2020-03-25 1346 瀏覽
無咩人,環境好好,鋪頭又光猛又靚,坐得好舒服!坐低左之後,可能因為冇咩客,員工掛住傾偈,連餐牌都冇俾我哋好鍾意呢隻落單方式,夠晒環保,落單又快!老重慶擔擔麵,睇佢紅噹噹以為會好辣,點知又唔會喎,幾好食!幼麵軟硬適中,又有啲蔥同肉碎紅油抄手,係好味嘅!但我比較鍾意食再辣啲砂鍋雲吞雞,依個要等好耐!比我想像中細碗,得兩粒雲吞,兩條菜,三細舊雞!不過確實係好食嘅,個湯都好好飲!前菜$15有碟菜脯同花生🥜
無咩人,環境好好,鋪頭又光猛又靚,坐得好舒服!

坐低左之後,可能因為冇咩客,員工掛住傾偈,連餐牌都冇俾我哋
好鍾意呢隻落單方式,夠晒環保,落單又快!
紅油抄手,係好味嘅!但我比較鍾意食再辣啲

前菜$15有碟菜脯同花生🥜
2020-03-23
2020-03-25 435 瀏覽
前菜叫左個:雞絲粉皮,味道還可以,但啲醬料較為濃郁左少少。之後叫左個抄年糕,除了鹹咗少少,其他都可以。最喜歡就係個2杯生果茶,好飲,夠清甜,正👍🏻👍🏻最後叫左個雞餃子:個個就相反好似冇乜味甘。
前菜叫左個:雞絲粉皮,味道還可以,但啲醬料較為濃郁左少少。
之後叫左個抄年糕,除了鹹咗少少,其他都可以。
最喜歡就係個2杯生果茶,好飲,夠清甜,正👍🏻👍🏻
最後叫左個雞餃子:個個就相反好似冇乜味甘。
粉皮
炒年糕
水果茶
粉皮
水果茶
  • 招牌生煎包
2019-12-01 1202 瀏覽
兩個人食飯最好就係叫拼盤咩都可以試到啲。另外叫咗一個飽肚嘅炒麵, 由於加咗勁多芝麻,所以都幾香口。再加一個必叫嘅小籠包, 小籠包唔算係皮薄, 但涵算係juicy!再見一碟瓜, 用浸嘅方式去煮 ,比較香滑。
兩個人食飯最好就係叫拼盤咩都可以試到啲。

另外叫咗一個飽肚嘅炒麵, 由於加咗勁多芝麻,所以都幾香口。

再見一碟瓜, 用浸嘅方式去煮 ,比較香滑。
2019-10-22 965 瀏覽
星期六下午12點,入到the one 竟然每間餐廳都唔洗排隊。想食上海菜,就同屋企人入去食吓。帶子小籠包皮薄多汁, 一啖放入口其實唔多食得出有帶子。所以下次可以叫返原味。生煎包比想像中大個 同厚皮不過好熱好多汁,食嘅時候要小心全場最好食呢個紅油抄手 (蝦肉)有蔥蒜辣油,食落香口擔擔麵湯底太多,面無咩料整體而言 下次唔會再叫呢個雞絲粉皮麻醬味重,味道較單調另外枱面嘅蕎麥茶好香好好飲。3人 total埋單$300,算幾抵食
想食上海菜,就同屋企人入去食吓。

帶子小籠包

生煎包
比想像中大個 同厚皮
不過好熱好多汁,食嘅時候要小心

全場最好食呢個
紅油抄手 (蝦肉)
有蔥蒜辣油,食落香口

擔擔麵
湯底太多,面無咩料
整體而言 下次唔會再叫呢個

雞絲粉皮
麻醬味重,味道較單調

另外枱面嘅蕎麥茶好香好好飲。
3人 total埋單$300,算幾抵食

2019-10-12
  • 蝦肉紅油抄手
2019-10-19 605 瀏覽
失望的一餐記得好幾年前這間店初開的時候給我的印象是不錯的,剛好經過尖沙咀就再來嘗試,點知換來是一頓失望的午餐。點算要三道菜式,三讀到令人失望。首先,小籠包皮厚,但湯包來竟然沒有太多肉汁,吃落也沒有得到燙囗的感覺。其次,蔥油拌麵,整個面看起來都是十分油膩感覺,麵條亦做得不細緻。最後最失望是那個南乳豬手,豬手選用的全是肥肉,本身材料就一般,最失望最失望是有好幾舊都炸到過曬火,完全食唔到。應該就不會再來了⋯⋯
失望的一餐

