2016-12-21 524 瀏覽
終於完成group project交完就行左去尖沙咀食野我朋友素食咁南小館就岩曬啦我食重慶擔擔麵,少少辣,幾好食,面底可以椒香炒多我朋友話食到辣,我就一d都唔覺本身個人唔喜歡紅椒之類但呢個蛋整體都還可以仲有叫左碟 豆漿勝瓜,今餐最差既食物好奇怪,又唔入味,又好淡朋友杯英式花茶,我幾喜歡個茶包,幾得意🌿整體食物同價錢都可接受係碟勝瓜最唔低唔建議點仲有重點係!未坐低有碟小食擺係度,最後埋單係見到收前菜$9 ,咁我唔知有無得提前講唔要叫佢收走,但又無任何說明,而最後又埋單時收錢既小菜,呢個服務就認真欠妥
終於完成group project
交完就行左去尖沙咀食野
我朋友素食
咁南小館就岩曬啦
我食重慶擔擔麵,少少辣,幾好食,面底可以
椒香炒多
我朋友話食到辣,我就一d都唔覺
本身個人唔喜歡紅椒之類
但呢個蛋整體都還可以
仲有叫左碟 豆漿勝瓜,今餐最差既食物
好奇怪,又唔入味,又好淡
朋友杯英式花茶,我幾喜歡個茶包,幾得意🌿
整體食物同價錢都可接受
係碟勝瓜最唔低
唔建議點

2016-12-20 428 瀏覽
朋友很想試這店的黑松露小籠飽, 點菜時很期待, 試過後鴉雀無聲, 即使刻薄說句, 明知那是味精, 麥記的shake shake薯條粉更有味道 ...反而乾扁四季豆味道濃郁, 喜愛這道菜的要留意噢 !

反而乾扁四季豆味道濃郁, 喜愛這道菜的要留意噢 !
黑松露小籠飽, 乾扁四季豆
題外話/補充資料: 這晚用膳讓小弟及同行朋友們感覺不良好, 基本上, 不會再考慮. 1. 7:00 到逹, 清楚寫明用餐時間90分鐘, 在這些地區想多接兩場客是可以理解的; 但是, 8:20分侍應主動要求結帳, 當時門外無人等候, 場內只有七成客人, 8:30禮貌地被要求離坐; 趕著打烊嗎? 2. 如圖, 一客小籠飽有五件, 當小弟一枱只吃掉三件, 侍應走來收走, 被小弟叫停, 一句道歉也沒有 這樣急速的用餐經驗, 而場內只有七成滿坐, 食物未吃清便比侍應收走, 吃得緊張, 有'貼錢買難受' 的感覺.
2016-12-16
2016-11-16 2545 瀏覽
專程去The One看IQ博士展,所以順道去吃個午餐,喜歡吃上海菜的我,便選小南館。我本想找一張靠窗望景的位子,可惜待應卻說那邊休息,晚上才開放。問她原因又不回應。後來我又發現門口有一張告示,座位有限,人數過半才可入座,真是令人費解。再看座位又放至升降機前的行人通道!、看餐墊的推介,原來多年都是最受歡迎餐館。有下午茶套餐,並沒有午市套餐,唯有散叫。一定要試出名的招牌生煎包,雞絲粉皮,還有老重慶担担麵和蝦肉餛飩麵。待應送上蕎麥茶,青綠色,好好喝。前菜是預先放在桌上,有花生和炸菜絲,味道很好,不過要加收九元正!落單後,不到五分鐘,生煎包即到,馬上試味,肉嫩汁多,可惜是攤涼了,微暖的,另外包底是過厚的脆皮,大感失望,顯然是預早煎好,留在鍋子裏翻熱。仔細再看餐牌上的生煎包照片,明顯跟我吃的不同,看上面的葱花全掉在鐵鍋裏。看包底很厚。雞絲粉皮,青瓜絲爽脆,伴著粉皮吃,不過不失。來一碗老重慶担担麵,果然有麻辣味,一團的麵線,要用筷子慢慢弄散,跟一般的担担麵有很大分別,我比較喜歡後者。再吃蝦肉餛飩麵,餛飩是薄皮,滑溜的,不像是上海皮,幼麵條,有鹼水味,湯底淡而無味,嘗到的像是廣東味道。

