2023-10-31 109 瀏覽
之前曾經來過這間火鍋專門店,覺得食物和價錢比例適中,今晚又來到了。海鮮二人盛宴,兩位$1188,已經包括有象拔蚌、海膽、海鮮拼盤、騸牯肥牛肉、餃子和丸類、蔬菜、烏冬和清湯底。清湯湯底,開始時以為真是清湯,詢問店員,店員解說清湯是雞湯,所以不用另外加錢再轉其他湯底。海鮮拼盤:龍蝦、蟶子皇、花甲、鮑魚。款款海鮮都很新鮮,鮑魚軟腍可口,龍蝦爽口彈牙,龍蝦頭的龍蝦膏也很豐富。聖子王爽脆可口,放在湯內30秒,便可享用。海膽,是來自加拿大的海膽,尺寸比來自日本的大很多倍,味道鮮甜,又不會過濃,下面還有青瓜墊底,可以提升味。加拿大野生A級象拔蚌,象拔蚌已經切得很薄,可以用來吃刺身,又可放在清湯內數秒,兩者都很美味。牛肉雙拼,雖然沒有太多脂肪,不過牛肉味道香濃,只是份量相對比較少,如果多一點就更好。招牌手工丸餃併盤:黑松露餃、韭菜餃,手打蝦丸,墨魚丸,其中以蝦丸和墨魚丸,最為爽口彈牙。讚岐手打烏冬,吃完這個爽口彈牙的烏冬,就已經非常足夠了。時令雜菜拼盤,這個年代,非常注意健康,所以新鮮的蔬菜貼是必備的。

讚岐手打烏冬,吃完這個爽口彈牙的烏冬,就已經非常足夠了。

2023-10-28 58 瀏覽
今日去紅磡護老院探媽媽,想起厚福館的海鮮套餐,與老公曾在九龍城吃過,套餐10分抵食,所以就去了紅磡這間分店。厚福館套餐超值、新鮮、抵食,有刺身:象拔蚌、加拿大大海膽,有海鮮火鍋配料、雪花牛類、餃子類、彈牙丸類、足料餃類、仲有烏冬。野生A級象拔蚌刺身,期間限定價,即劏䯀牯肥牛$1188。時令海膽(2點),大大塊,味道鮮甜,沒有怪味。加拿大野生A級象拔蚌,爽脆可口,味道鮮甜。特盛鮮活海鮮併盤:蟶子皇、龍蝦、鮑魚、花甲。款款海鮮都很新鮮,其中以龍蝦最為鮮甜。招牌手工丸餃併盤:黑松露餃、韭菜餃,手打蝦丸,墨魚丸,全部自製餃子和丸類都很新鮮。鎮店靚牛肉雙拼,邊爪位,牛頸脊,兩種牛肉的牛肉味道十足。讚岐手打烏冬,放枱放在清湯內,2至3分鐘,已經非常美味。清湯湯底,即是雞湯,味道已經非常鮮甜,用來作火鍋湯底非常合適。時令雜菜拼盤,蔬菜🥬有幾款,都很新鮮。

