2013-11-03 703 瀏覽
上堂前先吃個晚餐下午五點半到逹,發現原來一幸舍在10月28日要結業了豬骨拉麵:豬骨湯低味道濃郁且稠身,到了有點糊口的階段,另外有少少過咸的味道食幾口麵又要飲一次茶洗口……麵條雖然選擇適中但還是偏軟,泡湯一陣間已經開始淋溏心蛋唔突出……义燒味道好淡餃子:皮薄餡少,沒有突出的地方
上堂前先吃個晚餐
下午五點半到逹,發現原來一幸舍在10月28日要結業了
豬骨拉麵:
食幾口麵又要飲一次茶洗口……
麵條雖然選擇適中但還是偏軟,泡湯一陣間已經開始淋
溏心蛋唔突出……
义燒味道好淡
豬骨拉麵
餃子:
皮薄餡少,沒有突出的地方
餃子
2013-10-08
2013-10-08 302 瀏覽
聽朋友L講話呢間野好食, 就特登係考CRE之前黎食一食門面算係整潔, 而且日本人好熱情咁 LOL有六種唔同既麵可以揀, 鍾意食辣既我就揀左最辣既 GOD FIRE麵。麵有好多Options可以再細分, 例如分麵既硬度, 湯既鹹度 etc...講返個麵, 其實辣就唔係辣 -_-不過個麵底本身好好食, 麵身幾爽而且一d都唔被湯浸"林"。隻溏心蛋好好食, 而且唔會比個麵搶左個味成個環境都幾好, 坐唔迫, 食lunch時間都唔會太多人, 惟一美中不足係坐d櫈有d硬 -_- 絕對唔會坐到多過半個鍾
聽朋友L講話呢間野好食, 就特登係考CRE之前黎食一食
門面算係整潔, 而且日本人好熱情咁 LOL

GOD FIRE

講返個麵, 其實辣就唔係辣 -_-

不過個麵底本身好好食, 麵身幾爽而且一d都唔被湯浸"林"。

隻溏心蛋好好食, 而且唔會比個麵搶左個味

成個環境都幾好, 坐唔迫, 食lunch時間都唔會太多人,

惟一美中不足係坐d櫈有d硬 -_- 絕對唔會坐到多過半個鍾
2013-10-05
GOD FIRE
2013-07-21 168 瀏覽
同場試的另一間已另寫食評, 前因後果在此就不多提及了!!而我本身主要就係食呢間博多一幸舍....正宗豬骨拉麵, 叫咗套餐有埋餃子!同樣地試咗啖湯先...第一個反應係, 勁重味, 重點有點"滯"的感覺, 而且o個層豬骨湯ge 膠質極之糊口, 唔太鐘意......食完我仲滯到胃痛添-_-糖心蛋雖滑, 但蛋香味不足.......麵條叫咗普通, 但都係徧硬身餃子係幾香的, 皮夠薄, 換嚟代價係..無乜料XXDDD雖然個湯底真係好濃, 但食完後真係有 點滯, 仲搞到我胃痛咗一段時間...............而對我嚟講整體味道都只係不過不失而以!! 唯有期望下次試其他會有更好表現~~
同場試的另一間已另寫食評, 前因後果在此就不多提及了!!

而我本身主要就係食呢間博多一幸舍....
餃子係幾香的, 皮夠薄, 換嚟代價係..無乜料XXDDD
2013-07-20
2013-05-12 374 瀏覽
首次到訪Ramen Champion先前從友人fb得知此地方,於是放工後和愛人一起去嚐嚐門外的環境,電梯旁放置了數個易拉架進來的時候,會每人發一張卡以作記錄,購買和結賬時都要用到如有損壞及遺失,多謝$500大元因為第一次到來,所以先逛了一圈六間拉麵店的服務員都在推銷自家的拉麵,很熱鬧有的師傅用日文,有些店員則用廣東話為你介紹餐牌我們今次選了兩間拉麵店去試,分別是博多一幸舍和東京忍者點好餐後,便可以拿著電子提示器找位子和等候當可以取餐時,電子提示器會一邊閃燈,震動和響鬧,很方便呢。肥肥點的博多一幸舍的半熟蛋叉燒拉麵,售價$98,另外加了一客半價的日式餃子,$15還點了麒麟啤$50,放輕鬆一下配料有半熟蛋一隻 (已切半),數片薄薄的叉燒,少許木耳絲和蔥粒。湯㡳很稠,而且像充滿骨膠原般~讚!幼細的麪條,煙韌彈牙,拉麵和濃郁的豬骨湯同吃,滿有幸福感。整體不錯,唯不足的是半熟蛋不夠流心。很喜歡這個香濃的豬骨湯底,不過吃多幾啖有點膩半價的日式餃子$15 (5隻)皮很薄,餡料不多,用上菜和豬肉,餃子味道一般般而我則點了東京忍者的朱雀拉麵(辣味豬骨湯)$78因為我耆辣嘛如果不想花費點飲料,在飲料角有免
首次到訪Ramen Champion