點算要三道菜式,三讀到令人失望。

應該就不會再來了⋯⋯
小籠包子、蔥油拌麵、南乳豬手
2019-10-08 476 瀏覽
去圓方shopping隨便去咗一間食店本身都冇乜期望食完發覺可以唔使再試 擔擔麵面質好普通佢唔係正宗果種花生醬嘅濃湯個湯水得來有少少麻辣味對我來講唔似一個擔擔麵食咗少少已經不想再食 鮮肉小籠包我都唔知點解甜甜地好古怪湯汁都夠既但係個小籠包個皮太厚基本上有少少似咬緊一舊粉 本身佢有個點心拼盤個賣相其實幾吸引一問之下發覺要三百幾蚊但係呢個只係一人份量講真俾多少少可以上樓上酒店食一個二人餐嘅tea都不過係係四百幾蚊
去圓方shopping

講真俾多少少可以上樓上酒店
食一個二人餐嘅tea
都不過係係四百幾蚊
2019-09-25 566 瀏覽
今日好想食上海野,就一於走左去幫襯下南小館。我地叫左個拼盤,可以叫4款唔同既小食,我同男友都覺我幾啱我地食,又唔洗驚份量太大份。我地又試左帶子小龍包,個年覺得同平時既小龍包無咩分別,而雞絲粉皮就瑋般般,無咩特色!我地仲叫左個牛肉麵,個湯底好濃同甜,麵係好幼個種,牛肉肉質麵唔錯,我地最後都忍唔住飲埋D湯,好正!不過呢度既服務真係一般般,要叫先幫你加茶,而且侍應都好後生,又會顧住係度傾計,唔多理客人。
  • 南小館四小拼
  • 牛肉麵
2019-09-17 439 瀏覽
話說很久沒有跟舊同事吃飯,適逢他生日,所以就挑選了他喜歡吃的上海菜。南小館相信大家都不太陌生,吃上海菜,他一定是選擇之一。由於只有我們倆,所以也不點太多了。南小館四小拼:四小拼我最愛他的木耳、醉雞、鎮江排骨。木耳酸酸的,醉雞帶有很香的酒味,鎮江排骨則肥瘦適中。帶子鮮肉小籠包:吃上海菜怎能沒有小籠包?但帶子就比較細小喔... 鳳尾蝦卷:十分脆口,又不會油,大大隻蝦包在裏面,這個比我想像中好吃蔥油開洋拌麵:這個拌麵偏鹹,是很鹹...... 干扁四季豆:又一最愛,炒得很香雖然沒有以前那般好吃,但都算不錯

南小館相信大家都不太陌生,吃上海菜,他一定是選擇之一。

由於只有我們倆,所以也不點太多了。

南小館四小拼

帶子鮮肉小籠包

鳳尾蝦卷

蔥油開洋拌麵:這個拌麵偏鹹,是很鹹......

