3天前 0 瀏覽
朋友仔識飲識食,呢日佢同我講油麻地有間美味懷舊中菜,話要帶我同其他幾個老友試吓,所以大家就約好放工一齊跟佢過去食好嘢。到咗先知原來餐廳位於南華體育會網球中心入面,裝修及音樂都充滿老香港情懷,未食之前就滿足咗視覺享受; 當晚我哋叫咗以下幾款食物: 茶壺功夫湯 - 呢款湯以紫砂茶壺盛載,存熱很好,一送過來就聞到椰汁香味,打開蓋望吓,就見到有雞腳、豬肉、瑤柱、五指毛桃、海底椰等等,唔怪之得飲落咁清甜,呢個湯有齊視覺、嗅覺、味覺嘅享受,飲完湯令我更期待之後的菜式。百花釀蟹鉗 - 呢款真係粵菜經典,以前細個去飲係一道不可缺少嘅菜式,反而大咗去飲只係間唔中先食到,南華軒嘅炸蟹鉗炸得剛剛好,外皮一啲都唔油膩,中間嘅蝦膠不但彈牙,仲食到蝦嘅鮮味,最驚喜食到蟹鉗最裡面有鮮味嘅蟹肉連住,真係好好味,點吓酸酸嗰碟醬汁,即可解膩。菘露醬珊瑚帶子 - 珊瑚蚌及帶子分別食落爽脆鮮嫩,沒有炒過火,西蘭花煮得軟硬適中,菘露醬獨有嘅香味,令整體錦上添花。花菰肉絲脆燘龍躉頭腩 - 估唔到餸如其名,炆龍躉頭腩鮮嫩多汁,個層外皮keep到係脆就算食到最後一啖,都依係脆脆哋,簡單加上花菰及肉絲一齊煮,但食材新鮮上盛,調味拿捏得

花菰肉絲脆燘龍躉頭腩 - 估唔到餸如其名,炆龍躉頭腩鮮嫩多汁,個層外皮keep到係脆就算食到最後一啖,都依係脆脆哋,簡單加上花菰及肉絲一齊煮,但食材新鮮上盛,調味拿捏得恰到好處,呢味餸又係深得我心。

砂鍋咸肉帶子炒飯 - 送到過嚟職員會再兜勻炒飯,避免砂鍋太熱,令炒飯燶咗,呢啲細心位值得一讚,炒飯炒得粒粒分明,食到底都見到有油,很有穫氣,而且咸肉食落唔會過咸,有少少咸香,帶子鮮嫩,加上菜莖粒及炒蛋,口感豐富,印象難忘。

雜果涼粉 - 雖然是贈送的甜品,但感覺唔係求求其其,涼粉食落煙韌彈牙,涼粉味清香,跟街外吃到的有些不同,很熟悉但就係好味進化版,食埋甜品真係大滿足。

呢餐果然係高質懷舊粵菜,老友們都很滿意,另外,職員態度殷勤有禮,值得加許; 下次會再約家人嚟試吓餐廳其他懷舊中菜。
2024-05-23
2024-05-24 71 瀏覽
今日朋友帶領下到油麻地衛理徑南華會南華軒食晚飯。朋友介紹這間乃老香港懷舊粵菜,所以在此安排飯局。到達餐廳店員好快就安排好座位,裝修都好精挑細選好老香港情懷。今日朋友點了茶壺功夫湯,百花釀蟹鉗,菘露醬珊瑚帶子,花菰肉絲脆燜龍躉頭腩,砂窩咸肉帶子炒飯。茶壺功夫湯:有雞,豬肉,龍眼,五指毛桃,海底椰,瑤柱。非常足料,好精緻每人一個茶壺既湯。湯好清甜,肉汁味濃。用茶壺倒出杯仔飲湯,我都係第一次非常有趣。百花釀蟹鉗:蟹肉鮮味可口,炸得金黃外脆內熱。揸住黎食加上酸甜醬汁非常好味道。菘露醬珊瑚帶子:好香菘露醬味道,帶子珊瑚蚌新鮮鮮甜好味道。花菰肉絲脆燜龍躉頭腩:花菰有口感,味道都好好。肉絲肉質好夠淋。走過油既龍躉外面脆口,再用醬汁燜夠晒入味。龍躉肉質好,鮮味十足。砂窩咸肉帶子炒飯:熱辣辣既砂鍋,上枱店員就幫助炒一下以免因過熱燶。炒飯足料,非常乾身好味道。仲有甜品送,甜品係雜果涼粉。真係好耐無食過涼粉,好正。另外,要讚店員服務態度好好。