先前從友人fb得知此地方,於是放工後和愛人一起去嚐嚐

門外的環境,電梯旁放置了數個易拉架
進來的時候,會每人發一張卡以作記錄,購買和結賬時都要用到

如有損壞及遺失,多謝$500大元
因為第一次到來,所以先逛了一圈

六間拉麵店的服務員都在推銷自家的拉麵,很熱鬧
有的師傅用日文,有些店員則用廣東話為你介紹餐牌

我們今次選了兩間拉麵店去試,分別是博多一幸舍和東京忍者

點好餐後,便可以拿著電子提示器找位子和等候

當可以取餐時,電子提示器會一邊閃燈,震動和響鬧,很方便呢。

還點了麒麟啤$50,放輕鬆一下

湯㡳很稠,而且像充滿骨膠原般~讚!

幼細的麪條,煙韌彈牙,拉麵和濃郁的豬骨湯同吃,滿有幸福感。

整體不錯,唯不足的是半熟蛋不夠流心。

很喜歡這個香濃的豬骨湯底,不過吃多幾啖有點膩
半價的日式餃子$15 (5隻)

皮很薄,餡料不多,用上菜和豬肉,餃子味道一般般
而我則點了東京忍者的朱雀拉麵(辣味豬骨湯)$78

因為我耆辣嘛
如果不想花費點飲料,在飲料角有免費茶水提供,客人可自行斟載 (夠哂貼心!)

總括來說,在這兒吃到的拉麵都不錯,下次會再來試試別的店:)

2013-04-18
2013-05-07 97 瀏覽
收工之後, 約左Mummy去食吓嘢~~~好耐冇同Mummy「撐枱腳」啦~~~!!估唔到Mummy比我還要識食, 佢帶左我去Ramen Champion度食拉麵!!!我同Mummy都係第一次黎呢度, 呢度就好似一個food court咁, 入面有六間唔同嘅拉麵店。一入門口, 就會有人俾張咭你, 原來張咭係用黎食完之後埋單計數架, 一人一張。我哋行暈哂六間拉麵店, 佢哋俾我嘅感覺係, 佢哋每間拉麵店入面都梗有一個或以上嘅職員係日本人, 不論係煮麵嘅, 招呼客人嘅, 因為佢哋每個同我講廣東話, 我都差啲聽唔到佢講咩.......由於唔知邊間好食, 我哋就揀左招待最熱情嘅一間啦~~睇吓有咩食先.....招呼我哋嘅係日本哥哥, 坦白講, 佢嘅廣東話真係一啲都唔好。但我聽得出, 兼夾睇得出, 佢好努力咁用哂佢所有嘅身體語言, 駛盡佢嘅混身解數, 話俾我知佢哋呢間鋪喺日本有幾出名, 仲要遍佈東南亞地區。叫左麵之後, 佢俾左部機我, 根據日本哥哥嘅描述, 當部機「beep beep」響嗰陣, 行埋去攞就得架啦~~~佢推介左我食佢哋店最出名嘅「半熟蛋叉燒拉麵」, 乜嘢都有第一次, 就試吓啦~!四塊手板咁
收工之後, 約左Mummy去食吓嘢~~~

由於唔知邊間好食, 我哋就揀左招待最熱情嘅一間啦~~
睇吓有咩食先.....

四塊手板咁大嘅叉燒鋪左喺碗麵上面, 見到都已經肚仔餓啦~!
搯起啲湯, 嘩, 好「結」啊~~~!!係似汁多過湯架~~!!
飲吓先...
個人覺得咸左啲....

碗麵呢....
麵夾埋啲湯就啱啱好啦~~~!!啲麵煮得唔太「諗」, 剛好。
試埋隻半熟蛋先.....
我試完覺得隻半熟蛋至係精粹!!!
隻蛋真係好流心, 蛋黃流左落啲麵度, 夾埋一齊食, 好豐富嘅口感~!
最重要係因為佢係半熟, 有少少蛋白黏住黏住, 好滑啊~~~

整體成碗麵係好味嘅~~!!
(至少, 呢碗係我目前為止覺得最好味嘅一碗拉麵~~)
可以改善嘅地方係....

