2020-08-26 975 瀏覽
疫情嘅關係 實在太耐冇打邊爐 即使一個人 也沒關係了 有得打邊爐才是最實際 很想打邊爐 心動不如行動千葉鳥的午市選擇款式真係夠曬多 大致分為 壽司刺丼飯/手打烏冬/拉麵/和食/咖哩 每項再分很多少項 而且價錢亦相當親民 午市時段無需加一 仲有小食送牛肉火鍋 配珍珠飯(壽喜燒湯底)$90一人份量的火鍋 份量一點也不少 超豐富的 整個鍋面都鋪滿牛肉片 賣相相當有睇頭牛肉片灼一灼便可 是高質素的牛肉 色澤紅潤 帶有光澤 厚薄度適中帶有咬口 牛肉味濃郁 有適當的油脂 肉質細滑唔鞋口湯底用了日式風味的壽喜燒 味道甜甜的 有種越食越開胃嘅感覺 鍋中有大量蔬菜 蔬菜吸收湯底的精華後味道變得更清甜 還有粗身的粉絲 口感煙韌又彈牙 吸收曬湯底嘅精華 確實好吃非常加兩蚊叫咗杯凍飲 凍奶茶另外散叫咗海膽壽司$45(2件) 海膽多到滿瀉 分量超足的 海膽鮮甜唔腥 入口軟熟 配上旁邊脆卜卜的紫菜 層次感十足鰻魚壽司$28(2件) 蒲燒汁與鰻魚的味道非常配合 甜甜的醬汁有助消除鰻魚的肥膩感 魚片又大又厚 入口有即溶的效果 非常肥美餐廳除咗堂食之外 還推出了防疫外賣優惠 有多款壽司拼盤選擇 價錢仲好化算添呀堂食完之

牛肉火鍋 配珍珠飯(壽喜燒湯底)$90

加兩蚊叫咗杯凍飲 凍奶茶

堂食完之後 決定買外賣返屋企同屋企人分享 整體來說 千葉鳥真係好抵食 而且選擇非常多 食物質素一點也不馬虎 用料新鮮 賣相精緻 職員服務態度仲好好添 下次必定再來光顧
4天前 0 瀏覽
話說今日约左二位朋友食午餐,去到攞飛吾俾入,因為吾夠一半人數。吾俾入都算,帶位個侍應黑面話我朋友成半個鐘頭都未到,因為我話朋友要15分鐘後到食左45分鐘,侍應轮流執曬枱面D餐具,之後仲攞埋張單,叫我地結帳,服務態度好差,冇下次
5天前
2020-08-26 400 瀏覽
壽司盛合八件壽司 配迷你手打烏冬 $85 包括:芥辣八爪魚/蟹子/熟蝦/希靈魚/帆立貝/蟹柳/燒粟米/三文魚燒粟米壽司很有趣 是我人生第一次吃到的 粟米口感爽脆又多汁 火炙過表面 特別香口的呢壽司大件 好抵食 壽司醋酸度剛剛好 珍珠米煙韌有米香 米飯唔會一夾就散手打烏冬湯底很清 麵條口感滑溜有口彈力 三文魚三寶飯( 三文魚/蟹子/北寄貝沙律/黃金魷魚)$65 刺身配料覆蓋了整個丼飯 三文魚片又厚又長 顏色亮麗呈現鮮橙色 夠新鮮 沒有魚腥味蟹籽份量超多的 配以北寄貝沙律和黃金魷魚 真的超好下飯 既有海鮮的鮮甜味 亦有蟹仔卜卜脆的口感 層次超豐富的每款午市套餐 都可以贈送一款小食 我同朋友分別揀咗紫心薯餅和雪糕泡芙甜品紫心薯餅 食落超有驚喜 吉列脆脆非常鬆化香口 餡料是香滑的紫薯蓉 味道甜甜的 營造出外脆內軟的效果 而且還是即炸的 熱騰騰 很好吃雪糕泡芙甜品(3粒) 一啖一口的泡芙 賣相非常可愛 餡料是冰凍的雪糕 作為飯後甜品確實不錯

