唔係好肯定 因為唔係我點菜 5個菜入面有2個新菜式第一個冰鎮咕嚕肉 第一眼望去全部都係冰+幾粒藍莓 食第一舊未冰鎮到一半熱一半凍感覺好怪 但佢舊肉唔會炸得太硬 入面既肉質唔會太乾 酸甜度岩岩好冰鎮到既第2舊 係落好爽口 好食呀第二個炸豆腐 賣相好靚 炸到金黃色 食落好脆 細細舊一啖一舊岩岩好入面豆腐質地似豆腐花 我咬開一半啜左D豆腐黎食 外皮都冇爛 賣相味道都好好蒸魚我最愛 只係蒸熟左少少付肉質冇咁滑 可以大啖大啖咁食魚肉好滿足 豉油係甜豉油我中意呀 炸子雞 皮炸到好脆 企好肥好多油 肉質食落係散既 仲要好咸 一邊食一邊不停飲茶 金銀EGG 浸菜 D味真係唔得 好 食左幾條我地就冇食啦以上為個人意見查看更多
一粒米.
變得多元化
一粒米.
2017-06-25
關注
兩三年無黎呢度食野了,記得以前呢個位置唔係「原味」。轉左「原味」頂手後,有雞煲、火鍋、烤魚、蒸海鮮、小菜。真係多選擇👍🏻今次打算食蒸海鮮,海鮮可以自己出去簡,睇落新鮮。職員用布遮住我地既財物,幾貼心。食之前先落米同材料,之後再蒸野。元貝 $28:30前$1隻,口感唔錯,但味道無鮮味。花竹蝦 $140/4(五兩)外表好靚,食落彈牙,但覺得無海蝦好食。其實一開始侍應們都覺得個煲有d問題,因為唔大煙,搞到蒸食時間變得漫長,d粥亦滾唔起,後來換左水桶,先變返正常,但等待時間都用左幾個字🤢其實佢地一早知有問題,但一直等個煲變得正常,如果一就換枱就解決哂,唔洗我地白等。貴妃蚌 $88/4味道唔夠鮮,而且好韌,口感味道一般。聖子皇 $76/2最好食係聖子,鮮甜。👏🏻肉蟹 $188/1無甜味,始終肉蟹都係炒既好食,唯有點醋會更得好食一點。雜菌菇 $38都幾大份,食完已飽,不過菇始終都係火鍋會好食過蒸。南瓜排骨粥 $40顏色望落吸引,但實際係落既米實在太多,搞到我地兩個人,但有成六碗粥,變相無左海鮮果種甜味,粥變得完全無味,努力食到淨返少少就離場了。海鮮新鮮,味道不過不失,抵過出去油尖旺食。較多人簡食火鍋,睇落都唔錯,因為夠多元化關係,下次會再黎試試其他。查看更多
+ 8
傳統火鍋回憶剩下的鮮味
2017-03-09
關注
20160128--去年到過原味追逐潮流的蒸氣火鍋後,感覺雖然有侍應代蒸食物,但海鮮蒸好一款緊接一款的送上,節奏有點緊湊。新鮮感過後,還是喜歡自己放食物烚下烚下,可以慢慢地品嘗食物的方法較好。家人同意再次到訪原味,今次二人不是坐卡位,被安排坐圓桌子,同樣舒適。到魚池選海鮮,魚池看來水質清澈,清潔衛生。健談友善的。"魚王",積極地介紹生猛海鮮,上次看見魚池有象拔蚌,好想吃剌身,我己鎖定是次想吃的食物。象拔蚌剌身,剌身刀工好,厚薄適中,每片比較大件,但我們只有二人,少點片數也沒所謂,沾一點日本芥末吃,新鮮爽脆,難忘的鮮味。我也不是全部用作生吃,某些位置我不知是否叫做肚位,我會放入鍋裏烚熟才吃,口感不同,但鮮味一樣。