百花釀蟹鉗

菘露醬珊瑚帶子:好香菘露醬味道,帶子珊瑚蚌新鮮鮮甜好味道。
菘露醬珊瑚帶子

花菰肉絲脆燜龍躉頭腩

砂窩咸肉帶子炒飯

仲有甜品送,甜品係雜果涼粉。真係好耐無食過涼粉,好正。
雜果涼粉

另外,要讚店員服務態度好好。
2024-05-23
百花釀蟹鉗
菘露醬珊瑚帶子
花菰肉絲脆燜龍躉頭腩
砂窩咸肉帶子炒飯
雜果涼粉
2024-04-16 361 瀏覽
老朋友在油麻地衞理徑南華會網球場的一家飯店預訂晚膳,每道菜都是他悉心安排。坐下先獻上桂花蕃茄~凍食的蕃茄,帶有桂花香味,既清甜又開胃。他預先訂了以下的菜式:老火靚湯~有鯪魚、粉腸、豬橫脷、不見天(瘦肉)、赤小豆、粉葛等,端出來時熱氣騰騰的湯和湯料,先嚐嚐湯料,所有湯料都食得出是新鮮材料,份量很充足,各種材料都很嫩滑,點些豉油很惹味,而湯的味道香濃,飲完一碗再添一碗,令人垂涎欲滴。鮮菠蘿咕嚕肉~外脆內嫩的咕嚕肉,肉質鲜美細嫩,與新鮮菠蘿的搭配得宜,最是誘人,吃過不停。雞頭米炒素粒~這道菜不常見,用新鮮茨實(雞頭米)、毛豆、粟米粒、冬菇粒、香脆的合桃(仿似包了蜜糖),混合一起食,更顯得雞頭米口感香糯煙韌,味道清香。豉油王乳鴿~呈棕褐色的乳鴿,有光澤,帶有微微豆香,骨幼肉嫩。砂鍋乾炒福建飯~香氣從砂鍋中湧出,熱呼呼的炒飯,更添香味,有口感。這家飯店很地道,地方不算大,店內環境富有中國風,廚師嚴選即日新鮮食材,以不時不食的概念獻給顧客,可見廚師的心思與廚藝的熱誠,值得讚揚

他預先訂了以下的菜式:

• 雞頭米炒素粒
  • 砂鍋乾炒福建飯
  • 豉油王乳鴿
  • 老火靚湯
2024-04-13 248 瀏覽
朋友在京士柏山南華會網球部内餐館預約了飯局,聞說店内提供老香港手功粤菜,廚師好有經驗😃位於網球場旁的食店,内裹佈置別有洞天,帶一股隱世小菜館古樸氛圍😃早前寫定了菜單,大多菜式都已預訂, 經理更提示要食靚餸菜最好預訂,食材會即日新鮮準備:桂花番茄,作為餐前小食,番茄味在桂花香,醬汁甘甜 襯托下更美味😋大廚靚湯,是粉腸豬橫脷不見天煲粉葛 (預訂) ,上湯料已知斤兩夠,用料講究,再喝口濃郁老火湯,爽呀😋鮮菠蘿咕嚕肉,用新鮮菠蘿果然口味不同,咕嚕肉咬落爽嫩,厨師煮炸手工到位,咕嚕醬汁適當😋豉油王乳鴿(預訂),我最欣賞,經理告知兩隻乳鴿一大一少,飼養期相差四天,果然肉質少鴿較嫩滑,豉油味啱啱好無搶鴿肉味道😋😋雞頭米炒素粒(預訂),趣怪菜名,雞頭米原来是茨實,好一道全清淡新鮮材料素食,正好中和剛吃完乳鴿油脂😋砂鍋乾炒福建飯,作主食熱氣騰騰,入口香噴噴,脆卜卜,感覺良好😋😋胃口已足,只好捨棄甜點了😉

