2019-11-09 361 瀏覽
香港有唔少嘅日式餐廳,不過做到價錢低,質素又高嘅就唔多今次入嚟天水圍就食到間有質素嘅日式餐廳一嚟到見到餐廳已經好多人,好彩啱啱有人食完走,我哋唔使等好耐就有位坐午市套餐好多選擇,有丼飯、拉麵等等,仲要送埋小食拉麵、烏冬等等只係40幾50蚊就食到,仲要唔收加一,出面餐廳真係好少見咁抵食軟殼蟹牛油果野菜沙律軟殼蟹炸到脆卜卜,新鮮蔬菜同牛油果只係加咗少少調味料,食落鮮甜又帶微酸,好開胃小食揀咗三件壽司,飯粒食落唔太硬,應該係新鮮整好沙律另外跟咗一碗海苔烏冬特大海赤蝦海鮮飯呢個飯上面有海蝦同其他款式刺身,淨係睇份量都十足刺身食落新鮮,另外配有紫薑同少少沙律,送飯一流飯食落有少少微溫,唔會好硬,相信係即日新鮮整好,我另外加咗醬油同芥末一齊食,呢個飯非常出色雖然只係小食,但手捲嘅份量都非常豐富我揀咗芥末八爪魚同三文魚手捲醬油漬牛舌拉麵拉麵爽滑彈牙,上面鋪滿薄切嘅牛舌湯底帶微鹹嘅醬油味,配搭一隻整得好靚嘅糖心蛋,成碗拉麵都非常完美有屋企人唔食生嘅食物,所以另外叫咗一個熟蝦壽司食完鹹食又想食甜品,就揀咗個雪糕泡芙雖然只喺屋苑入面嘅餐廳,但係食物質素非常好,性價比高相信下次再嚟天水圍都會再番嚟搵食
香港有唔少嘅日式餐廳,不過做到價錢低,質素又高嘅就唔多
今次入嚟天水圍就食到間有質素嘅日式餐廳

午市套餐好多選擇,有丼飯、拉麵等等,仲要送埋小食

軟殼蟹牛油果野菜沙律
小食揀咗三件壽司,飯粒食落唔太硬,應該係新鮮整好

沙律另外跟咗一碗海苔烏冬

特大海赤蝦海鮮飯
呢個飯上面有海蝦同其他款式刺身,淨係睇份量都十足

刺身食落新鮮,另外配有紫薑同少少沙律,送飯一流

雖然只係小食,但手捲嘅份量都非常豐富
我揀咗芥末八爪魚同三文魚手捲

醬油漬牛舌拉麵
拉麵爽滑彈牙,上面鋪滿薄切嘅牛舌

有屋企人唔食生嘅食物,所以另外叫咗一個熟蝦壽司
食完鹹食又想食甜品,就揀咗個雪糕泡芙

雖然只喺屋苑入面嘅餐廳,但係食物質素非常好,性價比高
相信下次再嚟天水圍都會再番嚟搵食
  • 特大海赤蝦海鮮飯
2019-09-10 1174 瀏覽
呢間嘢好耐未食過,對上嗰次食都已經成年前了。 今日去探個朋友經過,緊係要再試下午餐啦。原來午市都好多人食,特別係學生比較多, 所以餐廳都有特別優惠比穿校服嘅學生。頭盤叫咗個三文魚刺身, 刺身夠晒新鮮肥美, 魚油超香,非常有口感。午餐我選了極上壽司盛合, 當中有八件壽司,三件卷物和一件蛋。 壽司整得非常精美, 每件壽司都有所不同, 可以樣樣都食下,滿足下口感。午餐額外可以配多一個小食或者飲品, 我就揀咗蟹子沙律。 一人份量非常足夠,用料十足。另外一個餐就叫咗鰻魚定食, 鰻魚都好大條, 燒到金黃色,62蚊嘅價錢非常抵食, 午市時段仲要冇加一, 真係要畀個like小食揀咗紫心薯薯餅, 薯餅送到上嚟還是熱辣辣的, 香脆粉薄,紫薯帶些少甜,非常美味。午市套餐分得好清晰, 有拉麵套餐,咖哩套餐,壽司套餐,和食套餐等等, 選擇非常多。 上次食嘅水準都好高,今次食水準依然保持得非常好, 值得推介。