如果可以加多兩塊紫菜就好了。
(脆卜卜嘅紫菜浸落碗麵度, 就perfect啦~~

Mummy鍾意食辣, 佢叫左.....
「GOD FIRE」~~~~!!!
顧名思義, 「神級」咁辣架啦~~!!

由於我真係怕對Mummy黎講會太辣,所以我叫左師父少辣, 唔該~!

Mummy呢碗雖說冇咁多塊叉燒, 但係就有紫菜啦....
我飲過啲湯, 佢呢碗嘅湯冇我嗰碗咁「結」, 係真係湯嘅感覺。同埋一啲都唔咸, 唔太辣,
相信食唔到好辣嘅人叫佢「少辣」都食得到...

Mummy覺得幾好食, 佢話啲麵都真係幾彈牙(哈哈, 其實我都而家都唔係好知彈牙嘅感覺係點...)
不過就唔係幾夠辣啦.....
(梗係啦, Mummy唔知我幫佢叫左「少辣」架~~~)

日本哥哥仲推介我哋食多樣嘢, 加$15就食到, 就係...
餃子啦~~~
可能本人對日式餃子興趣一般,
我嘅感覺係: 其實好一般, 同出面食到嘅日式餃子, 甚至自己可以喺超市買到嘅「急凍系列」, 沒有多大分別...
Mummy嘅感覺係: 好味, 皮薄, 夾起唔會散, 煎得好香~~~

基本上, 呢間拉麵鋪都不錯, 我會番轉頭幫襯, 同埋會喺Ramen Champion網站度投佢一票~!

p.s. 臨走前, 我想再影下呢間拉麵鋪, 日本哥哥突然衝入鏡頭, 話要take a photo喎~~!!
題外話/補充資料: [i]我哋去嘅當日係平日嘅下午, 入到去冇乜人, 可以慢慢行, 行暈哂六間拉麵店至決定食邊間~~~ 我幾欣賞成個Ramen Champion嘅做生意手法, 嗰度六間嘅拉麵店, 每間店對出都有一啲座位俾人坐, 人嘅慣性就會係買完嗰間嘅拉麵, 去番嗰間拉麵檔附近嘅位置搵位坐, 一來唔駛行咁遠, 二來唔駛周圍搵位啦。呢一點, 對於每一間拉麵店都有佢嘅好處, 就好似我呢啲第一次幫襯嘅人, 好自然就會望吓其他人食緊咩,見到樣子吸引嘅, 自自然然就會光顧嗰間拉麵店, 反之亦然。 用食客黎幫自己推銷拉麵嘅一種手法, 不失為一種好嘅marketing手法。 當日我哋食食吓麵, 有對韓國夫婦行入黎, 其實佢哋都行左好耐, 都決定唔到食邊間好, 最後, 韓國太太企左喺我後面好耐, 見到我食嗰碗麵, 跟住佢同佢老公就坐低左, 叫左同我一樣嘅麵啦。[/i]
2013-04-24
  • 半熟蛋叉燒拉麵
2013-04-22 43 瀏覽
恒豐中心底下開了一堆拉麵店,相信拉麵迷都會知道,裡面有六間拉麵店,就算一日三餐都吃拉麵,在裡面大概也要待兩日才吃得完所有店鋪(而且會膽固醇超標)。把店集中在一起當然能引起話題,但會不會令人出現選擇困難就另一回事了。入去前要先在門口拿一塊卡片,是結帳用的,沒有就買不到拉麵,遺失了就有夠好受,恭喜大牛一張。入去裡面是food court格局,六間拉麵店在內,走了幾轉也不知吃那一間好,最後也不知因為甚麼原因吃這間,可能因為在檔口前拉客的是靚女(統稱)吧。點了最普通的豚肉味玉拉麵,不用額外再計溏心蛋和加一,價錢相對就便宜不少了。然後就會給你一個鳴叫器,煮好就會通知你去拿,很方便。拉麵到手後一看,感覺有點不一樣,湯底顏色較深色,想要舀一口來喝,發現湯是緩緩的流入匙羹來,和其他拉麵湯底的分別就像是茶餐廳例湯和豆腐火腩飯的獻汁,差距是相當明顯的。喝一口,味道雖說是濃,但又未至於鹹,意外的容易接受,比之前吃的來自的北海道拉麵店來得輕口味了。麵條是長直身的,記憶中和另一間同樣打著博多名號的拉麵店一樣,吃起來有點像吃上海麵,麵質細滑易咬,煙韌度不算高。叉燒只有可憐的兩片,而且很薄身,味道倒是滷得夠入味,雖

