2020-10-14 0 瀏覽
Lunch sets (連凍飲)*用左MTR app $50 coupon—以下為個人主觀意見—-乳豬油雞飯套餐 (原價$91)整體覺得乳豬同雞嘅份量係幾足嘅, 但係乳豬皮比較淋冇做到脆身嘅效果, 油雞亦都有小小老。-千味手撕雞飯套餐 (原價$87)手撕雞有驚喜!!佢自己獨家嘅手撕雞醬係幾好食嘅,佢係比出面正常嘅手撕雞多咗一種泰式嘅味道令到個手撕雞一啲酸酸甜甜嘅感覺 令到個感覺更加多咗層次配飯食更加一流。整體成個套餐佢配嘅涼拌青瓜都ok不過我認為有點過酸, 湯亦都唔錯, 不過如果冇coupon去食嘅話就有點太貴喇雖然係銅鑼灣地段。CP值 7/10 (有coupon)賣相 6.5/10味道 6.5/10
Lunch sets (連凍飲)
*用左MTR app $50 coupon
—以下為個人主觀意見—

-乳豬油雞飯套餐 (原價$91)
-千味手撕雞飯套餐 (原價$87)

CP值 7/10 (有coupon)
賣相 6.5/10
味道 6.5/10
外賣自取
2020-10-09 42 瀏覽
作為一個廣東人,久唔久總要食一次燒味。圍繞着我工作嘅地方有不下六至七間燒味店,當中最出名有千樂、強記、甘牌及棋哥,都係標榜自己燒鵝出名。不過我今日要講嘅唔係燒鵝,而係燒味店入邊比較豪華嘅選擇——乳豬飯。呢度嘅乳豬飯叫做無雙乳豬飯,一隻乳豬喺度買大約要$800 ,而午餐乳豬飯加嘢飲盛惠61蚊。呢度嘅乳豬皮脆肉滑又足料,而且唔會太鹹,亦都唔會有太多骨。師傅總會切走皮同肉之間嘅脂肪,所以食起上嚟都唔會覺得太肥。另外值得一提嘅係佢嘅奶茶都做得非常出色,奶香茶香都夠。而且呢間亦係一間良心小店,每逢星期六都會派飯盒俾長者。大家有行開過嚟就支持一下啦。
另外值得一提嘅係佢嘅奶茶都做得非常出色,奶香茶香都夠。
無雙乳豬飯
2020-10-08
3 分鐘 (外賣自取)
無雙乳豬飯
2020-08-08 354 瀏覽
今日中午出銅鑼灣工作,快快手做完之後又去千樂食燒鵝😂😂😂😂😂😂😂😂香港人食燒味呢樣野真係一排無食,個心會羅羅亂所以結論係 燒味係一定有得做!!今次又食叉鵝飯,叉燒食半肥瘦用中國豬燒既真係好食過用什麼黑毛豬燒既!啖啖油香、微焦味,正!呢度燒鵝係必食,d鵝油香到,配飯真係食唔停口!塊鵝皮又脆,點埋梅子醬👍👍👍👍👍👍食完真係大滿足!一間咁正既燒味鋪中午都坐唔滿,何況其他食肆只能講句香港人加油!
香港人食燒味呢樣野真係一排無食,個心會羅羅亂
所以結論係 燒味係一定有得做!!

今次又食叉鵝飯,叉燒食半肥瘦
用中國豬燒既真係好食過用什麼黑毛豬燒既!
啖啖油香、微焦味,正!
食完真係大滿足!

一間咁正既燒味鋪中午都坐唔滿,何況其他食肆
只能講句香港人加油!

2020-07-01 440 瀏覽
香港人好多人都鍾意食燒味我都唔例外、阿哥話發現咗一間燒味店啲燒味好好食咁今日就過左嚟試、夏天咁鬼熱、即刻叫返個清涼嘅千味手帕青瓜、酸酸甜甜好消暑、佢哋話呢一隻自家釀制嘅醬好白搭、炒海鮮又得、整茄子都得、買一樽仲會捐一盒飯比長者!堅好食即刻想買一樽返屋企、輪到呢個燒味拼盤!呢啲真係真燒味啦、個叉燒冇得彈、透明呢個我以為係肥豬肉原來係根嚟㗎係爽嘅!好好味呀我第一次食有根嘅叉燒!老闆娘話一隻豬丶好少!今日我走運了!佢話原來係用新鮮豬肉整嘅、切雞中間係有啫喱的!油香肉爽!個燒鵝好香、乳豬真係好味皮脆肉香!呢個價錢加埋呢個質素簡直性價比高!阿哥真係冇介紹錯!見到佢哋啲私房足了燉湯下次一定要試埋!真心推介呢一間燒味店

