2021-04-13 424 瀏覽
朋友是西環街坊,她帶我到這舊式餅店買砵仔糕,話好好食,叫我一定要買來吃。其實我也鍾情舊式餅店,這類餅店多數在一些舊區才有。店面不堂皇,櫥窗所見,餅食放置在一個大鐵盆上,寫好價錢的顏色卡紙貼在每盆餅食前,清清楚楚明碼實價。由於痠情關係,店前圍上大愊透明膠片,不過仍是可以清楚看到食品。我買了黃砵仔糕及椰汁砵仔糕與朋友平均分食,我再買多個嚤囉酥試下。黃砵仔糕是用了黃糖造,口感煙韌,味道不太甜,糕面的紅豆雖然是配角,但有淡淡豆味,一口就吃了一個。椰汁砵仔糕是加了椰子汁做的,口感同樣煙韌,不過椰香味不是太濃,但又讓你嚙夾留香,甜度適中。嚤囉酥我選了豆沙饀的,酥餅比較硬身,切開餅身為兩半,見到豆沙在餅中間,分量也多,豆沙饀不太甜。舊式餅店賣的是舊式食物但同樣賣一份令人懷念的情懷。

舊式餅店賣的是舊式食物但同樣賣一份令人懷念的情懷。
嚤囉酥
嚤囉酥
2021-04-08
2021-03-03 384 瀏覽
之前拍中大街訪片令小編識咗西營盤嘅卓越餅家😂 呢類傳統地道本土餅店真係買少見少,出年新年要買傳統新年食品嘅話可以試吓呀😚😋 笑口棗 $33佢哋啲出品真係好搶手,基本上擺出嚟一個鐘就會無晒😢 小編本來想去買吓角仔,但呢啲咁邪惡嘅嘢當然係會好快賣晒,去到舖頭撞正有啱啱整起嘅笑口棗,就試吓啦(其實之前未試過)😝 笑口棗即係炸粉糰,包住粉糰嘅係好多好多芝麻,甜食嘅。味道有啲似牛脷酥,咬落幾鬆脆,雖然係油炸但唔會食到成手油,唔錯🤩咁究竟點解叫笑口棗呢?原來喺炸嘅過程中,啲粉糰會自己爆開,好似笑口咁。農曆新年祝大家笑口常開啦😁

😋 笑口棗 $33

笑口棗
2021-01-31 571 瀏覽
這間舊式餅店是朋友帶我來的!卓越食品餅店 - 可能剛好有賀年食品可以買,星期六下午過來時還滿多人的耶最後買了三款食品,其中一款是之前吃過的~迷你砵仔糕 - 一盒有8個,都選黃糖的。口感煙韌且不會太甜,不過紅豆就不算太多。鳳凰卷 ($20/包) - 有超香的白芝麻味道、口感鬆脆~再加上椰絲,自己吃光一包也沒問題呢最後因為見到有賀年食品就買了半磅角仔!有花生和肉鬆餡,我選了後者。是滿滿鹹香可口的紫菜肉鬆餡,而且外層很香脆,不會太厚身那樣子。
這間舊式餅店是朋友帶我來的!卓越食品餅店 -
可能剛好有賀年食品可以買,星期六下午過來時還滿多人的耶

最後買了三款食品,其中一款是之前吃過的~
迷你砵仔糕 - 一盒有8個,都選黃糖的。
口感煙韌且不會太甜,不過紅豆就不算太多。
迷你砵仔糕

鳳凰卷 ($20/包) - 有超香的白芝麻味道、
口感鬆脆~再加上椰絲,自己吃光一包也沒問題呢
鳳凰卷 (包)