麵條是長直身的,記憶中和另一間同樣打著博多名號的拉麵店一樣,吃起來有點像吃上海麵,麵質細滑易咬,煙韌度不算高。叉燒只有可憐的兩片,而且很薄身,味道倒是滷得夠入味,雖然外表近乎全片瘦肉,但咬口不會乾柴,仔細看細紋下原來也是有些脂肪的。而溏心蛋則不錯,有熱度,軟滑,不過熟。
這間拉麵店在這裡價錢算是積極進取,味道則有點普通,整體就像學校裡的普通學生,稱不上好說不上壞,老師會認得容貌記不起名字那種,等等這不就是我來的嗎?
2013-04-09 30 瀏覽
這裡有六間拉面店, 真的很花多眼亂, 有些很落力拉票, 來到博多, 侍應說日本來的師傅為客人親自煮拉麵, 叫我地一定要試男友就是敵不過博多的熱情招待, 所以就選了一碗义燒拉麵而且還半價加了一客餃子义燒是全瘦薄薄的一塊, 入口雖然沒有油份,卻有淡淡的肉香湯底很濃豬骨味, 有點的感覺, 但真係食得出個湯底係好足料去熬製出來而麵質就像是四川擔擔面的質地, 幼身, 但沒有咬感 配料就有木耳, 香蔥麵的份量沒有毘沙門零的那麼多, 男友吃完還有點未夠喉的感覺呢~至於個餃子就太普通了, 煎得未夠香脆總結來說, 博多的湯底, 無得輸!!!哈哈
這裡有六間拉面店, 真的很花多眼亂,

有些很落力拉票,

男友就是敵不過博多的熱情招待, 所以就選了一碗义燒拉麵

而且還半價加了一客餃子
义燒是全瘦薄薄的一塊, 入口雖然沒有油份,卻有淡淡的肉香

湯底很濃豬骨味, 有點[傑]的感覺, 但真係食得出個湯底係好足料去熬製出來

而麵質就像是四川擔擔面的質地, 幼身, 但沒有咬感 

配料就有木耳, 香蔥

至於個餃子就太普通了, 煎得未夠香脆

總結來說, 博多的湯底, 無得輸!!!哈哈
2013-04-07
******************************是日拉麵品評:1. 博多一幸舍2. バリ男。超男BARIO3. 東京忍者******************************今日是開❤試新美食日!之前約左媽媽同佢試嘢食~應承左佢會帶佢試下啲濕口嘢同雞蛋仔~搵呀搵~諗丫諗~不如叫埋爸爸一齊三個人去Ramen Champion 試下唔同拉麵店啦!我地都未食過Ramen Champion 的, 三個人去一次過可以試多啲!爸爸話okay~yeah! 出發!我地三人行11點多12點去左恒豐中心地庫既Ramen Champion 食場!原來佢開11點半, 我地在佢剛營業無耐抵步, 我地三個人兜左一圈~未有乜客人~店員們~尤其黎自日本既店員同師傅好熱情招呼我地~又好耐心咁介紹~氣氛一級棒丫!感覺好好~好似真係置身日本既食場咁丫! 博多一幸舍既大師傅今日最後一日駐場~明天就要番日本啦~咁難得~我地一於試試佢既手勢喲~ 聽日本店員講, 博多師傅在日本是日本拉麵比拼的no.1!! 想不到原來師傅本人睇落咁年輕同埋十分斯文有禮哩!佢耐心咁同我地講解佢既拉麵, 又笑容可恭, 真的加分加分呀
是日拉麵品評:
1. 博多一幸舍
2. バリ男。超男BARIO
3. 東京忍者

今日是開❤試新美食日!

爸爸話okay~yeah!
出發!

