2021-10-30 496 瀏覽
女朋友好鍾意食芝士蛋糕,所以佢對於芝士蛋糕都好有要求,唔會覺得舊舊都好食架🤣🤣❤️但係佢試過半熟工房呢個半熟芝士蛋糕之後,就每隔一個禮拜都話要再食🤣🤣真係食到窮啊😂😂-呢個芝士嘅蛋糕特別之處就係佢係半熟嘅,所以個質感係會比較鬆軟,個感覺有少少好似分咗兩層咁,面頭就係蛋糕,而下面就係偏芝士啲嘅,佢嘅芝士味好濃郁,又唔會整到個蛋糕太甜,成個味道都好平衡👍👍不愧為半熟芝士蛋糕嘅元祖呀❤️
2020-11-03 729 瀏覽
今日係油塘大本型食完晚餐,心思思想食甜品,見到半熟工房嘅蛋糕好吸引,想買番件試下,一解想食甜品嘅癮😆塔塔•藍莓 ($30)Blueberry Cheesecake Tart- 藍莓芝士蛋糕外型超誘人,望住已經流晒口水- 芝士味好重,鹹鹹香香,食落質地都幾綿密,啖啖都好滿足- 藍莓酸酸甜甜都好夾個芝士- 撻底厚度正常,整得好好,食落都幾鬆化,非常香係我食過嘅藍莓芝士撻之中嚟講都幾高質,下次想想藍莓芝士撻一定會再買嚟食👍🏻

塔塔•藍莓 ($30)
Blueberry Cheesecake Tart
- 藍莓芝士蛋糕外型超誘人,望住已經流晒口水
- 芝士味好重,鹹鹹香香,食落質地都幾綿密,啖啖都好滿足
- 藍莓酸酸甜甜都好夾個芝士
- 撻底厚度正常,整得好好,食落都幾鬆化,非常香

塔塔•藍莓
2020-09-06
塔塔•藍莓
2017-06-23 1886 瀏覽
有天到鯉魚門吃罷晚飯,看到商場內開了間半熟工房,便行去看看有什麼甜品可以買回家吃~最後帶了這個朱古力味道的芝味二重奏蛋糕回去!這個蛋糕的包裝挺日本風的,放了在一個圓形的木盒,木圓盒還可以留起放雜物用呢~蛋糕整個都是深啡色的,外層佈滿了朱古力蛋糕碎粒粒,表面上看很平實,一切開就看到內裡有乾坤了~內裡是分成上下兩層的~從木盒底的材料標籤上看到,上層應該是用馬士卡邦芝士造的半熟芝士蛋糕,口感滑順細膩,充滿奶香,亦帶有淡淡的芝士香,有點像吃tiramisu的感覺呢~下層的半熟朱古力味道則十分香醇,朱古力味很濃郁~質感跟上層芝士是不一樣的幼滑~再加上外層軟綿的朱古力蛋糕碎~整個蛋糕吃起來口感豐富也不會好甜,是我近來很滿意的一款呢!
2017-06-19
外賣自取
2017-06-09 1011 瀏覽
每星期回媽媽家吃飯,總愛帶一點點的甜食,一來自己貪吃,二來媽總捨不得吃,希望在她還能嘗嘗的日子,與她分享最好的!今日挑了半熟工房,喜歡它一盒十小件,正合淺嘗甜點的用意,又剛好滿足週末擠回家吃飯的大小!店員很有禮,跟我推介新產品,又送我兩個小泡芙!新產品跟泡芙味道都是一般,但勝在服務搭夠有時食野、買野,服務態度真的好重要,態度差、服務差,再好吃都無心機吃!嚐一口小甜點,是飯後最滿足的!薄薄的一層海綿蛋糕,配上濃濃的厚芝士,兩層不同的質感,在口內形成最美的配搭!芝士味很濃、很軟滑,但慶幸,每個都只有一兩口,貪吃的,也勉強能控制一下自己!

店員很有禮,跟我推介新產品,又送我兩個小泡芙
!新產品跟泡芙味道都是一般,但勝在服務搭夠

嚐一口小甜點,是飯後最滿足的!
外賣自取