2019-08-26 170 瀏覽
南洋一般泛指新加坡、泰國、馬來西亞等地。呢間南洋麵屋就係主打南洋菜式。入到鋪頭感覺乾淨企理,望埋個餐牌發覺價錢都幾相宜,值得一試呢度既柚子蝦沙律並唔算特別辣, 不過就略為偏酸,作為頭盤咁食認真開胃。而且,柚子同蝦既份量都幾多,非常清新。呢碟海南雞喇沙摻摻微辣得黎非常惹味,海南雞好嫩滑,油麵同米粉吸收曬喇沙湯底精華,加埋豆卜魚片同蛋,其實都幾豐富我地仲叫埋呢款南洋肉骨茶配白飯。肉骨茶湯頭濃郁藥材味濃,除左豬肉之外,仲有豆卜點綴,餸飯一流飲品方面,我地叫左熱薏米水和雪糕紅豆冰檸檬薏米水簡直係養生之選。香港又濕又熱既天氣就最啱飲,加埋檸檬芳香怡人,正!而呢款紅豆冰的椰汁味濃,加埋隻士多啤梨雪糕一路飲一路品嚐雪糕,真爽快

飲品方面,我地叫左熱薏米水和雪糕紅豆冰

2019-08-26 92 瀏覽
其實呢間餐廳已經唔係我第一次嚟嘅,今日去北角搵朋友,所以我哋又揀咗呢間餐廳食門面都幾光猛,乾淨佢哋本餐牌的的式式,好得意,價錢亦唔係好貴我哋四個人帶咗好多樣嘢share首先🐽肉骨茶,雖然唔係好正宗,但係味道唔錯海南雞飯🐔🍚啲雞🐥都好滑,啲醬都好好味,油都做得唔錯青咖喱雞🐔,可以揀配薄餅或者配飯🍚,但我哋揀咗配薄餅,易啲分享,青咖喱味道出色,雖然有少少辣,但好惹味,啲汁撈飯🍚一流個通菜煲好惹味軟殼蟹都好多膏,好好食總括嚟講呢一間野唔係好貴,但係質素好好,性價比極高👍👍😋

門面都幾光猛,乾淨

佢哋本餐牌的的式式,好得意,價錢亦唔係好貴

我哋四個人帶咗好多樣嘢share
首先🐽肉骨茶,雖然唔係好正宗,但係味道唔錯

海南雞飯🐔🍚啲雞🐥都好滑,啲醬都好好味,油都做得唔錯

個通菜煲好惹味

軟殼蟹都好多膏,好好食

總括嚟講呢一間野唔係好貴,但係質素好好,性價比極高👍👍😋
2019-08-24
2019-08-24 116 瀏覽
係T1 颱風下, 去左南洋麵屋食晚餐。 呢間野出名抵食。住呢頭ge 應該都知呢間野。 想平平地食個快飯, 可以試下呢間。 我地4 個人, 200 幾蚊落樓。 落單ar姐好有禮貌, 成餐飯氣氛輕鬆。1. 海南雞飯portion正常,肉滑味足。 2. 馬拉盞炒通菜好好食。 熱辣辣煲仔上。 務必一戰。3. 肉骨茶 馬拉style肉骨茶, 重藥材味。中意果d 當歸味. 如果煲仔上會更好。4. 飲野半價, 叫左lime soda, beyond my expectation!!!!! 佢地用左鹹檸 rather than一般青檸, 撞落d iced soda water到。 好好飲

1. 海南雞飯
portion正常,肉滑味足。

2. 馬拉盞炒通菜
好好食。 熱辣辣煲仔上。 務必一戰。

3. 肉骨茶

海南雞
馬拉盞炒通菜
2019-08-24
海南雞
馬拉盞炒通菜
2019-08-13 150 瀏覽
食過兩次,第一次lunch第二次 dinner第一次食叻沙同青咖哩雞叻沙好大陣椰香,正既青咖哩都不錯,不過啲雞會有陣用水煮熟既白開水味,好扣分第二次就食兩個叻沙加個Thai tea一個係大蝦,一個係軟殼蟹,都係食上海面前者其實只係白灼蝦大細,仲要得兩隻後者多既,但凍左好油啲面會有一著著....Thai Tea就無平時泰國既咁甜....可能有人鐘意既...但有少少unexpected, 有啲失望Service就睇人,試過茖單哥個茖錯晒,坐左半個鐘就開行冷氣,吹到隻軟殼蟹凍晒,好難食68蚊一個面.....無野飲....Service又唔係好好....唔再黎
食過兩次,第一次lunch第二次 dinner