桶蠔--約有七大隻,大小平均,隻隻新鮮,烚久了也不會縮小,生蠔鮮甜不會腥,好吃。帶子,我愛吃豉汁蒸帶子,愛它的爽口鮮甜,用來作火鍋料,更覺鮮味,但不要烚太久,火喉要適中,不然會變硬。鮑魚--家人不愛吃,只點了一隻。鮑魚腍身,有鮑魚味,鮮味可口。我不吃牛肉,家人自己吃,賣相不錯,牛肉鮮紅,油脂不算多,家人說有牛味,不錯。忘記了價錢,回憶中只剩下海鮮的鮮味,海鮮新鮮度十足,鮮甜味美,質素對食客有交待,值得消費的一餐。環境舒適,生活、工作太多壓力,偶爾放慢腳步,一邊談天說地,一邊悠閒地享鮮味的海鮮火鍋,心情得以放鬆,所以值得好好記錄下來以作回憶。現在食店轉型做了任吃任食火鍋,多了食物選擇和客人,少了一份舒適寧靜。雖然沒有了那份寧靜享受,我還是會到此湊湊熱閙,選擇任食火鍋也不錯。查看更多
+ 1
追逐潮流的鮮味
2017-03-04
關注
20160115--去年在openrice看食評,得知時下流行吃蒸氣鍋,一向不愛追逐潮流的我,看見相片中的海鮮,也想試吃一下蒸氣鍋。得知上水有原味蒸氣石鍋海鮮專門店,不用出城,方便至極,就到此試試。星期五的晩上,剛坐滿客人,幸好不用多等,侍應安排入坐。恰巧晩上九時後全部食物有八五折第一次吃蒸氣鍋,跟平日吃放鍋的鍋子不同,且附有計時器,對我來說很有新鮮感二人點了幾款海鮮,侍應會每款幫我們放入鍋內,然後計時,蒸好再幫我們放到碟上享用,有點半殘費餐的感覺,服務好得有點不習慣。象拔蚌一份($118)--鮮甜,爽口刀貝一份($88)--有點像蜆,但較蜆肉大隻和爽口,乾淨沒有沙生猛波士頓龍蝦一隻($98)--龍蝦還是南澳的好,但也要公平一點,波士頓龍蝦來說算是好吃的,龍蝦大隻,蝦肉結實不會梅,新鮮度十足,爽口鮮甜,好吃。日本大元貝二隻(共$76)--元貝肉質淋身,這款元貝未能得我歡心,我還是愛吃帶子的爽甜。聖子皇二隻(共$76)--家人最愛聖子,尤其是大聖子,鮮味、鮮味,還是鮮味。大連鮑魚--(共$76)--忘了拍照,有鮑魚味,蒸得不會老身。奄仔蟹($108)--平日吃蟹多選大隻肉蟹或膏蟹,這隻奄仔蟹最有驚喜,膏多得爆出來,蟹肉非常鮮甜,忘了拍照。最後吃這個粥底($40),之前蒸海鮮的汁和精華全在此粥內,好吃得不得了,可惜太飽,吃不完。埋單:七款海鮮+粥底+醬油:八五折後$668,酒樓環境舒適,侍應招呼週到,每款食物幫你蒸熟上碟,食物在魚池選擇後上桌,貨真價實,鮮甜味美,值回票價。雖然已經是一年前的晩飯,但還是令我非常回味。2017年再到原味蒸氣鍋得知酒樓已轉型做任食火鍋了,或者是熱潮已過吧。但好像還可以吃蒸氣鍋,食物鮮味也許仍在,但環境氣氛已沒以住的寧靜。蒸氣鍋和現在任食火鍋,任君選擇。個人兩樣也喜歡。查看更多
+ 4
奄仔蟹
可以一次過滿足四個願望
2017-02-13
關注
