Nan Kok
九龍城人氣Cafe
Teddymandy
2025-11-07
關注
南角如其名就開喺九龍城南角道,主打創意西餐同特色飲品。淺木傢俬配大量植物,環境舒適,食物賣相靚,適合同朋友嚟食嘢傾偈Creamy Laksa Chicken Rigatoni忌廉喇沙雞肉長通粉忌廉喇沙長通粉配料豐富,通粉煙韌,creamy喇沙醬微辣有椰香,配花生碎、洋蔥同豆腐乾,口感多層次!雞肉有先煎香,睇得出係有落心機Egg Benedict with Smoked Salmon Sourdough Toast (Hollandaise)班尼迪蛋煙三文魚酸種多士多士賣相靚,荷蘭醬滑溜,流心蛋煮得啱啱好,味道正常發揮Iced Pandan Coffee with Coconut Milk, Coconut Ice cream 斑蘭椰啡斑蘭同椰子味濃郁撲鼻,賣相層次靚,嚟到南角必嗌!Iced Black Sugar Soy with Tofu Ice cream 沖繩黑糖義香豆花飲豆花飲味道單調,黑糖味好淡,又無乜豆香,略為失望查看更多
eateatkim
Coffee break
eateatkim
2025-11-03
關注
It was full house and there was a queue outside this cafe last Sunday. I was on my sunny stroll and needed a quick cup of pick-me-up. Baristas were swift in actions, taking in orders. I was lucky to get beautiful latte arts over my coffee even in a takeaway paper cup. It totally made my day. The coffee was well roasted and the milk was heated and poured in sophisticatedly, so you could see my tulip shaped heart! 查看更多
+ 2
Gingerbunny
九龍城必食
Gingerbunny
2025-09-28
關注
現在去九龍城第一時間已經不再是想起泰國菜,而是cafe!雖然越來越多cafe進駐,但我依然最喜愛南角。煙三文魚酸忌廉酸種多士 ($88)好足料,煙三文魚份量超多,酸種多士塗滿cream cheese,一口餸一口多士 ,超滿足!忌廉喇沙雞肉長通粉 ($138)雞肉嫩滑,喇沙味道香濃,長通粉相當入味,啖啖香辛惹味。斑蘭椰啡 (+$48)招牌飲品,絕對是必喝的選擇!賣相吸睛,椰奶配以濃郁的咖啡,加上一球椰子雪糕,再綴以斑蘭葉,洋溢著熱帶風情。入口帶有濃濃的椰子味,讓人一口愛上!查看更多
+ 11
yumyumdiary
🤎☕️🍴九龍城文青打卡復古Cafe必選
yumyumdiary
2025-09-22
關注
依間cafe主打懷舊風📺上菜嘅速度快👍🏻亦都熱辣辣好新鮮每款餸菜都有經過心思製作同埋裝飾🫶🏻💚班蘭椰啡 ($58)咖啡上配左一球椰子雪糕同埋一塊班蘭葉 兩個味道都勁吸引!! 後期椰子雪糕溶咗之後令到成杯咖啡好滑,充滿椰奶味🤤🤎沖繩黑糖義香豆花飲 ($58)最鍾意係呢個飲品底下嘅黑糖豆花好滑嘟嘟😙仲有飲品上嘅豆腐雪糕 成杯咖啡嘅味道層次非常高🥹🤩感覺非常特別!推介大家一試🉐🍝忌廉腐乳醬帶子闊面($148)之前一直都未試過食腐乳醬烹調嘅意粉 食第一啖已經覺得好有驚喜!! 原來係好夾的😳🤍腐乳醬味道濃郁之餘亦都好Creamy 食晒成碟之後亦都唔會有好滯既感覺仲有佢哋嘅帶子大大粒 微微煎過令到成粒帶子都好有咬口 鮮甜既味道出哂黎🤤而粉上面仲鋪滿櫻花蝦乾同埋蔥花,令意粉又賣相之餘仲要香氣滿滿的💓🍞班尼迪蛋煙三文魚酸種包 配沙律菜 ($98)一上菜就見到麵包上面兩隻班尼迪蛋脹卜卜 仲要竟然熱到出煙! 酸種包非常軟熟! 包皮亦都覺得非常香脆好有咬口🤎一啖裏面有齊晒蛋、煙三文魚同包 口感超級豐富🥰🥰另外仲有配埋非常多嘅沙律菜!不過略嫌沙律菜冇配埋好多醬🥹所以就叫店員配個汁 而佢地就俾咗類似橄欖油溝陳醋既醬料我哋 又幾夾喎! 查看更多
