諗住今晚食下中菜 去左南小館 但真係食完覺得早知食譚仔好過雞絲粉皮食落冇咬口唔煙韌 青瓜絲唔新鮮 啲醬又冇花生味 奇奇怪怪 未試過食雞絲粉皮會食唔晒 因為真係食唔落口老上海酸辣粉湯底唔夠濃 酸又差啲辣又唔夠辣 係啲雲耳竹筍蝦嘅味道不錯老干媽茄子炒年糕 又係味唔夠濃 茄子炒得夠香 但始終食下食下會冇味 少失望鮮肉小籠包 湯汁又有一浸唔多新鮮嘅感覺 皮太厚 我諗超級市場買番嚟叮嚟食個啲小籠包仲好味過佢😞蘿蔔絲酥餅 第一次食 係幾好味 酥脆外皮配白蘿蔔香濃又惹味 可以再試總括嚟講冇咩事會去第二度食中菜 入面又裝修到九唔搭八咁 茶餐廳地板但有西餐燈飾 仲要播英文歌?! 但係佢係一間中菜館
諗住今晚食下中菜 去左南小館 但真係食完覺得早知食譚仔好過

2019-09-14 426 瀏覽
覆完診,約了朋友吃個午飯,我建議來這家,因為近車站,想快快吃個午飯後就回公司了,這家分店都是第一次光顧,這裡的環境光猛,坐位寛落,因為過了最旺的午市時段,所以不是那麼多人。這裡有很多不同的美食,還有一些特價午巾市麵點一人套餐供應,內裡有一個麵點,再可選一個點心,還有一杯豆漿,因我和朋友都不是那麼肚餓,故我們選了一個一人套餐,再加一個小食。陽春麵拼糖醋排骨是套餐的一個麵點,份量適中,內裡有數件糖醋排骨,糖醋排骨味道酸甜,排骨燘得很腍,湯底香濃,陽春麵軟硬適中。招牌生煎包是套餐包的點心 ,包入面的饀不多,包不是那麼軟,味道一般。小食我們要了一個椒鹽豬手,豬手沒有椒鹽味的,不是太香口,但份量還可以,豬皮炸得不算太脆,但都算香。豬手沒有太多肉,但如果用來送酒都算不錯。套餐還跟上一杯豆漿,豆漿一般,不是太有豆香味。南小館不嬲都給我感覺好貴,但今日有這樣的套餐又不錯喎!

陽春麵拼糖醋排骨(炒麵A)

招牌生煎包

椒鹽豬水

套餐還跟上一杯豆漿,豆漿一般,不是太有豆香味。

南小館不嬲都給我感覺好貴,但今日有這樣的套餐又不錯喎!
2019-09-11
陽春麵拼糖醋排骨(炒麵A)
椒鹽豬水
2019-07-08 448 瀏覽
星期一諗住食好啲啦,於是㩒下網上外賣平台 睇下有咩食就揀左南小館,話哂叫做大集團質素有保証。落單點左個上海粗炒,點知送到黎一打開,個醬顏色又黑又結又反哂光,一睇就知落師傅太重手,食左一啖,咸到爭啲吐返出黎。攞筷子再搵搵下,肉絲量經少。呢盒肯定係我做三十幾年人以黎最難以入口既上海粗炒。我最後決定成盒揼左。初初諗住唔想郁先叫網上外賣平台,跌左100蚊(粗炒$78+運費$20)又仲要出去再買過其他野食

上海粗炒
2019-07-08
30 分鐘 (外賣送餐)
Ben 爺 今次要試埋另外一款龍蝦推介, 就是避風塘 炒龍蝦, 龍蝦熱辣辣, 蒜粒舊乾夠多 (請看附上的圖片), 分量足 有足一隻龍蝦身, 賣相跟宣傳單張一樣。小籠包皮太厚, 不知為何內裏菜肉餡料帶酸, 味道麻麻。麻醬炒手不過不失,沒有驚喜。