堅好食

即刻想買一樽返屋企、

輪到呢個燒味拼盤!呢啲真係真燒味啦、個叉燒冇得彈、

佢話原來係用新鮮豬肉整嘅、
切雞中間係有啫喱的!油香肉爽!
個燒鵝好香、乳豬真係好味皮脆肉香!
呢個價錢加埋呢個質素簡直性價比高!阿哥真係冇介紹錯!
見到佢哋啲私房足了燉湯下次一定要試埋!
真心推介呢一間燒味店
  • 燒味拼盤
2020-05-15 396 瀏覽
最近開始外出用膳,朋友推薦一間位於銅鑼同灣仔中間既千樂燒味。雖然有少少路程,不過值得一試。佢主打燒味做得好有誠意之外,仲有真材實料既燉湯,係另一個層次既燒味店。為左一次過試哂咁多套燒味,點左一份拼盤。首先係一舊性感既”三眼仔”叉燒,即係三粒肉夾住中間兩條筋,所以俗稱三眼仔,非常好食。雖然呢個部位少,但係師傅一D都唔姑寒,係厚切三眼仔叉燒,讚。雞脾同燒鵝脾都同樣出色。先講雞脾,我最怕一係OVERCOOK 一係切開D骨仲帶血水,但係呢隻雞脾平衡得岩岩好,肉嫩之餘,骨位又唔會有血腥味。朋友話連雞皮一齊食會更正,我夠知啦,不過我怕肥,所以去左雞皮。為左方便我地分享,師傅好正路將燒鵝脾切件,燒鵝依然皮脆肉嫩。如果比著自己一個食,應該叫燒鵝脾免切,放便偶像包袱,用手拎住大啖啖咬。會更脆更JUICE。今次乳豬係一大腰部近塊肋骨位,特點係皮會完整大塊D,切開唔會碎,所以外皮夠脆又有少少油香,但係瘦肉部份就會較少。不過我都係鍾意食腩位,夠肥夠多肉。另一個推薦係自家製燉湯,需要提早幾日預約先有。今次試左花膠燉乳鴿,材料非常澎湃,有好多件厚厚既花膠、乳鴿、雞腳、少少中藥材,例如杞子、蜜棗。一盅夠3-4個人飲

為左一次過試哂咁多套燒味,點左一份拼盤。

燒味拼盤

花膠乳鴿燉湯

一盅夠3-4個人飲,而湯料份量係一大碟,我以當係一個全份小菜。 呢個係”以本傷人”既完美例子,一大堆材料燉過幾個鍾,湯頭夠哂甘甜,不過花膠依然夠厚唔會溶。雖然加左少少中藥,但唔會有好濃烈既中藥味,岩哂D鍾意藥膳又怕藥味既朋友仔。聽店家講,佢地已經去左湯入面多餘既油,呢點真係加哂分。

青瓜 & XO醬

食左咁多肉,點都加番兩條菜,芥蘭、青瓜正正常常,冇咩特別。最特別既青瓜係個醬,最後點左兩份青瓜。聽店家講係自家製XO,太好味,好易上癮。如果有白飯,個醬可以撈兩碗白飯食都得。

整體黎講,餐廳位置唔近地鐵站,但係食物質素係超哂同行,值得行5、6分鍾去食。當然一分錢一分貨,價錢都會貴少少,例如花膠燉湯。除左星級中菜食府外,冇一間燒味店會有咁有誠意既出品。
2020-05-09
燒味拼盤
青瓜 & XO醬
2020-04-22 294 瀏覽
呢間燒鵝係我係柴灣至金鐘 食過最好既燒鵝!!棋哥都未夠佢咁好食!!每次係灣仔想食燒鵝都係簡佢再興同佢差好遠!!皮脆肉軟~配瀨粉一絕!每次都食鵝/叉燒,不下十次,暫時未試過其他野老闆三姐弟開鋪時間選在社會運動前夕,屬天意😂 有一段時間都營運不易,加上係正電車路😄你明既~~但三位都好努力做好自己出品,將專注力集中番係自己能控制範圍👍👍👍👍👍👍👍👍打拼精神值得專敬,見到生意好番都好開心燒味係香港人既味道,永遠食唔厭!!!
呢間燒鵝係我係柴灣至金鐘 食過最好既燒鵝!!
棋哥都未夠佢咁好食!!
每次係灣仔想食燒鵝都係簡佢
再興同佢差好遠!!
皮脆肉軟~配瀨粉一絕!
每次都食鵝/叉燒,不下十次,暫時未試過其他野

打拼精神值得專敬,見到生意好番都好開心

燒味係香港人既味道,永遠食唔厭!!!