蔥油開洋拌麵

干扁四季豆:又一最愛,炒得很香

干扁四季豆

雖然沒有以前那般好吃,但都算不錯

南小館四小拼
帶子鮮肉小籠包
鳳尾蝦卷
干扁四季豆
2019-09-01 448 瀏覽
星期四晚上,收工後相約朋友去尖沙咀行街。行左陣,大家不約而同想食中餐,就決定去the one 食小南國。 鍋貼:賣相十分精美,鍋貼很脆,香口👍🏻無錫小籠包:小籠包外皮偏厚,內𥚃有很多汁(水)蝦多士:蝦上面有黑松露醬,很香。 蝦下西多士很脆,但始終多士偏油蘿蔔絲酥:賣相精美, 蘿蔔絲酥好味👍🏻但個人覺得有點偏鹹

鍋貼:
賣相十分精美,鍋貼很脆,香口👍🏻

無錫小籠包:
小籠包外皮偏厚,內𥚃有很多汁(水)

蝦多士:
蝦上面有黑松露醬,很香。
蝦下西多士很脆,但始終多士偏油

蘿蔔絲酥:
賣相精美, 蘿蔔絲酥好味👍🏻但個人覺得有點偏鹹
2019-08-25 311 瀏覽
第一次同朋友去呢間餐廳食晚飯,由門口接待果位女仕同埋著黑衫黑褲果位肥肥地既職員都係黑口黑面、毫無表情,基本一句歡迎光臨同多謝惠顧都冇講過,尤其是黑衫黑褲果個肥仔職員最厲害,同佢揮手示意落單,佢就一手攞左寫好既單走左去,完全唔駛同個客人對一對落左單既食物有冇問題,到埋單簽卡,問佢有冇牙簽,佢都係保持緘默,隨手俾幾支牙簽出黎,就即刻走左去,已經為顧客留低極之唔好既印象。至於食物方面,擔擔麵一般水準,小食併盤其中一樣叫青瓜,就俾左涼拌彩絲,花雕白雞冇咩肉兼冇酒味,豬手味道夠但好少好細舊,鍋貼幾好食,野飲都可以既。可能下次有機會再去食既話,要蒙住眼唔好見到侍應個樣,就可以食得更開心😃

2019-08-22 322 瀏覽
價錢唔算貴 但味道十分一般 所以唔值得食 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️生煎包:少湯汁,底部唔夠香脆,肉質可以,一般,有啲失望🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁⠀⠀蔥油拌麵: 麵質可以,遺憾嘅係唔知加咗咩材料搞到味道有啲奇怪,唔好食☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️酸辣土豆絲: 味道可以 但薯仔可以再切幼啲 😛😛😛😛😛😛😛😛😛奶茶:OK 😂😂😂😂😂😂

⠀⠀

奶茶:OK 😂😂😂😂😂😂
2019-08-18 396 瀏覽
今次又係睇完牙醫之後去搵d 林d 嘅野食咁岩又想去驚安 所以就去左附近the one到覓食!因為當時係早上11:30 好多餐廳都未開門而見南小館有開 野食都應該食到所以就去左食店內都無咩人 樓底好高都坐得好舒服 😄鮮肉小籠包 $45小籠包皮薄而且餡多👍🏻一夾起黎又唔會好容易爆皮裡面都好多汁 🤩佢嘅湯味比出面食開嘅濃 而且有自己一套特別嘅味道如果鍾意食濃味d 嘅小籠包嘅朋友應該會鍾意!上海菜肉雲吞湯 $42因為要食d 林身d 嘅野所以就叫左雲吞湯雲吞同小籠包皮一樣好薄👍🏻而佢嘅雲吞湯都好足料放左好多蝦乾 所以會有微微嘅蝦香味😋蔥油開洋拌面 $42我係第一次食蔥油麵 所以唔知點先為之好食佢嘅麵唔算太油膩 😋佢嘅蔥都爆到好香 第一次食黎講我覺得唔錯會令我想試其他餐廳嘅蔥油麵🤞🏻香脆芝麻蝦多士 $48蝦多士嘅麵包炸得好香脆唔會有好多油益味👍🏻而且上面嘅蝦雖然係炸過 但仍然彈牙On top嘅松露sauce 我個人覺得可有可無🤔整體黎講係好食😋芝士四季春 $25杯四季春只有茶味 無任何甜味 😖同上面嘅奶蓋完全分開 🙁個人覺得麻麻地 不點亦可
今次又係睇完牙醫之後去搵d 林d 嘅野食
咁岩又想去驚安 所以就去左附近the one到覓食!

