南記飯店

南記飯店 (已結業)

Nam Kee Restaurant
南記飯店 (已結業)
3K
colgatemk
一個字⋯伏
colgatemk
2022-08-01
關注
有朋友推介南記食潮州嘢,咁就中午同埋同事共4人去試一試,十二點去到一眼望曬一檯客都無,個心即刻涼一涼,咁一埸嚟到都要試吓,待應好快為我哋建議四人餐價值$638(免加一茶芥),老實講句,服務態度唔錯,但係出品就真係唔掂呀⋯⋯四人餐叫咗:冰鎮涼瓜滷水鵝片😵‍💫胡椒豬肚湯😧椒鹽狗肚魚方魚炒芥蘭🥲潮州炒麵線紅豆沙冰鎮涼瓜,採用平價苦瓜而非大丁苦瓜,口感一般,但配上話梅汁都尚算可口滷水鵝片,呢個經典啦,作為一間潮州飯店,我親眼見到佢哋喺冰箱攞件鵝胸出嚟,起片後再用煲熱滷水整返暖佢,食味唔使評論😵‍💫胡椒豬肚湯,好足料⋯有齊豬什、唐芹、酸菜等等,但居然淨係得少少胡椒味,好似飲緊胡椒水咁😧椒鹽狗肚魚,中規中矩方魚炒芥蘭,油到PK潮州炒麵線,無影相,熱嘅,味道算全日最好紅豆沙,送嘅查看更多
pollyball
舊式潮州店
pollyball
2022-07-28
關注
公公婆婆非常鍾意食潮州野,上網搵到南記,即日book 枱都book 到叫左10人餐,因為下面果層冷氣壞左,所以好多外賣,所以出餸耐左,食左2個幾鐘蠔仔粥6件鹵水豆腐👍🏻食落有d酸味,晤係食開嘅鹵水豆腐味咸雞👍🏻👍🏻👍🏻幾好食,味道ok,雞胸鞋烏頭👍🏻👍🏻好香,唔夠油豬肚湯👍🏻👍🏻辣到飛起,係辣喉嚨嗰隻辣,入面d豬肚豬粉腸幾好食炸蝦棗👍🏻👍🏻好香口,唔夠彈牙,有d散炆魚肚👍🏻👍🏻個味ok ,魚肚似豬皮椒鹽九肚魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炸到好香脆蠔仔餅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻外脆內軟,香口生炒骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻10人餐中最好食,用新鮮菠蘿,酸甜到啱啱好清炒通菜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好食蠔仔粥👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻足料,蠔仔有少少腥紅豆沙👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔會太甜反沙芋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻婆婆專登嚟食,冇一層厚厚的糖喺面,good 價錢唔算平,冇加一服務費,總括黎講未必會再去查看更多
Eat Siu Yee
老字號潮州菜館
Eat Siu Yee
2021-12-15
關注
10月尾和朋友一行 5人係呢間九龍城老字號食潮州菜,因為我哋5個女仕,所以只係叫咗個4人餐,再加一個春菜。春菜係我想嚟食嘅主菜😂。4人餐588,有一個頭盤,二選一,要咗鹵水豆腐,另一可選係冰鎭涼瓜。主食半隻鹹雞,鹹菜胡椒豬肚湯,椒鹽九肚魚,方魚炒芥蘭同潮州炒麵。送嘅甜品係中式糖水,我冇飲,朋友話過甜。菜式好普通,亦唔係大大份,所以唔明點解呢間餐廳會出名…。地方係舊式茶餐廳佈局,方形枱同圓膠椅仔。個豆腐味道怪怪的,滷汁有點酸,大家都唔咁食。九肚魚好味,炸得乾身唔會油。個湯都夠胡椒味不過冇乜雞又唔夠鹹菜味。其他菜式冇乜特別⋯。最後待應推介咗喳喳糖水,呢個好伏下⋯。乜味都冇乜,水咁淡,後來佢反問我哋點解冇糖漬蜜比我哋就咁食。大佬呀!我哋鬼知糖漬係另上㗎。查看更多
hasafoodiehubby
AUTHENTIC CHIU CHOW DINNER 🌊
hasafoodiehubby
2021-12-01
關注
💭八個人食唔到大閘蟹,就去呢間潮式老店食凍蟹,可惜今次肉質較水唔靚🤦🏻‍♀️💭冰鎮酸梅苦瓜質地爽口,而且甜甜酸酸幾開胃💭蝦棗、蟹棗香口彈牙💭烏頭上枱時已經起曬骨;肉質肥美,shu一聲滑入喉龍,好似食緊拖羅咁😋💭潮式咸雞係用走地雞,味道恰到好處,肉質嫩滑💭楜椒豬肚湯好好飲,不禁添飲左好多碗🤣💭另加錢點了反沙芋,鍾意佢夠大條有咬口,外皮炸得香脆,裡面真心起沙👍🏻;表面砂糖份量啱啱好💭蠔仔酪、生炒骨同炒麵正常發揮💭綠豆爽加秘製糖水,呢個反而我屋企👨🏻‍🍳整得好食啲😅~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~八人餐[$1,288]🫑冰鎮苦瓜🥠蝦棗、蟹棗🐟潮式烏頭🐔潮州咸雞🐽生炒骨🍝炒麵🦪蠔仔酪🥬油菜🍲楜椒豬肚湯🍵甜品喳喳~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~查看更多
+ 7
你好,請問凍蟹的價格多少一兩?
