餐廳: 南記粉麵
資訊:

餐廳: 南記粉麵
資訊:

2024-03-14 78 瀏覽
南記既春捲好食就唔駛講啦,但係佢既牛魔王都好正!雖然牛腩會有d硬,但係佢既分量真係多到飽到嘔。雖然價錢黎講又唔係最平,但係佢既量又真係對得住個價錢,更何況佢既價錢都唔係真係好貴! 佢個春捲shake(海苔)都好正,外皮脆,炸得好好!
2023-04-14 472 瀏覽
第一次食南記既早餐 沙嗲湯好有驚喜👍🏻叫左沙嗲豬豬扒公仔麵 🍜有牛油餐包同炒蛋 🍞熱奶茶 ☕️早餐好豐富沙嗲好濃郁 豬扒好香 🐷🐖炒蛋一般 不過幾抵食有甘多樣野😋
第一次食南記既早餐 沙嗲湯好有驚喜👍🏻
叫左沙嗲豬豬扒公仔麵 🍜有牛油餐包同炒蛋 🍞
熱奶茶 ☕️早餐好豐富
沙嗲好濃郁 豬扒好香 🐷🐖
炒蛋一般 不過幾抵食有甘多樣野😋

2022-11-16 421 瀏覽
上次試完芫荽,今次又有驚喜去南記就可以感受到避風塘嘅風味😋 佢哋推出咗期間限定「艇仔粉」套餐,湯底值得一讃,,每一啖都保留著大地魚的鮮甜味道,要飲佢個湯底。最啱我呢啲濃味friend。配料分量十足,有具港式風味的紅腸、脆炸香口的銀魚仔及新鮮生菜再搭配皇牌爽爽豬肉、招牌春卷,再加上我最鍾意嘅shake脆炸魚皮。食一碗熄晒滿足晒所有願望。再配埋個芒果冷泡鐵觀音,淡淡茶香絕配去感受下懷舊風味都唔錯
上次試完芫荽,今次又有驚喜

去感受下懷舊風味都唔錯
2021-10-26 828 瀏覽
自從上次不愉快的俾錢經歷今次再次俾機會 嚟消費食個平平地快餐😚😚南記獨特嘅湯底令人難忘我因為簡單食個下午茶所以揀左promo做緊嘅 沙爹牛麵取餐時 發現其它人嘅餐配羹&筷子但神奇地 姐姐唔肯俾羹我用 叫我自己去隔離自取估計 🧐下午茶沙爹牛 只能夠配筷子🥢
自從上次不愉快的俾錢經歷

但神奇地 姐姐唔肯俾羹我用 叫我自己去隔離自取
估計 🧐下午茶沙爹牛 只能夠配筷子🥢

肥牛 沙嗲牛肉麵 配熱豆漿
2021-09-01 419 瀏覽
唔知幾耐無食過南記 今日心血來潮揀左黎南記食下午茶估唔到有驚喜😋🍜自選雙拼套餐 (包汽水🥤/細豆漿🥛) $𝟺𝟺🫔招牌春卷+🦑墨魚丸🫔招牌春卷 夠彈牙🦑墨魚丸 新鮮彈牙 夠墨魚味重點一讚既係佢地既麻酸湯底🍲完全滿足哂我地呢d選擇困難症又想食麻辣🌶又想食酸辣🌶麻中帶酸 酸中帶麻 非常有層次 一試便愛上❤️下次我都會再揀麻酸湯底🍜🌶🌶真心推介‼️📍南記粉麵 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街15-23號銅鑼灣中心地下1-2號舖…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗…⃗
唔知幾耐無食過南記