手打烏冬湯底很清 麵條口感滑溜有口彈力

2020-08-02 686 瀏覽
今天主要去元朗做畫畫義工,為期一個月愛的圍牆馬拉松畫畫義工日,我們趁未去做義工之時,就去了千葉鳥食午餐……去到店門口,時午餐時間,店內人山人海,是坐滿人。 我們也被安排入店內坐好,看看menu~食指大動了 店內富有日本風情,佈滿了很多不同類型的酒品,有生果類,如梅,桃……日本酒真的包羅萬有,任君選擇。 相信晚間時段,跟三五知己,邊飲邊食燒物,其實都很享受……香港的生活實在太迫人,有時稍為放鬆一下心情,也不為過。日本食店有他們一份細心,會提供口罩紙套,千葉鳥都有份細心及貼心特大海赤蝦海鮮飯 : 海鮮飯很豐富好味道,有吞拿,帶子,三文魚,蟹子~當然唔少得的赤蝦!魚生很新鮮……紫心薯餅 : 新鮮即炸的紫心薯餅,外內軟,軟綿綿很甜。串燒甜蕃薯 : 迷你牌的薯仔,的的骰骰,很可愛,小朋友會很喜歡,一定成串食哂。燒澳洲羊架 :食羊架配上紅酒很是配合,因為是午餐,唯有期待下次吧!鹽燒厚切牛舌心 : 牛很軟滑,配上鹽燒,有豐富的肉汁,口感先鹽後甜。鹽燒開邊雞中翼 :喜歡食雞翼必選,外脆內軟,仍保留肉汁,佐酒之選。燒原條茄子配冬菇汁 :食了很多肉類串燒,點了茄子,平衡一下胃仔,唔使甘負荷,食得健康。茄

紫心薯餅 : 新鮮即炸的紫心薯餅,外內軟,軟綿綿很甜。

燒原條茄子配冬菇汁 :食了很多肉類串燒,點了茄子,平衡一下胃仔,唔使甘負荷,食得健康。茄子是很好配飯的,冬菇汁又惹味,一樣好味道。

2020-07-11
  • 鹽燒開邊雞中翼
  • 鹽燒厚切牛舌心
  • 燒澳洲羊架
  • 特大海赤蝦海鮮飯
  • 紫心薯餅
  • 串燒甜蕃薯
2020-07-24 624 瀏覽
日日叫外賣,今日點都出去食個飯,夜晚冇咗堂食,唯有改食午餐,喺附近搵咗呢間居酒屋。好,坐低睇吓有咩好食先。醬油漬牛舌拉麵,每一片牛舌都煮到啱啱好,仲係中間最嫩嘅部位,拉麵夠彈牙。雪花牛肋條咖喱飯,日本咖喱食落唔會太辣,拌飯一流,仲有四五件,大大件牛肋條,炆得好腍,唔會有筋,好好味。跟餐送小食仲有三件壽司,魚生都新鮮飽滿。芝士年糕,好耐冇食啦,外層炸到香脆,中層煙韌,裏面係流心芝士,正!章魚小丸子,燒得唔錯,個皮唔厚,唔會食到一口粉,章魚大大粒,仲有海量醬汁加木魚。

好,坐低睇吓有咩好食先。

跟餐送小食仲有三件壽司,魚生都新鮮飽滿。

2020-07-19 398 瀏覽
秋刀魚定食$55勁高質,一條半大大條嘅秋刀魚,仲可以揀一樣前菜(簡左蟹籽沙律),見到人哋揀手卷/薯條都覺得好吸引,仲要係白飯任裝無限添加,我真係好鍾意呢間餐廳架👍性價比幾高🤪 牛肉壽起燒鍋 $95好多牛肉,好多蔬菜嘅鍋!呢到有好健康嘅羽衣甘藍。因為街食嗰啲羽衣甘藍好韌,呢到果d可會太好吸湯,完全解鎖左我對呢種蔬菜嘅睇法,原來好食嘅羽衣甘藍都唔係甘韌啫,呢到仲有葛切(日本嘅薯粉),呢間餐廳係日常愛店,野食質素高又吾太貴🙈
秋刀魚定食$55