2023-01-30
回覆
痴線仔嬌妻
不過不失
痴線仔嬌妻
2021-10-26
關注
媽媽生日,由於疫情關係,原定想食嘅酒樓要求接種疫苗嘅人數有限制,所以要轉移陣地。好彩家人食開南記,打個電話就訂到位。而且仲訂到閣樓,一家人霸哂成個閣樓呢!屋企人一早就訂埋個十二人餐,另外嚟到先再加多幾個餸,整體令人最回味嘅係隻雞,夠入味之餘肉質又夠哂滑。而最接受唔到嘅係嗰碟苦瓜,基本上每人食咗一啖就放咗喺度,就算我平時超鍾意食苦瓜都唔係好接受到酸梅+苦瓜嘅味道。蠔餅都唔錯,蠔嘅份量都算多,而且仲幾香脆,其實嘅嘢食就好一般,如果超鍾意食雞嘅人可以嚟試,否則自己諗吓值唔值呢個價。查看更多
+ 4
papass
久不久又懷念
papass
2021-10-08
關注
現場直播,黑雨我包場🤣晨早嚟九龍城整文件,一定要嚟我其中至愛老字號 千年老店 由細食到大嘅#南記飯店 啦食物正中潮,鹹雞,𧐢餅,沙嗲芥蘭牛河,川椒雞等都相當出色,價錢合理,全年不收茶芥加一入面啲侍應,年紀大過我爸媽嘅 哥哥,姐姐,真係好有人情味,白飯,糖水不停問你夠唔夠,任添😋,糖水綠豆沙濃郁夠火喉,佢杯茶好香好好飲,阿直話我呢度啲食物日日新鮮,茶係最靚嘅鐵觀音,比起出面啲收菜錢嘅,都唔好飲嘅!🤣臨走我都唔放過,打包隻鹹雞走😂!查看更多
+ 8
世界怎樣變 兒時味道不變
食!食!食!XD
2021-08-14
關注
九龍城美食百花齊放,其中哩間食潮州野既懷舊式鋪頭最令我難忘。男朋友由細食到大既味道,今次去佢話仍然保持住舊時既味道! 潮州春菜哩個係第一個上既菜,但係食到尾當其他餸凍晒既時候,春菜仍然保持住熱既溫度😂春菜係潮州菜必食既菜類,佢個味道唔同一般既菜,有d似雪菜feel, 味道帶有dd甘甜!對於鐘意食菜多過食肉既我黎講,同埋對於鐘意食肉多過菜既男朋友黎講,我地都覺得好好食😋推薦👍👍👍👍 大地魚蠔仔粥我本身對蠔仔粥無感,但係哩個大地魚蠔仔粥令我上癮😋😋超。級。好。味!!!男朋友話哩個蠔仔粥同佢細個食既味道一模一樣,佢食得返兒時既味道! 同埋而家好多地方既蠔仔粥都冇落大地魚,係懷舊式或者古法烹調既鋪頭先會食到有落大地魚既蠔仔粥😯我好驚喜落左大地魚既蠔仔粥原來真係咁好味!而且蠔仔本身都好好味,完全冇腥味!配埋個軟綿綿既粥底簡單暴力咁打開左我個胃口😋😋我平時食粥都係半碗起一碗止既level, 但係我今次食左3大碗🤣🤣(仲大食過男朋友)極力推薦👍👍👍👍👍 水瓜烙我本身唔知咩瓜黎,男朋友話係潮州菜特色之一,所以就試一試佢係咩黎😋但係哩個講真係有d失望既,因為炸粉太多唔太食到咩係水瓜烙😥就算我地拆開d粉漿食水瓜烙都覺得冇咩味道同口感咁😅成個餅唔太脆口,有d似韓國煎餅咁,但係味道偏淡,食唔到太出佢本身個味道🥴所以哩個菜唔推薦 川椒牛肉哇哇哇!哩個不得了!可以媲美岩岩頭先個蠔仔粥😋牛肉炒得超級有鑊氣!超。級。好。味!!!熱辣辣岩岩炒起既牛肉已經夠屈機!仲要配埋墊底既脆卜卜葉(炸紫蘇葉),簡直係天衣無縫既下酒菜!