氣氛一級棒丫!
感覺好好~好似真係置身日本既食場咁丫!
博多一幸舍既大師傅今日最後一日駐場~明天就要番日本啦~
咁難得~我地一於試試佢既手勢喲~ 聽日本店員講, 博多師傅在日本是日本拉麵比拼的no.1!! 想不到原來師傅本人睇落咁年輕同埋十分斯文有禮哩!佢耐心咁同我地講解佢既拉麵, 又笑容可恭, 真的加分加分呀!
加上煎餃子仲做緊半價~貪吃既媽媽一聽到就即刻叫我加點na~
博多叉燒拉麵係三間裡面唯一可以選麵既粗硬度(5度),湯既濃度(3度),同埋油膩度(3度)..
媽媽鐘意濃味~我鐘意少油同有嚼頭~
所以就算左第4度既硬麵~濃味少油喲~
我地選左叉燒拉麵,其實佢選擇唔多~唔多先好~代表佢專門做拉麵!
拉麵一上好正正丫
~湯味很濃很creamy既豬骨湯~濃稠得黎唔係好咸!
有我比較鐘意既喜歡既薄片瘦叉燒4塊
~雖然係全瘦叉燒~但因為薄片~所以入口即化~
仲有一隻切開左既溏心蛋~好香濃丫!同埋有木耳絲香蔥添!媽媽好喜歡喲!
拉麵既重點:麵底係用似擔擔麵既幼麵~掛湯力弱~我嫌第4度硬都未夠硬~因為麵身太幼~選超硬可以增加一份嚼頭!不過媽媽本身鐘意擔擔麵既麵條, 所以三款之中最愛哩款麵線!
煎餃子皮幾薄。我略嫌博多既餃子煎得好油~反轉上啲油由底流至餃子全身到碟面~整隻碟鋪左一層厚厚既油~而且餡料唔多~有啲空氣感在內~勝在佢個皮夠薄~煎得尚算微微香脆!整體餃子麻麻。
三間拉麵店各有特色!
一次過試曬三種不同粗幼,不同軟硬既麵底!
又俾我地試到三種厚度~三種唔同肥瘦~件數同形狀既叉燒!
同時又試左三款不同濃稠度同味道既湯底~有特濃稠豬骨湯, 黑蒜豬骨湯, 同埋味噌豬骨湯!
三款不同口味既溏心蛋~仲有各有特式既隨麵配料哩: 幼麵有木耳香蔥,中麵有粟米紫菜芽菜黑蒜,粗麵有椰菜芽菜~!

** 爸爸媽媽因為食左少少嘢先出黎, 好快停左手, 結果每碗剩番大半有多俾我可以左溝右撈左配右撘咁用我最愛既Crossover食法品味一番!
我發現將東京忍者既黑蒜豬⻣湯底撈埋博多一幸舍既濃稠豬骨湯底個湯變得既濃稠又清甜,好正正丫!

整體評分之博多一幸舍篇 (只計我個人喜好)
麵底:4.5/10 (太幼, 沒有嚼頭咬感, 掛湯力欠佳)
叉燒:9.5/10 (十分喜歡瘦叉燒)
湯底:8.5/10 (夠Creamy但咸了一點)
溏心蛋:6/10
其他配料:6.5/10 (很少, 但有木耳絲算幾特別)
餃子:6.5/10
平均:6.92/10

服務店員印象分:8.5/10
題外話/補充資料: 在這裡每人是憑咭點麵的!點完麵過後, 麵店會俾一部電子機顧客, 當麵拎得既時候~手上既機就會閃紅色燈同咇咇聲提示去取食物~ 等麵其間, 顧客可以四圍睇~四圍逛或者隨意坐~唔駛客人呆企喺店前等叫號碼~亦免得每間拉麵店各嗌各號碼唔知邊間打邊間既麻煩~同時適用於任何國際人士~不用擔心語言不通既問題, 十分貼心哩! 每間拉麵店僅售自己的食品, 無出售飲品的, 飲品像food court般, 要到中央beverage counter購買的~ 爸爸未買拉麵就已經買左杯大Kirin (HK$50)啦!
2013-03-30
$113 (早餐)
  • 瘦叉燒
  • 特濃豬骨湯
2013-03-07 24 瀏覽
尋晚去speedo 買野,買完野落左下面food court食野,原來原本既food court已經變左身做拉麵決鬥場(Ramen Champion)。Ramen Champion係引入左6間日本好出名嘅拉麵店,邀請佢地黎香港比賽。費話唔多講, 即刻食野先。其實6間我都唔識,所以今次我是但揀左其中一間「博多一幸舍」,因為我見佢有隻半熟蛋同埋送多客餃子或者炸雞,好似好抵食咁,但係都要成90幾蚊,雖然宜家外面食拉麵都差唔多價錢。去到博多一幸舍門口揀完野食會比佢bb機你,我當初都唔知有咩用。當我地仲研究之際,點知佢無端端係咁震,原來佢係通知我地去拎野食。如果其他food court 都引入呢種技巧,就唔洗我地係咁走黎走去睇有野食未可以食野喇終於!!!湯底(豬骨濃湯底): 香香既豬骨湯,有層油喺個湯面,睇落都好似好油咁,食完又要減肥喇 飛完油之後,飲左兩啖湯,都唔係好咸咋喎,仲好香豬骨味。半熟蛋: 隻半熟蛋好流心,好香蛋黃味,正呀叉燒: 個薄切叉燒同外面嗰啲日本叉燒都差唔多,不過就好大塊,抵食!麵條: 都係一般既拉麵,但係食喺黎好煙韌,係我最鐘意嘅口感!!!!炸雞: 個炸雞好似有少少腍,唔係炸
費話唔多講, 即刻食野先。