野生A級象拔蚌刺身,期間限定價,即劏䯀牯肥牛$1188。
時令海膽(2點),大大塊,味道鮮甜,沒有怪味。
加拿大野生A級象拔蚌,爽脆可口,味道鮮甜。

鎮店靚牛肉雙拼,邊爪位,牛頸脊,兩種牛肉的牛肉味道十足。

讚岐手打烏冬,放枱放在清湯內,2至3分鐘,已經非常美味。

時令雜菜拼盤,蔬菜🥬有幾款,都很新鮮。

2023-10-07 106 瀏覽
謎底最後先由樓面姐姐解開:原來黃埔厚福館仲有幾日就執笠。事先唔知,嚴重中伏。$1188套餐,啲牛肉超唔新鮮+又瘦又薄。補碟封門柳,解凍咗好耐先上枱,有冇食過封門柳似柴皮牛肉乾?6點半入座,大部分飲品沽清?!知道謎底就可以解釋一切:好耐冇入貨,我哋幫人哋執笠前清倉底!其實,就算唔入新貨,分店送貨過嚟幫補,10分鐘車程。做生意唔係咁無道義嘅!以後有人提起去佢分店,我一定大聲祝朋友好運!(公道一句:樓面姐姐們招呼OK。)
2023-10-07
2023-09-30 79 瀏覽
今日去咗黃埔厚福館,叫咗個可以食到好多豪華食材嘅海鮮二人餐呀😍。🔹️矜貴刺身 (時令海膽、加拿大野生A級象拔蚌刺身)首先上嘅係2款刺身,海膽顏色超靚,睇得出好新鮮,店員俾咗紫菜我地包著食,入口好鮮味十足呀。象拔蚌都好高質,爽口彈牙。🔹️特盛鮮活海鮮拼盤(4款時令海鮮 : 鮑魚、巨頭蝦🦐、貴妃蚌、蜆)飽魚都幾大隻,而且仲郁緊😎!巨頭蝦好有膏好好食,貴妃蚌、蜆都唔錯!🔹️靚牛肉雙拼(即劏騸牯肥牛、手切靚牛頸脊)🐄兩款靚牛各有特色,騸牯肥牛重牛味和有口感,牛頸脊就比較嫩和有油香呀。🔹️招牌手工丸餃(韭菜餃、黑松露餃、手打蝦丸、墨魚丸)🔹️雜菜拼盤🔹️讚岐手打烏冬🔹️雪糕整體來講,呢個海鮮二人餐好豐富,推薦大家試下呀。

🔹️矜貴刺身 (時令海膽、加拿大野生A級象拔蚌刺身)

🔹️靚牛肉雙拼(即劏騸牯肥牛、手切靚牛頸脊)🐄

🔹️招牌手工丸餃(韭菜餃、黑松露餃、手打蝦丸、墨魚丸)

🔹️雜菜拼盤

🔹️讚岐手打烏冬

🔹️雪糕

整體來講,呢個海鮮二人餐好豐富,推薦大家試下呀。

2023-09-28 33 瀏覽
黃埔| 超高水準 海鮮刺身火鍋🍲🦞上星期同好友去左黃埔厚福館打邊爐🫕!估唔到呢間餐廳環境正,卡位好闊落,坐得好舒服,而食材好新鮮好高質💯!我地叫左個🦞龍蝦 海膽 海鮮刺身二人宴 $1288 呢個二人餐好豐富啊!入面主要包四個部分:清湯湯底 (可加錢轉其他湯底)呢個清湯湯底夠晒健康,唔油膩,好清甜。🐡刺身主食時令海膽刺身(2匙)濃郁的黃色軟身,擁有獨特的濃郁味道和奶油質地。海膽的味道非常鮮美,帶有淡淡的海洋香氣和濃郁的奶油味,口感滑膩。🦞時令活蝦刺身 (約兩斤)龍蝦都幾大隻,而且肉質鮮美、嫩滑,並且具有豐富的甜味。食完之後仲可以將佢哋斬件,拎落去煲湯超級正,個蝦頭仲有好多蝦膏好正啊!煮熟食,湯嘅鮮甜味浸入埋蝦肉入面,更加惹味啊!🥩肉類可選A1人氣手切牛頸脊/ 西班牙伊比利亞黑毛豬肋條及鹿兒島黑豚肉 。 我地就揀左A1人氣手切牛頸脊,薄切嘅牛頸脊好鮮嫰軟滑!🥟精選定食厚福餃子併盤(一份)入面有餃子 雲吞 魚皮餃,每款有兩粒 。🍥新鮮花枝片(6片)口感嫰滑!唔會好韌🥦時令雜菜拼盤有白菜 有菜心 生菜。🍜稻庭烏冬(一份)麵質軟腍好易入口!@haufook.hotpot📍厚福館 (黃埔天地)紅磡

我地叫左個
🦞龍蝦 海膽 海鮮刺身二人宴 $1288
呢個二人餐好豐富啊!
入面主要包四個部分:

清湯湯底 (可加錢轉其他湯底)
呢個清湯湯底夠晒健康,唔油膩,好清甜。

🐡刺身主食
時令海膽刺身(2匙)

🦞時令活蝦刺身 (約兩斤)
龍蝦都幾大隻,而且肉質鮮美、嫩滑,並且具有豐富的甜味。
煮熟食,湯嘅鮮甜味浸入埋蝦肉入面,更加惹味啊!

🥩肉類

🥟精選定食
厚福餃子併盤(一份)
入面有餃子 雲吞 魚皮餃,每款有兩粒 。

🍥新鮮花枝片(6片)
口感嫰滑!唔會好韌

🥦時令雜菜拼盤
有白菜 有菜心 生菜。

🍜稻庭烏冬(一份)
麵質軟腍好易入口!

