2021-01-07 817 瀏覽
呢間燒味我成日黎食,不過之前大部分都係食叉燒燒鵝😍😍😍😍😍😍😍😍好好食,但正因為咁,無咩點食到其他燒味今日專登忍口唔食燒鵝,叫碟 油雞燒骨飯都係好好食燒骨雖然少d肉,但個香味真係唔同叉燒個隻焦香味真係唔同試一試一定明,有骨落地係唔同👍👍👍👍👍古人智慧油雞又係有水準甜是油好香口,斬隻翼位比我正正常常最後杯凍檸茶少甜黎到法國無少甜😂😂😂不過算一次半次放縱自己😂😂😂又幾好飲不愧為飯堂
好好食,但正因為咁,無咩點食到其他燒味

今日專登忍口唔食燒鵝,叫碟 油雞燒骨飯
都係好好食

燒骨雖然少d肉,但個香味真係唔同叉燒
個隻焦香味真係唔同
試一試一定明,有骨落地係唔同👍👍👍👍👍古人智慧
油雞又係有水準
甜是油好香口,斬隻翼位比我正正常常

最後杯凍檸茶少甜
黎到法國無少甜😂😂😂不過算
一次半次放縱自己😂😂😂
又幾好飲

不愧為飯堂
  • 燒骨油雞
2020-12-13 451 瀏覽
今晚有朋友上黎食飯,見咁快無食過燒鵝,於是黎千樂斬邊下莊反去加餸😋😋😋😋😋原本想再加個燒排骨,點知已經賣晒,要下次😂😂😂😂😂個陣都係四點幾食之前上碟,入微波爐叮叮佢👍👍👍👍2分鐘,香味四溢😌😌😌😌😌叮完個表皮都仲係非常脆~~下莊有肉又夠肥D油落碟可以拎埋黎撈飯😂😂😂😍😍😍😍😍😍直情係我的最愛好快清晒成碟呢間野燒鵝食過好多次外賣係首次 keep到水準

食之前上碟,入微波爐叮叮佢👍👍👍👍
2分鐘,香味四溢😌😌😌😌😌

叮完個表皮都仲係非常脆~~
下莊有肉又夠肥
D油落碟可以拎埋黎撈飯😂😂😂😍😍😍😍😍😍直情係我的最愛
好快清晒成碟
呢間野燒鵝食過好多次
外賣係首次 keep到水準
外賣自取
  • 燒鵝
2020-12-04 499 瀏覽
今次係開始寫OpenRice之後第九次食燒味。我估計,如果我真係寫到100篇燒味, 千樂應該係我食得最多嗰一間。曾經聽講過佢同出名嘅一樂燒鵝有啲關係,我冇證實過,我只證實到佢嘅燒味唔止燒鵝,其他嘢都好好食。下午茶時段由2:30開始,一份迷你燒鵝飯再加一杯熱飲(或者例湯)係$40。對比起其他店舖,佢唔算好平,但非常有水準。一份迷你燒鵝飯入邊都有八件燒鵝,加上而家食少咗好多飯,就算係迷你,作為一個late lunch,分量來講對我都已經好足夠。燒鵝份量好夠,被香肉或,脂肪唔算太多,飲杯有少少澀味嘅檸檬茶, 正好中和燒鵝嘅油脂。唯一係店舖唔算好寬敞,所以外賣係比較理想嘅選擇。收銀嘅姐姐好有友,和藹可親,無論有幾忙面上都總帶着笑容,實在好喜歡佢哋。佢哋仲係一間良心店舖,會定期派飯比老人家,食飯以外,大家都可以支持一下。
今次係開始寫OpenRice之後第九次食燒味。
迷你燒鵝飯茶餐