紫菜肉鬆角仔
2021-01-30
其他
迷你砵仔糕
鳳凰卷 (包)
紫菜肉鬆角仔
2021-01-26 376 瀏覽
經過西營盤, 見到呢間出名既餅店, 人龍唔長, 即刻買左幾款糕黎試下砵仔糕: 整體上兩款都偏向淡味,唔會太甜,有豆味, 而且細細粒, 一口一粒, 好方便. 椰汁砵仔糕有椰汁味, 味道較為突出, 但黃糖味, 就無乜黃糖味.糯米滋: 食落軟綿煙韌, 花生同豆沙都幾好食, 餡料香滑。馬蹄糕: 馬蹄好脆, 幾好味.桂花糕: 無乜味, 好似水咁.可以不試.白糖糕: 有椰汁味, 幾滑.芝麻糕: 芝麻幾香整體上, 都係偏向好食, 傳統既味道, 而且都食得出當中唔同既餡料, 值得推介.

砵仔糕

糯米滋: 食落軟綿煙韌, 花生同豆沙都幾好食, 餡料香滑。
糯米糍

馬蹄糕: 馬蹄好脆, 幾好味.
桂花糕: 無乜味, 好似水咁.可以不試.
白糖糕: 有椰汁味, 幾滑.
芝麻糕: 芝麻幾香
三層糕

2021-01-26
5 分鐘 (外賣自取)
糯米糍
三層糕
2020-09-04 1896 瀏覽
成日經過上環都無留意有間餅店係到,咁岩個日好多人排,就發現左佢。其實我真係唔中意食零食,薯片蝦條糖果真係十年先會食一次,但相反咩酥餅糕,就令我愛不釋手。依間店好好,出啲min 版,唔驚食唔囇又可以過下口癮。所以我就買左一個細砵仔糕,紅豆燒餅同老婆餅。佢地既紅豆燒餅個紅豆蓉做得剛剛好,外面好黏韌。而老婆餅就硬左啲,但個餡都好好食。叮反熱食一定更好食。

2020-06-13 2125 瀏覽
睇到有節目介紹這家餅舖,而且在屋企附近,就快馬加鞭特地前來一試,反正才幾分鐘路程。其實之前來過,買過豆沙燒餅。豆沙燒餅的確好味,餅皮煎得很香,只是size卻比其他人賣的小很多。今次特地來試花生糯米糍。花生香又脆。可惜花生跟糖的比例不均,糖過高,甜味重了點。糯米糍的size小很多,叫迷你糯米糍比較貼切。
豆沙燒餅
迷你花生糯米糍
$4 (其他)
豆沙燒餅
迷你花生糯米糍
  • 花生糯米糍
2020-01-28 2125 瀏覽
年廿幾就泥過年,同屋企人去完買海味就經過呢間好似好懷舊既舖,睇落似自家工場,仲要幾多人買。可能過年,佢用透明袋放哂係枱面,角仔煎堆蛋散全部都有,我就淨係買左呢種油角。紫菜肉鬆油角,130/磅,除翻開都要5,6蚊隻。睇落好似有啲燶,食落好脆好香,唔會成手油,入面好多肉鬆,係我食過最好食既角仔!呢間野平日有賣砵仔糕,下次經開都一定要去食!