小籠包皮太厚, 不知為何內裏菜肉餡料帶酸, 味道麻麻。

麻醬炒手不過不失,沒有驚喜。
2019-06-16 159 瀏覽
Ben 爺 被那個芝士年糕龍蝦 新菜式 吸引進店內, 簡短評論如下;龍蝦份量非常足秤, 除蝦頭意外最有一隻龍蝦的分量貨真價實。龍蝦經油炸過保留龍蝦肉汁做法正宗。 蝦肉新鮮彈牙! 非常熱辣辣。芝士汁 濃杰度適中, 因配上芝士年糕如果太杰身的話便非常 難消化。總括來說88元非常對得起這個價錢。

龍蝦份量非常足秤, 除蝦頭意外最有一隻龍蝦的分量貨真價實。

總括來說88元非常對得起這個價錢。

2019-05-26 403 瀏覽
味道、環境、服務都係唔錯既,唯一不足是比較貴!鮮肉小籠包:HKD45 /5隻,湯清但有d油無錫小籠包:HKD45 /5隻,好味好多生煎包:HKD45 /4隻,唔係心目中既生煎湯包,所以失望了湯麵類麵唔錯,湯清鮮味炒飯比較油炸豬排係最失望,粉多,吉列豬排咁茶都好淡
味道、環境、服務都係唔錯既,唯一不足是比較貴!

鮮肉小籠包:HKD45 /5隻,湯清但有d油
無錫小籠包:HKD45 /5隻,好味好多

湯麵類麵唔錯,湯清鮮味
炒飯比較油
炸豬排係最失望,粉多,吉列豬排咁

茶都好淡
  • 無錫小籠包
2019-05-11 330 瀏覽
第一次去呢到食午餐,有小驚喜!選擇多,價錢唔貴,約$5x-6x有個lunch set,包一杯豆漿/薏米水、正餐(不過唔好期望好大碟)、小食。.炒年糕,略油同肥膩,年糕偏淋,口感一般,唔算特別好食。清湯腩麵,有驚喜,湯同麵會分開上,清淡,牛腩淋,唔錯小籠包同生煎包都Ok,正常,生煎包咬落d湯汁咇出黎,不如果可以再熱D會開心少少,而家似係整左一黎時間拎出黎。不過咁既價錢算Ok前菜,唔鍾諗淋花生,唔好食送既餐野,好多薏米!.

炒年糕,略油同肥膩,年糕偏淋,口感一般,唔算特別好食。

清湯腩麵,有驚喜,湯同麵會分開上,清淡,牛腩淋,唔錯

前菜,唔鍾諗淋花生,唔好食

送既餐野,好多薏米!
2019-05-10
2019-05-10 307 瀏覽
很久沒有吃,再次來臨,二個下午茶餐前菜九元,下午茶時間也要就、、、、上海粗炒,沒有什麼餸,但熱辣辣老重慶擔擔麵,真係好辣二個下午茶共四個小食,都熱辣辣,玩味咕嚕肉就好多肥豬肉其他還可以
很久沒有吃,再次來臨,二個下午茶餐
老重慶擔擔麵,真係好辣
二個下午茶共四個小食,都熱辣辣,玩味咕嚕肉就好多肥豬肉
其他還可以
超級極度難吃 沒有一樣東西可以說是好吃醉雞無味又多肥膏 口水雞只有辣味 陳醋超酸。。。小籠包皮厚漏湯肉霉像吃腐肉。。。。無錫小籠包超鹹 啲肉又係勁霉。。。。。陽春麵感覺像出前一丁的鹼水麵真的不可能再有次。。。。。。。。。超級極度難吃 沒有一樣東西可以說是好吃醉雞無味又多肥膏 口水雞只有辣味 陳醋超酸。。。小籠包皮厚漏湯肉霉像吃腐肉。。。。無錫小籠包超鹹 啲肉又係勁霉。。。。。陽春麵感覺像出前一丁的鹼水麵真的不可能再有次。。。。。。。。。
超級極度難吃 沒有一樣東西可以說是好吃