看餐墊的推介,原來多年都是最受歡迎餐館。
待應送上蕎麥茶,青綠色,好好喝。
蕎麥茶、前菜
不同,看上面的葱花全掉在鐵鍋裏。
生煎,包
看包底很厚。

雞絲粉皮,青瓜絲爽脆,伴著粉皮吃,不過不失。
老重慶担担麵
蝦肉餛飩麵
蝦肉餛飩麵
2016-11-15
蕎麥茶、前菜
2016-10-31 1220 瀏覽
同男朋友第二次去南小館食飯,上次係旺角食,幾好👍🏻今次就去The one 食~大良炒飯係邊間食都咁好味~~~清燉牛𦟌面唔錯,肉同埋筋好林,好食就咁飲個湯都好清甜~好重牛味但係d 面都幾重鹼水味,倒左d 湯落d 面度影縮左d 湯,有點失色。d 面要扣一扣分。另外都叫左生煎包,個底煎得好脆,但嫌唔太夠熱。仲叫左四小碟拼盤,叫左涼拌彩絲,烤麩,醉雞同馬蘭豆腐。最推係烤麩同醉雞。馬蘭豆腐有小小芫茜味,接受唔到既建議唔好食。***佢d 蕎麥茶真係好好飲,不停叫佢fill
同男朋友第二次去南小館食飯,上次係旺角食,幾好👍🏻
今次就去The one 食~
大良炒飯係邊間食都咁好味~~~
清燉牛𦟌面唔錯,肉同埋筋好林,好食
就咁飲個湯都好清甜~好重牛味
另外都叫左生煎包,個底煎得好脆,但嫌唔太夠熱。
仲叫左四小碟拼盤,叫左涼拌彩絲,烤麩,醉雞同馬蘭豆腐。
最推係烤麩同醉雞。
馬蘭豆腐有小小芫茜味,接受唔到既建議唔好食。
***佢d 蕎麥茶真係好好飲,不停叫佢fill
2016-10-30
  • 大良炒飯
2016-10-13 1302 瀏覽
上海菜這間以鮮肉小籠包有五顆$42~面皮厚度適中,材料混合鮮嫩豬肉,湯汁好清甜又不太油膩的!另外有辣的鮮蝦紅油抄手,饀料有豬肉有蝦,辣度不會太over,抄手皮又薄又滑的,真像在吃辣蝦餃最快上菜的是馬蘭豆腐$35,小小的一個心形,其實賣相不錯,但這顯然因它是預先整好放進冰箱,吃起來冷冰冰的,也沒有豆腐香,豆腐其實是豆干,而且馬蘭菜味道不好吃,最後和友人佢無法KO這一碟,很浪費。唯一這道菜真的扣分了不少
上海菜

雞排擔擔麵
2016-10-08
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
雞排擔擔麵
  • 鮮肉小籠包
2016-09-12 1763 瀏覽
與親戚一行5人到此吃晚餐這裡的座位挺舒適的裝潢也很光鮮前菜點了四小拼,,雞絲粉皮四小拼選了糖醋排骨﹑口水川雞﹑花雕白雞及涼拌彩絲整個四小拼的味道都不太濃口水雞算是當中最夠味的~至少有該有的麻!涼拌彩絲是最淡而無味的一道雞絲粉皮,,麻醬味不突出,,沒有芝麻的香氣!點心點了生煎包﹑小籠包﹑香蔥餅點心反倒不錯!生煎包的肉餡有汁,,不會過於乾身小籠包的湯汁足夠,,外皮厚薄適中!香蔥餅香口而不油膩!主食有雞排菜飯及排骨擔擔麵雞排及排骨都炸得不會太乾~粉漿不會太厚惜菜飯不夠乾身,,不夠香擔擔麵則與雞絲粉皮一樣,,沒有麻醬的香氣
與親戚一行5人到此吃晚餐

這裡的座位挺舒適的

裝潢也很光鮮

前菜點了四小拼,,雞絲粉皮
四小拼
四小拼選了糖醋排骨﹑口水川雞﹑花雕白雞及涼拌彩絲
整個四小拼的味道都不太濃

口水雞算是當中最夠味的~至少有該有的麻!

涼拌彩絲是最淡而無味的一道
雞絲粉皮
雞絲粉皮,,麻醬味不突出,,沒有芝麻的香氣!

