2021-01-13 369 瀏覽
原味家作有不少分店,大部分都是位于港铁店内。他们声称没有放任何味精,全部都是原汁原味。今天刚好经过尖东站的店,看到他们的餐牌,有点吸引力,顺便打包东西回家当晚餐。餐牌是挂在墙上,食物款式不多,非常简单,一目了然。他们有蒸饭,再配上老火汤,大概是60多元,以这类小店来说,觉得有点贵。不想吃米饭,买了他们的炒面,说是用头抽和木耳炒,另外还可以自取辣菜甫,混着面一起吃。面有少许甜,应该是头抽的原因,但面身有点儿干,咀嚼完也有点哽颈。如果与粥配搭,会滋味很多。另外再买了一只盐焗鸡髀,价钱不贵。能吃到盐焗的香味。跟炒面一样,肉质有点干,不够细腻。但以价钱而言,感觉不差。

頭抽木耳炒麵

鹽焗雞髀

2021-01-13
34 分鐘 (外賣自取)
頭抽木耳炒麵
鹽焗雞髀
2020-06-03 458 瀏覽
有時收工囗痕,或者有D肚餓,都會去買D嘢食咬吓,有時口渴既時候,如果咁啱係附近有原味家作,我都會去買呢到既涼茶飲,天然解渴又清熱原本打算買呢到既雞脾食,點知賣晒,呢度既雞脾我覺得味道唔錯,而且只係廿幾元一隻好抵食,主要原因係好味道,不過可惜䝴哂無得食😅😅😅————————————————————咁就睇下有咩小食咬吓先😛😛咦!之前好似唔多覺眼有酒糟小食,唔知係我睇唔到定係有新嘢,為食貓的我,又買嚟試吓🤣返到屋企即刻拆開食,有驚喜👏🔷酒糟🐷豬手——估唔到酒味濃香,豬手又爽脆又入味⋯⋯驚喜後的酒糟糖心蛋:🔷酒糟糖心蛋———又係唸唔到可以咁滑咁糖心😋😋⋯⋯好滋味下次經過再買反D得閒食下先😋😋😋😋呢度既店員好有禮貌,所以時不時都會幫襯下😊😊
————————————————————
咁就睇下有咩小食咬吓先😛😛

🔷酒糟🐷豬手——估唔到酒味濃香,豬手又爽脆又入味⋯⋯

驚喜後的酒糟糖心蛋:
🔷酒糟糖心蛋———又係唸唔到可以咁滑咁糖心😋😋⋯⋯好滋味

下次經過再買反D得閒食下先😋😋😋😋
呢度既店員好有禮貌,所以時不時都會幫襯下😊😊
2020-04-15 289 瀏覽
今日係工司附近既<原味家作>,買左個外賣做lunch,價錢吾貴,十五蚊個粢飯,另外叫左個三十蚊既榨菜雲耳蒸雞飯,真係試一次就夠<榨菜雲耳蒸雞飯 $30>蒸飯足足一碗有多,份量是可以的,但蒸雞既雞肉太淋,淋到霉甘,雞肉件件都切得又細又少,咬落去又霉又冇肉,又多骨,仲要有兩隻冇肉既雞翼尖,而且味道一般般。雲耳太滑太潺,一餅餅啫喱甘,感覺好似蒸到過左火,咬落去好似想爛開甘,雖然好平,但真心失望。<肉絲榨菜紅米飯卷 $15>本身$15個粢飯其實就冇乜期望,不過d飯多得來,入面衹係有榨菜做餡料,仲要d饀份量超級少,真係買個包食都冇甘嬲,真心希望可以改善一下,如果吾係價錢就算再平都冇用。