@haufook.hotpot
📍厚福館 (黃埔天地)
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖

#高質火鍋 #火鍋 #火鍋推介 #黃埔 #黃埔美食 #黃埔火鍋 #厚福館
#hkfoodie #hkfoodieblogger #hkkol #hkblogger
2023-09-24 33 瀏覽
黃埔愈來愈多唔同既火鍋店,今次見呢間好似唔錯,要善待自己個肚。海鮮二人盛宴($1188)海膽刺身個海膽幾鮮甜,幾厚肉地。佢用左隻匙羹裝住,都好大隻,再夾埋紫菜,個鮮味更加突出🤤加拿大A級野生蚌刺身爽脆彈牙好脆,雖然味道較淡,但都帶有鮮甜味。火鍋配料都幾豐富🤤入面有特盛鮮活海鮮併盤,有龍蝦、海蝦極、鮑魚、海蜆四款,鮑魚好生猛😆仲郁郁下!鮑魚幾厚肉地爽口,龍蝦肉質鮮甜👍🏾騸牯肥牛/手切牛頸脊呢款牛肉雙併十分推介🤩即劏騙牯肥牛,同手切牛頸脊。肥牛肉味香濃嫩滑,牛頸脊油花均勻,食到肉味同油脂香嘅平衡。值得點!招牌手工丸餃拼盤餃子款式唔少,有黑松露餃、韭菜餃、鮮蝦丸、墨魚丸。鮮蝦丸口感彈牙,韭菜皮薄餡多,黑松露餃幾特別,黑松露味好香,推薦!雜菜拼盤及讚岐手打烏冬,兩樣索晒海鮮湯底既精華,輕輕焯焯就已經好入味。最後食埋個曲奇雪糕🍦劃上完美句號。

海鮮二人盛宴($1188)

海膽刺身

火鍋配料都幾豐富🤤

騸牯肥牛/手切牛頸脊

招牌手工丸餃拼盤

最後食埋個曲奇雪糕🍦劃上完美句號。
2023-09-21 32 瀏覽
厚福館的二人海鮮火鍋好高質!重點有野生A級蚌刺身、即劏䯀牯肥牛等高質食材🤤刺身方面,有超吸精的時令海膽,餐廳提供左紫菜包住食,一旦放落口滋味無比🥰另外有野生A級象拔蚌刺身,鮮甜爽口好好食!火鍋方面最正係特盛鮮活海鮮併盤,當中有4款時令海鮮,包括爆膏巨頭蝦🦐活鮑魚、貴妃蚌、蜆。爆膏巨頭蝦真心正,巨頭蝦本身少見,真係好多膏,食到舔舔脷😝 餐廳本身有魚缸,海鮮真係好新鮮,鮑魚真係識郁👍🏻牛肉雙併份量都幾多,有即劏騸牯肥牛,肉味香濃,食落有口感,另一款係人氣手切靚牛頸脊,肉質鮮嫩有油香🐮招牌手工丸餃拼盤都唔錯,手打蝦丸、墨魚丸好彈牙,仲有韭菜餃、黑松露餃,粒粒都好足料飽滿。最後食埋雜菜拼盤、讚岐手打烏冬,吸收咗海鮮湯底的精華,十分滋味。原來仲包咗兩球雪糕,成個二人餐都好豐富💯📍#厚福館 (#黃埔天地) (#紅磡美食)紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊地下G9號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

活鮑魚、貴妃蚌、蜆。

牛肉雙併份量都幾多,有即劏騸牯肥牛,

📍#厚福館 (#黃埔天地) (#紅磡美食)
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊地下G9號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
琴日同好朋友食咗餐好西,我又去打邊爐啦🍲呢間餐廳真係估佢唔到,海鮮刺身都好新鮮😚食完之後已經諗緊幾時book下一次😎✨龍蝦 海膽 海鮮刺身二人宴 $1288叫咗個二人餐 已經好豐富,入面主要包四個部分:💓刺身主食時令海膽刺身(2匙)食落口非常鮮甜 ,佢會有埋紫菜畀你包住一齊食😎時令活蝦刺身 (約兩斤)份量都好多,好厚肉地,肉質鮮甜,非常彈牙✨食完之後仲可以將佢哋斬件,拎落去煲湯超級正,煮熟食之後係另外一種風味😎💓清湯湯底 (可加錢轉其他湯底)我覺得清湯都已經好好食,清清地唔使咁濃💓肉類可選A1人氣手切牛頸脊/ 西班牙伊比利亞黑毛豬肋條及鹿兒島黑豚肉💓精選定食厚福餃子併盤(一份)入面有餃子 雲吞 魚皮餃,每款有兩粒新鮮花枝片(6片)爽口彈牙 一啲都唔黐牙👍🏻好好食時令雜菜拼盤有白菜 有菜心 生菜,食咁多肉食到濟濟哋, 就可以食返多少少蔬菜中和返🥦🥬稻庭烏冬(一份)好快轉軟身 唔使煮咁耐😚