第一次食叻沙同青咖哩雞
叻沙好大陣椰香,正既
青咖哩都不錯,不過啲雞會有陣用水煮熟既白開水味,好扣分

第二次就食兩個叻沙加個Thai tea
一個係大蝦,一個係軟殼蟹,都係食上海面
前者其實只係白灼蝦大細,仲要得兩隻
後者多既,但凍左好油
啲面會有一著著....

68蚊一個面.....無野飲....
Service又唔係好好....
唔再黎
2019-07-28 181 瀏覽
呢間星馬菜餐廳適合一家大細嚟,坐得舒適。今次同屋企人黎,試咗唔同嘢食,飲品,甜品。其實無論內在裝潢,餐牌嘅選菜本身都好吸引,不過食物質素真係有待改善。😔南洋肉骨茶配油麵$68椒鹽軟殼蟹$58印度烤餅$28大蝦撈麵$68以上大概係圖中既主食。我估唔到食物水準真係麻麻。個人口味黎講,我鍾意肉骨茶有濃郁啲嘅肉味、藥膳味,但呢個就偏鹹。大蝦撈麵就不過不失,但賣相同Menu嘅圖片就真係有啲出入。最失望係椒鹽軟殼蟹,蟹身剛炸起應該係乾身。但係一食落口除咗太油,更加有啲濕... 另外冇影到爸爸叫嘅芒果沙冰,上枱嘅時候見到飲品好”浠”,冇冰,似芒果汁而唔係沙冰。好彩同老闆講完之後,再重新打過一杯俾我地。希望黎緊有改善啦!

南洋肉骨茶配油麵$68
椒鹽軟殼蟹$58
印度烤餅$28
大蝦撈麵$68

希望黎緊有改善啦!
2019-07-28 135 瀏覽
食物水準几好,價錢算好抵,環境北角來講乾淨企理有裝修,蝦餅又厚又大件4件半開8件,咖啡牛肉配簿餅,簿餅又熱多都有7-8件,叻沙自選配海南雞,雞肉嫩滑算多件,抵食之店
蝦餅
海南雞叻沙湯(摻摻:米線,油面)
馬拉盞炒貴妃苗
蝦餅
海南雞叻沙湯(摻摻:米線,油面)
馬拉盞炒貴妃苗
呢間餐廳雖然叫麵屋,但其實除o左麵仲有好多好o野食o既~ 行到入去,一面係水泥牆,掛上零散裝飾物;另一面則有幅大圖描繪住樵夫擔挑、水上市場、泰國美女服裝等等o既圖案。地上鋪上mosaic 地磚,收銀o個邊有一度舊式鐵閘,洋溢住一昧淡淡o既南洋風情。先點o左一客蒜茸牛油雞翼($58 無加一),用上仿竹篾o既碟盛載,賣相加分,特別有風味。餐牌寫有四件,但係turn out 竟然有五件,而且五隻好都好大隻呀……賺到了!d 雞翼十級咁香,搽上o左牛油去燒,經高溫後有d 焦糖化,令到雞皮舔起上o黎甜甜的,然後配搭粒粒鹹香o既蒜蓉,非常之惹味!佢伴碟仲有唔少生菜、紅蘿蔔絲、洋蔥同芫茜,蘸上o左雞油同香料o既精華,味道都唔錯,等我清佢碟先……叫上面個雞翼可以半價加o野飲,試o左凍泰式奶茶(半價後$13)。顏色較一般奶茶深紅色,個茶底好特別,好難形容,有d 似涼粉o個隻汁——無錯,咁形容都幾貼切。我之前o係其他餐廳都飲過所謂o既泰式奶茶,肯定無呢隻味,只係同一般茶餐廳奶茶無分別,呢杯係幾特別的。芒果糯米飯同芒果雪糕糯米飯都係一樣錢的($48),咁梗係要有雪糕o既版本啦(純芒果糯米飯會多d 芒果)!比m