醉雞無味又多肥膏
口水雞只有辣味
陳醋超酸。。。
小籠包皮厚漏湯肉霉像吃腐肉。。。。
無錫小籠包超鹹 啲肉又係勁霉。。。。。
陽春麵感覺像出前一丁的鹼水麵

真的不可能再有次。。。。。。。。。
超級極度難吃 沒有一樣東西可以說是好吃

醉雞無味又多肥膏
口水雞只有辣味
陳醋超酸。。。
小籠包皮厚漏湯肉霉像吃腐肉。。。。
無錫小籠包超鹹 啲肉又係勁霉。。。。。
陽春麵感覺像出前一丁的鹼水麵

真的不可能再有次。。。。。。。。。
2019-04-18 178 瀏覽
夜晚臨返工前經過第一城,想食上海嘢又誤打誤撞下入咗南小館。本身好鍾意食雞就叫咗個醉雞食,估唔到幾有驚喜,佢有個好有特色嘅杯裝住啲雞。醉雞都好好食。而且現場唔算太多人,坐得幾舒服,下次都會再去!
而且現場唔算太多人,坐得幾舒服,下次都會再去!
最鐘意食的中菜是上海菜,南小館的上海菜比較新派,食物新鮮,不太濃味,加上它們的環境舒適,與老公慶祝拍拖9周年,最好不過,好開心!我們叫了:1。蘿蔔絲酥餅 - 熱喇喇,香口,一層層脆香酥皮,配上絲絲蘿蔔條和蝦肉,很飽肚呢。2。帶子鮮肉小籠包 - 皮雖然比較厚,但這樣就不易穿,咬一口,就已聞到香香的帶子味,豬肉新鮮,溫度剛剛好,不熱口。3。菜肉絲炒年糕- 年糕彈口,配上菜碎和肉絲,清清地,一流。4。餛飩雞湯原盅 - 雞很滑,雲吞大大粒,整個湯都比較多雞油,很香。第一城分店很不錯呢!
1。蘿蔔絲酥餅 -

2。帶子鮮肉小籠包 -

3。菜肉絲炒年糕-
年糕彈口,配上菜碎和肉絲,清清地,一流。

第一城分店很不錯呢!

2019-04-05
2018-12-03 374 瀏覽
難得放假輕鬆下唔想下廚小朋友又話想出街食咁就同佢哋去行街街食下野啦!諗緊食咩之際見到南小館門口放咗張大大招牌係兩駕車仔原來是兒童餐。。。兩個小朋友即刻話要食呀!哈哈!裝修簡潔型格新潮A. 歡樂套餐 $58(蝦仁炒蛋、胡麻醬車厘茄、白飯 配 黑芝麻豆漿)B. 開心套餐 $58(細沙南瓜糰、翡翠水晶蒸餃、蔥油拌麵 配 有機新鮮豆漿)見牆身掛住個圖片幾吸引,咁梗係要叫啦!蔥油開洋拌麵 $42醬汁野味蔥爆得好香同蝦拌勻好味。蝦肉餛飩湯麵 $50四粒蝦肉餛飩好彈牙湯麵清甜。鮮肉小籠包 (5件) $45皮薄多汁夠新鮮。招牌生煎包 (4件) $45熱辣辣煎得好脆口。整體都好好味。
難得放假輕鬆下唔想下廚
小朋友又話想出街食咁就同佢哋去行街街食下野啦!

裝修簡潔型格新潮

A. 歡樂套餐 $58
(蝦仁炒蛋、胡麻醬車厘茄、白飯 配 黑芝麻豆漿)

B. 開心套餐 $58
(細沙南瓜糰、翡翠水晶蒸餃、蔥油拌麵 配 有機新鮮豆漿)

見牆身掛住個圖片幾吸引,咁梗係要叫啦!