點心點了生煎包﹑小籠包﹑香蔥餅

點心反倒不錯!
排骨擔擔麵&生煎包
生煎包的肉餡有汁,,不會過於乾身
小籠包
小籠包的湯汁足夠,,外皮厚薄適中!
香蔥餅
香蔥餅香口而不油膩!
雞排菜飯
主食有雞排菜飯及排骨擔擔麵
雞排及排骨都炸得不會太乾~粉漿不會太厚

惜菜飯不夠乾身,,不夠香

擔擔麵則與雞絲粉皮一樣,,沒有麻醬的香氣
2016-07-17
2016-07-24 3256 瀏覽
突然好想吃醉雞,很懷念去過上海吃過的一餐正宗上海菜,於是尋找附近的上海菜館,希望就算沒有十乘也會有七乘吧!餐廳的裝修比較新穎,沒有傳統的中國特色,也是走較年輕人的路線,餐牌上的食物選擇也有很多,還有多款上海甜點供應,晚餐後也不用再到甜品店了先來是四款小食,當然立刻試醉雞,雞肉太腍,沒有酒香,味道完全不是那回事再試口水雞,也是太腍沒有雞味,簡單地說是沒有味道,只是放了一些麻辣醬就算,而且麻辣醬的味道也不夠麻也不夠辣糖醋排骨幸好正正常常,不至令人反感。酸辣湯又咸又不夠料,感覺像在喝味精湯唉,繼續吃下去會有轉機嗎?好了,來了蝦肉抄手,很期待喔!因為我很喜歡吃餃子包子一類的點心,一入口,我在想我的蝦仁呢?是否偷跑了?然後我再細心再食另一件找了了,只是很小和沒有蝦味,其實就算是急凍蝦,只要用心煮一定會美味的,這個和鼎泰豐的抄手相差十萬九千里,傷心至極點主角小籠包上場了,這次選了蟹肉的,但是蟹肉味道不夠鮮味,味道不夠突出,幸好熱辣辣,還算不錯,皮也夠薄,充滿肉汁,可以一試平時多數會吃龍井蝦仁,清清地,感覺不會太油膩,這店有新款黑松露炒河蝦仁,當然要試一下,上菜看到時心想太細碟了,真的是二人份量,所

糖醋排骨幸好正正常常,不至令人反感。
涼菜併盤
酸辣湯又咸又不夠料,感覺像在喝味精湯
酸辣湯
唉,繼續吃下去會有轉機嗎?
紅油蝦抄手
蟹粉小籠包
平時多數會吃龍井蝦仁,清清地,感覺不會太油膩,這店有新款黑松露炒河蝦仁,當然要試一下,上菜看到時心想太細碟了,真的是二人份量,所以這裡不太適合一家人用餐,因為份量不多。
黑松露的味道不太濃,濃厚點就好了,蝦仁雖小但爽口,只份量太少了。
黑松露河蝦仁
最後到甜品時間,南瓜型的紅豆點心外皮有點硬,真的麻麻地,有點後悔叫了這個。
桂花蜜年糕全靠桂花蜜,不然一點味道也沒有。
蜜瓜味的杏仁布丁,味道怪怪的,轉做原味牛奶布丁好得多了,既然布丁上加了雪耳,為什麼不用糖煮一下呢?因為完全沒有味道

最好還是芒果口味的布丁,楊枝甘露混合體,香香甜甜
甜點併盤
2016-07-19
2016-07-22 1634 瀏覽
今晚2人晚餐, 好難得約到一定要喺啲坐得舒服嘅地方食飯,其實係喺過馬路個陣抬頭望過去,再抬頭望上去見到有上海菜,即刻入The One 搭𨋢啦!我地早所以即刻有位。冷盤拼盤係必叫的,好多款特色上海野都想食但又想要份量小ddddd, 原來黎到時都唔係細, 一個大碟4格四喜烤麩- 甜甜地好似食上海齋個種口感糖醋排骨- 每一粒排骨都算厚肉&好入味花雕白雞-酒味香濃, 雞好大隻嫩滑涼拌木耳-最愛的,好爽脆!鮮肉小籠包個皮好簿呀!之前試過辣親口今次攤左陣食,咬左小小皮吸啖湯汁先,熱辣辣嘅肉湯精華再一口食哂成隻小籠包, 皮簿肉靚, 每隻都包得好平均~想必新鮮至係好味嘅秘密蝦肉紅油炒手如果無特別註明個紅油炒手就會係用豬肉, 我地order嘅係蝦因為其他菜都有好多豬. 有小小水餃feel, 薄薄嘅皮就係可以滲入多啲"紅油"-辣辣地+炸脆左嘅蒜~唔想嗌太多野食因為跟住dessert time haha!
冷盤拼盤
四喜烤麩- 甜甜地好似食上海齋個種口感
糖醋排骨- 每一粒排骨都算厚肉&好入味
花雕白雞-酒味香濃, 雞好大隻嫩滑
涼拌木耳-最愛的,好爽脆!