✨龍蝦 海膽 海鮮刺身二人宴 $1288
叫咗個二人餐 已經好豐富,入面主要包四個部分:
💓刺身主食
時令海膽刺身(2匙)
食落口非常鮮甜 ,佢會有埋紫菜畀你包住一齊食😎

時令活蝦刺身 (約兩斤)

💓清湯湯底 (可加錢轉其他湯底)
我覺得清湯都已經好好食,清清地唔使咁濃

💓肉類

💓精選定食
厚福餃子併盤(一份)
入面有餃子 雲吞 魚皮餃,每款有兩粒

新鮮花枝片(6片)
爽口彈牙 一啲都唔黐牙👍🏻好好食

時令雜菜拼盤

稻庭烏冬(一份)
好快轉軟身 唔使煮咁耐😚
2023-09-20 31 瀏覽
每星期我都會去紅磡做運動,今日打完泰拳!約左美女黎打邊爐!呢度係港式打邊爐,自己養海鮮,所以食海鮮一定係新鮮.外面有個超大碗嘅海鮮拉麵..見到都想入嚟食【豪華龍蝦二人宴】 $1288時令海膽刺身 時令活龍蝦刺身潮州自己人湯底A1人氣手切牛頸脊引厚福餃子拼盤新鮮花枝片時令雜菜拼盤洞庭烏冬 茶芥,醬料($18/人)@hau.fook.hotpot_holy.fook厚福館地址:紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊第1期地下G9地鋪#hkblogger #hkinfluencer #hkinfluen_space #ifshk #hkfoodie #hkfood #hkbeauty #beautyblogger #beauty #beautykol #beautyinfluencer #hkkol #kol #blogger #foodie

【豪華龍蝦二人宴】 $1288
引厚福餃子拼盤
新鮮花枝片
時令雜菜拼盤
洞庭烏冬
茶芥,醬料($18/人)

@hau.fook.hotpot_holy.fook
厚福館
地址:
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊第1期地下G9地鋪

1K
2023-09-19 23 瀏覽
呢日同親戚去咗紅磡呢間餐廳食dinner,餐廳推出咗呢個海鮮二人盛宴火鍋,套餐入邊有多款名貴嘅海鮮,啱晒鍾意食海鮮嘅朋友。刺身方面,有時令海膽同埋加拿大野生A級象拔蚌,海膽非常肥美,入口即溶。象拔蚌口感爽脆,好味道。主菜方面,有特盛鮮活海鮮併盤,包括左多款新鮮嘅海鮮,有扇貝、新鮮鮑魚、龍蝦等,勁吸引。肉類有即劏騸牯肥牛同埋人氣手切靚牛頸脊,肉味非常香濃。另外仲有招牌手工丸餃併盤、時令雜菜拼盤同埋讚崎手打烏冬,超級豐富。

肉類有即劏騸牯肥牛同埋人氣手切靚牛頸脊,肉味非常香濃。
2023-09-19 23 瀏覽
今天我去了紅磡黃埔食火鍋,點了海鮮二人盛宴套餐,真是物超所值!這個套餐包括了新鮮的刺身、豐富的海鮮和特別的牛肉,給我們帶來了一場美味的盛宴。首先,我們選擇了胡椒豬肚湯底作為火鍋底料。這個湯底香氣四溢,胡椒的辛香與豬肚的鮮嫩完美結合,讓我們的火鍋湯底更加美味。刺身方面,我們品嚐到了海膽和象拔蚌,它們的鮮甜口感令人驚艷。海膽鮮美的味道在口中散發,而象拔蚌則帶來了豐富的口感和鮮嫩的肉質。海鮮選擇包括了爆膏巨頭蝦、鮮活鮑魚、貴妃蚌和蜆。爆膏巨頭蝦的鮮甜蝦肉和豐富的蝦膏令人垂涎欲滴,而鮮活鮑魚的彈牙口感和鮮美的味道也非常出色。貴妃蚌和蜆則帶來了海鮮的獨特風味,口感鮮嫩,令人回味無窮。牛肉方面,我們品嚐到了鎭店之寶即劏騸牯肥牛和手切牛頸脊,它們都是絕佳的選擇。鎭店之寶即劏騸牯肥牛肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的牛肉香味,而手切牛頸脊的肉質鮮嫩細膩,入口即化。除了主要的食材外,我們還點了手打鮮蝦丸、招牌黑松露餃和韭菜餃,這些小吃都非常美味。手打鮮蝦丸彈牙有嚼勁,黑松露餃和韭菜餃則帶來了獨特的風味,讓整個用餐體驗更加豐富多樣。最後還有烏冬和蔬菜,令到整體火鍋更加圓滿。總的來說,紅磡黃埔食火鍋提供了豐富多樣的食