桂花番茄

大廚靚湯-湯料

大廚靚湯

鮮菠蘿咕嚕肉

雞頭米炒素粒

砂窩乾炒福建炒飯

胃口已足,只好捨棄甜點了😉

2024-04-11
桂花番茄
大廚靚湯-湯料
大廚靚湯
鮮菠蘿咕嚕肉
雞頭米炒素粒
砂窩乾炒福建炒飯
懷舊菜式都好花功夫,但往往令人印象深刻,這晚跟好友來到南華軒食團年飯,懷舊經典菜式再現,大家都非常興奮。銀絲釀蟹蓋,用的是三點蟹,超多蟹肉,搭配洋蔥絲釀焗,外面脆卜卜,而裡面則是鮮甜飽滿又juicy的蟹肉,這絕對是不計成本的製作。杏汁燉白肺,說真的,要處理豬肺好費時,自己在家就不會煲了;奶白色的豬肺湯好鮮甜濃郁,搭配杏汁及菜乾,特別適合秋冬飲用,既養肺又滋潤美肌。琥珀合桃彩椒炒玉帶,嫩滑鮮甜的北海道帶子,與清爽的西芹、百合、彩椒同炒,加上可口的琥珀合桃,色彩悅目,令人食慾大增。古法扣龍躉翅,將魚鯺部位先油炸,再加入腐竹、菇菌來燜扣,爽滑魚皮下有厚身半透明如啫喱般的一層,一邊吃,一邊感到在補充膠原蛋白中,魚肉更是緊緻又鮮甜,金華玉樹雞,這經典菜我不是第一次食,但輪賣相與味道,這裡是勝一籌。三黃雞起骨切件後,以金華火腿及花菇片作間,整齊排列在碟上,兩邊以雞肉砌出如一對翼似的,中間再加上菜遠,蒸熟後再淋上芡汁,雞件爽彈又滑嫩,而雞雜更成為搶手部份。鮮菠蘿手工咕咾嚕肉,看似普通的小菜,實際是以豚肉卷成一件來炸,令口感上更有層次,薄薄的粉漿加上豚肉本身的油脂,入口更為鬆化,都幾邪惡,要以燒鮮菠蘿

琥珀合桃彩椒炒玉帶
金華玉樹雞
鮮菠蘿手工咕咾嚕肉,看似普通的小菜,實際是以豚肉卷成一件來炸,令口感上更有層次,薄薄的粉漿加上豚肉本身的油脂,入口更為鬆化,都幾邪惡,要以燒鮮菠蘿來解膩。
鮮菠蘿手工咕咾嚕肉
沙窩干炒福建飯,砂鍋炒飯,粒粒分明,炒得乾爽亦帶有飯焦,而且用料豐富,有炸瑤柱絲、蝦肉、菜粒、冬菇粒等,每口都好滋味。
沙窩干炒福建飯
最後,當然有團團圓圓的薑汁元肉芝麻湯圓啦!
祝各位團團圓圓,新年快樂!
2024-01-19
金華玉樹雞
6天前 0 瀏覽
今日去咗南華會會所網球部嘅南華軒食晚餐 呢度嘅裝修好似以前啲大排檔咁 有少少懷舊嘅氣息 我哋一坐低就首先叫咗個前菜 蒜辣拍青瓜 當係開下胃 青瓜拍扁後更加入味 大澳蝦醬腩肉 腩肉肉質爽彈 厚薄適中 淡淡嘅蝦醬味令腩肉更添美味 送飯一流咕嚕蝦球 蝦球大大粒唔會太厚粉 炸漿都幾香脆 而且咕嚕汁稀結度啱啱好 甜酸味亦適中 用嘅菠蘿仲係新鮮菠蘿 非常香甜 伴碟嘅菠蘿仲有燒焦過 個擺盤都好靚蒜蓉生菜 好夠油水 面頭有大量炒香左嘅蒜粒 生菜食落爽脆香口Overall嚟講呢度嘅食物出品真係唔錯 精緻得黎食得出廚師嘅心機同廚藝 真係冇諗過係呢啲地方可以食到咁精緻嘅菜式