蔥油開洋拌麵 $42
醬汁野味蔥爆得好香同蝦拌勻好味。

蝦肉餛飩湯麵 $50
四粒蝦肉餛飩好彈牙湯麵清甜。

鮮肉小籠包 (5件) $45
皮薄多汁夠新鮮。

招牌生煎包 (4件) $45
熱辣辣煎得好脆口。

整體都好好味。

4K
2018-11-16 857 瀏覽
7-11-2018 (Wed)老公陪我去醫院檢查,之後因帶漏o野,就要爸爸拎o黎,攪掂彼都中午,一齊食飯.為o左就爸爸,唔去新城市廣場食,去第一城啦.我o地o黎到呢間,由於好早,所以冇乜人,佢o地都俾o左坐梳化o既四人枱我o地,相當闆落舒適.我o地決定要$68.00o既一人套餐同$198.00o既二人悠閒點套餐. 一人套餐包一杯o野飲,老公要o左熱新鮮有機豆漿,落完單,o野食好快到:1. 蔥油開洋伴麵味道好濃,麵係好完整,冇cut開o既,爸爸算食得最多.2. 薺菜肉絲炒年糕呢個味道相對清淡啲,年糕煙韌.3. 招牌生煎包2件爸爸唔食,咁我同老公一人一個,個底煎到夠脆,內裡o既豬肉餡好大舊,口感鬆軟,但醬汁唔算多.4. 金網生煎窩貼一碟異隻大大隻,冇煎到香脆,內裡o既醬汁都唔係好多,但肉都一樣鬆軟.5. 油林雞原來係炸雞,雞肉唔多,厚炸粉脆口,個汁都幾惹味,老公竟然叫碗白飯o黎送.6. 四喜烤麩拼花雕白雞呢個好似漏俾,我o地叫白飯時都提提佢o地.四喜烤麩暖暖地,味道好濃.花雕白雞比較多肉,酒味濃,OK.老公就話熱豆漿味道淡,一般.味道係3.23分其他:坐低後,有一碟餐前小食,係花生同辣蘿蔔

我o地決定要$68.00o既一人套餐
同$198.00o既二人悠閒點套餐.

1. 蔥油開洋伴麵
蔥油開洋伴麵
味道好濃,麵係好完整,冇cut開o既,爸爸算食得最多.

2. 薺菜肉絲炒年糕
薺菜肉絲炒年糕
呢個味道相對清淡啲,年糕煙韌.

3. 招牌生煎包2件
招牌生煎包2件
招牌生煎包
口感鬆軟,但醬汁唔算多.

4. 金網生煎窩貼
一碟異隻大大隻,
金網生煎窩貼
金網生煎窩貼
冇煎到香脆,內裡o既醬汁都唔係好多,但肉都一樣鬆軟.

5. 油林雞
原來係炸雞,雞肉唔多,厚炸粉脆口,
油林雞
油林雞
個汁都幾惹味,老公竟然叫碗白飯o黎送.

6. 四喜烤麩拼花雕白雞
四喜烤麩拼花雕白雞

呢個好似漏俾,我o地叫白飯時都提提佢o地.
四喜烤麩暖暖地,味道好濃.
花雕白雞比較多肉,酒味濃,OK.

老公就話熱豆漿味道淡,一般.
味道係3.23分

其他:
坐低後,有一碟餐前小食,係花生同辣蘿蔔乾,
餐前小食
OK 開胃o既,呢個要$9.00.
而茶呢,爸爸話好飲,我就飲到玄米味,問問職員,話係玄米喬麥茶,茶水每位$12.00,不過o個個一人套餐免茶水同加一.

所以價錢係$319.00.
2018-11-07
$106.33 (午餐)
2018-11-05 351 瀏覽
Lunch hour黎到,驚見成大間餐廳只有兩枱客,嚇左一嚇😂 但我地廢時再搵另一間野,所以都坐低左。餐前小食啲花生係淋身嗰款,完全唔啱我🤯 都係focus喺主食度算。呢個蔥油餅超級好食!!口感外脆內軟不特止,上枱熱辣辣,啲蔥又夠哂香口蔥味,仲有兩大塊,我停唔到手😂回鍋肉亦好滋味。可能有人會嫌太多油,但回鍋肉就係咁炒先夠好味!肉片數量同豆腐差唔多,比得幾爽手。其他菜式油我都明,因為上海野係咁。但呢碟又真係冇必要做到咁油,搞到原本健康嘅野都唔健康😂其實唔明點解咁多負評,因為味道真係唔錯🤷🏻‍♀️

其實唔明點解咁多負評,因為味道真係唔錯🤷🏻‍♀️
2018-10-20 342 瀏覽
First I would like to say that please don’t dine in this restaurant! It is better to go to another Shanghai restaurant nearby. There are 3 reasons: First, those noddles are different with other restaurant’s. Their noodles are very spicy and there are no peanut butter. Second, those food are disgusting. Those awful food make me feel bad!Last but not the least, it is expensive. The foood is not delicious, but it cost me 150 dollars approximately for 2 people only!In conclusion, I hope you guys don

In conclusion, I hope you guys don’t dine in this restauant. There are no any photos in this post becuase I don’t have a habbit of taking photos when dinning. Hope you will not dine this freaking restaurant.
  • No any dood