最後還有烏冬和蔬菜,令到整體火鍋更加圓滿。

總的來說,紅磡黃埔食火鍋提供了豐富多樣的食材選擇和美味的湯底,讓我們享受到了一頓美味的火鍋盛宴。服務態度也非常出色,讓我們感受到了溫暖的用餐氛圍。如果你是火鍋愛好者,我強烈推薦你來試試紅磡黃埔食火鍋
2023-09-17 24 瀏覽
近排天氣涼返少少就勾起條打邊爐癮,就同朋友去左黃埔呢間餐廳,佢地既海鮮二人套餐款式多樣,海鮮、肉類、丸類、蔬菜樣樣都有d,岩哂人少少又樣樣都想試既朋友。海鮮二人盛宴($1188)💮海膽刺身鮮甜,加拿大A級野生蚌刺身爽脆彈牙,亦都帶有鮮甜味💮特盛海鮮拼盤都給我留下深刻嘅印象。南非鮑魚、龍蝦、貴妃蚌同蜆都好新鮮,保持住海鮮嘅鮮味同質感。特別係龍蝦肉質爽口,味道鮮美💮鎮店即劏騸牯肥牛同人氣手切牛頸脊都係牛肉愛好者嘅不二之選。牛肉嫩滑多汁,質感同個味道真係令人驚艷。💮招牌黑松露餃香氣四溢,黑松露嘅香味同餃子嘅口感配合得天衣無縫。自製韮菜餃入面韮菜嘅鮮香同餡料組合得恰到好處,真係一絕。💮其他嘅手打肉丸同雜菜拼盤都好出色。肉丸有彈性又多汁,雜菜爽脆清甜。仲有讚崎手打烏冬做主食,飽滿而濃郁。💮最後,飯後嘅雪糕令整個餐食完美收尾

海鮮二人盛宴($1188)

💮最後,飯後嘅雪糕令整個餐食完美收尾
2023-09-13 20 瀏覽
早前聽朋友講,黃埔有間超正的海鮮火鍋店,海鮮非常新鮮,抵食之餘重點係有多個火鍋套餐可以選擇。首先讚一下,店內員工服務超好,收碟上菜都好有禮貌,店舖大部份以卡座為主,坐得舒服。海鮮兩人套餐已包括,刺身、海鮮,肉類、丸類、餃子🥟及蔬菜🥬仲有讚岐手打烏冬及芒果雪糕甜品🍮🍣刺身拼盤加拿大野生A 級象拔蚌刺身好鮮甜、海膽甘香,入口即化。🦀四款時令海鮮巨頭蝦好多膏、鮑魚即開即食超彈牙、海蜆鮮甜、蟶子皇又大隻,不得不說海鮮真係好新鮮。鮮甜又美味。🥩二款鎮店靚牛肉油香均勻,鮮嫩可口的手切牛頸脊肉,肉味濃郁的即劏騙牯肥牛,好滿足。🥟精選手工餃及肉丸自家制手工韮菜餃及黑松露餃,每日新鮮手工彈牙蝦丸墨魚丸。

🍣刺身拼盤
加拿大野生A 級象拔蚌刺身好鮮甜、海膽甘香,入口即化。

🦀四款時令海鮮

🥩二款鎮店靚牛肉

🥟精選手工餃及肉丸
自家制手工韮菜餃及黑松露餃,每日新鮮手工彈牙蝦丸墨魚丸。
2023-09-10
2023-09-13 13 瀏覽
朋友生日,早兩日上網book定一間位於黃埔嘅人氣火鍋店🍲特別order 咗海鮮二人盛宴(原價$1488)期間限定價$1188,應該可以令朋友留下一個難忘嘅生日🥳🥳~刺身拼盤 火鍋之前,先來過加拿大野生A級象拔蚌刺身(約12片)鮮甜爽口超正,另外時令海膽(2匙)入口creamy作為開始。~特盛鮮活海鮮併盤(4款時令海鲜)2大隻彈牙鮮活鮑魚、1隻爆膏巨頭蝦,以為食緊龍蝦🦞蟶子皇2大隻同時令海蜆,通通都好新鮮。~即劏騙牯肥牛,肉味濃有咬口;人氣手切靚牛頸脊,油香豐富,最啱我兩人嘅口味。~套餐仲有精選手打蝦丸,墨魚丸(各2粒)及自家製黑松露餃、韭菜餃(各2隻)~讃崎手打烏冬~時令雑菜拼盤~甜品🍮芒果蛋糕做ending