可以食野喇終於!!!
飛完油之後,飲左兩啖湯,都唔係好咸咋喎,仲好香豬骨味。
半熟蛋: 隻半熟蛋好流心,好香蛋黃味,正呀

炸雞: 個炸雞好似有少少腍,唔係炸得咁脆,有少少扣左分
最後仲買左枝波子汽水飲,正呀!
2013-03-06
2013-03-06 10 瀏覽
前兩日到了佐敦一間日式拉面店,行到門口覺得都裝修都幾特別,又見到裡面都唔少人,就一於入去一試啦!裡面原來好似Food court咁,有6個counter位,每間都有唔同特色咁,今次就揀咗一幸舍黎試吓先…首先去counter揀左日式叉燒拉面,裡面有D工作人員原來係講日文o架,跟住間野俾左個牌仔我。大約過咗十分鐘左右個牌仔震,咁我就去攞面喇….個面o既賣相一般,但係個香味就好吸引,會唔會係因為我肚餓呢!湯底味道比較濃,咸左DD。面質好煙un,碗面個份量啱啱好,不過隻蛋就好似熟咗D。整體上o既感覺都幾日本feel。
整體上o既感覺都幾日本feel。
2013-03-06 25 瀏覽
睇電視見到獎門人介紹Ramen Champion, 今日終於可以落黎試下一入到去就比張卡你去買野食,今次我試左博多一幸舍,我要左個豬骨濃湯半熟蛋拉麵。$85,有少少貴。個份量就冇預期咁大,個麵比較腍身同幼身左d,好彩就未至於沒彈性。麵身沾滿左好濃嘅豬骨湯汁,味道好好,但係此終冇左個口感。豬骨濃湯味道比想像中淡,冇咩肉嘅鮮味,面層有少少油光,油脂油份都不多。至於叉燒,是屬於薄切嗰種,夾起黎有d散。還有一隻半熟蛋,內裡蛋黃帶點溏心狀態,顏色賣相都不錯,蛋味不算很香濃,醬油味道也較淡,但質感也尚令人接受。另外個餃子做得幾好,外皮脆得黎腍腍地,好味!
麵身沾滿左好濃嘅豬骨湯汁,味道好好,但係此終冇左個口感。
另外個餃子做得幾好,外皮脆得黎腍腍地,好味!
2013-03-01
之前跟R小姐約去食團購印度野時已經來了這裡,個時已列呢度係要去食野LIST入面之一。仲試左佢地出口個度個間雪榚,正。 最近跟R小姐說起,原來M R小姐 都一直想去試呢個RAMEN CHAMPION (らーめん チャンピオン),仲係FB開了個EVENT準備擇日去試。 因為小妹實在太忙, 所以本來想係新年後找天去試。點知昨天M小姐係下午4:45左右(小妹正常已經放左工了), 突然約去食,好在我未走,又OK,甘就3個人一齊去試。環境這裡其他像FOOD COURT, 只不過是有主題的FOOD COURT,上次去了名古屋覺得佢地火車站下面的地下拉麵街裝修得好靚, 本來都有D期待好像個邊一樣,不過來到之後就有一點點失望。不過氣紛搭救, 大家都用日文叫人來食自己的拉麵, 都真的OK有氣分。而且食完又可以評價, 都幾有桌頭。博多一幸舍來到這裡,當然係食佢地的拉麵,但由於我地只有3個人, 所以決定CHOOSE其中3間出來試。之前我地已經CHOOSE了2間,最後的我們都求其CHOOSE,而小妹我下個月就會去博多,所以就試下博多的啦。之前已經試了2間的NO.1,我們就去飲一飲水,沖下個口,之後再ORDER呢

博多一幸舍

之前已經試了2間的NO.1,我們就去飲一飲水,沖下個口,之後再ORDER呢間。
而呢間都個日本哥哥係度叫大家來試,上前同佢講左2 3句日文,果然係搭唔到嘴
,難怪被流利日文的朋友說我「おはよう くらい~」。

拉麵
唔洗再講都知叫了佢地的NO.1 ,等了一陣,來了。
即刻覺得差了好多。
: 4個字「咸到X頸」,不要誤會,不是粗口,只是我唔識打個D字。呢湯杰杰地,好像沾麵,但佢唔係。即刻要喝幾半杯水。