20170212--這個星期天氣寒冷,火鍋是最好的開飯選擇,原本想在家自製火鍋,想到洗菜時冰冷冷的水,打消念頭,懶人總是多多藉口。之前上openrice想寫去年光顧的上水原味海鮮專門店蒸氣鍋食評時,發現該店轉營任食火鍋,馬上致電預約6:00PM,接線生回答3位不接受預訂。5:45PM在地下等候,5:58安排上一樓入座,3人也可坐卡位,我們的桌子是用電磁爐+傳統鍋。原以為已全面改做任食火鍋,但原來還是保留了單點海鮮蒸氣鍋的選擇。地下牆壁上的廣告,食肆有兩項資料是未更新的,店員即場通知是入座計2小時內結賬,比廣告上少了30分鐘,建議食店即使未能趕及重新印製,也應作出手作改動,明買明賣是非常重要的,免得給食客有被騙之嫌。有彈也有讚,另一點是雖然廣告上優惠期已過,但仍然有出示學生證能有學生優惠$128,店員也有主動告知學生優惠。一切以店員通知為準吧。有三款免費鍋底可供選擇,另外可加每人$10轉雞煲為火鍋底,我們選擇了皮蛋芫茜鍋。鍋底很快便送到,時間尚早,人客不多,先拍了些照片。有生蒜,紅辣椒等等,配料款式多,辣椒油有數款,各式其式的醬料,任君選擇。熟食區有燒賣,咖喱魚蛋、薑醋蛋,豬紅,兩款糕點等,家人吃了一件豬腳薑醋,豬腳淋身,味道不錯; 小朋友吃了一碗咖喱魚蛋,極力推介給我,我拒絶了。熟食區我只吃了一粒燒賣,燒賣黏在一起,不好吃的,,我留肚吃燒烤和火鍋配料。有茼好、白菜仔、西洋菜、油麥菜,洗得乾淨,茼好味不濃,最好吃是白菜仔,燙一會兒又淋又甜,西洋菜爽脆味甜,鮮冬菇大大件,入口很滑且有冬菇香。另有鵝腸、水魷、牛柏葉、豬紅、出前一丁都一烏冬等。丸類放在雪櫃,保持新鮮度,因為丸類有時存放不好,會很容易變壞的,想得也算周到。生料忘了影相。除了上述自取火鍋配料外,另可剔紙送上鍋料,配料很快送上,沒有漏單情況,值得一讚。配料新鮮,我們點了鮮蝦、雞子大大粒,肥牛、新鮮墨魚丸、蝦魚,脆鯇片,全部也很鮮味,脆骨腩有不少腩位,不會只有骨位,而且件件爽脆,不會像其他食肆夾雜一般鯇魚出售。感受不到廣告上的韓國鐵板和泰式串燒說得那麼國際化,感覺也是一般燒烤食物的格調。看到鐵板燒和燒烤爐,小朋友非常興奮,可能以為只吃火鍋,沒想到有燒烤串吃吧。有腸仔串、芝士磚串,雞翼串、豬、牛、羊肉串,有2款沙嗲汁選擇;鐵板有豬扒、雞扒、牛扒等款式。家中懶人狀甚欣賞,因為不用自己動手也可吃串燒食物,而且味道不錯。負責燒烤的店員姐姐,服務態度不錯,面對高温的烤爐工作,仍能面帶笑容,熱情推介食物給食客,值得一讚。我也在她的推介下吃了椒鹽鯖魚,新鮮炸出來,外脆魚肉新鮮,後來小朋友更拿了一條自己食清光。小朋吃了數串腸仔,我愛吃雞翼和燒芝士磚。肉串和扒類味道一般,家口咬了一口牛串說咬不開,放棄了。飲料冰櫃,有數款韓式飲料、JollySandy、可樂和啤酒等等,冰櫃旁放了飲管。阿波羅品牌的雪糕和紅、綠豆冰條。埋單:2大1學生價,合共$444,坐位舒適,店員經常主動加湯,服務不錯。可加錢選雞煲鍋底,火鍋、燒烤、鐵板燒多款食物選擇,源源不絶供應,$158兩小時任食,物有所值。我個人較喜歡火鍋料的食物,食材新鮮,其他的食物,視作錦上添花。如想享用學生價$128優惠,別忘了帶備學生證。查看更多