~特盛鮮活海鮮併盤(4款時令海鲜)

~讃崎手打烏冬
~時令雑菜拼盤

甜品🍮芒果蛋糕做ending
2023-09-10
生日
厚福館📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖🌄環境環境相當闊落,檯與檯之間有好多位,食物唔會擺到好逼,環境幾乾淨,唔會有一般火鍋店油膩嘅地面同台面。💙食物我哋今日嗌嘅餐係$1188嘅海鮮二人盛宴~品項十分豐富,有海鮮有肉,我哋食得勁飽!💚 刺身🪸 時令海膽刺身(2匙)本身以為兩匙最多係好似海膽壽司上面嗰啲咁,點知係一匙兩大舊完整嘅海膽,成隻手指咁長,的確係有啲驚喜嘅,呢到嘅食法係就咁用紫菜包,好少餐廳可以對自己食材咁有自信,用咁原始嘅配料,海膽嘅原汁原味,極有層次嘅鮮甜完整咁爆發喺我口中,用脷慢慢磨佢,更加可以感受到嗰種濃厚嘅甜味,好正!🐚 加拿大A級野生蚌刺身 (12片)呢個我都好推薦,佢有分開裙邊同蚌肉,兩個係唔同口感的,裙邊改咗花刀,好脆好脆,但味道較淡;蚌肉好薄,脆中帶韌,但更加鮮甜啲,我鍾意蚌肉多啲,但我frd鍾意裙邊多啲,不過好處係,你唔需要選擇,兩樣都會畀晒你~🩵 火鍋火鍋我哋嗌左清湯,因為有人喉嚨唔舒服想食清淡啲🥲當然你可以加錢嗌唔同湯底,我見到足足有19款湯底可以俾你揀,任君選擇~🦞 特盛鮮活海鮮拼盤呢個拼盤頗為豐富,有蟹腳、蜆、龍蝦、聖子、鮑魚等😍
厚福館

📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖

🌄環境

💙食物
💚 刺身

🪸 時令海膽刺身(2匙)

🐚 加拿大A級野生蚌刺身 (12片)

🩵 火鍋

🦞 特盛鮮活海鮮拼盤
呢個拼盤頗為豐富,有蟹腳、蜆、龍蝦、聖子、鮑魚等😍全部都勁新鮮,我其中尤為推薦龍蝦、鮑魚同蜆,龍蝦你見到係有膏嘅,勁香!蝦肉都毫不輸蝕,十分彈牙鮮甜!鮑魚一定要煮多陣,我frd咬頭一啖覺得有啲韌,再煮多幾分鐘就變軟熟好多,彈牙而不韌,肉好厚好鮮甜~蜆就冇沙,好滑好正~~

🐮 鎮店即劏騸牯肥牛 (邊抓位&手切頸脊)
牛肉顏色鮮紅,係睇圖都睇到嘅新鮮,手切頸脊嘅雪花比較均勻啲,比較可以食到肉味同油脂香嘅平衡,較為嫩啲,而我自己就鍾意邊抓位,貪佢油脂比較多,更加香~

🍡 火鍋配料拼盤
入面有黑松露餃、韭菜餃、鮮蝦丸、墨魚丸,每樣兩粒,全部都係合格以上,但我想重點推薦鮮蝦丸,十分彈牙,並且保留咗啲蝦粒,增加咗口感,本身味道都好鮮甜,而韭菜餃都好好,皮薄餡多,韭菜十分鮮美,推薦!

🥬 雜菜併盤
入面有萵苣、白菜等,食咗咁多肉類海鮮,嚟啲菜都不錯,都係新鮮菜,幾正的~

🍜 讚崎手打烏冬
烏冬很彈,喺最後食,添飽一下,十分滿足~

🍨 雪糕任選兩球
我哋要咗曲奇雪糕,仲送咗兩支朱古力餅乾,好c伏~
2023-08-30