2023-07-16 889 瀏覽
南苑海鮮酒家的菜單非常豐富,有各種類型的海鮮供選擇。我點了他們的招牌菜——鮑魚海參煲和蒜蓉蒸大蝦,並加點了一份炒時蔬作為配菜。鮑魚海參煲。這道菜的鮑魚和海參都非常鮮嫩,入口即化。湯汁濃郁而鮮美,讓人回味無窮。而且,他們還加入了一些蔬菜和豆腐,增添了口感的層次感。整體而言,這道鮑魚海參煲是一道令人滿意的海鮮菜品,絕對值得一試。接下來,讓我評價一下蒜蓉蒸大蝦。這道菜的大蝦鮮嫩多汁,蒸得剛剛好,保持了大蝦的鮮甜口感。蒜蓉的香氣和味道完美地融入了大蝦之中,讓整道菜更加美味。這道蒜蓉蒸大蝦是一個非常受歡迎的菜品,特別適合喜歡海鮮的人。配菜的炒時蔬也非常出色。時蔬的新鮮度和口感都很好,炒得恰到好處,保持了蔬菜的鮮脆。這份炒時蔬作為配菜,為整餐增添了一份清爽的口感。

2023-06-28
2023-06-15 761 瀏覽
訂了一個七至八人的激光判斷, +1隻燃燒的醫治,盆菜材料很新鮮很好吃,燒豬的皮都是脆脆的,香港難得一間可以堂食又有水準的特色餐廳!下次還會再來服務員的殷勤款待,深深感受到農家菜的熱情

服務員的殷勤款待,深深感受到農家菜的熱情
2023-01-23 1034 瀏覽
大年初一,幾家人,十幾口,每年都會叫盆菜,往年都叫元朗出名果幾間盆菜。今年就想試下其他新口味,所以我地特別試下有盆菜專家之稱既南苑既盆菜。呢間盆菜最吸引的地方係有得送去屋企樓下,仲送多支紅酒比你!我地叫左個12人的盆菜,份量相當之足夠,味道就不過不失,不過以千多元來說,仲包送包紅酒,都幾好的方便之選。
2023-01-22
2023-01-03 1037 瀏覽
好失望😡之前連續幾年,過時過節都訂呢間乳豬,訂過4幾次,年年加價,由2年前$5xx一隻,上年$6xx,到今年$7xx,諗住訂開就訂啦,但質素真係每況愈下😵‍💫☹️ 今次食完真係再無下次❌️🙅‍♀️..運送時間無啦啦比預期早左成粒鐘,豬皮唔脆又凍,成隻豬後半部都微微發臭,食落仲有陣霉爛味,真係好差好差,懷疑未清潔乾淨,或已經係放壞左$7xx 買隻壞左嘅豬真係唔值,諗住打電話去反應情況,接線嗰位阿姐態度好差,又推話留電話號碼等負責人覆,等極都無回音,真係一肚氣🤬😡 好失望,絕對唔會再幫襯

$7xx 買隻壞左嘅豬真係唔值,
團年飯
2022-09-10 1319 瀏覽
如題,大時大節先話無咗張單每年中秋都會有好多人叫盆菜食咁今年屋企人都唔想煮 咪試下叫盆菜同事介紹食呢間餐廳嘅盆菜話食過晚市 d嘢食唔錯9月1號我就打去落單 叫一個細嘅極品盆菜openrice個menu唔update 以為細極品盆菜係$1188 落單個哥哥同我講返依家係$1288啦訂盆菜免費送貨 確認好晒d電話資料 收貨時間11am-1pm 哥哥就提我貨到付款9月10號今日……成朝特登唔出街就係喺度等個盆菜等到12:30我覺得唔對路打咗去餐廳度問張單出咗未餐廳問晒我啲資料話要問寫字樓先知等咗一陣佢打返俾我再問多我一次電話號碼地址今次就唔肯俾啦 冇理由頭先俾完又要再俾都係幫我查單咋嘛 點解要比咁多次咁詳細嘅地址 有景轟就反問個阿姐 張單出咗未個阿姐先如實話搵唔到張單 同事可能冇落到大佬今日做節啊 咪玩啦就係知屋企早開飯 先咁早打黎訂咋嘛咪阿姐有咩解決辦法 佢又唔答反而問我幾點食:「4點」 阿姐:「我6點送返比你啦」………….同佢講4點 你同我講6點咁係咪成班人係到等你個盆菜先做節…….臨時臨急 搵到第二間肯做呢張急單如果唔係呢個中秋節真係幾難忘
如題,大時大節先話無咗張單

每年中秋都會有好多人叫盆菜食
咁今年屋企人都唔想煮 咪試下叫盆菜
同事介紹食呢間餐廳嘅盆菜
話食過晚市 d嘢食唔錯

9月1號我就打去落單 叫一個細嘅極品盆菜
訂盆菜免費送貨 確認好晒d電話資料
收貨時間11am-1pm 哥哥就提我貨到付款

9月10號今日……
成朝特登唔出街就係喺度等個盆菜

大佬今日做節啊 咪玩啦
就係知屋企早開飯 先咁早打黎訂咋嘛
咪阿姐有咩解決辦法 佢又唔答反而問我幾點食
:「4點」
阿姐:「我6點送返比你啦」

………….同佢講4點 你同我講6點
咁係咪成班人係到等你個盆菜先做節…….