牛肉壽起燒鍋 $95
2020-06-17
  • 牛肉火鍋
2020-07-19 255 瀏覽
難得今日要入天水圍搵個friend,兩個人就睇下邊到有日本野食啦,咁睇睇下就黎試下依間千葉鳥。雖然疫情影響,但係都好多人幫襯。入面都幾大,枱同枱之間都好多距離。裝修都好有日本feel,啲牆都痴左好多日本食店既poster,幾detail,幾好feel。要讚既係一坐低就有職員比左兩個口罩紙袋比我地,幾窩心。🤩午市有唔少套餐,咁兩個人就叫左一個大大粒雜錦魚生飯跟個紫心薯餅,一個豚骨魚介湯底既九州叉燒拉麵跟個鴨蛋糖心蛋,另外加多個吉列日本廣島生蠔。先講個大大粒雜錦魚生飯先,啲料係真係好豐富🤤,又三文又吞拿又蝦又帶子又希靈魚...真係好多,好似啲刺身唔洗錢咁🤩!仲要食落去係新鮮既,唔係放左好耐有雪味個啲。下面個壽司飯又係好好食!之後就係個豚骨魚介湯底既九州叉燒拉麵,個湯底好濃,拉麵又係吸哂湯底,所以好好食!叉燒又唔太肥,半肥瘦岩岩好!加上吸左啲湯既精神,真係好好食!加上佢有粟米有荀,好多配料,一啲都唔hea🤩!糖心蛋真係流哂心,仲要好入味🤤🤤吉列紫薯餅又係好正,出面夠哂脆,入面夠哂甜😆。吉列蠔開頭仲驚緊佢個吉列皮會好厚,好彩都唔係,食落都幾正,唔會炸到無哂蠔味。走個陣見到佢地有啲外賣套餐,都幾

要讚既係一坐低就有職員比左兩個口罩紙袋比我地,幾窩心。🤩
大大粒雜錦魚生飯
豚骨魚介湯底九州叉燒拉麵
糖心蛋真係流哂心,仲要好入味🤤🤤
鴨蛋糖心蛋
吉列紫薯餅又係好正,出面夠哂脆,入面夠哂甜😆。
吉列紫薯餅
吉列日本廣島生蠔
走個陣見到佢地有啲外賣套餐,都幾底食,疫情下大家都唔敢出去食,下次我都會試下叫外賣。講緊個三文魚三寶飯都只係$65,仲可以送$5現金卷下次再食。
最後比錢兩個人$202,依個質素係真係算抵,性價比高,一定會再番黎。
2020-07-18
大大粒雜錦魚生飯
豚骨魚介湯底九州叉燒拉麵
鴨蛋糖心蛋
吉列紫薯餅
吉列日本廣島生蠔
  • 紫心薯餅
2020-07-12 232 瀏覽
難得入到天水圍,人生路不熟咁,都吾知吃乜好,打電話問朋友,推介來吃呢間日式餐廳。餐廳位於商場內,有冷氣涼侵侵,啱曬依家咁熱嘅天氣,可以避暑。室內裝飾好日式風情。每枱有提供一次性口罩紙袋,比較衛生。蝦蝦笑手打烏冬配鴨蛋糖心蛋$58茶餐廳的價錢,但水凖超然,重點味道乾淨天然,沒有過多的配料,然而因為村料充足的關係,吃落味道係豐盈的。小食1:鹽燒厚切牛舌心-2串$49牛舌有一定嘅厚度,一邊燒一邊灑上華鹽和黑椒,口感係爽嫩的,吾鞋吾韌。而且好入味。小食2:燒原條茄子配冬菇汁$36燒原後切件上碟,鋪上木魚和蔥花,特別吸引。小食3:鹽燒開邊雞中翼$39一串有2件,雞皮燒到金黃色和有點脆皮,略嫌雞肉味不夠鮮,但雞肉卻是很滑嫩沒有鞋口的。埋單自行到門口,等待埋單的時候可以欣賞下旁邊的一缸金魚舞姿。