6天前 0 瀏覽
今晚打完波去咗會所南華軒食晚餐 貪佢就腳 打完波可以即刻搵個地方開餐兼休息一坐低就會有小食 可以食住花生先香酥素鵝 做得都幾出色 外皮尤其鬆脆 裏面包咗紅蘿蔔菇菌類等 最重要嘅係雖然係炸 但食落一d都唔會覺得油膩 全台都大讚大澳蝦醬腩肉 腩肉走過油輕輕炸香 脂肪瘦肉層層相隔肉質爽彈 鹹鹹地又好香嘅蝦醬味令本來炸香咗嘅腩肉更加香口 不論攞嚟送飯定當小食食 都容易食完一嚿又一嚿生炒牛肉飯 裏面除咗有牛肉碎之外 仲有菜粒 雞蛋 炒飯粒粒分明 鹹味適中 食完一碗又一碗我哋坐個位咁啱對住電視 仲可以同朋友一路傾計一路睇電視 好有喺屋企食飯嘅感覺 難怪我啲波友當咗呢度係飯堂

一坐低就會有小食 可以食住花生先

2024-05-06 55 瀏覽
真是要朋友帶我來,才知道南華會網球場內有一間很精緻的傳統中菜館,由於要穿過南華會網球場的正門才能進來,應該很多人都被只招待會員誤導了,其實是可以進去的。脆米宋嫂魚羹是店裏推薦的羹湯,店員細心幫我們分成每人一碗,然後桌上有一粒粒白色脆米通,是用來灑在魚羹上,有新鮮的蝦肉粒和蛋白等配料,口感豐富,而且味道都幾鮮,是令人十分開胃的。豉油王乳鴿很入味,乳鴿的肉是有點彈牙結實,除了外皮充滿甜豉油的香味,中間的肉質亦品嚐到豉油的調味。乾炒福建炒飯份量十分之多,店員端出來已經聞到很香的炒飯味道,打開煲蓋撈勻一下,粒粒飯粒分明,是恰到好處的質地。最後每人送上一碗芝麻湯圓,圓滿的一餐。

最後每人送上一碗芝麻湯圓,圓滿的一餐。
2024-04-23
芝麻湯圓
第一次和家人在這裏吃飯,地點比較偏僻,是在南華會網球中心裡,門口貼着紙招待會員的招紙,不要誤會沒有去錯地方!餐廳內裏裝修懷舊得來又帶點新潮,就是有種新舊文化交匯的感覺。【脆米宋嫂魚羹】稠糊狀的魚羹,味道很重鮮魚香味,配上一粒粒的脆米,有兩種不同的口感,而且還有簡單的香蔥和蛋白作調味,是簡單開胃的頭盤。【大澳蝦醬脆腩肉】很是香脆的脆腩肉,充滿着蝦醬的鹹香味,是很地道很有香港特色的菜式。【雞頭米七彩炒數粒】非常之好吃和有心思的一道菜,首先有一粒粒琥珀合桃伴在碟邊,中間的雞頭米十分之有咬口,覺得飽滿又好吃,配着粟米、紅蘿蔔、香菇等配料,很好吃!