臨時臨急 搵到第二間肯做呢張急單
如果唔係呢個中秋節真係幾難忘

2022-03-28 1348 瀏覽
超級差,肉身乾柴,像是隔夜翻熱,外皮也完全不脆,絕對不是即叫即燒,提早三天預訂的,送貨的時間也很準時,但食物的質素真的無比差,十分後悔,以後以後也不會光顧,想像不到店家竟好意思收取這個價錢。千萬不要上當

千萬不要上當
乳豬
2022-03-27
2021-12-27 1241 瀏覽
燒乳豬,皮脆肉嫩,十分好味 。乳豬一切完,手慢D都吃不到。今次是第二次再叫外賣了。一樣保持高水準, 南苑的燒乳豬,抵食,好味道,性價比高。如果你鍾意食燒乳豬,千祈咪錯過。 至於訂乳豬的體驗也十分好, 只要用whatsapp 訂購 就有專人回覆 。並且在送貨前一天,會再call你確實訂單。送貨時間又準確, 唔洗催, 唔使等。服務態度非常良好。 還有一樣十分貼心的,就是附送剪乳豬的廚房大較剪及手套。方便大家很輕鬆將乳豬切件, 真是十分貼心。真有個别包裝的乳豬醬。 家人個個讚好。問我下次幾時可以再食咊。
2021-12-27
  • 燒乳豬
2021-09-09 1148 瀏覽
諗住喺附近是但食少少嘢但係食肆唔多 就入咗呢間試吓因為太早所以 就嗌咗三樣嘢食燒腩仔偏肥 皮脆味道唔差 不過啲蝦唔係咁新鮮有幾隻蝦望落太黑冇食到上面啲海鮮麻麻哋 反而個麵幾好食三樣嘢食整體上覺得麻麻地 唔知係咪食海鮮先至好食
諗住喺附近是但食少少嘢

三樣嘢食整體上覺得麻麻地
唔知係咪食海鮮先至好食

2021-08-22
2021-09-05 882 瀏覽
好味指數😋😋回頭指數 ⭐️開心指數🤗🤗一大班人去朋友屋企gathering,朋友話下晝時咁啱見到呢個海鮮豬骨煲好似好正咁,就訂咗一個,可以按預訂時間送貨!🍴海鮮豬骨煲($488)一打開,嘩!都幾大煲wor!先見到一條躺平嘅沙巴龍躉,有一隻蟹,有七隻鮮帶子,仲有蝦,都幾多料咁wor!開始翻動煲海鮮,入面有兩大舊豬桶骨、花蛤、粉腸、豬肚、雞腳、粟米,好似都幾足料!宣傳單上寫明「大帽山下的美食」,好熱切期待!先試下個湯底先!係胡椒豬肚湯,味道非常濃郁,好香嘅胡椒味但又唔會太嗆鼻!我飲咗勁多碗!大家都認為胡椒豬肚湯底係聰明嘅做法,因為可以蓋過魚腥味!我自己對於魚腥味的確唔太敏感,但有其中一個朋友比較敏感嘅係覺得有腥味!跟住試下D海鮮,基本上係幾失望嘅!條沙巴龍躉唔知係咪唔啱咁整,肉質有D嚡,確實有少少腥味!蟹係冇咩蟹味,亦都冇咩鮮甜味,仲要冇咩肉;帶子就比較細隻,肉質唔夠清爽,有少少韌;蝦都唔太新鮮,唔夠爽口彈牙;花蛤好細隻,冇咩肉食,都唔鮮甜!似乎所有海鮮都唔多掂!😔不過講到最最最差嘅,一定係雞腳!一定係要測試大家嘅牙力!每個朋友試咗基本上係冇人咬得開!仲要完全冇味!痴線!😩要讚嘅係粉腸同豬肚
好味指數😋😋
回頭指數 ⭐️
開心指數🤗🤗

🍴海鮮豬骨煲($488)