迷你燒鵝飯

2020-12-03
3 分鐘 (外賣自取)
迷你燒鵝飯茶餐
迷你燒鵝飯
2020-11-12 780 瀏覽
廣東燒味,最矜貴是燒鵝,源自台山,傳說是來自南宋亡國皇宮厨師。另一源頭是香港的深井,炭燒燒鵝名揚中外,結合了台山的燒味技藝,和潮州人的煮鵝心得。燒鵝是香港具代表性的「伴手」禮物。 我愛食鵝。香港早已有燒鵝茶餐廳,但市井味濃,不就腳,局限它的發展。燒鵝專門店在香港大有可為。 古時九龍是以獅子山為地標象徵,香港島則以鵝頭山為象徵。鵝頭山即是銅鑼灣的利園山,因香港商人利希慎購入而易名。你去利園山道,發覺山已夷為平地,鵝頸橋下,溪澗亦填平。鵝身變成灣仔行車主幹線,位於鵝腳的灣仔街市變化較小。 鵝店以中環和深井為兩大中心,並已名揚海外,成為騰飛天鵝。港島鵝區反而少有鵝踪。 近年驚見數間鵝店現身在鵝頸橋下。位置就腳,價格平民化,呼應百年鵝形風水傳說。鵝形地旺市集,故銅鑼灣成為商業中心。 此店在「鵝頸」之下,兩店遙對如兩翼。右翼的較著名,較為茶餐廳化。此店離「鵝咀」崇光百貨公司較遠,風格走向偏向是傳統燒味店,名為餐室,實際是舊式燒味店競爭力較遜。欣賞它是會定時派飯做慈善。 香港燒鵝是千店千味,各有調味配方,各人各有喜愛。我認為關鍵是燒烤後能夠及時上檯。 此店店名有千錘百鍊,樂在其之意,有超越中環一樂

你去利園山道,發覺山已夷為平地,鵝頸橋下,溪澗亦填平。
鵝身變成灣仔行車主幹線,位於鵝腳的灣仔街市變化較小。

欣賞它是會定時派飯做慈善。

此店店名有千錘百鍊,樂在其之意,有超越中環一樂燒鵝店的烹煮誠意。
用意隱藏,宜高度標榜燒鵝為招牌食物。餐牌很多元,有四川口水鷄和廣東手撕鷄等。原是招客好橋,郤未突出樂脆燒鵝主題。

食樂脆燒鵝,宜以此套餐為先。食具似青花瓷為飾,添傳統中國飯店味道。
這是鵝义雙拼飯,义燒水準一般,有十件之多。樂脆鵝脆軟甘味腴,令我饞涎欲滴。入口爆脂汁盈,鵝味迂迴盪漾,歷久不散,酣暢淋漓,齒頰留香。

更滋味是開胃小碟,此店有人手製千味醬,價比xo醬,酸中有甜,可外賣一樽88元,半數錢供派飯給弱勢社群。

燒鵝專門店宜有自製甜酸醬。傳統燒味店手製梅子醬,目的在解油膩開胃納。現代的甜酸醬宜有千味,帶來多元口感。
此店的心思去了醃手拍青瓜和黑木耳。
此套餐包一小碟千味青瓜,夾帶燒鵝伴吃,頓感味道無窮。
各店燒鵝調味均不會重手,澳門黑椒燒鵝亦不例外。近年的燒鵝不會肥胖,長肉不增肥膏,要入口爆滋,汁濺味蕾,賴醬汁護航。

千味醬偏辛辣,宜減椒加酸梅,成為伴鵝食青瓜均宜的良醬,一如北京人食烤鴨,不建議直接啃着吃, 因為鴨皮脂肥,會油花四濺。他們一口皮肉,一口蔬,一口醬。

北方人食烤鴨,伴食白色的荷葉餅。廣東人食,首選瀨粉。香港人識食,下午茶時段才食鵝,只吃數件,伴以瀨粉湯解油膩。南北人文化差異,雲泥之別。

此店的燒鵝瀨粉,賣40元,包飲品,比附近幾檔便宜。

對面店的燒鵝,是煙燻的,鵝肉嫣紅,屬新派風格,似吃西餐。對比之下,此店的色澤紅艷,肉質細嫩,味道醇厚,肥而不膩。灣仔街市近三角街亦有新開燒鵝店,花巧為飾,更顯此店較平實。