2024-04-23
2024-03-20 123 瀏覽
經過無數次的南華會,第一次到訪這裡的中餐廳「南華軒」 🥢 餐廳內掛滿了六、七十年代的紅燈罩,鋪上馬賽克瓷磚,充滿著香港本土特色🇭🇰💕▫️❥$𝟭𝟲𝟴 懷舊蝦多士 (4ᴘᴄs)🍞:金黃色的多士炸得香脆可口,表面的蝦肉厚實又Q爽,絕對是一道男女老少都會喜歡的菜式🦐👍🏻 沾上酸酸甜甜的醬汁更顯酥鮮美味🤤✂︎❥$𝟳𝟴 桂花蕃茄🍅:蕃茄一分為四,加了桂花在蕃茄表面,滲透著桂花香,氣味清新🌸✨✂︎❥$𝟭𝟯𝟴 蟲草花紅棗雲耳蒸滑雞🐥:白滑的雞肉肉質極為嫩滑,熱乎乎的讓人很有食慾👅👍🏻 蟲草花和冬菇吸收了雞肉的鮮,也變得相當美味🍄🫶🏻✂︎❥$𝟯𝟮𝟴 薑蔥蒜爆面珠肉🐠:滋滋作響的聲音聽著很療癒😌 一打開鍋蓋冒著熱煙,相當有鑊氣🔥 魚肉既鮮且嫩,加了不少蔥段、薑片、蒜粒,氣味迷人😻 一份的份量給得相當足,跟同行友人吃得津津有味🤩 尤其最愛那Q彈厚實的魚皮,讓人仿佛補充了滿滿的骨膠原,口感豐富👍🏻✂︎❥$𝟮𝟮𝟴 花膠撈生麵🍜:跟同行友人都覺得這必定是餐廳的招牌菜🤭 生麵質感Q彈爽口,夾雜著不少的花膠絲、蔥絲、芽菜,層次豐富吃著很清新🫦👍🏻 在飽足感十足的情況下依然吃下一大碗😻✂︎❥$𝟭𝟲𝟴 咸肉浸時菜🥬:翠綠色的蔬菜、粉

▫️
❥$𝟭𝟲𝟴 懷舊蝦多士 (4ᴘᴄs)🍞:

❥$𝟳𝟴 桂花蕃茄🍅:

❥$𝟭𝟯𝟴 蟲草花紅棗雲耳蒸滑雞🐥:

❥$𝟯𝟮𝟴 薑蔥蒜爆面珠肉🐠:

❥$𝟮𝟮𝟴 花膠撈生麵🍜:

❥$𝟭𝟲𝟴 咸肉浸時菜🥬:
翠綠色的蔬菜、粉嫩粉嫩的咸肉,簡單的配搭也很不錯呀😉

2024-03-19 87 瀏覽
餐廳位於網球場隔離,地方不算大,簡單裝修,但食物質素卻不俗。主打多款的懷舊中菜系列,平時甚少在酒樓見到。銀絲釀蟹藝:原隻釀蟹蓋後再炸至金黃香脆,中間充滿鮮味十足的蟹肉,絕對是功夫時間及心機之作。茶壺功夫湯:原盅燉湯湯料豐富,開蓋已見滿滿的湯料,有螺頭、雞、豬𦟌、姬松茸、蟲草花等,湯色很清,而且鮮甜。乾逼福建炒飯:炒飯以砂鍋盛載,每粒米飯都炒至乾爽,而且砂鍋的高溫爆炒更令米飯帶點焦脆,裏面有些雞肉及菜頭等,十分爽口好味,是一個高質炒飯。

2024-03-18 62 瀏覽
這間位於油麻地的【南華軒】,在南華會網球站裏面,主打多款特色的懷舊中菜,建議可以提早訂位,再預定特色菜色,因特色菜需提早預訂。餐廳裝飾都以懷舊感為主,十分簡約,乾淨企理。銀絲釀蟹蓋蟹蓋以位上,表面焗至金黃香脆,中間釀入蟹肉絲、菜絲等混合物,蟹肉鮮味。茶壺功夫湯今日是蟲草花螺頭燉雞湯,雞湯清甜,裏面有雞件、雞腳、豬肉烞卜、螺頭及蟲草花等,十分足料且鮮甜。XO醬炒蝦仁蝦仁新鮮彈牙,以XO醬爆炒十分惹味,西芹爽脆。