海鮮豬骨煲

要讚嘅係粉腸同豬肚,兩樣都好好味,吸收晒胡椒湯味,肉質爽口易咬開,亦都冇異味,處理得好好!😋

基本上成盤食物係配角好味過主角!我嘅好味指數同開心指數「只係」因為個胡椒豬肚湯底 + 粉腸!海鮮全線都唔掂!
2021-02-12 1516 瀏覽
團年飯食盆菜,諗住元朗呢間老字號點都唔會太差,點知中伏。首先送貨唔上門,比成千幾蚊4-6人盆菜要響樓下停到車嘅地方接已經好唔方便,所謂極上,係有蝦,蝦是不新鮮的,鮑魚味道及口感一般,海參好細條,冇味道,唔好食。雞鵝唔新鮮鞋口的,個盆勁多豬皮,芋頭,蘿蔔太大舊唔入味⋯⋯成個盆比較好的係學記魚旦同腩肉。老實講冇下次~0~
2021-02-07
外賣送餐
中秋提早食飯,選了新界圍村盆菜一試,選擇了較高级鮑魚,海參,元貝有一種8百多元。疫情下只送到家樓下,ok。 份量足,雞,燒鴨不夠新鮮。鮑魚两節手指大,不夠淋,味一般。元貝好味又淋, 但海參帶酸味較,肉好薄。豬肉不夠淋。蝦冇味。其他都足味。整体中等價錢用中等貨。
2020-09-24 1774 瀏覽
Restaurant Review📋Food🍽Roast Goose and Pork🐖Belly炭燒燒鵝拼炭火燒化皮腩仔- Added $10 to upgrade for Goose Leg. Finally, I only got the lower portion of the Goose Leg. Must remember to request lower portion or whole thigh next time as the lower portion is more plumpier- the upper portion I taste did not have much fresh. The skin was not crispy. Bit disappointed- Roast Pork🐖Belly has crunchy skin, a well balance⚖️of fat and fresh. Quite salty but very tasty😋Roast Pigeon🕊紅燒特級乳鴿- The skin was not crispy. Bit dis
Restaurant Review📋

Food🍽
Roast Goose and Pork🐖Belly
炭燒燒鵝拼炭火燒化皮腩仔

Roast Pigeon🕊
紅燒特級乳鴿
- The skin was not crispy. Bit disappointed. The fresh was tender and juicy. Nice

Stir-fry Indian Lettuce🥬with Chili🌶Fermented Beancurd Sauce
椒絲腐乳炒油麥菜
- Surprisingly, not salty enough, needed to add some salt🧂
- the Indian Lettuce🥬was too wet, lack of wok-hay

Delivery🛵
- the resto offered 15% off discount for delivery orders
2019-08-05 2692 瀏覽
如果唔係住呢度附近嘅村民、根本冇必要特登入黎食~住呢度唔想出錦田or元朗、先係唯一嘅選擇!唔係打風、或者特別事故、懶得出去!都唔會再黎幫襯!叫咗3餸套餐$260蚊、啲餸冇味嘅、全部要靠額外點醬,先有味!碟通菜根本冇辦法食、第一次係冇味,然後叫阿姐入去加返d味、出返黎變咗一碟氣泡通菜!而且有d怪味、夾咗一舊試咗!食唔落、然後唯有埋單走了!埋單成$300幾、難食兼唔抵!唉~下次寧願喺屋企求其食d嘢、都費事去嘥錢!
2019-06-02 2900 瀏覽
食過「南苑」好多次,終於記得影相。 之前一有「想食南苑」既心意就會即刻揸車去食,今次亦唔例外!但係換黎既係失望😞,佢得番乳豬好食。(仲有盤菜都👌🏻)眾人懷住興奮既心情,例牌order招牌乳豬,其他就隨心。Total叫左六款美食。。 乳豬🐷: 出名既食物完全無失準,皮好薄好脆,脂肪比例啱啱好,唔算太油膩👍🏻。 白菜苗:正常味道,都有鑊氣!。欖菜一字骨: 本身食開既蜜椒一字骨已經無再係餐牌上,所以被迫轉口味。只係欖菜過多有些微鹹。本身肉質會硬d,鍾意食淋既朋友唔啱喇。之後黎既餸菜,已經唔想分開介紹。 魚塊,貴妃雞都好鹹。連平時最食得鹹既朋友都忍唔住話好鹹。d雞鹹到基本上每人試左一舊就無再食,剩晒係度。 好傷心💔可能要等半年等佢換番個廚先再去食過。

招牌乳豬

。 白菜苗:正常味道,都有鑊氣!
蒜蓉炒白菜苗

欖角一字骨

翡翠炒斑球
貴妃雞

2019-06-01
招牌乳豬
蒜蓉炒白菜苗
2019-02-09 2542 瀏覽
二月四日(年卅), 大嫂在南苑訂了一個“極品加大盤菜”。店方應承,中午十二時左右送貨。點知,等了又等,等了又等都未見踪影,打電話去問,店方話人手不足,未能送貨,叫我們下午五點親身去南苑攞。本人親自開車由元朗揸車到大帽山腳,到達時,下午四點四十五粉。以為已經準備好,當時已聚集大概有十個人客,遭遇和我一樣。我等到五㸃零五分,再問櫃面員工,大概要等幾耐,她說:就得架啦,一陣間就嚟。第一批盆菜在五㸃十五分到達,以為可以取貨走人,點知,只得大,中,細,三個份量的盆菜,没有我訂購的“極品加大” 於是,我再等。等到五點半,第二批盆菜終於到達。结果令人失望,依然没有“加大”。最後,終於等到五㸃四十五分,我家訂的“傳統極品加大盆菜” 終於攞到手啦!立刻揸車返屋企團年飯。來回浪費了差不多兩個鐘頭的時間。回家翻熱了盤菜後,立刻開始團年飯,Oh Shi....... 冬菇酸酸叔叔,支竹又係....... 唉........$1888 一個盆菜,貼錢買難受!
外賣自取