2020-10-14 573 瀏覽
Lunch sets (連凍飲)*用左MTR app $50 coupon—以下為個人主觀意見—-乳豬油雞飯套餐 (原價$91)整體覺得乳豬同雞嘅份量係幾足嘅, 但係乳豬皮比較淋冇做到脆身嘅效果, 油雞亦都有小小老。-千味手撕雞飯套餐 (原價$87)手撕雞有驚喜!!佢自己獨家嘅手撕雞醬係幾好食嘅,佢係比出面正常嘅手撕雞多咗一種泰式嘅味道令到個手撕雞一啲酸酸甜甜嘅感覺 令到個感覺更加多咗層次配飯食更加一流。整體成個套餐佢配嘅涼拌青瓜都ok不過我認為有點過酸, 湯亦都唔錯, 不過如果冇coupon去食嘅話就有點太貴喇雖然係銅鑼灣地段。CP值 7/10 (有coupon)賣相 6.5/10味道 6.5/10
Lunch sets (連凍飲)
*用左MTR app $50 coupon
—以下為個人主觀意見—

-乳豬油雞飯套餐 (原價$91)
-千味手撕雞飯套餐 (原價$87)

CP值 7/10 (有coupon)
賣相 6.5/10
味道 6.5/10
外賣自取
2020-10-09 441 瀏覽
作為一個廣東人,久唔久總要食一次燒味。圍繞着我工作嘅地方有不下六至七間燒味店,當中最出名有千樂、強記、甘牌及棋哥,都係標榜自己燒鵝出名。不過我今日要講嘅唔係燒鵝,而係燒味店入邊比較豪華嘅選擇——乳豬飯。呢度嘅乳豬飯叫做無雙乳豬飯,一隻乳豬喺度買大約要$800 ,而午餐乳豬飯加嘢飲盛惠61蚊。呢度嘅乳豬皮脆肉滑又足料,而且唔會太鹹,亦都唔會有太多骨。師傅總會切走皮同肉之間嘅脂肪,所以食起上嚟都唔會覺得太肥。另外值得一提嘅係佢嘅奶茶都做得非常出色,奶香茶香都夠。而且呢間亦係一間良心小店,每逢星期六都會派飯盒俾長者。大家有行開過嚟就支持一下啦。
另外值得一提嘅係佢嘅奶茶都做得非常出色,奶香茶香都夠。
無雙乳豬飯
2020-10-08
3 分鐘 (外賣自取)
無雙乳豬飯
2020-08-08 652 瀏覽
今日中午出銅鑼灣工作,快快手做完之後又去千樂食燒鵝😂😂😂😂😂😂😂😂香港人食燒味呢樣野真係一排無食,個心會羅羅亂所以結論係 燒味係一定有得做!!今次又食叉鵝飯,叉燒食半肥瘦用中國豬燒既真係好食過用什麼黑毛豬燒既!啖啖油香、微焦味,正!呢度燒鵝係必食,d鵝油香到,配飯真係食唔停口!塊鵝皮又脆,點埋梅子醬👍👍👍👍👍👍食完真係大滿足!一間咁正既燒味鋪中午都坐唔滿,何況其他食肆只能講句香港人加油!
香港人食燒味呢樣野真係一排無食,個心會羅羅亂
所以結論係 燒味係一定有得做!!

今次又食叉鵝飯,叉燒食半肥瘦
用中國豬燒既真係好食過用什麼黑毛豬燒既!
啖啖油香、微焦味,正!
食完真係大滿足!

一間咁正既燒味鋪中午都坐唔滿,何況其他食肆
只能講句香港人加油!

2020-07-01 756 瀏覽
香港人好多人都鍾意食燒味我都唔例外、阿哥話發現咗一間燒味店啲燒味好好食咁今日就過左嚟試、夏天咁鬼熱、即刻叫返個清涼嘅千味手帕青瓜、酸酸甜甜好消暑、佢哋話呢一隻自家釀制嘅醬好白搭、炒海鮮又得、整茄子都得、買一樽仲會捐一盒飯比長者!堅好食即刻想買一樽返屋企、輪到呢個燒味拼盤!呢啲真係真燒味啦、個叉燒冇得彈、透明呢個我以為係肥豬肉原來係根嚟㗎係爽嘅!好好味呀我第一次食有根嘅叉燒!老闆娘話一隻豬丶好少!今日我走運了!佢話原來係用新鮮豬肉整嘅、切雞中間係有啫喱的!油香肉爽!個燒鵝好香、乳豬真係好味皮脆肉香!呢個價錢加埋呢個質素簡直性價比高!阿哥真係冇介紹錯!見到佢哋啲私房足了燉湯下次一定要試埋!真心推介呢一間燒味店