燒鵝瀨
燒鵝瀨
  • 鵝瀨
2020-03-21 285 瀏覽
為什麼是高級?因為有燒鵝和乳豬。第一次來這餐廳,已經有驚喜了!沒想到只需要付71元,就可以吃到燒鵝和乳豬飯了,還有例湯送。燒鵝燒得好香,乳豬炸得好脆,例湯煲得好甜。下次我會再光顧的。
2020-03-17 278 瀏覽
香港出名吃燒味的店有很多,這家可能很少聽到,但也是開在燒味名店林立的銅鑼灣區的一家,這樣質素也是很有保證的!這次叫了燒鵝飯,燒鵝部位是鵝翼附近的,連上了部分鵝胸,燒鵝份量挺足的,不過這次拿到的有一點燒過頭了,但燒鵝皮還是脆的,油脂豐富!一口燒鵝一口飯,真的很爽!跟餐的飲品可以選老火湯或熱飲,而我就選擇了熱好立克,感覺比較健康一點,相比起吃了比較肥膩的燒鵝。 好立克的味道也很濃烈,很不錯相比起其他餐廳會濃一點,這個好評!
2020-03-06
  • 燒鵝飯
2020-03-10 162 瀏覽
由於住灣仔區,灣仔區喱一條街都有好幾間燒味店,有啲耳熟能詳,有啲似係新開。究竟揀邊間好?我就無咩心得,我純屬都係隨心揀嘅,求其行入呢間燒味店。唔知食咩好,就揀咗佢地樂脆燒鵝套餐。食燒味我就覺得食燒鵝就最過癮啦,第一係因為鐘意個醬,第二香口,第三相對其他燒味嚟講較為淡味,無咁高鈉。食燒鵝我都無咩講究,首先皮脆,喱到有做到,其次肉嫩,都算唔錯,有juciy嘅感覺。其次溫度都係重點,食落唔係滾燙,不過都有微溫,算係唔錯。套餐搭配小食和湯,味道幾好。

其次溫度都係重點,食落唔係滾燙,不過都有微溫,算係唔錯。

套餐搭配小食和湯,味道幾好。
2020-03-09
2020-03-04 94 瀏覽
I went to Causeway Bay to run some personal errand a few days ago. I walked pass this restaurant and the menu outside attracted me. I initially was thinking of bringing some food back home for lunch but I changed my mind after seeing the menu.I saw the Happy set and I knew I wanted that. The set included BBQ Pork with Roasted Goose, a bowl of rice, an appetizer, a soup and a drink. Quite a feast for a quick meal.The chilled cucumber with special sauce was quite good, I liked the sauce quite a lo

The chilled cucumber with special sauce was quite good, I liked the sauce quite a lot, a little spicy and it definitely lifted my appetite.

The BBQ Pork got good texture and quite tender. Full of flavor with a slight sweet taste. The Roasted Goose was tasty as well, especially the skin, very crispy and with a hint of smoky flavor. The portion was quite large and I was full and happy afterward.
2020-03-03 128 瀏覽
61蚊個燒鵝雙併飯,竟然可以俾咁少餸,你話嬲唔嬲?而且,右邊嘅生菜、木耳、青瓜係同事夾俾我!一打開飯盒真係嬲到爆!但好奇怪,同事其他飯盒又多少少餸,不過只算正常至偏少份量餐廳俾餸咁唔平均,真係好有問題而且燒鵝好瘦好健康🙂總結:冇下次!(想俾劣評但要寫200字)
61蚊個燒鵝雙併飯,竟然可以俾咁少餸,你話嬲唔嬲?

而且,右邊嘅生菜、木耳、青瓜係同事夾俾我!

一打開飯盒真係嬲到爆!

但好奇怪,同事其他飯盒又多少少餸,不過只算正常至偏少份量

餐廳俾餸咁唔平均,真係好有問題

而且燒鵝好瘦好健康🙂

總結:冇下次!
(想俾劣評但要寫200字)
燒鵝併油雞飯
外賣送餐
2020-02-17 115 瀏覽
跳完舞約了屋企人到灣仔食下午茶。知道千樂開業了一排但從未試過,就決定於此食個靚靚下午茶。下午茶餐牌有不少選擇,但最後我沒有點有燒味的餐,反而叫了一個奶醬厚多加熱檸茶。一上餐時我有點呆,因為店員呈上的是西多士而非奶醬厚多。見西多士份量幾足,而且頗新鮮,於是就沒有要求換餐(單據打的是西多士)。很久很久沒有食過西多士啦~ 這間的西多士牛油滿滿,糖漿適量,麵包又炸得金黃香口。麵包的熱力慢慢把牛油融化,切一口西多士加融化的牛油及糖漿往口裏送,真係幾好食,重要是沒有滿口油。只要是鮮製,食物都好難不好食既。要一提的是,我們入餐廳時未夠下午茶時間的,不過店員好好人,可以提早叫下午茶。