室內裝飾好日式風情。每枱有提供一次性口罩紙袋,比較衛生。

蝦蝦笑手打烏冬配鴨蛋糖心蛋$58
小食1:鹽燒厚切牛舌心-2串$49

小食2:燒原條茄子配冬菇汁$36
燒原後切件上碟,鋪上木魚和蔥花,特別吸引。

小食3:鹽燒開邊雞中翼$39

2020-07-08 170 瀏覽
過天水圍整電腦,間舖未開門,唯有食個飯先,見呢間餐廳門口咁多人,一定係好嘢!加上我一位,等一陣就有位!一坐低第一時間就放個口罩袋你,再俾餐牌,由於係lunch hour,超級多人,快快手揀完落單。二品刺身飯,我揀咗呑拿魚切身+碎蔥三文魚,吞拿魚新鮮肥美,三文魚碎亦不是太碎,一條條咁,食到三文魚味,加錢配檸樂一流跟餐小食我揀咗紫心薯餅,一碟有2件,切開真係紫心,食落甜甜地,好味叫咗2個小食,原味燒廣島蠔同鹽燒厚切牛舌心。廣島蠔大大隻,味道鮮甜;牛舌心串燒唔乾食、厚肉、唔會太熟同好un!果然係推介食品之一!地點方便,價錢又唔貴,食物又美味,最讚嘅係員工友善,會問我會否坐得迫、少人d又話幫我轉枱,好窩心,一定會再去

2020-07-04
  • 鹽燒厚切牛舌心
2020-06-24 401 瀏覽
係天水圍區,要揾反質素好既日本料理餐廳選擇其實唔算多,千葉鳥位置係天澤商場入面,一間特別日本餐廳,店內裝修日本懷舊式風格,餐廳內卡位每格都有唔同設計,好有特色安排坐位後,店員介紹每日特別推介,今晚推介係<<池魚王>>,池魚屬於一年四季都有既魚類,每年6-8月最肥美,而種魚貴既地方係離水即死,所以一定係每日非常新鮮就會運到餐廳,介紹下要左個池魚刺身,刺身脂肪比例適中,一D腥味都無,池魚透明色澤潤,一口咬入,首先是清甜的感覺,繼而魚油在口中爆發,無介紹錯🤤呑拿魚七色丼有七種唔同刺身,分別有三文魚,呑拿魚,大甜蝦,帶子,油甘魚,碎蔥拖羅同海膽,另外仲有一隻鵪鶉蛋同酸薑,只係睇每樣刺身就感覺到好新鮮,而個刺身下面仲有彩蛋,就係刺身下面有拌飯素放係飯上面,將鵪鶉蛋同拌飯素再加小小醬油一齊食帶來一份滿滿的幸福感牛肉鍋(配壽喜燒+烏冬)未幫襯之前睇食評已經見到幾多人食而個牛肉鍋,侍應放上枱後幾有震撼感覺,成座山咁高,厚疊既牛肉,而牛肉唔會係只係肥膏果隻,肉味飽滿,而個鍋入而份量都好足串燒秋葵幾有驚喜,秋葵燒得岩岩好,食落唔會串得過熟,仲有木魚雜跟碟一齊上,幾有心思燒秋

安排坐位後,店員介紹每日特別推介,今晚推介係<<池魚王>>,池魚屬於一年四季都有既魚類,每年6-8月最肥美,而種魚貴既地方係離水即死,所以一定係每日非常新鮮就會運到餐廳,介紹下要左個池魚刺身刺身脂肪比例適中,一D腥味都無,池魚透明色澤潤,一口咬入,首先是清甜的感覺,繼而魚油在口中爆發,無介紹錯🤤

呑拿魚七色丼

牛肉鍋(配壽喜燒+烏冬)

串燒秋葵
燒秋葵如果燒得太耐,會令口感變得好淋身同入面滑潺潺啫喱會乾哂,所以而間燒秋葵做得幾好

三重芝士煙肉焗蟹柳
最邪惡既小食,但總令人最吸引,濃厚表面焗得岩岩好,而芝士表層下面全部係滑溜既芝士汁包住蟹柳一齊食,蟹柳既汁同芝士Max埋好好食,餐牌上無推薦錯

