2023-12-29 661 瀏覽
長沙灣依間cafe 會加入一些中國草本原素落去個餐單度,例如我試了火麻仁latte ,有提高腸道功能的效果。靈芝 膏清熱去濕伴大紅袍茶蕨餅 ,可加入羅漢果 糖醬糖尿病患者都可以食用。最後腐皮布袋湯烏東,味道清淡美味 。

踩入去呢間小店,陣陣柑仔味撲鼻而來,簡直係夏日裡面既涼風。點咗個檸檬草燒鳳尾魚,外皮煎到金黃酥脆,咬落去彈牙得滯,魚肉嫩滑鮮美,唔膩口得罪,加上清新檸檬草香,食得我心都爽💯!再嚟碗雞油菇菜飯,啖啖都係深沉既香味同埋齒頰留香,真係食到興奮起哂!甜品就揀咗番薯桂花糖水,一啖糖水,甜哂心,番薯煮到腍,桂花味香得嚟又唔會太搶戲。簡直係食到口水直流三千尺,吖媽呀,呢啲老少咸宜既美食真係要大家黎試吓,渣都唔留架!🤤🌞🥰
2023-11-26 435 瀏覽
今日就去左南本草食早餐, 餐廳除左食物加入咗草本元素, 仲係涼茶研究所, 將涼茶配撘咖啡, 超有新意🤣我就叫左蘭王蛋沙嗲牛肉麵, 面頭有好靚既蘭王蛋黃, 啲麵索滿沙嗲汁, 好香沙茶醬味, 帶點微辣😋仲有火麻仁拿鐵, 先飲到芝麻香味, 加咗燕麥奶口感非常順滑, 亦中和左平時火麻仁嘅甘香👍另外我都叫咗玉子燒三文治, 入邊嘅玉子甜甜地, 好厚身, 蛋香味濃郁🥚 仲有雞蛋花接骨木花啡湯力, 將五花茶入邊嘅雞蛋花完美融合咖啡, 底層味道酸酸甜甜, 加埋上面既咖啡, 飲落好有層次☺️最後我仲叫咗素苓膏, 由店家自家整既, 主要有清熱去濕嘅作用, 口感好滑溜, 有少少靈芝香味, 仲可以加埋燕麥奶, 同自行調配羅漢果糖, 旁邊仲有粒水晶紅豆和菓子, 口感煙靭🤣

我就叫左蘭王蛋沙嗲牛肉麵,

2023-11-20 484 瀏覽
燕麥奶明太子章魚意粉$108茶瀆飯 •伴梅子漬,梅子天婦羅.鰻魚$118火麻仁拿鐵$55好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:又到了星期五,忙完一整個星期,放工後想去café鬆一鬆。可是我晚上喝咖啡會睡不好,於是便想到在to go list很久的這間養生café。二人點了2份主食及2杯飲品。燕麥奶明太子章魚意粉,如其名,用燕麥奶取替熱量較多的忌廉。燕麥奶屬全榖雜糧類,由水及燕麥混合而成,再加入維生素及鈣。營養價值高,可降膽固醇,又可做到忌廉般口感順滑的效果。明太子微辣及帶有咸鮮香味,口感細滑,令簡簡單單的意粉變得更惹味。爽彈章魚切成一粒粒的,方便懶人食用。Recommendation 的茶漬飯‧伴梅子漬.梅子天婦羅.鰻魚有驚喜。茶漬飯用桂圓雪梨茶作茶底,有潤肺理氣的作用。最近開始入秋,天氣轉涼又乾燥,試一口茶漬飯,有潤喉的感覺。加了梅子粉的海苔炸得好鬆脆。鰻魚沒腥味又嫩滑,甜味適中。Café有提供數款養生草本飲品。今次試了其中一款。火麻仁拿鐵味道似黑芝麻牛奶。火麻仁富蛋白質,有潤腸、潤肺、提升免疫力
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

茶瀆飯 •伴梅子漬,梅子天婦羅.鰻魚

Café有提供數款養生草本飲品。今次試了其中一款。火麻仁拿鐵味道似黑芝麻牛奶。火麻仁富蛋白質,有潤腸、潤肺、提升免疫力、清熱利尿、活血化瘀、利水滲濕等功效。比起去一般café喝的飲品,這杯草本飲品健康得多!有一驚喜處,喝完整杯火麻仁拿鐵,發現杯底寫了「香港世一」。另外,如果是選外賣杯裝,店員會給你一個迷你紫砂茶壺打咭,好可愛!