蝦肉紅油炒手
紅油炒手

唔想嗌太多野食因為跟住dessert time haha!
2016-06-23
冷盤拼盤
紅油炒手
2016-07-17 1140 瀏覽
行到攰攰地入左小南館坐下,食下野,下午茶時間,唔使等位直入。叫左幾樣野食:一個甜品拼盤,有個芒果布丁同苿莉花紅豆愛玉凍,重送2樣小點,大家一樣睇下相啦!都係60蚊!幾抵食!因為佢個芒果布丁係啖啖芒果肉,非常清甜,而苿莉花紅豆布丁其係紅豆面的綠茶布丁,係有2個加埋,個味道唔錯,濃濃紅豆中帶少少清淡的綠茶味!讚!另外2個小點就不過不失!個綠茶糖不甩比傳統的淡,無咁甜,表面加上少少白黑芝麻同花生,口感唔錯,重點係唔痴牙!之後叫左個排骨麵頂下肚,佢會將麵同炸菜,排骨分開上,呢點唔錯,可以慢慢食,唔怕個排骨浸軟晒。最後就叫左杯南小冰,有得飲又有得玩,係一杯青檸流打黎,杯入面有粒會閃的假冰,重可以拎返屋企玩tim!

叫左幾樣野食:

另外2個小點就不過不失!

2016-07-17
  • 甜甜拼盤
2016-06-28 803 瀏覽
招牌菜的生煎包,估不到原來是用個鐵pan放住,擺得吸引,不過由order起要等左15分鐘先有得,好肚餓個包好鬆軟,外表乾乾地,脆脆地,加左已煎開的香蔥,好香,內裏豬肉碎好淋又入味,食過多滋味
2016-06-16 878 瀏覽
一向喜好上海菜的我, 當然要試下南小館,係The one 5樓,裝修簡約,空間感幾大可能係樓底夠高,比人坐得舒適嘅感覺,咁啱朋友附近返工,終於一試冷盆拼盤醉雞-唔夠香亦都冇乜味,比d雞頭雞尾..好求其木耳-爽脆酸酸地好開胃馬蘭豆腐-放得好有心,原來係菜同豆腐碎,第一次食味道好普通蟹粉小籠包好好食!皮薄餡靚,湯汁鮮甜小小蟹味,肉都夠香,食嗰時候要小心,勁熱餛飩雞湯,湯幾香但係好油,餛飩大粒好爽有肉清甜,煲湯入面d雞幾好食大白菜肉絲炒年糕年糕有咬囗,味道一般,白菜唔夠,重咸...有啲失望侍應大多數年青人,服務唔錯,價錢都合理,不過埋單先知茶水同前菜都要收錢...雖然收得唔多但有種硬食既感覺...
冷盆拼盤
醉雞-唔夠香亦都冇乜味,比d雞頭雞尾..好求其
木耳-爽脆酸酸地好開胃
馬蘭豆腐-放得好有心,原來係菜同豆腐碎,第一次食味道好普通
蟹粉小籠包
大白菜肉絲炒年糕
年糕有咬囗,味道一般,白菜唔夠,重咸...有啲失望
侍應大多數年青人,服務唔錯,價錢都合理,
2016-06-10 960 瀏覽
Gold Nest Pork and Minced Shrimp Fried Dumpling ($48/5pcs)Another kind of dumpling with a crispy sheet which was formed by frying the dumplings with thinned out batter. To me, the skin was a bit under-cooked while the crisp was not golden enough. This kind of dumpling has thicker skin, holding a generous amount of soup juice. Be careful though, they were all bursting out! Black Truffle Xiao Long BaoAn authentic Shanghainese dish with a twist. The xiao long bao was not only made with pork meat, b
Black Truffle Xiao Long Bao
An authentic Shanghainese dish with a twist. The xiao long bao was not only made with pork meat, but also a lot of black truffle paste.
Black Truffle Xiao Long Bao
Black Truffle Xiao Long BaoThe truffle taste was way too strong and overpowered everything. The texture was too mashy. The skin was slighter thicker than expected, maybe that's because this truffle version is a lot juicier than other ones?
Black Truffle Xiao Long Bao
Fried Pork Buns with Soup ($12/pc)