+ 4
忌廉腐乳醬帶子闊面
班尼迪蛋煙三文魚酸種包 配沙律菜
jessica1130
想試南角好耐
jessica1130
2025-09-21
關注
1. **忌廉腐乳醬帶子闊條麵** 🍜🦪- 這道菜真係南角menu 既recommendation. 鹹鹹香香的味道讓我和朋友驚喜不已,係咁爭住食! 強烈推介,真係好味到爆!😋❤️2. **上海酒釀檸檬牛油汁三文魚闊麵** 🍝🐟🍋- 朋友同我都覺得覺得口味比較清新3. **焦糖奶油布丁** 🍮🔥- 表面那層焦脆的糖衣,輕輕一敲就能感受到裡面的絲滑奶油布丁,我哋完全唔捨得食完佢🤣## 環境 🌿🏡- 餐廳位置超方便,從宋王臺站B2出口走1分鐘就到!裝潢以舊建築風格為主,乾淨舒適,我哋係一共食咗差唔多三個鐘,都冇人趕我哋走😊🙌查看更多
忌廉腐乳醬帶子意粉
Cream  burlee
Melanie So
不值得去,收銀員態度非常惡劣
Melanie So
2025-08-10
關注
今早星期日11:00一早去買杯咖啡,見佢乾乾淨淨,以為好好,點知那個收銀員的態度不知所謂,淨係買杯咖啡,收錢,沒有幾句,態度都可以那麼惡劣,老闆請着呢啲員工,真係蝕死,不值得去,收銀員態度非常惡劣。九龍城其實已經冇乜咖啡店,如果老闆能夠請咗一個好員工,一定發大財,點知有啲咁衰嘅女員工倒老闆咪,究竟佢要買多幾多杯咖啡先我賺返返嚟呢?其實間舖頭裝修OK,有晒文青feel啱啲後生仔女,唔講食物都要講服務態度㗎,而家香港生意咁難做,點解啲人都唔檢討吓自己嘅呢?查看更多
howbb
流連忘返
howbb
2025-07-27
關注
今天在一家咖啡館享用了美味的午餐,首先點了牛油果碎蛋酸蔥,搭配的種包質感真的很好,外脆內軟,牛油果的香滑和蛋的嫩滑相得益彰,還有酸蔥的清新,讓整道菜充滿層次感,非常好吃!接著試了上海樣的牛油檸檬汁三文魚闊麵,這道菜真是超正!三文魚鮮嫩可口,搭配檸檬汁的酸度和牛油的香氣,讓整碗麵充滿了海洋的味道,真是讓人一口接一口,根本停不下來。最後,點了一杯海鹽焦糖咖啡,甜中帶咸的風味讓我驚喜,泡沫綿密,喝上一口真的很享受,完美地結束了這頓美味的午餐。整體來說,這家咖啡館的食物質量和口味都讓人印象深刻,下次一定會再來試試其他的菜單!查看更多
didii.foodie
✨文青Cafe嘅輕食時光
didii.foodie
2025-07-13
關注
今次去咗九龍城一間幾chill嘅cafe食早餐🍳試咗佢哋嘅招牌酸種多士同特飲😋🥑 牛油果碎蛋酸種多士 ($78)酸種包烘到外脆內軟,牛油果熟度剛好creamy得嚟唔會生澀,碎蛋調味清淡帶少少黑椒,整體配搭好fresh,健康之選! 🌭 紐倫堡腸炒蛋酸種多士 ($68)紐倫堡腸煎得香口,炒蛋滑溜唔會過老,酸種包嘅微酸中和咗腸仔嘅鹹香,飽肚得嚟唔會太膩,早餐食啱晒~ ☕ Hot Latte (跟餐+$10)咖啡香味幾出,奶泡打得綿密,溫度啱啱好,加$10都算合理~ 🌹 玫瑰荔枝梳打 (跟餐+$36)呢杯幾有驚喜!玫瑰同荔枝味balance得幾好,唔會太甜,梳打氣泡夠晒refresh,夏天飲好爽😍整體嚟講,南角嘅食物質素唔錯,價錢算係中規中矩,環境幾舒服,適合一個人hea下或者同朋友傾吓計。酸種多士係佢哋嘅強項,值得一試😎查看更多
+ 2
lwmm
不值得去
lwmm
2025-07-04
關注
食物出品差!我地叫佐兩杯啡 + 一份Big Brekkie 早午餐啡 正常份Big Brekkie 完全唔可取😑首先,所有炒過嘅食物都極油!菇,入口第一下迎來嘅就係油味,完全蓋過原本菇香味,亦都冇炒香嘅味道;車里茄,都係得油味,無佐原本嘅鮮味;腸仔,個色好似煎得唔錯,以為會係皮脆,點知失望,係韌的🤨唔明點做到;炒蛋,無蛋香,無牛油香,淨係食到油味😵;麵包,原本見佢係話酸種包,諗住幾好食,點知都係得油味,好失望。沙律菜,欣賞佢係用沙律醋,唔係沙律醬,原本配搭上係幾好,可惜店員拎啲唔新鮮嘅菜俾客,唔明點解見到啲菜變晒色都可以俾客😑如圖,菜已明顯變色 (絕對唔係醋引起)查看更多
nicnic1983