紫菜肉鬆油角,130/磅,除翻開都要5,6蚊隻。

呢間野平日有賣砵仔糕,下次經開都一定要去食!
2019-05-11 2890 瀏覽
三層榚係呢間傳統糕點店來講比較新穎,香甜,清新,冇得輸!依家係位於西營盤嘅老店,好多人都慕名而來去買餅,當中有白糖糕,千層糕等等,仲有傳統嘅嫁女餅同我最鍾意食雞仔餅,我每經過都會買一樣試吓,希望有一日可以食得晒😂😂
2019-01-17 3012 瀏覽
竟然俾我搵到好食過奇趣既燒餅😱仲要勁平入面既荳沙冇奇趣咁甜之餘 燒餅仲比奇趣更煙韌😍荳沙同燒餅既比例係1:1架 新鮮出爐仲熱辣辣添最衰係好唔近我😩如果唔係一定會成日幫襯我仲想試下佢d糯米糍同砵仔糕🤤
竟然俾我搵到好食過奇趣既燒餅😱仲要勁平
荳沙燒餅
2019-01-17
荳沙燒餅
2018-11-09 2317 瀏覽
我係一個樂觀嘅人,好容易滿足,不過呢次真係好嬲,2018年11月8號中午12點左右買一個砵仔糕俾小朋友,竟然話買一個冇袋買兩個先俾袋,俾3支牙籤我篤,根本攞唔起,我試攞3秒都撐唔住要跌落來。我得4蚊散紙,我只想買一個,於是我就搵袋仲有冇散紙。剛好有個男人來買一個糯米糍,婆婆二話不說即刻俾袋。我問婆婆原因,佢竟然面目可憎好嬲咁話我可以唔買。我心諗係咪真係咁大細超,好氣憤,如果唔係為左小朋友我真係唔想買。態度真係差到冇人有,宜家諗翻自己都仲係氣憤當中未能釋懷。服務一粒星都唔想俾。
2018-11-08
1 分鐘 (外賣自取)
2018-09-25 1961 瀏覽
年輕一代的可能唔知什麼是豬仔餅,也不清楚豬仔餅的自來。原來豬仔餅又叫豬籠餅,係中秋佳節的傳統糕餅,傳統中式餅舖如有售賣月餅的,那店鋪多會有剩餘的月餅皮做成無餡的公仔餅,再造成一隻一隻的豬仔形狀— 豬仔餅了。而舊時餅鋪多會放一隻一隻豬仔入彩色膠籠,所以又叫豬籠餅。去買餅時因為中秋節收早,雖然已拉半閘,但見我同同事衝過去問仲有冇豬仔餅,個靚女即刻走入廚房拎俾我😢感動,間鋪其實仲有其他公仔造型,不過我最喜歡還是豬仔餅。沒有要膠籠,因為家中已有膠籠,可以重用又不失環保呢。豬仔餅材料用麵團加上砂糖後焗,佢做到好香噴噴,少少甜,又不會入口漿口的,百吃不厭,但又要等下年了。*豬仔餅係中秋限定,平日要食就食棋子餅啦!人情味同老餅味一樣咁好咁濃的傳統中式餅鋪:卓越食品餅店。傳統舊式小鋪賣少見少,多多支持小店,否則四周只剩連鎖店呢。
年輕一代的可能唔知什麼是豬仔餅,也不清楚豬仔餅的自來。

*豬仔餅係中秋限定,平日要食就食棋子餅啦!

人情味同老餅味一樣咁好咁濃的傳統中式餅鋪:卓越食品餅店。
傳統舊式小鋪賣少見少,多多支持小店,否則四周只剩連鎖店呢。
豬仔餅
豬仔餅
2018-09-16 1781 瀏覽
之前試過卓越嘅砵仔糕、糯米糍同老婆餅都唔錯,今次就試吓佢嘅傳統月餅!四黃白蓮蓉月餅同平時嘅雙黃白蓮蓉月餅差唔多大細,切落去嘅時候感受到好實淨好足料。月餅皮有少少脆,蓮蓉嘅甜度適中,四個蛋黃都幾大,仲要漏油。好油水嘅月餅係最好味嘅!我推薦俾想食傳統月餅過中秋節嘅你
之前試過卓越嘅砵仔糕、糯米糍同老婆餅都唔錯
,今次就試吓佢嘅傳統月餅!

月餅皮有少少脆,蓮蓉嘅甜度適中,四個蛋黃都幾大,仲要漏油
。好油水嘅月餅係最好味嘅!