+ 15
燒芝士塊
一年級生
新式任食火鍋
一年級生
2016-08-17
5K 瀏覽
關注
經朋友介紹, 來到了這樓酒一試, 畢竟北區很少這樣的食肆, 火鍋見得多, 連同任食串燒及多款飲品並不常見. 同時有時怕有隱形收費, 這間朋友試過, 可以放心食.我們一早六時便到達酒樓, 訂了位, 所以立即可以入座, 點了完茜湯底, 及餃子, 鯇魚, 海蝦(每人兩隻), 牛肉等, 便出去自助吧, 自助吧有串燒及鐵板, 初時還以為可以自己燒, 原來有專人整晚在燒的, 推介燒方形魚蛋, 原來內有芝士, 芝士不算流心, 但十分野味 我們還取了咖哩汁, 燒汁, 自助吧有很多熟食, 蔬菜. 出前一丁, 蔬菜很新鮮, 排列整齊, 放在鍋爐一會便可吃, 吃時蔬菜仍帶綠, 很爽口, 另外, 丸類也是自助取的, 也有十多款選擇, 補充也很快, 牛肉味道可以, 魚肉也很好味, 初時以為夏天火煱會很熱, 原來又不是, 酒樓內樓底高, 空調夠, 食得很舒服呢.任飲啤酒牌子是獅威, 很受歡迎, 也有不少人取韓國芒果汁, 我就喜歡飲仙地, 有GINGER味及LYCHEE味, 去便利店買也要6-7元一罐吧! 吃了個多少時, 最後吃APOLLO雪糕便大滿足, 走之前才發覺沒有加過湯在鍋中, 原來石鍋打邊爐是不用加湯的, 自己會加水, 很神奇. 二人最後埋單全包$296查看更多
+ 1
太古城街坊
2016-08-07
3K 瀏覽
關注
又是探朋友,所以老遠來到上水, 再次光顧在十分驚喜, 這間食肆其實在住宅區內, 租了整個商場的一樓, 現在做任食, 但周末一定要訂位,原來蒸鍋也可以用來打邊爐, 好處是不用叫待應來加水, 他們鍋底內連接蒸餾水會自己定時加水。 任食除牛肉 和其他牛丸魚蛋等火鍋配料之外 外, 更有海蝦,出前一丁提供, 蔬菜也在自助吧任取不用落單, 我未見過任食原來有豬腳薑, 雞腳, 馬拉糕, 豬皮魚蛋, 仲有韓式鐵板, 泰式串燒, 串燒等要專人燒,所以要等, 食物水準以這個價錢計絕對不錯, 食飽飽後仲有雪糕雪條飲食。 下次一定再來。查看更多
+ 5
豬 腳薑
韓式飲品
海蝦
串燒腸仔, 馬拉糕, 皮蛋芫茜湯底
辣椒B
有服務,有鮮味
辣椒B
2016-07-19
關注
4大2小叫了個1880的5人餐, 個個都係第一次黎食, 食落都讚唔錯,真係鮮甜, 而且幾個接觸過的職員服務都好好,好耐未試過, 會幫你放同分海鮮, 同場有任打, 假日全包都係158, 下次要試下查看更多
ErikchubbyErik
中伏
ErikchubbyErik