我地即刻叫左樽啤酒啤啤佢🍻,男朋友話如果電視機播埋足球賽事既話,簡直人生一大樂事😆😆極力推薦👍👍👍👍👍 象啤一般茶記都係藍X,生X,嘉士X既啤酒,但係哩到竟然有象啤!AMAZING!!!! 泰國象啤係我最愛其一既啤酒!唔淡唔苦易入口😋配埋個川椒牛肉簡直係一流既享受!推薦👍👍👍👍 我地2個人食到捧住個肚返歸!哩餐真係超級好味呀!整體上非常滿意!下次一定會再幫襯😋😋😋推薦!👍👍👍👍👍查看更多
+ 2
asamiso
老豆生日食飯2021-08-11
asamiso
2021-08-13
關注
老豆生日食飯老人家話想食返幾十年前的味道,故意搵返幾十年前既餐廳,找回當年的味道必點胡椒豬肚湯,蠔餅,鹹雞,真材實料不馬虎,湯夠白夠足鮮味,蠔餅夠足料香脆,雞又夠滑溜,十足潮州味查看更多
Jo525
驚喜,一定有下次
Jo525
2021-03-06
關注
之前輝哥介紹,一直想試但都唔記得~ 今晚突然記起即去~ 一入到飯店,老板吳先生已經好熱情有禮貌,見地下已經差不多坐滿,即刻叫伙記準備閣樓比我地。茶用功夫茶,夜晚飲茶會瞓唔到既就留意番喇。晚餐:蕃茄鹹菜肉碎湯;半隻雞;潮州炒麵線。以為一定要打包,點知食晒,當然係好飽既狀態下離開。姜蓉偏鹹,反映比伙記,非常有禮貌誠懇話一定會同廚師反映,廚師可能有自己既堅持,但客人既意見一定要知道。這個回應已經滿分!唯一要改善,地下好滑,行路要好小心😅查看更多
咸雞
潮州炒麵線
米芝蓮車肽人
名過於實
米芝蓮車肽人
2020-06-14
關注
父親大人睇完輝哥為食遊要求黎食。食完覺得比輝哥呃左...飯店環境非常一般,冷氣唔夠, 地方狹窄, 地板好滑;老人家上落要小心。落單菜色有:咸雞一隻, 胡椒豬肚湯例牌,生炒骨, 煎蠔餅,椒鹽九肚魚,蝦醬炒通菜。送糖水。咸雞味道正正常常, 雞味係有,但唔夠咸...胡椒豬肚湯正正常常, 豬肚夠淋。生炒骨太酸...連小弟咁中意食生炒骨都覺得酸。煎蠔餅同椒鹽九肚魚算係最好食。蝦醬炒通菜咸到癲, 應該落少左糖...真係超咸,所有菜式都幾細碟。最後送果個糖水就算啦...總結係父親大人食完超失望, 可能一開始期望太大...只可以話係一間好平凡嘅打冷鋪, 價錢偏貴, 性價比低, 地點不就腳。周圍都食到嘅味道,無必要特登過去食。(相都無影, like都懶得呃)查看更多
椒鹽九肚魚
mancool
一餐個人耐力表現
mancool
2020-06-14
關注
只有食物質素有水準, 老闆都好有耐性, 其他只能說現實的環境逼成食物味道有老一輩風味老闆忙到不可開交, 算有耐性其他也不知道有什麼可以讚, 留單出餸亂, 一餐一個小時既飯, 等待等左半個鐘以上, 還吹客人買單可能電視效應影響店舖的質素其實環境想俾零, 但無得這樣味道可有三到四星平衡兩星查看更多
方魚肉碎蠔仔粥
胡椒豬肚湯
潮州咸雞
小澤亞叔
無言
小澤亞叔
2020-06-11
關注