我推薦俾想食傳統月餅過中秋節嘅你
2018-09-14
2018-06-23 2757 瀏覽
可能因為花的時間心思多,但利潤卻不高,現在的傳統糕餅店已經買少見少了,很難得在西環還能找到高水準的唐餅店。個人來說特別喜歡這裡的糯米糍,因為糯米糍煙韌不黏牙,外皮做的非常軟糯。外表第一眼看起來相貌平平,不過咬下去就知道有驚喜。飽滿的餡料讓整個糯米糍「漲卜卜」,裡面的餡料多的滿出來,每一口都能吃到花生餡。糯米糍有紅豆和花生餡,價錢便宜,買滿六顆就會使用膠盒包裝,不然就會使用塑膠袋普通裝上。記得糯米糍要即買即食,或者放在室溫保存。因為如果放進冰箱或者隔天食用,糯米糍口感會大打折扣。若偶爾經過小店,不妨買來試試,相信會有意外的驚喜。

花生糯米糍

若偶爾經過小店,不妨買來試試,相信會有意外的驚喜。
2018-02-04 3393 瀏覽
傳統的食店, 越來越少。傳統的糕點店, 可以說是所剩無幾。這次來到上環, 經過這家舊式的食品餅店, 不禁駐足。很好奇, 因為有很多人排隊。不過, 都是上了年紀的人, 大多是老婆婆及一些媽媽級的女士。像我們這種八十九十後的顧客真的很少。有時候也會感嘆, 傳統的食店一直都缺乏年輕一代的顧客...導致一間間地結業。但是, 不難發現, 如果有一些老店要倒閉結業, 被傳媒報導, 又會有很多年輕的朋友一窩蜂地去湊個熱鬧, 打打卡, 在社交平台不斷說可惜呀, 難過呀, 或是說要支持老店。但是他們平常都沒有光顧過...講講, 很容易。但是要身體力行, 不客易呀。這些老店若果沒有了這批老顧客, 之後是不是又要面對結業的危機呢? 真希望年輕人都可以多光顧這些舊式餅店。芝麻糕 HKD 5.00這麼寒冷的天氣底下, 吃這個凍凍的芝麻糕, 真的別有一番滋味。這個糕的芝麻味不是很重, 比較甜。不過好好吃, 好軟滑。無豆迷你砵仔糕 HKD 2.00這麼可愛的砵仔糕, 真的是人見人愛。而且它不只是外表可愛, 也很好吃。味道好味, 質地又夠實在, 咬落去好香, 好滑!真的是大人細路都岩食! 真希望這些傳統美食, 能夠延
傳統的食店, 越來越少。傳統的糕點店, 可以說是所剩無幾。

這次來到上環, 經過這家舊式的食品餅店, 不禁駐足。
很好奇, 因為有很多人排隊。

像我們這種八十九十後的顧客真的很少。

難過呀, 或是說要支持老店。

但是他們平常都沒有光顧過...

講講, 很容易。但是要身體力行, 不客易呀。

真希望年輕人都可以多光顧這些舊式餅店。

芝麻糕 HKD 5.00
這個糕的芝麻味不是很重, 比較甜。不過好好吃, 好軟滑。

無豆迷你砵仔糕 HKD 2.00
這麼可愛的砵仔糕, 真的是人見人愛。
而且它不只是外表可愛, 也很好吃。
味道好味, 質地又夠實在, 咬落去好香, 好滑!
真的是大人細路都岩食!

真希望這些傳統美食, 能夠延續下去!
周街好多都係工場一次過整完入哂盒咁放係度賣,會即日整既傳統糕點買少見少,仲要係裝修仲要保留住舊式小店風味更加少。有好多唔同種類既糕點賣,不過去到有好多都已經無哂真係好搶手,,而且價錢都唔算好貴,下次可以試多幾款。迷你版砵仔糕一啖食哂夠方便,黃砵仔糕($2)同香色既椰汁砵仔糕($2.5),紅豆粒粒分明又唔會太淋身又唔過甜,椰汁味仲好濃添,一啖食哂岩岩好。荳沙軟餅($3)好煙靭,荳沙超滑兩啖食得完。店名: 卓越食品餅店地址: 西環皇后大道西183號地下

椰汁砵仔糕

荳沙軟餅

荳沙軟餅($3)好煙靭,荳沙超滑兩啖食得完。

店名: 卓越食品餅店
地址: 西環皇后大道西183號地下