每個星期三早餐😍
nicnic1983
2025-06-18
關注
無花果醬羊奶芝士火腿多士這道無花果醬羊奶芝士火腿多士不僅賣相精緻,味道更是令人驚艷!多士外層酥脆,內裡搭配濃郁的羊奶芝士,鹹香中帶點微酸,與香甜的無花果醬完美平衡。火腿的鹹香增添層次,而新鮮士多啤梨和藍莓則帶來清爽的果香,酸甜交織,讓整體風味更豐富。 特別的是,多士上撒了些許果仁,增添脆脆的口感,讓每一口都充滿驚喜。甜中帶鹹的組合非常和諧,其他地方從未嘗過這樣獨特的搭配,絕對值得一試!無論是作為早午餐或下午茶,這道菜都能帶來滿滿的幸福感,推薦給喜歡創新口味的朋友!無花果醬羊奶芝士火腿多士查看更多
法式煎多士
皮皮爱马桶
伏伏伏伏伏伏过伏地魔
皮皮爱马桶
2025-05-31
關注
网上看到这家店评价还不错,所以周末决定过来一试。看到这间top 1的是忌廉腐乳酱北海道带子阔面,就点了一份试试。带子没毛病,阔面也没毛病,但是这个忌廉腐乳酱配这个面实在是太奇怪了,总觉得好像少了通菜一样,和白酱意面完全不搭,违和感超强,店家还是做点传统的大虾带子茄汁意面更好?另外比较踩雷的是斑斓咖啡。端上来的时候上面浮着一个白色看起来是香菜雪糕球,一勺子挖下去像是冰冻过的奶油非常油腻好像在吃黄油?咖啡味道也一般般,融化了这个奇怪的奶油这个整杯饮料变得浑浊油腻,不如替换成普通的香草冰激凌好过?总之整体的体验非常的一般。查看更多
siumaigirlll
九龍城Cafe
siumaigirlll
2025-05-15
關注
位於九龍城嘅南角Cafe 去到竟然唔使排隊今次食左忌廉腐乳醬北海道帶子闊條麵 忌廉醬同腐乳的鹹香完美融合 產生左獨特嘅層次腐乳嘅加入為整體意粉帶左一啲鹹鮮嘅感覺北海道帶子肉質鮮嫩多汁 好有驚喜 另外意粉上面仲配上少少櫻花蝦 好match查看更多
fuwingchung
好有老香港味道既唐樓cafe
fuwingchung
2025-05-08
關注
九龍城戰前騎樓改建cafe老香港風味既裝修,加上選用有60年歷史既義香腐乳作新派菜式(因為店入面既靚好妹好有心機咁介紹呢間義香豆品),同埋好有特色既酒類飲野,性價比非常高,個腐乳做既意粉出奇地好食,雞排估唔到佢咁大塊!!!!查看更多
JanlyJudy
九龙城人气复古风Cafe☕️概念大于味道
JanlyJudy
2025-04-30
關注
战时唐楼活化而成的cafe,装饰还保留着几分古色古香。食物和咖啡也糅合了不少该区特色,比如以老字号义香豆品的腐乳为灵感的腐乳pasta,以及加入了泰国斑斓的特调咖啡。·周末来brunch还排了一小会儿队,敢说这是九龙城人气最高的cafe前三了吧。虽然概念很喜欢,但出品较为一般。·【煙三文魚班尼迪蛋 配 紅咖喱荷蘭汁】意面要中午才有,于是试了下调味比较独特的benedict,可惜咖喱味比期待中淡很多。Sourdough像在酱汁中泡久了,失去了该有的韧感,三文鱼份量麻麻,肉质不够细腻。·意式只有一款拼配,风味偏深偏苦,【美式】可以喝但not my type。·喜欢九龙城不只因为它好吃好喝,这里的氛围(尤其是九龙寨城公园)给人一种远离喧嚣的安稳,每次来都好像踏进了一段被小心封存起来的旧日时光。查看更多
+ 5
yuyu000888
愛小店出品
yuyu000888
2025-04-25
關注
第一次光顧九龍城的一家文青CAFE,菜式創新且富有風格。唯一美中不足是環境有點逼,枱與枱之間空間較窄。忌廉腐乳醬帶子闊麵, 腐乳醬的調味恰到好處,帶子有3粒, 2邊煎香, 生熟度剛剛好,整個闊麵味道配搭得宜。義香豆漿胡麻雞扒配雜菜,雞扒有2大塊, 用料足, 搭配的雜菜有多種顏色的瓜/椒/茄,為整體增添了一抹色彩。豆漿胡麻醬風味很好,讓人感受到獨特的口感層次。甜品方面,我點了 Afogato with Coconut Ice-cream。椰子味雪糕的味道稍顯淡薄,但與濃郁的咖啡搭配後,讓整個甜品依然充滿風味。咖啡的苦香很好地平衡了甜品的甜度,十分完美。最後,黑芝麻豆奶的香濃芝麻味讓我驚喜,細膩的拉花也增添了視覺上的享受。整體而言,這家CAFE不僅在味道上做足功夫,還在呈現上花心思,值得再次造訪。查看更多
+ 6
忌廉腐乳醬北海道帶子闊麵