朋友介紹, 知道晚上人較多, 所以中午到此一試, 食物真的不錯. .... 咸雞; 豬肚湯; 狗肚魚; 鹵水鵝; 炒麵綫都好, 但價錢相對樓面服務及地方, 試一次就夠. (太氣了, 乜相都無影)查看更多
or#Tm65874906
服務一流
or#Tm65874906
2020-06-05
關注
野食好食 服務好快手 高佬叔永不令你失望 好食又地道 野食好快上 同朋友飲完野。搵到呢間野 又高分 食落又真係幾好 而且重重潮洲風味 一定要來食 十分推薦 十星好評 叫左烏頭菜海鮮 真正啊查看更多
茉莉龍
超體貼醒目侍應叔叔嬸嬸👍😊
茉莉龍
2019-03-02
5K 瀏覽
關注
九龍城其實很多潮州餐廳食肆,之前都去過幾間亦有寫過食評,這間暫時對我來說是最抵食亦最好味的,服務亦非常好,性價比最高。讚👍😊啲叔叔嬸嬸服務非常醒目,我們有老有嫩,所以有不同需要,又要攞多碗又要公筷等,叔叔嬸嬸都很有耐性地一五一十滿足我們,又主動推介什麼抵食。我們一行四大兩小。叫了個四人套餐$588,再加一窩蠔仔粥。四人套餐 ($588) 😋有:冰鎮酸梅涼瓜鵝片鹹菜胡椒豬肚湯椒鹽九肚魚方魚炒芥蘭潮州炒麵線咋喳冰鎮酸梅涼瓜😋👍好refreshing,酸甜配搭可口,我平時不喜歡苦瓜都覺得好好味,推介😋鵝片,跟餐是大 (比例牌大),片片肉,正,豆腐亦大舊,唔會慳住俾😊椒鹽九肚魚👍😋魚肉雖然炸左,都食到好嫩滑,不似有些餐廳魚不夠新鮮而把魚炸得好勁變得太脆口甚至硬,又或太多炸粉。這個好鮮滑👍紫蘇葉亦好好味😋方魚炒芥蘭 🆗因為好多碟都好味,這碟便被比下去了。鹹菜胡椒豬肚湯👍好多豬肚,不容讓來讓去,大家都可以盡情食😊湯味濃得來不會過鹹。蠔仔粥 🆗這是我們餐之外另加的,好多蠔。其他好好味,所以這個也被比下去,其實這個都好味的。😊潮州炒麵線😋👍我覺得炒得有鑊氣香口,係油左少少。咋喳個餐話送甜品,送得都通常係平嘢或”行”嘅溝水式糖水,點知嬸嬸拿來放底時,第一,四人餐嬸嬸都俾按人頭俾左6碗我地,仲要好足料,正到無朋友,去糖水舖叫的咋喳都未必咁多料咁好味,最好的是唔太甜,好多有益健康材料。我衷心同嬸嬸講好意外送的糖水咁好味,佢仲轉頭攞多幾碗俾我地,好多謝嬸嬸,好好味,食到個個好滿足好飽。😊查看更多
+ 8
white_fatcat
2018-08-07
4K 瀏覽
關注
不是朋友介绍,真不知這裏有個寶藏!一入店子,看到滿是老香港的人情味,很有家的感覺!先來個凍蟹,二百幾元大大隻,平时自己買一隻也接近二百元,真是貨真價實童叟無欺!蟹肉鮮甜,加點浙醋更美味!這個涼伴苦瓜,非常好味,我朋友每次來都一定要吃!苦瓜入口甘香,甜甜酸酸的,有很少酒香,並流出露話梅的味道,好味呀!水瓜烙這名稱很特别,是我第一次聽,也是第一次吃!入口軟綿绵,帶水瓜的清爽感,咬起又有腰果甘香,真是特别而值得一試的潮州菜!這個大眼雞蕃茄豆腐湯勁好味,比媽媽煲的更勝一籌,鲜甜可口,我飲了三婉!喳喳糖水是送的,材料十足!這次吃了不一樣的潮州菜,很開心,下次要再來試其他不同的菜式!這裏原來是沒有收加一,也沒有收茶介!查看更多
水瓜烙