2023-11-10 345 瀏覽
🇯🇵喺香港都想有個「偽日本旅行」🧳嘅感覺嗎❓除咗環境、食物質素高之外✅仲要係將涼茶同咖啡黎過Crossover添🥳夠曬驚喜喔❤️❤️🍱日簡四品 🌈聽到個名「日簡四品」已經好吸引到我😍其中一品我自己可以選擇❤️我好喜歡食魚🐟所以就揀咗西京燒金目鯛😋醬汁口感係甘甘甜甜嘅白味噌🔥仲有帶有清酒嘅香昧🍶金目鯛魚口感軟嫰幼滑👍肉汁完全鎖住係魚肉裡面✅配埋白飯真係一流呀🥳▫️西京燒金目鯛▫️腐皮▫️玉子燒▫️白飯🫖茶漬飯❤️伴梅子漬天婦羅❤️鰻魚🌈呢個茶漬飯同平時嘅好唔同👍佢個茶底係用左「桂圓雪梨茶」😋夠曬滋潤又特別💯鰻魚肥美✅上面個塊伴梅子漬天婦羅脆口到不得了😋呢個令我一試難忘呢🥳☕️火麻仁燕麥奶拿鐵🌈味道係真材實料嘅芝麻同杏仁味🫘加埋燕麥奶做出嚟嘅火麻仁燕麥奶拿鐵☕️唔至賣相靚靚❤️仲好好飲添🥳🥃冷萃銀菊咖啡🌈銀菊露cross over cold brew 咖啡呢個個口味☕️真係第一次嘗試✅估唔到兩者mix埋一齊之後😋咖啡同銀菊露嘅味道依然係咁出👅呢個好推介呀🥳

🍱日簡四品

🫖茶漬飯❤️伴梅子漬天婦羅❤️鰻魚

☕️火麻仁燕麥奶拿鐵

🥃冷萃銀菊咖啡

2023-11-08 193 瀏覽
中西合壁咖啡餐廳🍝🍜☕️☕️餐廳名: 南本草地區: 長沙灣燕麥奶明太子章魚炒意粉 HK$108 - 章魚幾彈牙爽口 都多粒 加埋明太子同意粉 食落唔錯 都幾香和風紫蘇雞肉炒拉麵 HK$78 - 拉麵稍淋 雞肉乾乾地 呢個普通 唔出色冷萃銀菊咖啡 HK$52 - 有銀菊既味道 甜甜地 加上冷萃咖啡香其實幾夾 值得一試黑芝麻拿鐵 HK$46 - 正常發揮結論: 整體食物飲品唔錯 份量偏少 但價錢合理 將涼茶咖啡合體得唔錯 飲得多咖啡可以試下呢間環境衛生: 🌕🌕🌕🌕🌑食物味道: 🌕🌕🌕🌗🌑服務態度: 🌕🌕🌕🌕🌑@southherballab#南本草#長沙灣美食 #長沙灣#明太子章魚炒意粉 #雞肉炒拉麵 #冷萃銀菊咖啡 #黑芝麻拿鐵#香港美食 #香港餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #CoupleHelpYouEat #CoupleHelpYouE #HelpYouEat #HongKong #HKFoodie
中西合壁咖啡餐廳