因為當時係早上11:30 好多餐廳都未開門
而見南小館有開 野食都應該食到所以就去左食
店內都無咩人 樓底好高都坐得好舒服 😄

鮮肉小籠包 $45
小籠包皮薄而且餡多👍🏻
一夾起黎又唔會好容易爆皮
裡面都好多汁 🤩
佢嘅湯味比出面食開嘅濃 而且有自己一套特別嘅味道
如果鍾意食濃味d 嘅小籠包嘅朋友應該會鍾意!
上海菜肉雲吞湯 $42
個人覺得麻麻地 不點亦可
2019-08-16
上海菜肉餛飩湯
2019-08-17 252 瀏覽
上海粗炒 $68一句講曬:吃它!雞絲粉皮 $42Yasssss~每次嚟到必食之前菜,粉皮雖然好衰,但係口感滑不溜溜咁好好味,配上青瓜🥒雞絲🐓花生醬🥜,神仙口感是你嗎?蝦肉餛飩湯麵 $48由靚靚蝦米🦐開始取勝,從來唔會太多味精嘅清湯底比一般茶記鹼水湯底易入口,🍜雲吞皮亦係特色地極薄身呢!鮮肉小籠包(5件) $45一句講曬:一定要吃它!炸銀絲卷 $22外脆內軟,係童年時嘅饅頭味,沾上煉奶絕對珍奇😻南小館甜甜拼 $68唯一需要進步嘅就係甜品,左邊布甸太甜又太稀身。右邊小糕點就咬極咬唔斷,味道亦太淡。
上海粗炒 $68
一句講曬:吃它!

雞絲粉皮 $42
Yasssss~每次嚟到必食之前菜,
粉皮雖然好衰,
但係口感滑不溜溜咁好好味,
配上青瓜🥒雞絲🐓花生醬🥜,
神仙口感是你嗎?

蝦肉餛飩湯麵 $48
由靚靚蝦米🦐開始取勝,
從來唔會太多味精嘅清湯底比一般茶記鹼水湯底易入口,🍜
雲吞皮亦係特色地極薄身呢!

鮮肉小籠包(5件) $45
一句講曬:一定要吃它!

炸銀絲卷 $22
外脆內軟,係童年時嘅饅頭味,
沾上煉奶絕對珍奇😻

南小館甜甜拼 $68
唯一需要進步嘅就係甜品
左邊布甸太甜又太稀身。
右邊小糕點就咬極咬唔斷,
味道亦太淡。
  • 鮮肉小籠包
  • 雞絲粉皮
  • 上海粗炒
2019-08-03 337 瀏覽
星期五要係尖咀搵位食飯都唔係易事。南小館位置數目多,等位時間相對少。今次同老公試新野,試左龍蝦炒年糕,超好味。份量唔算多但好正。另外,紅油炒手都好好味,辣度岩岩好👍🏻👍🏻而家飲品仲做緊第二杯半價,好抵。試左芝士四季春,同喜茶比味道就一般啦,不過價錢只係喜茶一半都可以試試。好味指數:8.5/10
星期五要係尖咀搵位食飯都唔係易事。
南小館位置數目多,等位時間相對少。

今次同老公試新野,試左龍蝦炒年糕,超好味。
份量唔算多但好正。

另外,紅油炒手都好好味,辣度岩岩好👍🏻👍🏻

而家飲品仲做緊第二杯半價,好抵。

好味指數:8.5/10
2019-07-25 308 瀏覽
📍南小館📍呢間係香港有好多分店,隨處都搵到一間!尖沙咀分店樓底高,座位闊落,食物質素都唔錯!特別推介馳名小籠包,皮薄多汁,即叫即蒸,用筷子拎起都唔會好易穿,加分!仲有其他菜式,四小碟可以自由配搭,四喜烤夫味道偏甜,但係醉雞同口水雞肉質較硬,較癡牙~蔥油拌麵好香蔥油味,但食落感覺唔太油膩,都算乾身!地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓501號舖
📍南小館📍

地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓501號舖