麻中帶酸 酸中帶麻
非常有層次 一試便愛上❤️
下次我都會再揀麻酸湯底🍜🌶🌶
真心推介‼️

📍南記粉麵 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街15-23號銅鑼灣中心地下1-2號舖
2021-08-25
今日同事買了這新推出的《酸菜石斑魚米線》外賣回公司,她一開我就見到好足料下喎,奶白色的魚湯內有蘿蔔,另上一碗滿滿的石斑魚及酸菜米線底,香味撲鼻。本人立刻買了一碗回來食,味道果然相當不錯,除了石斑魚肉外,原來也有蝦米,怪不得湯底那麽鮮甜,少少微辣,除酸辣米線外,又多一個好選擇。不過建議加少少花椒,應該再提高湯底層次😋😋👍🏻👍🏻
不過建議加少少花椒,應該再提高湯底層次😋😋👍🏻👍🏻
2020-12-29
  • 酸菜石斑魚米線
2020-12-26 421 瀏覽
下午茶時段憑上一次消費嘅收據下半部可以免費換取半份生菜,本身清湯系列單拼或雙拼都只係28蚊,而酸辣系列雙拼係38蚊。喜歡食南記嘅冬菇同竹笙配酸辣湯嘅話呢就十分吸味,亦都係我最愛嘅一種。仲有豆漿或其他飲品配,疫情下簡簡單單清湯系列28蚊,真係十分之慳錢嘅一個晚餐。

2020-12-17
2020-09-23 492 瀏覽
南記既酸辣始終令人念念不忘春卷又係必點,因為出面食唔到仲有甜酸菜,先酸後勁甜米線唔會偏粗偏幼 岩岩好重點係湯底,食到肉碎,如果可以再酸多少少就更加好就算唔食辣既人都可以食到小辣,食開辣就起碼叫中辣以上菜心另叫$19, 偏苦身,但碌既程度還可以d 莖太粗,太多纖維
南記既酸辣始終令人念念不忘

春卷酸辣米線

春卷又係必點,因為出面食唔到

仲有甜酸菜,先酸後勁甜

米線唔會偏粗偏幼 岩岩好

重點係湯底,食到肉碎,如果可以再酸多少少就更加好

就算唔食辣既人都可以食到小辣,食開辣就起碼叫中辣以上

菜心另叫$19, 偏苦身,但碌既程度還可以
d 莖太粗,太多纖維
2020-09-22
春卷酸辣米線
南記真係由岩岩畢業出黎做野食到而家 記得岩岩畢業搵得果萬幾蚊一個月 又要俾家用又要還non mean 作為「窮人恩物」既南記就成為左我既飯堂 而家人大左 冇以前咁手緊 但間中都會食下南記 食既係果種親切又熟悉既味道 令我好欣賞既係咁多年來佢既價錢都唔係話貴過以前好多 依然都係「窮人恩物」!佢地既招牌春卷堅係無敵 次次食南記都一定會食佢地既春卷 係出面真係食唔到!而佢地既湯底同樣都係出面食唔到既味道 我又聽唔住係咁飲佢既湯底喇 聽日實水腫啦 快d stop我呀救命!!!P.S. 晚餐50蚊有找 仲要配埋野飲 真係好抵食!

P.S. 晚餐50蚊有找 仲要配埋野飲 真係好抵食!
春卷墨魚丸小窩米線
春卷墨丸小窩米線
春卷墨魚丸小窩米線
2020-08-06 282 瀏覽
南記,本身就係以香港人為標題嘅,當然就符合返香港人嘅味道啦,大家都知道呢排大家都會好鍾意食米線,米線已經成為一種文化啦。所以本人都食過好多間米線,但係南記永遠都係鍾情果一個,事關佢嘅話都係真係好符合香港人。今次帶咗肥牛同埋牛丸,因為我個人係非常之鍾意食牛肉嘅,牛肉都唔會好硬。最緊要係個湯底辣得來又有啲酸,加上佢送嗰塊腐皮又大塊。仲落咗好多芽菜。嘢飲方面我就係飲返我自己最鍾意嘅奶茶,呢度嘅奶茶甜到啱啱好。good