蒜茸牛油雞翼 ($58)

蒜茸牛油雞翼

凍泰式奶茶 (跟餐$13)

芒果糯米飯同芒果雪糕糯米飯都係一樣錢的($48),咁梗係要有雪糕o既版本啦(純芒果糯米飯會多d 芒果)!比menu 稍為簡化o左無咁精緻,無荷葉墊底又花花裝飾;不過用上大雪糕杯裝去裝,一樣都咁吸睛。
芒果雪糕糯米飯 ($48)

芒果肉幾新鮮,糯米飯淋上o既,係一層厚厚超杰超甜o既椰漿~ 飯係熱雪糕係凍,比我就食o左個雪糕先……同埋我落o左單之後先睄到原來有榴槤雪糕糯米飯,仲都係一樣錢,有d 後悔,早知叫o個個啦~ 下次再食過!
芒果雪糕糯米飯
芒果雪糕糯米飯
蒜茸牛油雞翼 ($58)
蒜茸牛油雞翼
凍泰式奶茶 (跟餐$13)
芒果雪糕糯米飯 ($48)
2019-07-17 147 瀏覽
喺北角一排舊式啲嘅餐廳中間有間望落好新好光鮮嘅室內都幾大樓底係兩層樓高層坐得好舒服冇睇價錢入咗唻好彩一啲都唔貴晚市食個飯/麵只係六十零蚊越式軟殼蟹撈檬好怕平時食啲軟殼蟹又淋又油好在呢度夠熱亦夠脆附送嘅蘿蔔湯相當消暑牛油雞翼睇香料同洋蔥鋪滿面就知雞肉好入味食過越式之後就食泰式生蝦凍冰冰 鮮甜清新之後就馬拉菜肉骨茶肉味好濃好足料煲但食完又唔覺口渴就好似港式牛腩麵嘅濃度食真啲當中再滲啲肉骨茶嘅藥味濃而不稠 層次豐富

喺北角一排舊式啲嘅餐廳中間有間望落好新好光鮮嘅

就好似港式牛腩麵嘅濃度
食真啲當中再滲啲肉骨茶嘅藥味
濃而不稠 層次豐富
2019-07-15 131 瀏覽
收工之後約左男友,諗住4圍行下街先,點知突然間落好大雨就行左入呢間餐廳食野先。。主餐牌設計好色彩,我想食喇沙,所以就點左個自選粉麵。喇沙軟殼蟹金邊粉:個喇沙一上枱哇一聲,好大碗好香。個湯底好濃好鮮味,應該用左蝦去淆製,原本既配料有豆卜魚片,豆卜喪哂汁🤪。金邊粉煮到岩岩好又吾會淋pat-pat,好滑吸哂啲湯真心好正🤤🤤🤤軟殼蟹都有成一隻,食落吾油又脆吾干身,幾好食!我覺得呢碗麵真係好有驚喜!珍多冰:飲落好濃椰汁味,入面有綠色同黃色既一條條。綠色係椰汁糕,黃色係大樹菠蘿🤣🤣🤣我仲以為係芒果。呢杯好飲又吾甜。。男友就點左個海南雞飯。個飯有別於一般既黃油飯,係店家自製,顏色較深,一樣甘香吾油。雞好滑,連雞胸都好滑,好香油雞味!估吾到男友成份食哂🤣應該岩岩6點幾轉晚市,未有好多客人。服務都好好,啲侍應姨姨有禮貌同友善😁😁

主餐牌設計好色彩,我想食喇沙,所以就點左個自選粉麵。

喇沙軟殼蟹金邊粉:

珍多冰:

2019-07-11
2019-07-13 130 瀏覽
北角街市附近開了一間新的東南亞餐廳,好多街坊幫襯,當然要試吓。雖然是街坊小店,但裝修並不求其,牆上畫了好多食物款式。巴東牛肉配印度烤餅,好多牛肉,牛肉好諗,黃咖喱好香口,印度烤餅熱辣辣喇沙湯麵配海南雞,喇沙湯好好喝,海南雞夠滑,仲配一碗清雞湯,只係$68,非常超值泰式豬肉碎生菜包,可能因為我哋要求走辣,味道有些淡,但份量好夠Order 套餐,加飲品只需$12,熱薏米水非常特別,除了薏米,有檸檬同糖冬瓜,好可口。難怪那麼多街坊幫襯,果然平靚正

雖然是街坊小店,但裝修並不求其,牆上畫了好多食物款式。

難怪那麼多街坊幫襯,果然平靚正
  • 海南雞飯
  • 薏米水
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 喇沙湯
2019-07-12 83 瀏覽
雷霆鐘意食泰國野嘅程度真係非筆墨所能形容,但每次要食到好味嘅都要走到去九龍城母雷公咁遠,真係唔係話想食就咁易食得到嫁。仲有就係,泰菜出名貴啦,成日食荷包都乾塘,但唔洗灰心,因為今日要介紹嘅南洋面屋,就完全solve到以上問題。首先,住係港島嘅雷霆好難先塭到泰國野食,而開係北角嘅南洋,實在係太方便喇,想成日嚟食都無問題,最重要係咩呀?係平呀! 佢平均60 70蚊就有一個main 仲一定食得飽你,同朋友好大食,驚唔夠,嗌咗三樣野,點知差d食唔曬!性價比真係極高首先,我地叫咗個生菜包,份量多到呢,原來係當一個main咁食,好大塊生菜,肉碎又多,又擺得靚之後係喇沙摻摻,姐係好出名嘅馬拉食法,黃面加米粉,講真,唔係度度有得食,好推薦大家試下,仲可以自由配唔同湯底,面類同餸,我地揀咗軟殼蟹,正呀!咁嘅價食到d高級食材!之後係青咖哩加薄餅,不得不讚,薄餅真係好好味,平時出去轉薄餅一定要加錢,但e度唔洗,你話係咪夠曬貼地親民價先!

我地揀咗軟殼蟹,正呀!咁嘅價食到d高級食材!

2019-07-10 128 瀏覽
今日和朋友試了這間南洋麵屋,亦是推介之選! 肉骨茶味道濃郁,但不會感覺好油膩,另外,我亦喜歡該店的生菜包,因為酸辣道適中,而且好香口。 我亦點了該店的串燒,串燒的醬汁亦很好味!
2019-07-09 229 瀏覽
來到北角既地鐵站附近,係正市政大樓對面,有間食南洋麵既舖頭,見門口放既menu食物選擇好多,而且價錢非常親民,就走入去試下食晚餐。入到去,小店地方感覺非常舒適,裝修係清新簡約,同帶點現代感既風格,而且座位算闊落,可以安心一路傾下計一路舒服甘食個dinner!!~豬扒撈麵 (hk$58)豬扒煎得又香又脆,味道不錯,亦不太油膩。撈麵份量好多,d油麵撈埋小店既特色醬汁,甜甜地,非常開胃好味!!~軟殼蟹摻摻配自選叻沙湯底 (hk$68)呢碗摻摻其實係米粉同埋油麵既混合體,都幾特別,d米粉同埋油麵吸曬濃郁既叻沙湯底味,亦帶點點微辣,而且有好多配料,有魚片同埋豆腐卜,真係好惹味!!~ 軟殼蟹份量不少,炸得香口好味,啖啖蟹肉成舊食,真係必食之選!!~泰式燒豬頸肉 (hk$58)豬頸肉賣相吸引,而且份量不少,亦烤得又惹味又好食,以呢個價錢來講,真係又平又低食!~印度烤餅 (hk$28)詁唔到呢間小店連烤餅都有得食,真係好多選擇,印度烤餅烤得又鬆軟,又香脆,而且有成6,7件,就咁食都好好味,真心不錯。珍多冰 (hk$26 跟餐有半價優惠)見到大部分飲品跟餐有半價優惠,我地叫多左杯珍多冰,椰汁味重,夏天解