: 佢係幼麵的,麵 我就要讚一讚,麵雖幼但唔係林, 都OK彈牙,上湯十足,食到湯味,又唔會好像試湯甘「咸」。
叉燒: 雖然都薄身,不會太瘦了,OK好食,只是食了好像食左陣風甘樣
配料: 都有D好像木耳,都OK啦。不過佢有芝麻,加了中和左D 咸味。
: 同個湯一樣, 都係得個「咸」字。我懷疑佢用左「咸蛋」超人

總括來說: 如果佢話比我聽係沾麵,我唔試個湯會好好多。有日本哥哥都挽救唔到

味道: 4/10
2013-02-07
2013-02-08 10 瀏覽
******************************繼續上回合的比併,來到第三間麵店:1. 超男2. 毘沙門 零3. 博多一幸舍******************************食物品評No. 1 豬骨濃湯特製拉麵($95)第一眼看過去,最令人在意的,是那四片薄得軟弱無力的叉燒…沒神沒氣的躺在碗邊…- -|||| 還真有夠薄…這家的配料是蔥花跟木耳絲,兩者吃起來都沒什麼味道…可能如此,店家才會附上炒香了的芝麻給客人自行添加芝麻炒得很香,M小姐大讚每顆芝麻都飽滿圓潤,撒上後令風味增添不少!這次點餐時有先看名字,確定是豬骨湯底,內心暗想應該會跟第一間超男差不多好喝吧…怎料我還沒喝第一口,身邊的M小姐跟E小姐已在大呼:"好杰…好似煮完餸果D獻汁…"我也隨即試了一口…"嗯…好咸喔…"m(_ _)m 怎麼搞的…已經接近死咸的程度了…質感比較濃稠我是沒差,可是怎麼這麼咸喔…然後我們把麵條分到碗仔時再發現,這家的麵條很幼,份量也超少的…只有前兩家的三分之二的量吧?可能還不到!不過作為第三家吃的店,其實這時我們已經飽了,所以也不太介意!然而,這款麵條很幼,掛湯能力很好,沾上濃咸的湯汁
繼續上回合的比併,來到第三間麵店:
1. 超男
2. 毘沙門 零
3. 博多一幸舍

食物品評

No. 1 豬骨濃湯特製拉麵($95)

這次點餐時有先看名字,確定是豬骨湯底,內心暗想應該會跟第一間超男差不多好喝吧…怎料我還沒喝第一口,身邊的M小姐跟E小姐已在大呼:"好杰…好似煮完餸果D獻汁…"我也隨即試了一口…"嗯…好咸喔…"m(_ _)m 怎麼搞的…已經接近死咸的程度了…質感比較濃稠我是沒差,可是怎麼這麼咸喔…然後我們把麵條分到碗仔時再發現,這家的麵條很幼,份量也超少的…只有前兩家的三分之二的量吧?可能還不到!不過作為第三家吃的店,其實這時我們已經飽了,所以也不太介意!然而,這款麵條很幼,掛湯能力很好,沾上濃咸的湯汁,頓時平衡了湯的咸味,變得適中!原來,這個湯要和著麵條同食才對味!可是,如此就少了一樣吃拉麵的樂趣:拉麵就是要一口麵、一口湯的吃,才過癮喔!這個湯,看得吃不得,實在令人納悶…
份量:6/10
味道:7/10

這家的溏心蛋,潔白非常
原本還以為是普通水煮的,吃下去後,我覺得味道很特別,猜這個蛋是用鹽醃過的,鹽的味道已經滲入到蛋黃了!M小姐說好像咸蛋,但她看起來不覺得特別好吃,我則是覺得口味蠻特別的…
味道:7/10

至放那塊軟趴趴的叉燒
簡直像扶不起的阿斗,拍照時怎麼也挺不起它來…薄薄的一片,沒令人留下深刻印象…不過味道也算OK!
味道:6.5/10

總括來說,這家的麵我不太會欣常,說難吃倒也不算,不過絕對份量少又貴,一點令我再吃的意欲也沒有
題外話/補充資料: 關於Ramem Champion: 在每家麵店取餐時,店員都會附上意見表給我們,提供意見給店家改進用;結帳後,也有一個票選箱,給我們投給自己喜歡的店! 在這個 上回合三家的比拼中,我們三人無懸念地把票投給了超男!不過老實說,三家也沒有哪一間讓人特別驚艷、令人回味…但整體感覺還是蠻好玩的!感覺最難得的,是可以在同一餐內,嚐到風味完全異迴的拉麵,感覺比在同一家店share不同的麵精彩豐富多了!
2013-02-07
2013-02-04 26 瀏覽
終於有機會黎呢個場試, 點知滿心歡喜而來, 但係失望而回!呢個面只可以用2個字形容.......就係超咸!!!!! 唔只個面, 連隻蛋都係超級咸, 咸到我以為係咸蛋!!!!! (本來係好想食糖心蛋, 所以特登叫多隻, 點知..........)其實一黎到, 見到個樣, 已經覺得比忍者削好多 (友人揀了忍者), 初初頭幾啖都覺得ok, 但係食到一半已經覺得越食越咸, 咸到唔想再食。好辛苦先食o西食成碗!!!一定要通知各方好友, 黎呢場, 可以唔洗試呢間 (除非中意飲鹽同埋成隻咸蛋咁食落口)!!
終於有機會黎呢個場試, 點知滿心歡喜而來, 但係失望而回!