堅好食

即刻想買一樽返屋企、

輪到呢個燒味拼盤!呢啲真係真燒味啦、個叉燒冇得彈、

佢話原來係用新鮮豬肉整嘅、
切雞中間係有啫喱的!油香肉爽!
個燒鵝好香、乳豬真係好味皮脆肉香!
呢個價錢加埋呢個質素簡直性價比高!阿哥真係冇介紹錯!
見到佢哋啲私房足了燉湯下次一定要試埋!
真心推介呢一間燒味店
  • 燒味拼盤
2020-05-15 658 瀏覽
最近開始外出用膳,朋友推薦一間位於銅鑼同灣仔中間既千樂燒味。雖然有少少路程,不過值得一試。佢主打燒味做得好有誠意之外,仲有真材實料既燉湯,係另一個層次既燒味店。為左一次過試哂咁多套燒味,點左一份拼盤。首先係一舊性感既”三眼仔”叉燒,即係三粒肉夾住中間兩條筋,所以俗稱三眼仔,非常好食。雖然呢個部位少,但係師傅一D都唔姑寒,係厚切三眼仔叉燒,讚。雞脾同燒鵝脾都同樣出色。先講雞脾,我最怕一係OVERCOOK 一係切開D骨仲帶血水,但係呢隻雞脾平衡得岩岩好,肉嫩之餘,骨位又唔會有血腥味。朋友話連雞皮一齊食會更正,我夠知啦,不過我怕肥,所以去左雞皮。為左方便我地分享,師傅好正路將燒鵝脾切件,燒鵝依然皮脆肉嫩。如果比著自己一個食,應該叫燒鵝脾免切,放便偶像包袱,用手拎住大啖啖咬。會更脆更JUICE。今次乳豬係一大腰部近塊肋骨位,特點係皮會完整大塊D,切開唔會碎,所以外皮夠脆又有少少油香,但係瘦肉部份就會較少。不過我都係鍾意食腩位,夠肥夠多肉。另一個推薦係自家製燉湯,需要提早幾日預約先有。今次試左花膠燉乳鴿,材料非常澎湃,有好多件厚厚既花膠、乳鴿、雞腳、少少中藥材,例如杞子、蜜棗。一盅夠3-4個人飲

為左一次過試哂咁多套燒味,點左一份拼盤。

燒味拼盤

花膠乳鴿燉湯

一盅夠3-4個人飲,而湯料份量係一大碟,我以當係一個全份小菜。 呢個係”以本傷人”既完美例子,一大堆材料燉過幾個鍾,湯頭夠哂甘甜,不過花膠依然夠厚唔會溶。雖然加左少少中藥,但唔會有好濃烈既中藥味,岩哂D鍾意藥膳又怕藥味既朋友仔。聽店家講,佢地已經去左湯入面多餘既油,呢點真係加哂分。

青瓜 & XO醬

食左咁多肉,點都加番兩條菜,芥蘭、青瓜正正常常,冇咩特別。最特別既青瓜係個醬,最後點左兩份青瓜。聽店家講係自家製XO,太好味,好易上癮。如果有白飯,個醬可以撈兩碗白飯食都得。

整體黎講,餐廳位置唔近地鐵站,但係食物質素係超哂同行,值得行5、6分鍾去食。當然一分錢一分貨,價錢都會貴少少,例如花膠燉湯。除左星級中菜食府外,冇一間燒味店會有咁有誠意既出品。
2020-05-09
燒味拼盤
青瓜 & XO醬
2020-04-22 504 瀏覽
呢間燒鵝係我係柴灣至金鐘 食過最好既燒鵝!!棋哥都未夠佢咁好食!!每次係灣仔想食燒鵝都係簡佢再興同佢差好遠!!皮脆肉軟~配瀨粉一絕!每次都食鵝/叉燒,不下十次,暫時未試過其他野老闆三姐弟開鋪時間選在社會運動前夕,屬天意😂 有一段時間都營運不易,加上係正電車路😄你明既~~但三位都好努力做好自己出品,將專注力集中番係自己能控制範圍👍👍👍👍👍👍👍👍打拼精神值得專敬,見到生意好番都好開心燒味係香港人既味道,永遠食唔厭!!!
呢間燒鵝係我係柴灣至金鐘 食過最好既燒鵝!!
棋哥都未夠佢咁好食!!
每次係灣仔想食燒鵝都係簡佢
再興同佢差好遠!!
皮脆肉軟~配瀨粉一絕!
每次都食鵝/叉燒,不下十次,暫時未試過其他野

打拼精神值得專敬,見到生意好番都好開心

燒味係香港人既味道,永遠食唔厭!!!