頭盤叫咗個三文魚刺身刺身夠晒新鮮肥美, 魚油超香,非常有口感。

2019-08-27
2019-12-02 11 瀏覽
平時好少機會入天水圍,難得今日入去,就梗係要喺呢度揾下有咩好食,喺商場行左一圈覺得呢間最吸引,就決定試試佢😎因為係晏就去,所以有抵食啲既午市套餐揀,會送一款小食或者飲品,好多選擇都係五十幾蚊,超抵食!其實除左餐牌之外,仲有好多野食喺餐牌揾唔到可以叫,例如係赤身同大拖羅中拖羅等等,佢地寫左喺牆壁既地方,可惜我落左單先睇到,所以就冇機會試😢 店內面既裝修都好別緻,一啲都唔馬虎,好有傳統日本文化feel等左陣終於有野食啦,一上菜個樣就勁吸引!我點左個牛肉火鍋,啲牛鋪滿哂成個鍋,雖然下面係野菜黎,但啲牛都絕對唔少架而且下面啲野菜都好好味,湯底係好似壽喜燒咁,甜甜地,配佢送既白飯一流另一個驚喜就係極上壽司盛盒,有海膽,三文魚籽,帶子同花之戀呢個價錢黎講,佢既海膽都算新鮮,一啲都唔苦送既小食方面,我就揀左紫薯薯餅同抹茶蕨餅,薯餅係新鮮炸起,仲熱辣辣同好脆,幾好食,呢間野總括黎講性價比都幾高

另一個驚喜就係極上壽司盛盒,有海膽,三文魚籽,帶子同花之戀

呢個價錢黎講,佢既海膽都算新鮮,一啲都唔苦

2019-11-30 0 瀏覽
人地成日話天水圍無好野食今日試到呢間日本野,都幾高質啊👍🏼裝修充滿日式風格,恍如置身日本居酒屋餐廳有頗多卡位,內裡貼滿海報甚有日式風情由於太肚,先叫了厚燒玉子$26蛋香味濃郁!層次分明非常滑,好開胃蒲燒鰻魚飯 $82鰻魚厚身,燒得頗香脆上面還舖了飯素增加口感如果鰻魚汁可以多一點就完美了午餐set還配了一碗味增湯午餐小食選了壽司三件刺身較薄,但鮮味十足性價比高二品刺身飯 $88三文魚腩共有六大塊全部新鮮肥美都算是厚切碎蔥拖羅油香豐富加埋蛋汁拌飯,一流的享受!包皮薯條🍟薯條連皮一起新鮮炸好熱辣辣無可挑剔
人地成日話天水圍無好野食
今日試到呢間日本野,都幾高質啊👍🏼
裝修充滿日式風格,恍如置身日本居酒屋

餐廳有頗多卡位,內裡貼滿海報
甚有日式風情

由於太肚,先叫了厚燒玉子$26
蛋香味濃郁!層次分明
非常滑,好開胃

蒲燒鰻魚飯 $82

鰻魚厚身,燒得頗香脆
上面還舖了飯素增加口感
如果鰻魚汁可以多一點就完美了

午餐set還配了一碗味增湯

午餐小食選了壽司三件
刺身較薄,但鮮味十足
性價比高

二品刺身飯 $88

三文魚腩共有六大塊
全部新鮮肥美
都算是厚切

碎蔥拖羅油香豐富
加埋蛋汁拌飯,一流的享受!