Another very juicy bun which is in normal "Bao" size. The buns had been pan-fried until a crispy golden bottom, while the top part remained fluffy and nutty with toasted sesame flavour.
Crispy rice dumplings with sesame seed paste
To cure your sweet tooth, dessert dim sum is not to be missed. These lava oozing sesame filled chewy gooey rice dumpling drew a beautiful full stop for our dim sum throll.
2016-06-09
2016-05-25 498 瀏覽
小食好「的色」,最特別係海蜇,真係好爽口。其他不過不失。返而野飲真係有d失望,得個賣相靚。首先杯yogurt, 味道唔差,但個size出左事,同張相好大出入,飲兩啖就飲完,剩返好多泡又唔飲得,有d被騙嘅感覺。另外杯果茶,完全唔係茶黎,似芒果汁多d,好甜。一行15人,一早book檯都係坐得好逼,多人都係唔適合去里間。
小食好「的色」,最特別係海蜇,真係好爽口。其他不過不失。
另外杯果茶,完全唔係茶黎,似芒果汁多d,好甜。

2016-04-28 522 瀏覽
十分喜歡南小的所有裝修擺設就是這樣一堆茶葉也有文化品味台灣色彩上海人事南小館是小南國旗下但我十分欣賞小館一認識即鐘情而且情有獨鍾南小館一些特色甜品和上海菜生下來就對江南風情情有獨鍾南小館的点心奇多有鼎鼎大名鼎泰豐 小南國大半的上海小吃~~差不多都供應價錢大概是鼎泰豐三分之二一個 很大的距離最驚喜是小南國連生煎飽也有鼎老倒欠奉客人很大比率都會叫一二客粗本地人相當歡喜所有生煎饅頭閒日多數不會要等位地方大樓底奇高我會叫1 蔥油開洋拌面 一個非常地道 平價 但滋味一流的上海面 什麼名貴配料都無 只是莫名其妙的香 濃 說不出是因為虾干。定師傅秘方2 虾多士3 小籠包4 龍井虾仁(江蘇浙江省出的淡水虾)

十分喜歡南小的所有裝修擺設

我會叫
1 蔥油開洋拌面
一個非常地道 平價 但滋味一流的上海面
什麼名貴配料都無
只是莫名其妙的香 濃 說不出是因為虾干。定師傅秘方

2 虾多士
3 小籠包
4 龍井虾仁(江蘇浙江省出的淡水虾)
2016-03-04
用餐優惠
優惠券
  • 煎黃花魚
  • 生煎飽
  • 無錫小籠包
2016-04-15 670 瀏覽
雖然係星期六嘅晚餐時間,但係等左10分鐘之後就有位。環境舒適,每張枱之間都適當嘅空間!一埋位,枱上面已經準備左茶水同小食(花生同菜脯)。茶水比較特別,係喬麥茶。上菜速度好快,前菜味食完,其他餸已經擺左係枱面。前菜係口水雞,肉質滑嫩,唔會淨係得辣味,仲有其他香料味,好好食!唔食得太辣嘅人都可以試下。主菜係蔥油撈麵同排骨擔擔麵,擔擔麵比撈麵好食。撈麵份量有D小,而且味道普通,得個咸字。擔擔麵比口水雞辣,但同樣香口。麵質方面都幾彈牙,而且D麵無痴埋一舊。排骨炸得鬆脆,粉漿唔太厚,好味!小食方面梗係唔少得小龍包同生煎包!之後驚唔飽,仲叫多樣蔥油餅。小龍包同生煎包都有湯係入面,但係生煎包嘅湯不足,食得吾過癮!小龍包個皮有D厚同硬,要扣分。蔥油餅太多油,食左一塊之後已經有D滯!整體黎講,食物、環境同價錢都唔錯,不過服務質素有待改善,叫左加茶,但係侍應都無咩反應。

雖然係星期六嘅晚餐時間,但係等左10分鐘之後就有位。
環境舒適,每張枱之間都適當嘅空間!

唔食得太辣嘅人都可以試下。
口水雞
香蔥撈麵
排骨擔擔麵
蔥油餅太多油,食左一塊之後已經有D滯!
小龍包
蔥油餅
2016-04-09
10 分鐘 (堂食)
口水雞
排骨擔擔麵