豬扒撈麵 (hk$58)

軟殼蟹摻摻配自選叻沙湯底 (hk$68)

泰式燒豬頸肉 (hk$58)

印度烤餅 (hk$28)

珍多冰 (hk$26 跟餐有半價優惠)
見到大部分飲品跟餐有半價優惠,我地叫多左杯珍多冰,椰汁味重,夏天解渴一流。

整體來講,餐廳野食好味,份量多,又坐得舒適,而且價格真係非常親民,真係值得再次光顧!!~
泰式燒豬頸肉
印度烤餅
2019-07-08
泰式燒豬頸肉
印度烤餅
2019-07-05 97 瀏覽
今日同T小姐去食呢間評價唔錯既餐廳,個名都幾有趣“南洋麵屋”,係呢條街呢間鋪仲特別光鮮裝修都好企理下,仲有2層,不過時間仲早人唔算多,未可以坐上面住menu整得好精美,睇得出用心製作過,d食物相影得好靚,見到都想食經過同T小姐一論相議後,就叫叻沙豬排摻摻同青咖哩雞配白飯,飲泰式奶茶同椰汁冰。首先係青咖哩雞飯黎先,個汁好好味,有小小辣,食得出加左d香草,雞件夠滑,有d雜菜,南瓜,色香味都有跟飯仲有碗冬瓜湯,下下火。叻沙我真係第一次食,有椰子香,都係有小小辣,仲另外加左半隻水煮蛋,豆卜,幾塊魚片,摻摻好似係油麵加米粉,吸哂d湯汁,好好食豬排就分開上,咁就唔會浸湯浸到淋哂,都保持到外脆內軟既口感椰汁冰勝在唔會過甜,夠椰子味。反而杯泰式奶茶都係第一次飲,都唔錯。埋單$162,食物都算係香港比較小見既種類,食得出小店用心製作

跟飯仲有碗冬瓜湯,下下火。

豬排就分開上,咁就唔會浸湯浸到淋哂,都保持到外脆內軟既口感

椰汁冰勝在唔會過甜,夠椰子味。
反而杯泰式奶茶都係第一次飲,都唔錯。

2019-07-03
  • 叻沙
  • 泰式青咖哩雞
2019-07-04 89 瀏覽
夏日炎炎,食咩都無胃口,好想食D涼浸浸又開胃既食物,朋友係北角度放工,話帶我去食開胃野,於是約我係北角A2出口等,佢帶我去到附近一間叫南洋麵屋既餐廳,內裡裝修帶點懷舊風格,店員安排我倆坐低後,見到枱面上的精美麵書Meau,裡面有各式粉、麵、飯和小食選擇,朋友所講的開胃食物原來就係涼拌檬粉,於是我揀左配豬扒食,朋友鐘意食雞,但又唔想食雞胸肉,所以叫左個海南雞脾飯(額外加$10),見到餐牌下面寫住飲品半價,我就叫了杯熱薏米水消消暑先,朋友就飲凍龍眼冰。在等待食物的時候,我留意到餐廳有條樓梯上樓上的,聽店員講晚上比較多人,當6位以上客人時,他們便會安排樓上大枱給客人,而樓梯位下方有條柱位,四面都做成枱,如果想靜靜地免被人滋擾,這個位置最岩。朋友的海南雞飯到了,附有一碗冬瓜雞湯,我問朋友飯的顏色點解好似啡啡地色,朋友說這是油飯,是用過雞湯煲過,食落才會煙韌,雞方面肉質嫩滑,至於我的檬粉,當中有紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、生菜絲芽菜、炸蒜片等,自己落酸辣汁撈均食,非常開胃,豬扒醃得好夠味,咬落唔會鞋口,而飲品薏米水,小小一杯,材料很多,有薏米、糖冬瓜及檸檬,飲完覺得可以美白又可以去除濕氣。
海南雞脾飯
豬扒撈檬