包皮薯條🍟
薯條連皮一起新鮮炸好
熱辣辣無可挑剔

2019-11-28
今日行開天水圍天澤商場見到有一間裝修得幾靚幾有風味嘅日本餐廳就決定入去試吓嚕☺️因為我哋兩個都拎住好多嘢 侍應好貼心咁幫我地安排左一個比較鬆動少少嘅位置☺️☺️店入面嘅裝修好有日本風格 睇得出呢間餐廳落咗好多心機去佈置☺️☺️一坐低就即刻睇餐牌 呢一間日本餐廳提供左好多唔同嘅日本料理 價錢都算幾平 搞到我樣樣都想食添😝😝見OpenRice好多人都話依個牛肉火鍋 所以我哋都唔執輸😚份量好足夠 又有菇粉絲豆腐娃娃菜我哋仲另外加咗個珍珠飯添😗😗加上係收起笑湯底甜甜地幾好食而呢一個香菇汁茄子 味道都還可以 冬菇味都幾突出 比較適合一啲唔鍾意太濃味嘅人食☺️另外我哋仲帶咗個刺身飯食 呢個係三文魚三寶飯入邊有三文魚六片 北寄貝沙律黃金魷魚等等等 份量都幾大 味道都算新鮮幾好食☺️☺️特別係個黃金魷魚同埋北寄貝沙律 食完又想繼續食 如果多啲就更好啦哈哈

2019-11-19 26 瀏覽
食店位於天水圍北領展天澤商場內一樓,說真的,這家店可算是天北最高質日本菜了。領展商場一向只有連鎖餐廳進駐,閒時有一兩家小店,通常都是頹頹的。而千葉鳥則從裝修、服務至美食也能看出食店滿滿的誠意,在天澤商場裡別樹一格,站穩陣腳。不過以午餐來說,價值不算平民價,平均$60左右,街坊未必能常常來吃吧。裝修還可以:  這裡星期一至日都提供Lunch Set,套餐包括一飯/麵+小食/飲品,相當豐富。而Lunch Set 選擇亦非常多,起碼40個選擇,提供一般和式熟食及魚生飯等,適合一家大小來用餐。今次我們就點了 特大海赤蝦海鮮飯 ($92) 及 極上壽司盛合 ($130)首先先說說 特大海赤蝦海鮮飯 ($92)很大一碗,材料超豐富。海赤蝦亦是很大一隻,味道鮮甜,多汁爽口!這個飯材料之多令我相當驚喜,我特地將每件海鮮都放在碟上以作盤點,總共六樣海鮮,另有薑片、及沙律作伴碟。海鮮有: 蝦、厚切三文魚、希靈魚、八爪魚、黃金魷魚、生芥辣八爪魚撥開厚厚的食材,以飯素點綴珍珠飯,增添整個飯的層次感,飯素次美味使得我把米飯都吃得一粒不留。極上壽司盛合 ($130)9件壽司+3件卷物還是很鮮甜的刺身壽司,不過刺身

裝修還可以:

今次我們就點了 特大海赤蝦海鮮飯 ($92) 極上壽司盛合 ($130)

首先先說說 特大海赤蝦海鮮飯 ($92)
特大海赤蝦海鮮飯

很大一碗,材料超豐富。
特大海赤蝦海鮮飯

海赤蝦亦是很大一隻,味道鮮甜,多汁爽口!

特大海赤蝦海鮮飯

極上壽司盛合 ($130)
極上壽司盛合

9件壽司+3件卷物

還是很鮮甜刺身壽司,不過刺身厚度稍嫌太薄。 另一方面,海膽壽司上的海膽非常腥,應該不夠新鮮,因此這個盛合的CP值不如海鮮飯之高。
蟹籽沙律

隨餐可揀選小食一份,這份沙律份量剛好,蟹籽、青瓜味道新鮮。

凍奶茶

小食可揀選飲品一份,如需凍飲另加$2,感覺沒有小食划算。奶茶茶底濃澀,是茶餐廳的味道。

同場加映! 我鄰桌點了牛肉火鍋,看那座牛肉山,鋪滿整個鍋,好像很新鮮,相當吸引! 我看菜單,好似只是$90,還不加一,相當抵食!