2016-05-11
關注
本來抱著開心心情來試,點知一肚氣。首先待應服務差,叫極都無人來服務。來到為我們蒸嘢,衛生又差,連筷子都不用,直接亂倒啲嘢落個蒸籠。叫了兩隻聖子皇,38元一隻,其中一隻完全無肉,得個殻。叫佢換又話新鮮開,他也不知。查看更多
源味滋選
新鮮味道
源味滋選
2016-03-21
3K 瀏覽
關注
入座後 員工服務態度好好,帶我地去簡海鮮都有問必答,老老實實!點完各種海鮮後,就叫我地去自助調味醬區簡好自己喜歡既醬~簡完返去座後 海鮮都陸逐送上來!龍蝦、蝦、元貝都係簡左蒜蓉粉絲,鮑魚就薑蔥。樣樣都勁鮮甜,彈牙,超級好味 平時食開韓式蒸氣鍋,4-5層咁蒸,呢次則是每次淨係蒸一籠,確保每款食物都係蒸得剛剛好,唔會過老 最後粥底好綿,南瓜都溶晒,啖啖肉香四溢,口感層次豐足,令人念念不忘~~正!!查看更多
wun530
清蒸海鮮 好味過九層塔
wun530
2016-03-19
關注
上水既朋友力推呢間原味,所以今日同朋友黎試下。環境就普通啦,同一般酒樓一樣,其實外表格局似打邊爐,但係內裡原來好正,係粥底火鍋的變奏,真係好味過九層塔!說到海鮮, 呢間店提供既真係好新鮮- 虎蝦,斑馬瀨尿蝦、美國石蠔、桶蠔、花竹蝦、珍寶象拔蚌….真係想食哂佢…..可惜我是個窮人….我地最後叫左虎蝦、斑馬瀨尿蝦、大大隻美國石蠔、黑松露蒸磨菇全部都好食到不得了~等我一一介紹下:薑葱清蒸虎蝦~~簡單嘅薑蔥蒸新鮮嘅虎蝦,初時重諗住要加豉油調味,但爸爸話試左唔落,食左個原味先~~嘩!好在無落咋,原本嘅味已經爽口美味,加左返而會將成件事破壞晒!瀨尿蝦~~嘩!手臂嘅長,平時唔多鍾意食瀨尿蝦既我,唔係怕佢拮手,就係怕佢無乜肉食,今次真係改觀!美國石蠔~~肥美大大隻,初時都怕會好"流",都係用薑葱清蒸食落又真係唔覺喎!美中不足嘅係,開蠔嘅時候整左好多碎殼入去,食嘅時候有d麻煩。。不過整體嚟講係超正嘅一餐~~~查看更多
+ 4
為食查查
健康蒸氣鍋
為食查查
2016-02-22
1K 瀏覽
關注
最近很流行吃蒸氣鍋,好似少油健康啲咁~今日就去開上水探朋友,於是又係個度食下蒸海鮮先 坐低睇左一陣後,我地就好豪咁嗌咗瀨尿蝦、大元貝、鮑魚、美國石蠔、蒜蓉蝦糯米飯、仲有勝瓜同馬拉糕!兩個人嚟講份量係多咗少少,不過又真係咩都想食咁~瀨尿蝦好大隻,又多膏,質感好彈牙爽口,而且仲好鮮甜,正呀 另一款喜出望外嘅海鮮係美國石蠔,有手掌咁大,我地揀咗用薑葱蒸,好厚肉,非常鮮甜,完全不用調味,百分百海鮮的鮮味。大元貝同鮑魚同樣等待幾分鐘就熟,亦係非常新鮮,肉質彈牙,非常好味。然後再嚟一個清清地嘅蒸勝瓜refresh 一下,再下一城,食個蒜蓉蝦糯米飯有米落肚已經飽飽,但見隔離枱有馬拉糕又忍唔住加單叫咗一份,蒸起非常鬆軟,好飽也停不了。最最最後,當然係帶有海鮮鮮甜味嘅排骨粥啦,由於蒸海鮮時的精華都滴到排骨粥底,所以粥底爆甜,好味到我食左3碗咁多添 查看更多