#南本草
#長沙灣美食 #長沙灣
2023-04-05
2023-11-02 196 瀏覽
位於荔枝角福榮街< 𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐇𝐞𝐫𝐛𝐚𝐥 𝐋𝐚𝐛 >, 一間養生涼茶咖啡店, 裝潢以日式木系為主, 感覺舒適。ʜᴇᴍᴘ ꜱᴇᴇᴅ ᴏᴀᴛ ᴍɪʟᴋ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁵⁵火麻仁拿鐵容易入口, 好像喝着芝麻奶, 奶香濃郁。ʙɪɢ ᴛᴏꜰᴜ ᴋɪɴᴄʜᴀᴋᴜ ᴘᴏᴜᴄʜ ᴜᴅᴏɴ $⁷⁵養生•腐皮福袋湯烏冬, 造型相當精緻, 甜甜腐皮包裹煙韌彈牙烏冬, 配昆布、蟲草花、杞子及甘荀熬成的湯底, 鮮甜入味。ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴀɴᴅ ꜱɪʟᴋʏ ꜰᴏᴡʟ ꜱᴏᴜᴘ $⁵⁹椰子燉竹絲雞湯, 椰子肉及雞肉口感十足, 湯水清香不膩。ᴠᴇɢᴀɴ ʜᴇʀʙᴀʟ ᴊᴇʟʟʏ ᴡɪᴛʜ ʀᴇᴀ ʙᴇᴀɴꜱ ᴡᴀɢᴀꜱʜɪ $⁵⁹素苓膏伴紅豆、水晶及和菓子, 配搭燕麥奶及羅漢果糖漿, 很健康呢。南本草 (荔枝角)📍荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

ʜᴇᴍᴘ ꜱᴇᴇᴅ ᴏᴀᴛ ᴍɪʟᴋ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁵⁵
火麻仁拿鐵容易入口, 好像喝着芝麻奶, 奶香濃郁。

椰子燉竹絲雞湯, 椰子肉及雞肉口感十足, 湯水清香不膩。

南本草 (荔枝角)
📍荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
2023-10-29
2023-11-01 148 瀏覽
♨️南本草長沙灣福榮街538號喜遇地下1號舖♥️「涼茶研究所」涼茶+咖啡勁新穎嘅配搭,食物加入草本元素帶出新意思,環境舒適可以慢活放空一下🔷淮山薏米豆腐雪糕窩夫加咗淮山薏米Crossover,味道上唔會特別食得出,但總係覺得健康咗🤣🔷火麻仁latte有D芝麻糊味道,火麻仁味唔勁,隊友話滑腸效果好好,即刻舒𣈱哂🔷Latte🔷玉子燒三文治玉子其實唔容易整得好食,好多時都整得幾粗嚡,呢份整得好滑又香有蛋味🔷牛肉茄子bagel 牛肉配茄子再夾bagel, 配搭新穎味道出色食物:8/10抵食:8/10環境:8/10
♨️南本草
長沙灣福榮街538號喜遇地下1號舖

🔷淮山薏米豆腐雪糕窩夫
🔷火麻仁latte
🔷Latte
🔷玉子燒三文治
🔷牛肉茄子bagel
牛肉配茄子再夾bagel, 配搭新穎味道出色

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10
2023-10-29 172 瀏覽
【一次性令到飲涼茶同飲啡嘅人沉默了】火麻仁拿鐵=芝麻粉+燕麥奶加熱冷萃銀菊=鴻福堂銀菊+幾滴💧冷萃可麗露=擺左好多日再叮+貴明明落單講明要熱嘅火麻仁拿鐵,結果上左一杯凍嘅;見到隔離都係火麻仁拿鐵,明顯人地果杯深色好多,店員又話:人地擺左好耐先咁深色,「始終係芝麻粉沖出黎嘅」可麗露口感差到一個點,似擺左好多日先焗返冷萃銀菊仲難飲過鴻福堂,根本就係係地鐵站鴻福堂買左之後返黎溝水再加幾滴冷萃就賣你52。
【一次性令到飲涼茶同飲啡嘅人沉默了】