燒鵝瀨
燒鵝瀨
  • 鵝瀨
2020-03-21 429 瀏覽
為什麼是高級?因為有燒鵝和乳豬。第一次來這餐廳,已經有驚喜了!沒想到只需要付71元,就可以吃到燒鵝和乳豬飯了,還有例湯送。燒鵝燒得好香,乳豬炸得好脆,例湯煲得好甜。下次我會再光顧的。
2020-03-17 439 瀏覽
香港出名吃燒味的店有很多,這家可能很少聽到,但也是開在燒味名店林立的銅鑼灣區的一家,這樣質素也是很有保證的!這次叫了燒鵝飯,燒鵝部位是鵝翼附近的,連上了部分鵝胸,燒鵝份量挺足的,不過這次拿到的有一點燒過頭了,但燒鵝皮還是脆的,油脂豐富!一口燒鵝一口飯,真的很爽!跟餐的飲品可以選老火湯或熱飲,而我就選擇了熱好立克,感覺比較健康一點,相比起吃了比較肥膩的燒鵝。 好立克的味道也很濃烈,很不錯相比起其他餐廳會濃一點,這個好評!
2020-03-06
下午茶
  • 燒鵝飯
2020-03-10 248 瀏覽
由於住灣仔區,灣仔區喱一條街都有好幾間燒味店,有啲耳熟能詳,有啲似係新開。究竟揀邊間好?我就無咩心得,我純屬都係隨心揀嘅,求其行入呢間燒味店。唔知食咩好,就揀咗佢地樂脆燒鵝套餐。食燒味我就覺得食燒鵝就最過癮啦,第一係因為鐘意個醬,第二香口,第三相對其他燒味嚟講較為淡味,無咁高鈉。食燒鵝我都無咩講究,首先皮脆,喱到有做到,其次肉嫩,都算唔錯,有juciy嘅感覺。其次溫度都係重點,食落唔係滾燙,不過都有微溫,算係唔錯。套餐搭配小食和湯,味道幾好。

其次溫度都係重點,食落唔係滾燙,不過都有微溫,算係唔錯。

套餐搭配小食和湯,味道幾好。
2020-03-09
2020-03-04 168 瀏覽
I went to Causeway Bay to run some personal errand a few days ago. I walked pass this restaurant and the menu outside attracted me. I initially was thinking of bringing some food back home for lunch but I changed my mind after seeing the menu.I saw the Happy set and I knew I wanted that. The set included BBQ Pork with Roasted Goose, a bowl of rice, an appetizer, a soup and a drink. Quite a feast for a quick meal.The chilled cucumber with special sauce was quite good, I liked the sauce quite a lo

The chilled cucumber with special sauce was quite good, I liked the sauce quite a lot, a little spicy and it definitely lifted my appetite.

The BBQ Pork got good texture and quite tender. Full of flavor with a slight sweet taste. The Roasted Goose was tasty as well, especially the skin, very crispy and with a hint of smoky flavor. The portion was quite large and I was full and happy afterward.
2020-03-03 218 瀏覽
61蚊個燒鵝雙併飯,竟然可以俾咁少餸,你話嬲唔嬲?而且,右邊嘅生菜、木耳、青瓜係同事夾俾我!一打開飯盒真係嬲到爆!但好奇怪,同事其他飯盒又多少少餸,不過只算正常至偏少份量餐廳俾餸咁唔平均,真係好有問題而且燒鵝好瘦好健康🙂總結:冇下次!(想俾劣評但要寫200字)
61蚊個燒鵝雙併飯,竟然可以俾咁少餸,你話嬲唔嬲?

而且,右邊嘅生菜、木耳、青瓜係同事夾俾我!

一打開飯盒真係嬲到爆!

但好奇怪,同事其他飯盒又多少少餸,不過只算正常至偏少份量

餐廳俾餸咁唔平均,真係好有問題

而且燒鵝好瘦好健康🙂

總結:冇下次!
(想俾劣評但要寫200字)
燒鵝併油雞飯
外賣送餐