<榨菜雲耳蒸雞飯 $30>

<肉絲榨菜紅米飯卷 $15>

2020-04-15
2019-12-28 228 瀏覽
因為好多時都會買來吃,反正成日買,不如做咗會員仲抵食,所以又入咗會啦經常係昵到買吓小食,又方便,反正成曰得閒又會買來食下,做咗會員又有折扣,所以終於入埋會,仲有湯送,哈哈😄我好鍾意食佢呢到既燒賣,入面有D香菇🍄,再加埋佢地既菜莆一齊食,爽口加好食,每㳄經過覺得有D肚餓就食串燒賣,有時夜左收工又可以買反屋企食,食物味道唔差,唔得閒煲湯又可以係到買反包返屋企飲吓,自從做咗會完之後,涼茶都自己煲小咗,因為好方便經過任何分店都可以買反枝飲,我最鍾意飲羅漢果,無糖又清熱、降火清甜好好味⋯⋯😉
2019-11-28 239 瀏覽
呢間位於尖東站內既原味家作好適合速食醫肚仔,今次點左香菇木耳魚肉燒賣,在店內企住食,燒賣熱熱地,價錢$14六粒,稍貴的,質素平平,無咩味道,頂肚可以的,有調味配料可以自己加入,最喜歡加入冬菜,辣辣地令燒賣混入辣味叫做有d味道。記得以前有墨魚丸,幾好味彈牙的,但現在已無賣,如果有返墨魚丸賣就更吸引。

2014-10-11 1704 瀏覽
中午買左個雞絲碗仔翅外賣, 食左一淡鹹到澀...自問重口味又食得鹹都頂唔順, 加左半杯水溝淡都仲係好鹹!! 平時路過見d 碗仔翅點解成日都有人食唔哂, 今日我明白了....TwT
中午買左個雞絲碗仔翅外賣, 食左一淡鹹到澀
題外話/補充資料: 前兩日食了此店的燒賣...林到無口感好似食緊一舊粉團咁,又無味,靠豉油...仲有成日見到取餐位好多食完的膠兜或餘食物堆積係取餐位...衛生可改善下囉
2014-10-10
2014-10-11 1370 瀏覽
愛吃街頭小食的我,放工行過這裏,見側邊有些人站着吃小食和杯裝飯,於是我看看有什麼好吃,香菇木耳魚肉燒賣,聽落很健康,就試試看醬汁都是客人自己挑選自己加的,店員不會理會香菇木耳魚肉燒賣,剛拿出來已經不夠熱,偶然會有些木耳的爽脆口感,但是卻沒有香菇味當然也不會有魚肉味吧

醬汁都是客人自己挑選自己加的,店員不會理會

當然也不會有魚肉味吧
2014-10-07
$10 (其他)
2010-11-11 640 瀏覽
呢間湯飲過幾次, 味道都ok, 有番各樣湯料的味道, 唔會好似其他湯咁, 無論要咩款, 湯底都係同一種味, 但飯食係第一次買, 買了一個銀魚蝦乾蒸肉絲, 另外一個唔記得全名, 好似係魚香茄子焗肉餅, 嘩!!! 個銀魚蝦乾蒸肉絲咸到死, 我見到竟然有炸菜, 初頭以為炸菜咸, 但原來反而炸菜唔咸, 而係d肉掩到咸死人, 成兜無食跟住個魚香茄子焗肉餅, 唔好講茄子既樣, 又黑又霉, 又係咸到你死死下, 但反而兜肉碎唔算咸, 真係好奇怪, 同一個餸, 各有各唔同味道, 唉! 總之都係一句: 咸死人

2010-11-10
外賣自取
本身行完街肚仔餓路經原味家作買番碗銀針粉食番屋企食點知番到屋企~打開之下一陣陣酸(縮)味我呀媽話咁大陣酸(縮)味想食壞人呀之前食開都唔係咁今次真係超級極度失望
本身行完街肚仔餓