火麻仁拿鐵=芝麻粉+燕麥奶加熱
冷萃銀菊=鴻福堂銀菊+幾滴💧冷萃
可麗露=擺左好多日再叮+貴

明明落單講明要熱嘅火麻仁拿鐵,結果上左一杯凍嘅;
可麗露口感差到一個點,似擺左好多日先焗返

2023-10-29
📍南本草 聽名都覺得好有詩意 餐廳打破傳統 將涼茶與咖啡融為一體 茶啡結合幾創新! 小店係涼茶舖永生堂嘅副線 草本元素唔單止係飲品上體現 餐點配搭亦都加入大量養生食材😍 🌀 玉子燒三文治玉子燒三文治即叫即整🍳 製作需時 但見到玉子蛋出住煙上枱就覺得值得等🙆🏻‍♀️ 雞蛋調味偏淡走健康路線 但蛋味出色同口感亦相當嫩滑 唔會煎得過火候🐵🐵🌀 貝柱香菇牛油炊飯 簡單的美味!🤗 貝柱份量頗多 配合埋櫻花蝦🦐同香菇 炊飯帶點牛油同醬油既香甜之餘🔻 仲滲出淡淡嘅鮮味 口感煙韌而不油膩🈵🌀 火麻仁拿鐵 & 黑芝麻拿鐵用上燕麥奶調配 加上火麻仁嘅芝麻香 令到麥香相當濃郁♥️拿鐵表面仲印有Cafe 葫蘆標誌~ 而黑芝麻拿鐵拉花超靚 芝麻香爆登🌀淮山薏仁。豆腐雪糕窩夫連甜品都有功效😂 淮山健脾補虛 薏仁去水腫 豆腐雪糕清清地 感覺好養生同清新 🙆🏻‍♀️媽咪第一次食croffle 話好食 好脆口鬆化 又唔甜膩~
📍

🌀 玉子燒三文治

🌀 貝柱香菇牛油炊飯

🌀 火麻仁拿鐵 & 黑芝麻拿鐵

🌀淮山薏仁。豆腐雪糕窩夫
  • 火麻仁拿鐵
  • 玉子燒三文治
2023-10-23 84 瀏覽
南本草是涼茶鋪還是咖啡廳?之前就聽朋友提到火麻仁拿鐵,一直都好有興趣,今日專程過嚟打卡,果然冇令我哋失望。店內懸掛「涼茶研究所」橫匾,將涼茶嘅養生概念帶入咖啡,新穎有創意,環境仲非常有風格,很有文青氣息。 火麻仁拿鐵有葫蘆標誌拉花,賣相好特別,火麻仁拿鐵系冇咖啡因,佢系用火麻仁加燕麥奶冲嘅latte,火麻仁有護肝明目、改善失眠、消脂解壓️等功效,估唔到佢同燕麥奶咁夾,口感可以咁香滑,好似飲緊黑芝麻咖啡,另外配咗一粒杏仁,更帶出養生嘅概念。雞蛋花接骨木花啡湯力好特別!雞蛋花接骨木花涼茶我就飲過!用佢哋冲咖啡,我就第一次!真係有五花茶嘅清香,但飲落系咖啡,佢苦中帶有少少酸。用咖啡養生呢個概念真系好正!玉子燒三文治厚切玉子燒非常大塊,咬落去口感倍感輕軟同新鮮,玉子微甜充滿蛋香,一份有四大塊,非常滿足。鹽漬櫻花雞絲·檸檬涼麵口感非常清新,檸檬香味突出,涼麵爽口十分開胃,配上雞絲,口感層次豐富。南本草 (荔枝角)(荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖)

雞蛋花接骨木花啡湯力

玉子燒三文治

鹽漬櫻花雞絲·檸檬涼麵

南本草 (荔枝角)
(荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖)

2023-10-20 98 瀏覽
早前見到朋友介紹,一直想到訪南本草。今次來到吃個午餐。餐廳以日系裝飾,環境舒適悠閒。餐廳提供午市套餐。款式不算多,但每款都非常吸引😍✪ 日式豚燒蛋飯 ⌫ 💲78賣相非常吸引,上枱時香噴噴。豚肉片用汁燒過,味道香甜,肉質鮮嫩多汁,搭配上香嫩的滑蛋,每一啖都充滿滿足感。✪ 貝柱香菇牛油炊飯 ⌫ 💲78炊飯的口感軟糯,牛油味道非常濃郁。貝柱和香菇的香氣在嘴中散發出來,非常美味。✪ 燉湯 杏汁金腿燉白肺湯 ⌫ +💲45這道杏汁金腿燉白肺湯口味清淡,湯頭奶白,金腿和白肺的燉煮使得湯汁更加濃郁。杏汁的香氣帶來一絲甜味,整體感覺舒服。✪ 火麻仁拿鐵 ⌫ +💲39味道像芝麻糊,奶泡綿密細膩,喝起來非常順口。用上燕麥奶更健康。【 南本草 】📌 荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖

✪ 日式豚燒蛋飯 ⌫ 💲78

✪ 貝柱香菇牛油炊飯 ⌫ 💲78

✪ 燉湯 杏汁金腿燉白肺湯 ⌫ +💲45

✪ 火麻仁拿鐵 ⌫ +💲39

【 南本草 】
📌 荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
涼茶也是茶! ☕️ 一眾foodies甚至連身邊的朋友都推薦過<南本草>這間位於荔枝角的咖啡店,他結合了養生和咖啡文化,最有噱頭是涼茶加咖啡的創新養生飲品,某個周末中午客人不多於是一試ㅇ 火麻仁拿鐵 (熱) $55menu不說不知原來火麻仁有護肝明目👁️、改善失眠🛌、解脂解壓🧘🏻‍♀️等等功效,變成無咖啡因拿鐵後顏色和味道都跟黑芝麻拿鐵大同小異,但隱隱若若有杏仁香味,甜度剛好對某些人來說可能會偏淡,另外很喜歡他們用燕麥奶代替牛奶~喝到底才看到杯底寫上「不想努力了」😂ㅇ 日簡四品 $119主食選了大葉和風雞肉丸子🍗:丸子大部分成份應該都是雞肉,很有嚼勁,煎得算香口;配菜有櫻花蝦千層豆腐🦐:豆腐皮上面擺了10隻左右小櫻花蝦,味道較甜;玉子燒🥚:蛋味頗香且濕潤;山形縣光姫米飯🍚:煮得偏乾和硬身,不清楚山形縣光姫米是怎樣的但覺得很像珍珠米日簡四品整體賣相有日式精緻感,每道小菜味道也不錯,但最大問題是份量太少了,莫說男生,女生吃完也會覺得肚子空虛...

ㅇ 火麻仁拿鐵 (熱) $55
火麻仁拿鐵 (熱)

ㅇ 日簡四品 $119
日簡四品

2023-07-15
火麻仁拿鐵 (熱)
日簡四品
2023-08-23 364 瀏覽
涼茶crossover cafe火麻仁拿鐵味道好似黑芝麻😆上面畫咗cafe嘅logo雞蛋花接骨木花啡湯力雞蛋花係五花茶入邊其中一個成份淮山薏仁 豆腐雪糕 牛角窩夫牛夫脆口😋素苓膏(靈芝)用靈芝取代龜板,素食可淋上燕麥奶杏汁白肺湯濃郁豬肺都有幾嚿,好食😋和風紫蘇雞肉炒拉麵
雞蛋花接骨木花啡湯力
淮山薏仁豆腐雪糕牛角窩夫
2023-08-20 281 瀏覽
今次去咗南本草食早餐,早餐時間唔多人,座位隨便揀。鋪頭嘅概念係將草本元素帶入西方咖啡,係幾特別新穎。不過今次無叫到草本概念咖啡,睇吓下次有冇機會再試。🥐牛角包炒蛋呢個牛角包非常普通,無牛油香氣,唔脆同唔鬆軟,😂😂 除咗夠大個夾住炒蛋外就無特別,炒蛋夠滑但無咩蛋味,整體十分普通,唔推薦叫呢樣🙈🙈☕️Flat White 咖啡味唔濃,咖啡香氣非常淡,如果鍾意奶啡又鍾意強咖啡味嘅,呢杯未必適合。嗯,整體嚟講好多嘢都要改善,係有啲失望,不過有機會會再次嚟試下草本咖啡,睇吓會唔會出色啲~

🥐牛角包炒蛋

☕️Flat White