2020-06-23
2020-06-22 273 瀏覽
屋企冇煮飯,打算近近地係附近食個晚飯,就黎左天澤食飯。唔好以為天水圍甘細就冇野好食,呢間真係入我嘅高質secrete list嫁。店面算大坐得好鬆,舖內行居酒屋設計,好有心思!🏮⭐️醬油漬牛舌拉面呢個牛舌拉面真係唔簡單,醬油漬得岩岩好唔會過咸,牛舌最怕咬唔爛,但佢食落好霖好軟,真係好推薦!牛舌仲要有9大舊甘多,CP值爆燈!配埋雪白嘅豚骨魚介湯,好肥美好濃郁!⭐️火炙醬油漬三文魚腩左口魚背脆脆飯不愧係三文魚腩,油脂非常豐富。魚生只有一面燒過,軟嫩之餘帶點焦香。個飯都唔簡單,脆脆飯姐係加左天婦羅脆脆同飯素,食落香口冇咁膩,亦有多重口感,不愧為店長推介。⭐️串燒走地雞頸肉唔好以為雞頸肉,但好鞋冇肉食。呢個雞頸肉好嫩滑啖啖肉,燒得好惹味!⭐️串燒甜蕃薯🍠蕃薯係用黃芯bb蕃薯,食落好似麻薯甘QQ嘅。串燒上面仲搽左少少蜜糖,燒到外皮香脆,內里好軟糯。當佢甜品食一流丫!

⭐️醬油漬牛舌拉面
⭐️火炙醬油漬三文魚腩左口魚背脆脆飯

⭐️串燒走地雞頸肉
⭐️串燒甜蕃薯🍠

2020-06-21 192 瀏覽
屋企樓下有間日本野,一直都未食過。而家大熱天時唔係太想出街,近近地,就決定嚟呢度食個快飯就返屋企hea 喇🙈呢個係火焰醬油漬三文魚腩左口魚背脆脆飯。玉子大大舊,甜甜地,蛋味幾香。啲火焰魚食落暖暖地,入口即溶,配埋啲日本米飯食,幾甲朋友叫左個吉列豬扒拉面,偷食左佢個豬扒,炸得好脆,炸粉唔算厚,顏色都幾金黃。食落冇話好油膩,亦都好容易咬開。出面好多店啲豬扒都會韌,呢到好冇呢個問題。仲有少少菜伴碟,可以中和左個邪惡感。

2020-06-17 251 瀏覽
今日黎到天水圍搵到間平靚正日本嘢!🤓我係中午嘅時間食,餐廳有好多都係價錢實惠嘅lunch set,同埋加多少少錢就可以追加小食或者刺身👍🏻而我因為想試多啲唔同嘅壽司,就嗌左一個「極上壽司盛合」,總共有9件壽司,三件卷物同一件厚玉子,仲有附送嘅小食我就揀左唐心鴨蛋。另外加多$19就有一份雞肶肉串燒🤣 先講壽司方面,整體質素都幾好,海膽鮮甜無腥味,三文魚子粒粒晶瑩剔透,一咬落去魚油香味爆晒出黎👅 另外唐心鴨蛋幾特別,一般平時食到嘅多數都係雞蛋,而唐心鴨蛋唔同之處就係會多左少少鹹味,未試過嘅朋友絕對值得一試!雞肉串燒師傅燒到皮脆香口,連埋中間嘅京蔥一齊食係一個好好嘅配搭。同埋叫左個kirin生啤飲,消暑解渴🍺 整體而言,覺得呢間餐廳性價比幾高,推薦屯元天朋友一試!
2020-06-17
2020-06-13 270 瀏覽
今日係呢邊附近交收 之後就決定再會呢間cp值高餐廳見佢餐牌都有少改動 試下新款午餐<廚師推介-吞拿魚七色丼>以及八件壽司配細烏冬餐 午餐除主食亦包括小食或飲品 揀咗2件黃金魷魚手卷同埋紫心薯餅 紫心薯餅夠脆又夠熱 外皮薄脆唔會厚粉 紫心薯非常甜 手卷都好味 只係薯餅太出色丼飯內有大甜蝦 帶子 海膽 油甘魚 吞拿魚拖羅 淨係咁多種食材已經夠曬開心 估唔到裏面嘅魚生係咁有質素 食材都夠新鮮抵讚佢而家仲可以用七折優惠加小食我哋就加咗兩隻特大海赤蝦刺身當然符合個名非常之大隻而且肉質非常彈牙爽口鮮甜壽司餐有八件壽司 北寄貝 希靈魚 帶子 件件分量十足 夠晒滿足 呢個價錢食到咁多美味壽司再加個烏冬 真係超值
今日係呢邊附近交收 之後就決定再會呢間cp值高餐廳

佢而家仲可以用七折優惠加小食我哋就加咗兩隻特大海赤蝦刺身