埋單每人$112,不用加一,還可以接受。

-------------
其他菜單
2019-11-17
極上壽司盛合
2019-11-18 41 瀏覽
今次再同朋友過黎呢間近近地既日本野食晚飯,貪佢又近,又抵食,選擇又多。天氣開始轉涼緊係要打邊邊,所以我揀左我好有興趣既牛肉火鍋。另外叫左海膽,油甘魚壽司,一個茶碗蒸,蘆筍帆立貝爐端燒。朋友仲叫左個杯啤酒自己飲,我唔鐘意飲啤酒,所以無陪佢飲。先講牛肉火鍋,可以見到牛肉鋪滿左成個面,而且肉質望落去都唔錯!等水滾起之後,稍為再淥一淥就食得。牛肉肉質食落唔錯,感覺新鮮。底下仲有好多菜,菇,一舊豆腐,同埋少少粉絲。個底真係要讚,我本來真係唔知原來羽衣甘藍落去壽喜燒湯底係咁好食!因為平時用普通湯底去淥,會有陣草青味,所以之前對佢一路都無好感。另外豆腐又係抵讚,豆味濃,又滑!成個鍋既材料都好新鮮,抵食!跟住係我叫既海膽壽司,唔腥,又夠香。油甘魚壽司正常發揮。茶碗蒸做優惠,係店員逐枱走埋去問,1蚊一個,我見好多枱都加左黎食。入面有鳴門卷同埋鮮菇,蒸蛋夠滑,而且啲菇好香!最後係蘆筍帆立貝爐端燒,係香口既!調味我認為係岩岩好,唔會太濃味,帶子同裙邊都好好食。

2019-11-18
  • 牛肉火鍋
2019-11-09 42 瀏覽
呢日去到天水圍探親,親戚介紹左間位於天澤商場既日本餐廳, 探完親之後我同老婆去咗試, 我哋中午時間去到門口都排曬隊, 我哋大概等咗20分鐘左右就安排入座, 餐廳嘅裝修都好有日式風格。 午市套餐都幾抵, 所有午市套餐都送小食或飲品一款。軟殼蟹野菜沙律配烏冬野菜沙律和牛油果配咗日式嘅沙律汁, 沙律汁有好香嘅芝麻味, 軟殼蟹炸得好脆身, 烏冬係用咗稻庭烏冬, 食落口好爽口彈牙。吞拿魚七色丼呢個丼飯好豐富, 有三文魚,油甘魚, 甜蝦,海膽 ,吞拿魚, 香蔥吞拿魚蓉等, 比較特別係有一隻鵪鶉蛋可以撈飯, 碗飯嘅魚生大致上都夠新鮮。醬油漬牛舌拉麵牛舌做得夠入味, 肉質都夠淋, 個湯底我哋揀豬骨湯, 味道都幾香, 麵質幾爽口。

軟殼蟹野菜沙律配烏冬

吞拿魚七色丼

醬油漬牛舌拉麵

2019-11-07 64 瀏覽
秋高氣爽,適逢週日假期,早上和老公去天水圍濕地公園參觀。到了中午時段沿路慢步,見到附近的天澤商場內有間日式料理「千葉鳥」,於是吃完午飯才回家!👏來到餐廳門口,掛上的日式燈籠十分搶眼。😍曰式居酒屋佈置,柔和嘅燈,很舒服😌,座位擺設空間也闊落,也設有很多獨立區域,一班朋友聚在一起的好地方👍。餐牌上的午餐,價錢方面都很優惠👍老公點了《牛肉火鍋》$90,配料分量十足👍,有菇、秋葵、羽衣甘藍、粉絲、豆腐、娃娃菜等等⋯急不及待品嚐,蔬菜新鮮,牛肉夠淋,肉味很濃,加上湯底甜甜地,很好味😋。我點了《鹽燒三文魚腩骨鮭魚漬定食》$55,三文魚腩骨十分香口,魚腩肉質好滑😋,送飯一流😋。《芝麻雞冀》$38,送來熱騰騰,香脆可口😋《薯條》$22,即叫即炸,薯條厚實,很有口感😋很開心😃,可以享受一餐豐富日式午餐👏👏