題外話/補充資料: 餃子係ok 既!!
2013-02-01
  • 餃子
2013-01-29 144 瀏覽
既然提到Ramen Champion這個可愛的拉麵戰場, 何不繼續講落去, 今次提到的是博多來的拉麵代表 "博多一幸舍"。位於日本九州北面福岡然博多區, 以豬骨奶白湯及幼麵見稱, 屬於日本三大拉麵派系的南方代表。然而"一幸舍"也不是泛泛之輩, 這店已於日本的拉麵比賽榜上有名, 在國內多處及海外均有開設分店, 甚至連讓人回家就吃的盒裝拉麵也有博多一幸舍, 真架勢。不過名氣大是一件事, 真正已在面前, 親身試試才是不變的定律。店舖亦如其他對手一個, 由日本派來麵店代表到場打點站臺, 與一眾七上八下來試試的人們, 這個模擬是不錯的招徠。而且這家店在介紹自己時標榜用純豬骨熬製, 有別於其他混合湯底。而餐牌亦不複雜, 是以豬骨為基的湯, 只是是否加辣和需要什麼配料的。結果我點了一個招牌博多豬骨湯拉麵, 奶白色的豬骨湯底的確傳來很濃很厚的香味, 入口膠口而稔, 帶少許油膩感。從湯中你可完全感覺到一點一滴的豬骨精華, 然而味道好像差一點東西。於是便走到鋪面前加入了蒜蓉, 的確, 蒜蓉的香氣與略為刺激的鮮味, 原原本本將豬骨湯內的豬骨鮮味引了出來, 令湯底更富立體效果, 可惜因豬骨味鹹度略為不夠, 不
結果我點了一個招牌博多豬骨湯拉麵, 奶白色的豬骨湯底的確傳來很濃很厚的香味, 入口膠口而稔, 帶少許油膩感。從湯中你可完全感覺到一點一滴的豬骨精華, 然而味道好像差一點東西。於是便走到鋪面前加入了蒜蓉, 的確, 蒜蓉的香氣與略為刺激的鮮味, 原原本本將豬骨湯內的豬骨鮮味引了出來, 令湯底更富立體效果, 可惜因豬骨味鹹度略為不夠, 不然更好吃。湯底 -- 8.5/10

麵條方面是以傳統博多式幼麵, 博多幼麵雖然細小, 但其實每一條都富有足夠的堅韌度與彈性。同樣要求麵條要硬一點, 增加口中麵條的嚼勁。可是不知是否豬骨湯太濃而油膩感太高, 令麵條拉入口中未能感覺到應有的彈性, 只是感覺有點生硬。不過麵連湯拉到口中, 湯中的香濃味道在口腔發揮出作用, 令味道停留口中不散。只是覺得像幼繩一樣的幼麵條令吃時太費力而太死實罷了。麵條 -- 7/10

用料方面, 兩大片的薄叉燒, 長蔥花與一些微辣的醃菜, 甚有中國北方風味。長蔥花清香, 而容易感受得到, 青青澀澀的鮮香味, 落在濃娑的豬骨湯上更添清高。相反, 醃菜的濃口惹味像是跟豬骨湯狼狽為奸, 令惹味中變得更惹味。無疑地, 蒜蓉的味道效力比醃菜更好, 更易上癮。而最後兩片薄叉燒的確薄得似風一樣, 可能是想與幼麵條一樣形成輕量效果, 再突出湯身的濃厚。可是如果叉燒能像風一樣如影隨形, 無色無相的話, 可能這個意圖是不用懷疑。可惜叉燒卷成, 易散為碎, 薄片後容易分解, 而且味道偏淡而略鞋, 難以突出, 而且感覺寒酸。用料 -- 6.5/10

整體來說, 這家博多麵館雖有可取之處, 但事實缺點不少中而挺明顯。唯一可有藉口是店舖來到港, 因本地來料或從日本運做作料, 令食料表現變差而影響發揮, 我相信這個問題料理人必須設法解決。
2012-12-15