MrTasting
鮮味生日飯
MrTasting
2016-02-15
關注
今日同朋友預祝生日,到北區一日遊,安排了晚上到上水試試呢間蒸汽石鍋海鮮。首先我哋叫咗花甲公同貴花蚌,放喺我面前嘅佢哋仲郁緊架!食完後我知道點解店名叫“原味”,因為用清蒸烹調,無其他調味,兩種海鮮嘅鮮甜完全能被容易地嘗到,新鮮係好緊要!我自己鐘意食蠔,菜單中有美國桶蠔同石蠔兩種,我哋要咗石蠔。今次試試薑蔥蒸~此石蠔size有包濕紙巾咁大,肉質都算厚,我分咗兩啖食,一啖連埋薑蔥,一啖清食,覺得都係清食更有甜味。要留意有少少好細片嘅蠔殼殘留喺蠔肉上面.另外有一款頗特別的係蒜蓉蒸蝦糯米飯~ 蝦都唔細,蝦肉夠厚實亦都鮮甜,最重要係切咗邊,唔使自己動手剝殼。本人都幾鐘意蒜蓉,有少少咸味嘅蒜蓉撈埋d糯米飯,咁先有飽肚嘅感覺~食到最後仲有驚喜,就係集各種海鮮精華嘅粥底!由一開始蒸就已經放喺鍋底嘅珍珠米,喺一個鐘頭後變成非一般的白粥,除咗有排骨同南瓜外,就係各種海鮮在烹蒸時流入嘅精華!喺冬天走出室外前食碗熱粥暖下個肚都係個唔錯嘅做法!因為蒸每種海鮮嘅時間唔同長短,整個用餐過程就好似食法國餐咁,一碟一碟蒸,一碟一碟食,而唔係order完一次過上嗮枱,適合對食物有要求嘅食家試試~查看更多
+ 5
tramylamlam
上水開飯
tramylamlam
2016-01-22
1K 瀏覽
關注
今日黎開上水做野,於是就順便係呢區開餐,行左一陣就入左呢間店開飯去~~入到去後才知道有小菜食外,仲有蒸海鮮食 而酷愛食海鮮既我就梗係要食海鮮喇 跟著我就出左去睇吓d海鮮靚唔靚,之後就叫左幾款海鮮~~~點完海鮮後,侍應就立即為我準備南瓜排骨粥底,好等之後蒸海鮮啲精華會入晒係呢個粥底入面 先黎有我最愛食既花甲皇同貴妃蚌,味道同樣鮮甜,仲非常新鮮,食落肉質彈牙,連埋殼啲水食就更加鮮味,一個字"正"!及後就有美國石蠔,好大隻,肉質軟滑,味道鮮甜多汁,一啖都食唔晒,要分幾啖先食完,抵食!花竹蝦味道就比較淡,要點一點醬料,如果放係第一道菜食比較好,肉質實淨頗有咬勁,都算不過不失~而龍蝦仔就肉味香濃,中等size 但係幾多肉食,肉質鮮嫩,最後拆開隻龍蝦鉗,食埋最厚最濃味塊肉,真係好滿足呀~~!瀨尿蝦肉多殼薄,剪開原隻肉體分離,味道鮮甜肉質爽口彈牙,蝦殼係最有蝦味,所以連蝦殼有少少肉都唔放過,叫咗一人一隻真係唔夠喉。奄仔蟹啲蟹羔仲多過蟹肉,仲要隻隻都係咁多羔,一聞落香味濃郁,食落蟹羔同蟹肉非常可口,一路食就一路等最後主角。最後南瓜排骨粥底個味道就集合左所有海鮮精華,加上我仲放咗半隻奄仔蟹落煲粥淆, 所以碗粥有黃油咁嘅色,充滿海鮮同奄仔蟹嘅鮮甜同香味,食咗兩碗超級飽 總括呢餐真係唔錯,雖然唔算好平,不過辛苦得來至在食,一餐半餐貴少少都ok,今晚好滿足呀~~~~查看更多
+ 7