2020-06-25 212 瀏覽
本人很喜歡貴公司的酸辣米缐,好多時係貴公司食野,之前反應過肥牛好鞋已跟進,覺得貴公司接納意見,即時跟進,很好本人很喜歡食辣,不過太辣對身體唔好,所以我多數揀中辣,不過有時中辣好似小辣咁我又食得唔過癮,有時揀大辣又過分辣,我有時都唔知辣度點會符合我要求,我男朋友唔食得辣有時叫小辣都好辣,有時又唔辣,所以叫辣度時好煩,希望貴公司跟進下辣度標準,謝謝,等我地選擇辣度時候冇咁困難,希望可以繼續食貴公司食物
2020-06-16 183 瀏覽
今晚係銅鑼灣附近上堂,所以放工去咗銅鑼灣附近食個快嘅晚餐!等我又上Openrice 搵下食乜,最後揀咗食粉麵嘅餐廳「南記粉麵」,因為已經超過半年冇食過。每次去南記差不多都一定會食「招牌春卷」,有時去朋友屋企打邊爐,都會買春卷外賣!今晚我叫左「招牌河 $29」,但改咗米粉,因食米粉比河粉較健康,招牌河有3個餸,包括1️⃣ 招牌春卷2️⃣ 牛丸3️⃣ 魚蛋唔知係咪係因為休魚期嘅關係,今次無咗魚蛋,改了魚片價格💰:$29味道😋:OK
今晚係銅鑼灣附近上堂,所以放工去咗銅鑼灣附近食個快嘅晚餐!

1️⃣ 招牌春卷
2️⃣ 牛丸
3️⃣ 魚蛋
唔知係咪係因為休魚期嘅關係,今次無咗魚蛋,改了魚片

價格💰:$29
味道😋:OK
2020-02-21 486 瀏覽
外賣邊爐漸漸流行,似把盤菜日常化。此賣懶包最大特點,是可嚐新面世的麻酸辣湯底。此店以酸辣湯著名,麻辣湯是另一著名湖南店強項。今回合來一個麻酸辣湯,合兩者之長,共融合一火鍋。麻酸辣湯的確是比此店酸辣湯減少了酸度,火鍋中沒有客家酸菜,你可能覺得容易入口。辛辣度則增加,吃火鍋愈吃愈熱,十分過癮。落單時沒有需要說明辛辣度,可隨意加辛辣醬。湯底有兩盒滿滿紙盒,可充盈大火鍋盤。我們三人吃半個套餐,共198元。不同湯不同價。可先儲存一碗麻酸辣湯,供明日中午,烹兩小碗湯麵。注意套餐不包米線。肉食有八類,讓我們一次嚐遍此店小食,可惜沒有客家腩肉呢。原來春卷之外,菜肉雲吞、貢丸都好味,前者皮薄,後者牛味和彈性濃郁和十足。墨魚丸則未夠班。份量充足,共有30多件,生菜好大包。另有肥牛20多片。4人分享亦充足。附送辣椒油,家人覺得辣椒醬才有獨特之處。建議略減丸仔魚片,加上客家腩肉呢。
外賣邊爐漸漸流行,似把盤菜日常化。
今回合來一個麻酸辣湯,合兩者之長,共融合一火鍋

落單時沒有需要說明辛辣度,可隨意加辛辣醬。

不同湯不同價。
可先儲存一碗麻酸辣湯,供明日中午,烹兩小碗湯麵。
注意套餐不包米線。

肉食有八類,讓我們一次嚐遍此店小食,可惜沒有客家腩肉呢。

墨魚丸則未夠班。

附送辣椒油,家人覺得辣椒醬才有獨特之處。

建議略減丸仔魚片,加上客家腩肉呢。

2020-01-02 383 瀏覽
下午茶最抵食一定係南記,但今日黎又加左價.雖然加左價$28.但都無阻我想黎食野既心態.當然我最喜歡點既,就係招牌河粉.因為真係由細到大都咁鍾意食..而且食到我好飽肚,可能份量多左.而且坐位闊大左.食得好舒服
2020-01-01 256 瀏覽
香港生活節奏快,吃飯時間都非常趕急,快餐文化盛行,今天在銅鑼灣見完客已到下午茶時間 ,附近有間南記粉麵,就先去食碗招牌河粉,再返公司。他們是自助形式,先購票,再看號碼取餐,勝在出餐節奏快,招牌河粉可以話係南記的象徵,他們嘅炸魚肉春卷,魚肉爽口彈牙,食客必選配搭😋