之前食開都唔係咁

今次真係超級極度失望

2010-10-05
外賣自取
$15 (宵夜)
2010-08-01 509 瀏覽
自問絕對不是動漫迷~但偏偏每年都會首日就去巡視一下~於西鐵尖東站一出~就路經原味家作~~門前停步一看~~乾脆連午餐都不吃了~~~買點小吃上船食省回時間吧!!由數年前最初只有湯品~到有少量小吃~~現在~~已經是一間有湯有飯有小吃的全面店舖~而且每次經過都有新推出產品~在這等外賣為主的商舖~不斷推陳出新是讓目標顧客 – 路過的人~~留下印象的最好方法要在短短船程完成~湯品飯麵不作考慮~~~只要了招牌作之一的花膠鮑汁炆雞翼~與及較為新推出的醋浸青瓜~~醋浸青瓜[$18/250g] : 好清楚標明每盒重250g~~是否足秤~無必要深究~~用上硬身外賣盒~一路上都沒有滲漏情況出現~~打開後發覺色水暗淡灰黃而且發脹至平滑狀態~~心已涼了一截~~再吃~醋浸的過程應該歷時了好一段時間~~但始終過長~~所以酸味直嗆喉嚨而且質地已經由青瓜本身的爽脆~~變成罐頭蜜桃那種軟多於爽的質感~~青瓜吃到這質感~真係大叫救命~就算是視青瓜如主食的小比也吃了三件就決定全面放棄花膠鮑汁炆雞翼[$22/3隻] : 從店後牆的大型保溫櫃取出包裝雞翼再入盒~除了掛身的鮑汁外沒有太多在碗底~~中型雞翼三隻都均等size~有時在H

要在短短船程完成~湯品飯麵不作考慮~~~只要了招牌作之一的花膠鮑汁炆雞翼~與及較為新推出的醋浸青瓜[正確名稱已忘記]~~

~~青瓜吃到這質感~真係大叫救命
~就算是視青瓜如主食的小比也吃了三件就決定全面放棄

花膠鮑汁炆雞翼[$22/3隻] : 從店後牆的大型保溫櫃取出包裝雞翼再入盒~除了掛身的鮑汁外沒有太多在碗底~~中型雞翼三隻都均等size~有時在Healthy工房會因雞翼大小而多一隻ge情況出現
~~雞翼的態況比青瓜良好~~有花膠鮑汁的黏稠度~而中心的雞肉也入味~只嫌汁水較為淡味~但整體良好評價

只有一位男孩作店員~資歷不深~說起話來有點細聲食螺絲~例如介紹會員計劃之時會有點不好意思~~不打緊~有心做好呢份工就值得欣賞~~但食物質素的落差如此大~~只能拉上補下僅僅得個OK
我不要蜜桃質感的青瓜
2010-02-23 134 瀏覽
自從第一次吃過之後,偶然路經此地,有時候都會買這裡的「酒糟鴨舌」外賣回家吃,因為實在好味。雖然這裡的鴨舌賣得不算便宜,二十多塊錢只得十來條鴨舌,但因為自己饞嘴,沒法啦,唯有給錢它賺啦!

其他
  • 酒糟鴨舌
2009-12-15 132 瀏覽
平時返工放工都會經過但從未停下去看看,只因經常人頭湧湧主要Sell湯,亦未吸引我注目而近期就推出小食,涼茶,當然也想一嚐滋味無花果雪梨蘋果茶味道ok,唔會太甜,偏淡墨魚丸比較細粒,味道一般,但幾爽口碗仔翅配料多,唔會太(杰)味道都可以接受.
平時返工放工都會經過
但從未停下去看看,只因經常人頭湧湧
主要Sell湯,亦未吸引我注目
而近期就推出小食,涼茶,當然也想一嚐滋味
無花果雪梨蘋果茶
味道ok,唔會太甜,偏淡
墨魚丸
比較細粒,味道一般,但幾爽口
碗仔翅
配料多,唔會太(杰)
味道都可以接受.
2009-10-25 112 瀏覽
回家多會途經尖沙咀的港鐵站,遇著肚子打豉時,總想在附近商舖找點東西裹腹,其中這號稱不用味精的老火湯專門店,是其中一個選擇,試過其墨魚丸或鯪魚球,味道記得是不錯的,近日有新產品推出,是時令的蘿蔔配鮑魚汁,今次倒要看看自己運氣如何 ?十元一份,還加了五元添加一些螺肉,試後發覺其蘿蔔是清甜的,屬於自然的原味,沒尖沙咀車品品那種刻意添加的「假甜」,可惜蘿蔔灼得不熟,稍為硬了一點,建議煮耐些許,半淋半爽的口感就最好了。至於其所謂鮑魚汁,味道亦覺濃一點,吃時還沒覺得甚麼,吃完後倒有點燥,自來鮑魚不是心目中那杯茶,不會太抗拒,亦不覺鮑魚汁有那麼特別,改為腩汁甚至不加任何汁醬,可能更加美味。

$15 (其他)