餐廳裝飾都以懷舊感為主,十分簡約,乾淨企理。

XO醬炒蝦仁
蝦仁新鮮彈牙,以XO醬爆炒十分惹味,西芹爽脆。

2024-03-17 61 瀏覽
同朋友係佐敦做完運動後,朋友帶我黎左南華會食野,估吾到呢度又幾好喎👏🏻👏🏻餐廳既菜式有d似私房菜,係黎之前朋友已事先安排好菜式,當我地到達時就吾洗再為食d咩而煩惱🤭呢度既職員全部都勁nice,會不時留意幫我地添加熱茶,又會細心留意幫忙換乾淨既碗碟,令到成餐飯有好滿意既體驗❤️當晚既食物好鍾意果碟酸酸甜甜既桂花蕃茄,食落好開胃刺激食慾🍅蒸雞都令人印象深刻,蒸得岩岩好口感非常滑嫩,即時好想加碗白飯,是一味送飯佳餚🤤

2024-03-03 100 瀏覽
今晚朋友帶我到南華軒食飯,餐廳就在網球場旁邊,店內很有復古feel ,天花滿是紅罩燈泡,勾起不少兒時感覺。海皇湯脆米泡海斑,是朋友預訂的,他說必定要試。原條大海斑,加上炸過的脆米,淋上海皇湯,看上去已覺得很豐富。魚肉十分鮮嫩,廚師已預先起了魚刺,加上海皇湯的鮮甜,入口是還嚼到浸泡的脆米,很有層次感,果然令人回味。砵酒焗生蠔,店員把鍋蓋一打開,已聞到陣陣香味,生蠔幾大隻,很新鮮,入口軟滑,相當惹味,加上焗過的洋蔥十分香,整體味道配合很不錯,好味。香酥素鵝,外皮薄而鬆脆,餡料豐富,入口油而不膩。排骨陳村粉,排骨好入味,肉質軟滑,汁料浸透在粉條上,好好味,陳村粉幾煙韌彈牙,而且仍量都幾多。老闆還送上蕃薯糖水,好貼心,蕃薯金黃偏橙,好香甜,糖水本身不太甜,充滿羌味,過這是我喜歡的蕃薯湯水。

香酥素鵝,外皮薄而鬆脆,餡料豐富,入口油而不膩。

• 砵酒生蠔
  • 海皇湯脆米泡海斑片
2024-03-03 80 瀏覽
今日朋友約我去南華軒食晚飯,餐廳不是很大,充滿懷舊情懷,天花佈滿以前街市買雞蛋的紅罩燈泡,好有特色,而且可以一邊食飯一邊看別人打網球,幾有趣。香菇四色素鵝,外面的腐皮好酥脆,夠乾身,裏面的餡料都幾豐富,菇味香濃。砵酒生蠔,當侍應把餸端上已聞到陣陣香氣,生蠔都算大隻,重點是好新鮮,配合煎焗的煮法,並加上大量的洋蔥,超香,很惹味,不但蠔好味,洋蔥都好好味。海皇湯脆米泡海斑片,原條海斑,都幾大條,蒸好再加上脆米及魚湯,光看賣相已夠吸引。蒸魚火候剛剛好,保留魚肉的嫩滑,又有彈牙的感覺,配上魚湯相當鮮味,湯中還有浸泡過的脆米,口感很有層次。腊味炒芥蘭,雖然是平平無奇的一味餸,但要煮得好食都唔簡單,我未食過腊味炒芥蘭會有這麼多腊味,用料十分,膶腸好軟滑香濃,芥蘭亦爽脆,美味。還送上蕃薯糖水,蕃薯是橙色的,好甘甜,湯水羌味濃郁,正!

還送上蕃薯糖水,蕃薯是橙色的,好甘甜,湯水羌味濃郁,正!

• 砵酒生蠔
  • 海皇脆米泡海斑片