2020-02-06 125 瀏覽
其實點解會認識呢間千樂燒味呢?因為之前聽朋友講餐廳會定期派免費飯盒俾長者,會做善舉既餐廳我就最支持!支持餐廳既方法就係幫襯佢地啦有一日收工要出銅鑼灣做Treatment做之前就去左醫肚先...其實餐廳都唔算太難搵,搵到大公報個座大廈就ok餐廳都係一般茶餐廳格局,但整體都算整潔同坐得舒服餐牌有好多款唔同既套餐同配搭可以揀,價錢真係唔算貴乳豬雙拼飯都係$7x,比起其他餐廳或連鎖集團要食乳豬雙拼飯起碼都收費過百...難得撞到有乳豬飯...當然要叫返碟啦!!事關我真係好鐘意食乳豬,平時除左出席飲宴之外都唔會有咩機會食到於是我就叫左個乳豬油雞雙拼飯,我仲要揀左雞脾油雞脾好大隻,師父斬開左五大件,每一件都非常有份量雞皮爽脆不油膩,帶微甜,皮唔會過厚,亦都不帶多餘脂肪雞肉新鮮鬆軟,每一啖都滋味過什麼生炸雞脾配上薑蔥油同食,實在一流!乳豬既份量都唔少,師父真係好大方每一件乳豬外表都保持甘香鬆脆,最難得係仲有暖暖地既溫度而乳豬肉亦都好鮮嫩,好淋~點甜甜地既乳豬醬係最夾!整體黎講食物質素幾滿意,下一次出開銅鑼灣都會再試下其他燒味!
其實點解會認識呢間千樂燒味呢?
支持餐廳既方法就係幫襯佢地啦

有一日收工要出銅鑼灣做Treatment

餐廳都係一般茶餐廳格局,但整體都算整潔同坐得舒服
餐牌有好多款唔同既套餐同配搭可以揀,價錢真係唔算貴
難得撞到有乳豬飯...當然要叫返碟啦!!
於是我就叫左個乳豬油雞雙拼飯,我仲要揀左雞脾

油雞脾好大隻,師父斬開左五大件,每一件都非常有份量
雞皮爽脆不油膩,帶微甜,皮唔會過厚,亦都不帶多餘脂肪
雞肉新鮮鬆軟,每一啖都滋味過什麼生炸雞
配上薑蔥油同食,實在一流!

乳豬既份量都唔少,師父真係好大方
每一件乳豬外表都保持甘香鬆脆,最難得係仲有暖暖地既溫度
而乳豬肉亦都好鮮嫩,好淋~點甜甜地既乳豬醬係最夾!

2020-02-04 106 瀏覽
2個人出開銅鑼灣買野,路過見到燒臘舖門面光鮮,入面又幾整潔,就入咗去食飯醫肚啦。點咗嘅雙拼嘅叉燒拼燒鵝,份量都好大碟,夠2個人share嚟食。加了一碟油菜同埋2碗白飯,啱啱好。叉燒口感軟腍,唔會韌又唔會乾,有蜜汁香味,帶出少少焦香味道,有半肥瘦味道,不過就無咁多脂肪,食多幾舊都冇乜罪惡感。燒鵝燒得好香,唔知有無用荔枝柴啦,我就唔係好識分,但係味道就好甘香,見到皮上面嘅燒烤紋就知道個皮係燒得好香脆,一咬即刻滿口油香,鵝肉尚算嫩,咬落唔會好韌。呢度燒味質素真係唔錯,有機會再去銅鑼灣就斬料返屋企加餸。

呢度燒味質素真係唔錯,有機會再去銅鑼灣就斬料返屋企加餸。
舊年團年post左個食評,係喺灣仔x興燒味買左9X蚊乳豬,結果大半盒都係肥豬肉!今年老公唔熟性又話想食乳豬,之前係千樂買過好正嘅油雞,於是係呢度買個例牌乳豬⋯⋯見到師傅開隻新豬個陣,有D happy㗎!⋯⋯不過,結果都係失望!係咪我唔應該叫瘦D、定買得太少呢?!大半盒都係豬頭骨,剩返個三幾件正常D嘅乳豬件,可能近豬頭,皮一D都唔脆、肉有D嚡⋯⋯咁就$138喇⋯⋯好欣賞千樂派長者飯盒,不過今次比唔落正評喇⋯⋯仲發左老公少少脾氣:連續兩年用乳豬團年都中伏,以後唔好再叫我買喇!!!!
好欣賞千樂派長者飯盒,不過今次比唔落正評喇⋯⋯