來到餐廳門口,掛上的日式燈籠十分搶眼。😍

餐牌上的午餐,價錢方面都很優惠👍

《芝麻雞冀》$38,送來熱騰騰,香脆可口😋

《薯條》$22,即叫即炸,薯條厚實,很有口感😋

很開心😃,可以享受一餐豐富日式午餐👏👏
2019-11-03
2019-11-03 56 瀏覽
一大早跟3個友人們有室內活動,所以長途跋涉去了遠遠的天水圍,活動過後便到了附近商場進晚餐,選了一間餐廳內裝潢不錯的日本餐廳試試~坐下後得知餐廳正進行7點前優惠,每顧客加$1可有1碗茶碗蒸,當然不能浪費了,便各點了一個,蛋很香,配料也很多,就算不是$1優惠價,也是誠意十足的茶碗蒸!然後點了幾款壽司:厚玉子燒壽司:玉子很厚味道很香甜,比其他玉子更勝一籌!黃金蟹膏壽司:味道濃郁,膏亦多,是encore之選呢!鵝肝壽司:鵝肝是最愛之一,這家的不會過油,厚度夠有口感,味道亦濃,中上之選!火炙左口魚壽司:入口即溶,油香味重,正!火炙三文魚腩壽司:平常吃腩是有厚厚的口感,但火炙就會欠了這份感覺,不過火炙始終會較香口,可以彌補了口感的不足~最後點了大大粒魚生丼飯:有馬糞海膽、拖羅蓉、三文魚籽、玉子、魷魚等等,最突出的是海膽跟拖羅蓉,海膽那「臭」味令更我捨不得將它吞下肚呢🥰最後選了啤酒優惠配搭,大甜蝦刺身+一杯生啤,喜歡啤酒的朋友不可錯過!
選了一間餐廳內裝潢不錯的日本餐廳試試~

然後點了幾款壽司
厚玉子燒壽司:玉子很厚味道很香甜,比其他玉子更勝一籌!
黃金蟹膏壽司:味道濃郁,膏亦多,是encore之選呢!
火炙左口魚壽司:入口即溶,油香味重,正!

2019-10-30
  • 鵝肝壽司
  • 厚玉子壽司
  • 火炙左口魚壽司
2019-10-31 62 瀏覽
今天長途跋涉到天水圍探朋友 對於九龍人來說 真遙遠 車程起碼一小時 一場來到 當然要吃好東西 朋友便帶我來到這日式餐廳用晚膳 想不到小區商場內會有這一間充滿日式風情的餐廳 另眼相看除了有刺身壽司丼飯 更有咖喱飯🍛及烏冬如點選《大甜蝦刺身4隻》更可以優惠價$39 享用《500ml 麒麟啤酒》先說《甜蝦刺身》肉質十分肥美 帶點黏性《麒麟啤酒》十分解渴 苦中帶甜 一個字 爽《黃金蟹膏壽司》蟹膏十分容易入口 味道不濃 不太腥《自家制厚燒玉子壽司》真的十分豐厚 玉子足足佔了5/6 而且帶甘甜 正晚上7點前更有期間限定回饋客人優惠 $1 就能享用《茶碗蒸》即是蒸蛋 內裏十分足料 有冬菇粟米雞肉等等 成本都不止$1啦《火炙三文魚腩壽司》《火灸左口魚背壽司》兩者皆被燒得挺融的 所以建議沾了醬汁後 一口吃下 十分滋味《法國鵝肝壽司》厚厚的 十分濃郁的鵝肝香 並不是只有煙燻味 忍不住一吃再吃《千葉鳥特選大大粒魚生飯》真的應有盡有 足足有兩層食材 表面有蛋汁黃金魷魚吞拿魚腩馬糞海膽三文魚籽玉子 下層有希靈魚芥辣八爪魚甜蝦魷魚三文魚腩 大大碗 十分滿足 材料亦十分新鮮朋友真的沒有介紹錯 到天水圍真的必吃 最後

除了有刺身壽司丼飯 更有咖喱飯🍛及烏冬

先說《甜蝦刺身》肉質十分肥美 帶點黏性
《麒麟啤酒》十分解渴 苦中帶甜 一個字 爽
麒麟啤酒
大甜蝦刺身

《黃金蟹膏壽司》蟹膏十分容易入口 味道不濃 不太腥

茶碗蒸

法國鵝肝壽司

朋友真的沒有介紹錯 到天水圍真的必吃 最後二人共吃了$400 滿載而歸
2019-10-30
麒麟啤酒